Gość: cicuta IP: *.acn.waw.pl 10.07.08, 23:05 Felicja zostala Felicja, bo jej imie oznacza "szczesliwa" Leonard ma na drugie Makary, co jest grecka wersja. Gucio - Szczęsny, wersja slowianska. I tak mnie meczy ostatnio (w kontekscie planowanego czwartego, oczywiscie, ktore mialo dostac drugie imie po rodzinie, ale kusi mnie, zeby podtrzymac te nasza "tradycje") - jakie sa inne imiona o tym znaczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaskahh Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:15 nie wiem, na ile to wiarygodne ale znalazlam, ze Kaja to: POCHODZENIE I ZNACZENIE: łacińskie: ciesząca rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:27 Znaczenie Kai jest niejasne: www.behindthename.com/name/gaius Natomiast znalazłam właśnie przypadkiem imię o takim znaczeniu ("szczęśliwosć Ojca") - Gadihab, imię świętego zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:24 Witaj! Hmm, w przybliżeniu moze jeszcze: Fortunat/Fortunata? Faust/Fausta i wszystkie pochodne, aż do Faustyniana Ale Gucio ma na drugie Szczęsny raczej przypadkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:30 Jest jeszcze imie Arkadia .Nalezy tez do tej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:31 no, przypadkiem, bo przypadkiem KTOS mi podsunal takie imie i juz nie bylo innej opcji, poza tym, ze maz jeszcze probowal przeforsowac Jawnute... ale przewazylo znaczenie znalazlam Olgę i Helgę. I Arkadiusza/Arkadego. I na upartego mozna by podciagnac Beate. Grzebie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:33 Jest jeszcze imię Szczęsna,to tez chyba szczesliwe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:43 Felicysym - najwyższy stopień od szczęśliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:39 Arkadiusz z pochodnymi trochę naciągany jest www.behindthename.com/name/arkadios Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:40 cicuta napisała: > znalazlam Olgę i Helgę. Helga oznacza świętą. Jeszcze Felicjan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona szczesliwe 10.07.08, 23:52 Prosper/Prospera (w stronę Fortunata) Beatrycze (chyba pasuje do nazwiska?) - według jednej z dwóch możliwych etymologii ooo, Eutychiusz/Eutychia; Eutychian Do Beaty jest jeszcze męski Beat. A do Felicysyma - żeńska Felicysyma. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imiona szczesliwe 11.07.08, 10:37 To jeszcze Feliks ,a w polskiej wersji Szczęsny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: imiona szczesliwe IP: *.acn.waw.pl 12.07.08, 09:33 A Beniamin? Nie znaczy bezposrednio szczesliwy, ale "syn prawicy". Ale tez jest uwazany za imie na dobra wrozbe Odpowiedz Link Zgłoś