renka14 06.10.03, 12:54 muszę tu napisać, że bardzo warto dawać dzieciom oryginalne imiona, na przykład stare z tradycjami ale niespotykane, moja córeczka ma na imię Renata, ma sześć lat, do tej pory spotkałam może jedną dziewczynkę koło jej wieku o tym imieniu, i oprócz oczywistych praktycznych względów że tylko ona reaguje w otoczeniu na to imię to ja czuję że dałam jej coś co jest wyróżnikiem, takim podarunkiem, a nic nie kosztuje, tylko trzeba to dobrze przemyśleć. Moja Renata przyszła na świat w dzień urodzin swojej babci a mojej mamy też Renaty, ale nie ten fakt zadecydował, imię było już postanowione z dawien dawna. To imię znaczy "odrodzona", więc dla mnie ma to swój mistyczny wymiar. w nadaniu imienia jest coś niezwykłego, spodziewam się drugiej córeczki, dla której mam imię po drugiej babci, ale to już zupełnie inna historia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itsola Re: dobre strony oryginalnych imion 06.10.03, 12:57 Czesc ! Musze stwierdzic ,ze imie Renata nie jest moim ulubionym imieniem ,ale podoba mi sie bardziej jak Regina.Pozdr. ola Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Re: dobre strony oryginalnych imion 06.10.03, 13:10 a ja już żyję na co dzień z duetem moich ślicznych córeczek - Renatką i Reginką, chociaż tej drugiej jeszcze nie mam na ręku. Przy czym znajomi nie popierają i mówią, że Reginę też się zdrabnia jako Renię. A ja na to - świetnie - jak będę wołać obie zawołam "Renie, czas na obiad", a jak oddzielnie to Renatka i Reginka, co za oszczędność strun głosowych. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia029 Re: dobre strony oryginalnych imion 08.10.03, 07:57 Witaj Renka14! Podoba mi sie Twoje podejście. Tak trzymaj! Jezeli podobają ci się imiona Renata i Regina, nie ogladaj sie na innych. Każdy ma inny gust, ważne aby imię które nadajesz dziecku podobało się Tobie. To tak jak z prezentem, który chcesz komuś podarować. Ja np. nigdy nie kupię czegos 'na odwal", czegos, czego sama nigdy nie chciałabym dostać (chyba, że wczesniej ktos zaznaczy, ze właśnie marzy o takiej "duperelce"). A ze zdrobnieniami...myśle, ze na tej Reni sie nie skończy i nawet sie nie obejrzysz jak do głowy przyjdzie Ci mnóstwo innych wspaniałych zdrobnień. A znajomi - przyzwyczaja sie Pozdrawiam. Mama Oleńki i Inusi. Odpowiedz Link Zgłoś
anma Re: dobre strony oryginalnych imion 09.10.03, 20:31 No więc....chociaz imiona te nie bardzo mi sie podobają (ale moja zelazna zasada:o gustach się nie dyskutuje, każdemu podoba się co innego) to chcę Ci powiedzieć ze w mojej pracy miałam koleżankę Renatę a ona miała o dwa lata młodszą siostrę Reginę) A więc podobnie jak u Ciebie) Pozdrawiam Ciebie i obie Renie Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: dobre strony oryginalnych imion 02.12.03, 19:54 renka14 napisała: > muszę tu napisać, że bardzo warto dawać dzieciom oryginalne imiona, na > przykład stare z tradycjami ale niespotykane, moja córeczka ma na imię > Renata, ma sześć lat, Boom na to imie przypadl na lata 70. mam wlasnie siostre cioteczna (lat 29), ktora ma na imie Renata. Znam tylko dwie Renaty. Nie jest to moim zdaniem popularne imie i mysle, ze Twoja corka bedzie sie wyrozniala, ale nie zaskakiwala swoim imieniem. A co do Reginy... Tez znam tylko dwie Reginy. Jedna starsza, a druga po trzydziestce. Do tej drugiej zawsze i tylko wylacznie mowilismy: Reginka, nigdy Renia. Wszystkie wymienione panie byly bardzo sympatyczne i te imiona milo mi sie kojarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarta77 Re: dobre strony oryginalnych imion 03.12.03, 00:25 A moj synek ma na imie Jurek, tez jest jedyny w swoim rodzaju, ma juz blisko 2 latka i tez nie spotkalismy dotod innego Jurka, ktorego zreszta prawidlowo po staropolsku zdrabmia sie Jerzyk popieram zdecydowanie takie wyrozniajace imiona bo juz mi uszy wiedna na placu zabaw od nawalu Julek, Kubusiow itd., za to uwielbiam pewna mala Michalinke z naszego osiedla Pozdrawiam -Marta Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: dobre strony oryginalnych imion 04.12.03, 20:36 Ja tez uwazam, ze warto nadawac imiona - wyrozniki.Znam mnostwo wierszykow o Reni pisanych przez Szelburg -Zarebine.Swoim dzieciom dalam oryginalne - teraz imiona- i na razie sa zadowolone.Melania Maria lubi swoje imie - wolaja na nia Mel i bardzo sie jej podoba.Krysia Anna - w tamtym roku w przedszkolu pani pytala , jakie imie jest najladniejsze i wiekszosc glosowala za Krysia Bo lubili Krysie... Zobaczymy, co powie chlopaczysko Odpowiedz Link Zgłoś
michalina04 Re: dobre strony oryginalnych imion 30.01.04, 15:24 Oryginalne imiona mają swoje bardzo dobre strony. Ze swojego byłam zawsze bardzo zadowolona, bo byłam jedyną Michaliną w szkole, na studiach itd. Teraz (niestety? na szczęście?) pojawiają się często małe Michalinki, więc czuję się mniej osamotniona, ale za to tracę na unikatowości A dotychczas często nie potrzebowałam nawet nazwiska, żeby być identyfikowaną. Było to w wielu przypadkach dobre - np. panie w dziekanacie zawsze świetnie mnie identyfikowały i traktowały indywidualnie, mimo tłumów innych studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
wronkaa Re: dobre strony oryginalnych imion 30.01.04, 19:53 mam na imie alina, nie jest to imie dziwaczne, ale na pewno rzadko spotykane, znam tylko jedna aline ( po 40 ). w dziecinstwie nie lubilam swojego imienia, chcialam byc klaudia albo sylwia, dzisiaj jest inaczej. strasznie sie ciesze ze nie mam na imie marta jak bylo na poczatku planowane, znam chyba z 15 mart, wszystkie maja jakies przezwiska, ja nie musze. nie lubie dziwacznych imion - jordan, kordian, jurand itd., ale te normalne, polskie, choc rzadkie sa naprawde piekne i mysle, ze warto nazywac dzieci inaczej niz wszystkie kolezanki...( renata i regina to bardzo ladne imiona) Odpowiedz Link Zgłoś