Gość: Angel1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:40 witam corka ma sie urodzic we wrzesniu i oczywiscie ejst problem z imienie a wsumie to go nie nie ma bo imie juz mam Jadwiga MArianna ale niesety moja tesciowa jest na nie gdyz to zle imie i ciagle swojemu synowi wmawia zebym dala dziecku tak na ime jak ona chce Kornelia Antonina A ja nieche...... co mam zorbic,.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 13:44 Nadać tak, jak wybraliście: Ty i mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
aja02 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 13:45 Wogole nie bierz jej zdania pod uwage.To rodzice wybieraja imie dla dziecka,a nie dziadkowie-oni juz mieli swoja szanse!co innego dac jakies sugestie,a co innego narzucac wlasne zdanie,kiedy nie ma do tego prawa.Ja bym jej to powiedziala wprost(spokojnie,ale stanowczo),a jak nie to powiedz mezowi ,zeby wytlumaczyl jejto i zeby sie tak nie wtracala.Boze jak to dobrze ,ze ja nie mam takiej tesciowej! www.suwaczek.pl/cache/30b6d8c378.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:19 Może to złe co powiem, ale mi się bardziej podoba propozycja Twojej teściowej. O niebo lepsza! Ale oczywiście o gustach sie nie dyskutuje. I to powinna być WASZA decyzja Trzymam kciuki, żeby udało Ci sie przeforsować swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 14:45 A tak w ramach balansu - mi bardziej podoba sie Jadwiga. Tak trzymac Ewentualnie dac Jadwiga Antonina. Ale tesciowa nie powinna sie wtracac. I lepiej, zeby twoj maz jej to wytlumaczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 14:55 No i żeby to nie było tak że tylko Ty wybierasz imię, żeby mąż też miał zdanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 15:31 Hmm, a to Wasze dziecko czy teściów? Nie dajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 15:59 Ja również uważam, że propozycja teściowej jest lepsza. Mimo że to rodzice wybierają imię, warto się jednak zastanowić nad innymi propozycjami, w tym wypadku nad lepszą teściowej. Jeśli nie masz zamiaru zmieniać zdania to nie rozumiem w ogóle problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 16:16 Moim zdaniem propozycja Twojej teściowej jest o niebo lepsza... Oczywiście, to do Was należy wybór, ale może warto wziąć pod uwagę także inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 wolę twoja Jadwige Marianne, niż tę 26.08.08, 17:17 pretensjonalnie brzmiaca Kornelie Antoninę, no ale to kwestia gustu. Na pocieszenie moge ci powiedziec, że obowiazek zgloszenia urodzenia dziecka spoczywa na: a. ojcu, matce, albo osobie obecnej przy porodze, b. lekarzu albo połoznej. Teściowa sobie może duzo, od strony formalno-prawnej. Czyli nic, bo jak WY zarejestrujecie dziecko, to tak bedzie. Od strony nieformalnej, to bedzie oczywiscie tak, jak sobie pozwolicie. Uważam, że dziecko powinno miec takie imie jakie wybrali rodzice. Niepokoi mnie tez, ze teściowa ciosa kołki na głowie twojemu mezowi, a ten powinien ja wysłac na drzewo stwierdzeniem, że takie imie wybraliscie i koniec. Teściowej trzeba powtarzac na zasadzie zdartej płyty, ze wybraliscie Jadwige Marianne i tak bedzie, wybraliście Jadwige Marianne i tak bedzie, wybraliscie itd. Teraz teściowa wam sie wtraca w wybór imienia dla dziecka, podejrzewam, ze sie juz wczesniej wtracała w co innego, potem wam bedzie wtracac sie w wychowanie dziecka, w wybór samochodu jaki macie kupic, kiedy jechac na wczasy itd. Jeszcze raz: trzymajac wspólny front powiedziec teściowej, ze tak wybraliscie, i tak do bólu, az cie w koncu cholera trafi i jej powiesz, zeby sie nie wtracała. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: wolę twoja Jadwige Marianne, niż tę 27.08.08, 09:03 albo nic nie mówić i zrobić po swojemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate_b Re: wolę twoja Jadwige Marianne, niż tę IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.08, 22:38 kamelia04.08.2007 napisała: > Jeszcze raz: trzymajac wspólny front powiedziec teściowej, ze tak > wybraliscie, i tak do bólu, az cie w koncu cholera trafi i jej > powiesz, zeby sie nie wtracała. witam, moja teściowa jak usłyszała, że damy dziecku na imię Zygfryd, to stwierdziła, że będzie się wstydzić wychodzić z nim na spacer!!!! Na szczęście nie musi, bo jak mnie w końcu trafiło i powiedziałam, żeby się nie wtrącała (również w inne sprawy), to do dzisiaj się nie widujemy i nie rozmawiamy, wnuka nie chce również widywać. Ogólnie jestem zdania, że to rodzice są RODZICAMI, na nich spoczywa ciężar i odpowiedzialność za swoje pociechy, więc oni powinni decydować o fundamentalnych sprawach i zasadach w życiu swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 17:48 mam ochote zapytac: to tesciowa bedzie rodzic czy Ty, a raczej Wy, bo to Wasze potomstwo. Chyba bym udusila za wszelkie proby wtracania sie. Swoja szanse juz miala, a jesli urodzila tylko chlopcow, to jej strata. A wogole jestem za tym, by nie mowic wczesniej jakie imie bedzie mialo maleństwo. Tak zadecydowaliśmy i wszyscy dowiedza sie jak juz nastanie ten radosny moment. Zamknęło to drogę do sugestii, propozycji i krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 21:29 Wasze dziecko, wasza decyzja. Ale uczciwie przyznaję, że propozycja teściowej tez nie jest najgorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 21:50 Powiedz jej, że to TWOJE dziecko i tak, jak Ty nie wybierałaś imienia dla jej syna, tak ona nie będzie wybierać imienia dla Twojego dziecka. A mężowi powiedz, że jak spróbuje nadać dziecku inne imię, niż te, które wybrałaś, to rozpętasz piekło - to tak by go nastraszyć, czasami pomaga. Możesz jeszcze niby się zgodzić a potem sama zarejestrować dziecko w urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 26.08.08, 22:19 propozyja Tesciowej dla mnie duzo fajniejsza Co nie zmienia faktu ze to Ty masz wybierac (Tesciowa miala juz sznase - przy swoim dziecku/dzieciach ) i stanowczo powinnac wyraznie powiedziec ze imie dla dziecka wybierzesz Ty (i twoj maz ) Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 27.08.08, 02:00 Zaraz, zaraz, a co na to jej syn, czyli Twój mąż? Poddaje się obróbce mamusi, czy ma dość charakteru, żeby objawić własne zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 27.08.08, 09:04 i jakie jest jego zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel1 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 16:44 witam widze ze zdania na ten temat sa podzielone,co na to moj maz on raczej czyma moja strone chodzi czasem mamie ulega NIESTETY!!! Ja jeszcze mam takie propozycje co do imienia corki: Jadwiga Małgorzata(niesczesna tesiciowa ma n imie malgorzata) Magdalena Anna (Moja mama ma na imie Anna)????? PS:moja tesciowa ma 3 dzieci w tym 1 dziewczynke wiec ''wyzyla' sie jesli chodzi o imie zenskie,bo jest Pawel,Jakub i Aleksandra Rozalia.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 27.08.08, 17:24 Zdecydowanie Jadwiga jest MSZ lepsza, z obojętnym imieniem na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 27.08.08, 20:02 Skoro do wyboru jest jeszcze Magdalena Anna, to bym się nawet nie zastanawiała Magdalenka to jedno z najładnieszych imion żeńskich, a Anna to imię piękne, tradycyjne, zawsze odpowiednie. Dalej w kolejności: Kornelia Antonina (choć Kornelia też nie jest jakoaś wybitna) i daleeeeeeeeko w tyle Jadwiga Marianna. Jadwiga jak chyba żadne imię kojarzy mi się ciotkowato. Ciocia Jadzia, ciocia Jadzia, ciocia Jadzia. A Marianna ujdzie, ale też średnio. P.S. Trzyma, nie "czyma" i choć zamiast "chodzi" Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 27.08.08, 18:28 Ja tez wole Jadwige od Kornelii. Kornelia tez mi sie podoba, ale mniej. Poza tym, mimo ze ja ja odbieram jako imie staroswieckie, wydaje mi sie, ze niektorzy widza ja raczej pomiedzy imionami nowoczesnymi, "zagramanicznymi". Widzialam ostatnio na na naszej- klasie Kornelie z siostra Lorena i kuzynami Alanem i Nikola. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 27.08.08, 20:22 Chociaż uwielbiam imię Kornelia, to powiem jedno: nie daj się teściowej! Niech spada! To Wasze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 27.08.08, 23:43 olej i nadaj jak chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atam nie dajcie sie IP: *.echostar.pl 28.08.08, 09:11 byle tylko nie mowila do wnuczki Kornelia nawet jak corke nazwiecie Jadzia. znam taka sytuacje (noo, moze troche inna bo dotyczyla pieska (Hela i Bella) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiggga do jagody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 10:15 nierozumiem dlaczego nie podoba sie ci imie jadwiga??? mam takw lasnie na imie w prawdzie Jadzia nie lubie ja sie do mnie tak muwi ale juz Jagoda jadga Dzagoda....Masa zdrobnien Gusia do malej jagodki tez mozna muwic Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: do jagody 28.08.08, 10:54 Drogi Gościu Jadwigggo - przeczytaj uważnie wypowiedź Jagody, ona napisała, że lubi imię Jadwiga. A co do tematu... a z jakiej racji to teściowa ma wybierać imię dla Waszego dziecka? Podobają mi się jej propozycje (Twoje pomysły również) - ale dziecko w Twoim brzuchu to Wasza córeczka i to Wy decydujecie o ważnych i nieważnych sprawach w jej życiu, to Wy jesteście za nią odpowiedzialni. I to Wy wybieracie jej imię. No chyba że już od razu planujecie zrzec się praw rodzicielskich na rzecz teściowej Nie dajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 28.08.08, 13:20 co zrobic? powiedziec tesciowej ze juz miala swoje 5 minut w zyciu w kwestii wyboru imienia dla dziecka a teraz TY masz swoje 5 minut!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: nie daj sie! tesciowa miala juz dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 16:58 to sobie imiona mogla wybierac, to jest twoje dziecko ty wybieraj! Odpowiedz Link Zgłoś
rillia Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 03.09.08, 23:21 Chodź podoba mi się imię Jadwiga (moja ukochana babcia ma tak na imię) to nie mogę sobie wyobrazić małej dziewczynki z dwoma kucykami do której mówi się "Jadziu". Koledzy będą wołali "Jadźka". Jakoś nie mogę przywyknąć. Ale takie imię wybraliście i to Wasza decyzja, a nie teściowej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 04.09.08, 09:42 Jadzia - ładne... a co do wtrącania się teściów, to jak moja mama wymyśliła dla mnie na drugie Magdalena, to jej teściowa na półtorej roku kontakt zerwała, na chrzcinach i roczku nie była, bo Magdalena to "nierządnica" była i jak oni (czyt. moi rodzice) mogli tak dać dziecku na imię, w końcu dziadek jej do rozumu przemówił... więc nie dajcie się a Kornelia bym nie dała, źle mi się kojarzy, znam kilka i za żadną nie przepadam, podobnie jak Adrianna, która mi się podoba, ale kojarzy mi się podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze IP: *.as.kn.pl 18.09.08, 17:25 Pilnuj dowodu osobistego w okresie rozwiązania, schowaj go gdzies najlepiej i zastanów sie czy możesz zaufać mężowi, czy jest on ulegly wobec swjej matki. Nie chce cie denerwować, ale polecam lekture wątku "Zlosliwi tatusiowie", jest tam tez sporo o zlosliwych teściowych. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 18.09.08, 18:43 IMO kluczowa tu jest rola męża i to on powinien stanąć na wysokości zadania. Nie Ty powinnaś tłumaczyć teściowej, ale on. Zdecydowanie i stanowczo powiedzieć "już podjęliśmy decyzję i mama nie ma nic do powiedzenia w tej kwestii". Wybacz, ale jeżeli Twój mąż w tak błahej sprawie nie potrafi postawić się matce, to są ciepłe kluchy i nieodcięta pępowina. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 18.09.08, 19:53 Jeżeli do wyboru jest jeszcze Magdalena Anna, to bardziej mi się podoba niz Jadwiga Marianna. Aczkolwiek ten drugi zestaw też jest ładny. Co nie zmienia faktu, że nie powinnaś poddać się teściowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel1 Mamy imie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 23:27 witajcie dziekuej za rady.... pzodrawiam nasza corcia urodizla sie 09.09.2009 roku o godzinie 12.30 wazyla 2800.Co do tesiowej to jej torszke uleglam i zrezygnowalm z jadwigi...a przeszlismy na Kalia Anna i sie tesiowej nawet podoba nasza Kalusia Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Mamy imie!!!!! 19.09.08, 00:07 Przede wszystkim gratuluję dzieciątka! No i kompromisu z teściową Tylko błagam, powiedz mi, że twoja córeczka urodziła się 09.09.2008. Bo jeśli to był jednak 2009, to znaczy, że albo przespałam cały rok, albo zwariowałam... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mamy imie!!!!! 19.09.08, 11:54 Gratuluję! Córka ma na imię Kalia? A może Kalina? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mamy imie!!!!! 19.09.08, 14:24 Gratuluję! Na serio córka ma na imię Kalia? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Mamy imie!!!!! 23.09.08, 14:31 Gość portalu: Angel1 napisał(a): > przeszlismy na > Kalia Anna i sie tesiowej nawet podoba nasza Kalusia kalia??? jest takie imię??? z całym szacunkiem, ale jadwiga była lepsza. Kalia, niby kwiatek jak każdy inny, ale kojarzy sie z pogrzebem/cmentarzem. mam nadzieje, że to był ostatni raz gdy tesciowa wtrąciła swoje 3 grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel1 Re: Mamy imie!!!!! Sprostowanie...:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 00:00 witajcie tak tak nazwlaismy nasza corke Kalia Anna ale po pewnym czasie nie zmienilismy je na Jaśmina Anna jakos ta kalia nie przemawialy do mojego meza pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mamy imie!!!!! Sprostowanie...:) 25.09.08, 12:58 Uff To dobrze. Kalia to tradycyjny dawniej kwiat cmentarny. Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody [...] IP: *.eranet.pl 21.09.08, 21:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
e.cartman Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 23.09.08, 12:17 Jeśli teściowa wierzy w zabobony to powiedz jej kim była Maria Antonina i jak skończyła szczerze współczuję teściowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornelia Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze IP: 80.50.56.* 24.09.08, 08:36 w tym akurat wyjątkowym przypadku wybór teściowej bardzo mi się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel1 Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 13:41 Witajcie dziewczyny z znowu zmaina imienia dla corki....Jest i mam andzieje ze zostanie Wanda Kinga,wszystko przez moja tesciowa kora zrobila awanture nad imienie Jasmina....Ja juz nie mama sily do mnojej tesciowej..... Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 04.10.08, 15:48 Gość portalu: Angel1 napisał(a): > Witajcie dziewczyny z znowu zmaina imienia dla corki....Jest i mam > andzieje ze zostanie Wanda Kinga,wszystko przez moja tesciowa kora > zrobila awanture nad imienie Jasmina....Ja juz nie mama sily do > mnojej tesciowej..... Niesmialo sugeruje wyprowadzke przynajmniej 100km od tesciowej... Ta walka z imieniem niezbyt dobrze wrozy na reszte Waszych ukladow i to KTO bedzie wychowywal corke... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 04.10.08, 16:54 Wanda to MSZ najlepszy wybór, mam nadzieję, ze USC Wam zmieni bez problemów (o ile pamiętam,w ustawie nie ma zastrzeżenia,ze zmiana imienia może nastąpić jednokrotnie), natomiast co do teściowej, to i 100 kilometrów oddalenia od niej to za mało - powinniście sie wyprowadzić gdzes dalej i nie podać jej telefonu do siebie... Adresu, rzecz jasna, też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Masakra!! Tesciowa chce wybrac imie dla nasze 05.10.08, 12:59 chędożcie teściową róbcie jak uważacie Odpowiedz Link Zgłoś
homojomera podobna sytuacja :( Babcia się dąsa! 05.10.08, 14:16 A ja mam taka sytuację, rodzice po rozwodzie, zyje jeszcze matka ojca (pałająca szczerą nienawiścią do mojej mamy i wszytstkiego co z nią związane....) , u męża dziadkowie nie żyją. I my wybralismy imię dla córki, na pierwsze po mojej babci ze strony mamy, na drugie po babci ze strony meża. Jak dzis powiedziałam mojemu tacie o wyborze, az zaniemówił i skwitował, ze cóz, babci (żyjącej) będzie przykro, i jeszcze kilka kąsliwych uwag na ten temat! Szok! My zdania nie zmienimy, tylko wkurza mnie takie wtracenie się dyktowanie - tzn próbowanie wywierania presji! Mam meża, dziecko w drodze, jestesmy dorosli i to MY wybieramy imie, jak chce niech się dąsa! Odpowiedz Link Zgłoś