Gość: zaza IP: 212.244.23.* 01.09.08, 17:43 Wczoraj podczas kazania ksiądz wspomniał świętą Ludwinę, patronkę łyżwiarzy, co sądzicie o tym imieniu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilianna Re: Ludwina 01.09.08, 18:18 Ludwina... Lud wina... Lud stworzony z wina :]. Jakieś mam pijackie skojarzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: Ludwina 01.09.08, 20:05 bardzo mi sie nie podoba to imie, do tego znam jedna Ludwine i jest wyjatkowo wredna jedza. - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocialukrecji Re: Ludwina IP: 88.141.102.* 31.01.09, 14:08 Ale fajny watek : wlasnie sie zastanawiam nad Ludwina. A wlasciwie to nad Ludivine : moj maz jest Francuzem, mieszkam we Francji i kilka lat temu uleglam urokowi tego imienia. Po bezowocnych poszukiwaniach slowianskiego imienia dla mojej corci (te ktore mi sie podobaja "nie przejda" na obczyznie np. Jagoda, Ksenia, Bogusia, Honoratka itp) zastanawiam sie nad Ludivine. Tylko jak ja zaadaptuje polska rodzina ? Czy ma byc Ludwisia czy Ludwinka ? Co o tym sadzicie ? Mam jeszcze czas do maja. Moj starszy syn to Victor i sytuacja jest idealna bo jest "miedzynarodowy" i "wschodni"jednoczescnie, na dodatek wymawia sie podobnie ! Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ludwina 01.02.09, 15:47 Świetny pomysł, Ludwinka (czy Ludwisia, jak wolisz) świetnie sie sprawdzi jako imię dziecka polsko - francuskiego. A jak zostanie przyjęte przez polską rodzinę najlepiej powinnaś wiedzieć Ty, bo to twoja rodzina. Dlaczego Honorata nie przejdzie we Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocialukrecji Re: Ludwina IP: 88.141.102.* 01.02.09, 17:20 Dzieki za odpowiedz. Honorata to Honorée, starsznie stare i "udziwione" imie a na dodatek we francuskiej wersji traci dla mnie caly swoj urok, niestety. Mysle jeszcze nad Oksana, ktora brzmi tu egzotycznie ale ladnie a dla mnie i tak bylaby Ksenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ludwina 02.09.08, 10:12 Podoba mi się teoretycznie. W praktyce mam wątpliwości co do imion różniących się tylko jedną literą od innych, bardziej znanych. Obawiam się, że Ludwina nie raz i nie dwa spotkałaby się z tym, że ktoś by automatycznie "poprawił" jej imię na Ludwika. Tym bardziej, że Ludwinia mogłaby być zdrobnieniem od Ludwiki (a la Jadwiga - Jadwinia). Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Ludwina 02.09.08, 23:09 W wersji francuskiej Ludivine podoba mi sie, po polsku wole Ludwike Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Ludwina 04.12.19, 22:31 solveiga1 napisała: > W wersji francuskiej Ludivine podoba mi sie, po polsku wole Ludwike Podpisuję się. Ludivine była we Francji chyba dość popularna w latach 70-tych. Posty ciocilukrecji są z 2008 roku, ciekawe, czy Ludivine została nadana, ale tego już się raczej nie dowiemy...Wolę Ludivine od polskiej Ludwiny. W Polsce wolałabym Ludwikę, którą wolę od Luizy, czyli spolszczconej wersji francuskiej. Choć nie uważam, że Luiza jest zła, przynajmniej nie "daje po oczach", a raczej uszach, jak Vanessa, Jessica, czy modne ostatnio Mia albo Nel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Ludwina IP: *.as.kn.pl 29.01.09, 22:24 Dla niezdecydowanych między Ludwiką a Lawinią. Ma też coś z brzmienia Józefiny, Antoniny. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina1974 Re: Ludwina 31.01.09, 12:39 Moja babcia ma na imię Ludwina,mówimy na Nią Ludwika(babcia Luta),babci siostra to Higina.Moja prababcia miała fantazje )) ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludwina 04.12.19, 21:43 Jakiś czas temu zauważyłam, że w rodzinach góralskich było to popularne imię żeńskie - potwierdziła to ostatnio moja rozmówczyni, starsza pani pochodzenia góralskiego, która się wychowywała w Zakopanem. Szkoda, że Ludwina jeszcze nie wróciła, choćby tylko w samiuśkich Tatrach Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Ludwina 05.12.19, 14:49 Było o tym kiedyś na forum. Ja o Ludwinach w Tatrach nie słyszała, ale np. matka Jagny Marczułajtis-Walczak ma na imię Ludwika. Sama Jagna ma siostrę Anitę. Jagna i Anita- dość zaskakujący zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ludwina 14.11.20, 20:38 Ciekawe, ale za bardzo przypomina mi Lidwinę i przez to podobieństwo na myśl nasuwają mi się napisy końcowe "Stawki większej niż życie" Odpowiedz Link Zgłoś