ap77 02.10.08, 11:14 Witam! U nas tak wlasnie jest. Jacek senior i junior. Czy jest ktos kto tez tak ma? Jak sobie radzicie z nazywaniem? U nas zaczyna sie klopt, bo np. wolam, krzycze na duzego Jacka, a maly nie wie o co chodzi (ma roczek) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnes219 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 02.10.08, 11:45 Ja mam w domu dwóch Krzysiów ( jest to w moim otoczeniu ostatnio bardzo popularne imię). Generalnie starszy -tata- to krzysiek, a mały-3,5 roku Krzysiu. Ale czasem sie pomylę i reagują obaj. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_do_bicia Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 02.10.08, 20:27 ja jestem stanowczo na nie takiej "praktyce" Fajnie jak syn ma na drugie jak ojciec ale ojciec np jacek i syn jacek? e nieeeee stanowcze NIE Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 02.10.08, 20:38 Nie podoba mi się to. Właśnie z powodu kłopotów, które opisujesz. Później zaczną się inne, np. korespondencja. Nie wiadomo czy do Jacka Kowalskiego ojca czy do Jacka Kowalskiego syna. Poza tym jest tyle pięknych imion, że naprawdę można wybrać coć innego. A imię ojca/matki dac na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 02.10.08, 22:50 Ja to tak troche nie rozumiem takich praktyk. Ze niby dla podkreslenia faktu, ze Jacek to syn Jacka? Ze imie takie piekne i nie mozna sie bylo oprzec? A juz nazywanie dziecka "junior" mierzi mnie okrutnie Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 02.10.08, 23:17 Ja tez uważam, że to niepraktyczne rozwiązanie. I trochę mało twórcze. Sama zastanawiałam się nad nazwaniem na przemian (matka-syn, ojciec-córka). Ja np. mam na imię Hanna i moje serce podbiło niemieckie imię męskie Hanno (żeby nie było, narzeczony jest Niemcem). Ale doszłam do wniosku, że to jednak zbyt podobnie brzmi i byśmy się mylili. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 03.10.08, 13:32 U mnie też tak jest i nie ma żadnego problemu,mąż jest Marcin i dwuletni synek też,być może dlatego że do męża rzadko zwracam się po imieniu( właściwie tylko na ulicy,w sklepie itp.). W domu mówię do niego Misiek co zostało z czasów narzeczeństwa a do synka po imieniu. Twój synek ma dopiero roczek i może mieć z tym problem więc może na razie zwracaj się do niego w domu zdrobniale. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonsa Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 03.10.08, 17:00 Znajomi dali synkowi imię po ojcu i po jkaims czasie zaczęli do małego mówić "synek" bo nigdy nie było wiadomo o którego Marka chodzi. Mały ma teraz 8 lat i efekt jest taki, że rodzice, dziadkowie jak i rodzeństwo wołaja na niego "synek". Teraz żałują, że nie dali mu innego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 04.10.08, 13:09 Mój mąż upiera się że jak nasz synek urodzi się w jego urodziny to dostanie jego imię, ale ja jestem absolutnie przeciwna temu, za dużo ładnych imion jest na świecie żeby powielać w kołko te same w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Wysoce niepraktyczne 04.10.08, 14:49 Jak w tytule. Uzasadnienie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=21082863&a=21105382 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=28041785&a=28273686 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=59015465&a=59107678 Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 04.10.08, 16:18 To znana praktyka w rodzinach z tradycjami. Miła rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 04.10.08, 16:27 > To znana praktyka w rodzinach z tradycjami. Uhum. Imię dziedziczy się razem z herbem, zamkiem, zbroją, rodowym duchem i rodową klątwą opakowaną w złoty papier z różową wstążeczką )) Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 04.10.08, 17:32 bardzo popularna praktyka w Hiszpanii, chlopcy dostaja imie po tacie, dziewczynki po mamie - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 04.10.08, 18:26 Bo w Hiszpanii dzieci maja inne nazwiska niż rodzice. W Polsce syn Jana Kowalskiego to Jan Kowalski. Bardzo niewygodne, szczególnie dla starszego dziecka, ktore juz otrzymuje korespondencję - nie wiadomo do kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 06.10.08, 15:32 W mojej rodzinie był zwyczaj przekazywania imienia z dziadka na wnuka. I tak co drugie pokolenie występowały dwa tradycyjne imiona. Natomiast u mojego narzeczonego pierworodny syn pierworodnego z braci otrzymywał zawsze to samo imię (czyli de facto ojciec i syn nosili to samo imię). Jakoś nie jest mi jednak przykro, że obie te tradycje zakończyły się w pokoleniu naszych rodziców. Niektóre z tych imion brzmiałyby w tych czasach dosyć komicznie. Już nie mówiąc o kłopotach z rozróżnieniem, o kogo chodzi. Ale może dawniej nie było problemu, bo żona do męża mówiła "Panie Mężu" Odpowiedz Link Zgłoś
umber82 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 06.10.08, 14:14 ja też zastanawiam się po co??? i jedyne co mi przychodzi do glowy to: - z lenistwa - po co wymyślać skoro ktoś już wymyslił - z miłości i uwielbienia do samego siebie - dodam chorej.. jestem taki/taka cudowny/cudowna ze moje dziecko musi również odziedziczyć nie tylko geny ale i imię ... Odpowiedz Link Zgłoś
agnes219 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 06.10.08, 14:25 Albo dlatego, że tak mi się podoba, i nie sądzę, żeby to jakoś utrudniało nam życie, albo było spowodowane samouwielbieniem czy lenistwem. Trochę więcej tolerancji dla cudzych decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 06.10.08, 15:28 Nie sądzę, żeby chodziło o samouwielbienie. Jeśli już, to o podkreślenie więzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 07.10.08, 11:00 hhhe z samouwielbienia to u nas odpada, po prostu Jacek nam sie podoba Czasem sie myli, ale jakos sobie radzimy Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Dziecko ma na imie tak samo jak tata/mama? 06.03.09, 16:39 W rodzinie mojego męża w prostej linii (jest tam wyjątkowy urodzaj na męskich potomków) od iluś tam pokoleń najstarszy syn nosił imię ojca - Franciszek. Zbuntowała się teściowa "że to takie staroświeckie imię" - faktycznie, w latach '70 małych Franków było niewielu i tradycję szlag trafił. Odpowiedz Link Zgłoś