Gość: j IP: *.ryb.airbites.pl 28.01.09, 23:42 Matylda (imię wybrane na 90%) ma przyjść na świat w marcu. Niedawno dowiedziałam się, że dalsi znajomi też czekają na Matyldę, a w październiku i innym się urodziła. Czy popularność tego imienia rośnie? (Wolałabym nie...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
habina Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 08:33 Nie znam zadnej Matyldy. Raczej nie jest popularna, przynajmniej nie w moim miescie. Nawiasem mowiac Matylda to ukochane imie mojego meza. Ja dopiero teraz pomalu sie przekonuje do tego imienia... Jak zdrabniac? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 09:16 jak zdrabniać? Mati, Matysia, Matyldzia, Matyldka, Tili Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 09:35 Popularność tego imienia była prawie zerowa, a od jakiegoś czasu słyszy się o nim częściej. Do prawdziwej mody jednak jeszcze daleko, choć być może za jakies 15 lat ona nastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliza Re: Matylda - popularna? IP: *.chello.pl 29.01.09, 10:18 Jestem mamą rocznej Matyldy. Innej nie znam i nie sądzę, by w najbliższym czasie miała się pojawić. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 10:49 Znam jedna 3-letnia Matylde. Tak jak pisze Gaudencja, co raz czesciej zaczyna slyszec sie to imie tu i owdzie, ale to raczej jeszcze nie szczyty popularnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
frezja-finezja Re: Matylda - popularna? 17.06.09, 13:16 gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2008 tu byla na 37. mscu Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 10:58 Wśród moich znajomych będzie popularna Tzn. kilkoro znajomych planuje nazwać tak córki, ale pierwsza Matylka dopiero w drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 10:59 Dodam, że w moim prowincjonalnym mikromieście Matyldy już są i ich imię robi furorę wśród koleżanek z przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Matylda - popularna? 09.04.09, 11:35 olianka napisała: > Wśród moich znajomych będzie popularna Tzn. kilkoro znajomych planuje nazwać > tak córki, ale pierwsza Matylka dopiero w drodze. Matylda właśnie przyszła na świat Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 13:25 znam ze słyszenia tylko 1 Matyldę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Matylda - popularna? IP: *.ryb.airbites.pl 29.01.09, 13:34 Czyli trafia się jednak coraz częściej. Ponieważ mam syna, którego imię w pierwszym kontakcie było dla wszystkich zaskoczeniem i nie znamy innego Tytusa, myślałam, że z Matyldą będzie podobnie. Choć wcale nie idzie nam o oryginalność i unikatowość na siłę. Imiona te mają po prostu pewne znaczenie i pozytywne konotacje dla nas. Jak ktoś z otoczenia rzekł: "Przynajmniej jedno Wasze dziecko będzie miało normalnie na imię") ps Rozważałam też Mariannę (zniechęca nas zdrobnienie Mania), Kornelię (też chyba coraz popularniejsza), Klarę (veto męża), Milę (w takiej wersji najbardziej mi się podoba, choć wiem, że to zdrobnienie od Mileny, Emilii czy Melanii - od tej chyba Mela). Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 13:45 Dla mnie nie jest ono popularne, jest jednym z moich ulubionych. W moim mieście dziewczynki od rocznika 2000 w dół to najczęściej:Wiktorie, Zuzanny,Oliwie, Julie,Nikole. z tradycyjnych trafi się czasami Kasia, ale o małą Anię faktycznie u nas trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 14:00 Znam jedna 12-letnia, dwie - corki bliskich kolezanek w wieku 4 i 3 lat. Powiedzialabym, ze przewija sie tu i owdzie, ale bardzo popularne nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Matylda - popularna? 29.01.09, 15:11 W ciągu ostatnich kilku miesięcy natknęłam się na dwie okołoroczne Matyldy. W Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Matylda - popularna? 19.02.09, 07:30 Kojarzę dwie Matyldy. Pierwsza 33 lata, druga 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Matylda - popularna? 19.02.09, 09:57 Nie jest już bardzo egzotyczne ale też nie jest bardzo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Matylda - popularna? 19.02.09, 10:20 Znam dwie Matyldy, w wieku 5 i 7 lat plus jeszcze jedną Mathildę dwudziestoparoletnią, ale w Stanach - dzięki niej jestem z tym imieniem osłuchana, ale jej istnienie nie wpływa raczej na popularność imienia w Polsce. Zgadzam się, że imię było tak niepopularne, że teraz nawet pojedyncze nadania wydają się "robić tłok", tym niemniej do Julii czy Zuzanny pod względem czestości nadań Matyldzie daleko. Zdrobnienia Matyldy, z którymi się spotkałam, a jakie w tym wątku jeszcze nie padły, to: Masia i Dunia. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina_74 Re: Matylda - popularna? 20.02.09, 20:33 Moja Matylda ma 2 lata. Na podwórku, na którym jest na prawdę dużo małych dzieci, nie ma drugiej Matyldy. Nie spotkałam też nigdzie gdzie pojawiamy się w towarzystwie dzieci. Kiedy zapisywałam w styczniu Matyldę do przedszkola, pani powiedziała że to pierwsza Matylda w ich przedszkolu. Mieszkamy w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Matylda - popularna? 09.04.09, 12:16 nie wydaje mi sie,z eby to bylo popularne imie, nie spotkalam sie z nim ani wsrod znajomych w realu ani na forach rowiesniczych. Nie znam zadnej Matyldy, za to sama rozwazam to imie dla ewentualnej corki. Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Matylda - popularna? 09.04.09, 22:35 Znam jedną Matyldę- ma prawie 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Matylda - popularna? 09.04.09, 22:43 u mnie na forum rówieśniczym (czerwiec 2008) są co najmniej dwie Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Matylda - popularna? 17.06.09, 12:27 Matylda: 1994 r. - 6750 (większość nadań przed 1940 r.) 2001 r. - 7887 2007 r. - 6252 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Matylda - popularna? 20.06.09, 21:28 W warszawskich oficjalnych danych na 39. miejscu wśród imion żeńskich, 0,26% procent nadań (procent liczony do całej populacji, z chłopcami włacznie). Jest ostatnio zatem, jak widać, popularniejsza, ale daleko jej do czołówki. Nie ma jednak porównania z np. latami 60., kiedy w całym dziesięcioleciu w całej Polsce urodziło się ich 125, czy z 70., kiedy odpowiednio było ich 386. Teraz, jak widać, tylko w Warszawie i w jednym roku Matyld urodziło się 96. Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: Matylda - popularna? 17.06.09, 21:36 Coś jest na rzeczy - do niedawna było to imię "nienadawalne" wśród moich znajomych (coś tak jak Tekla obecnie). Od jakiegoś roku jednak obserwuję pewne nim zainteresowanie, pojawiła się też mała Matylda. Myślę, że trudno tu jeszcze może mówić o modzie, ot, ładne imię, które wreszcie wróciło do łask. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Matylda - popularna? 21.06.09, 00:07 W moim najbliższym otoczeniu urodziły sie trzy w ciągu ostatnich czterech miesięcy. Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: Matylda - popularna? 22.06.09, 13:35 Moja roczna córeczka ma tak na imię i dotąd nie spotkałam nikogo o tym imieniu. A imię jest piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirah2 Re: Matylda - popularna? IP: *.mannet.pl 23.06.09, 10:35 ostatnio zrobiło się chyba bardzo popularne. znam 3 bardzo malutkie Matyldy. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Matylda - popularna? 16.08.09, 10:28 Mysle, ze Matylda robi sie coraz bardziej popularna, ale nie wroze jej ciaglosci w nadawaniu. Moja siostrzenica Matylda rocznik 2006, pojdzie do przedszkola i niestety nie bedzie jedyna Matylda w grupie . Kiedy byla calkiem mala, ludzie dziwnie reagowali na to imie, ze takie nieznane, chodzi mi o kontakty z obcymi ludzmi. Teraz to imie wsrod dzieci jest calkiem znane i akceptowane przez doroslych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Matylda - popularna? 16.08.09, 13:13 To, że ludzie (zwłaszcza ci, którzy aktualnie sami nie mają małych dzieci) nie nadążają za zmianami w imieninctwie, widać w komentarzach tu na forum bądź to zamieszczanych przez gimnazjalistki, bądź to wygłaszanych przez rodzinę i opisywanych przez foremki. Łatwo zauważyć, że najpopularniejsze obecnie imiona bywają odradzane przez otoczenie jako przestarzałe, a imiona wschodzące - jako dziwaczne, obie zaś kategorie miałyby rzekomo przysparzać cierpień noszącym je dzieciom. Nie ma to żadnego związku z faktycznymi reakcjami dzieci, które spotykają się częściej z imionami częściej nadawanymi, nawet jeśli one akurat ich dziadkom albo młodszemu rodzeństwu rodziców wydają się być przestarzałe czy zbyt rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Matylda - popularna? 16.08.09, 15:59 Twoja wypowiedz przypomina mi babcie na placu zabaw, ktora z ogoromna trudnoscia (i po chwili ciszy) odpowiedziala na pytanie, jak jej wnuczek ma na imie. Chlopiec mial na imie Ksawery, ale babcia miala wyjatkowy klopot z akceptacja tego imienia. A ja myslalam, ze to imie powolutku, powolutku wchodzi w etap imion akceptowalnych, acz rzadkich, cos jak Maksymilian. - Piękne imię jest gwiazdą zawieszoną na skroni. Jadwiga DEOTYMA Łuszczewska Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Matylda - popularna? 17.08.09, 09:37 znam dwie Matyldy. Jedna 8 lat, rodzice zdrabniają Mati. Druga jakieś 3,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Matylda - popularna? IP: *.171.96.34.static.crowley.pl 17.08.09, 10:43 Imię mi się bardzo podoba, wykluczając zdrobnienie Mati. I jest coraz bardziej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Matylda - popularna? 17.08.09, 13:45 Ja znam 2 Matyldy - jedna lat 16, druga, o ile sie nie myle, 2 czy 3 Samo imie bardzo mi sie nie podoba, kojarzy mi sie z taką 'grubą babą'. Ale to tylko moja opinia, jak widać imie ma wielu zwolenników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: Matylda - popularna? IP: *.inetaccess.pl 17.08.09, 13:50 dalenia napisała: > Samo imie bardzo mi sie nie podoba, kojarzy mi sie z taką 'grubą babą'. ja znam jedną Matyldę w wieku wczesno szkolnym. No cóż, to rzeczywiście dosyć duża dziewczynka jak na swój wiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roksanna1 Re: Matylda - popularna? IP: *.t-mobile.co.uk 18.08.09, 18:54 Ja znam jedną taką Matyldę. Takiego małego łobuza. To moja córka. Kiedy je nadawałam, od nikogo nie słyszałam że chce tak dać córce na imię. A jakie boje przechodziłam z ludźmi przed narodzinami, że krzywdę dziecku chce zrobić itp. Jak można kobiecie w ciąży powiedzieć że brzydkie imię wybrała dla dziecka? No jak? Zdrabniam ją Mati, Matiku (od sąsiada Czecha który wołał na swojego Jakube, bardzo mi się to spodobało i ją zczeszyłam), Matija (bo tak mówiła przyjaciółki córka która się dopiero uczyła się mówić). Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Matylda - popularna? 18.08.09, 23:50 Ja ze słyszenia znam jedną ,ma 30 lat i mieszka w USA. Odpowiedz Link Zgłoś