lumja 05.03.09, 09:00 czy Saba jest skrotem od Sabiny? Wydawać mogloby sie, że tak, ale z kolei byla krolowa Saba. Więc jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Sabina a Saba 05.03.09, 10:28 Saba jest zdrobnieniem od Sabiny. Jest też imieniem męskim. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Sabina a Saba 05.03.09, 10:36 To nie była królowa Saba, ale królowa Saby, królewstwa istniejącego w starożytności na Półwyspie Arabskim. Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Sabina a Saba 05.03.09, 13:35 i znowu sie czlowiek czegos nowego dowiedział Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Sabina a Saba 05.03.09, 20:54 Niektórzy jako miejsce tego królestwa wskazaliby na tereny dzisiejszej Etiopii. Tam przechowywana jest ponoć Arka Przymierza, przywieziona przez Menelika - syna królowej Saby i króla Salomona, zachowały się jakies ruiny pałacu i łaźni królowej Saby i inne ciekawe miejsca z nią związane. Spora część mieszkańców Etiopii wyznających judaizm i uważających się za potomków króla Menelika została ewakuowana stamtąd do Izraela specjalnym mostem powietrznym. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Sabina a Saba 07.04.13, 15:56 Niech mi ktoś wytłumaczy, czy imię Sama jest imieniem i żeńskim, i męskim? Bo już się pogubiłam. To imię nosiła królowa Saba i wnuk Abrahama. A więc, to imię powinno być dla obu płci, a wg wikipedii Saba jest imieniem męskim... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sabina a Saba 07.04.13, 16:02 To była królowa Saby, a nie - królowa Saba. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Sabina a Saba 08.04.13, 12:59 Szkoda, ze to takie rzadkie imie. Mam ciotke (po 50tce) o tym imieniu. Nigdy nie spotkala przez cale swoje zycie ani jednej Sabiny. Bardzo ladne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sabina a Saba 18.04.13, 11:42 Za to w Niemczech w latach 60-tych i 70-tych było tak popularne, że Sabin znam na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
k.techniczna Re: Sabina a Saba 18.04.13, 20:05 miałam babcię Sabinę i nazywano ją Saba, Sabinka, Sabcia Odpowiedz Link Zgłoś