Dodaj do ulubionych

Pola, Marceli.

25.03.09, 16:04
To są nasze typy imienia dla dziecka, mamy już Juliana. Na pewno nie każdemu
się spodoba, nam się wydaje, ze to już nasza ostateczna decyzja ale chętnie
poznam opinie. Dodam, że Pola nie Apolonia, co do Marcelego, nie ma dla mnie
wielkiej różnicy między Marcel a Marceli ale Marceli chyba brzmi trochę lepiej.
Obserwuj wątek
    • justii23 Re: Pola, Marceli. 25.03.09, 16:24
      Zarówno Julian jak i Marceli bardzo mi się podoba za to do Poli nie potrafię się
      przekonać choć ma w sobie coś ładnego niewątpliwie smile
    • egidia Re: Pola, Marceli. 25.03.09, 16:31
      Marceli jest świetny. Pola może nieco mniej (ze względu właśnie na swoje
      zdrobnieniowe brzmienie), ale także nie można jej odmówić uroku. smile

Pozdrawiam!
    • wyczyny Re: Pola, Marceli. 25.03.09, 16:46
      bardzo ladnie
      ja bym nic nie zmienialasmile
    • anettia28 Re: Pola, Marceli. 25.03.09, 19:05
      Zarówno Julian jak i Marceli(sama zastanawiałam się nad wyborem tego imienia dla swojego syna) bardzo mi się podobają. Przyznam też, że wybrałabym Apolonię. Polę okrzyknięto skrótem i między innymi dlatego mi się nie podoba.
    • aneladgam Re: Pola, Marceli. 25.03.09, 20:28
      też mi się wydaje, że Marceli brzmi lepiej
    • ariana1 Re: Pola, Marceli. 25.03.09, 20:30
      Podobają mi się Julian i Marceli. Nie podobają mi się Marcel i Pola.
    • mal_art Re: Pola, Marceli. 25.03.09, 20:44
      W moim uchu Marceli brzmi zdecydowanie lepiej, niż Marcel (choć mam jednego
      Marcela w rodzinie i jestem osłuchana z tą formą) - jakoś tak szlachetniej,
      pełniej. Zdrobnienia te same, brzmienie niemal identyczne, ale ta jedna literka
      bardzo wiele zmienia.
      Pola - cóż, nie jest moją faworytką, tym niemniej najważniejsze żeby podobało
      się Tobie i przyszłemu tatusiowi.
      Do Juliana (piekne imię!) Marceli pasuje jak dla mnie idealnie, Pola mniej.
      Apolonia bardziej - mam skojarzenia z przedwojenną bohemą smile
    • gaudencja Re: Pola, Marceli. 25.03.09, 22:54
      Marceli mi się podoba, Marcel za to wcale. Pola - niestety dla mnie
      to zdrobnienie; gdybym chciała mieć córkę zdrabnianą do Poli,
      wybrałabym Poliksenę.
      • pola260 Lilka. 26.03.09, 09:36
        Apolonia i Poliksena to za długo i nie podoba mi się. Ale powiem Wam jakie
        drugie imię dla dziewczynki chodzi mi po głowie - Lilka od Lilla...i jeszcze
        gdzieś w tle kołacze się Ida oraz Kaja.
        • mal_art Re: Lilka. 26.03.09, 09:54
          Lilla! Piękne, literackie, romantyczne imię. A Lilką była dla rodziny Maria
          Pawlikowska-Jasnorzewska (znowu ta bohema wink). 100 razy bardziej wyraziste od
          Poli, na którą teraz jest moda, a za parę lat minie.
          Ida podoba mi się troszkę mniej, ale też bardzo. Kaja w moim rankingu stoi wyżej
          od Poli, ale za sprawą wierszy Kulmowej kojarzy mi się kocio (przemiłe, mruczące
          skojarzenie!), no ale Kulmową niewiele osób czytuje, więc moje skojarzenie jest
          dość odosobnione.
          A co Wam pasuje do nazwiska i jakie są zapatrywania przyszłego taty?
          • pola260 Re: Lilka. 26.03.09, 10:06
            No więc nazwisko mamy długie, kończące się na "ek". Ja mam na imię Maja więc Kai
            się trochę obawiam ze względu na podobne brzmienie. Mąż uwielbia imię Pola, co
            do Lilki - twierdzi, że musi się jeszcze zastanowić. Przerabialiśmy już też Zoję
            ale mąż uznał, że nie podoła i że nie jest w stanie tego imienia zaakceptować smile
            • mal_art Re: Lilka. 26.03.09, 10:33
              No to życzę Wam zgodnego dokonania wyboru smile
              • abiela Re: Lilka. 26.03.09, 10:36
                Jestem za Marcelim lub Lillą. Pola nie.
                • gaudencja Re: Lilka. 26.03.09, 23:30
                  Lilla b. mi się podoba, popieram!
                  • pola260 Re: Lilka. 27.03.09, 09:55
                    Mąż właśnie powiedział, że Lilka jednak mu się nie podoba i dalej naciska na
                    Polę. Mnie Pola podoba się bardzo ale martwi mnie to, że wielu osobom nie.
                    Ponadto często słuszę, że kojarzy się z polem, ugorem itp...Wiem wiem, chodzi o
                    to, żeby nam się podobało, ale dla mnie ma tekże znaczenie to, czy podoba się innym.
                    • mal_art Re: Lilka. 27.03.09, 12:18
                      Wiesz - teraz radzisz się nas i czytasz nasze szczere opinie o tym imieniu. Ale
                      na pewno nasz bzik imienny nie posuwa się do tego, żeby krytykować nadane już
                      przez Ciebie imię i jakoś Wam je obrzydzać, albo co gorsza krytykować Waszą
                      córkę. W wielu wątkach radziłyśmy kierować się głosem serca, a nie cudzą opinią.
                      Jeśli Pola jest dla Was najpiękniejsza na świecie i czujecie, ze właśnie to imię
                      pasuje do córeczki, to jest to Wasz wolny wybór a wszystkim "życzliwym"
                      pozostaje go zaakceptować, a nie wybrzydzać. Przecież to Wam i Waszej córeczce
                      ma się to imię podobać, nie nam! Opinią naszą czy krewnych i znajomych królika
                      możesz sugerować się o tyle, żeby poznać cudze skojarzenia - ale zaręczam Ci, ze
                      do każdego, najpiękniejszego w naszych uszach imienia da się dobrać jakieś
                      przykre skojarzenie.
                      Pola "wybija się na samodzielność", traktujemy ją tu jak zdrobnienie, ale nie
                      jest żadnym gryzącym w język zapożyczeniem, nie jest niepoprawna, została
                      zaakceptowana przez Radę Języka Polskiego; jest teraz modna, może będzie
                      "sezonówką" modną tylko przez jedno pokolenie, a może zakorzeni się na dobre i
                      będzie nadawana za 100 lat. Życzę Wam raz jeszcze zgodnego i trafnego wyboru -
                      prosto z serca smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.