Dodaj do ulubionych

Maja czy Majka

13.04.09, 23:00
Od dawna podoba mi sie imie Majka smile
niestety ostatnio dowiedzialam sie, ze jest to ZDROBNIENIE Mai...
no i teraz mam dylemat, bo na Maje sie nie chce zgodzic mąż (mi tez
średnio sie podoba), ale Majke chcialabym przeforsowac, chocby
mialoby byc jako drugie imie.
Tylko czy zarejestrują mi Majke jako imię? czy musi byc koniecznie
Maja?
Wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Maja czy Majka 13.04.09, 23:03
      Zdrobnień się nie rejestruje.
      Ona kiedyś DOROŚNIE! To nie będzie całe życie malusia dziewczynusia i będzie
      potrzebowała prawdziwego imienia.
      • nikkee Re: Maja czy Majka 13.04.09, 23:10
        ...ale dla mnie to Maja brzmi bardziej dziecinnie...
        • ilianna Re: Maja czy Majka 13.04.09, 23:20
          Majki raczej nie zarejestrują. Może Maria zdrabniana do Majki?
          • nikkee Re: Maja czy Majka 13.04.09, 23:30
            hmmm,szkoda sad
            To moze wybiore Łucje, albo Laure...
            albo bede sie dalej zastanawiac nad Mają...
            dzieki za odpowiedzi!
            • olianka Re: Maja czy Majka 14.04.09, 09:42
              Łucja jest przepiękna! Laura też całkiem niezła smile
            • gaudencja Re: Maja czy Majka 16.04.09, 23:55
              Możesz używać Majki także jako zdrobnienia od np. Marianny.
              • aneladgam Re: Maja czy Majka 17.04.09, 09:48
                albo Marleny (u mojej uczennicy tak jest)
                • mal_art Re: Maja czy Majka 17.04.09, 10:05
                  Albo Malwiny, jak niżej podpisana smile Przez jakiś czas w LO i na studiach byłam
                  Mają, Majką, bo nie przepadałam za typowymi zdrobnieniami własnego imienia.
                  • nikkee Re: Maja czy Majka 17.04.09, 18:50
                    dzięki wszystkim za odpowiedzi smile
                    14.04 urodziłam Gabriele Łucje
                    Majke sobie darowałam smile
                    • mal_art Re: Maja czy Majka 17.04.09, 18:55
                      Gratuluję córeczki! Imiona wybraliście prześliczne.
                    • aneladgam Re: Maja czy Majka 17.04.09, 19:45
                      o, dzień po założeniu wątku wink
                      gratulacje!
                      • nikkee aneladgam 17.04.09, 22:59
                        dokładnie 5 godz po smile
                        ledwo zdążyliśmy na porodówke smile
                        • aneladgam Re: aneladgam 17.04.09, 23:01
                          o rety big_grin
                          całe szczęście, że zdążyliście smile a na imię szybko się zdecydowaliście?
                          • paula.anna Re: aneladgam 24.05.12, 09:13
                            Gratuluję córki i imion. Dla mnie o niebo lepsze od Mai czy Majki smile
                            Choć szkoda, że Łucja na drugie...

aneladgam napisała:

> o rety big_grin
                            > całe szczęście, że zdążyliście smile

E tam szczęście, ja nie zdążyłam i się z tego cieszę. Wolę rodzić w domu niż w szpitalu, zdecydowanie tongue_out
                    • gaudencja Re: Maja czy Majka 18.04.09, 15:57
                      nikkee napisała:

> dzięki wszystkim za odpowiedzi smile
                      > 14.04 urodziłam Gabriele Łucje
                      > Majke sobie darowałam smile

Super, gratuluję serdecznie smile
                    • abiela Re: Maja czy Majka 20.04.09, 14:08
                      Gratulacje!
      • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:32
        Majka to nieprawdziwe imię ? Mogę przesłać zdjęcie swojego dowodu tożsamości jeżeli nie wierzysz w jego prawdziwość wink No właśnie, do pani dyrektor lepiej będzie się zwracać "pani dyrektor Majka", a nie "Maja", właśnie Majka jest bardziej poważne, Maja dla małej dziewczynki.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Maja czy Majka 08.11.14, 14:06
          "Pani dyrektor Majka"? Serio? Raz, że w takiej formie to brzmi jak nazwisko, a dwa nikt tak się oficjalnie nie zwraca do obcej osoby (no chyba, że w żartach do znajomego). Pani dyrektor Katarzyna, czy Magdalena - przecież to brzmi kuriozalnie!
        • florianne Re: Maja czy Majka 08.11.14, 17:17
          19siwaa48 napisała:

> Majka to nieprawdziwe imię ? Mogę przesłać zdjęcie swojego dowodu tożsamości je
          > żeli nie wierzysz w jego prawdziwość wink

Jeśli dowód osobisty świadczy o poprawności imienia, to bez problemu powinno się rejestrować też Michasia, Anulkę, Niunię czy Niuńka-bo przecież ktoś ma je w dowodzie! (kwiatki ze słownika K.Rymuta)
      • ccjh1 Re: Maja czy Majka 26.11.17, 21:55
        Majka to nie zdrobnienie TO INNE IMIĘ CZYLI NIE MAM IMIENIA?!!!!!! MAM TO MAJKA I WIEM ŻE TO INNE IMIĘ NIE MAJA smile
        • lily-beth Re: Maja czy Majka 27.11.17, 16:37
          Tak, Majka to zupełnie inne imię niż Majka (jedna zarejestrowana jako Majka, druga jako Maja)... Na oko nie da się zauważyć żadnego podobieństwa.
          To, że jesteś zarejestrowana jako Majka nie oznacza, że etymologicznie jest to inne imię niż Maja. Majka jest to usamodzielniona forma Mai. Jak ktoś nazwie córkę Kamilka, to nie jeszcze nie będzie znaczyło, ze wynalazł zupełnie nowe imię, niezależne od Kamili.
    • aneladgam Re: Maja czy Majka 14.04.09, 08:48
      obawiam się, że u niektórych urzędników by przeszło.
      IMO Łucja i Laura są dużo ładniejsze od Mai, że o Majce nie wspomnę.
    • Gość: smok Re: Maja czy Majka IP: 193.138.241.* 14.04.09, 09:57
      Maja. Możecie przecież zwracać się do dziecka Majka, skoro uważacie że tak jest
      ładniej. Wasza córka nie będzie zawsze małą dziewczynką, czy nastolatką. Jako
      osoba dorosła, często będzie chciała zachować dystans pomiędzy sobą a nowo
      poznanymi osobami, imię Majka w jakiś sposób jej to uniemożliwi. W niektórych
      sytuacjach zostanie odebrana jako osoba próbująca spoufalić się na siłę. Może
      wyobraz sobie że masz na imię Kaśka i że w ten sposób zwracają się do Ciebie
      nowo poznane osoby i osoby których nie lubisz. Dla osoby która nie lubi klepania
      po ramieniu imię Majka będzie bardzo uciążliwe. Dystans jest potrzebny.
      • Gość: ja12 Re: Maja czy Majka IP: *.plock.mm.pl 14.04.09, 11:09
        na dziś to nic nie da - Majka i finisz.Zapewne ktoś z rodziny lub
        znajomych ma Maję,no to ta konretna będzie Majką,a że w życiu
        dorosłym kłopoty to już inna inszość.Mama dorobi odpowiednią
        historię czy legendę i w jej mniemaniu będzie ok.
        • abiela Re: Maja czy Majka 14.04.09, 15:50
          Maja już brzmi zdrobnieniowo, co dopiero Majka!
          Jestem za Łucją.
          • annajustyna Re: Maja czy Majka 14.04.09, 16:03
            Ale Majka to chyba raczej zgrubienie niz zrobnienie? Tak jak Kaska, Bacha, Anka
            (akurat ta ostatnia jest tez samodzielnym imieniem).
            • gaudencja Re: Maja czy Majka 14.04.09, 23:10
              Tylko niech Majka nie wyjezdża do Rosji, zabiją ją zdziwieniem.
            • abiela Re: Maja czy Majka 15.04.09, 09:25
              annajustyna napisała:

> Ale Majka to chyba raczej zgrubienie niz zrobnienie? Tak jak
              Kaska, Bacha, Anka
              > (akurat ta ostatnia jest tez samodzielnym imieniem).

Kaska, Anka to zgrubienia?
              • annajustyna Re: Maja czy Majka 24.05.12, 21:44
                A nie? Tak jak Kacha czy Bacha?
      • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:36
        Imię Majka brzmi właśnie bardziej poważnie. Maja kojarzy się z małą dziewczynką, Majka brzmi bardziej "twardo". Mam na imię Majka i cieszę się z tego powodu, nikt nigdy nie mówił do mnie Maja, bo tego nie lubiłam, a teraz w dorosłym życiu cieszę się jeszcze bardziej, że nie mówią do mnie Maja, bo czułabym się jak małe dziecko. Także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a najszczerzej mogą się wypowiedzieć osoby, które noszą to imię smile
    • quasi.modo Re: Maja czy Majka 15.04.09, 09:16
      Przyznam, że dla mnie Majka brzmi niepoważnie. Na dodatek w językach
      południowosłowiańskich to słowo oznacza matkę.
      Jestem zdecydowanie za Mają a jeszcze bardziej za Łucją.
      • pluskotka Re: Maja czy Majka 17.04.09, 19:19
        Anka to samodzielne imię?
        • olianka Re: Maja czy Majka 18.04.09, 10:16
          pluskotka napisała:

> Anka to samodzielne imię?

Przecież nikt tak nie twierdzi.
    • alicja-15 Re: Maja czy Majka 18.04.09, 10:10
      dla mnie naturalną rzeczą było zawsze,że Majka to zdrobnienie od
      Mai. Nie słyszałam jeszcze o imieniu Majka,więc dziwi mnie trochę
      to pytanie,ale i tak wolę je w formie Maja
      • Gość: Majka. Re: Maja czy Majka IP: 82.177.133.* 13.09.09, 09:41
        Ja mam na imię Majka. W urzędzie moje imię zostało zarejestrowane.. Ale może
        dlatego że zostałam urodzona za granicą i chrzczona itp i nie bardzo wiedzieli
        co to oznacza heh smile
        Mi się moje imię podoba, a nie lubię jak zwracają się do mnie MAJA.
        Polecam te imię, nietypowe imię - nietypowa osoba i MAJKA a nie Maja. smile
        Pozdrawiam
        • gaudencja Re: Maja czy Majka 13.09.09, 13:57
          Gość portalu: Majka. napisał(a):

> Polecam te imię, nietypowe imię - nietypowa osoba i MAJKA a nie
          Maja. smile

Hm, czy Kasia, nie Katarzyna, też jest nietypowa?
        • lililanka Re: Maja czy Majka 13.01.18, 23:12
          Majka ! Wreszcie ktoś !!!!!!!! Też mam na imie Majka !!!!!! Nie Maja tylko Majka !!!!!!! big_grin
      • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:30
        No właśnie, to jest stereotyp wymyślony przez ludzi, Majka to owszem jest zdrobnienie (chociaż jak już to powinno być "zgrubieniem"), ale dodatkowo jest OSOBNYM imieniem.
    • candy_asiya Re: Maja czy Majka 13.09.09, 15:08
      Majka to zdrobnienie a raczej jak już poprzedniczki wspomniały zgrubienie !!!! I
      osobiście duuuuuuuuużo bardziej podoba mi się Maja a właśnie przez Majkę nie
      zdecydowałbym się na to imię, gdyż nie chciałabym aby inni wołali na moją córcie
      Majka wrrr

Łucja o niebo lepiej wink
      • Gość: majka Re: Maja czy Majka IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.09, 23:13
        hej. domyślam się, że temat już pewnie trochę przedawniony. Jednak chciałabym
        stanąc tutaj w obronie imienia Majka... które sama nosze... mam w dowodzie, więc
        jak najbardziej zostało zaakceptowane przez urząd... urodziłam się w Polsce,
        zostałam ochrzczona... także wszyscy którzy myślą, że jest to zdrobnienie, które
        nie może być uznane za "prawdziwe" imie...są w błędzie smile
        • aneladgam Re: Maja czy Majka 28.12.09, 09:07
          to, że jakaś urzędniczka dała się przekonać, to tylko świadczy o tym że się
          pomyliła.
          a propos - kiedy "Majka" rzekomo obchodzi imieniny?
          • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:22
            nie żadna urzędniczka! Normalnie można było zarejestrować, moja mama też mnie nazwała Majka i nie było z tym problemów! Majka to nie polskie imię, pochodzi ze starogreckiego jak dobrze pamiętam i jej polskim odpowiednikiem jest Maria. Jak nie wiesz, to się nie udzielaj! Jakby to była jedna urzędniczka to można by było stwierdzić, że "dała się przekonać", ale skoro jest więcej takich imion to jest to normalne i legalne.
            • lily-beth Re: Maja czy Majka 08.11.14, 12:11
              19siwaa48 napisała:

> nie żadna urzędniczka! Normalnie można było zarejestrować, moja mama też mnie n
              > azwała Majka i nie było z tym problemów! Majka to nie polskie imię, pochodzi ze
              > starogreckiego jak dobrze pamiętam i jej polskim odpowiednikiem jest Maria.

Źle pamiętasz. Maria to imie hebrajskie, Maja funkcjonowało w Polsce początkowo wyłącznie jako zdrobnienie Marii, obecnie się usamodzielniło. Majka to zdrobnienie Mai. Wiesz, językoznawcy zajmują się pochodzeniem imion, nikt sobie tu nie tworzy teorii z księżyca i nie pisze Ewka to nie Ewa, bo ja mam tak na imię, więc to są różne imiona...
    • Gość: eqyw@vp.pl Oczywiscie ze zarejestruja IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.10, 16:30
      Moja 8-letnia corka ma na imie Majka. Zarejestrowana w USC w Nowej
      Hucie. Decyzja wydana na podstawie opinii PAN
      Pozdrawiam
      Jak ktos ma pytania to prosze na eqyw@vp.pl
      • gaudencja Re: Oczywiscie ze zarejestruja 13.04.10, 20:28
        Opinia RJP na temat Majki jest negatywna:

tiny.pl/hgkjp
        • aneladgam Re: Oczywiscie ze zarejestruja 13.04.10, 22:17
          no to ktoś tu naściemniał wink
      • 19siwaa48 Re: Oczywiscie ze zarejestruja 08.11.14, 11:10
        Zgadzam się! Ja również mam na imię Majka, a nie Maja. We wszystkich możliwych dokumentach : akt urodzenia, dowód tożsamości, prawo jazdy, świadectwo szkolne, umowa o pracę itp. mam wpisane Majka. Urodziłam się w 1995 roku i rodzice nie mieli żadnego problemu z wpisaniem mnie do rejestru, więc tym bardziej teraz nie powinno ich być. Jakaś instytucja wyraża negatywną opinię na temat tego imienia ? Nie rozumiem dlaczego, kończy się jak wszystkie polskie imiona żeńskie na literę "a", więc to nie jest żadne odstępstwo od normy. Niech lepiej się przyjrzą wszystkim "Noemi" i innym "Vivien" lepiej.. Ja dziękuję rodzicom, że mnie tak nazwali, jest to oryginalne imię (Maja jest dosyć oklepane) i proste w pisowni (np. Nicole to też piękne imię, ale inaczej się pisze i inaczej wymawia, a to czasami sprawia trudność). Nigdy na mnie nie mówili Maja, tylko Majka i to było fajne, niebanalne smile Nigdy nie miałam żadnych problemów ani w szkole ani w pracy. Dyktując imię podawałam :Majka i tak też mnie wpisywano. Dla mnie Maja brzmi właśnie dziecinnie, jak do takiej malutkiej dziewczynki, Majka jest poważniejsze. No i nie słyszałam obelg typu "Maja liże moje jaja" co często zdarzało się słyszeć "Majom"... wink
        • dalenia Re: Oczywiscie ze zarejestruja 08.11.14, 12:34
          19siwaa48 napisała:
          > Nie rozumiem dlaczego, kończy się jak wszystkie polskie imiona żeńskie na
          > literę "a", więc to nie jest żadne odstępstwo od normy. Niech lepiej się przyjr
          > zą wszystkim "Noemi" i innym "Vivien" lepiej..

Dziewczyno, najpierw trochę poczytaj, dokształć się, a potem wypowiadaj na temat Noemi chociażby czy "wszystkich polskich imion zakończonych na >>a<<".
    • Gość: Majkawwo Re: Maja czy Majka IP: 178.56.52.* 27.05.10, 18:02
      Witam. ja np mam na imie Majka, tak mam w papierach, zadna Maja. Czesto ludzie sie myla co do mojego imienia nie ukrywam strasznie mnie to irytuje ale co zrobic smile zostanie mi ciagle zwracanie uwagi smile pozdrawiam
      • aneladgam Re: Maja czy Majka 25.08.11, 14:35
        Gość portalu: Majkawwo napisał(a):

> Czesto ludzie
        > sie myla co do mojego imienia

zdumiewające!
    • Gość: karol Re: Maja czy Majka IP: 178.56.108.* 07.11.10, 12:58
      witam my też z żoną nazwaliśmy naszą córeczkę Majka , nie Maja i również jest tak w urzędzie .Niema problemu z zarejestrowaniem tego imienia
      • gaudencja Re: Maja czy Majka 07.11.10, 18:51
        A zcy możesz nam powiedzieć, w czym Wam się wydała Majka lepsza od Mai?
        • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:28
          Tym, że brzmi bardziej poważnie ? Plus nie ma obelg typu "Maja liże moje jaja" co często Maje słyszą, a to jest bardzo niemiłe "przezywanie".
          • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:29
            + nie jest takie oklepane, był czas, że co 3 dziewczynka miała na imię Maja, więc nie było to żadne oryginalne imię.
      • Gość: :o Re: Maja czy Majka IP: *.opera-mini.net 25.08.11, 13:12
        nie rozumiem jak mozna tak zarejestrowac dziecko surprised to moze porzućmy Tomaszów, Aleksandrów, Karoliny i rejestrujmy Tomka, Olka, Karolcie, Kajcię, Adasia albo Madziunię -.-
        • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:26
          użytkowniku! Tomek, Olek, Karolcia to są zdrobnienia! Maja i Majka to DWA RÓŻNE IMIONA! To ludzie dorobili sobie zdanie, że Majka jest zdrobnieniem od Maji (chociaż nie wiem dlaczego, skoro Majka brzmi bardziej "twardo", więc powinno być to raczej "zgrubienie", tak jak dla Ani zdrobnieniem jest np. Anusia, a zgrubieniem Anka). Dlatego właśnie Majkę można zarejestrować, a Tomków, Olki i inne Karolcie nie można.
          • olianka Re: Maja czy Majka 08.11.14, 14:30
            Masz rację, Majka nie jest zdrobnieniem od Maji. Jest natomiast zdrobnieniem od Mai i zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.
    • Gość: Majka Re: Maja czy Majka IP: *.stk.vectranet.pl 25.08.11, 13:07
      To wszystko zależy od was. Ja mam na imię Majka i wszędzie (w każdych dokumentach) mam napisane Majka, a nie Maja. Oczywiście do Majki można zdrobniale mówić Maja, ale ja tego nie lubię i zazwyczaj mówią do mnie Majka albo Majeczka smile
      • gaudencja Re: Maja czy Majka 25.08.11, 18:38
        Gość portalu: Majka napisał(a):

> Oczywiście do Majki można zdrobniale mówić
        > Maja,

Zdrobniale????
    • monika8630 Re: Maja czy Majka 25.08.11, 14:55

nikkee napisała:

> Od dawna podoba mi sie imie Majka smile
      > niestety ostatnio dowiedzialam sie, ze jest to ZDROBNIENIE Mai...
      > no i teraz mam dylemat, bo na Maje sie nie chce zgodzic mąż (mi tez
      > średnio sie podoba), ale Majke chcialabym przeforsowac, chocby
      > mialoby byc jako drugie imie.
      > Tylko czy zarejestrują mi Majke jako imię? czy musi byc koniecznie
      > Maja?
      > Wiecie coś na ten temat?

Zarejestruja Ci pewnie,kto ma takie info,że nie....imie dla dziecka to wybor rodzicow- nie rejestruja imion ktore bylyby obrazliwe! Moja ma na imie Lena a przeciez to tez zdrobienie(od Magdaleny czy Heleny)
      • gaudencja Re: Maja czy Majka 25.08.11, 18:39
        monika8630 napisała:

> Zarejestruja Ci pewnie,kto ma takie info,że nie....

Myślę, że jakiś Dziennik Ustaw.
        • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:39
          nie myśl. Mam na imię Majka i w urzędzie nie było żadnych problemów z zarejestrowaniem mnie wink
    • niutka_4 Re: Maja czy Majka 23.05.12, 22:48
      witam moja córka ma na imię majka a nie maja i nie miałam z tym żadnych problemów
      • aneladgam Re: Maja czy Majka 24.05.12, 08:32
        fajowo.
        czytałam kiedyś "Pamiętnik narkomanki" i utkwiło mi w pamięci: "To majka, nasza siostra. My sister is morfina".
        • annajustyna Re: Maja czy Majka 24.05.12, 21:46
          Moze autorce postu chodzilo o nazwisko, nie imie?
          • dalenia Re: Maja czy Majka 24.05.12, 23:31
            ?
      • olianka Re: Maja czy Majka 24.05.12, 08:38
        niutka_4 napisał(a):

> witam moja córka ma na imię majka a nie maja i nie miałam z tym żadnych problem
        > ów

Gratuluję pomysłu. Dla następnej proponuję Hanusię, a dla syna Tomeczek. Doskonale będą te imiona pasowały do dorosłego człowieka.
        • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:42
          dla Ciebie Maja brzmi bardziej poważnie ? Dla mnie to Majka kojarzy się z dorosłą kobietą, a Maja z małą dziewczynką. Po za tym w dorosłym życiu do np. Tomasza nie mówi się Tomeczek, tylko Tomek. A Tomek to też zdrobnienie, ale nie tak "pieszczotliwe" jak Tomuś. Tak samo jest z Majką. Skoro już uparliście się, że Majka to zdrobnienie od Maji to spokojnie można mówić do dorosłej kobiety Majka, a do małej Maji można "pieszczotliwie" mówić Majeczka.
    • lily-beth Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:25
      Nie dziwę się, że urzędy rejestrują Majkę, bo rejestrują różne kwiatki, ale nie mogę pojąć, o co chodzi rodzicom, którzy to imię nadają. To tak jakby dać Ewka, Julka albo Ninka i twierdzić, że to zupełnie inne i ładniejsze imiona niż Ewa, Julia, Nina, bo takie "oryginalne".
      • 19siwaa48 Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:44
        Kolejny raz tłumaczę, że Maja i Majka to dwa różne imiona. Jak Ci się podoba imię Katarzyna to nazywasz córkę Katarzyna, a nie np. Joanna. Więc rodzice Majek też chcieli nazwać córkę Majka, a nie Maja. TO DWA RÓŻNE IMIONA! Po co ? Po to żeby nie było jak u mnie w klasie w podstawówce, 2 Kamile, 2 Darie i 2 Dominiki. Można dać dziecku oryginalne, nietrudne w pisowni imię i tylko mu to w życiu może pomóc, nie zaszkodzić.
        • lily-beth Re: Maja czy Majka 08.11.14, 12:06
          19siwaa48 napisała:

> Kolejny raz tłumaczę, że Maja i Majka to dwa różne imiona. Jak Ci się podoba im
          > ię Katarzyna to nazywasz córkę Katarzyna, a nie np. Joanna. Więc rodzice Majek
          > też chcieli nazwać córkę Majka, a nie Maja. TO DWA RÓŻNE IMIONA!

Aha, i nie widzisz ŻADNEGO podobieństwa między Mają i Majką?
          Na jakiej podstawie twierdzisz, że to różne imiona? Polecam zapoznać się ze słownikiem imion i etymologią imienia Majka.
          Przykładowo, wspomniane przez Ciebie imiona Katarzyna i Joanna:
          Katarzyna to imię pochodzące od greckiego słowa katharos i znaczy "czysta, bez skazy", a Joanna to żeński odpowiednik hebrajskiego imienia Jan, które znaczy "Bóg jest łaskawy" (od słowa Jeho-hanan).
          Na tej podstawie każdy chyba uzna, że to dwa różne imiona. Nie wiem, jak można udowodnić, że Maja i Majka to różne imiona, skoro Majka powstało jako zdrobnienie Mai.

• dalenia Re: Maja czy Majka 08.11.14, 12:43
            Czekaj, Lily, czekaj, czekaj - Ty to się nic nie znasz, kompletnie.

Siwa wyraźnie napisała - Maja to jakieś tam zdrobnienie od Marii, nieistotne. Za to Majka, to już moja droga, imię "starogreckie". Ja poszperałam trochę w googlach i obstawiam, że może mieć jakiś związek z pryszczelem lekarskim. Inną etymologią, którą brałabym pod uwagę jest pochodzenie łacińskie od Morphinum - wszak morfina=majka. Ale to już Siwa musiałaby mnie poprawić, bo mam średnią wiedzę na ten temat.
            • lily-beth Re: Maja czy Majka 08.11.14, 12:45
              Swoją drogą, Kantaryda to całkiem ciekawe imię by było wink
        • lililanka Re: Maja czy Majka 13.01.18, 23:15
          19SIWA48 ONA MA RACJE MAJKA I MAJA 2 IMIONA NIE TAKIE SAME CZEMUU LUDZIE JE MYLĄ?????????????!
      • paula.anna Re: Maja czy Majka 08.11.14, 11:51
        > Polecam te imię, nietypowe imię - nietypowa osoba i MAJKA a nie Maja. smile

No jasne, że oryginalne i nieoklepane dać dziecku Zuzia nie Zuzanna, Majka nie Maja, Kuba nie Jakub. Szczyty kreatywności big_grin
        A to, że i tak większość i tak wołana jest właśnie Zuzia, Majka czy Kuba to już mało istotne.

19siwaa48 napisała:

> nie ma obelg typu "Maja liże moje jaja"
        > co często Maje słyszą, a to jest bardzo niemiłe "przezywanie".

Umarłam.
        Majka może co prawda lizać jajKa, ale to coś zupełnie innego niż Maja liżąca jaja, absolutnie!
        • dalenia Re: Maja czy Majka 08.11.14, 12:44
          Paula, no bo "jajka" to pewnie takie w sklepie, od kury takie. A "jaja" to już jądra, jak nic - nie wyczuwasz subtelnej różnicy? wink
          • paula.anna Re: Maja czy Majka 08.11.14, 12:45
            Chyba muszę męża uświadomić i nie tylko jego big_grin.
            • annthonka Re: Maja czy Majka 08.11.14, 16:45
              Padłam big_grin.

A jak się już podniosłam to wymyśliłam, że jeszcze lepiej nazwać córkę Majeczka, bo wtedy liże jajeczka. A jajeczka brzmią subtelnie i elegancko i nie mają absolutnie nic wspólnego z przaśnymi jajami, tak jak Majeczka nie ma nic wspólnego z Mają...
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Maja czy Majka 08.11.14, 13:59
      Skoro Maję rejestrują, to Majkę też powinni, bo z tego co się orientuję Maja też jest zdrobnieniem od Marii, więc...
      • agjato Re: Maja czy Majka 08.11.14, 16:23
        I jeszcze Gajkę, Lenkę czy Alkę - bzdura.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Maja czy Majka 08.11.14, 16:34
          Nie oceniam w tej chwili nadawania dzieciom zdrobnień jako oficjalnych imion. Po prostu piszę, że skoro Maja jest uznawana jako autonomiczne imię i urzędnik nie może się do tego przyczepić, mimo że była i ciągle jest zdrobnieniem imienia Maria, to czemu nie Majka?
          • agjato Re: Maja czy Majka 08.11.14, 18:29
            Swego czasu pisałam tu trochę jak to wygląda z tej drugiej strony, właśnie urzędnika, był to dość długi wywód więc nie będę się powtarzać, a urzędnicy działają, także i jeżeli chodzi o nadanie imienia, w ramach swoich kompetencji (w sensie uprawnień) i bynajmniej nie ich rolą jest się przyczepiać. Co prawda uprawnienie do nadania dziecku imienia jest przejawem władzy rodzicielskiej jego rodziców, lecz uprawnienie to podlega pewnym ograniczeniom. W pewnych przypadkach (jest to enumeratywnie - katalog zamknięty, wyliczone) kierownik urzędu stanu cywilnego może odmówić przyjęcia oświadczenia o wyborze danego imienia. Odmawiając przyjęcia oświadczenia jest on obowiązany swoją ocenę uzasadnić. Decyzja kierownika nie może być zupełnie dowolna, ale powinna mieścić się w granicach swobody interpretacji. Nie jestem co prawda urzędnikiem urzędu stanu cywilnego ale gdybym była, rejestracji imienia Majka bym odmówiła, gdyż razi sztucznością jako oficjalna wersja imienia, podobnie jak Majunia, Majuśka, Majeńka itp., a też ktoś mógłby się uprzeć.
            • gaudencja Re: Maja czy Majka 03.12.14, 23:43
              Przede wszystkim kierownik odmawia rejestracji imienia w formie zdrobniałej. Szkoda, że nie uczynił tego.
    • betty842 Re: Maja czy Majka 04.12.14, 09:54
      Znam jedną 7-letnią Majkę.Myślałam,że to Maja zdrabniana do Majki ale nie,jej babcia powiedziała,że zarejestrowana jest jako Majka.Ale pewnie zależy od USC bo np mój kuzyn rejestrował swojego syna Oliwiera i babka w USC robiła problemy że powinien być Olivier! Ale potem sprawdziła że jednak jest dwóch Oliwierów zajestrowanych w ich USC i łaskawie zgodziła się na Oliwiera.Akurat ta sytuacja jest dla mnie abstrakcyjna i gdyby ja była na miejscu mojego kuzyna to chyba bym wyśmiała tę urzędniczkę!
      • betty842 Re: Maja czy Majka 04.12.14, 09:57
        Aha,a jeszcze w kwestii Maja czy Majka to wg mnie Majka jest bardziej "dziecinna" niż Maja. Maję zdrabnia się właśnie do Majki więc ja bym nie zdecydowała się na zarejstrowanie Majki.Wolałabym Maję,którą zdrabniałabym do Majki.Dla mnie to jak Aneta i Anetka.
    • lililanka Re: Maja czy Majka 13.01.18, 23:09
      Oj kachana nwm czy jest już nie za pużno ale Maja i Majka to dwa różne imona wszyscy je mylą i mowią że Majka to tylko zdrobnienie sama wiem bo mam na imie Majka <3
      • paula.anna Re: Maja czy Majka 14.01.18, 12:36
        Ależ to, że masz coś wpisane w papiery jeszcze nie znaczy, że jest takie imię tongue_out
    • betty842 Re: Maja czy Majka 19.05.18, 07:55
      Temat stary ale odgrzebałam bo sama szukałam info czy Majka jest imieniem czy zdrobnieniem ale nie dlatego że tak bym chciała dziecko nazwać a dlatego że ostatnio dowiedziałam się że koleżanka z klasy mojego syna ma na imię Majka a nie Maja. Rocznik 2007 więc już wtedy dało się zarejestrować imię Majka.
      • betty842 Re: Maja czy Majka 19.05.18, 07:58
        O kurcze nie zauważyłam że ktos juz przede mną wątek odgrzebał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.