anettia28 10.06.09, 16:36 Spotkałam dzisiaj przemiłą starszą panią o tym imieniu. Zdrobnienie Pela brzmiało uroczo. Kojarzy mi się z Petronelą którą bardzo lubię. Mam wielką nadzieję na ich powrót. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari-2 Re: Pelagia 10.06.09, 16:45 Mnie nie. Lubię "starocie" imiennicze, ale tylko niektóre Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: Pelagia 10.06.09, 17:25 moja ukochana sp babcia to byla Pela. Pomimo wielkiej do niej milosci i sympatii do tego imienia niestety nie moglabym tak nazwac dziecka i nie wyobrazam sobie malej Pelasi. To po prostu imie dla babci i koniec. Zaznaczam ze ja kocham Stasków i Antosie i Ignacych i Stefanie, ale w Pelagii jest cos babciowego na maxa. Nie i juz Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Pelagia 10.06.09, 18:09 Kocham Antosia i jego żeński odpowiednik. Kocham Henryka, Stasia, Franka i Helenę. Ale Pelagii mówię nie Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Pelagia 10.06.09, 20:04 Pelagia mi się podoba średnio, ale moja koleżanka mówi żartem na swoją córkę Pelasia lub Pelaśka i to mi brzmi sympatycznie Ale i tak wolę Petronelę. Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: Pelagia 11.06.09, 14:21 Imię kojarzy mi się z jakąś babcią, a niezaleznie od tego niezbyt podoba, ale Pelasia lub Pelaśka dla malej dziewczynki brzmi cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Pelagia 11.11.09, 18:46 To imię z prawosławnego kościelnego kalendarza (rosyjskie - światcy). Imię greckiego (bizantyjskiego) pochodzenia od słowa pelagos - morze. Pelagia (rosyjskie - Pelageja) = łacińskie Marina (Maryna) - Morska. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Odświeżam, bo ... 31.10.10, 20:02 ... spotkałam dzisiaj na cmentarzu małą Pelagię. Nazywana przez mamę Pelą lub właśnie Pelagią (trochę rozrabiała ), na oko 4-5 lat. Jestem zauroczona, uwielbiam Pelagię, ale przez tą małą, uroczą Pelę wskoczyła jeszcze wyżej na moją listę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Odświeżam, bo ... 31.10.10, 20:24 Fajnie, że pojawiają się małe Pelasie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pelagia 10.06.09, 20:32 Pelagia i Pela podobaja mi się bardzo, po przyzwyczajeniu się. Myślę, że to imię będzie wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Pelagia IP: *.214.77-86.rev.gaoland.net 11.06.09, 10:40 Moja kolezanka (30 lat) ma na imie Pelagia. Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: Pelagia 11.06.09, 18:48 Pelagia? Nieee... Ale uczciwie muszę dodać, że jeszcze kilkanaście lat temu wsadziłabym ją do jednego worka z Klarą, którą dziś uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Pelagia 11.06.09, 23:03 Moim zdaniem śliczne imię. Dla małej dziewczynki również. Odpowiedz Link Zgłoś
pankracy76 Re: Pelagia 12.06.09, 09:44 nasza pediatra zwróciła sie tak kilka razy przez pomyłkę do naszej córki Lidki, widocznie Pelagia i Lidia są wg niej podobne spodobało nam się i nazwaliśmy tak ulubioną szmacianą lalkę Lidki i chyba juz nigdy to imię nie będzie mi się kojarzło inaczej. wczesniej kojarzyło mi sie z dzielną bohterką kryminałów Akunina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serena Re: Pelagia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 09:47 nieee, może i wróci, jest w końcu renesans starych imion, ale na razie nie do przełknięcia. Dla babci i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
iryska84 Re: Pelagia 12.06.09, 18:21 Jako mala dziewczynka marzylam by mieć tak na imię Czasem babcia się tak do mnie pieszczotliwie zwracala ;P Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Pelagia 13.06.09, 22:29 Jak słyszę to imię skojarzenie mam jedno: widzę Smolenia w chustce na głowie* *Skecz "z tyłu sklepu" kabaretu Tey Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Pelagia 14.06.09, 13:38 Mi się bardzo podoba.I ma śliczne zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pelagia 11.11.09, 15:21 A mnie imie podoba się niesamowicie Moja Prababcia miała tak na imie i Pelasia jest teraz wysoko na mojej liście Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Pelagia 11.11.09, 19:13 ciężko troche sie przywyczaic ale Petronelka siwetne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Pelagia IP: 212.180.168.* 12.11.09, 22:11 Wlasnie myslalam nt Pelagii:czemu nie Pela,jak Pola i Nela modne? Jest w niej cos prababciowego to fakt,ale moze po prostu nalezy przyzwyczaic sie tj z moja Idalią(choc Ida brzmi jakos nowoczesniej niz Pela Mam mieszany stosunek do Pelagii;czytalam kiedys o siostrach Potockich(chyba?)w 19 wieku-Róża,Idalia i Pelagia. Petronela jak dla mnie tylko dla lalkichoc Nele uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: Pelagia 16.06.14, 20:37 To imię z tej samej parafii co m.in. Waleria, Feliksa, Petronela, Leokadia, Waleria, Salomea, Tekla. 100 lat temu i nieco wcześniej spotykane całkiem często, obecnie nadawane sporadycznie. Ale czy to się zmieni? W latach 60. i 70. też niemal nikt nie nadawał imion Wiktoria, Klara czy Julia, bo "babcine", a potem imiona stały się znowu modne. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Pelagia 05.08.14, 09:35 Pelagia - wg mnie bardzo ładne, ale nie odważyłabym się chyba. Ale jeśli na przykład kiedyś bym miala wnuczkę o tym imieniu, to rewelacja Leokadia, Salomea, Tekla - bardzo na TAK. Jedno z tych nadałabym córce Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Pelagia 04.08.14, 21:37 To imię starszej siostry mojego dziadka, która zmarła w 1945 r. w wieku zaledwie 24 lat na suchoty po powrocie z niemieckiego obozu pracy. Dziadkowie zawsze mówią o niej Pelasia, co mnie nieco wzrusza (byli wtedy dziećmi, więc nie wiem na ile ją pamiętają, zwłaszcza babcia). Przyznam, że to imię leżało u mnie kiedyś koło Kunegundy, lecz od jakiegoś czasu jego pozycja stale rośnie. Mam nadzieję, że to imię zostanie kiedyś "odczarowane". Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Pelagia 05.08.14, 10:15 Imię bardzo mi się podoba. Teraz jest zapomniane. Myślę, że kiedyś powróci, jak wiele zapomnianych imion Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Pelagia 05.08.14, 14:25 Nie podoba mi się. Także widzę Smolenia w chustce. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Pelagia 10.01.19, 11:05 Podciagam watek bo moja Idalka ostatnio mówi,że jej się bardzo podoba Pelagia Ja mam skojarzenia (niepoprawne,wiem)z pelargonia; fajne byłyby bliźniaczki Malwina i Pelagia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pelagia 10.01.19, 13:30 Jestem fanką Pelagii. To imię mojej prababci, więc pojawiło się w rodzinnych rozmowach, w kontekście imion dla mojego dziecka. Co ciekawe, Pela została bardzo miło przyjęta, mimo że moja rodzina to raczej wielbiciele Zoś i Antków Odpowiedz Link Zgłoś
penelope.ia Re: Pelagia 10.01.19, 15:46 Moja mama blisko 30 lat temu miała ochotę „użyć” tego imienia na mnie. I cała młodość byłam jej wdzięczna, ze się powstrzymała. A teraz sama mam ochotę nazwać tak córkę, Pelasia mnie rozczula, a Pela podoba mi mi się brzmieniowo bardziej niż Pola. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Pelagia 10.01.19, 20:53 Może Pelagia zacznie wracać,powoli,tak jak Idalia jest nieco częściej nadawana niż była, lecz jest to powolny proces. Może będę mieć wnuczkę Pelagię Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Pelagia 19.08.19, 21:15 Moja Idusia chce kiedyś blizniaczki- Pelagię i Ninę🙂🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Pelagia 11.01.19, 02:01 Apolonia i Pelagia czyli Pola i Pela jako zestaw blizniaczy, odwazny i fajny Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Pelagia 14.01.19, 01:20 Pelagia to dla mnie imię używane w celach prześmiewczych, dodałabym do tego Kordulę,Petronelę właśnie,Kunegundę,Gryzeldę i Hermenegildę.Chociaż...z jakiś rok temu widziałam w internecie zbiórkę na leczenie małej Pelasi. Aż w szoku byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pelagia 20.08.19, 17:07 Pelagia niezmiennie bardzo mi się podoba. O dziwo mojej rodzinie też, może to kwestia osłuchania (moja prababcia nosiła to imię). Ktoś niżej pisał o bliźniaczkach Peli i Poli, a ja powiem, że mnie zawsze Pelagia bardzo szła w parze z Walerią. Takie bliźniaczki to mogłabym mieć - Pelagia i Waleria 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
juta.malcolm Re: Pelagia 08.09.21, 21:40 Dokładnie! Pelagia i Waleria to zestaw przepiękny. Wydaje mi się, że kiedyś były to częste imiona, bo śledząc moje drzewo genealogiczne natrafiłam na oba (oraz na Waleriana!). Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Pelagia 19.09.19, 21:25 Po raz pierwszy spotkałam się z tym imieniem jako przedszkolak, grając w grę, której bohaterką była kaczuszka Pelagia Odbieram neutralnie Odpowiedz Link Zgłoś
juta.malcolm Re: Pelagia 08.09.21, 21:37 Piękne imię, również czekam na powrót! Znużona jestem już tym wiecznie utrzymującym się top10. Brałabym pod uwagę dla córci. Odpowiedz Link Zgłoś