10.06.09, 16:36
Spotkałam dzisiaj przemiłą starszą panią o tym imieniu. Zdrobnienie Pela brzmiało uroczo. Kojarzy mi się z Petronelą którą bardzo lubię. Mam wielką nadzieję na ich powrót.
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Pelagia 10.06.09, 16:39
      Mnie również podoba się to imię.
      • donmari-2 Re: Pelagia 10.06.09, 16:45
        Mnie nie. Lubię "starocie" imiennicze, ale tylko niektóre
        • granadax Re: Pelagia 10.06.09, 17:25
          moja ukochana sp babcia to byla Pela. Pomimo wielkiej do niej milosci i sympatii
          do tego imienia niestety nie moglabym tak nazwac dziecka i nie wyobrazam sobie
          malej Pelasi. To po prostu imie dla babci i koniec.

Zaznaczam ze ja kocham Stasków i Antosie i Ignacych i Stefanie, ale w Pelagii
          jest cos babciowego na maxa. Nie i juzsmile
          • czarna-dalia Re: Pelagia 10.06.09, 18:09
            Kocham Antosia i jego żeński odpowiednik. Kocham Henryka, Stasia, Franka i Helenę. Ale Pelagii mówię nie uncertain
            • aneladgam Re: Pelagia 10.06.09, 19:14
              nic dodać, nic ująć
    • szampanna Re: Pelagia 10.06.09, 20:04
      Pelagia mi się podoba średnio, ale moja koleżanka mówi żartem na
      swoją córkę Pelasia lub Pelaśka i to mi brzmi sympatycznie smile
      Ale i tak wolę Petronelę.
      • beliska Re: Pelagia 11.06.09, 14:21
        Imię kojarzy mi się z jakąś babcią, a niezaleznie od tego niezbyt podoba, ale Pelasia lub Pelaśka dla malej dziewczynki brzmi cudniesmile
        • mongolszuudan Re: Pelagia 11.11.09, 18:46
          To imię z prawosławnego kościelnego kalendarza (rosyjskie - światcy). Imię greckiego (bizantyjskiego) pochodzenia od słowa pelagos - morze. Pelagia (rosyjskie - Pelageja) = łacińskie Marina (Maryna) - Morska.
          • dalenia Odświeżam, bo ... 31.10.10, 20:02
            ... spotkałam dzisiaj na cmentarzu małą Pelagię. Nazywana przez mamę Pelą lub właśnie Pelagią (trochę rozrabiała smile), na oko 4-5 lat. Jestem zauroczona, uwielbiam Pelagię, ale przez tą małą, uroczą Pelę wskoczyła jeszcze wyżej na moją listę.
            • olianka Re: Odświeżam, bo ... 31.10.10, 20:24
              Fajnie, że pojawiają się małe Pelasie.
    • gaudencja Re: Pelagia 10.06.09, 20:32
      Pelagia i Pela podobaja mi się bardzo, po przyzwyczajeniu się.
      Myślę, że to imię będzie wracać.
      • abiela Re: Pelagia 10.06.09, 21:38
        Mam tak, jak Gaudencja.
        • tami46 Re: Pelagia 10.06.09, 23:11
          Ja jeszcze nie dojrzałam,ale czas pokaże.
    • Gość: rybka Nemo Re: Pelagia IP: *.214.77-86.rev.gaoland.net 11.06.09, 10:40
      Moja kolezanka (30 lat) ma na imie Pelagia.
    • jut-ra Re: Pelagia 11.06.09, 18:48
      Pelagia? Nieee...
      Ale uczciwie muszę dodać, że jeszcze kilkanaście lat temu wsadziłabym ją do
      jednego worka z Klarą, którą dziś uwielbiam.
    • a-nulla Re: Pelagia 11.06.09, 23:03
      Moim zdaniem śliczne imię. Dla małej dziewczynki również.
    • pankracy76 Re: Pelagia 12.06.09, 09:44
      nasza pediatra zwróciła sie tak kilka razy przez pomyłkę do naszej
      córki Lidki, widocznie Pelagia i Lidia są wg niej podobne wink
      spodobało nam się i nazwaliśmy tak ulubioną szmacianą lalkę Lidki i
      chyba juz nigdy to imię nie będzie mi się kojarzło inaczej.
      wczesniej kojarzyło mi sie z dzielną bohterką kryminałów Akunina wink
      • Gość: serena Re: Pelagia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 09:47
        nieee, może i wróci, jest w końcu renesans starych imion, ale na razie nie do przełknięcia. Dla babci i tyle.
        • anettia28 Re: Pelagia 12.06.09, 10:26
          Ba, dla prababcismile, ale piękne...
    • iryska84 Re: Pelagia 12.06.09, 18:21
      Jako mala dziewczynka marzylam by mieć tak na imię smile
      Czasem babcia się tak do mnie pieszczotliwie zwracala ;P
    • vocativa Re: Pelagia 13.06.09, 22:29
      Jak słyszę to imię skojarzenie mam jedno: widzę Smolenia w chustce na głowiewink*

*Skecz "z tyłu sklepu" kabaretu Tey
    • nelcia714 Re: Pelagia 14.06.09, 13:38
      Mi się bardzo podoba.I ma śliczne zdrobnienia.
    • dalenia Re: Pelagia 11.11.09, 15:21
      A mnie imie podoba się niesamowicie smile Moja Prababcia miała tak na imie i Pelasia jest teraz wysoko na mojej liście wink
    • jane-bond007 Re: Pelagia 11.11.09, 19:13
      ciężko troche sie przywyczaic wink ale Petronelka siwetne smile
      • magducha78 Re: Pelagia 11.11.09, 23:16
        nieeeeee
    • Gość: megi79 Re: Pelagia IP: 212.180.168.* 12.11.09, 22:11
      Wlasnie myslalam nt Pelagii:czemu nie Pela,jak Pola i Nela modne?
      Jest w niej cos prababciowego to fakt,ale moze po prostu nalezy
      przyzwyczaic sie tj z moja Idalią(choc Ida brzmi jakos nowoczesniej
      niz Pelasmile
      Mam mieszany stosunek do Pelagii;czytalam kiedys o siostrach
      Potockich(chyba?)w 19 wieku-Róża,Idalia i Pelagia.
      Petronela jak dla mnie tylko dla lalkismilechoc Nele uwielbiam.
    • polixena Re: Pelagia 16.06.14, 20:37
      To imię z tej samej parafii co m.in. Waleria, Feliksa, Petronela, Leokadia, Waleria, Salomea, Tekla. 100 lat temu i nieco wcześniej spotykane całkiem często, obecnie nadawane sporadycznie. Ale czy to się zmieni? W latach 60. i 70. też niemal nikt nie nadawał imion Wiktoria, Klara czy Julia, bo "babcine", a potem imiona stały się znowu modne.
      • mary.h Re: Pelagia 05.08.14, 09:35
        Pelagia - wg mnie bardzo ładne, ale nie odważyłabym się chyba. Ale jeśli na przykład kiedyś bym miala wnuczkę o tym imieniu, to rewelacja big_grin

Leokadia, Salomea, Tekla - bardzo na TAK. Jedno z tych nadałabym córce big_grin
    • vi0let Re: Pelagia 04.08.14, 21:37
      To imię starszej siostry mojego dziadka, która zmarła w 1945 r. w wieku zaledwie 24 lat na suchoty po powrocie z niemieckiego obozu pracy. Dziadkowie zawsze mówią o niej Pelasia, co mnie nieco wzrusza (byli wtedy dziećmi, więc nie wiem na ile ją pamiętają, zwłaszcza babcia). Przyznam, że to imię leżało u mnie kiedyś koło Kunegundy, lecz od jakiegoś czasu jego pozycja stale rośnie. Mam nadzieję, że to imię zostanie kiedyś "odczarowane".
      • nati_28 Re: Pelagia 05.08.14, 10:15
        Imię bardzo mi się podoba. Teraz jest zapomniane. Myślę, że kiedyś powróci, jak wiele zapomnianych imion
    • agjato Re: Pelagia 05.08.14, 14:25
      Nie podoba mi się. Także widzę Smolenia w chustce.
      • meggan79 Re: Pelagia 10.01.19, 11:05
        Podciagam watek bo moja Idalka ostatnio mówi,że jej się bardzo podoba Pelagiasmile
        Ja mam skojarzenia (niepoprawne,wiem)z pelargonia;
        fajne byłyby bliźniaczki Malwina i Pelagia
        • dalenia Re: Pelagia 10.01.19, 13:30
          Jestem fanką Pelagii. To imię mojej prababci, więc pojawiło się w rodzinnych rozmowach, w kontekście imion dla mojego dziecka. Co ciekawe, Pela została bardzo miło przyjęta, mimo że moja rodzina to raczej wielbiciele Zoś i Antków wink
    • penelope.ia Re: Pelagia 10.01.19, 15:46
      Moja mama blisko 30 lat temu miała ochotę „użyć” tego imienia na mnie. I cała młodość byłam jej wdzięczna, ze się powstrzymała. A teraz sama mam ochotę nazwać tak córkę, Pelasia mnie rozczula, a Pela podoba mi mi się brzmieniowo bardziej niż Pola.
      • meggan79 Re: Pelagia 10.01.19, 20:53
        Może Pelagia zacznie wracać,powoli,tak jak Idalia jest nieco częściej nadawana niż była, lecz jest to powolny proces. Może będę mieć wnuczkę Pelagięsmile
        • meggan79 Re: Pelagia 19.08.19, 21:15
          Moja Idusia chce kiedyś blizniaczki- Pelagię i Ninę🙂🙂
    • cynta Re: Pelagia 11.01.19, 02:01
      Apolonia i Pelagia czyli Pola i Pela jako zestaw blizniaczy, odwazny i fajny smile
      • miraflores5 Re: Pelagia 14.01.19, 01:20
        Pelagia to dla mnie imię używane w celach prześmiewczych, dodałabym do tego Kordulę,Petronelę właśnie,Kunegundę,Gryzeldę i Hermenegildę.Chociaż...z jakiś rok temu widziałam w internecie zbiórkę na leczenie małej Pelasi. Aż w szoku byłam.
    • dalenia Re: Pelagia 20.08.19, 17:07
      Pelagia niezmiennie bardzo mi się podoba. O dziwo mojej rodzinie też, może to kwestia osłuchania (moja prababcia nosiła to imię). Ktoś niżej pisał o bliźniaczkach Peli i Poli, a ja powiem, że mnie zawsze Pelagia bardzo szła w parze z Walerią. Takie bliźniaczki to mogłabym mieć - Pelagia i Waleria 😍
      • juta.malcolm Re: Pelagia 08.09.21, 21:40
        Dokładnie! Pelagia i Waleria to zestaw przepiękny. Wydaje mi się, że kiedyś były to częste imiona, bo śledząc moje drzewo genealogiczne natrafiłam na oba (oraz na Waleriana!).
    • chayah Re: Pelagia 19.09.19, 21:25
      Po raz pierwszy spotkałam się z tym imieniem jako przedszkolak, grając w grę, której bohaterką była kaczuszka Pelagia wink
      Odbieram neutralnie wink
    • juta.malcolm Re: Pelagia 08.09.21, 21:37
      Piękne imię, również czekam na powrót! Znużona jestem już tym wiecznie utrzymującym się top10. Brałabym pod uwagę dla córci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.