Gość: nina IP: 213.25.144.* 30.07.09, 15:51 Mam pytanie:co sądzicie o imieniu Rebeka?Nie znam żadnej dziewczynki o tym imieniu,a bardzo mi się to imię podoba.Jest takie oryginalne,brzmi bardzo dostojnie i kojarzy mi się z królową.Chcę również tak nazwać córkę,tylko trochę się boję,że będzie wyśmiewana,gdyż w rankingu był tylko jeden przypadek nadania tego imienia.Poza tym nie wiem jak to zdrabniać:Rebusia,Rebeńka,Rebka.Trochę nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mila18 [...] IP: 213.25.144.* 30.07.09, 15:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka [...] IP: 213.25.144.* 30.07.09, 15:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asandra [...] IP: 213.25.144.* 30.07.09, 15:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Rebeka 30.07.09, 20:49 Po co gość podpisuje się różnymi nickami, skoro i tak wyświetla się nr IP i wiadomo, że to ta sama osoba, ech... Jeśli chodzi o imię Rebeka, to mimo iż jest to imię hebrajskie, z racji popularności za granicą niestety trochę mi się kojarzy właśnie tak importowanie. Pełna wersja nawet brzmi ładnie, ale nie nadałabym z racji ewentualnego nazywania córki Beką itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reb [...] IP: 80.48.4.* 30.07.09, 16:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rebeka 30.07.09, 21:11 Bardzo lubie biblijne imiona, ale Rebeka kojarzy mi się z Beką, niestety A ktoś w ogóle wie, co to imie oznacza ? bo na wikipedii nie ma nic Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Rebeka 30.07.09, 21:28 Jako bohaterka takiego Tomka Sawyera czy pani na Manderley OK, ale w języku polskim rebeka = gruba baba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Rebeka IP: 213.25.144.* 31.07.09, 12:40 Rebeka jest imieniem hebrajskim i oznacza uroczą,czarującą.Głównie dlatego mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rebeka 31.07.23, 13:10 Po tylu latach (🙈) nieco zmieniłam zdanie. Rebeka jest w porządku, bardzo bym ją doceniła u kogoś. Dla mnie może zbyt jednoznacznie biblijna, no i brak mi w niej ładnych, poręcznych zdrobnień. Ale ciekawe imię, warte spopularyzowania. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwena Re: Rebeka 30.07.09, 23:43 Nie wiem dlaczego ale to imię kojarzy mi się z dużą, otyłą dziewczyną. Z tego powodu nie nazwałabym tak córki. Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: Rebeka 31.07.09, 07:47 Siostra mojego męża ma córkę Rebekę, mieszkają w USA, ale często przyjeżdżają do Polski. Tata Rebeki też jest Polakiem. Rebeka jest śliczną dziewczynką i szczupłą po kontakcie z nią to imię dobrze mi się kojarzy. Wołają do niej Rebenia albo Benia, czasami bardzo rzadko Becky. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Rebeka 31.07.09, 11:09 Nie podoba mi sie. To jedno z tych imion ktore sa przez Polakow wymawiane niestety wysmiewczo tak jak np Kunegunda czy Hermenegilda. No i ewidentne skojarzenia z otyla dziewczyna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rebeka 02.08.09, 18:14 Podoba mi się bardzo. Nie wiem, o jakim rankingu piszesz? Klasyczne żydowskie zdrobnienie to Ryfka, bardzo je lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Rebeka IP: 213.25.144.* 03.08.09, 17:48 Chodzi mi o ranking imion najczęściej nadawanych w Warszawie.Julek i Zuzi jest prawie po 2 tys.,a Rebeka tylko jedna i to mnie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rebeka 03.08.09, 22:14 W zeszłym roku w ogóle w Warszawie nie zarejestrowano Rebeki, tylko 1 raz cudzoziemsko brzmiącą wersję Rebekah, zapewne nie u polskiego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Rebeka 03.08.09, 22:30 mi sie podoba, choc moja babcia ma powiedzenie "gruba (jak) Rebeka". Nie zdrabniaj, bo co zdrobnienie, to gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Rebeka 30.07.23, 23:35 Mnie przekonuje bardziej inna wersja tego imienia - Reveka, przypomina marzenie, śnienie po francusku wtedy. Nie przepadam za zdrobnieniem Reba oraz Beka, Becky ( beczka, beka, bekanie, beczenie).. Na Rebekę jako Revekę mówiłabym Revia, Reve, Riva albo Vexy.l - można znaleźć mnóstwo miłych zdrobnień. W konstrukcji pomimo innego pochodzenia przypomina imię Vibeka. Pełna wersja - Rebeka niestety kojarzy się z nieforemną, opasłą dziewczyną pośród starszych pokoleń, co można z czasem zmienić. Imię ma piękne znaczenie i oryginalną melodię. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Rebeka 30.07.23, 23:42 Niestety kojarzy mi się ze słowami: "beka" i "beczka". Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Rebeka 31.07.23, 02:45 Niestety nie lubie jej brzmienia i skojarzen z otyloscia, beka I beczka Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Rebeka 31.07.23, 10:08 Bardzo lubię to imię, nie kojarzy mi się w ogóle z otyłą, beczką ani bekaniem. Inna sprawa, że mi w ogóle podobają się hebrajskie imiona. Natomiast co do zdrobnień, nie zdrabniałabym, ewentualnie mówiłabym Benia, bo od jakiegoś czasu uwielbiam wprost to zdrobnienie. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Rebeka 31.07.23, 11:02 Rozumiem Sama również lubię i hebrajskie imiona ale nie wszystkie - nie podoba mi się np. Noga, Debora( brzmi jak do wora) i Judyta ( twarde brzmienie jak w Edyta, Ditta) czy niektóre zdrobnienia żydowskie typu Ruchla, Lejek, Mordka czy Srul z wiadomych powodów. Od wyżej wymienionych wolę imiona takie jak Noemi, Niola, Noa( także dla dziewczyny ) czy nawet napiętnowana niesłusznie Jessica. Odnośnie Rebeki czy innej wersji, Reveki, to zdrabnialabym Riva, Revia, Reve, Vexy. Benia to także sympatyczne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Rebeka 31.07.23, 11:24 Lubię Rebekę. Lubię imiona uznawane za twarde, ja nazywam je imionami z charakterem 😃. Rebeka właśnie taka jest. "Biblijność" to dla mnie duży minus. Brak skojarzeń z grubością, tuszą. Nie przepadam za zdrabnianiem, a w przypadku Rebeki aż drżę na myśl o kreatywności rodaków w tej kwestii... Moja Rebeka byłaby zapewne po prostu Rebeką. Jeśli jest dobrze, to po co psuć? Odpowiedz Link Zgłoś