Dodaj do ulubionych

Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczonego..

02.03.11, 22:35
... komunizmem kraju to, co uważał, że mu się należy. Czy zatem można oczekiwać, że wyrażą wdzięczność swoim owieczkom, że dały się oskubać? NIC Z TYCH RZECZY! Pycha watykańskich okupantów każe im przedstawiać się wciąż jako ofiary:
Komisja Majątkowa spełniła ważne zadanie, ponieważ udało się jej przynajmniej w części wyrównać wielką niesprawiedliwość i krzywdę wyrządzoną instytucjom kościelnym, a pośrednio całemu społeczeństwu, przez rządy komunistyczne - powiedział bp Stanisław Budzik.

Krzywdy wyrównane w części!!! - To jest dopiero bezczelność. Budzik dzwoni na alarm. Następne roszczenia w drodze. A nie zapomnijcie dać na tacę. Właśnie pokazano nowe modele samochodów na salonie w Genewie...
Dla waszych pasterzy raj na ziemi - dla was, zindoktrynowani niewolnicy, będzie w niebie wink

tnij.org/kox7
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 22:44
      Ależ bp. Budzik ma rację. Ciebie nie obudzi boś głuchy. Jakby policzyć straty, jakie właściciele zabranych przez Twoich towarzyszy obiektów, ponieśli przez lata ich nie używania, to odszkodowanie wypada nadzwyczaj umiarkowanie.
      • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 22:54
        Pier'dzielisz, Borsuku. Nigdy nie zhańbiłem się przynależnością do towarzyszy. Walisz na oślep z szablonu. Dostali więcej niż byli w stanie kiedykolwiek zarobić. Okradli biedne nasze państwo i zapowiadają, że to nie koniec. Kościoły i inne obiekty po protestantach, na Ziemiach Zachodnich całkowicie wyrównywały wszelkie straty, więc o jakim umiarkowaniu prawisz?
        To hydra, WIECZNIE NIENASYCONA.
        • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 22:59
          Kiedy Kosciol tak haniebnie okradl biedna Polske?
          • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:25
            Zaraz po tym jak wyjechałeś do USA. Skorzystali z okazji...wink

Wybacz Manny, ale obawiam się, że ty w ogóle nie rozumiesz co się tu u nas dzieje. Borsuk z resztą też. Być może z zagranicy to zupełnie inaczej wygląda. Dla wielu mamy nową okupację. Tylko patrzeć jak powstanie partyzantka wink
            • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:28
              Obawiam sie ze ktos postradal ostatecznie rozum wink
              • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:31
                manny-jestem napisał:

> Obawiam sie ze ktos postradal ostatecznie rozum wink
                =================
                To świetny argument w dyskusji, Manny. A gdzie jest miejsce tych co postradali rozum? - Odpowiedź nasuwa się sama: w psychuszce. A kto wysyłał do psychuszki tych, którym nie odpowiadała władza robotników i chłopów? Już się wstydzisz? Tak jest, Manny, znów blisko ci do bolszewików...
                • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:35
                  No wiesz Matelocie. Sposob wnioskowania, ktory prezentujesz w tym poscie, zreszta tych wczesniejszych tez, jedynie sugeruje ze chyba mam racje w ocenie Twojego stanu psychicznego wink
                  • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:44
                    A spróbuj merytorycznie. Jak widzisz wszyscy wariaci chcą rozmawiać merytoryczniesmile
                    Ale aby nie było ci przykro to dla mnie religianci też są kimś niespełna rozumu: kurczowo trzymają się nadziei, że będą żyli wiecznie. To jest takie głupie... wink
                    Rozumiesz, że w tej sytuacji ponoszenie najmniejszych nawet kosztów tych fanaberii budzi sprzeciw. Poza tym... gdyby ponad stutysięczna armia wykształconych osób wzięła się za budowanie kraju, w którym żyją miast na tym kraju pasożytować... wypracowana wartość dodatnia byłaby nie do pogardzenia. No powiedz, Manny, czy moje podejście do sprawy nie jest kapitalistyczne?smile
                    • manny-jestem No musze sie zastanowic jak podejsc do wariata :) 02.03.11, 23:57
                      Wiec juz jutro. Dobranoc bo na mnie na dzisiaj juz czas.
                      • matelot Re: No musze sie zastanowic jak podejsc do wariat 03.03.11, 00:00
                        manny-jestem napisał:

> Wiec juz jutro. Dobranoc bo na mnie na dzisiaj juz czas.

Jutro już za cztery minuty, Manny smile
        • dachs Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:03
          matelot napisał:

> Pier'dzielisz, Borsuku. Nigdy nie zhańbiłem się przynależnością do towarzyszy.

Jaż nie twierdzę, że sie zhańbiłeś. Ci co się "zhańbili" sa teraz w PiSie, reszta w SLD.
          Jesteś natomiast godnym i gorliwym spadkobiercą ich idei.

> Walisz na oślep z szablonu. Dostali więcej niż byli w stanie kiedykolwiek zarob
          > ić. Okradli biedne nasze państwo i zapowiadają, że to nie koniec.

A z czego ogradli? Wywieźli to gdzieś?
          > Kościoły i inne obiekty po protestantach, na Ziemiach Zachodnich całkowicie wyrównywały > wszelkie straty, ...

Przepraszam. Hę. Dobrze przeczytałem?
          • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:08
            dachs napisał:

> matelot napisał:
            >
            > > Pier'dzielisz, Borsuku. Nigdy nie zhańbiłem się przynależnością do towarz
            > yszy.
            >
            > Jaż nie twierdzę, że sie zhańbiłeś. Ci co się "zhańbili" sa teraz w PiSie,

Kto na przyklad po odliczeniu Kryze i Bieganskiego?
            • dachs Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:19
              Tak na szybko to mi tylko Jasiński, Czabański i Nowak (Jan Robert) przychodzą do głowy.
              No i śp. Wassermann.
              Ale moge poszperać. smile
              • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:27
                Mysle Borsuku ze nawet jesli poszperasz to itak ostateczny wniosek bedzie taki ze wskazywanie na PiS jako glownej oazy dla towarzyszy to haniebna manipulacja. Juz nawet nie chodzi o SLD , ale gdybysmy sie w to szperanie bawili moze sie okazac ze numerycznie PO bije PiS, jako oaza, na glowe.
                • dachs Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:43
                  manny-jestem napisał:

> Juz nawet nie chodzi o SLD , ale gdybysmy sie w to szperanie bawili moze sie o
                  > kazac ze numerycznie PO bije PiS, jako oaza, na glowe.

Niewykluczone, nawet bardzo mozliwe. Napewno się wielu byłych członków PZPR znajdzie.
                  Ale akurat nie wśród sztandarowych postaci.
                  Nie takich jak:
                  Wassermann i Kryże - w sprawiedliwości. Na sprawiedliwości socjalistycznej znali sie napewno.
                  Marcin Wolski, Krzysztof Czabański - na odcinku propagandy. Niewątpliwie nadawali się do walki z "komuną" - znali ją od podszewki. Wolski nawet jako sekretarz POP.
                  Jan Robert Nowak - no dobra. Nie będę Cie dręczył.
                  Poza tym PO nie zdobywała wyborców tanimi hasełkami o walce z komuną.
                  Mnie nie przeszkadzałaby obecność w PiSie i samego Gierka, gdyby nie to zakłamanie.
                  • manny-jestem Borsuku 02.03.11, 23:53
                    Zeby bylo jasne. Mnie to uzywanie pezetperowskich towarzyszy przez PiS tez dreczylo.
                    To nie moja wina ze wspieranie niektorych programowych zalozen przentowanych przez PiS jest odbierane jako wspieranie PiSu i ze nawet dystyngowani forumowicze uwazaja krytyke PO za wspieranie PiS.

Wspieralem PiS jednoznacznie w wyborach parlamentarnych 2005 i wspieralem Jarslowa Kaczynskiego na prezydenta w ostatnich wyborach. majac wiedze , ktora mam teraz, zrobilbym to ponownie. W wyborach 2005 mniej jednoznacznie a w wyborach 2010 chyba jeszcze bardziej.

No i jak popatrzymy na to co zrobily rzady PiS i co robi rzad PO to musze powiedziec ze rzad PiS, jakkolwiek niezdarnie i przy pomocy niezwykle wrazych mi elemntow, to jednak prowadzil polityke ogolnie , IMHO, sluszniejsza. Choc napewno nieskuteczniejsza.
                    • matelot Re: Borsuku 02.03.11, 23:58
                      Manny, a jaka politykę prowadzi PiS? Smoleńską?
                      • indeed4 Prowadzi taką politykę 03.03.11, 00:15
                        - a przynajmniej nieudolnie próbuje, jaka by z pewnością była na tych ziemiach prowadzona od zawsze, gdyby Polska na ponad 40 lat nie wpadła w łapska okupanta ze Wschodu.

Nigdy ci to nie przyszło do głowy?
          • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:12
            Dobrze przeczytałeś. Tu gdzie mieszkam byle wiele protestanckich kościołów - dziś są, poza jednym, katolickie. Tak samo w innych miastach i miasteczkach, wioskach Ziem Zachodnich.
            Od kogo otrzymano te "miejsca pracy"? - od Państwa Polskiego. Dziś walczą pasibrzuchy o zabytki (vide Gdańsk). Z kim walczą? z Polska, oczywiście...
            Zawsze walczyli z Polska, kiedy tylko próbowała być choćby trochę inna od takiej, w której mogli rządzić jak chcieli.
            • dachs Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:24
              matelot napisał:

> Dobrze przeczytałeś. Tu gdzie mieszkam byle wiele protestanckich kościołów - dz
              > iś są, poza jednym, katolickie. Tak samo w innych miastach i miasteczkach, wios
              > kach Ziem Zachodnich.

A ilu protestantów mieszka na tych ziemiach, gdzie mieszkasz? Czy naprawde uważasz, ze kościół z ziem na których mieszkasz można przenieść na ziemie, na których został zburzony?
              > Dziś walczą pasibrzuchy o zabytki (vide Gdańsk). Z kim walczą? z Polska, oczywiście...

Nie z Polską. Polska to nie tylko muzeum narodowe. Polska to także, a dla wielu nawet bardziej, kościół, w którym będą mogli cieszyć oko dziełem sztuki, a dzieło sztuki będzie sie mogło cieszyć ich podziwem.
              • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:28
                A niech tam... niech cieszą oko zainteresowanych ale forma... W jaki sposób klecha potraktował dyrektorkę Państwowego Muzeum? Tak właśnie potraktował Polskę.
                • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:29
                  A w sposob jaki tych traktujesz "klechow' to takze traktujesz Polske...
                  • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:37
                    Nie, Manny. To nie Polska. W Polsce jest kościół narodowy. Polski. Kościół, który nie płacze, że został okradziony...
                    Wiesz, w takiej Danii przy kościołach (protestanckich, jak sądzę) wywieszone sa narodowe flagi. Tam kler identyfikuje się z narodem. U nas naród okradają w imię ... a jak protestujesz to walczysz z kościołem.
                    • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:39
                      No wyszedl typowy endek z Ciebie Matelocie.
                      • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:46
                        manny-jestem napisał:

> No wyszedl typowy endek z Ciebie Matelocie.

To komplement?
                        • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:48
                          Biedny maniak katoendek nie wie co to endek, Matelocie. Pochyl sie nad kabotynem.
                          • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:52
                            Mogę się pochylić, tym bardziej, że Mannego lubię. I nawet nie pytaj za co bo lubię go bezinteresownie. Przypomina mi takie duże dziecko, którym trzeba się opiekowaćsmile
                            • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:53
                              Po prostu jestes, jak to sie kiedys mowilo, dobrym czlowiekiem.wink
                            • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:58
                              Endek z ciagotkami pedo? smile
                          • manny-jestem Chyba jednak nie 02.03.11, 23:56
                            Przeczytaj powyzszy post Matelota i bedziesz mial swietny wzgkad w umysl endeka smile
                            • polazrski Re: Chyba jednak nie 03.03.11, 00:18
                              Endek z natury rzeczy jest z Kosciolem, nie przeciwko Kosciolowi.
                              pl.shvoong.com/humanities/253243-endecja-ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82-katolicki/
                              Wiec Matelot slabo pasuje, ale za to ty w 100%.wink
                              • matelot Re: Chyba jednak nie 03.03.11, 00:24
                                Manny często myli pojęcia. Co raz mniej radzi sobie z polskim wink
                              • indeed4 Za to ty 03.03.11, 00:31
                                ze swoją alergią na wszystko co kojarzy się z patriotyzmem i polskością w 100 % pasujesz do innej definicji

" Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić."

Antoni Słonimski, poeta żydowski
                                • matelot Re: Za to ty 03.03.11, 00:37
                                  indeed4 napisał:

> ze swoją alergią na wszystko co kojarzy się z patriotyzmem i polskością w 100 %
                                  > pasujesz do innej definicji
                                  >
                                  > " Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew fałszywy i nikczemny stosunek Żydów
                                  > do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jes
                                  > t sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na b
                                  > rak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o niena
                                  > wiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić."
                                  >
                                  > Antoni Słonimski, poeta żydowski
                                  ==================
                                  Gdzie o tym przeczytałeś?
                                  A poza tym w tym wątku nie oceniamy niczyjego patriotyzmu, jego braku czy głębokosci w oparciu o wybrane definicje.
                                  • polazrski Re: Za to ty 03.03.11, 00:39
                                    Slonimski pisywal rozne wstretnosci do Wiadomosci Literackich przed wojna. Mial szczescie, ze wojne przezyl poza Polska, bo z pewnoscia natrafilby na jakiego indyka4 i byloby po nim.
                                    • indeed4 Re: Za to ty 03.03.11, 00:56
                                      Tu masz kolejnego "antysemitę - endeka" - leć do ADL

www.pardon.pl/artykul/13161/prezydent_usa_zydzi_maja_wstretna_osobowosc
                        • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 03.03.11, 00:00
                          matelot napisał:

>
                          > To komplement?==

Nie, dla mnie endek to kuzyn bolszewika. Mentalnosc prawie ta sama.
                          • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 03.03.11, 00:02
                            Nie, dla mnie endek to kuzyn bolszewika. Mentalnosc prawie ta sama.
                            >

Wyżej cenisz internacjonalizm ? wink
                            • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 15:47
                              Matelocie, ja jestem panstwowcem a nie narodowcem. Jak umyka Ci roznica to sprawdz etymologie slow patrityzm i nacjonalizm.

A jesli chodzi o internacjonalistow i nacjonalistow to jest ta sama rodzina. Przeciez jak sie podejdzie do tego w miare obiektywnie to najskuteczniejszym endekiem w historii byl sam Batiuszka...
                              • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 17:35
                                manny-jestem napisał:

> Matelocie, ja jestem panstwowcem a nie narodowcem. Jak umyka Ci roznica to spra
                                > wdz etymologie slow patrityzm i nacjonalizm.
                                >
                                > A jesli chodzi o internacjonalistow i nacjonalistow to jest ta sama rodzina. Pr
                                > zeciez jak sie podejdzie do tego w miare obiektywnie to najskuteczniejszym ende
                                > kiem w historii byl sam Batiuszka...

No tak:
                                sklep.katolik.pl/wladyslaw_gomulka__komunista__narodowiec__panstwowiec
                                Teraz rozumiem, maniak.wink
                                • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 17:58
                                  Kotlet, nie wstyd Ci tak, post za postem, udawadniac ze nie potrafisz czytac ze zrozumieniem?
                                  • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 18:02
                                    Polityk lewicowy starszego pokolenia - Wieslaw-panstwowiec, niech zyje! Sto lat!wink)
                              • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 18:21
                                "patrityzm" - moja wyszukiwarka nie znalazła takiego słowa, Manny ale może miałeś na myśli patriotyzm?

Hmm... bez zaglądania do definicji, czyli jak to czuję. Patriotą jestem na pewno bo kocham moją Ojczyznę i gotów jestem zrobić wiele dla Jej powodzenia. Czy jestem nacjonalistą, czyli, jak to rozumiem, zwolennikiem poglądu, że moją Ojczyznę ma prawo zamieszkiwać jedna nacja - polska, nie nie jestem. Czyli, zanim wejdziemy w szczegóły obaj jesteśmy państwowcami i patriotami.

Tak mi brakowało, Manny, tego wspólnego mianownika w naszych kontaktach. Teraz już łatwo będzie nam się porozumieć w kwestii okupacji naszej wspólnej Ojczyzny przez Watykan, za niesprawdzalną obietnicę życia wiecznego.
                                Mało tego, będziemy mieli grunt do stawiania tezy, że watykańska agentura w Polsce, rozpowszechniając fałszywe wiadomości przyczynia się do tego, że ogromna ilość ludzi niekorzystnie rozporządza swoim majątkiem co jest w naszej wspólnej Ojczyźnie czynem karalnym.

Nareszcie, Manny, witaj w Domu!
                                • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 18:31
                                  No, patrioto dopiero, co wypisywales peany o narodzie. Patrioty narod nie interesuje. Patriota zajmuje sie panstwem w ktorym mieszka i spoleczenstwem , ktorego jest czescia. Dla mnie wspanialymi patriotami byli zolnierze Zydowskiego Zwiazku Wojskowego, ktorzy w pierwszym dniu powstania w getcie, na najwyzszym budynku getta, wywiesili polska flage.

porozumieć w kwestii okupacji naszej wspólnej Ojczyzny
                                  > przez Watykan==

Z tym polemizowal nie bede. Nie da sie polemizowac z absurdem.
                                  • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 18:35
                                    maniak napisal:

Dla mnie wspanialymi patriotami byli zolnierze Zydowskiego Zwia
                                    > zku Wojskowego, ktorzy w pierwszym dniu powstania w getcie, na najwyzszym budyn
                                    > ku getta, wywiesili polska flage.
                                    >
                                    A ci z ZOB juz patriotami nie byli? A co z tymi, ktorzy ani tu ani tu? Ciekawe dlaczego akurat ten przyklad przyszedl ci do glowy.
                                    • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 18:40
                                      Uzylem tego przykladu bo to jest jeden z dobitniejszych przykladow patriotyzmu. A uzylem go specjalnie tutaj aby sprawdzic Twoja reakcje. No i niestety, kotlet, po raz kolejny oblales.
                                      • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 18:48
                                        Ty jestes kompletny kabotyn, maniak. Zajmij sie swoimi sprawami:

www.debbieschlussel.com/33798/wow-top-homeland-security-intelligence-official-helped-muslim-run-palestinian-money-laundering-ring-w-dhs-s-ice-limits-probe-of-agency-wide-false-receipts-ring/
                                        • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 19:02
                                          Chcialem sprawdzic czy stac Cie zachowac sie jak czlowiek . Po raz kolejny udowodniles ze niestety nie.

Dam Ci jeszcze inny przyklad. Wielkimi patriotami byli Zydzi, ktorzy do ostatniego bronil miast ruskich Rzeczpospolitej, (Szklow, Bychow) przez inwazja moskiewska w 1654. Onie nie dali doopy jak Radziwillowie, Opalinscy, Radziejwosci czy inni. Byli tez duzo madrzejsi od Ciebie bo doskonale zdawali sobie sprawe co ich czeka pod moskiewskim panowaniem.
                                          • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 19:10
                                            www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=808&letter=C
                                            Przeciez pisze, zes kabotyn.

At the town of Tulchin about 600 Polish soldiers and 2,000 Jews had taken refuge in the fortress (called Nestrow); some of the latter being brave soldiers, sworn to defend the town and fortress to the last man. The Cossack peasants, knowing little of tactics, resorted to a trick. They assured the nobles that their hatred was directed solely against the accursed Jews, and that if these should be delivered up to them they would withdraw. The nobles, forgetful of their oath, proposed that the Jews should give up their arms to them. The Jews, who exceeded the Poles in number, at first thought of revenging themselves on the latter for their treachery; but Rabbi Aaron of Tulchin warned them that the Catholics would take bloody vengeance, and that all Poland would be excited against the Jews, who would doubtless be exterminated. The Jews then delivered up their arms, whereupon the Poles admitted the Cossacks into the town. After the Cossacks had taken everything from the Jews, they offered them the choice between death and baptism. Three rabbis, Eliezer, Solomon, and Ḥayyim, urged their brethren not to change their religion; and about 1,000 Jews who remained steadfast were tortured and executed before the eyes of the Polish nobles (June 24, 1648).
                                            • manny-jestem Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 19:38
                                              No Kotlet jak zwykle brak zrozumienia tekstu i ignorancja. Ja o inwazji moskiewskiej a Ty o Kozakach.

No ale ze nie rozumiesz roznicy to naprawde sie nie dziwie.
                                              • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 19:43
                                                Przeczytaj zalinkowana strone do konca, a bedzie ci dane, kabotynie.
                                  • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 20:14
                                    Naród jest kochany a że został oszukany przy pomocy sprytnych metod to nie narodu wina. Lepiej pomóż uwolnić Naród z psychosomatycznej niewoli.

Co nazywasz absurdem, Manny? Dla mnie to tez absurdalne by w dobie lotów kosmicznych tyle osób było za karmieniem pasożyta.
                      • qwardian Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 20:56
                        manny-jestem napisał:

> No wyszedl typowy endek z Ciebie Matelocie.

Polski ruch narodowy uznaje zwierzchnictwo Kościoła Katolickiego i Watykanu. Owszem czasami na horyzoncie ukazuje się jakaś organizacja nawiązująca do polskich korzeni przedchrześcijańskich, ale nie mają żadnych szans. Polska bez katolicyzmu nie powstałaby...
                        • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 21:06
                          qwardian napisał:

> manny-jestem napisał:
                          >
                          > > No wyszedl typowy endek z Ciebie Matelocie.

>
                          > Polski ruch narodowy uznaje zwierzchnictwo Kościoła Katolickiego i Watykanu. Ow
                          > szem czasami na horyzoncie ukazuje się jakaś organizacja nawiązująca do polskic
                          > h korzeni przedchrześcijańskich, ale nie mają żadnych szans. Polska bez katolic
                          > yzmu nie powstałaby...
                          >
                          ===================
                          Być może masz rację, że nie powstałaby, ale do jasnej cholery, jak długo jeszcze ma spłacać długi za przywilej powstania?
                    • indeed4 A ktoś protestuje ? 03.03.11, 00:00
                      Poza ateuszami i różnego rodzaju postkomunistycznym antyklerykalnym śmieciem w rodzaju Urbana czy też fanów "Faktów i Mitów", esbeckiego szmatławca związanego z Piotrowskim.

Protestowałeś w 80 roku, kiedy Jaruzelski tworzył Komisję?

Gdyby szukać korzeni dzisiejszej materialnej uległości państwa wobec Kościoła, trzeba by się cofnąć do głębokiego PRL. Na fali odwilży 1980 r. komunistyczne władze przyciśnięte do muru postanowiły rozpocząć pracę nad ustawą regulującą prawa Kościoła katolickiego. Profesor Michał Pietrzak, specjalista prawa wyznaniowego, który brał udział w przygotowywaniu tych przepisów, mówi, że gdyby nie stan wojenny, to ustawa byłaby gotowa na początku lat 80. A tak zapał legislacyjny władz powoli gasł, aż do grudnia 1983 r., gdy przerwano wszelkie prace.

Wznowiono je dopiero cztery lata później, tuż po wizycie premiera i szefa PZPR Wojciecha Jaruzelskiego w Watykanie.

– Im bliżej wyborów kontraktowych, tym strona rządowa była bardziej uległa – tłumaczy dr Paweł Borecki, specjalista prawa wyznaniowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Większość kontrowersyjnych przepisów dotyczących spraw majątkowych zaproponowanych przez hierarchię kościelną zostało wprowadzonych do ustawy wiosną 1989 r. Prace nad projektem były niejawne i uczestniczyli w nich tylko przedstawiciele Kościoła i władz komunistycznych.

– Ustępstwa wynikały z przesłanek politycznych, a nie prawnych – mówi dr Borecki. Jego zdaniem ekipa Jaruzelskiego liczyła, że w ten sposób kupi sobie przychylność Kościoła i poparcie społeczne. To wówczas wprowadzono do ustawy tzw. postępowanie regulacyjne, prowadzone przed Komisją Majątkową, a nie przed sądem
                      • matelot Re: A ktoś protestuje ? 03.03.11, 00:12
                        Co skradziono należy oddać. W stu procentach? - Nie. W wyniku dziejów stracili wszyscy, zatem proporcjonalnie do strat. Tymczasem komisja oddawała majątki zagrabione ukazami carskimi bo kościółek pokazał jakieś papiery, że jest właścicielem. Komisja nie odpowiadała przed nikim. Była ponad prawem. Gdyby tylko to, ale zatrudniono - UWAGA! byłego esbeka, to dopiero partner godny sukienkowych oszustów. To wstyd i totalna poryta, że korzystano z usług kogoś takiego. To dowodzi, że kiedy idzie o pieniądze kler traci rozum. Pieniądze to dopiero bożek. I nikt z tej czarnej sotni nawet nie myśli o posypaniu sobie głowy popiołem.

Kupowanie przychylności polityków? - Tak. To wciąż trwa. Kiedyś wystarczyło dać księdzu kwit na cegłę i cement, dziś politycy dają nie swoje by móc uzyskac błogosławieństwo z ambony, szczególnie w dniu wyborów...
                        • indeed4 Re: A ktoś protestuje ? 03.03.11, 00:24
                          Szczegóły wszyscy świetnie znają ; zaciekawiło mnie coś innego ; napisałeś, że "kto protestuje, ten walczy z kościołem", czyli konkretnie kto - członkowie Ruchu Palikota?

Bo chyba nie SLD miałeś tu na myśli.

www.rp.pl/artykul/533628.html
                          • matelot Re: A ktoś protestuje ? 03.03.11, 00:26
                            Nie miałem na myśli SLD bo SLD nie naraża się kościołowi. SLD zwalcza wręcz Palikota. Groteska...smile
                            • polazrski Re: A ktoś protestuje ? 03.03.11, 00:31
                              Partia byla z KaKa i KaKa byl z Partią. I tak juz zostalo.wink
                            • indeed4 Re: A ktoś protestuje ? 03.03.11, 00:34
                              No właśnie - czyli kogo. Któż to tak heroicznie wstrzymuje się od zabrania głosu, żeby nie zostać posądzonym o " walkę z kościołem" ?
                              • matelot Re: A ktoś protestuje ? 03.03.11, 00:39
                                Partie, którym zależy na utrzymaniu się przy władzy. Lud wybiera - kościół zatwierdza wink
                                • indeed4 Re: A ktoś protestuje ? 03.03.11, 00:48
                                  A członkowie których to polskich partii nazywają księży klechami a kościół okupantem Watykańskim - może mnie uświadomisz?
              • rycho7 krol jest nagi 02.03.11, 23:40
                dachs napisał:

> Polska to także, a dla wielu nawet bardziej, kościół

Kwestia tuningu proporcji.
                • dachs Re: krol jest nagi 02.03.11, 23:46
                  rycho7 napisał:

> Kwestia tuningu proporcji.
                  Dokładnie Rychu. Kwestia proporcji.
                  Dlatego nie wrzeszczę "Polska", "Polacy", "wszyscy", "naród".
                  Ne muszę. Od tego mam Matelota i Hasza.
                  • matelot Re: krol jest nagi 02.03.11, 23:49
                    Brzydko sie bawisz, Borsuku...

> Ne muszę. Od tego mam Matelota i Hasza.

Mnie nie masz...
                  • rycho7 Re: krol jest nagi 02.03.11, 23:53
                    dachs napisał:

> Ne muszę. Od tego mam Matelota i Hasza.

Nie zrozumiales, bo nie musiales, moich skojarzen. Tuning proporcji odnosze do pustki osadniczej miedzy Brnem a Bratyslawa w 1648 roku. Bylo ogniem i mieczem. Katolicy palili na stosie, ewangelicy ewangelizowali mieczem. Optymalnie wytuningowano proporcje. Zero.

My szatany jestem zlym czlowiekiem. Pamietam wszystko.
      • jola.iza1 Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:06
        dachs napisał:
        > Ależ bp. Budzik ma rację. Ciebie nie obudzi boś głuchy. Jakby policzyć straty,
        > jakie właściciele zabranych przez Twoich towarzyszy obiektów, ponieśli przez la
        > ta ich nie używania, to odszkodowanie wypada nadzwyczaj umiarkowanie.
        Księżą oborę oddali biskupowi?
    • jaceq Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:06
      Czarnoksiężnicy liczą po cenach, po jakich kupili. Na tym właśnie polega szwindel z tą organizacją przestępczą zwaną komisją majątkową.
      • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 02.03.11, 23:15
        Jacequ a po ile oni kupili? Po 100 odpustów wink Jak to teraz przeliczyć na ojro czy baksy?
    • ewa8a Dziwnie zapalili się katolicy łagiewniccy 03.03.11, 07:28
      do likwidacji komisji majątkowej. Czy tu jest pies pogrzebany ?

,,Sławomir Kopyciński (SLD) zaapelował do rządu o zaniechanie prac nad projektem zmierzającym do likwidacji Komisji Majątkowej. Według niego likwidacja Komisji może spowodować, że Skarb Państwa nie będzie miał możliwości ubiegania się o zwrot bezprawnie przekazanego Kościołowi mienia. (-)
      Według niego, nowela - gdyby weszła w życie - mogłaby doprowadzić do sytuacji, w której samorządy i Skarb Państwa nie miałyby możliwości odzyskania, na drodze sądowej, majątku niesłusznie - na przykład "w drodze przestępstwa" - przekazanego Kościołowi przez Komisję''

info.wiara.pl/doc/673434.SLD-Zostawcie-Komisje-Majatkowa

Do likwidacji funduszu kościelnego nie za bardzo się palą. Póki co SLD złożył projekt ustawy. Zobaczymy co z tego wyniknie. Biedactwa bedą musiały same sobie płacić składaki na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i zdrowotne.
      • matelot Re: Dziwnie zapalili się katolicy łagiewniccy 03.03.11, 09:25
        Ano ciekawe co z tego wyniknie, jednakowoż, przewiduję, że nic spektakularnego się nie wydarzy, ponieważ aktualna klasa polityczna nie jest zainteresowana w robieniu porządków. Na przedwyborcze prężenie muskułów nie dam się nabrać.

Esbek, któremu wielebni zaufali, jako ten, który zawiódł zaufanie, znakomicie nadaje się na kozła ofiarnego. "Zwrócone" mienie już dawno sprzedane a pieniądze poszły na biednych czyli można zobaczyć tylko wała. Jeszcze nie zdarzyło się by kościół cokolwiek dobrowolnie oddał.
    • polazrski Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 03.03.11, 12:02
      agnostyk.salon24.pl/
    • qwardian Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 17:55

Matelocie głowa do góry. Wprawdzie w katolickiej Polsce nawet SB-cy z racji bakructwa ideologii zwrócili się do Boga, ale za to masz jeszcze Palikota. Radziłbym Tobie jednak uważać na osobiste kosztowności, ponieważ rodzina Palikotów znana jest w Biłgoraju z zamiłowania do osobistej biżuterii. To tylko z troski o Ciebie Matelocie i proszę tylko nie ujawniać Palikotowi gdzie trzymasz swój majątek, bo on większy pies na to niż Pali-kot...
      • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 18:07
        Agent Watykanu? Od jak dawna jesteś tak religijny i w jakich okolicznościach to się stało, Qwardianie? Pamiętam, że jako polskiham zachęcałeś do odwiedzania burdeli w Tichuana czy jakoś tak. Co tam się stało? Aids?
        • qwardian Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 19:06

Agent Kościoła Katolickiego. To właśnie jestem Matelocie. Dziękuję.
          • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 20:07
            qwardian napisał:

>
            > Agent Kościoła Katolickiego. To właśnie jestem Matelocie. Dziękuję.
            >
            Nie dziękuj, nie ma za co. Ale... pominąłeś odpowiedź na ważne pytania. Ciekaw jestem jak zostałeś zwerbowany z burdelu do nieba bez etapów pośrednich... wink
            • qwardian Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 20:30
              matelot napisał:

> Ciekaw jestem jak zostałeś zwerbowany z burdelu do nieba bez etapów pośrednich.

I bardzo się cieszę, że takie pytanie zadajesz. To znaczy, że jest jeszcze ratunek dla Ciebie...
              • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 21:05
                Chłopie, to ja włożyłem tyle energii by otrząsnąć się z pyłu indoktrynacyjnego a ty chciałbyś mnie ratować?!!

Kilka lat temu, kiedy jeszcze żył mój Ojciec, odwiedziłem Go w szpitalu. Na sali leżał gość po zawale, który, jak to się mówi, uciekł kostusze z pod łopaty. Odwiedził go etatowy ksiądz ze "słowem otuchy". Facet nie tylko, że odmówił by odprawiano nad nim jakieś czary ale zdecydowanym, mocnym głosem protestował, że zakłóca mu się spokój. I wiesz co, Qwardianie, to był ateista. Człowiek o ogromnej sile wewnętrznej, który nawet w obliczu śmierci nie stchórzył i nie oczekiwał "ratunku" od "specjalistów" Boga. To on jest dla mnie wzorem a nie ty. Ale możesz próbować... wink
                • indeed4 O - ho, ho. 04.03.11, 21:09
                  To wielkie bohaterstwo, nawet na łożu śmierci pozostać prymitywnym i aroganckim ateistycznym bubkiem.

Należy się medal od Urbana i dyplom od Palikota.
                • qwardian Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 21:31

Niestety nie mam ochoty ani odwagi, żeby się zdecydować spędzić wieczność w beczce ze smołą...
                  • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 21:50
                    qwardian napisał:

>
                    > Niestety nie mam ochoty ani odwagi, żeby się zdecydować spędzić wieczność w bec
                    > zce ze smołą...

====================
                    Widzisz sam, jakiego napędzili ci pietra smile
                    A ktoś widział te beczki? wink
                    • indeed4 Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 22:14
                      A raj na ziemi obiecywany przez komunistów widziałeś, że uwierzyłeś i zostałeś komuchem?
                    • qwardian Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 22:26

matelot napisał:

> A ktoś widział te beczki?

Nie, ale wyczuwam jak ktoś mi chce sprzedać lipę...
                      • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 22:41
                        No to wyczucie cie zawodzi, Qwardianie.
                        • indeed4 Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 22:48
                          Tak jest - powinien dokonać apostazji, zostać komuchem i dopiero wtedy będzie szczęśliwy.

Jest jeden problem - w Stanach, jako ateusz nie ma żadnych szans na prezydenturę, bo mądrzy jankesi zwyczajnie nie życzą sobie u władzy inwalidów.
                        • qwardian Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 23:11
                          matelot napisał:

> No to wyczucie cie zawodzi, Qwardianie

Powyższe musiałbym usłyszeć od Boga, ale nawet wtedy nie mogłem się mylić całkowicie..
                          • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 23:23
                            A czy Bóg czasem do ciebie mówi? Jak często "słyszysz głos" Boga?
                            • indeed4 Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 23:31
                              Tak samo często jak głos Twojego Boga - przypomnij sobie :

www.youtube.com/watch?v=6z4TSsLu1yk
                            • qwardian Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 04.03.11, 23:55
                              Przemówienie Gomułki wytrąciło mnie na chwilę z medytacji. A więc, czy Duch Święty ma wpływ na moją postawę? Pozostawiam wszystko swojemu biegowi, płynę z nurtem i nie stawiam oporu. Tak jak on chce..
                              • indeed4 Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 05.03.11, 00:00
                                qwardian napisał:

> Przemówienie Gomułki wytrąciło mnie na chwilę z medytacji

Wieloletnia strawa duchowa polazrskiego, matelota i reszty tego ateistycznego postkomunistycznego chłamu smile
                              • matelot Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 05.03.11, 00:03
                                Teraz ja mógłbym ci pomóc. Poszukaj dobrego psychiatry. Schizofrenia jest już w dobrym stopniu poznana i niezłe są wyniki leczenia.
                                • indeed4 Re: Tylko kościół wyszarpał z biednego, zniszczon 05.03.11, 00:13
                                  Oooo - jakie głębokie rozczarowanie przed spaniem, a gdzież subtelne " od dawna słyszysz głos Ducha Świętego" i czarujący uśmiech na końcu?
                                • indeed4 Ateusze do psychiatry 05.03.11, 00:24
                                  czyli lecz się sam, lekarzu - postkomuchu matelocie.

Burzliwą dyskusję na wielu amerykańskich forach internetowych wywołał artykuł zamieszczony w serwisie allvoices.com, który sugeruje, że ateizm jest w rzeczywistości chorobą psychiczną. Tak przynajmniej odebrało ten felieton wielu ateistów. Autor artykułu stwierdza, że osoby wyznające ten pogląd próbują przede wszystkim zwrócić na siebie uwagę.

Twórca tekstu uważa, że współcześni ateiści są z reguły ludźmi inteligentnymi, dobrze wykształconymi, a ich największą pasją jest... ciągłe, czasami chorobliwe, negowanie istnienia Boga i szydzenie z ludzi, którzy nie wstydzą się przyznać, że mają inne od nich zdanie.

www.fotka.pl/grupa/399563/Ateisci_Gorap/
    • nihil-istka A co tez w kolejce do wyszarpywania ? 04.03.11, 18:35
      Poskomuna juz wszystko ukradla - 300 miliardow dolarow. Nie ma juz co krasc
      • indeed4 Tak - to ten ból 04.03.11, 22:18
        że lud z pomocą kościoła zafasował czerwonym dobrodziejom potężnego kopa w cztery litery.
        • indeed4 I dlatego polazrski 04.03.11, 22:34
          tak pluje na wszystko co związane z kościołem - przyjemnie patrzeć jak żydokomuchowi chodzi gula i codziennie zalewa się nagłą krwią.
    • benek231 Doja Polske na ok. $5mld - rocznie, od 20 lat :O) 05.03.11, 05:34
      Przeciez praktycznie cala ta czarna banda znajduje sie na utrzymaniu podatnika, z tytulu tzw. "ustaw koscielnych, czy zobowiazan wynikajacych a konkordatu. Najwiecej daje im szara strefa ekonomiczna, jakiej chyba nie ma na calym swiecie. Przy okazji, z racji uprzywilejowanego miejsca w ekonomii (przerozne zwolnienia podatkowe, eliminujaca wolna a konkurencyjna przedsiebiorczosc. Przekrety Komisji Majatkowej, rozstrzygajacej spory siegajac czasow Mieszka, to "jedynie" kasa ekstra.

A na drogi na EURO oczywiscie nie ma. Oraz na wiele innych potrzeb, ktore smialo moglyby byc zaspokojone, gdyby tylko Nygusy - jak bozia przykazala - znajdowaly sie na utrzymaniu swych baranow.
      • indeed4 Nie twoje zmartwienie, komuchu. 05.03.11, 09:21
        Zajmij się długiem i zacofaniem cywilizacyjnym, w które nas wpakowali twoi czerwoni bożkowie.
      • matelot Re: Doja Polske na ok. $5mld - rocznie, od 20 lat 05.03.11, 09:34
        Miło się czyta mądrego człowieka. Przysłowiowy nóż się w kieszeni otwiera, kiedy widzę jak ogromne środki zamiast iść na poprawę bytu obywateli, na naprawę i modernizację państwa idą na kapiące od złota stroje przebierańców, na kolejne, monstrualne kościoły - czyli para w gwizdek. Nie ma chyba gorszego sposobu wydawania unijnych środków niż na remonty świątyń choćby były zabytkami. Żałość ogarnia, kiedy patrze na protestujących stoczniowców czy innych górników, którzy protestują pod auspicjami kościoła, jedynego, tak na dobrą sprawę, beneficjenta przemian ustrojowych. Tak, stoczniowcy i górnicy - wywalczyliście dla swoich wyzyskiwaczy miejsca pracy, nowe kościoły, luksusowe plebanie, wysokiej klasy auta a sami zostaliście z ręką w nocniku. To wasza nagroda. Wasze dziatki są indoktrynowane już w przedszkolach i aby było zabawniej, płacicie za te zajęcia jak za inne rytmiki czy język angielski. Nic dziwnego, że potem słyszycie głosy... nie jesteście w stanie logicznie myśleć. Strach, to jest wasza religia. Straszenie od dziecka, przyczyna nerwic lękowych w dorosłym życiu. Bóg z wami... wink
        • indeed4 Ooooo .... - jak pięknie chodzi gula komuchom. 05.03.11, 09:43
          Dalej świerzbią czerwone ryje odrąbane przez Polaków i kościół od koryta?
          • benek231 Popros swojego tate by opowiedzial Ci jak to :O) 05.03.11, 17:10
            partyjnym dupy lizal. Bo ja pamietam ogromne rzesze takich bezpartyjnych ktorzy czerwonym bez mydla wlazili, aby cos sobie zalatwic. Czy moze szanowny tatus takze byl partyjny, a teraz synek odreagowuje rodzinne grzeszki? smile

Ja czerwonego to nawet wsrod krewnych nie mialem, przyglupie - a Ty?
            • indeed4 Spad, trollu. 05.03.11, 17:15
          • jola.iza1 Re: Ooooo .... - jak pięknie chodzi gula komuchom 05.03.11, 17:25
            indeed4 napisał:

> Dalej świerzbią czerwone ryje odrąbane przez Polaków i kościół od koryta
            Tylko nie mów, żeś maturę z języka polskiego zdał.
            • indeed4 I to samo 05.03.11, 17:40
              • indeed4 Tu: 05.03.11, 17:41
                forum.gazeta.pl/forum/w,13,122802994,122904528,Spad_trollu_.html
        • benek231 Re: Doja Polske na ok. $5mld - rocznie, od 20 lat 05.03.11, 18:32
          Dzisiejsze 20-letnie szczawiki (vide Indeed) oczywiscie nie pamietaja ubieglowiecznego masowego drenowania budzetow lokalnych samorzadow, na potrzeby lokalnych kosciolow. A z kas miejskich i gminnych fundowano kosciolom plebanie, infrastrukture, placono za uzytecznosci (prad, gaz, wode), finansowano renowacje i wystroje, budowano i asfaltowano drogi i parkingi, - skutkiem decyzji waskich prezydiow badz wylacznie religijnego przewodniczacego. A kler bral, bral, bral. Bo kleru nie dotyczy zadna etyka czy moralnosc, jesli o pieniadze idzie. Nawet od mordercy wezma, bo im zaden pieniadz nie smierdzi. Jakze mogl wiec smierdziec pochodzacy z gminnej kasy ktora sobiepanil lokalny kacyk, ktoremu (oraz klerowi), niemal nikt nie chcial sie wtedy narazac. Nieliczni odwazni, usilujacy kwestionowac zasadnosc, oraz zgodnosc z prawem wydatkow na gromnice, rutynowo opluwani byli od komuchow - bez wzgledu na to jak porzadnymi ludzmi by nie byli.

To wszystko zawdzieczac moze Polska ober_zlodziejowi Wojtyle, ktoremu skoku na kase tej biednej Polski pozazdroscilby Stalin z Hitlrem, ktorym do spolki nawet nie przsnilby sie zryw w przyblizonym rozmiarze. I za to postawili mu parafianie tysiace pomnikow. Takze sfinansowanych z kas obywatelskich.

Komu Ty chcesz przemowic do sumien, Matelot? Zlodziejom? Przeciez to ta sama mentalnosc co tych zwyrodnialcow urzadzajacych pogromy Zydom i rabujacych ich mienie. Zlodziejstwo jest w katolickiej Polsce nierozerwalna czescia religijnego rytualu.
          • matelot Re: Doja Polske na ok. $5mld - rocznie, od 20 lat 05.03.11, 20:18
            Może da się uratować choć kilka istnień, poprzez zainteresowanie problemem. Może ktoś zrozumie, że nie ma czego się bać. Wracam myślami do Łyszczyńskiego:

Interesowały go utopie społeczne, a jego krytyka religii nie zamyka się jedynie w kategoriach ontologicznych. Społeczna funkcja religii polega według niego na „gaszeniu światła rozumu” (podobnego sformułowania używał Giordano Bruno), usypianiu ludzkich umysłów i utrzymywaniu w posłuszeństwie prostego ludu. Nazywał teologów rzemieślnikami słów próżnych, wykrętnymi wężami, zwodzicielami, obrońcami głupoty i podstępów przodków, którzy sami, co prawda, nie wierzą w Boga, ale wiarę tę wpajają innym.

Więcej pod adresem www.polityka.pl/historia/1513370,1,pierwszy-polski-ateista.read#ixzz1FkmnjXUo

Jaki śmiały punkt widzenia, jak na tamte czasy. Pochlebiam sobie, że również doszedłem do tego wniosku, że ogromna część hierarchii kościelnej a także szeregowi księża to co najmniej agnostycy, którzy znakomicie wykorzystują możliwości jakie im stworzono by fajnie sobie życie przeżyć tu na Ziemi i nie miałbym nic przeciwko temu by otępiałe owieczki im ten raj zapewniały ale nie z budżetu państwa. Wiele by pisać...
            • benek231 Doja Polske na ok. $5mld rocznie, od 20 lat :O) 07.03.11, 02:27
              "Komisja Majątkowa spełniła ważne zadanie, ponieważ udało się jej przynajmniej w części wyrównać wielką niesprawiedliwość i krzywdę wyrządzoną instytucjom kościelnym, a pośrednio całemu społeczeństwu, przez rządy komunistyczne - powiedział bp Stanisław Budzik."

Interesujace, co? "krzywdę wyrządzoną instytucjom kościelnym, a pośrednio całemu społeczeństwu". Bo ja jestem ciekaw ile owo cale spoleczenstwo dostanie kasy z tych odzyskow. Moze byc posrednio.

Czy moze raczej rodziny katabasow oraz ich kochankowie beda sie mieli od teraz jeszcze lepiej. O samych Nygusach nie wspominam, bo ich zycie w przepychu (nie o kochankach tym razem jest) to w Polsce widok radujacy serca luda poboznego. wink

• indeed4 A to rodziny innych katabasów. 07.03.11, 07:40
                www.rp.pl/artykul/144526.html

www.tvn24.pl/12691,1599448,0,1,rabin_pedofil-dostal-30-lat,wiadomosc.html

Prof. Ariel Toaff miał rację, posłuchaj sobie trollu Vicky Polin.

• matelot Re: Doja Polske na ok. $5mld rocznie, od 20 lat : 07.03.11, 09:42
                Pewien chłopski filozof na urzędzie powiedział - "nie podskakuj do kościoła bo i tak cie wyniosą nogami do przodu". Może im... no tym..., wiesz... to zupełnie wystarcza?
                • indeed4 Polak poradzi sobie 07.03.11, 10:08
                  z klerem bez waszej "troski" - troszczyć się żydokomuchy o swoich rabinów, a polskim księżom dać spokój.

www.wiadomosci24.pl/artykul/jak_biskup_nie_pomoze_to_wezma_taczke_9013.html
                • benek231 Doja Polske na ok. $5mld rocznie, od 20 lat :O) 07.03.11, 14:25
                  No wiec masz jeszcze jeden powod by jechac po tych kretynskich wierzeniach, na ktore takze Ty zmuszony zostales placic, niczym panszczyzniany chlop. Kretynskie wierzenia mozesz zostawic w spokoju w takich np. Stanach, gdzie parafianie maja swoje kosciolki na wlasnym utrzymaniu, z tacy! W Polsce nalezy natrzasac sei z tych glupot do oporu. smile
                  • indeed4 Tu, trollu komuszy : 07.03.11, 14:51
                    lektura :

We wszystkich państwach Unii świeckość państwa interpretuje się w sposób nie wykluczający aktywnego wspierania Kościołów.

Tradycyjnie silne powiązania państwa i Kościoła, np. w Belgii, oznaczają, że realizacja celów religijnych dokonuje się przez bezpośrednią pomoc ekonomiczną. Państwo w budżecie określa wielkość środków na pensje oraz mieszkania duchownych różnych religii i wyznań (chodzi tu o tzw. „uznane" religie i wyznania), kieruje subwencje na budowę i utrzymanie budynków sakralnych, wspieranie organizacji kościelnych, szkół wyznaniowych itp.

www.polskokatolicki.pl/W_UE/UE2.htm

Nie podoba się, to wypad na Kubę - i finito.
                    • benek231 Tu, trollu podsutannowy :O) 08.03.11, 01:26
                      "Natomiast w tych państwach, w których zasada rozdziału pozbawia Kościół praw publicznych i sprowadza go do pozycji stowarzyszenia prywatnego (np. we Francji), państwo dystansuje się od ekonomicznego utrzymywania Kościołów. Utrzymanie to zapewniają wierni przez dobrowolne ofiary,składki, darowizny itp."

www.polskokatolicki.pl/W_UE/UE2.htm

Zwroc przy ty uwage, zlodzieju, na finansowanie potrzeb kosciolow z budzetu panstwa, w krajach bez formalnego rozdzialu panstwa i religii. Zauwaz, kropielnicowa glizdo, ze oni doskonale wiedza ile wydaja na ktory kosciol.

W Polsce istnieje formalny rozdzial panstwa i religii, faktycznie nie istnieje, kk utrzymywany jest przede wszystkim z kieszeni podatnika, przy czym tak to ladnie zachachmencili, ze dokladnie - czyli tak plus minus 100% - rzadzacy i urzedy nie maja bladego pojecia ile wynosi roczny udoj kk z budzetu.
                      • indeed4 I to samo, tu : 08.03.11, 01:30
                        forum.gazeta.pl/forum/w,13,122802994,122963636,Tu_trollu_komuszy_.html
                        • indeed4 B/o 08.03.11, 01:30
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka