oleg3 10.06.11, 09:53 wierzącym w platformerski liberalizm Jak politycy nie zniknęli ze spółek skarbu państwa Zaznaczam, że argumentacje na kaczora i pisiory olewam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janusz2_ Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 13:10 oleg3 napisał: > wierzącym w platformerski liberalizm > > Jak politycy nie zniknęli ze spółek skarbu > państwa "Arkadiusz Gierałt, partyjny działacz z Lubina, od lat pracownik kombinatu, po wygranych przez Platformę wyborach zasiadł w radach nadzorczych czterech spółek związanych z KGHM. Gdy o tym napisaliśmy, partia posypała głowę popiołem i Gierałt stracił część synekur, czyli dwie rady nadzorcze. Ale gdy sprawa przycichła, Platforma zadośćuczyniła swojemu człowiekowi i zrobiła go wiceprezesem jednej ze spółek. Nadal oczywiście jest w radach nadzorczych dwóch pozostałych." gazeta.pl I jak tu nie kochać Platformy, jeśli tak dba o "swoich". Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 13:19 janusz2_ napisał: > I jak tu nie kochać Platformy, jeśli tak dba o "swoich". Każdy ma szanse. Wystarczy porzucić błędy. Nie tylko Kluzik. "W maleńkiej spółce zależnej KGHM Avista Media PO ma dwóch członków rady nadzorczej. Jednym z nich jest radny wojewódzki Julian Golak, który miejsce w radzie otrzymał zaraz po tym, jak z klubu Prawa i Sprawiedliwości przeszedł do PO." Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 20:52 oleg3 napisał: > Każdy ma szanse. Wystarczy porzucić błędy. Nie tylko Kluzik. Każdy, oprócz posła Węgrzyna. Partia musi jakoś pokazać, jak twardo przestrzega "standardów". Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 13:18 oleg3 napisał: > wierzącym w platformerski liberalizm Zachowania niewątpliwie naganne, choć podejrzewam, że w artykule pewne fakty mogły być nadintepretowane. Tylko co one maja wspólnego z brakiem liberalizmu? Plasowałbym je raczej w domenie nepotyzmu i wykorzystywania niezliwidowanego wciąż i zupełnie nieliberalnego (zastanego) styku państwa z gospodarka prywatną. A to już zupełnie inna dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 13:22 dachs napisał: > Tylko co one maja wspólnego z brakiem liberalizmu? Ilu polityków PO - każdego szczebla - będzie w tej sytuacji dążyć do sprzedania państwowych spółek? Chyba, że prywatyzacja przestała być elementem liberalnego programu? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 13:32 oleg3 napisał: > Ilu polityków PO - każdego szczebla - będzie w tej sytuacji dążyć do sprzedania > państwowych spółek? Myślę, że tylu, co i teraz. Związki wielkiego przemysłu z polityką sa nie do zlikwidowania. Wielkie korporacje - te w 100% prywatne - tez będa zwsze szukały dojścia do polityki i pojedyńczych polityków. Nie zawsze zresztą musi to być naganne. Sam wiesz - co jest dobre dla General Motors, jest dobre dla USA. > Chyba, że prywatyzacja przestała być elementem liberalnego programu? Nie sądzę, aby przestała. Z przyczyn wyłuszczonych powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 13:45 dachs napisał: > Myślę, że tylu, co i teraz. Zero? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 13:51 oleg3 napisał: > dachs napisał: > > > Myślę, że tylu, co i teraz. > Zero? Pozbawiłeś mnie złudzenia, że wyrażam sie zrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 14:13 Nie jest tak źle Borsuku. Właśnie rząd rozpoczął ofensywę prywatyzacyjną. Ale - co ciekawe - sprzedaje pakiety bo potrzebna kasa, jednak uparcie trzyma "resztkówki" bo gdzieś ci krewni i znajomi królika muszą się zaczepić. P.S. Czepiam się PO wyłącznie z powodu niegdysiejszych obietnic. Takiemu Pawlakowi trudno zarzucić, że słowa nie dotrzymał. Podobnie trudno mieć pretensje do Kaczyńskiego, który wierzy, że państwo bez kluczowych przedsiębiorstw nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 14:20 oleg3 napisał: > Nie jest tak źle Borsuku. Właśnie rząd rozpoczął ofensywę prywatyzacyjną. Ale - > co ciekawe - sprzedaje pakiety bo potrzebna kasa, jednak uparcie trzyma "reszt > kówki" bo gdzieś ci krewni i znajomi królika muszą się zaczepić. Kiedy moja teza jest właśnie taka, że ci krewni i znajomi królika i tak się zaczepią. Niezależnie od tego, czy przedsiębiorstwo państwowe, czy nie. Bo transmisja do władzy każdemu się przyda. Oczywiście plasowanie w mniejszych jednostakch gospodarczych będzie trudniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ostatnim Mohikanom 10.06.11, 15:37 dachs napisał: > Kiedy moja teza jest właśnie taka, że ci krewni i znajomi królika i tak > się zaczepią. Po kapitulacji faktycznej, mamy teraz i ideologiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Proszempana, a w zasadzie czego innego... 11.06.11, 07:47 ...mozna bylo spodziewac sie po Tusku i Bieleckim, ktorzy wymiennie wobec siebie pelnia funkcje pryncypala, co przeciez samo w sobie jest znaczace oraz ma przelozenie (wrecz musi je miec z natury rzeczy) na ogolniejsza praktyke, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś