12.02.12, 23:03
Smarzowskiego www.filmweb.pl/film/R%C3%B3%C5%BCa-2011-564694

polecam z calego serca choc przyznaje - nie bylo mi latwo bez zamykania oczu ; wazny kawalek historii opowiada Smarzowski nie owijajac bezpiecznie ; dlatego boli i szarpie sad
wspaniala rola Agaty Kuleszy, fantastyczne drugoplanowe ...

tete

Obserwuj wątek
    • dachs Re: Roza 13.02.12, 17:44
      Pójdę na pewno.
    • ewa8a Re: Roza 13.02.12, 18:13
      Czytałam recenzje. Zapowiada się nieźle. Bardzo lubię polskie kino i cieszę się, że w tym zalewie chłamu raz na jakiś czas pojawi się coś interesującego. A jeśli Ty Tete polecasz, to tym bardziej powinnam obejrzeć, choć nie cierpię chodzić do kina.
      • t_ete Ewo 13.02.12, 20:41
        dzieki za ufnosc.
        Ale ze mnie zaden znawca.
        Krytycy wyrazaja sie o filmie chyba dobrze.

Lubie chodzic do kina ale nie przepadam za multipleksami (przez popkornowa atmosfere pikniku). Wole kino kameralne - i na szczescie jest takie w moim miescie. Jednak nie zawsze maja pelen repertuar.

Ale Ewo .. na 'Rozy' jakos ludzie nie jedli, nie mlaskali i nie gulgotali. Martwa cisza w jakiej zaczal sie film swiadczyla o tym ze widzowie dobrze wiedzieli na co 'ida'. To minimum szacunku bylo krzepiace.

tete
    • marouder.com Wojna nie ma w sobie nic z kobiety 16.02.12, 06:09
      ...przeczytaj moze, jesli bedziesz miala ochote na ksiazke Pani Swietlany Aleksijewicz o tytule podanym przeze mnie w temacie watku...
      ...nie chce sie za bardzo wywnetrzac, film mnie bardzo uderzyl, przypomnial opowiesci czesto bliskich mi osob..bardzo podobne do tych, o ktorych zechcial Smarzowski zrealizowac ten obrazek.

• marouder.com I jeszcze jedno tete.. 16.02.12, 07:19
        ..film Smarzowskiego jest o niebo lepszy od filmu Agnieszki Niderland. In maj epinin
        • t_ete Re: I jeszcze jedno tete.. 16.02.12, 15:01
          marouder.com napisał:

> ..film Smarzowskiego jest o niebo lepszy od filmu Agnieszki Niderland. In maj
          > epinin

Zgadzam sie ze jest lepszy. Ale nie o cale niebo wink
          Gdybym miala wyrazic opinie o aktorskich kreacjach - to zarowno Roberta Wieckiewicza (W ciemnosci) jak i Agate Kulesze (Roza) ustawilabym na pudle z numerem jeden.

Ciesze sie ze te filmy powstaly bo strasznie duzo plastikowej sieczki sie produkuje.
          Nie do wiary jak Hoffman w 'Bitwie warszawskiej' spapral temat...sad

Ciekawa jestem filmu Pasikowskiego 'Poklosie'.

tete

ps. dzieki za namiary do ksiazki
          • marouder.com Re: I jeszcze jedno tete.. 17.02.12, 05:21
            "Poklosie" bedzie mialo z pewnoscia dobre zdjecia, reszty nie jestem juz taki pewien, bowiem Pasikowski nad niczym nie pracowal od lat..
            Co do Hoffamana, po realizacji "Ogniem i mieczem", ktory powinien zostac wpisany moim zdaniem do ksiegi rekordow Guinessa jako ewenement w postaci pelnometrazowego filmu historycznego produkowanego bez scenariusza, niczego dobrego sie po "Bitwie warszawskiej" nie spodziewalem, co zreszta potwierdzilo sie w calej tzw. rozciaglosci.

Trudno mi za atraktor filmu brac zludzenie, ze wokol mnie jakies takie paproszki latajasmile
            • t_ete Re: I jeszcze jedno tete.. 17.02.12, 21:33
              marouder.com napisał:

> "Poklosie" bedzie mialo z pewnoscia dobre zdjecia, reszty nie jestem juz taki p
              > ewien, bowiem Pasikowski nad niczym nie pracowal od lat..

Moze przerwa byla mu potrzebna ?

> Co do Hoffamana, po realizacji "Ogniem i mieczem", ktory powinien zostac wpisan
              > y moim zdaniem do ksiegi rekordow Guinessa jako ewenement w postaci pelnometraz
              > owego filmu historycznego produkowanego bez scenariusza, niczego dobrego sie po
              > "Bitwie warszawskiej" nie spodziewalem, co zreszta potwierdzilo sie w calej tz
              > w. rozciaglosci.
              >
              > Trudno mi za atraktor filmu brac zludzenie, ze wokol mnie jakies takie paproszk
              > i latajasmile

Mysle sobie Marouderze, ze niektorzy artysci powinni w pewnym momencie dac sobie spokoj - nie kontynuowac dziela i raczej pisac pamietniki. Hoffman skrecil w ostatnich latach okropne gnioty. Az zal czlowieka.

tete
          • ada08 Film lata 30. 17.02.12, 16:04
            t_ete napisała:

> Nie do wiary jak Hoffman w 'Bitwie warszawskiej' spapral temat...sad
            >

A tam spaprał! smile
            Pastisz zrobił, tyle że przy pomocy różnych nowomodnych wynalazków.
            Gdyby jednak odrzucić te 3D, kolory, bajery, szmajery oraz okropne sceny wojenne, to zostanie poczciwy melodramat, zrobiony zgodnie z regułami filmu polskiego lat 30.
            Nawet, jakby co, to i aktorów można by z powodzeniem podmienić;
            na przykład w rolach głównych: Ina Benita i Aleksander Żabczyński.
            smile
            a.
            • t_ete :))))))))))) 17.02.12, 21:18
              ada08 napisała:

> A tam spaprał! smile
              > Pastisz zrobił, tyle że przy pomocy różnych nowomodnych wynalazków.
              > Gdyby jednak odrzucić te 3D, kolory, bajery, szmajery oraz okropne sceny wojenn
              > e, to zostanie poczciwy melodramat, zrobiony zgodnie z regułami filmu polskiego
              > lat 30.
              > Nawet, jakby co, to i aktorów można by z powodzeniem podmienić;
              > na przykład w rolach głównych: Ina Benita i Aleksander Żabczyński.
              > smile

No pewnie. Zabczynski bylby lepszy od Szyca. Moglby zaspiewac. A gdyby zamiast Iny Benity wystapila Tola Mankiewiczowna - bylby duet wink
              Wzrusza mnie przedwojenne kino. Mimo nieporadnosci, uproszczen, schematow. Spatynowane czasem skarby zyskuja na wartosci smile
              Moze za 80 lat i 'Bitwa Warszawska' doczeka sie dobrego slowa ...

tete
              • dachs Re: :))))))))))) 17.02.12, 22:56
                t_ete napisała:

> Moze za 80 lat i 'Bitwa Warszawska' doczeka sie dobrego slowa ...

Jako wzruszająca ramota z początków wieku? Chyba nawet i to nie.. sad
              • ada08 Re: :))))))))))) 18.02.12, 18:44
                t_ete napisała:

> No pewnie. Zabczynski bylby lepszy od Szyca. Moglby zaspiewac. A gdyby zamiast
                > Iny Benity wystapila Tola Mankiewiczowna - bylby duet wink

Mankiewiczówna bardzo, bardzo... Ale może też i Grossówna (naprzemiennie smile)

> Wzrusza mnie przedwojenne kino. Mimo nieporadnosci, uproszczen, schematow. Spat
                > ynowane czasem skarby zyskuja na wartosci smile

Mnie też wzrusza, lubię bardzo. Jak tylko leci coś na kanale Kino Polska, to zaraz idę oglądać.
                A najbardziej lubię komedie muzyczno-romantyczne.

Ada, to nie wypada
                Gdzie wychowanie,
                Gdzie ogłada
                Lalalalalalala lala lala...

smile

W ogóle wzrusza mnie polskie dwudziestolecie międzywojenne; i ciekawi bardzo.

> Moze za 80 lat i 'Bitwa Warszawska' doczeka sie dobrego slowa ...
                >

Może, może...
                Chociaż to taki plakatowy film.
                Grubą kreską wszystko rysowane.
                Wszystkie postaci: Piłsudski, Witos, Wieniawa, ułan z dziewczyną, Lenin,Trocki, Stalin...
                Jakby zeszli z plakatów propagandowych, wyszli z powszechnie znanych anegdot.
                Taka sztampa.
                I tylko jedna porządna aktorska robota: Adam Ferency jako Polak z NKWD.

A jednak, mimo że film nie podobał mi się, podziwiam Reżysera za jego niesamowitą pasję i energię. I zdrowia mu życzę, bo - zdaje się - takie życzenia są mu dziś bardzo potrzebne.
                a.
    • ada08 Re: Roza 16.02.12, 20:09
      t_ete napisała:

> wspaniala rola Agaty Kuleszy, fantastyczne drugoplanowe ...
      >

I zdjęcia bardzo dobre (Piotr Sobociński jr).
      I muzyka (Mikołaj Trzaska).

Nie umiałabym o tym filmie dyskutować. Powiem tylko, że gdy wyszłam z kina to nagle strasznie mi się zachciało zapalić papierosa i mocno zaciągnąć, a nie palę już 3,5 roku.
      a.

• t_ete Re: Roza 16.02.12, 22:10
        ada08 napisała:

> I zdjęcia bardzo dobre (Piotr Sobociński jr).
        > I muzyka (Mikołaj Trzaska).
        >
        > Nie umiałabym o tym filmie dyskutować. Powiem tylko, że gdy wyszłam z kina to n
        > agle strasznie mi się zachciało zapalić papierosa i mocno zaciągnąć, a nie palę
        > już 3,5 roku.

Dobrze Cie rozumiem (tak mysle).
        Ja zapalilam.

tete
        >
    • dachs Byłem 24.02.12, 20:36
      Nie powiem, że publiczność siedziała nieruchomo, aż do końca dłuuugiej listy płac.
      Ale prawie.
      Wspaniały, wstrząsający, bardzo ważny dla Polaków film.
    • melord Re: Roza 26.02.12, 09:59
      dostalem ostatnio dysk na ktorym byly kopie (nie najlepsze)polskich filmow:
      "80 milionow" (o Solidarnosci we Wroclawiu 1980-82), "W ciemnosci" i wspomniana "Roza"

Najwieksze wrazenie wywarl film "Roza" i to on ewentualnie powinien reprezentowac polska kinematografie w konkursie o "Oskara"...tylko kto ten film w USA zrozumie, jesli wogole
      czas i miejsce na mapie swiata skojarzy

Film 80 milionow nie jest zly ale zadne arcydzielo,podobnie jak "W ciemnosci" gdzie rzeczywiscie polowa filmu jest w zupelnych ciemnosciach.....operator/kamerzysta Wajdy lepiej nagral podobne sceny w kanalach w 1956r(sic)

ps.jeszcze jedno na koniec dot. filmu "W ciemnosci" ,nie bardzo wierze w pamietniki dzieci 5-7 letnich pisane po 40 latach...na tyle ocalona z kanalow wygladala
    • perli facet, 26.02.12, 17:42
      zajebisty jest, oglądałaś Jego, Dom Zły?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka