03.12.14, 10:00
Raczej dla dojrzałych.
Istotą nowożytnych doświadczeń Polski było upokorzenie

Czytaj więcej na nowahistoria.interia.pl/ksiazka-do-historii/news-norman-davies-serce-europy-prl-dziedzictwo-upokorzenia,nId,1566846#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Nie jestem fanem Normana Daviesa. Proponuję odczytanie tego tekstu jako: czym różni się IIIRp od PRL.
Obserwuj wątek
    • ciocia_piqa Re: 50+ 03.12.14, 10:21
      Nie warto czytać tych bzdetów, wystarczy rzucić okiem na komentarze pod tym materiałem.

JAK TEN narod polski - pieknie sie rozmnazal na musztardzie i occie ?? [CZAS WROCIC ] do tego ?? A JAKA MIAL SILE DO PRACY !! ojcowie , dziadowie nie dosc ze ..brykali ,, TO JESZCZE I BUDOWALI !!! [ AZ PRZYSZLI TACY ] co wszystko sprzedali !!

Panie Davise zajmij się pan lepiej życiem biedoty w waszych koloniach w państwach zamorskich w których dzieci kilkuletnie pracują po 12 godzin na dobę aby wam się luksusowo żyło na wyspach. Ciekawe jest również to jak ci kaczyńsy wyrośli na takie pulpety skoro pili sam ocet, podobnie wielu innych którym wypadło żyć w PRL.

takich dużych marketów w Polsce nie było, to zdjęcie specialnie ułożone ,były braki bo Polska miała sankcję z zachodu,żadnego importu nie było tylko dary do koscioła.

Na zdjęciach z PRL ludzie wyglądają wypasieni, widocznie ten ocet miał jakieś cudowne właściwości, nie można by tego octu znowu rzucić na rynek aby ci najniżej uposażeni i głodujący mogli się nieco podtuczyć?

Szkoda czasu na pseudoanalizy niepolaka.
      • oleg3 Re: 50+ 03.12.14, 10:40
        ciocia_piqa napisała:

> Nie warto czytać tych bzdetów

Nie chodziło mi o samo czytanie. A już zupełnie nie o cytowanie cudzych opinii.
        • ciocia_piqa Re: 50+ 03.12.14, 11:07
          Porównywać też nie ma czego. Dziś żyjemy niczym pączki w maśle, władza autentycznie wybierana dba o nas nie tak jak poprzednim ustroju. Porównać to by się dało dawne czasy z dwoma latami "czwartej rzplitej", która na szczęście rozpadła się sama lub z pomocą Opatrzności.

• oleg3 Re: 50+ 03.12.14, 11:20
            > Dziś żyjemy niczym pączki w maśle, władza autentycznie wybierana dba o nas nie tak jak poprzednim ustroju.

Życzę cioci zdrowia. Psychicznego!
            • ciocia_piqa Re: 50+ 03.12.14, 17:52
              Olegowi 3 żyje się kiepsko a władza nie wypłaca mu emerytury. Pechowiec z Waści. A u mnie wszystko dobrze.
              W jakim kraju mieszkasz, Olegu? Zgaduję - Białoruś?

A przy okazji zapytam o rzecz nastepującą, jeżeli ktoś mysli inaczej niż Ty to psychiczny?
              Ten sposób myslenia obowiazywał do niedawna z ZSRR. Pochodzisz z tamtad?

• oleg3 Re: 50+ 03.12.14, 18:03
                ciocia_piqa napisała:
                > A przy okazji zapytam o rzecz nastepującą, jeżeli ktoś mysli inaczej niż Ty to
                > psychiczny?

W cioci przypadku, nie możemy mówić o myśleniu. Konkretnie szło mi o postrzeganie, przez ciocię, rzeczywistości.

Cytat
                Dziś żyjemy niczym pączki w maśle, władza autentycznie wybierana dba o nas nie tak jak poprzednim ustroju.
                • ciocia_piqa Re: 50+ 03.12.14, 18:22
                  Co nie jest zgodne z prawdą? Nie ma o czym myśleć to wiedza.

• oleg3 Re: 50+ 03.12.14, 18:28
                    ciocia_piqa napisała:

> Co nie jest zgodne z prawdą? Nie ma o czym myśleć to wiedza.

Nie, proszę cioci. To opinia.
                    • ciocia_piqa Re: 50+ 03.12.14, 18:41
                      Niech Olegowi będzie.

• pro100 Re: 50+ 03.12.14, 10:38
      oleg3 napisał:

> Raczej dla dojrzałych.
      > Istotą nowożytnych doświadczeń Polski było upokorzenie
      >
      problem po czerwonych pająkach to zrozumienie, że od korupcji, złodziejstwa dobra wspólnego nie przybywa (a zatem i indywidualnego). hasła że lepiej ukraść niżby się zmarnowało, czy greps o pierwszym milionie siedzą głęboko u wielu, zdawałoby się, inteligentnych ludzi. mniejszość może i się wzbogaci ale jako naród, społeczność ponosimy straty i to poważne.
      • oleg3 Re: 50+ 03.12.14, 10:56
        Chciałbym tu uniknąć propagowania pro100tych wyjaśnień. Idzie mi raczej o refleksję osobistą, życiorysową. Wspartą odrobiną abstrakcji.

Dla mnie IIIRP jest lepsza niż PRL. Byłem zachwycony. Na początku. Teraz - różnice powoli zanikają. Nie muszę stać w kolejce po pralkę czy kiełbasę; mogę więcej mówić i robić, ale - z perspektywy: dominuje, jak wtedy, wszechwładza klik.
        • pro100 Re: 50+ 03.12.14, 11:05
          oleg3 napisał:

> Chciałbym tu uniknąć propagowania pro100tych wyjaśnień. Idzie mi raczej o refle
          > ksję osobistą, życiorysową. Wspartą odrobiną abstrakcji.
          >
          > Dla mnie IIIRP jest lepsza niż PRL. Byłem zachwycony. Na początku. Teraz - różn
          > ice powoli zanikają. Nie muszę stać w kolejce po pralkę czy kiełbasę; mogę więc
          > ej mówić i robić, ale - z perspektywy: dominuje, jak wtedy, wszechwładza klik.
          >
          bo to problem mentalności. a co mi przeszkadza jak tam nakradną, skorumpują czy "zarządzają" jak jak np platfosy lotem
          andrzejr2.salon24.pl/619323,lot-zywy-trup-czekajacy-juz-tylko-na-katarskiego-inwestora
          • oleg3 Re: 50+ 03.12.14, 11:18
            pro100 napisał:

Na początku lat 90-tych mieliśmy dwie tendencje: społeczny entuzjazm i kontratak biurokracji. Biurwy wygrały i kontrolują prawie wszystko.
    • oleg3 Uczciwy jak poseł 03.12.14, 11:29
      Niech to będzie ilustracją wątku.

https://bi.gazeta.pl/im/0/4492/z4492720F,Radoslaw-Sikorski.jpg

Marszałek Sejmu, znany z umiaru i prostej diety ogłasza:

Audyt jest gotowy. Wynika z niego, że w sześciu przypadkach miały miejsce błahe nawet nie naruszenia, tylko sprawy do wyjaśnienia - powiedział Sikorski na briefingu prasowym. - W przypadkach trzech osób są to sprawy trochę poważniejsze. Szef Kancelarii Sejmu zwrócił się do posłów o wyjaśnienia i dopiero po nich szef kancelarii zdecyduje, jak się do nich odnieść - dodał. Zaznaczył, że posłowie dostali na złożenie wyjaśnień tydzień.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17068621,Sikorski_po_audycie__Trzech_poslow_musi_zlozyc_wyjasnienia_.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt
      • pro100 Re: Uczciwy jak poseł 03.12.14, 11:52
        wychodzi, że kaczyński nadgorliwie spuścił trójcę po brzytwie.
        • oleg3 Re: Uczciwy jak poseł 03.12.14, 12:04
          Zamiatanie pod dywan grzeszków władzy. Rozmijanie się oficjalnej narracji ze społecznymi odczuciami i faktami. Wyrok ogłasza facet szastający służbową kartą i zapędzający ambasadę do poszukiwania cygar dla szefa. Jedna zmiana: audyt. To takie nowoczesne, światowe, narzędzie badania uczciwości. Prawie jak wariograf.
          • pro100 Re: Uczciwy jak poseł 03.12.14, 12:17
            oleg3 napisał:

> Zamiatanie pod dywan grzeszków władzy. Rozmijanie się oficjalnej narracji ze sp
            > ołecznymi odczuciami i faktami. Wyrok ogłasza facet szastający służbową kartą i
            > zapędzający ambasadę do poszukiwania cygar dla szefa. Jedna zmiana:[b] audyt.[
            > /b] To takie nowoczesne, światowe, narzędzie badania uczciwości. Prawie jak war
            > iograf.

kampania wyborcza. poseł podłączony do wariografu składa obietnice wyborcze. wariograf wyje az się przepala. bezcenne. eeeh, pomarzyć!
            • ciocia_piqa Re: Uczciwy jak poseł 03.12.14, 17:49
              pro100 napisał:

> kampania wyborcza. poseł podłączony do wariografu składa obietnice wyborcze. wa
              > riograf wyje az się przepala. bezcenne. eeeh, pomarzyć!

Złośliwiec, toż PIS nie miałby ani jednego posła.

• pro100 Re: Uczciwy jak poseł 03.12.14, 20:15
                ciocia_piqa napisała:

> pro100 napisał:
                >
                > > kampania wyborcza. poseł podłączony do wariografu składa obietnice wyborc
                > ze. wa
                > > riograf wyje az się przepala. bezcenne. eeeh, pomarzyć!
                >
                > Złośliwiec, toż PIS nie miałby ani jednego posła.
                >
                >
                szanse by miała jedynie partia głuchoniemych. ze związanymi rękoma.
        • wikul Re: Uczciwy jak poseł 03.12.14, 16:31
          pro100 napisał:

> wychodzi, że kaczyński nadgorliwie spuścił trójcę po brzytwie.

Skoryguj, powinno być:
          wychodzi, że kaczyński nadgorliwie spuścił niewinną trójcę po brzytwie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17068433,_Fakt___Hofman_wydal_na_wroclawskie_hotele_2900_zl_.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
    • andrzejg Re: 50+ 03.12.14, 14:13
      oleg3 napisał:
      > Proponuję odczytanie tego tekstu jako: czym różni się IIIRp od PRL.

Zastanawiam się co miałeś na myśli - czy to ,ze jednak niewiele się różni, czy jednak zasadniczo się różni?
      • oleg3 Re: 50+ 03.12.14, 14:35
        andrzejg napisał:

> > Proponuję odczytanie tego tekstu jako: czym różni się IIIRp od PRL.

> Zastanawiam się co miałeś na myśli - czy to ,ze jednak niewiele się różni, czy
        > jednak zasadniczo się różni?

Sam nie wiem. W pewnych sprawach różni się zasadniczo, w innych niewiele. Ciekawe jest, że - takie mam wrażenie - na początku lat 90-tych różniła się bardziej. Teraz jakby mniej.
    • polski_francuz ABC socjologii 03.12.14, 14:27
      w kazdej grupie ludzi sa przywodcy, sluzalczy i indywidualisci. Wezym grupy przywodcow tylko i zostawmy ich samych. I wowczas, nowo powstala grupa podzieli sie na przywodcow, sluzalcow i indywidualistow. Podobnie bedzie jesli wezmiemy sluzalcow jako grupe czy indywidualistow.

Podobnie dosc jest z Polska. Polska zmienila ustroj i pozbyla sie Ruskich. Ale pozostal brak pewnosci siebie i szukanie "tych silniejszych". Wpierw Amerykancow a potem Niemcow.

By stac sie innym trzeba troche czasu. I to w sensie historycznym: kilka czy kilkanascie pokolen. I kilka bardzo dobrych przywodcow.

PF
      • polski_francuz Re: ABC socjologii 03.12.14, 14:28
        kilka przywodczyn czy kilku przywodcow...

PF
        • andrzejg Re: ABC socjologii 03.12.14, 14:31
          polski_francuz napisał:

> kilka przywodczyn czy kilku przywodcow...
          >
          > PF

z czysto-polskiego punktu widzenia to ' klikę przywodczyn lub przywodcow...'

Kto dorwie się do władzy , to od razu złodziej i aferzysta
          Tak samo z biznesem, jak i sąsiadem , któremu lepiej się powodzi.

Klika Polaków.
          • polski_francuz Re: ABC socjologii 03.12.14, 14:40
            Masz szczescie, nie kliknesmile

PF
      • oleg3 Re: ABC socjologii 03.12.14, 14:41
        Na początku (89/91) pocieszaliśmy się, że jak odejdzie pokolenie PRL-u ... . Teraz widzimy, że dziedzictwo triumfuje. Nauka, oświata, sądownictwo czy administracja działa praktycznie identycznie.
        • polski_francuz Re: ABC socjologii 03.12.14, 19:36
          Mlodziez jest pewniejsza siebie. Zmiany juz w nastepnym pokoleniu?

PF
    • manny-jestem Re: 50+ 03.12.14, 15:57
      "Partyjni bonzowie traktowali państwo jak swoją prywatną własność na modłę średniowiecznych baronów, a szarych obywateli - jak niewolników w swoich lennach. Rządzącą elitę dzieliła od mas głęboka przepaść. Istnienie 'dwóch narodów' było rzeczywistością"

I tak jest do dzis.

Czytaj więcej na nowahistoria.interia.pl/ksiazka-do-historii/news-norman-davies-serce-europy-prl-dziedzictwo-upokorzenia,nId,1566846#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • wikul Kto PiS dotyka, temu rozum znika 03.12.14, 17:08
      https://www.cool-smileys.com/images/10.gif
      • oleg3 Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź n/t 03.12.14, 17:49

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka