Dodaj do ulubionych

Ile może przejechać poseł?

09.12.14, 14:41

https://obrazki.elektroda.pl/3218081800_1418127967.jpg

Obserwuj wątek
    • oleg3 A teraz będą pytania. 09.12.14, 14:50
      Prawdopodobnie można znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Pewnie sam bym je znalazł. Ale mi się, po prostu, nie chce. Niech robią to media. To ułamek kosztów "Tańca w kuchni".

- Jak wygląda system rozliczeń posła z Kancelarią Sejmu?
      - Czy poseł korzystający ze służbowej limuzyny ma inny system rozliczeń?
      - Czy "kilometrówka" to jest osobisty limit posła czy obejmuje też pracowników Biura Poselskiego?

• qwardian Re: A teraz będą pytania. 09.12.14, 17:25
        Prokuratorowi też się nie chce. Mamy do czynienia z zalegalizowanym procederem, ucieczki ze stacji benzynowej bez uiszczenia opłaty, w skali dziennej od około dziesięciu litrów wzwyż. Nie dziwota zatem, że złodziejski system zatacza większe kręgi, bo do imprezy dołączyć chcą się górnicy, nauczyciele (za okres świąteczny dostają zapłacone za siedzenie w domu), polecam felieton poniżej...
        wiadomosci.wp.pl/sort,14,kat,1342,opage,3,title,ZNP-wzburzony-prosba-Joanny-Kluzik-Rostkowskiej-o-donoszenie-na-nauczycieli,wid,17079389,wiadomosc.html?ticaid=113f32
        oraz naturalnie pasożyty z Państwowej Komisji Wyborczej, których zainteresowanie własną funkcją sięgało I kończyło się na podwyżkach zarobków...
    • perla proponuję eksperyment obywatelski 09.12.14, 17:35
      - bycie posłem nie wiąże się z żadną gażą, zniżkami, przywilejami,
      - posłowie mają prawo do bezpłatnych biletów na PKS, PKP i promy, oczywiście tylko w granicach Polski.
      - posłowie mają prawo do bezpłatnych noclegów w hotelu poselskim w Wa-wie, oraz w tym czasie do bezpłatnych posiłków według stawek szpitalnych.

Pytanie jest:
      ilu kandydatów zgłosi się do bycia posłem właśnie?
      • qwardian Re: proponuję eksperyment obywatelski 09.12.14, 18:32

Niech reakcja mediów i polityków na brak konta u Jarosława Kaczyńskiego, posłuży za prognozę...
        • jan_zizka brak konta uniemożliwia kontrolę przepływu środków 09.12.14, 22:55
          ...w razie jakichkolwiek zarzutów. Dlatego brak konta u polityka jest raczej podejrzany. TW Jar jest tutaj nienajlepszym przykładem, bo zgłosił dochody roczne w wysokości 190 tys. zł. I nie ma konta??? Prawie 16 tys. zł miesięcznie brał gotówką?
    • oleg3 Zarządzenia nr 8 Marszałka Sejmu z 25.09.2001 10.12.14, 09:03
      Na Salonie 24 znalazłem odpowiedzi, na niektóre, moje pytania.

Ryczałt "samochodowy" jest częścią ryczałtu na prowadzenie biura poselskiego. Kilometry rozliczane w tym "samochodowym" ryczałcie muszą być osobiście wyjeżdżone przez posła*. Delegacje zagraniczne są rozliczane inaczej.

• qwardian Re: Zarządzenia nr 8 Marszałka Sejmu z 25.09.200 10.12.14, 09:55
        To zła wieźć dla niektórych...
        • oleg3 Re: Zarządzenia nr 8 Marszałka Sejmu z 25.09.200 10.12.14, 10:07
          qwardian napisał:

> To zła wieźć dla niektórych...

Spoko. Nikomu włos z głowy nie spadnie. Koalicja ponadpartyjna. Jestem przekonany, że (prawie) nie ma posła, który, po dokładnej analizie, nie miałby kłopotów z rozliczaniem ryczałtu samochodowego. Ot, pojechał na urlop (Kanary, Seszele) na co są twarde dowody i jednocześnie przejechał te 5 cz 10 tys. km prywatnym samochodem.
    • oleg3 Re: Ile może przejechać poseł? 10.12.14, 10:00
      Poseł może, co miesiąc, objechać Ziemię po równiku. Tak jest ustawiony limit. Przeliczając to na godziny: poseł spędza we własnym samochodzie (nie licząc służbowych limuzyn, taksówek, pociągów, busów i autobusów) 400 godzin miesięcznie, sto godzin tygodniowo.

Konieczna jest amnestia. Inaczej sądy mogą zastąpić wyborców. Z 460 posłów zostanie góra kilkunastu.
      • oleg3 Re: Ile może przejechać poseł? 10.12.14, 17:20
        > Poseł może, co miesiąc, objechać Ziemię po równiku.

O jeden most (jedno zero) za daleko. Nie 40 tys. km tylko 4 tys. km miesięcznie.
    • oleg3 Polowanie na Sikorskiego 10.12.14, 12:14
      Prokuratura bada, czy Radosław Sikorski wyprawił urodziny za pieniądze Ministerstwa Obrony Narodowej. Śledczy otrzymali trzy zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa przez obecnego marszałka sejmu. Rzeczniczka Sikorskiego poinformowała WP.PL, że dziś pojawi się komunikat MON, w którym resort odniesie się do tych informacji.
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Nowe-klopoty-Sikorskiego,wid,17091894,wiadomosc.html

Dostałem „obywatelski donos” opowiadający o słynnych urodzinach Radka Sikorskiego, które odbyły się półtora roku temu, proszę jeszcze nie traktować tego jako informację stuprocentowo potwierdzoną, bo na razie z jednego źródła. Impreza urodzinowa Radka Sikorskiego miała kosztować ponad 200 tys. zł. Za darmo miano mu wynająć pałacyk w Helenowie, który należy do MON-u i na imprezie bawili się prawie wyłącznie prywatni goście Radosława Sikorskiego, łącznie z jego byłą dziewczyną, którą sprowadził ze Stanów Zjednoczonych, aktorką Olivią Williams…Przeczytałem sobie listę gości, dowiedziałem się też jacy państwo przyjechali z Bydgoszczy: przyjaciele, krewni i znajomi królika. A na czym polegać miał według mojego informatora wist w tej sprawie? Polegać miał na tym, że zaproszono jednego, jedynego gościa oficjalnego którym był szwedzki minister spraw zagranicznych Carl Bildt, i dzięki temu można było te 200 tys. skosić pod hasłem, że urodziny Radka Sikorskiego w rzeczywistości były wizytą państwową Carla Bildta. Chciałbym powołać również komisję w tej sprawie.
      justme.salon24.pl/615342,czy-sikorski-zdefraudowal-200tys-publicznych-pieniedzy

W przekonaniu prof. Kika skandal nie zaszkodzi jednak Sikorskiemu, bo "coś nad nim czuwa". - Zaliczył już tyle wpadek, narobił tyle szkód, przekroczył wszelkie granice, co w każdym normalnym państwie wykluczałoby go z życia politycznego, tymczasem jest on drugą osobą w państwie - mówi politolog. Również w przekonaniu dr. Jabłońskiego Sikorski bez szwanku wyjdzie z kolejnych opresji. -
      wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,opage,3,title,Wojciech-Jablonski-i-Kazimierz-Kik-o-uzywaniu-prywatnego-auta-do-celow-sluzbowych-przez-Sikorskiego,wid,17087454,wiadomosc.html
      • oleg3 Rzecznik MON 10.12.14, 12:19
        Płk Jacek Sońta potwierdził, że urodziny ówczesnego szefa MSZ odbyły się w pałacyku w Helenowie, ale za jego wynajęcie zapłacił sam Sikorski przelewem, na podstawie faktury wystawionej na niego. Zapłacił 14 tysięcy złotych.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-impreza-urodzinowa-sikorskiego-pod-lupa-prokuratury,nId,1572283#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • pro100 Re: Ile może przejechać poseł? 10.12.14, 19:03
      trzech męczenników prześladowanych przez okrutnego kaczora złoży akces do peło i nagle okaże się że są czyści jak łza (ba, zawsze byli ino ten ^&$##@*!)
    • hymenos Re: Ile może przejechać poseł? 12.12.14, 16:55
      Z tabelki wynika, że nie są to jakieś zatrważające ilości km. Nie tędy droga.
    • wikul Kto mieczem wojuje ... 16.12.14, 23:50
      Pierwszy wniosek, jak mówi Nowak, dotyczy Wojciecha Jasińskiego, Krzysztofa Jurgiela, Karola Karskiego, Sławomira Kłosowskiego, Bolesława Piechy i Beaty Kempy oraz wicemarszałka Sejmu Marka Kuchcińskiego. Osoby te, jak donosi Radio Zet, które jako pierwsze poinformowało o sprawie, jako członkowie Rady Ministrów lub Prezydium Sejmu pobierały zwrot kosztów za korzystanie z prywatnego samochodu, mimo że miały do dyspozycji auto służbowe.
      Kolejne dwa zawiadomienia dotyczą posłanek Jolanty Szczypińskiej i Krystyny Pawłowicz. Miały one pobierać z Kancelarii Sejmu "kilometrówkę", mimo że nie posiadają prywatnych samochodów.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17141888,Nowe_zawiadomienia_do_prokuratury_w_sprawie_kilometrowek_.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka