Dodaj do ulubionych

Cztery warunki, jakie Duda stawia Niemcom

19.06.15, 16:08
Przyszły minister ds. zagranicznych w kancelarii prezydenta Andrzeja Dudy dr hab. Krzysztof Szczerski wyjaśnia, że prezydent pojedzie z pierwszą wizytą zagraniczną najpewniej do Berlina i Paryża. Jeżeli idzie o Niemcy, to przede wszystkim od nich zależy, czy uda nam się utrzymać dobre stosunki.
„Aby stosunki z Niemcami były partnerskie, konieczne jest, według mnie, spełnienie czterech warunków” – mówi w rozmowie z „Rzeczpospolitą” Szczerski. ...

www.fronda.pl/a/szczerski-cztery-warunki-jakie-duda-stawia-niemcom,52725.html

O, matko, Niemcy już w strachu.
Obserwuj wątek
    • andrzejg warunki warunkami 19.06.15, 16:23
      ale jestem mile zaskoczony, że pierwszą zagraniczną podróż Duda odbędzie we właściwym kierunku
      A mógł do Watykanu.
      • wikul Re: warunki warunkami 19.06.15, 16:31
        andrzejg napisał:

> ale jestem mile zaskoczony, że pierwszą zagraniczną podróż Duda odbędzie we wła
        > ściwym kierunku
        > A mógł do Watykanu.

Spoko, Watykanu nie odpuści. Musi się dobrze przygotować chociaż tam warunków nie będzie stawiał.
    • jerycho666 pijany Swiatowid 19.06.15, 16:47
      wikul napisał:

> O, matko, Niemcy już w strachu.

1. przestrzeganie praw Polaków

Niemcy maja berdzo cwanie skonstruowane prawo. Sa tam polscy Gastarbeiterzy, jakich ich praw sie nie przestrzega? Inni sa obywatelami Federacji a nie jakimis Polakami.

2. trwałego pokoju w regionie nie uda się przywrócić bez udziału Polski, NATO, UE, USA

Wynika z tego, ze bez udzialu Rosji. Kartofle gnija w piwnicy.

3. Niemcy muszą znieść blokadę na budowę baz NATO w naszym kraju

Gorbaczow postawil warunki zjednoczenia Niemiec. Byly to warunki dla mocarstw. Niemcy na rozkaz Polaczkow maja wywolac wojne z Aliantami aby ugieli sie przed kartoflanym zacierem.

4. umożliwi utrzymanie wydobycia polskiego węgla

Niemiecki przemysl chemiczny myslac strategicznie chetnie zaplaci gigantyczne kwoty za polski wegiel przez nastepny tysiac lat. Ale Polaczki nie wiedza co to myslenie zamroczeni destylatem z kartoflanego zacieru. Moga palic papierkami branymi na kredyt z bankow.
      • polski_francuz Hanzeaci rozmawiaja 19.06.15, 20:24
        Duda nie ma warunkow do stawiania. On ma tematy, ktore sa dla niego wazne i to jest zupelnie OK.

"Niemcy maja berdzo cwanie skonstruowane prawo"

Jesli chodzi o Polakow w Niemczech, to bym powiedziel, ze powinni miec takie same prawa jak Niemcy w Polsce. Jak sie dalej dyskusja potoczy zobaczymy.

"Niemiecki przemysl chemiczny myslac strategicznie chetnie zaplaci gigantyczne kwoty za polski wegiel przez nastepny tysiac lat"

Dobry pomysl. Wrocmy zatem do gazyfikacji wegla i podobnych programow badawczych. Jak zaczynalem studia doktoranckie to byl jeden z tzw tematow rzadowych.

"Gorbaczow postawil warunki zjednoczenia Niemiec"

W koncu, co do ruskich scierw. Troche bym odczekal, uzbroil sie i zaczal ich poszturchiwac w Krolewcu. Jakies manewry, lotnicy ktorzy przez pomylke przelatuja tam i z powrotem. Tu trzeba z polotem i ze zrozumieniem podejsc.

PF
        • jerycho666 Re: Hanzeaci rozmawiaja 19.06.15, 21:06
          polski_francuz napisał:

> Jesli chodzi o Polakow w Niemczech

Nie ma!!!

> "Gorbaczow postawil warunki zjednoczenia Niemiec"
          > W koncu, co do ruskich scierw.

Pacta sund servanda. Umow nalezy dotrzymywac. Bo jezeli nie to czym sie roznisz od Pol Pota lub innych scierw?

To jest podstawowy problem "moralny" wspolczesnosci. Silny moze wiecej, to trzeba go oslabic. Az do unicestwienia cywilizacji.
          • polski_francuz Dobre zlego poczatki 19.06.15, 21:27
            "Silny moze wiecej, to trzeba go oslabic"

Silny moze wiecej wiec trzeba sie stac silnym.

PF

• jerycho666 Re: Dobre zlego poczatki 19.06.15, 21:40
              polski_francuz napisał:

> "Silny moze wiecej, to trzeba go oslabic"
              >
              > Silny moze wiecej wiec trzeba sie stac silnym.

Mozna tez Ziemie rozgrzac do temperatury Slonca.
              • polski_francuz Odwaga w wyobrazni 19.06.15, 21:49
                Listen mate, jesli tlenki jak YBCO mogly zostac nadprzewodnikami to wszystko jest mozliwe. Miejzesz troche odwagi w wyobrazni!

Pozdro

PF
                • jerycho666 Re: Odwaga w wyobrazni 19.06.15, 22:02
                  polski_francuz napisał:

> Miejzesz troche odwagi w wyobrazni!

Obaj mamy w przeciwne strony.

Ty juz dyskutujesz z 50 miliardami ludzi. Ja wole z toba.
                  • polski_francuz Re: Odwaga w wyobrazni 19.06.15, 22:05
                    "Obaj mamy w przeciwne strony."

Ty w mieszczanska ja w szlachecka, he?

Grunt to sie lubic i wiedziec kogo sie sluchac i z kim rozmawiacsmile

PF
          • piq no nie, rycho,... 19.06.15, 22:05
            ...warunki się zmieniają i równowaga sił również. Gdyby zrobić jak mówisz, to nadal istniałoby cesarstwo rzymskie. Polityka to nie umowa kupna-sprzedaży, tylko gra. 25 lat temu Ukraina miała broń jądrową, Polska była góvvnem a Rosja umierała w cichości. 5 lat później już było co innego. A dzisiaj jest zupełnie inaczej. Słabszy rośnie w siłę, silny upada, to normalna kolej rzeczy. Nie widzę powodu, by trzymać się umów zawartych za naszymi plecami 20 lat temu.
            • jerycho666 Re: no nie, rycho,... 19.06.15, 22:11
              piq napisał:

> Nie widzę powodu, by trzymać się umów zawartych za naszymi plecami 20 lat temu.

Jestes gotow poniesc tego konsekwencje? Uwazasz, ze wystarczy mnie wyslac na wojne na straczencza misje? Jak nie ma umow to moge zdezerterowac I obudzic cie nozem w twoich plecach.
        • dachs Re: Hanzeaci rozmawiaja 19.06.15, 22:00
          polski_francuz napisał:

> Jesli chodzi o Polakow w Niemczech, to bym powiedziel, ze powinni miec takie sa
          > me prawa jak Niemcy w Polsce.

Myśl piękna, a na jakiej podstawie by to mieli mieć?
          • polski_francuz Re: Hanzeaci rozmawiaja 19.06.15, 22:02
            Bo ludzie sa rowni. Ergo Niemiec (w Polsce) rowny Polakowi (w Niemczech).

PF
            • dachs Re: Hanzeaci rozmawiaja 19.06.15, 22:11
              polski_francuz napisał:

> Bo ludzie sa rowni. Ergo Niemiec (w Polsce) rowny Polakowi (w Niemczech).

Mnie wystarczy, że Polak w Niemczech ma takie same prawa jak Niemiec w Niemczech.
              • jerycho666 Re: Hanzeaci rozmawiaja 19.06.15, 22:21
                dachs napisał:

> Mnie wystarczy, że Polak w Niemczech ma takie same prawa jak Niemiec w Niemczec

Jestem tego samego zdania.

Mam przyjaciol doskonale mowiacych po polsku. Sa Niemcami. Sa uczynni, wiec daja sie wykorzystywac przez rozne szemrane typki przepuszczajace kase z Polski na politagitke. Opowiadaja przesmieszne kawalki.

Sa regularnie imprezy polskie, nie ma mniejszosci etnicznej. Niemcy z Tadzykistanu tez nie sa mniejszoscia.
                • dachs Re: Hanzeaci rozmawiaja 19.06.15, 22:35
                  jerycho666 napisała:
                  > Sa regularnie imprezy polskie, nie ma mniejszosci etnicznej. Niemcy z Tadzykist
                  > anu tez nie sa mniejszoscia.

Kaczory manipulują świadomie, a PF to łyka.
                  Otóż PF-ie, nie ma polskiej mniejszości etnicznej w Niemczech, natomiast jest niemiecka mniejszość etniczna w Polsce.
                  Przed II WŚ było akurat odwrotnie, ale ponieważ w jej wyniku ziemie zamieszkałe od wieków przez oba nasze narody przypadły Polsce, Niemcy znaleźli się w obrębie jurysdykcji Polskiej, jako mniejszość właśnie.
                  Polacy w Niemczech są ludnością napływową, podobnie jak Turcy i dokładnie jak spora kolonia wietnamska w Polsce.
                  Gdy zachowują pszport polski sa traktowani identycznie jak inni mieszkańcy EU, gdy przyjmą obywatelstwo Niemieckie, sa traktowani jak Niemcy i nie ma powody by traktowac ich lepiej.
                  Qrwa, irytuje mnie to ciągłe upominanie się o wyjątkowe traktowanie.
                  • polski_francuz Re: Hanzeaci rozmawiaja 19.06.15, 22:41
                    No coz, bylbym w to uwierzyl, gdyby nie Slazacy. To oni sa te niemiecka mniejszoscia w Polsce. A oni sa sa wg. jak choragiewka na wietrze. Ida za wiatrem.

Trza rozumowac inaczej.

Ale ja jestem za (rozmowa!)

PF
                    • jerycho666 mniejszosc Slaska 20.06.15, 07:48
                      polski_francuz napisał:

> gdyby nie Slazacy. To oni sa te niemiecka mniejszoscia w Polsce.

Mylisz sie. Sa dwie mniejszosci Slazakow i Schlesier'ow. Schlesier'zy maja w Niemczech ten problem, ze sie nie wyrozniaja, mowia Hochdeutsch, czyli po Hanowersku. Natomiast slowianscy Slazacy wyrozniaja sie w Polsce jezykowo 700 letnimi zwiazkami z Czechami.

Slazacy nie sa tak pokorni jak Kaszubi, ktorzy zupelnie nie mowia po polsku lecz twierdza koniunkturalnie, ze sa Polakami (nie sa). Slazacy nie sa niemiecka mniejszoscia, nie sa czeska mniejszoscia i nie sa polska mniejszoscia. Sa u siebie, tyle, ze to swoje zmienialo przynaleznosc panstwowa. Poczynajac od Wielkich Moraw, przez Czechy, Prusy, po Polske. Republika Czeska sklada sie z trzech ziem, Czech, Moraw, Szlezska. Republika Federalna ma Land Schlesien ze stolica w Goerlitz. Piastowie Slazcy mowili po niemiecku, bo to byl jezyk ich polityki.

Ogladalem kiedys program telewizyjny o Szopienicach. Opisywali w nim rodzine, w ktorej zona mowila po niemiecku a maz po polsku. Nie mieli zadnych problemow w porozumiewaniu sie. Do smierci niczego nie zmienili. Istnieja na swiecie takie tereny i warto miec tego swiadomosc.

Mam znajoma, ktora bezblednie mowi po polsku, po niemiecku i po slasku. Zawsze przechodzi na jezyk wlasciwy dla rozmowcy i ze mna miala trudnosci gadac po slasku. Ma to zautomatyzowane.
                      • jerycho666 Re: mniejszosc Slaska 20.06.15, 07:52
                        jerycho666 napisała:

> Slazacy wyrozniaja sie w Polsce jezykowo 700 letnimi zwiazkami z Czechami.

Slazacy nie mowia po czesku lecz po slasku. Czeski jest jezykiem sztucznym stworzonym w XIX wieku przez trzy pokolenia tak zwanych przebudzicieli. Jest dla nas smieszny bo jest mieszanka chlopskiego czeskiego, polskiego i rosyjskiego.
                      • dachs Re: mniejszosc Slaska 20.06.15, 08:32
                        Każde słowo prawda.
                        Narody siedzą w jednym miejscu, państwa przychodza i odchodzą.
                        I tylko w takim kontekście można mówić o mniejszościach narodowych.
                        Imigrantów do tej kategorii w żadnym wypadku zaliczyć nie można.

Wniosek:
                        jeżeli Duda chce mieć mniejszość polską w Niemczech, niech odda Niemcom Śląsk.
                        • polski_francuz Schlussfolgerung 20.06.15, 10:07
                          Chcesz raczej powiedziec, niech odda Slazakom Slask. Ale czy oni chca miec wlasne panstwo?

PF
                          • jerycho666 Re: Schlussfolgerung 20.06.15, 12:04
                            polski_francuz napisał:

> Chcesz raczej powiedziec, niech odda Slazakom Slask. Ale czy oni chca miec wlas
                            > ne panstwo?

Nigdy nie slyszalem, zeby chcieli miec odrebne panstwo. Ale moze sie nie staralem uslyszec.

Calkiem inna sprawa jest slaska autonomia w ramach dowolnego z trzech panstw. Najprosciej byloby mied Land z Republice Federalnej. Warunkiem koniecznym byloby zlikwidowanie hitlerowskiego wynalazku Jugendamtu.

Autonomia w ramach Polski wydaje sie najrozsadniejsza. Niemcy I Czesi maja lepsze walce do wklepywania w glebe.
                      • polski_francuz Re: mniejszosc Slaska 20.06.15, 10:05
                        Popatrze sie na jeden aspekt interesujacy: stosunek do Polakow.

Znam dobrze goscia, ktory zyl i pracowal w Kanadzie potem w Halle nad Salle i zaczal emeryture wsrod Ossis ale sie przeprowadzil endlichmal do Görlitz. Uswiadomiles mi, ze to Slazak. Czego bym nigdy sam nie zgadl.

I zawsze chcial mnie traktowac jako Untermenscha (do czasu gdy go zawodowo przegonilem) co rozumialem jako niemiecka zarozumialosc. A to byla, o dziwo, slaska zarozumialosc.

Innych kilku kolegow z Gliwic, ktorych spotkalem z czasow studiow, niczym takim sie charakteryzowali. Widac nabieralo sie tej cech z oddali co interpretowalem jako, wlasnie, zachowanie choragiewki na wietrze.

W koncu, po zastanowieniu. Byc moze Slazacy stosuja podobna strategie, ktora kiedys byla moja. W Niemczech odgrywalem kulturalnego Francuza a we Francji dobrze zorganizowanego Niemca. Ale, od jakiego czasu wole ubraj stroj w ktorym sie bardziej swojsko czuje: wielkomocarstwoego Polakasmile

PF
                        • dachs Re: mniejszosc Slaska 20.06.15, 13:08
                          Znam takich co są po prostu porządnymi ludźmi i dobrze na tym wychodzą niezależnie do tego gdzie są.
                          • polski_francuz Re: mniejszosc Slaska 20.06.15, 13:13
                            No takich jest rzeczywiscie mniejszosc. Bardzo godna szacunku.

PF
                            • jerycho666 ja siebie nie szanuje 20.06.15, 15:54
                              polski_francuz napisał:

> No takich jest rzeczywiscie mniejszosc. Bardzo godna szacunku.

Za dlugo ulegalem temu zludzeniu. Teraz uwazam sie za frajera.
              • polski_francuz Interesujace 19.06.15, 22:24
                "Mnie wystarczy, że Polak w Niemczech ma takie same prawa jak Niemiec w Niemczech."

I wymaga zastanowienia sie.

PF
                • jerycho666 Re: Interesujace 19.06.15, 22:27
                  polski_francuz napisał:

> "Mnie wystarczy, że Polak w Niemczech ma takie same prawa jak Niemiec w Niemcze
                  > ch."
                  >
                  > I wymaga zastanowienia sie.

Ja nie mialem nigdy poczucia, ze jest inaczej. No moze poza sytuacjami pozaprawnymi. Nepotyzmu ziomkow.
    • piq na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 19.06.15, 21:20
      ...dwa wątki, gdzie mniej więcej temat został poruszony:
      o matole Szczerskim 1
      o matole Szczerskim 2

Szczerski jakoś nie chce stawiać warunków Litwie, gdzie problem jest poważniejszy, czy papieżowi Franciszkowi w sprawie węgla. Zachowuje się jak idiota lub ruska wtyka. Musi stawiać warunki Niemcom, żeby elektora pisowski nadal żył w przekonaniu, że Tusk jest sługą Merkel, a tow. Jar to dopiero pokaże Niemiaszkom. Przypomina się natychmiast "pokazywanie Niemiaszkom" w Lizbonie, gdzie skończyło się to zaplanowaną przez TW Jara klęską Polski.

Chciałbym wiedzieć, co matoł Szczerski zrobi, jak na jego "warunki" Niemcy wzruszą ramionami i pokażą środkowy palec. Każde pogorszenie relacji Polski z Niemcami spycha je ku Rosji. Czasami trzeba na chwilę przełknąć brak statusu mniejszości dla Polaków w Niemczech. W reszcie punktów Niemcy nie tylko nie szkodzą, ale wręcz blisko współpracują na korzyść Polski. Patrz konferencja w Limie na temat protokołu z Kioto, gdzie współpraca polsko-niemiecka dała korzystne dla Polski rozstrzygnięcia. A poza wszystkim mamy nadmiar kwot CO2 i je sprzedajemy. Tow. Szczerski możeby się tak przygotował merytorycznie, skoro jest "specem" pisiactwa od polityki zagranicznej (wraz z "mordowanym", czyli Waszczykowskim). Na razie wykazuje się skończonym matolstwem.
      • dachs Re: na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 19.06.15, 21:52
        piq napisał:

> Czasami trzeba na chwilę przełknąć brak statusu mniejsz ości dla Polaków w Niemczech.
        > W reszcie punktów Niemcy nie tylko nie szkodzą, ale
        > wręcz blisko współpracują na korzyść Polski. Patrz konferencja w Limie na te
        > mat protokołu z Kioto, gdzie współpraca polsko-niemiecka dała korzystne dla Pol
        > ski rozstrzygnięcia. A poza wszystkim mamy nadmiar kwot CO2 i je sprzedajemy. T
        > ow.
        Akurat dziś minister von der Leyen wypowiedziała się za większym zaangażowaniem NATO na wschodzie.
        A co do mniejszości polskiej w Niemczech, to nie ma czego przełykać.
        Mieszkam tu ponad 30 lat. Zjeździłem kraj wzdłuż i wszerz, ale nie znalazłem okolicy w której Polacy byliby mniejszością etniczną.
        W niedzielę jadę do przyjaciół do słowiańskiej wioski, tylko 150 km od Hannoveru.
        Będę tam jedynym Polakiem.
        • sz0k Re: na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 20.06.15, 10:21
          dachs napisał:

> A co do mniejszości polskiej w Niemczech, to nie ma czego przełykać.
          > Mieszkam tu ponad 30 lat. Zjeździłem kraj wzdłuż i wszerz, ale nie znalazłem ok
          > olicy w której Polacy byliby mniejszością etniczną.
          > W niedzielę jadę do przyjaciół do słowiańskiej wioski, tylko 150 km od Hannover
          > u.
          > Będę tam jedynym Polakiem.

Argument z cyklu "ja jeździłem i nie widziałem"... szach mat po prostu... szach mat...
          Status mniejszości narodowej został odebrany Polakom w 39 przez Hitlera i po dziś dzień Niemiaszki nie mają odwagi nam go przywrócić. Ale ok, ja na prawdę mam to głęboko w d... i niech sobie ten status wsadzą, natomiast oczekuję, ba kategorycznie żądam żeby ten status odebrano tej garstce Szkopów, która znajduje się obecnie w Polsce (z jakimś kuriozalno-absurdalnym, automatycznym przydziałem mandatów w Sejmie!!!).

PS. Na podobnej zasadzie chciałbym aby dla Amerykańców wprowadzono wizy do Polski (do czasu aż nie zniosą swoich dla nas), ale do tego to potrzeba by było jaj King Konga zapewne.
          • kalllka Re: na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 20.06.15, 12:43
            Logiczne wnioski, szok.
            /wywalic pompatyczne i kategoryczna retorykę (dać se siana z @jajami) i można zacząć szprechac z Bruksela/

Dziwie się, ze jeszcze nie zaplanował spotkania z Tuskiem, chyba, ze bada pole manewru politycznego,. Co tez, daj mu Boże.
            • dachs Re: na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 20.06.15, 13:13
              kalllka napisała:

> Logiczne wnioski, szok.
              > /wywalic pompatyczne i kategoryczna retorykę (dać se siana z @jajami) i można
              > zacząć szprechac z Bruksela/

Czy to się odezwała polska mniejszosć narodowa w UK?
              • kalllka Re: na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 20.06.15, 14:01
                Zdecydowana mniejszość.
                ale zauważyłam ze u ciebie -dachu, notorycznie odzywa się pojedynczośc / by nie powiedzieć konfrontacyjnosc/
          • dachs Re: na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 20.06.15, 13:11
            sz0k napisał:

> Status mniejszości narodowej został odebrany Polakom w 39 przez Hitlera i po dz
            > iś dzień Niemiaszki nie mają odwagi nam go przywrócić.

A może byś tak dla odmiany spojrzał na mapę z 38r i porównał ja z mapą po 45r.
            Polacy są w Niemczech taką samą mniejszością jak Turcy.
            • sz0k Re: na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 20.06.15, 15:29
              dachs napisał:

> sz0k napisał:
              >
              >
              > > Status mniejszości narodowej został odebrany Polakom w 39 przez Hitlera i
              > po dz
              > > iś dzień Niemiaszki nie mają odwagi nam go przywrócić.
              >
              > A może byś tak dla odmiany spojrzał na mapę z 38r i porównał ja z mapą po 45r.
              > Polacy są w Niemczech taką samą mniejszością jak Turcy.

Mówisz o mapie Niemiec? Zagłębie Ruhry było chyba niemieckie wtedy i dziś?
              • jerycho666 Prawda cie wyzwala 20.06.15, 15:52
                sz0k napisał:

> > A może byś tak dla odmiany spojrzał na mapę z 38r i porównał ja z mapą po
                > 45r.
                >
                > Mówisz o mapie Niemiec? Zagłębie Ruhry było chyba niemieckie wtedy i dziś?

Warto rozmawiac? Sonderkomando NKWD o 4:00 rano niezwlocznie.
                • qwardian Re: Prawda cie wyzwala 20.06.15, 16:20

Z jednej z powyższych wypowiedzi wynika Rycho, że znasz sprawę dogłębnie. Państwa decydują kto jest mniejszością, czy to kto lubi lub nie. Ale z Twojej drugiej wynika pewien absurd, otóż milion Gastarbeiter z Niemiec, Ukrainy lub Białorusi będzie miało w Polsce statut mniejszości, A MILION POLAKEN W NIEMCZECH NIE. Ale ponieważ kij ma dwa końce, nasze kryteria nie dają statusu mniejszości narodowej Ślązakom. A skąd to?

W Konwencji Ramowej (Konwencja Ramowa Rady Europy o ochronie mniejszości narodowych), przyjęto rozwiązanie pragmatyczne. Państwa, które do niej przystępują, mogą wybierać z długiej listy ustanowionych standardów to, co im odpowiada, czyli nie wszystkie normy z Konwencji są przejmowane do prawa narodowego. Państwo, które podpisało ten dokument, może dowolnie zdefiniować mniejszość narodową i składa w tej sprawie deklarację. Rząd w Berlinie oświadczył, że z jego punktu widzenia w Niemczech żyją tylko cztery mniejszości, a to znaczy w podtekście, że więcej ich nie ma” - uważa profesor Troebst.
                  • jerycho666 Re: Prawda cie wyzwala 20.06.15, 16:48
                    qwardian napisał:

> otóż milion Gastarbeiter z Niemiec, Ukrainy lub Białorusi będzie miało w Polsce statut mniejszości

Bardzo interesujacy jest w tym zdaniu czas przyszly. Czy to przepowiednia samosprawdzajaca?

Nic mi nie wiadomo o zmanach statutu Gastarbeiter'ow w Polsce. Wizy mieli 3 miesieczne.

W Polsce mieszkaja etniczne mniejszosci, mieszkaja od wiekow. Bialoruska byla mordowana po 1945 roku. Nie bylo hitlerowskich bagnetow jak w Jedwabnem.

W Polsce mieszkaja Lemkowie. Mieszkaja tez na Slowacji. Ze wzgledu na ich woloski rodowod niekoniecznie sa oni Ukraincami. Sa mniejszoscia etniczna od conajmniej 400 lat.

W Polsce mieszkaja Ukraincy. Oni maja historyczne pretensje od przynajmniej 1000 lat. A dokladniej od 860 - 989 roku. Poza historycznymi pretensjami sa takze potomkowie internowanych z Armii Petlury i deportowanych w Akcji Wisla bandytow z Ukrainskiej Powstanczej Armii.

W Niemczech na wschod od Laby sa miliony zniemczonych Slowian. Polakami byli oni nie nachalnie. Mieszko I i Boleslaw Chrobry ogniem i mieczem prezentowali im swa Milosc Blizniego.

Ludnosc etniczna to zdecydowanie cos innego niz sezonowi robotnicy. Nie rozumiem wiec czego sie czepiasz.
                    • qwardian Re: Prawda cie wyzwala 20.06.15, 20:18

jerycho666 napisała:

> Ludnosc etniczna to zdecydowanie cos innego niz sezonowi robotnicy.

A co ma etniczność, czy narodowość do robotników osiadłych, sezonowych, wędrujących, czy pobierających zasiłek? Teraz z kolei myślisz Rycho, kategorią prawną przyjęta przez państwo i tutaj cytuję...
                      Kluczowym kryterium kwalifikującym określoną grupę do uznania za mniejszość narodową jest okres zamieszkania na terytorium kraju. Długość tego okresu nie jest jednak sprecyzowana – zaznacza Stefan Troebst można to kryterium dowolnie interpretować.
                      • jerycho666 Re: Prawda cie wyzwala 20.06.15, 20:47
                        qwardian napisał:

> Teraz z kolei myślisz Rycho, kategorią prawną przyjęta przez państwo i tutaj cytuję...
                        > [i]Kluczowym kryterium kwalifikującym określoną grupę do uznania za mniejszość
                        > narodową jest okres zamieszkania na terytorium kraju. Długość tego okresu nie j
                        > est jednak sprecyzowana – zaznacza Stefan Troebst można to kryterium dowo
                        > lnie interpretować.

Wkraczasz w kazuistyke prawa. To wcale nie jest proste zagadnienie i wbrew pozorom niczego nie uprosci.

Znam to zagadnienie z rodzinnej historii. Moje pra- lub prapra- babki zyly na terenach obecnej Polski ale do konca zycia nie uczyly sie jezyka polskiego. Nie mialy problemow z jakas mniejszoscia bo bylo je na to stac. Ich dzieci z kolei nie mialy problemow z asymilacja i jakas mniejszoscia. Poza sytuacjami imperialnymi gdy przenosili sie "ruchami konika szachowego" w odmienne terytoria etniczne.

Empirycznym okresem wedlug mnie sa dwa pokolenia. Albo sie zasymiluja albo nie. Przy czym absolutnie czulem sie zaskoczony ostatnio na Zaolziu. Widzialem i slyszalem, Czechow(?)/Morawiakow/Hanakow, Wlahov, Walachow, Polakow i Mieszancow(miejscowych). Wszyscy mieli porabane w glowach politagitka.

Kryterium moze byc religia. Ponownie niezwykle delikatna sprawa. Islam polskich Tatarow wobec Panstwa Islamskiego. Jak tu ustanowic kazuistyczne prawo?

Mam w Polsce protestanckich kuzynow. Nie znaja niemieckiego ale jak z nimi rozmawiam po polsku to slysze, ze mysla po niemiecku. Najwiekszy szok dotyczy Gluchoniemcow. Oni o 700 latach pozostali soba. Akurat oni za mniejszosc sie nie uwazaja. Wyborcy PiS, z matecznika.
                        • jerycho666 zapomnialem o Lachach 20.06.15, 21:05
                          jerycho666 napisała:

> Czechow(?)/Morawiakow/Hanakow, Wlahov, Walachow, Polakow i Mieszancow

To tereny plemion laskich. Akurat ich nie zauwazylem. Wiekszosc zagrozona wymarciem?

Pokrewnym zagadnieniem jest troska o lokalne dziedzictwo w tym jezykowe. Sam wstydze sie ile zapomnialem z warsiawsiej gwary. Zdziwilem reakcja ludzi z daleka na poszanowanie lokalnych tradycji. Chodzi o autentyczosc. Bezcennna dla targietu reklamowego. Swat ludzi rownych robi pioronujace wrazenie.
                          • qwardian Re: zapomnialem o Lachach 20.06.15, 21:46

Gwarą w Poznaniu porozumiewano się zależnie od dzielnicy, a to z kolei od statusu. Wilda była robotnicza, z kolei gwara Łazarza i Jeżyc była wypełniona naleciałościami niemieckimi, plus lokalne. Stary Grunwald nie miał gwary, jako dziecko ze zdumieniem przysłuchiwałem się konwersacjom w wokół Rynku Łazarskiego. Dzisiaj zupełnie zaginiony język...
                    • qwardian Re: Prawda cie wyzwala 20.06.15, 20:54

jerycho666 napisała:

> Ludnosc etniczna to zdecydowanie cos innego niz sezonowi robotnicy.

Z pewnością według kryteriów Twoich, czy moich, Himmlera, albo Ulbrichta. Ale Jaksa z Kopanicy mógłby Ciebie pouczyć, że wędrujący, osiadły, pracujący, albo nie, każdy ma jakieś etniczne pochodzenie, nawet jeżeli ma w planie założyć Marchię i porozumiewa się jakimś dziwnym dialektem z Turyngii...

Po raz kolejny, kierujesz się kryterium państwowym, które prezentuje się następująco...
                      Kluczowym kryterium kwalifikującym określoną grupę do uznania za mniejszość narodową jest okres zamieszkania na terytorium kraju. Długość tego okresu nie jest jednak sprecyzowana – zaznacza Stefan Troebst: „Dlatego można to kryterium dowolnie interpretować."

Z racji, że Polacy status narodowy utracili wnioskuję, że gdyby Polacy masowo określili się Serbi, to proces legislacyjny w Niemczech szybko zweryfikowałby tą drobną przeszkodę.

Hišće Serbstwo njezhubjene...
                      • jerycho666 Re: Prawda cie wyzwala 20.06.15, 21:14
                        qwardian napisał:

> proces legislacyjny w Niemczech szybko zweryfikowałby tą drobną przeszkodę.

Mylisz sie skrajnie. Polacy w Niemczech nie maja klod rzucanych pod nogi. Moga liczyc na spore pieniadze. Serbowie "chyba" za swoje wlasne pieniadze maja sie znacznie lepiej. Portuglaczycy to wrecz inna wyzsza polka.

Polakom chyba jest blizej do klanowych Albanczykow. Niewidocznie genialnie funkcjonuja.

Z tego co pisze wynika dla mnie, ze warto docenic hanzeatycka dbalosc o infrastructure.
                        • qwardian Re: Prawda cie wyzwala 20.06.15, 21:30

Pisałem dwa razy z telefonu z przeświadczeniem, że pierwszy nie doszedł...
                          • jerycho666 gazieta cie wyzwala 20.06.15, 21:43
                            qwardian napisał:

> Pisałem dwa razy z telefonu z przeświadczeniem, że pierwszy nie doszedł...

Sprawdzilem zawartosc. Pisalem kilkakrotnie wiecej niz "wisi". Pies ci morde lizal, Adas.
      • wikul Re: na temat głupoty Szczerskiego popełniłem... 19.06.15, 22:53
        Strach pomyśleć co będzie w przyszłości, po zaprzysiężeniu Dudy i okresie wstępnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka