Dodaj do ulubionych

Nie potrafi odróżnić hucuła od araba

21.03.16, 14:31
O nowym szefie stadniny w Janowie Podlaskim Marku Skomorowskim Kukiz powiedział: - Nie potrafi odróżnić hucuła od araba.

- W demokracji takie funkcje i stanowiska obsadzane są zgodnie z kluczem fachowości i przyzwoitości. W partiokracji podstawowym kluczem jest wierność partii, co jest kumoterstwem i nepotyzmem - mówił Kukiz na konferencji prasowej. -

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,19799928,kukiz-atakuje-pis-za-nepotyzm-i-zapowiada-mamy-gotowy-wniosek.html#ixzz43XmhcP7a
Obserwuj wątek
    • wikul Kukiz nie potrafi odróżnić ... 21.03.16, 16:58
      Kukiz ma swoje śmieszne obsesje i próbuje przekonać że walka z nimi to jedyny słuszny kierunek. Tymczasem liczą się ludzie, ich uczciwość, odwaga i kompetencje. System partyjny nie jest sam w sobie ani dobry ani zły. Nepotyzm może funkcjonować w systemie pozbawionym partii. W systemie autorytarnym ma jeszcze większe pole do popisu. Jeżeli partia zamiast dbać o rozwój kraju dba wyłącznie o swoich, swoje szeregi i swoje interesy, to jest źle. Taką partię wyborcy powinni rozliczyć podczas najbliższych wyborów. Tylko czy wyborcy są wystarczająco zorientowani i zdeterminowani by tego dokonać?
      • oleg3 Wyborcy 21.03.16, 17:31
        mogą sobie wybrać, która partia będzie ich upić. A Kukiz chce rozwalić partiokrację. To nie jest obsesja.
        • wikul Re: Wyborcy 21.03.16, 17:43
          To jest obsesja bo w żadnych systemach rządzenia państwem nie ma bezpartyjnego. A próby stworzenia takiego systemu się nie powiodły.
          • oleg3 Re: Wyborcy 21.03.16, 18:12
            Skup się na partiokracji. Ma być demokracja jest partiokracja. Nie idzie o zakaz działalnia partii tylko o oddanie władzy wyborcom.
            • wikul Re: Wyborcy 21.03.16, 19:49
              Demokracja nie jest przeciwieństwem partiokracji. Wałęsa kiedyś powiedził że miała być demokracja a tu każdy robi co chce. Partiokracja to określenie wymyślone na potrzeby bezradnych "analityków" którym wydaje się że możliwe jest zbudowanie państwa o idealnym ustroju gdzie największy wpływ na rządy ma wyborca. Niestety, takiej możliwości nie ma. Ja bym prędzej nazwał systemy "komunistyczne" jako partiokracje. Tam partia była rzeczywiście dominujaca której poświęcano nawet utwory literackie. Czy wtedy "wyborca" miał w ogóle cos do powiedzenia?
              Czy w Polsce jest partiokracja? Moim zdaniem nie. Ani pod rządami Tuska ani pod rządami Kaczyńskiego.
              • sz0k Re: Wyborcy 21.03.16, 19:51
                wikul napisał:

> Czy w Polsce jest partiokracja? Moim zdaniem nie. Ani pod rządami Tuska ani pod
                > rządami Kaczyńskiego.

O błogosławiona ignorancjo 2...
                • wikul Drugi Kukiz 21.03.16, 20:11
                  sz0k napisał:

> O błogosławiona ignorancjo 2...

To może napisz gdzie nie ma partiokracji z takiego punktu widzenia, specjalisto od siedmiu boleści. Pewnie w Arabii Saudyjskiej i Emiratach.
                  A tak na marginesie. Ile partii założył twój idol i dlaczego je porzucał?
                  • sz0k Re: Drugi Kukiz 22.03.16, 20:48
                    wikul napisał:

> sz0k napisał:
                    >
                    > > O błogosławiona ignorancjo 2...
                    >
                    >
                    > To może napisz gdzie nie ma partiokracji z takiego punktu widzenia, specjalisto
                    > od siedmiu boleści. Pewnie w Arabii Saudyjskiej i Emiratach.

Nie uważam się za specjalistę i nie wyznaję się we wszystkich ordynacjach wyborczych w demokracjach. Wiem natomiast, że Polska ze swoją mogłaby być wystawiana w Sevres jako wzór "partiokracji". Choć wydaje mi się, że wystarczyłoby np. zdjąć "tylko" ten próg 5% i już by tak nie było (słynna Partia Przyjaciół Piwa miała 16 posłów w 91!).
                    Było nie było to i tak nie mój cyrk i nie moje małpy. To wasze zmartwienie dupokraci moi kochani smile Ja mogę tylko z rozbawieniem patrzeć jak nieubłaganie i niezłomnie dążycie w kierunku jak największego zacieśnienia sceny politycznej i podzielenia jej na możliwie najmniej części z ostatecznym ucieleśnieniem leżącym prawdopodobnie w niedościgłym wzorze dupokracji wszelakich, czyli USA... gdzie są przecież tylko 2 partie, a to raptem tylko o 1 więcej niż w Rosji sowieckiej smile))

> A tak na marginesie. Ile partii założył twój idol i dlaczego je porzucał?

Nie bardzo wyznaję kogo tam teraz uznajesz za "mojego idola"...
              • jaceq Re: Wyborcy 21.03.16, 20:47
                Demokracja jest przeciwieństwem partiokracji. Natomiast partiokracja jest tożsama z partyjniactwem.
    • sz0k Re: Nie potrafi odróżnić hucuła od araba 21.03.16, 19:50
      oleg3 napisał:

> - W demokracji takie funkcje i stanowiska obsadzane są zgodnie z kluczem fachow
      > ości i przyzwoitości.

O błogosławiona ignorancjo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka