Dodaj do ulubionych

Przy kawie o kawie...

11.09.16, 15:13
Strbucks. Pomyslec tylko, ze firma ta posiada 24 000 lokalizacji na calym swiecie, a wszystko zaczelo sie zaledwie 45 lat temu.

Grande Americano, espresso...
Obserwuj wątek
    • blueelvic2 Starbucks. 11.09.16, 15:14
      Przepraszam.
    • qwardian Re: Przy kawie o kawie... 11.09.16, 15:47

Potrafię wróżyć z fusów. Kolejna sierota po Unii Wolności i Platformie Obywatelskiej...
      • monalisa2016 Re: Przy kawie o kawie... 11.09.16, 16:09
        qwardian napisał:

>
        > Potrafię wróżyć z fusów. Kolejna sierota po Unii Wolności i Platformie Obywatel
        > skiej...
        >
        Wychodzisz z założenia: kto nie z nami ten przeciw nas? smile, smile
        Sądzę że blu miał na myśli prowokacyjnie 13 miliardów nadpłaty podatku przez Apple w przełożeniu rzutu oka na Starbucks'a & Co w Unii. smile

• blueelvic2 Hahaha... 11.09.16, 19:25
          Tylko troche prowokacji w watku otwarcia. Ameryka potrafi. Bastionem kawiarni byla zawsze Europa, ale to nie ona zdominowala rynek kawiarni. Dlaczego?
          • monalisa2016 Re: Hahaha... 11.09.16, 21:07
            blueelvic2 napisał(a):

> Tylko troche prowokacji w watku otwarcia. Ameryka potrafi. Bastionem kawiarni
            > byla zawsze Europa, ale to nie ona zdominowala rynek kawiarni. Dlaczego?
            ..................................
            Blu, własnie to jest pytanie, na które w zasadzie powinien odpowiedzieć J.C. Juncker albo poddać się natychmiast do dymisji. Europa rajem podatkowym (także wyzyskiem!!!) dla zaoceanicznych firm.
            • blueelvic2 Czy mozesz podac nazwe sieciowki wloskiej... 11.09.16, 23:17
              we Francji lub Norwegii?
              • monalisa2016 Re: Czy mozesz podac nazwe sieciowki wloskiej... 11.09.16, 23:52
                O Norwegi nie mam co pisać, w Włoszech wszelkiej maści pizzerie jak i lody, a w Niemczech McDonald´s wypiera nowa keta "Hans im Glück" z którym nie może nawet konkurować
                McDonald´s.
                Stad czerwone liczby u McDonald´a w Niemczech. smile
      • blueelvic2 Jest wiele sierot wrozacych z fusow... 11.09.16, 19:20
        i nie musisz sie z tym obnosic.
    • blueelvic2 Oczywiscie biznes, ale nie tylko... 11.09.16, 19:38
      “Starbucks has always been devoted to community involvement and actively making contribution to the communities where it is doing business."
      • monalisa2016 Re: Oczywiscie biznes, ale nie tylko... 11.09.16, 21:10
        blueelvic2 napisał(a):

> “Starbucks has always been devoted to community involvement and actively mak
        > ing contribution to the communities where it is doing business."

Czy tylko Starbucks?
        • blueelvic2 Podpowiedz prosze... 11.09.16, 23:07
          Prawde mowiac nie tylko o to chodzi.
    • benek231 Re: Przy kawie o kawie... 11.09.16, 21:29
      Czy wiesz moze dlaczego od Starbucks'ow zalatuje skunksem? Nie zeby cos przeciwko samej firmie, bo ja kawe pijam od wielkiego swieta, ale wyraznie ten zapaszek czuje. Chodzi mi o racjonalne wyjasnienie.
      Bo np. lubie i czasem pijam jasne piwo "Corona", od ktorego takze zalatuje skunksem, ale znam tego powod. Otoz dlatego, ze celowo nalewane jest do butelek z przezroczystego szkla, dzieki czemu pewien skladnik tak wlasnie reaguje na swiatlo - wydzielaniem tego charakterystycznego zapaszku. Podobny zapaszek wyczuwam od np. Miller - takze sprzedawanym w przezroczystych butelkach.

W przypadku kawy rowniez musi byc jakies wyjasnienie. Byc moze obydwa zapachy, kawy i skunksa, sprowadzaja sie do tej samej esencji zapachowej...
      • monalisa2016 Re: Przy kawie o kawie... 11.09.16, 22:19
        Co z tego wynika, może nam sprecyzujesz? smile

Jedno i drugie lubię, kawę każde rano ale nie z Starbucks'u, piwko od czasu do czasu jak mam ochotę. smile
        • blueelvic2 Kawe dzielimy na: dobra, gorsza i byle jaka... 11.09.16, 23:14
          Starbucks parzy kawe swietna, bo maja bardzo dobre szwajcarskie ekspresy i wysmienite mieszanki kawowe.

Znam sie na tym i mowie to calkiem powaznie.
          • monalisa2016 Re: Kawe dzielimy na: dobra, gorsza i byle jaka.. 12.09.16, 00:07
            smile Blu mam tez Express do kawy, tez nie kupuje najtańszych gatunków kawy, mogę konkurować z Starbucks'em? smile, smile
            • blueelvic2 Zaden domowy ekspres nie dorowna "przemyslowym"... 12.09.16, 00:36
              ale... Swiezo palona kawa zmielona tuz przed parzeniem, dobra woda, odpowiedni ekspress... Sadze, ze mozesz konkurowac, chociaz musialbym to sprawdzic (hahaha).
      • blueelvic2 To nie wina kawy czy tez piwa... 11.09.16, 23:10
        To kubki smakowe sa odpowiedzialne takie odczucia.
        • benek231 Owszem mam wrazliwe powonienie, ale :O) 12.09.16, 08:24
          w koncu znalazlem cos interesujacego:

answers.yahoo.com/question/index?qid=20060704144106AAbdJmn
          • blueelvic2 Even so... 12.09.16, 13:56
            There are similar chemicals in skunk spray and coffee, in the general sense, but nowhere near similar concentrations.

Natury nie poprawisz i musisz z tym zyc.
          • xiazeluka Re: Owszem mam wrazliwe powonienie, ale :O) 12.09.16, 15:21
            To nie piwo czy kawa tak cuchnie, lecz Twój Murzyn.
            • benek231 Won hitlerku na forum PiSu :O) 12.09.16, 17:55
              xiazeluka napisała:
              • xiazeluka Won nazisto na forum PiSu :O) 13.09.16, 08:57

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka