blueelvic2 11.09.16, 15:13 Strbucks. Pomyslec tylko, ze firma ta posiada 24 000 lokalizacji na calym swiecie, a wszystko zaczelo sie zaledwie 45 lat temu. Grande Americano, espresso... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwardian Re: Przy kawie o kawie... 11.09.16, 15:47 Potrafię wróżyć z fusów. Kolejna sierota po Unii Wolności i Platformie Obywatelskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Przy kawie o kawie... 11.09.16, 16:09 qwardian napisał: > > Potrafię wróżyć z fusów. Kolejna sierota po Unii Wolności i Platformie Obywatel > skiej... > Wychodzisz z założenia: kto nie z nami ten przeciw nas? , Sądzę że blu miał na myśli prowokacyjnie 13 miliardów nadpłaty podatku przez Apple w przełożeniu rzutu oka na Starbucks'a & Co w Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 Hahaha... 11.09.16, 19:25 Tylko troche prowokacji w watku otwarcia. Ameryka potrafi. Bastionem kawiarni byla zawsze Europa, ale to nie ona zdominowala rynek kawiarni. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Hahaha... 11.09.16, 21:07 blueelvic2 napisał(a): > Tylko troche prowokacji w watku otwarcia. Ameryka potrafi. Bastionem kawiarni > byla zawsze Europa, ale to nie ona zdominowala rynek kawiarni. Dlaczego? .................................. Blu, własnie to jest pytanie, na które w zasadzie powinien odpowiedzieć J.C. Juncker albo poddać się natychmiast do dymisji. Europa rajem podatkowym (także wyzyskiem!!!) dla zaoceanicznych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 Czy mozesz podac nazwe sieciowki wloskiej... 11.09.16, 23:17 we Francji lub Norwegii? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czy mozesz podac nazwe sieciowki wloskiej... 11.09.16, 23:52 O Norwegi nie mam co pisać, w Włoszech wszelkiej maści pizzerie jak i lody, a w Niemczech McDonald´s wypiera nowa keta "Hans im Glück" z którym nie może nawet konkurować McDonald´s. Stad czerwone liczby u McDonald´a w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 Jest wiele sierot wrozacych z fusow... 11.09.16, 19:20 i nie musisz sie z tym obnosic. Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 Oczywiscie biznes, ale nie tylko... 11.09.16, 19:38 “Starbucks has always been devoted to community involvement and actively making contribution to the communities where it is doing business." Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Oczywiscie biznes, ale nie tylko... 11.09.16, 21:10 blueelvic2 napisał(a): > “Starbucks has always been devoted to community involvement and actively mak > ing contribution to the communities where it is doing business." Czy tylko Starbucks? Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 Podpowiedz prosze... 11.09.16, 23:07 Prawde mowiac nie tylko o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: Przy kawie o kawie... 11.09.16, 21:29 Czy wiesz moze dlaczego od Starbucks'ow zalatuje skunksem? Nie zeby cos przeciwko samej firmie, bo ja kawe pijam od wielkiego swieta, ale wyraznie ten zapaszek czuje. Chodzi mi o racjonalne wyjasnienie. Bo np. lubie i czasem pijam jasne piwo "Corona", od ktorego takze zalatuje skunksem, ale znam tego powod. Otoz dlatego, ze celowo nalewane jest do butelek z przezroczystego szkla, dzieki czemu pewien skladnik tak wlasnie reaguje na swiatlo - wydzielaniem tego charakterystycznego zapaszku. Podobny zapaszek wyczuwam od np. Miller - takze sprzedawanym w przezroczystych butelkach. W przypadku kawy rowniez musi byc jakies wyjasnienie. Byc moze obydwa zapachy, kawy i skunksa, sprowadzaja sie do tej samej esencji zapachowej... Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Przy kawie o kawie... 11.09.16, 22:19 Co z tego wynika, może nam sprecyzujesz? Jedno i drugie lubię, kawę każde rano ale nie z Starbucks'u, piwko od czasu do czasu jak mam ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 Kawe dzielimy na: dobra, gorsza i byle jaka... 11.09.16, 23:14 Starbucks parzy kawe swietna, bo maja bardzo dobre szwajcarskie ekspresy i wysmienite mieszanki kawowe. Znam sie na tym i mowie to calkiem powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Kawe dzielimy na: dobra, gorsza i byle jaka.. 12.09.16, 00:07 Blu mam tez Express do kawy, tez nie kupuje najtańszych gatunków kawy, mogę konkurować z Starbucks'em? , Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 Zaden domowy ekspres nie dorowna "przemyslowym"... 12.09.16, 00:36 ale... Swiezo palona kawa zmielona tuz przed parzeniem, dobra woda, odpowiedni ekspress... Sadze, ze mozesz konkurowac, chociaz musialbym to sprawdzic (hahaha). Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 To nie wina kawy czy tez piwa... 11.09.16, 23:10 To kubki smakowe sa odpowiedzialne takie odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Owszem mam wrazliwe powonienie, ale :O) 12.09.16, 08:24 w koncu znalazlem cos interesujacego: answers.yahoo.com/question/index?qid=20060704144106AAbdJmn Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 Even so... 12.09.16, 13:56 There are similar chemicals in skunk spray and coffee, in the general sense, but nowhere near similar concentrations. Natury nie poprawisz i musisz z tym zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Owszem mam wrazliwe powonienie, ale :O) 12.09.16, 15:21 To nie piwo czy kawa tak cuchnie, lecz Twój Murzyn. Odpowiedz Link Zgłoś