Dodaj do ulubionych

Kościół wyszedł na głupka popierając PiS

22.12.16, 23:16
Etyk, ks. prof. Alfred Wierzbicki w wywiadzie dla TOK FM krytycznie skomentował polski Kościół. Jego zdaniem popierając PiS instytucja publicznie się ośmieszyła.
Etyk, ks. prof. Alfred Wierzbicki udzielił TOK FM wywiadu na temat tego, co aktualnie dzieje się w Polsce. Wywiad przeprowadziliśmy w sobotę, na uroczystej gali nagrody im. prof. Zbigniewa Hołdy. Ksiądz uczestniczył w tym wydarzeniu. W wywiadzie padły mocne słowa, m.in. o tym, że "Kościół wyszedł na głupka" i że to, co w ostatni piątek wydarzyło się w Sejmie to "pogwałcenie wszelkich reguł". ...

www.tokfm.pl/Tokfm/7,147963,21161024,kosciol-wyszedl-na-glupka-bo-poparl-pis-pisemne-upomnienie.html#Czolka3Img
Obserwuj wątek
    • wikul TV Trwam to medium partyjne 26.12.16, 20:21
      "Nie jestem entuzjastą Telewizji Trwam, która mieni się katolicką, a jest medium partyjnym. (…) Ojciec rydzyk stawiał zawsze na taką partię, na którą mu się opłacało. (…) Niech redemptorysta rozliczy się z wielu swoich mętnych działań, zanim podejmie się nowych" - powiedział w wywiadzie dla Onetu biskup Tadeusz Pieronek.
      Biskup Pieronek, były sekretarz generalny Komisji Episkopatu Polski, w rozmowie z portalem Onet.pl skomentował najnowszy pomysł ojca Tadeusza Rydzyka, który zbiera pieniądze na budowę kościoła pod wezwaniem Maryi Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i bł. Jana Pawła II w Toruniu.

natemat.pl/25823,biskup-pieronek-tv-trwam-to-medium-partyjne-niech-ojciec-rydzyk-rozliczy-sie-z-metnych-dzialan
      • czuk1 Re: TV Trwam to medium partyjne 26.12.16, 20:28
        A więc nie wszyscy hierarchowie kościoła są bezkrytyczni. Są tacy którzy realnie oceniają sytuację kk w Polsce.
        • benek231 Re: TV Trwam to medium partyjne 26.12.16, 20:37
          czuk1 napisał:

> A więc nie wszyscy hierarchowie kościoła są bezkrytyczni. Są tacy którzy realnie oceniają sytuację kk w Polsce.
          **
          Pieronek to byly hierarcha, emerytowany, wiec jego glos nie ma zadnego znaczenia w kk. Czyli jesli mowisz, ze "nie wszyscy" to wymien choc jednego aktywnego zawodowo, bo tylko wtedy nie miniesz sie z prawda.
          • wikul Re: TV Trwam to medium partyjne 26.12.16, 21:11
            benek231 napisał:

> Pieronek to byly hierarcha, emerytowany, wiec jego glos nie ma zadnego znaczeni
            > a w kk. Czyli jesli mowisz, ze "nie wszyscy" to wymien choc jednego aktywnego z
            > awodowo, bo tylko wtedy nie miniesz sie z prawda.

Wielu zakonników mówi co myśli.

www.newsweek.pl/polska/pawel-guzynski-pyskaty-dominikanin-newsweek-pl,artykuly,277751,1.html
            • benek231 Re: TV Trwam to medium partyjne 26.12.16, 23:06
              wikul napisał:

> Wielu zakonników mówi co myśli.
              **
              A najglosniej mowi Rydzyk.

Mowi tez powyzej Wierzbicki, ale i on nie jest hierarcha. Gdy tymczasem Czuk1 upiera sie przy hierarchach, podczas gdy ja o takowych nie slyszalem.
              Ja wiem, ze jak zacznie zmieniac sie wiatr historii to po "jednemu, po dwoch" i hierarchowie zaczna wylamywac sie z grupy zdrajcow, gdy tylko zacznie parzyc ich w stopy. Na razie jednakze wszyscy zgodnie trzymaja z faszystami i wszystkich zgodnie nalezaloby powywieszac - gdyby to byly inne czasy, a kara smierci nie zostala zniesiona.
            • czuk1 TV Trwam to medium partyjne 27.12.16, 09:57
              Benek pisze; Pieronek to byly hierarcha, emerytowany, wiec jego glos nie ma zadnego znaczenia w kk. Czyli jesli mowisz, ze "nie wszyscy" to wymien choc jednego aktywnego zawodowo, bo tylko wtedy nie miniesz sie z prawda.

Nie można oczekiwać na powszechne poparcie narodu przez zwolenników PiS. Dla mnie Pieronek jest dożywotnim biskupem (jak Rzepliński sędzią , b.prezesem TK.) Głos bpa Pieronka nie powinien być sprzeczny z naukami kościoła i wskazaniami Papieża.
              Dla mnie jest jest on rozsądny i oczekiwany.Powinien wzruszyć sumieniami hierarchów kk.

Kolejny mocny głos Kościoła przeciw PiS. O. Tomasz Dostatni: Jestem ...
              -natemat.pl/164249,kolejny-mocny-glos-kosciola-dominikanin-tomasz-dostatni-jestem-dumny-z-sedziow-trybunaly-i-wstyd-mi-za-nowego-prezydenta-rp

natemat.pl/193375,episkopat-zabral-glos-w-sprawie-ekshumacji-ofiar-katastrofy-smol...
              28 paź 2016 - Episkopat zabrał głos w sprawie ekshumacji ofiar katastrofy smoleńskiej. Hierarchowie są za, a nawet przeciw.

wyborcza.pl/7,75398,20907092,episkopat-zabiera-glos-w-sprawie-ekshumacji-ofiar-kat...
              Cerkiew prawosławna przeciw ekshumacjom ofiar ... Ten uklad kosciol pis jest przyczyna calego zla jakie w Polsce sie dzieje.

Księża i PiS - Opinie - Newsweek.pl . www.newsweek.pl/opinie/ksieza-i-pis,artykuly,397680,1.html 25 wrz 2016 - Z jednej strony mamy głos hierarchy, bp Andrzeja Czai, który do katolickich dziennikarzy mówi: „Niektórzy ludzie z PiS-u depczą ludzką ....
              • czuk1 Re: TV Trwam to medium partyjne 27.12.16, 10:43
                A głos etyka, ks. prof. Alfreda Wierzbickiego .... nie liczy się ?
                Rejtan też przeszedł do historii.
              • benek231 Nadal nie podales nazwiska biskupa, ktory :O) 28.12.16, 03:55
                nie jest biskupem emerytowanym, a skrytykowal PiS za rozwalanie demokracji i TK.
                Wspomniany biskup Czaja zupelnie sie nie liczy gdyz napyskowal na PiS z powodu prywaty: PiS przeprowadzil zmiany administracyjne w Opolu bez pytania tegoz biskupa o pozwolenie i to tylko stalo sie koscia niezgody. Bo on juz wszystko mial tak ladnie administracyjnie poukladane...

Przy okazni znalazlem opinie o tyle interesujaca, ze zbiega sire ona z moimi zyczeniam pod adresem tego zlodziejskiego kosciiolka

>>
                Ale pojawiają się i tacy, którzy dostrzegają to, co każdy myślący człowiek widzi już od dawna: zaprzedanie przez Kościół duszy „dobrej zmianie” jest niebezpieczne, gdyż rosnąca niechęć Polek i Polaków wobec rządów PiS pociąga za sobą także niechęć wobec Kościoła, który jawnie popiera partię władzy.>>

Bo ja wlasnie na to od dawna licze. surprised)
    • oleg3 Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 12:59
      Pogadajcie sobie jeszcze trochę i marzenie Michnika stanie się rzeczywistością: ON będzie najważniejszym członkiem konklawe. Ale na razie jesteście antykatolicką bandą, która dyskutuje o tym jak mają postępować biskupi. Ktoś z was jest katolikiem?
      • andrzejg Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 13:04
        Za to Ty Oleg , z pewnością jesteś prawdziwym katolikiem.
        Powiedz mi , jak maja postępować biskupi?
        Czy ks. prof. Wierzbicki też zalicza się do antykatolickiej bandy?
        • oleg3 Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 13:10
          Ks. prof. W. - jak przypuszczam - załatwia sobie naukową posadę poza KUL i ten wyskok jest elementem strategii. Wkrótce zasili dyżurnych komentatorów upadającej GW.
          • andrzejg Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 13:17
            Nie rób sobie jaj z teoriami spiskowymi.
            Jeżeli nawet. To czy znalezienie pracy w innym miejscu z mety go dyskredytuje.
            Już przestanie być katolikiem?

Widzę, że dla Ciebie bycie katolikiem jest najważniejszą cechą ( taka wytłuszczona czcionka).
            Czy katolicy mają mieć jednakowe poglądy polityczne i do tego propisowskie?

Jeszcze to pominięte pytanie o biskupów z poprzedniego postu.
            • oleg3 Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 13:24
              Teoria spiskowa?
              Wstaw sobie na miejsce tego księdza jakiegoś oficera. Obaj składali przysięgę. Dopóki są w mundurze nie mogą publicznie krytykować przełożonych. Tłumaczę ci to bez elementów metafizycznych, tak byś pojął o co idzie.

Oczywiście dla GW wartość ma ksiądz a nie były ksiądz. Stąd wypowiedź przez rozstaniem z Kościołem. Prosty człowiek miałby dylemata, ale etyk wszystko potrafi wytłumaczyć sobie i innym.
              • andrzejg Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 14:32
                Tak mi się wydaje, że ksiądz składa ślubowanie przed Bogiem. Nieprawdaż?
                Ewentualny zakaz krytyki może dotyczyć spraw wiary, a nie publicznych i politycznych wystąpień przełożonych. Widzę , że model "morda w kubeł" bardzo Ci się podoba.
                Tak ma wyglądać nasze przyszłe życie publiczne?

A co z biskupami wtrącającymi się do polityki?
                Czy w przypadku mówienia o polityce nie powinni ściągnąć "munduru" , aby było jasne ,że krytyka dotyczy ich pogladów, a nie samego kościoła?
                • oleg3 Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 14:44
                  Napisz mi Andrzeju co cię w ogóle obchodzi głos jakiegoś księdza? Jak to ustalimy to możemy przejść do pragmatyki. Nie do teologii "ksiądz składa ślubowanie przed Bogiem", bo cóż to ma dla ciebie za znaczenie.
                  • andrzejg Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 14:45
                    Jak zwykle nie wiesz o co chodzi.
                    To pogadaj sobie sam ze sobą.
                    • oleg3 Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 14:51
                      Z braku pomysłu przeszedłeś do czystej retoryki.
                      • andrzejg Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 15:07
                        Chylę czoła przed przenikliwością umysłu Prawdziwego Katolika.
                        To nara.
                        • oleg3 Nara chłopaki 27.12.16, 15:17
                          Temat was przestał interesować. Przeszliście na zwarcie bezpośrednie: moja rodzina, stan mojego umysłu i tzw. efekt społeczny. W zasadzie nic nie macie do powiedzenia.
                          • wikul Re: Nara chłopaki 27.12.16, 15:20
                            Jak nazywasz kogoś biedakiem, starcem, durniem, kretynem, ćwierćinteligentem itp.itd to nie spodziewaj się głaskania.
                            • oleg3 Re: Nara chłopaki 27.12.16, 15:25
                              Atakowałem kogoś z twojej rodziny hieno?
                              • wikul Re: Nara chłopaki 27.12.16, 16:24
                                oleg3 napisał:

> Atakowałem kogoś z twojej rodziny hieno?

Atakowałeś jeszcze gorzej, pisowski przygłupie.
                                • oleg3 Re: Nara chłopaki 27.12.16, 16:43
                                  wikul napisał:

> oleg3 napisał:

> > Atakowałem kogoś z twojej rodziny hieno?

> Atakowałeś jeszcze gorzej, pisowski przygłupie.

Dawaj link potwarco!
            • oleg3 Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 16:06
              andrzejg napisał:

> Nie rób sobie jaj z teoriami spiskowymi.
              > Jeżeli nawet. To czy znalezienie pracy w innym miejscu z mety go dyskredytuje.
              > Już przestanie być katolikiem?

Ks. prof. Alfred Wierzbicki nie udaje już nawet, że zamierza prezentować nauczanie Kościoła. On przeszedł na ciemną stronę mocy i opowiada się niemal w całości po stronie ideologii gender.

www.fronda.pl/a/ksieza-genderysci-ks-alfred-wierzbicki-przekonuje-ze-maryja-byla-matka-gender%2C35223.html
              • andrzejg Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 16:20
                No dobra. Czepiłeś się księdza, jak rzep pisiego ogona. Możesz zniszczyć człowieka, ale nie uciszysz swojego sumienia.

A co wychodzeniem na głupka przez kościół reprezentowany przez szacownych arcybiskupów, którzy w swojej większości optują za jedną formacją polityczną?

Ksiądz którego tak bardzo zwalczasz rzucił tezę. Zajmij się nią, a nie samym księdzem.
                • oleg3 Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 16:33
                  andrzejg napisał:

> Ksiądz którego tak bardzo zwalczasz rzucił tezę. Zajmij się nią, a nie samym księdzem.

Zauważ Andrzeju, że taka teza zupełnie mnie nie wzburza. Głosisz ją ty, głosi ta hiena Wikul i cała redakcja GW. W tej konkretnej sprawie idzie tylko o naświetlenie źródła. Głos prof. Wierzbickiego nie jest głosem jakiejś kościelnej opozycji (patrzcie pisiorki nawet kapłani są w AntyPisie). To czytelna ustawka - tak jak Doda złapana przez paparazzi na zakupie majtek. Sprawdź co to była za impreza, na której prof. dał głos dla TokFM.

Każdy może sobie gadać (z czego skorzystał Wierzbicki narażając się z premedytacją na kary korporacyjne) i każdy może sobie komentować (z czego skorzystałem ja narażając się na kontakt z hieną).

• andrzejg Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 16:45
                    Cóż to za różnica na jakiej imprezie ks. Wierzbicki wygłosił swoją tezę? Czyżbyś uważał, że zmienia ich treść w zależności od odbiorcy? Wygłosił to co go nurtowało i tyle. Jego, jako czynnego księdza mogą represjonować i karać. Gorzej już z emerytowanym Pieronkiem, który głosił ostatnio coś podobnego.

Ustalmy.
                    Jest teza : kościół jako instytucja ( nie ogół wiernych ) wychodzi na głupka wyraźnie angażując się po jednej stronie politycznej.

Jest ona prawdziwa, czy fałszywa?

• oleg3 Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 16:55
                      > Jest ona prawdziwa, czy fałszywa?

Taka teza nie podlega ocenie w kategoriach logicznych. To jest propagandowy banał o ograniczonej (do plemienia AntyPisa) intersubiektywności. Stąd (bo propaganda) tak ważny jest nadawca upozorowany na bezstronnego eksperta czy głos ludu (w tym przypadku jako głos Ludu Bożego).

• andrzejg Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 16:58
                        Piszesz, że propagandowa...czyli jawne poparcie polityczne PiSu przez hierarchię nie ma miejsca?
                        • oleg3 Re: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe 27.12.16, 17:14
                          Andrzeju, pan prof. Wierzbicki ujął był swoją myśl tak nieprecyzyjnie, że jej rozbiór wymaga czasu i trudu. W tej tezie wcale nie najważniejsze jest poparcie hierarchów dla PiS. Kościół instytucjonalny musi i popiera wiele postulatów czy punktów programowych PiS. Z pewnością wypowiada się - na ogół - z sympatią o PiS. Ale nie oznacza to wezwania wiernych by głosowali na listy Prawa i Sprawiedliwości. Tego nie ma i nie będzie. Kościół dopuszcza szerokie spektrum poglądów politycznych i nie słyszałem, by głosowanie na AntyPisa było grzechem.

Główny problem to jest ocena czy tak zarysowana postawa Kościoła to "robienie z siebie głupka"? Nawet jeżeli uznamy, że tak (losy ustawy antyaborcyjnej), to kto powiedział, że Kościół nie może e w oczach Benka czy czarnych parasolek robić z siebie głupka? Toż cała katolicka doktryna to robienie z siebie głupka.
      • wikul Uderz w stół a Prawdziwy Katolik od razu ci ... 27.12.16, 14:24
        ... odpowie pryncypialnie po chrześciańsku, tzn. że ponieważ masz inne poglądy to jesteś kretyn, dureń i ćwierćinteligent i należysz do bandy bo na rządzącą partię nie wolno powiedzieć złego słowa, zwłaszcza duchownym bo wtedy działają wbrew swoim biskupom.
        Prawdziwy Katolik właśnie wrócił z kościoła gdzie był u spowiedzi, otrzymał rozgrzeszanie i może grzeszyć na nowo.
        Co ma do tego Michnik i konklawe pozostanie słodką tajemnicą Prawdziwego Katolika. Aha, za chwilę Prawdziwy Katolik będzie próbował mnie zmieszać z błotem bo nie wolno mieć innych poglądów od Prawdziwego Katolika.
        • oleg3 Re: Uderz w stół a Prawdziwy Katolik od razu ci . 27.12.16, 14:45
          Ja durniu kwestionowałem jedynie twoje prawo do udziału w konklawe.
          • wikul Re: Uderz w stół a Prawdziwy Katolik od razu ci . 27.12.16, 14:56
            Durni poszukaj w rodzinie, rzucających się na szyję arcybiskupom.
            A teraz, bufonie, wydal z siebie "katolicki" hejt.
            • oleg3 Re: Uderz w stół a Prawdziwy Katolik od razu ci . 27.12.16, 15:00
              Charakter masz szpetny. Rozum krótki. Sam sobie jesteś wrogiem.
              • wikul Re: Uderz w stół a Prawdziwy Katolik od razu ci . 27.12.16, 15:07
                Lepiej spójrz w siebie i posłuchaj innych. Bo jak kilku mówi że jesteś pijany ...
                • wikul Re: Uderz w stół a Prawdziwy Katolik od razu ci . 27.12.16, 22:40
                  www.facebook.com/photo.php?fbid=740977336078096&set=a.343365562505944.1073741833.100004975098236&type=1&theater
                  • wikul „Wierny może sprzeciwiać się nauczaniu biskupów” 27.12.16, 22:44
                    Wierny może sprzeciwić się biskupowi, jeśli tak podpowiada mu sumienie. To jedna z tez książki o. Ludwika Wiśniewskiego, która ma potrząsnąć katolikami w Polsce. Czy tak się stanie?

„Blask wolności” to tytuł najnowszej książki o. Ludwika Wiśniewskiego, dołączonej do „Tygodnika Powszechnego”. Dominikanin porusza w niej tematykę autonomii sumienia i wolności człowieka. Punktem wyjścia do refleksji zakonnika jest konstatacja, że współczesny człowiek, także chrześcijanin, zagubił prawdziwy sens wolności. ...

natemat.pl/136263,o-wisniewski-wstrzasnie-kosciolem-w-polsce-wierny-moze-sprzeciwiac-sie-nauczaniu-biskupow
                    • benek231 Ty chyba pozabijac chcesz tutejsze owce :O) 28.12.16, 04:25
                      toz to nie po to od kolyski wbijaja im w pustak bezwzgledne posluszenstwo, bys teraz doprowadzil do zagotowania sie wody swieconej w ich lepetynach. Przeciez zderzenie sie tak diametralnie roznych informacji (bezwzglednie posluszny vs. niekoniecznie posluszny) doprowadzic musi do takiego iskrzenia stykow, przez co podniesienia sie temperatury w lepetynach, ze woda musi zaczas bulgotac. I co wtedy - kto rzuci na tace, na utrzymanie tych darmozjadow na odpowiednio wysokiej stopie zyciowej.
                      • wikul Re: Ty chyba pozabijac chcesz tutejsze owce :O) 28.12.16, 14:04
                        I o to chodzi by coś do nich w końcu dotarło. Chyba zauważyłeś jakie te kilka zdań prawdy wywarły wrażenie na O3. Odpowiedzią był tytuł postu: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe / oleg3 27.12.16, 12:59. Ale ad rem.
                        W Wigilię w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej" krakowski biskup pomocniczy Grzegorz Ryś* zalecał: "Nie mów swojemu Bogu, że masz wielki problem, ale powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga".
                        Nie powiem więc swojemu Bogu, że moim wielkim problemem są polscy arcybiskupi: Kazimierz Nycz, Henryk Hoser, Sławoj Leszek Głódź. Ci, którzy uważają, że gdy władza łamie prawo, psuje demokrację, zawłaszcza państwo i zabiera obywatelom wolność, to jest OK. A kiedy opozycja przeciwko temu protestuje, to „zasmuca” biskupów i psuje im święta.
                        Kardynał Nycz uważa na przykład, że opozycja, pozostawszy na Boże Narodzenie w Sejmie w proteście przeciwko dziwacznemu, nie wiadomo, czy legalnemu głosowaniu nad budżetem, „jest przeciwko świętom”, arcybiskup Głódź – że „okupacja sali sejmowej nie jest obroną demokracji”, a najbardziej zbulwersowany arcybiskup Hoser mówi, że nawet staliniści nie zakłócali świąt. I to na pewno jest „działanie przemyślane i celowe”, „inscenizacja, która ma swoich reżyserów i promotorów”. ...

wyborcza.pl/7,75968,21173924,bog-nie-pojdzie-na-sluzbe-do-pis-owskich-panow.html#BoxGWImg
                        Powyżej jest również odpowiedź na pytanie o to czy podobne poglądy wygłaszają czynni hierarchowie. A więc tak, niestety, są w znacznej mniejszości.
                        * miał być następcą Dziwisza, niestety ktoś przekonał papieża Franciszka eby posłac tam niechlubnej pamięci abpa Jędraszewskiego.
                        • oleg3 Re: Ty chyba pozabijac chcesz tutejsze owce :O) 28.12.16, 14:37
                          wikul napisał:
                          > Odpowiedzią był tytuł postu: Kretyn, dureń i 1/4 inteligenta na konklawe / oleg3 27.12.16, 12:59.

Ty Wikul słabujesz na umyśle. Podpowiem ci: kretyn to benek, durniem jesteś ty, a 1/4 inteligenta to czuk. Czym to jest konklawe i kto może na nim głosować dowiesz się nieprędko. Niestety lekarze są pesymistami. Rodzinie zaleca się wydawanie dla ciebie antykaczystowskiej gazety.
                          • wikul Re: Ty chyba pozabijac chcesz tutejsze owce :O) 28.12.16, 17:32
                            Spisiały "katolik" oleg3 wyrwał się z objęć abpa Jędraszewskiego i wypaskudził typowy nienawistny chrześcijański bełkot. Jak zwykle, zresztą.

• wikul Prof. Jerzy Vetulani: zachowanie polskiego rządu 28.12.16, 22:18
                              ... jest niekatolickie.

Polecam ten wywiad.

Polska to naród, który przez cały czas dostawał w kość, który miał dość duże ambicje, ale właściwie roztrwonił fantastyczną pozycję. W którym zginęły potem te lepsze elementy. Jeżeli się nie wynarodowiły, to się głęboko okopały. Wydaje mi się, że ta ksenofobia, która wszędzie istnieje, u nas jest szczególnie dotkliwa - mówi słynny neurobiolog prof. Jerzy Vetulani w rozmowie z Ewą Koszowską. ...

opinie.wp.pl/prof-jerzy-vetulani-zachowanie-polskiego-rzadu-jest-niekatolickie-6072300849713793a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka