wkkr 15.02.19, 06:54 Paru ludzi na podstawie podobnej wagi oskarżeń siedziało i było oskarżanych. Tylko Blida miała odwagę i poczucie honoru. wyborcza.pl/7,75398,24460147,tasmy-kaczynskiego-austriacki-biznesmen-prezes-pis-naklonil.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwardian Re: Czy przyszli po Kaczyńskiego o 6 rano? 15.02.19, 07:23 > Taśmy Kaczyńskiego. Austriacki biznesmen: prezes PiS nakłonił mnie do wręczenia 50 tys. zł w kopercie Nic takiego nie ma na taśmach.. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Czy przyszli po Kaczyńskiego o 6 rano? 15.02.19, 08:12 Wyluzuj Abstrakt. Jaro ma immunitet poselski. Zacytuję klasyka: wygrajta se wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Czy przyszli po Kaczyńskiego o 6 rano? 15.02.19, 18:31 Posłom też odbierano immunitet na podstawie podobnych oskarżeń i ich wsadzano do aresztu. Poza tym PiS potrafi wszystko przegłosować w ekspresowym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 08:44 nie mogę zrozumieć po jaką cholerę Birgfellner miał dawać księdzu Sawiczowi jakąś forsę, skoro wszyscy się zgadzamy, że w tamtym środowisku Jaro rządzi niepodzielnie i wystarczy by uniósł brew, a ksiądz podpisze wszystko, nie czytając. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 09:31 Ja zaś jestem ciekaw jak Jaro nakłonił B. do wręczenia łapówki. Konkretnie w jakim języku się porozumiewali. Korzystali z tłumacza Googla? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 18:32 Żona B. tłumaczyła jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 19:27 wkkr napisał: > Żona B. tłumaczyła jak zawsze. Będzie zeznawać ? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 11:54 Co Wy macie wszyscy z tym księdzem? To były ksiądz, a więc obecnie zwykły człowiek. Gebbelsi z Czerskiej z upodobaniem piszą o "księdzu", ponieważ mają w ten sposób dodatkową możliwość mściwego kopnięcia przeciwnika w kostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Poprawiam 15.02.19, 13:18 xiazeluka napisała: > Co Wy macie wszyscy z tym księdzem? To były ksiądz, a więc obecnie zwykły człow > iek. Gebbelsi z Czerskiej z upodobaniem piszą o "księdzu", ponieważ mają w ten > sposób dodatkową możliwość mściwego kopnięcia przeciwnika w kostkę. nie mogę zrozumieć po jaką cholerę Birgfellner miał dawać Sawiczowi jakąś forsę, skoro wszyscy się zgadzamy, że w tamtym środowisku Jaro rządzi niepodzielnie i wystarczy by uniósł brew, a pionek podpisze wszystko, nie czytając. Teraz lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Poprawiam 15.02.19, 13:48 Lepiej, aczkolwiek dużo jeszcze pracy przed Tobą. Co do pytania, to rzeczywiście: facet idzie do banku wypłacić żywy kesz, dostaje go wraz z pokwitowaniem, pakuje szmalec do koperty, po czym idzie wręczyć tę kopertę w charakterze tajnej łapówki. Tak jest przejęty, że zapomina, komu pakiet wręcza (choć miał go wręczyć Sawiczowi). To niezwykła historia, prosto z komedii o gangsterach. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 w kwestii koperty jest 15.02.19, 14:56 xiazeluka napisała: > pakuje szmalec do koperty, po czym idzie wręczyć tę > kopertę w charakterze tajnej łapówki. czasami mam do czynienia z większą gotówką. 50 tys zł to można włożyć do teczki ale nie do koperty. Jeżeli ten potomek esesmanów specjalizujących się w obsłudze KL zeznał, iż była to koperta to kłamie po prostu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 15:20 cullinan1 napisał(a): > czasami mam do czynienia z większą gotówką. > 50 tys zł to można włożyć do teczki ale nie do koperty. > Jeżeli ten potomek esesmanów specjalizujących się w obsłudze KL zeznał, iż była > to koperta to kłamie po prostu właśnie. Nie dziwię się że bronisz swojego męża stanu ale taka obrona jest mało skuteczna. Nie wiem jak tam było ale wiem jakie są koperty i co można do nich wsadzić. Hipotetycznie 100 x 500 zł = 50 000 zł. pl.wikipedia.org/wiki/Rozmiar_koperty Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 15:45 wikul napisał: > Nie wiem jak tam było ale wiem jakie są koperty i co można do nich wsadzić. > Hipotetycznie 100 x 500 zł = 50 000 zł. na potrzeby tej dyskusji próbowałem włożyć do koperty A4 50 tys zł w setkach. Nie da rady, chyba, że byłyby z prosto z fabryki. Dlatego koperta musiała by być 2 razy większa ale ciężko niezauważonym z taką przemknąć właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 16:46 cullinan1 napisał(a): > Dlatego koperta musiała by być 2 razy większa ale ciężko niezauważonym z taką p > rzemknąć właśnie. A dlaczego się przemykać??? A kopertę wkładasz do teczki. A4 spokojnie wystarcza na takie kwoty. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 21:37 cullinan1 napisał(a): > na potrzeby tej dyskusji próbowałem włożyć do koperty A4 50 tys zł w setkach. > Nie da rady, chyba, że byłyby z prosto z fabryki. > Dlatego koperta musiała by być 2 razy większa ale ciężko niezauważonym z taką p > rzemknąć właśnie. Trzeba było w 500 - kach. Moim zdanie to drugorzędny szczegół, ważniejsze czy to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
piq sto pięćsetek? do teczki? 15.02.19, 15:22 Spokojnie mieszczą się w małej kopercie. Kombinujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 Re: sto pięćsetek? do teczki? 15.02.19, 15:42 piq napisał: > Spokojnie mieszczą się w małej kopercie. Kombinujesz. no to idź do banku i powiedz, że chcesz wypłacić sto pięćsetek. Zobaczymy efekt. NBP zapowiedział, że banknot 500 zł ma służyć przede wszystkim do przechowywania strategicznego zapasu gotówki, a w obiegu ma pojawiać się stosunkowo rzadko. Jeżeli piq wypłacałeś większe kwoty to wiesz, że dostaniesz trochę po 200 zł, większość po 100 zł, a resztę po 50 zł. Facet twierdzi że wypłacał w PEKAO SA. Jak tam miałem konto to aby wypłacić powyżej 20 tys zł to trzeba było to zgłosić bankowi dzień wcześniej. A jakie to mają być nominały to trzeba negocjacji. To ty kombinujesz na potęgę właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piq pitu pitu, ostatnio płaciłem drukarzowi... 15.02.19, 20:31 ...i dostałem z PeKaO 10 eleganckich pięćsetek, jeszcze pani w okienku pytała, czy takie przyjmę, bo może mi dać po 200. Może u ciebie we wsi nie znają takich nominałów. Może i ty nie znasz takich nominałów, bo może dla ciebie ta gruba forsa to 400 zł w dychach. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 to ty piq jesteś gruby pitu, pitu 15.02.19, 22:59 skoro tak łatwo bank ci wypłaca po 500 zł w nominale, na dodatek 10 eleganckich sztuk. A w dłoń cię pocałowali czy tylko w stópkę? Może jesteś jakiś VIP albo cyngiel tego bandyty Sorosa jakby wskazywały ostatnio twoje wpisy. A u mnie na wsi 400 zł to poważny pieniądz jest. Tu ludzie liczą się z każdym groszem, ale co ty wiesz o biedzie żyjąc w rozpasaniu i dając napiwki kelnerem w nowiutkich banknotach 500 zł właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 16:23 cullinan1 napisał(a): > czasami mam do czynienia z większą gotówką. > 50 tys zł to można włożyć do teczki ale nie do koperty. Widocznie nie masz do czynienia z kopertami, do których 2,5 paczki banknotów mieści się bez najmniejszego problemu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 16:37 snajper55 napisał: > Widocznie nie masz do czynienia z kopertami, do których 2,5 paczki banknotów mi > eści się bez najmniejszego problemu. jeżeli to miała być koperta - łapówka, to rozumiem, że taką można schować do kieszeni lub ukryć za pasem. Jeszcze raz powtórzę, próbowałem dziś włożyć do koperty formatu A4 (wielkość papieru w drukarce) 50 tys zł w używanych setkach. I kicha. No na silę można by było zrobić z tego papierowy baniak. Ale do kieszeni tego się nie włoży a za pasem to facet wyglądałby jak w ciąży. Nie wiem skąd u was taka bezgraniczna wiara w to co mówi ten austriacki przybłęda właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 16:44 cullinan1 napisał(a): > jeżeli to miała być koperta - łapówka, to rozumiem, że taką można schować do ki > eszeni lub ukryć za pasem. Jeszcze raz powtórzę, próbowałem dziś włożyć do kope > rty formatu A4 (wielkość papieru w drukarce) 50 tys zł w używanych setkach. I k > icha. No na silę można by było zrobić z tego papierowy baniak. Ale do kieszeni > tego się nie włoży a za pasem to facet wyglądałby jak w ciąży. > Nie wiem skąd u was taka bezgraniczna wiara w to co mówi ten austriacki przybłę > da właśnie. Trzeba było użyć dwusetek. Wtedy jest dwa razy mniej banknotów. Koperty nie wsuwa się do kieszeni. Kopertę przenosisz w teczce i wręczasz do łapy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 16:57 snajper55 napisał: > Koperty nie wsuwa się do kieszeni. Kopertę przenosisz w teczce i wręczasz do łapy. widzę Snajper, że znasz się na aspektach technicznych wręczania łapówek właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 16:51 Ktoś jeszcze, oprócz chińczyków i ruskich oligarchów, oczywiście, upycha banknoty czy terabity w poczte? Uoo mamusiu... a to ci dopiero sposób na kompresje. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: w kwestii koperty jest 15.02.19, 16:53 kalllka napisała: > Ktoś jeszcze, oprócz chińczyków i ruskich oligarchów, oczywiście, upycha bankno > ty czy terabity w poczte? > Uoo mamusiu... a to ci dopiero sposób na kompresje. Takie małe kwoty idą w kopertach. Większe - w neseserach. A co byś chciał? Aby w reklamówkach nosili? Nie wiesz, że reklamówki są nieekologiczne? S. Odpowiedz Link Zgłoś
piq w związku z Sawiczem jest znacznie więcej... 15.02.19, 13:51 ...ciekawych pytań. Na przykład czy w ogóle jeszcze żyje, z kim żył, z kim żyje teraz oraz co się stało z majątkiem Gocłowskiego. Dla mnie na razie najciekawsze pytanie brzmi: jak to się dzieje, że GW dostaje przecieki z akt prokuratury, ktore pozwalają jej dosłownie cytować zeznania BigKelnera? Czy jakiś związek ma z tym fakt, że obecnie Ziobro nakrył czapką prezesa i dyktuje warunki w polskiej polityce, bo może z Kaczyńskim zrobić, co chce? Z pewnością Morawiecki może się żegnać z jakimkolwiek znaczeniem, bo na 100% Ziobro postawił Kaczyńskiemu srogie warunki, a Morawiecki musiał paść ich pierwszą ofiarą. Towarzysz Zero to nie jest ktoś, kto ma dla kogokolwiek jakiekolwiek względy. I ciekawe, czy gra sam, czy też jednak drużyna z udziałem Biereckiego, Glapińskiego i po cichu Kamińskiego ułaskawionego nadal jedzie zespołowo po władzę i kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul W polskiej polityce od dawna wszystko wycieka... 15.02.19, 14:48 ...nie ma się co dziwić. Zadajesz dużo bardzo ciekawych pytań, czym różnisz się od swoich kolegów a antydemokratycznej półki, gotowych do upadłego bronić Kaczyńskiego i jego skorumpowanej ferajny. Zapowiadają się bardzo ciekawe polityczne czasy, zwłaszcza że GW nie powiedziała jeszcze ostatniego zdania a wybory za progiem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Poprawiam 15.02.19, 16:52 dachs napisał: > nie mogę zrozumieć po jaką cholerę Birgfellner miał dawać Sawiczowi jakąś forsę > , skoro wszyscy się zgadzamy, że w tamtym środowisku Jaro rządzi niepodzielnie > i wystarczy by uniósł brew, a pionek podpisze wszystko, nie czytając. To przecież nie była kasa dla księdza. To Jaro wymyślił sobie pretekst, aby wycisnąć z Austriaka 100 tys., które potem łaskawie zmniejszył to 50 tys. S. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Gdy trzeba bronic ksiedza, wiadomo - Szkop :O) 15.02.19, 18:44 dachs napisał: "nie mogę zrozumieć po jaką cholerę Birgfellner miał dawać Sawiczowi jakąś forsę..." *** Taki juz zafajdany ten twoj katolicki los wierzacego naprawde - nie mozesz zrozumiec. Wszyscy potrafia zrozumiec tylko ty nie mozesz zrozumiec, ze jak jest ksiadz to mu sie daje. Oraz, ze takzeodtego jest ksiadz by brac. A w dodatku obecnosc ksiedza uwiarygodnia cala procedure brania gdyz wiadomo - ksiadz bierze. Taki to juz polski zwyczaj, Szkopie. I dzieki niemu nie moga pojawiac sie zadne gadki korupcyjne, bo gdy ksiadz bierze to wiadomo, ze bierze datek czy tez ofiare, ty ofiaro. Do tego wlasnie niezbedny im byl ksiadz. By brac - jako duchowny biorca, uwiarogodniajacy cale przedsiewziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Gdy trzeba bronic ksiedza, wiadomo - Szkop :O 15.02.19, 23:56 benek231 napisał: > Wszyscy potrafia zrozumiec tylko ty nie mozesz zrozumiec, ze jak jest ksiadz to > mu sie daje. Oraz, ze takzeodtego jest ksiadz by brac. A w dodatku obecnosc ks > iedza uwiarygodnia cala procedure brania gdyz wiadomo - ksiadz bierze. Taki to > juz polski zwyczaj, Szkopie. I dzieki niemu nie moga pojawiac sie zadne gadki k > orupcyjne, bo gdy ksiadz bierze to wiadomo, ze bierze datek czy tez ofiare, ty > ofiaro. > Do tego wlasnie niezbedny im byl ksiadz. By brac - jako duchowny biorca, uwiaro > godniajacy cale przedsiewziecie. Przecież Sawicz nie był wtedy księdzem, intelekcie Ty czysty. A gdyby był, to właśnie oczyściłeś Kaczora z wszelkich podejrzeń. Powiedz mi, Uszatku kochany, czy Ty czasem myslisz, czy już tylko nienawidzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 16:19 xiazeluka napisała: > Co Wy macie wszyscy z tym księdzem? To były ksiądz, a więc obecnie zwykły człow > iek. Gebbelsi z Czerskiej z upodobaniem piszą o "księdzu", ponieważ mają w ten > sposób dodatkową możliwość mściwego kopnięcia przeciwnika w kostkę. To święcenia kapłańskie mu zdjęto? Unieważniono? Zatarto? "Z ustanowienia Bożego ten, kto otrzymuje święcenia kapłańskie, pozostaje kapłanem na całe życie, a nawet na wieczność." www.wsdkoszalin.eu/article-53 S. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 16:57 Święcenie kapłańskie to jednorazowy sakrament, którego nie sposób wycofać. Nie oznacza to jednak, że kapłan nie może przejść do stanu świeckiego: info.wiara.pl/doc/261458.Watykan-Nowe-procedury-wobec-ksiezy-rezygnujacych-z-kaplanstwa Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 17:57 xiazeluka napisała: > Święcenie kapłańskie to jednorazowy sakrament, którego nie sposób wycofać. Nie > oznacza to jednak, że kapłan nie może przejść do stanu świeckiego: > > info.wiara.pl/doc/261458.Watykan-Nowe-procedury-wobec-ksiezy-rezygnujacych-z-kaplanstwa Zalinkowałeś artykuł o uproszeniu procedur zwalniających księży z celibatu: "Kościół katolicki nie będzie dłużej tolerować "szarych stref kapłaństwa"- księży, którzy nie żyją w celibacie, żenią się, mają dzieci a mimo to nie proszą oficjalnie o zwolnienie z obowiązku celibatu - i dlatego upraszcza procedury kanoniczne, by rozwiązać tę sytuację." S. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 22:18 No i? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Przy całej nadziei, że Jarka ta afera zatopi, 15.02.19, 18:29 On miał dać kasę Kaczyńskiemu który miał ją przekazać księdzu. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 póki co to ten Austriak przyznał się do dwóch 15.02.19, 15:17 przestępstw. Karne - wręczenie łapówki. Karnoskarbowe - nie odprowadził podatku VAT od wystawionej faktury. Już dawno powinni go obudzić o 6 rano właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piq skąd wiesz, że nie odprowadził?... 15.02.19, 15:24 ...mógł odprowadzić, a po 150 dniach może wystąpić o zwrot z powodu niezaplacenia faktur. Czyli mniej więcej na końcu stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 Re: skąd wiesz, że nie odprowadził?... 15.02.19, 15:47 piq napisał: > ...mógł odprowadzić, a po 150 dniach może wystąpić o zwrot z powodu niezaplacen > ia faktur. Czyli mniej więcej na końcu stycznia. sam powiedział, że vatu nie zapłacił bo nie ma forsy. Przestań piq snajperować właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: skąd wiesz, że nie odprowadził?... 15.02.19, 17:31 Ja przypuszczam Perła, że żadne pieniądze nie trafiły do księdza, bo kiedy Kościół bierze sprawy w swoje ręce, to te dwa wieżowce by powstały. A tak mamy kichę.. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 ale wtedy Wikula skręciło by z zawiści 15.02.19, 17:44 że w Wa-wie są dwa nowe wieżowce zamiast starej rudery na Srebrnej. Szkoda by było jełopka, niech sobie pożyje razem z tą chorą nienawiścią do Pana Prezesa. Z Wikulem to jak z Holocaustem. W wysokich kręgach SS były rozterki, że jak już wybiją wszystkich Żydów to czym potem będą żyli właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: ale wtedy Wikula skręciło by z zawiści 15.02.19, 21:45 cullinan1 napisał(a): > Z Wikulem to jak z Holocaustem. W wysokich kręgach SS były rozterki, że jak już > wybiją wszystkich Żydów to czym potem będą żyli właśnie. Nie pij tyle, bo nie wiesz co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
cullinan1 Re: ale wtedy Wikula skręciło by z zawiści 15.02.19, 23:09 wikul napisał: > Nie pij tyle, bo nie wiesz co piszesz. nigdy łajzo Tuskowa nie piję przed 19 godziną właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: ale wtedy Wikula skręciło by z zawiści 15.02.19, 23:23 ciullinan1 napisał(a): Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Dużo pracujesz 15.02.19, 23:51 cullinan1 napisał(a): > nigdy łajzo Tuskowa nie piję przed 19 godziną właśnie. Dżentelmen nie pije przed dwunastą, wszyscy inni nie piją przed zakończeniem dnia pracy Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Kto tu jest bardziej winny? 15.02.19, 15:24 cullinan1 napisał(a): > przestępstw. > Karne - wręczenie łapówki. > Karnoskarbowe - nie odprowadził podatku VAT od wystawionej faktury. > Już dawno powinni go obudzić o 6 rano właśnie. blog.dzp.pl/compliance/zglos-korupcje-uniknij-odpowiedzialnosci-naklania-cba-zawsze-mozna-uniknac-odpowiedzialnosci-korupcje Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Po nitce do kłębka 15.02.19, 23:26 ...Wyszło m.in., że ze Srebrną powiązany był biznesmen Marek Falenta, który został skazany za zorganizowanie szajki kelnerów nagrywających najważniejsze osoby w państwie za rządów PO-PSL. ... natemat.pl/264069,brejza-odnalazl-wazny-dokument-ws-srebrnej-zarobki-zarzadu-i-rady-spolki?fbclid=IwAR1vxdvVqmJPdTyxvjIUywMc1jc6v5FctFBNg_ep1Mmsnp5Ly2wxwlKqxJo To już dawno można było przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś