Dodaj do ulubionych

Koronawirus a wybory

20.03.20, 10:14
W Rzeczypospolitej Pomrocznej sam Pan Prezydent wydaje się nie dostrzegać, że obecny czas nie jest najlepszy jeśli chodzi o wybory jego następcy, ale nie chce postawić na los szczęścia, który mógłby dać mu jeszcze pół roku złudzenia, że jest pierwszym obywatelem, gdyby tylko zechciał ogłosić stan klęski żywiołowej. Prawdziwy pierwszy obatel ukrył się gdzieś w pomrokach Pomrocznej i się nie wychyla z wyjątkiem może nocnej wycieczki na Wawel.
Ale plany postawienia na swoim idą z Nowogrodzkiej a nie z Pałacu Namiestnikowskiego co pewnie nie budzi niczyjej wątpliwości. Kandydaci opozycji, nie mając możliwości odbywania "gospodarskich wizyt" w kolumnie błyskających na niebiesko limuzyn pytają łaskawie waadzem o możliwość odsunięcia wyborów na termin po pandemii a waadza furt, że wszystko w Pomrocznej jest normalne i wybory się odbędą. Nawet mój ulubiony kandydat Konfederacji narzeka, że to nie fer. Ciekaw jestem rekcji na to narzekanie, naczelnego pisowca tego forum, niejakiego Mdła czy jakoś inaczej niemniej obrzydliwie.
Komedia.
Obserwuj wątek
    • xiazeluka Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 10:49
      Typowa narracja osób za wszelką ceną chcących brzmieć mądrze: "Prezydent zły, bo się pokazuje, Kaczor zły, bo się chowa".
      A tu analiza z portalu, któremu trudno zarzucić sympatię do tow. prezydenta:

oko.press/kampania-wyborcza-zakazona-wirusem-traca-wszyscy-takze-andrzej-duda-nasz-raport/
      • sinevajirapag Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 13:51
        No i co? - dopełnijmy zatem formalności. Wybierzmy Długopisa na druga kadencję. Jasne, że narracja jest typowa. Wy, piso - konfederaci, też posługujecie się typową narracja. Rzecz jasna typową dla waszego gatunku.
        Niemniej dziękuję za link. Przy okazji przeczytałem kilka innych radujących serce informacji bo już prawie o OKOpress zapomniałem.
        • xiazeluka Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 14:52
          Towarzyszu sinyszparagu, zmiana terminu wyborów to zagadnienie konstytucyjne, którego jednym maźnięciem długopisu zmodyfikować nie można.
          • sinevajirapag Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 19:34
            xiazeluka napisała:

> zmiana terminu wyborów to zagadnienie konstytucyjne, k
            > tórego jednym maźnięciem długopisu zmodyfikować nie można.
            >

Jasne, lis pilnuje kurnika. Kiedy słyszę taki argument to scyzoryk mi się w kieszeni otwiera. A drugi w drugiej kieszeni, że to Twój argument. Mącisz wodę co chwila zmieniając zdanie. A przecież obaj jesteśmy w opozycji. Tak czy nie? Przygwożdżony przez Olejnik Bielan też bredził w tym tonie: to sprawa konstytucji. Konstytucji, którą dotychczas pisowcy i Pan Prezydent olewali łapka w łapkę. Bielan wysyłał Olejnik do Trybunału Kons.... ops, do kucharki Prezesa. No urwał mać, cynizm czy głupota? I Ty w takim towarzystwie? Kompinujesz jakąś posadkę? Teraz albo nigdy. Już wiesz, że z Korwinem to możesz dostać najwyżej posadkę kierownika młyna w Pcimiu Dolnym. Tak to wygląda.
            • xiazeluka Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 19:46
              Towarzyszu, przecież to Wy, strażnicy OTUA, staliście niezłomnie w jej cieniu, prężąc rachityczne komórki mózgowo-mięśniowe. A teraz na dźwięk słowa "konstytucja" kradziony kozik Wam sięekwencji otwiera? I to nie jest Mła argument, lecz praworządność, o której także się od pięciu lat zapluwacie. Jak zwykle brak konsekwencji, albo raczej - co bardziej prawdopodobne - totalne zakłamanie.
              • sinevajirapag Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 20:14
                xiazeluka napisała:

> Towarzyszu, przecież to Wy, strażnicy OTUA, staliście niezłomnie w jej cieniu,
                > prężąc rachityczne komórki mózgowo-mięśniowe. A teraz na dźwięk słowa "konstytu
                > cja" kradziony kozik Wam sięekwencji otwiera? I to nie jest Mła argument, lecz
                > praworządność, o której także się od pięciu lat zapluwacie. Jak zwykle brak kon
                > sekwencji, albo raczej - co bardziej prawdopodobne - totalne zakłamanie.
                >
                Macie głupie argumenty, niestety. Bez sojuszy gada nie pokonacie. Zostaje to co było. A jak będzie to boję się myśleć. Na szczęście jestem już stary i powinno mi to wisieć, powiem tylko, że komuna przy nich nie była przeciwnikiem. To było przedszkole. Ci zostaną na 50 lat. Jak w Hiszpanii. W końcu upadli ale naród zapłacił koszty. Były czasy, ze przywozili pełne statki złota. Powinni do dziś być najbogatszym krajem świata ale arcychrześcijańscy królowie rozdali wszystko nienasyconym. Teraz padło na nas.
                • xiazeluka Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 22:22
                  Towarzyszu, nie masturbujcie się przemyśleniami. To nie dla Was. Włączcie sobie TVN i pooglądajcie "Ukrytą prawdę".
                  • sinevajirapag Re: Koronawirus a wybory 22.03.20, 11:17
                    xiazeluka napisała:

nie masturbujcie się przemyśleniami. To nie dla Was. Włączcie sobie
                    > TVN i pooglądajcie "Ukrytą prawdę".
                    >

Dla Was też nie. Jesteś takim samym mięsem armatnim jak tutejsza większość.
                    A przemyślenia się przydają. Dowiodłem, że odkryłem waszą, dupki żołędne, tajemnicę: kościół partia - partia kościół. Chodzą teraz durnie z procesjami po miastach, ubrani jak na karnawał i noszą jakieś słońce z szybką , którego koronawirus boi się niemożebnie. Wyją przy tym jak potępieńcy. XXI wiek.....

• hymenos Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 18:52
      To wygląda ja płacz uciskanych nieudaczników. Na Dudziaczka wystarczy charyzmatyczny kandydat, który wyśle w polityczny niebyt naszego prezia niezależnie od terminu wyborów.
      • benek231 Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 20:49
        hymenos napisał:

> To wygląda ja płacz uciskanych nieudaczników. Na Dudziaczka wystarczy charyzmat
        > yczny kandydat, który wyśle w polityczny niebyt naszego prezia niezależnie od t
        > erminu wyborów.
        **
        Sam jestes nieudacznikiem, Pipko. Jesli wystarczy tylko charyzmat to dlaczego wystawiliscie tego Bosaka? Zamiast ciebie, Dziewicza Blonko...
        • hymenos Przyjacielska rada dla kretyna52 22.03.20, 19:28
          Poproś swojego właściciela murzyna, jeśli już pozwala Ci pisać w necie i na forum, żeby nie pchał Ci fiuta do buzi w tym czasie, bo bełkoczesz i myli Ci się cipka z gębą.
    • benek231 Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 19:26
      Wojciech Hermelinski uwaza, ze "powinniśmy przełożyć wybory. Bo po pierwsze: nie wszyscy będą mogli głosować, skoro wielu wyborców będzie poddanych kwarantannie. Po drugie: będzie kłopot ze stworzeniem komisji wyborczych. Po trzecie: frekwencja będzie niska."

Natomiast PiS uwaza inaczej gdyz Du*a ma dobre notowania teraz a nie wiadomo jakie bedzie mial we wrzesniu czy pazdzierniku, wiec pisiory gotowi sa isc w zaparte i udawac, ze problemy wyluszczne przez Hermelinskiego nie istnieja. Bo dla nich jedynie wazna jest wygrana Du*y i zadne argumenty, zadne racje, nie sa w stanie zmienic ich stanowiska.
      Czyli i my mozemy wyrazic nasze stanowisko bo lepiej z pisiorami nie probowac dyskutowania, gdyz to nie ma najmniejszego sensu.
      • sinevajirapag Re: Koronawirus a wybory 20.03.20, 20:47
        Dokładnie. Poświęciłem dzisiejszy dzień na oglądanie telewizji i mogę napisać z czystym sumieniem, ze pisowcy nie mają wstydu. Kłamią w oczy a na zwróconą uwagę reagują z histerią.
        • benek231 Re: Koronawirus a wybory 21.03.20, 16:19
          sinevajirapag napisał:

> Dokładnie. Poświęciłem dzisiejszy dzień na oglądanie telewizji i mogę napisać z
          > czystym sumieniem, ze pisowcy nie mają wstydu. Kłamią w oczy a na zwróconą uwa
          > gę reagują z histerią.
          **
          Bo to jest ich 'byc albo nie byc'. Wiedza, ze tym razem nie pomoze im zaden koscielny parasol, a juz zwlaszcza Kaczynskiemu.
          • sinevajirapag Re: Koronawirus a wybory 22.03.20, 11:19
            benek231 napisał:

> sinevajirapag napisał:
            >
            > > Dokładnie. Poświęciłem dzisiejszy dzień na oglądanie telewizji i mogę nap
            > isać z
            > > czystym sumieniem, ze pisowcy nie mają wstydu. Kłamią w oczy a na zwróco
            > ną uwa
            > > gę reagują z histerią.
            > **
            > Bo to jest ich 'byc albo nie byc'. Wiedza, ze tym razem nie pomoze im zaden kos
            > cielny parasol, a juz zwlaszcza Kaczynskiemu.

Powinno powstać nowe powiedzonko: kłamie jak katolik w miejsce kłamie jak z nut smile
            • benek231 Re: Koronawirus a wybory 22.03.20, 21:50
              sinevajirapag napisał:

> Powinno powstać nowe powiedzonko: kłamie jak katolik w miejsce kłamie jak z nutsmile
              **
              Kaczor ustawia sie terz na nieprzejednane nie dla przesuniecia wyborow. Wie jednak doskonale, ze moze dojsc do sytuacji w ktorej bedzie musial zmienic zdanie, gdyz tak bedzie korzystniej. Jak na razie korzystniej dla klero-faszystow jest zrobic wybory zgodnie z planem, 10-go maja. Ale gdy zaraza osiagnie rozmiary tragedii, wowczas zmieni zdanie, jako szczerze zatroskany zdrowiem obywatel a nie wylacznie wynikiem wyborow. Nie tylko pisiory to kupia.
    • institoris2 nie jeczcie nam tutaj tow. sinyszparag 20.03.20, 21:25
      niepotrzebnie.
      Nawet taki kompletny matol jak wy powinien byc w stanie pojac, ze dla wynikow wyborow decydujaca bedzie kondycja sluzby zdrowia, a nie termin; jesli sluzba zdrowia padnie, to Duda wybory przegra, jesli jakos w miare przetrwa, to Duda wygra.

sinevajirapag napisał:

> W Rzeczypospolitej Pomrocznej sam Pan Prezydent wydaje się nie dostrzegać, że o
      > becny czas nie jest najlepszy jeśli chodzi o wybory jego następcy, ale nie chce
      > postawić na los szczęścia, który mógłby dać mu jeszcze pół roku złudzenia, że
      > jest pierwszym obywatelem, gdyby tylko zechciał ogłosić stan klęski żywiołowej.
      > Prawdziwy pierwszy obatel ukrył się gdzieś w pomrokach Pomrocznej i się nie wy
      > chyla z wyjątkiem może nocnej wycieczki na Wawel.
      > Ale plany postawienia na swoim idą z Nowogrodzkiej a nie z Pałacu Namiestnikows
      > kiego co pewnie nie budzi niczyjej wątpliwości. Kandydaci opozycji, nie mając m
      > ożliwości odbywania "gospodarskich wizyt" w kolumnie błyskających na niebiesko
      > limuzyn pytają łaskawie waadzem o możliwość odsunięcia wyborów na termin po pan
      > demii a waadza furt, że wszystko w Pomrocznej jest normalne i wybory się odbędą
      > . Nawet mój ulubiony kandydat Konfederacji narzeka, że to nie fer. Ciekaw jeste
      > m rekcji na to narzekanie, naczelnego pisowca tego forum, niejakiego Mdła czy j
      > akoś inaczej niemniej obrzydliwie.
      > Komedia.
      • sinevajirapag Re: nie jeczcie nam tutaj tow. sinyszparag 20.03.20, 22:13
        Wypuścili Cię z wariatkowa przed wyleczeniem, instant2? Tak to jest. Już opróżniają szpitale dla tych nieteges by zrobić miejsce dla coronowanych wirusem. Masz pecha ale przyjmij moje wyrazy ze szczerego serca płynące.

PS. Jeżeli głuptas nazwie mnie matołem to nie jest w stanie mnie obrazić. Obraża raczej tych, którzy dali mu przepustkę myśląc, że wirus załatwi resztę.
      • t_ete Jesli ? Raczej : kiedy ? 21.03.20, 20:06
        institoris2 napisał(a):

> niepotrzebnie.
        > Nawet taki kompletny matol jak wy powinien byc w stanie pojac, ze dla wynikow w
        > yborow decydujaca bedzie kondycja sluzby zdrowia, a nie termin; jesli sluzba zd
        > rowia padnie
        , to Duda wybory przegra, jesli jakos w miare przetrwa, to Duda wyg
        > ra.

To nie jest pytanie : 'jesli' ale raczej 'kiedy'- sluzba zdrowia padnie ?
        Poniewaz proces padania juz obserwujemy. Z dnia na dzien.

Jak myslisz - kiedy bedzie wielkie BUM ? W polowie kwietnia ?
        Na poczatku maja ?

Mamy prawie 500 osob zdiagnozowanych. Nie pisze 'zarazonych' - bo nie mamy
        pojecia o ich liczbie. Kilkadziesiat tysiecy objetych kwarantanna lub obserwacja san-epid.

Tylko 500 osob.

A juz ewakuacja powiatowego szpitala - bo wirus sie posial wsrod personelu
        i pacjentow (27 sob) - w Miastku nad Pilica. W jednym powiatowym szpitalu !

Ciekawe czy sprawdzono tez odwiedzajacych, rodziny, rodziny personelu,
        inne osoby z kontaktu ... ?

Iles osob personelu medycznego siedzi na kwarantannie w calej
        Polsce z powodu kontaktu z zakazonymi pacjentami.
        Brak srodkow ochrony osobistej - wydzielanie
        kilku maseczek jednorazowych na 2 dni....

Topnieja zapasy krwi, stacje krwiodawstwa alarmuja.
        W szpitalach nie wykonuja planowanych zabiegow :

„W celu ograniczenia zużycia zapasów krwi i preparatów krwiopochodnych, Centrala NFZ
        zaleca w okresie od 23 do 29 marca 2020 r. stopniowe ograniczanie przyjęć,
        a od 30 marca wstrzymanie przyjęć pacjentów na zabiegi operacyjne wykonywane planowo

To epidemia. Bedzie wiecej i wiecej zakazonych. Bedzie wiecej i wiecej tych,
        ktorych stan bedzie na tyle zly, ze potrzebne beda lozka na OIOM-ach, respiratory.

A sluzba zdrowia i niezbyt liczna, i slabo doposazona ... to co sie moze zdarzyc ?

Tylko bezrozumny moze myslec, ze jakos nas ominie. Nie ominie.

Eksperci mowia o kilku miesiacach 'zarazy', ktorej gwaltownosc zalezy
        od nas samych, naszej odpowiedzialnosci. Czy uda sie spowolnic
        'transmisje' wirusa na tyle by nie padla sluzba zdrowia ? Byloby dobrze.

Spowolniona 'zaraza' nie oznacza, ze nie bedzie nowych zakazen, ze nagle wszyscy
        wyzdrowieja ...

Nie mozna mowic ludziom 'zostan w domu', 'chron siebie i swoja rodzine',
        'osoby z grupy podwyzszonego ryzyka nie powinny w ogole wychodzic
        z domu' ; nie mozna przestrzegac, ze nalezy zachowac 1,5m-2m odleglosc,
        nie zblizac sie do siebie, zachowac 'social distance' ... nie mozna ludziom tlumaczyc, ze
        nalezy dezynfekowac co sie da, ze wirus moze przetrwac na kartonach i papierach wiele godzin itd

............... by po chwili stwierdzic, ze wybory prezydenckie moga sie 10 maja odbyc.

W grze planszowej zapewne mozna takie wybory przeprowadzic
        ale nie w 'prawdziwym zyciu' - w czasie epidemii, ktora sie rozpoczela
        jakis czas temu. Zanim zagrozenie zostalo ogloszone oficjalnie.

Czy politycy PiS graja w gre planszowa ?

tete
        • oleg3 Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 21.03.20, 20:59
          > Czy politycy PiS graja w gre planszowa ?
          Robią Tete politykę. Wiadomo, że nie ma szans na wybory 10V. Jednak gdyby PiS teraz ogłosił stan klęski żywiołowej byłby atakowany za zamordyzm i dyktaturę. Powtórzy się scenariusz ze specustawą. Wtedy opozycja nie będzie mogła zmienić narracji.
          • t_ete Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 21.03.20, 21:50
            oleg3 napisał:

> Robią Tete politykę. Wiadomo, że nie ma szans na wybory 10V. Jednak gdyby PiS t
            > eraz ogłosił stan klęski żywiołowej byłby atakowany za zamordyzm i dyktaturę. P
            > owtórzy się scenariusz ze specustawą. Wtedy opozycja nie będzie mogła zmienić n
            > arracji.

Przez kogo bylby atakowany ?
            Przeciez juz 3 dni temu opozycja domagala sie wprowadzenia stanu
            kleski zywiolowej i przesuniecia wyborow.

PiS-owska 'narracja uspakajajaca' nt. wyborow - nie dziala.
            Ludzie dostrzegaja jak absurdalnie to brzmi - gdy obserwuja to co
            dzieje w innych krajach, jakie sa konsekwencje lekcewazenia
            zagrozenia.

Przepraszam Oleg - ale Twoje argumenty, ze opozycja w trakcie
            narastajacej epidemii i pogarszajacej sie sytuacji - 'zmieni narracje' i przypusci
            atak na partie rzadzaca 'za zamordyzm' - gdy sama od kilku dni nawoluje do
            ogloszenia stanu kleski zywiolowej... sa jakies sufitowe.

W tej chwili PiS ma pole do dzialania - by wspolpracowac z opozycja (stad
            i postulat opozycji by nie odbywala sie 'rywalizacyjna' kampania wyborcza)
            w poczuciu wspolnej odpowiedzialnosci i solidarnosci - wobec zagrozenia covid-19.

PiS moglby : rzadzi, ma narzedzia, ma TVP ... to wszystko mogloby byc wykorzystane
            do wspolnego dzialania w tym niezwykle trudnym czasie
            - bez wzajemnych politycznych atakow.

Ale PiS chyba tego nie chce ...

tete
            • oleg3 Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 22.03.20, 09:47
              > Przez kogo bylby atakowany ?

Nie wiem Tete czy jesteś bardziej naiwna czy obłudna.
              • sinevajirapag Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 22.03.20, 11:27
                oleg3 napisał:

> > Przez kogo bylby atakowany ?
                >
                > Nie wiem Tete czy jesteś bardziej naiwna czy obłudna.

Jest naiwna i jest obłudna a przy tym najbardziej uczciwa z wszystkich tu obecnych. Najbardziej zatroskana o losy wasze i nasze. Niestety nie należy do Was. To jest jej największa wada. Nie umie kłamać i nie klepie paciorków. Ma odwagę pokazać zło tam gdzie jest. Wielokrotnie obrażana nadstawia drugi policzek. Aż dziw bierze, że jeszczeście jej nie ukamienowali. Przyprawia Was o kompleksy, pisowska hołoto. Zatem nie mając argumentów w sprawie piszecie, że nie wiecie czy bardziej jest zielona czy purpurowa.
                Komedia.
                • t_ete Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 22.03.20, 22:46
                  sinevajirapag napisał:

> Zatem nie mając argumentów w sprawie piszecie, że nie wiecie cz
                  > y bardziej jest zielona czy purpurowa.

Sie zaczerwienilam.
                  Dzieki za mowe obroncza.

smile tete

• sinevajirapag Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 23.03.20, 10:23
                    t_ete napisała:

> sinevajirapag napisał:
                    >
                    > > Zatem nie mając argumentów w sprawie piszecie, że nie wiecie cz
                    > > y bardziej jest zielona czy purpurowa.
                    >
                    > Sie zaczerwienilam.
                    > Dzieki za mowe obroncza.
                    >
                    > smile tete
                    >
                    >
                    tete, nie ma za co.Obrzydzenie mnie ogarnia za ten zbiorowy, na Tobie, gwałt. Luka jak zwykle ale oleg, tak z cicha podejdzie i "naukowo" dołoży kopniaczka. Stara się delikatnie ale tak by wszyscy klero -faszyści wiedzieli, że jest z nimi.
                    • t_ete Jestem pragmatyczna 23.03.20, 14:19
                      sinevajirapag napisał:

> tete, nie ma za co.Obrzydzenie mnie ogarnia za ten zbiorowy, na Tobie, gwałt. L
                      > uka jak zwykle ale oleg, tak z cicha podejdzie i "naukowo" dołoży kopniaczka. S
                      > tara się delikatnie ale tak by wszyscy klero -faszyści wiedzieli, że jest z nim
                      > i.

Jestem pragmatyczna. Slucham lekarzy epidemiologow a nie politykow.

Najsmieszniejsze, ze w watku - 12 marca dostalam 'becki' za 'histeryzowanie i panikowanie'
                      a napisalam to :

'Szansa na to by wirus nie rozprzestrzenial sie w sposob gwaltowny - to
                      zamkniecie tego co zamknac mozna, ograniczenie bezposrednich 'kontaktow spolecznych',
                      konsekwentna kwarantanna, przestrzeganie zasad higieny i zwiekszenie ilosci testow przeprowadzanych dziennie ... x 10 (lub wiecej). To co oczywiste : doposazenie w srodki ochrony i wzmocnienie sluzb
                      - policji, strazy pozarnej, opieki zdrowotnej. Liczne punkty badan. Osrodki kwarantanny dla
                      zakazonych - takze poza domem.'

Dzien pozniej Premier oglosil stan zagrozenia epidemicznego i zamkniecie granic.

Nie bardzo sie przejmuje 'srozeniem sie' kolegow z forum na moje argumenty
                      oraz ich niewyszukanymi komentarzami.

W tym samym watku (z 12 marca) oberwali i inni - za to, ze 'osmielili sie'
                      krytykowac podejscie hierarchii KK do udzialu wiernych w mszach.

Czy teraz ktos dyskutuje z dyspensa ?

Nie widze.

tete

• sinevajirapag Re: Jestem pragmatyczna 23.03.20, 17:13
                        Oglądane na twiterze: przy wejściu do sklepu w Czechach, rękawice i maseczki ZA DARMO. Kupić u nas się nie da. Ponadto zmniejszono liczbę kursów w środkach komunikacji miejskiej wprowadzając rozkłady jazdy z soboty. Dlaczego? - bo za mało osób jeździło tramwajami i autobusami. Teraz znów jest tłok. Widziałem zdjęcia z Warszawy i innych miast. To zbrodnicze zachowanie.
                        No i kwestia wyborów. Szykują się bilboardy
                        zrzutka.pl/nxsgg9
                        • t_ete Wybory 23.03.20, 21:19
                          sinevajirapag napisał:

> Oglądane na twiterze: przy wejściu do sklepu w Czechach, rękawice i maseczki Z
                          > A DARMO. Kupić u nas się nie da. Ponadto zmniejszono liczbę kursów w środkach k
                          > omunikacji miejskiej wprowadzając rozkłady jazdy z soboty. Dlaczego? - bo za ma
                          > ło osób jeździło tramwajami i autobusami. Teraz znów jest tłok. Widziałem zdjęc
                          > ia z Warszawy i innych miast. To zbrodnicze zachowanie.
                          > No i kwestia wyborów. Szykują się bilboardy

Maseczki, rekawiczki - podstawa.
                          Polski rzad boi sie powiedziec prawde.
                          Szpitale alarmuja, ze nie ma maseczek, kombinezonow
                          - dziennikarze odpytuja o to rzecznika MZ a ten gluchnie - i powtarza mantre :
                          szpitale zakazne maja.

No wlasnie.

Jesli ochrony osobiste beda miec TYLKO szpitale zakazne a zabraknie ich w innych szpitalach,
                          ambulatoriach, ambulansach, przychodniach - to wkrotce wszystkie miejsca, do ktorych
                          trafi jakikolwiek pacjent stana sie zakazne - z 'bialymi fartuchami' lacznie.

A wybory ...
                          Dzisiaj Prezes PiS dolozyl do swojego sobotniego wywiadu nastepny 'kwiatek'.

"Wybory uzupełniające, które odbyły się w niedzielę pokazały, że przeprowadzenie wyborów prezydenckich w terminie jest dzisiaj całkowicie możliwe."
                          (PAP)

Skomentuje zlosliwie. Zaczynam podejrzewac, ze Prezesowi Kaczynskiemu przygotowuja
                          'specjalna prasowke', z ktorej Prezes czerpie wiedze o tym co sie dzieje - i na podstawie owej
                          wiedzy wyglasza tak celne opinie. Bo kto - majac informacje o frekwencji we wczorajszych
                          wyborach uzupelniajacych, o rosnacej liczbie zakazen - i dosc ostroznych ale jednak
                          mrozacych krew w zylach zapowiedziach Ministra Zdrowia, o zwiekszajacej sie
                          liczbie osob objetej kwarantanna, a takze o tym, ze Francuzi dolozyli sobie problemow
                          kolejnymi zakazeniami podczas
                          wyborow tydzien temu ...

Kto moze wyglaszac podobne kwestie ?

Babcia z piosenki Mlynarskiego :

"(...) ale fakt ten się nie stanie dla babci udręką,
                          bowiem się drukuje dla niej osobne pisemko.
                          Na domowej drukarence wszystko się wyłuszcza,
                          i w ogóle się babuni na parter nie wpuszcza"

tete
        • institoris2 Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 21.03.20, 21:06
          t_ete napisała:

>
          > To nie jest pytanie : 'jesli' ale raczej 'kiedy'- sluzba zdrowia padnie ?
          > Poniewaz proces padania juz obserwujemy. Z dnia na dzien.
          >
          > Jak myslisz - kiedy bedzie wielkie BUM ? W polowie kwietnia ?
          > Na poczatku maja ?

> tete

pod "sluzba zdrowia padnie" zakladam taka sytuacje w ktorej chronione przez policje szpitale odmawiaja przyjmowania nowych pacjentow.
          • t_ete Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 21.03.20, 21:54
            institoris2 napisał(a):

> pod "sluzba zdrowia padnie" zakladam taka sytuacje w ktorej chronione przez pol
            > icje szpitale odmawiaja przyjmowania nowych pacjentow.

Koszmarna wizja ... 2 tygodnie po wyborach 10 maja.

tete
            • institoris2 Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 21.03.20, 22:39
              t_ete napisała:

> institoris2 napisał(a):
              >
              > > pod "sluzba zdrowia padnie" zakladam taka sytuacje w ktorej chronione prz
              > ez pol
              > > icje szpitale odmawiaja przyjmowania nowych pacjentow.
              >
              > Koszmarna wizja ...

sytuacja jest na tyle dynamiczna, ze ta"koszmarna wizja" jest calkiem prawdopodobna.

Dla przykladu link, moze sobie Pani obejrzec zdjecia z interwencji Policji w Asylantenheimie.

www.insuedthueringen.de/region/suhl_zellamehlis/suhl/Erneut-Stoerungen-in-Erstaufnahmestelle-wegen-Quarantaene;art83456,7179553,C::Einsatz-Asylheim-Suhl;cme678797,6646920
              (w poniedzialek stwierdzono u jednego z arabskich naukowcow wirusa, wiec objeto wszystkich mieszkancow kwarantanna, co nie spodobalo sie czesci migrantow. Doszlo do prob opuszczenia budynku, starc z policja, podpalen itp.)

< 2 tygodnie po wyborach 10 maja.

byc moze taka jest kalkulacja laskawie nam panujacych, nie wiem, nie bede spekulowal
              • t_ete Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 22.03.20, 00:06
                institoris2 napisał(a):

> sytuacja jest na tyle dynamiczna, ze ta"koszmarna wizja" jest calkiem prawdopod
                > obna.
                >
                > Dla przykladu link, moze sobie Pani obejrzec zdjecia z interwencji Policji w As
                > ylantenheimie.

Skoro i u nas ludzie zwiewaja z kwarantanny ...

> byc moze taka jest kalkulacja laskawie nam panujacych, nie wiem, nie bede speku
                > lowal

Nie wiem jaka jest ich kalkulacja ...
                Wiem jedno : niezaleznie od tego czy epidemia gwaltownie
                przyspieszy - czy bedzie postepowac wolniej - 10 maja nie bedzie
                mozliwosci przeprowadzenia wyborow tak - by nie tworzyc dodatkowych
                zagrozen a jednoczesnie umozliwic ludziom glosowanie.
                Z tysiaca powodow. Chocby z powodu kwarantanny.

Wiec nie wiem jak sobie to Prezes PiS wyobraza ...

tete
                • xiazeluka Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 22.03.20, 01:49
                  LiN zrobi to, co robi cały czas - upewnią się, jakie są nastroje u ludności cywilnej i dostosują swój wybór do vox populi.

Za miesiąc-dwa miesiące pewnie będzie po tej kretyńskiej histerii i życie wróci w swe koleiny
                  • t_ete Re: Jesli ? Raczej : kiedy ? 22.03.20, 09:29
                    xiazeluka napisała:

> LiN zrobi to, co robi cały czas - upewnią się, jakie są nastroje u ludności cyw
                    > ilnej i dostosują swój wybór do vox populi.

Narracja im sie rozjezdza. Wczoraj rano Prezes PiS - ze trwa kampania wyborcza a
                    wybory beda 10 maja, wieczorem Gowin - zeby mu glowy nie zawracac wyborami bo sa
                    wazniejsze sprawy.

> Za miesiąc-dwa miesiące pewnie będzie po tej kretyńskiej histerii i życie wróci
                    > w swe koleiny

Chcialabym bardzo.
                    Epidemiolodzy strasza, ze to potrwa dluzej.

tete
    • t_ete Francuskie refleksje powyborcze 22.03.20, 23:40
      Tydzien temu we Francji - w niedziele 15 marca - Francuzi poszli na wybory.
      Frekwencja jak na Francje byla niewielka bo 44 %.
      Ale jeszcze bylo 'normalnie'.
      Ludzie wieczorem gromadzili sie w knajpkach, barach ... milo spedzali czas.
      Choc juz ponad 5000 osob zakazonych bylo koronawirusem a 120 osob zmarlo.

A w poniedzialek 16 marca .................... wielkie BUM !
      "Jesteśmy na wojnie zdrowotnej" - wielokrotnie powtarzał w orędziu do narodu prezydent Francji.
      Emmanuel Marcon ogłosił szereg obostrzeń, m.in. wzywając mieszkańców do pozostania w domach i zapowiadając zamkniecie granic."
      Druga tura wyborow zostala odwolana.

Minal tydzien. Niedziela 22 marca.
      We Francji jest ponad 16 tys osob zakazonych, 640 osob zmarlo.
      Media informuja, ze u niektorych czlonkow komisji wyborczych wykryto koronawirusa
      - w zwiazku z tym prosza by wyborcy - pozostali w izolacji domowej
      i pilnie obserwowali swoj stan zdrowia.

A w Polsce ...

Trwaja przygotowania do wyborow prezydenckich 10 maja.
      Samorzadowcy musza postepowac zgodnie z 'kalendarzem'
      - tzn organizowac rekrutacje do komisji wyborczych,
      potem przygotowywac lokale wyborcze, zakupic te
      miliony jednorazowych dlugopisow itd.

Moze i jeszcze obwozne urny i organizacja oddzialow WOT,
      zeby dotrzec do osob na kwarantannie ?
      - choc zeby to bylo mozliwe trzeba zmienic
      prawo wyborcze oraz przepisy kwarantanny -
      ale co tam ...

Francuzi sobie poradzili a my nie ?

tete

• wikul Re: Francuskie refleksje powyborcze 23.03.20, 15:16