Gość: Michal Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 84.99.229.* 09.12.04, 10:25 ...takie bzdury moze wypowidac tylko ktos kto nie wie, jak wazna jest figura kobiey w Kosciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XY Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:25 No przecież tak jest! Dopóki księża berdziej interesują się ochroną "życia poczętego", a nie wspieraniem maltretowanych żon i gŁodnych dzieci, dopóki trwa średniowieczna mentalność mężczyzn, co to "zakŁadali babom chomąto i orali nimi pole", to tak wŁaśnie jest. To się dzieje w wioskach, blokowiskach, rodzinach mniej i bardziej kulturalnych... Wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renek Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.chello.pl 09.12.04, 10:26 Wreszcie ktoś miał odwage nazwać to zjawiskoi wskazać przyczyny Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.biol.uni.lodz.pl 09.12.04, 10:26 I znowu za moje pieniądze (płacę podatki regularnie i terminowo) p dr Środa zamiast popychać naukę polską do przodu na Uniwersytecie Warszawskim jeździ sobie na wycieczki do Szwecji i na dodatek gada brednie, co filozofowi, miłośnikowi mądrości, szczególnie nie przystoi. Jak można twierdzić, że katolicyzm nie potępia przemocy?! Radzę zacząć od Ewangelii, np. o przypowieści o kobiecie cudzołożnej. A potem trochę poczytać to, co na ten temat w ostatnich latach napisał choćby papież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minister Czwartek Katolicyzm źródłem dominacji kobiet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:29 Matriarchat, występujący w Polsce nagminnie, jest spowodowany tradycyjnym polskim katolicyzmem, z jego silnym kultem maryjnym. To dlatego w polskich rodzinach nie ma równouprawnienia. O wydatkach rodzinnych, o wystroju mieszkania, o tym, gdzie wyjechać na wakacje, decyduje kobieta. A mężczyzna musi się podporządkować, albo marazić na przemoc (psychiczną). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:30 sorry za słowa, ale się wqrwiłem po przeczytaniu tekstu o tej popier.dolonej faszystce. Ta głupia pizd@ powinna stracić stanowisko, a ten kretyn który ją mianował powinien przeprosić na kolanach wszystkich katolików. Wiecie co jest źródłem przemocy wobec kobiet na całym świecie? Prosty fakt - mężczyźni są silniejsi i więksi i dlatego starają się dominować. Niezależnie od religii, światopoglądu, koloru skóry, itp. detali. I tego się ta .... (tu wpisuję stek wzwisk) powinna nauczyć, jak już ją wypie.. z rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.acn.waw.pl 09.12.04, 10:41 "> sorry za słowa, ale się wqrwiłem po przeczytaniu tekstu o tej popier.dolonej > faszystce. > Ta głupia pizd@ powinna stracić stanowisko, a ten kretyn który ją mianował > powinien przeprosić na kolanach wszystkich katolików. > Wiecie co jest źródłem przemocy wobec kobiet na całym świecie? Prosty fakt - > mężczyźni są silniejsi i więksi i dlatego starają się dominować. Niezależnie od religii, światopoglądu, koloru skóry, itp. detali. > I tego się ta .... (tu wpisuję stek wzwisk) powinna nauczyć, jak już ją > wypie.. z rządu." "sorry za słowa"?? Myślisz, że ten wstęp coś zmieni? Że troszkę podniesie poziom tego wszystkiego, co napisałeś potem? Informuję cię, że nie zmienia. Twój tekst reprezentuje absolutne dno umysłowego i moralnego szamba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suffx ISLAM TEZ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:32 wiecej o sytuacji kobiet w islamie na raport.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: ISLAM TEZ... IP: *.chello.pl 09.12.04, 11:04 To prawda, islam też, ale w słowach prof. Środy jest STO PROCENT RACJI!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Środa bez mózgu, czyżby jadła wołowinę z Francji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:34 Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.kapturek jedz wolowine z Anglii 09.12.04, 11:18 jest znacznie bezpieczniejsza tak jak i ich koleje oraz metro londynskie nie mowiac o kobietach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ORFEUSZ Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 81.210.75.* 09.12.04, 10:35 I to jest święta tam gdzie się pojawia katolicyzm tam odrazu jest sodoma i gomora mogę podać przykład w śród księży rozwija się prężnie pedofilia i różne inne zboczenia kradzieże wyłudzenia oszustwa to wszystko się dzieje tam gdzie pojawi się katolicyzm.A JUŻ NIE WSPOMNĘ O ZNĘCANIU SIĘ NAD SŁABSZYMI JAK KOBIETY IDZIECI oto do czego jest zdolny katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sexica Re: głupia kobita IP: *.weglokoks.com.pl 09.12.04, 10:37 i tyle niech prosi Boga o urodę bo o rozum za późno a ta szefowa szeroko usta to nie mądrzejsza lubią obie dżigi dżigi,bara bara to chcą żeby wolno było każdy z każdym jak u zwierzątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.nll.se 09.12.04, 10:38 Idiotka! Powiedziala jednak to na co czekali lewacy z UP, SLD, czesc srodowisk homoseksualnych, Trybuna, Nie, czesc zespolu redakcyjnego GW i zacierajacy raczki lewicowcy szwedzcy! Jezeli ta idiotka mysli, ze dzieki temu zdobedzie wiecej punktow do wyborow, to sie myli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Nagonka na Środe?? Szkoda czasu IP: *.aster.pl 09.12.04, 10:39 Jordolona towarzyszka Środa zapomina o jednej prostej sprawie. Otóż w tej kochanej przez Nią Szwecji ( wspomnienia z młodości, kiedy przemycała 1 l spirytusu i zbierała truskawki ) miłujący pokój socjaldemokarci potrafią podejchać pod dyskotekę, w której bawią się mniejszości narodowe, zamknąć budymek od zewnątrz na kłodki i podpalić go. Nie słyszałem żeby w katolickiej Polsce w taki sposób wysłano na Sąd Boski jakąś z mniejszości narodowych. Towarzyszko Środa powinniście więcej pracować nad sobą bo Najukochańszy Przywódca nie będzie marnował wonów na Wasze idiotyzmy. Najukochańszy Przywódca Kim Jong Il jest bardzo niezadowolony z Waszego zachowania Towarzyszko Środa. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelandro Re: Nagonka na Środe?? Szkoda czasu 09.12.04, 10:51 No tak, jeszcze nigdy siły antyklerykalne i antychrześcijańskie nie były tak silne. Wierzę w Boga, więc jestem podejrzany... Pewnie leje w domu żonę i obmacuje swoje dziatki. Religia chrześcijańska jest religią miłości, miłosierdzia i prawdziwej tolerancji. Niektórym z nadspodziewaną łatwością przychodzi jednak obarczać ją za całe zło świata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Nagonka na Środe?? Szkoda czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:54 1. Jako katolik jestem zażenowany niektórymi wypowiedziami rzekomych obrońców wiary. Wbrew temu, co słuchają w kościele, atakują nie poglądy, ale człowieka. Pani Środa jest człowiekiem i jako taka zasługuje na szacunek. 2. Inną sprawą są poglądy pani profesor, znane nie od dziś, to też nie dziwi mnie jej wypowiedź. Natomiast oburza mnie to, że wypowiedziała te słowa na forum międzynarodowym, jako polski wysoki urzędnik państwowy. 3. Fakt, że wypowiedź jest kłamliwa nie podlega dla mnie żadnej kwestii i słusznie wiele osób mogło się poczuć oburzonymi, bo ja jako członek Kościoła nie spotkałem się nigdy z takim nauczaniem, które mogłoby choć w najmniejszej części usprawiedliwić wypowiedź pani minister 4. Najwyżej czczonym człowiekiem w Kościele Katolickim, a szczególnie w polskim Kościele jest Maryja, która jak wszystkim wiadomo była kobietą. 5. Wiele wypowiedzi antykatolickich niestety opiera się na kompletnym braku wiedzy na temat nauczania Kościoła i samej istoty religii 6. Wiele wypowiedzi rzekomych obrońców Kościoła, czyni mu niedźwiedzią przysługę i też świadcząo braku zrozumienia nauczania Chrystusa i skupiają się na potępieniu człowieka, a nie czynów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Nagonka na Środe?? Szkoda czasu IP: *.aster.pl 09.12.04, 11:02 Odniose się jedynie do punktów gdzie mam odmienne od Twojego zdanie. Ad1. Ludzi szanuje. Jordolonych zjawisk nie szanuje. Ad6. Nie jestem obrońcą Kościoła. Ten ostatni sam się obroni. Nie takie zjawiska jak towarzyszka Środa potrafił przeżyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juras Teoretycznie masz racje... IP: *.bund.de 09.12.04, 12:10 ale tylko teoretycznie! To prawda, ze chrzescijanstwo nigdy nie potepia czlowieka, ale jego czyny... Coz, kiedy nieraz trudno wytrzymac; nawet Jezus z Nazaretu mawial do faryzeuszy : "groby pobielane", "obludnicy", "plemie zmijowe" itd., a nie "wasze czyny sa jak groby pobielane", "wasze slowa sa obludne", "wasze postepowanie jest podobne do zachowania zmij"... Malo tego, to wlasnie on powiedzial takze: "Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi." (Mt 5,37) Musimy wiec bronic oczywistej prawdy, nawet poprzez stanowcza nagane czy otwarty protest w obliczu tak agresywnej arogancji. Naturalnie nie mam tu na mysli wulgaryzmow czy prymitywnych wyzwisk, ale akurat pani Sroda powinna wiedziec, co o niej myslimy... Pozdrowienia Juras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick JEŚLI ŚRODĘ BIJE MĄŻ, NIECH POWIE TO OTWARCIE IP: *.umcs.lublin.pl 09.12.04, 10:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzymianin Re: JEŚLI ŚRODĘ BIJE MĄŻ, NIECH POWIE TO OTWARCIE IP: *.chello.pl 09.12.04, 10:46 jesli ona ma meza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Chyba islam ...komuś się pomyliły te dwie religie. IP: *.novartis.com 09.12.04, 10:44 W chrześcijaństwie kobieta jest conajmniej równa z mężczyzną. Kto twierdzi inaczej nie ma wiedzy na temat chrześcijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patgaret Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.12.04, 10:46 Katolicyzm znów jest czemuś winny? Co to za bzdury? Przemoc wobec kobiet istniała zawsze w historii ludzkości; protestantyzm i islam nie są bez winy. Katolicyzm przemoc ograniczył. Komuś się wydaje, że świat bez katolicyzmu byłby piękniejszy. To idiotyzm Odpowiedz Link Zgłoś
manole Pani Sroda pomylila katolicyzm z judaizmem 09.12.04, 10:46 Z patriarchalna dominacja Boga Ojca mamy do czynienia przede wszystkim w judaizmie, a nie w katolicyzmie. Pani dr Sroda zapomniala chyba, ze polski katolicyzm jest dosc specyficzny i w duzej mierze oparty jest na kulcie Matki Boskiej i cierpiacego Chrystusa, a nie na dominacji Boga Ojca! Odpowiedz Link Zgłoś
maks17 Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? 09.12.04, 10:46 no, nie ma co ale musze sie zgodzic z pania Sroda... patriarchat w polsce kwitnie - a gdzie equal rights! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patgaret Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.12.04, 18:06 Skoro tak piszesz, to powiedz mi, gdzie jest taki kraj w którym nie ma patriarchatu? Mieszkałam w Szwecji - myślisz naiwniaku, że tam nie ma patriarchatu? Poza tym patriarchat to co innego niż religia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.uwoj.krakow.pl 09.12.04, 10:51 "W Polsce, w przeważającej mierze katolickiej, nie stosuje się wprawdzie tzw. śmierci honorowej, ale jest problem z przemocą wobec kobiet." powiedziala Sroda. I co tu nie jest prawda? Piewrsza czy druga czesc wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Mielke DYMISJA Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:52 Mam nadzieję że premier Belka będzie wiedział jak postąpić w tej sytuacji. Czy tezę Pani Ministr popieraja jakies autorytety naukowe ? Czy ma w ręku jakies badania? Bo jak nie to to jest ubecka potwarz 95 % Polaków którzy deklarują przynależność do Kosciaoła Katolickiego. Pani Środa nie obraziła swoich wyborców bo takich nie ma. Pani Środa wystawiła swiadectwo całemu Polskiemu narodowi także tym z nas którzy niewierza (pełen szacunek). Bo na zewnątrz jest postrzegana jako nasza reprezentantka. Dodajmy reprezentanka , której poglady sa niekoniecznie podzielane takze przez niewierzacych. Pełnomocnik d/s równouprawnienia ma wiele innych pól do działania niż atakowanie Kośioła. Moze Pani Środa zainteresowała by się kwestia przestrzegania prawa pracy w stosunku do kobiet. Patrz Casus supermarketu Biedronki. O tym, że urlop wychowaczy jesty mitem, bo po wykorzystaniu go kobiety są zwalniane automatycznie w większości firm. A może w Polsce nie ma honorowyuch smobójstw więc może jest lepiej niż w innych krajach w których Kosció Katolicki nie ma takich wpływów? Ktoś zapyta Moja teza jest tak samo pozbawiona Jak tępimy oszołomami na prawicy może warto by było zainteresować sie oszołomami na lewicy? Panie premierze, chociaż nie popeiram Pana rzadu zywię do Pana głeboki szacunek jako do fachowca. W tym względzie jednak proponuje zastanowic się nad dymisją tej Pani A Pani Srodzie juz dziekujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absalome Re: DYMISJA Katolicyzm źródłem przemocy wobec ko IP: 80.72.34.* 09.12.04, 10:59 Przeczytaj post sygnowany <czytelnik> i pomyśl. I nie wypowiadaj się w liczbie mnogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 195.205.251.* 09.12.04, 10:53 tak, to zadziwiajace, ze w kosciolach nigdy nie slyszalam o temacie przemocy wobec kobiet. nic, a nic.jakby nie bylo tego problemu, a jest i to ogromny! jasno widac, ze to kosciol wcale nie interesuje. a przeciez ksieza czesto musza stykac sie z tym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? 09.12.04, 10:58 Gość portalu: basia napisał(a): > tak, to zadziwiajace, ze w kosciolach nigdy nie slyszalam o temacie przemocy > wobec kobiet. nic, a nic.jakby nie bylo tego problemu, a jest i to ogromny! > jasno widac, ze to kosciol wcale nie interesuje. Widocznie bardzo rzadko bywasz w kościele. Ja bywam nieczęsto, a słyszałem o problemie przemocy wobec kobiet i wielu innych problemach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 156.17.123.* 09.12.04, 10:55 Jak najbardziej katolicyzm jest żródłem przemocy i to nie tylko wobec kobiet, ale także wobec mężczyzn. Co to za religia, która od urodzenia mówi ludziom, że są grzesznikami od urodzenia, mimo, że nie są niczemu winni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 11:00 Misia - przepraszam - ale czy wiesz, o czym napisałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 samotny Bog Ojciec 09.12.04, 10:58 nie dosc ze nie ma zony (i dobrze! na pewno zaraz by ja bil! - ach biedna ona, ta nieistniejaca zona), to jeszcze ma takie glupie dzieci jak Magda. Fajny tekst? Ale jak jeden Wloch analogicznie powiedzial, ze (nieistniejaca) bogini Wenus jest biedna, bo nie ma meza, a ma duzo klotliwych dzieci, to "Europejczycy" wywalili go z roboty. Za dyskryminacje kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb czyba czekamy na dymisję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 11:04 ostatnio wiceminister zdrowia został zdymisjonowany za mniej kłamliwą, acz nizręczną wypowiedź. Myślę, że przełożeni będą konsekwentni, choć przyznam, że czego innego się spodziewam po ministrze Balickim, a czego innego po pani Jarudze - Nowackiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: samotny Bog Ojciec IP: *.chello.pl 09.12.04, 16:02 Trojca Swieta. Trzech facetow. Strasznie nudne musi byc to towarzystwo. Potrzeba im jakiejs babki, albo trzech kazdemu do pary. Wtedy by sie weselej zrobilo Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kat Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 11:01 Masz racje: SLD do pachu a baby do garów !!! Tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten co za to płaci Minister czego? IP: *.crowley.pl 09.12.04, 11:02 Juz mniejsza nawet o to co ona tam powiedzial. Powiedziala to na zlocie czarownic jej podobnych, to co miala opowiedziec o kulcie Maryjnym w Polsce i ze w zycie religijne w Polsce kobiety sa daleko bardziej zaangazowane od mezczyzn. Wystarczy pojsc w niedziele do kosciola i zobaczyc jaka jest tam prporcja plci, z kim dzieci ida do kosciola. Ale niewazne. Mnie interesuje czy takie madrosci musza byc wyglaszane z ministerialnego stolka? Czy one sie ku.. nie moga samofinansowac i oplacac swoje posadki i wycieczki z wlasnych skladek jakijs tam feminofaszystowskiej organizacji? Odpowiedz Link Zgłoś