Dodaj do ulubionych

1994 - co grozi Norwegii jeżeli powie UE nie?

27.05.02, 12:38
Rzeczpospolita 14.10.1994r.
arch.rp.pl/a/rz/1994/10/19941014/199410140059.htmlk=on&t=1993010120020527

"Ważne dni dla Unii
16 października, 13 listopada i 28 listopada
Obserwuj wątek
    • Gość: EURO A co grozi Polsce? IP: *.liwest.at 27.05.02, 12:50
      Która przez zaciekłe, ciągle podlewane trucizną zapiekłego nacjonalizmu,
      odrzucanie rozsądnych rad z zewnątrz i z wewnątrz, staje się nieuchronnie
      jednym z najbiedniejszych i najbardziej zacofanych krajów w tej części świata,
      a może i nie tylko.
      • janusz2_ Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły 27.05.02, 13:02
        Gość portalu: EURO napisał(a):

> Która przez zaciekłe, ciągle podlewane trucizną zapiekłego nacjonalizmu,
        > odrzucanie rozsądnych rad z zewnątrz i z wewnątrz, staje się nieuchronnie
        > jednym z najbiedniejszych i najbardziej zacofanych krajów w tej części świata,
        > a może i nie tylko.

"Na tych ostatnich zaś [Norwegów]
        • Gość: EURO Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły IP: *.liwest.at 27.05.02, 13:26
          janusz2_ napisał(a):

>
          > Straszyli Norwegię w 1994r.
          > Norwegia powiedziała unii nie i jakoś te strachy się nie sprawdziły.

Niejaki Adam Małysz staje na szczycie wieży, uśmiecha się jeszcze, zjeżdża w dół
          na dwóch deskach, rozpędza do 100 km/h, wzbija w powietrze, szybuje nieruchomo,
          ląduje na ziemi, uśmiecha się jeszcze szerzej i rozdaje autogramy.
          A co by się stało ze mną, gdyby ktoś zepchnął mnie z tej samej wieży na tych
          samych deskach????????????????????????????????
          • janusz2_ Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły 27.05.02, 13:51

> janusz2_ napisał(a):
            >
            > >
            > > Straszyli Norwegię w 1994r.
            > > Norwegia powiedziała unii nie i jakoś te strachy się nie sprawdziły.
            >
            > Niejaki Adam Małysz staje na szczycie wieży, uśmiecha się jeszcze, zjeżdża w dó
            > ł
            > na dwóch deskach, rozpędza do 100 km/h, wzbija w powietrze, szybuje nieruchomo,
            >
            > ląduje na ziemi, uśmiecha się jeszcze szerzej i rozdaje autogramy.
            > A co by się stało ze mną, gdyby ktoś zepchnął mnie z tej samej wieży na tych
            > samych deskach????????????????????????????????

Ci co straszyli Norwegię okazali się ignorantami.
            Dlaczego ci co straszą Polskę mieliby się nie okazać ignorantami?
            • Gość: EURO Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły IP: *.liwest.at 27.05.02, 14:22
              Sama próba porównywania Polski z Norwegią jest... całkowicie oderwana od
              rzeczywistości.
              Powrócę uparcie do porównania mnie i Adama Małysza.
              On zjeżdża w dół z największych skoczni świata i opowiada, że to wspaniałe
              przeżycie.
              Mogę sobie wyobrazić moje wspaniałe przeżycie w tej samej sytuacji.
              I nawet by mi nie pomogło wyjaśnienie jak się to robi.
              A co dopiero gdybym te wyjaśnienia ignorował i wiedział wszystko lepiej.
              • janusz2_ Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły 27.05.02, 15:19

> Sama próba porównywania Polski z Norwegią jest... całkowicie oderwana od
                > rzeczywistości.

Nie zauważyłeś, że ja nie porównuję Polski z Norwegią, tylko przypominam
                straszenie Norwegii konsekwencjami niewstąpienia do UE.
                Euroentuzjaści używali wówczas oczywiście bzdurnych argumentów. Po latach widzą
                to już chyba wszyscy.

Obecnie konsekwencjami niewstąpienia straszona jest przez eroentuzjastów m.in.
                Polska.
                • glorius Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły 27.05.02, 17:35
                  Ta...tylko, że Norwegowie srają pieniędzmi a my raczej nie.

glorius
                  • janusz2_ Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły 28.05.02, 10:15
                    glorius napisał(a):

> Ta...tylko, że Norwegowie srają pieniędzmi a my raczej nie.
                    >
                    > glorius

A wtedy, gdy ich straszono nie "srali"?
                    Jeżeli tak, to po cholerę, wg. Ciebie, ich straszono?
                    A tak to tylko straszący wyszli na kretynów (co zresztą w tym wątku chciałem
                    podkreślić).
                  • Gość: Agent Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.02, 10:49
                    glorius napisał(a):

To tylko argument przeciw wstąpienu do UE - nie stać nas eurosocjalizm !! smile
                  • Gość: emilian Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły IP: *.radom.net / 192.168.200.* 28.05.02, 10:55
                    glorius napisał(a):

Sam widzisz; jezeli nawet Norwedzy ktorzy sraja pieniedzmi nie chca wejscia do UE
                    bo wiedza ze na tym straca (ich decyzja) to co dopiero z takimi biedakami jak my?

Przypominam ze mamy byc platnikiem netto w UE a nie stac nas na to. Dlatego
                    powinnismy brac przyklad z bogatych Norwegow.
            • Gość: Janusz Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 14:27
              janusz2_ napisał(a):

> Gość portalu: EURO napisał(a):
              >
              > > janusz2_ napisał(a):
              > >
              > > >
              > > > Straszyli Norwegię w 1994r.
              > > > Norwegia powiedziała unii nie i jakoś te strachy się nie sprawdziły.
              > >
              > > Niejaki Adam Małysz staje na szczycie wieży, uśmiecha się jeszcze, zjeżdża
              > w dó
              > > ł
              > > na dwóch deskach, rozpędza do 100 km/h, wzbija w powietrze, szybuje nieruc
              > homo,
              > >
              > > ląduje na ziemi, uśmiecha się jeszcze szerzej i rozdaje autogramy.
              > > A co by się stało ze mną, gdyby ktoś zepchnął mnie z tej samej wieży na ty
              > ch
              > > samych deskach????????????????????????????????
              >
              > Ci co straszyli Norwegię okazali się ignorantami.
              > Dlaczego ci co straszą Polskę mieliby się nie okazać ignorantami?
              ==============================
              Na razie to ja odnoszę wrażenie, że to Ty jesteś ignorantem. Z uporem maniaka
              piszesz o szkodliwości naszego przystąpienia do Unii.
              Norwegia jest jednym z najbogatszych krajów europejskich. Posiadają potężne
              zasoby ropy i gazu, bardzo dobrze rozwiniety przemysł (np. elektroniczny) , do
              tego rybołówstwo. Krótko mówiąc - raj. Niestety Norwegowie nie chcą się tym z
              innymi dzielić a mając wysoką pozycję na arenie miądzynarodowej (z przyczyn,
              które wymieniłem) mogą sobie na to pozwolić. Że sytuacja Polski jest krańcowo
              inna od norweskiej to i priorytety naszej polityki są inne. Takim priorytetem
              jest nasze przystąpienie do Unii czy to się Januszowi2 podoba czy nie.
              Z tym wywoływaniem duchów stajesz już się nudny. Brak innych płyt w repertuarze?
              Mimo wszystko prounijnie pozdrawiam

Janusz

• Gość: # Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły IP: *.wroclaw.tpnet.pl 27.05.02, 14:38
                Janusz!

Jak nazwac czlowieka wyksztalconego, inteligentnego, ktory
                na przykladzie Norwegii, wydedukowal, iz Niemcy chca sie podzielic
                z Polska?

Jakakolwiek analogia polityki z "dobrym wujkiem" jest kompromitacja
                znajomosci podstaw a nawet definicji pojecia "polityka".

Przepraszam za szczerosc i polecam specjalnie dla Ciebie
                watek "Korzysci wstapienia do UE".

• Gość: Janusz Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 18:22
                  Gość portalu: # napisał(a):

> Janusz!
                  >
                  > Jak nazwac czlowieka wyksztalconego, inteligentnego, ktory
                  > na przykladzie Norwegii, wydedukowal, iz Niemcy chca sie podzielic
                  > z Polska?
                  ===========================
                  Nie domagam się komplementów. Mów mi Janusz.smile
                  Niemcy skorzy do dzielenia się z innymi na pewno nie są, ale są żywotnie
                  zainteresowani pokojem na kontynencie. Utrwalenie starego systemu spowoduje
                  dalszą degradację Polski. Widzisz, pokój na świecie jest możliwy jeśli wszyscy
                  potencjalnie mogący wojować mieli będą zbyt wiele do stracenia. Jeśli warunki
                  życia tak w Niemczech jak i w Polsce będą PORÓWNYWALNE - szansa na wybuch
                  konfliktu zbrojnego będzie potencjalnie mniejsza.
                  > Jakakolwiek analogia polityki z "dobrym wujkiem" jest kompromitacja
                  > znajomosci podstaw a nawet definicji pojecia "polityka".
                  Wyjaśniłem wyżej, że działanie krajów członków Unii nie jest działalnością
                  charytatywną. To konieczność dziejowa! Należy tak powiązać kraje członkowskie
                  politycznie , militarnie i gospodarczo aby między sobą nie wojowały a na zewnątrz
                  będą stanowiły siłę nie do zlekceważenia dla potencjalnego agresora.
                  > Przepraszam za szczerosc i polecam specjalnie dla Ciebie
                  > watek "Korzysci wstapienia do UE".

====================
                  Nigdy nie podejrzewałem Ciebie o brak szczerości, więc zarzutu nieszczerości po
                  mnie się nie spodziewaj. Za propozycję dziękuję. Chętnie poczytam. Tobie w
                  rewanżu proponuję: www.infoeuropa.gov.pl
                  Znajdziesz tam odpowiedź na wiele nurtujących Ciebie pytań. Na resztę odpowie
                  samo życie.

Pozdrawiam
                  Janusz

• jacek#jw Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły 27.05.02, 14:41
                Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Na razie to ja odnoszę wrażenie, że to Ty jesteś ignorantem. Z uporem maniaka
                > piszesz o szkodliwości naszego przystąpienia do Unii.

O szkodliwości tak właśnie należy pisać, z uporem maniaka.

> Norwegia jest jednym z najbogatszych krajów europejskich. Posiadają potężne
                > zasoby ropy i gazu, bardzo dobrze rozwiniety przemysł (np. elektroniczny) , do
                > tego rybołówstwo. Krótko mówiąc - raj.

Krótko mówiąc dałeś przykład na to, że nie należy wstępować. Tak jak Norwegia.

> Niestety Norwegowie nie chcą się tym z
                > innymi dzielić a mając wysoką pozycję na arenie miądzynarodowej (z przyczyn,
                > które wymieniłem) mogą sobie na to pozwolić. Że sytuacja Polski jest krańcowo
                > inna od norweskiej to i priorytety naszej polityki są inne. Takim priorytetem
                > jest nasze przystąpienie do Unii czy to się Januszowi2 podoba czy nie.

Takie stwierdzenie nie jest żadnym argumentem, a na dodatek dość dziwnie brzmi.
                Priorytety te bowiem nie powinny opierać się na upodobaniach. Czy dlatego mamy
                wstępować do Unii, ba tak Januszowi się podoba?

> Z tym wywoływaniem duchów stajesz już się nudny. Brak innych płyt w repertuarze
                > ?
                > Mimo wszystko prounijnie pozdrawiam
                >
                > Janusz
                >

Pozdrowienia antyunijne / Jacek
                • Gość: Janusz Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 18:28
                  jacek#jw napisał(a):

> Gość portalu: Janusz napisał(a):
                  >
                  > > Na razie to ja odnoszę wrażenie, że to Ty jesteś ignorantem. Z uporem mani
                  > aka
                  > > piszesz o szkodliwości naszego przystąpienia do Unii.
                  Jacek
                  > O szkodliwości tak właśnie należy pisać, z uporem maniaka.
                  Janusz
                  Dobrze jest też przytoczyć jakieś argumenty na poparcie tej tezy.
                  > > Norwegia jest jednym z najbogatszych krajów europejskich. Posiadają potężn
                  > e
                  > > zasoby ropy i gazu, bardzo dobrze rozwiniety przemysł (np. elektroniczny)
                  > , do
                  > > tego rybołówstwo. Krótko mówiąc - raj.
                  Jacek
                  > Krótko mówiąc dałeś przykład na to, że nie należy wstępować. Tak jak Norwegia.
                  Janusz. Krótko mówiąc wskazałem na zupełnie inne uwarunkowania gospodarcze a i
                  geopolityczne dało by się też zastosować.
                  > > Niestety Norwegowie nie chcą się tym z
                  > > innymi dzielić a mając wysoką pozycję na arenie miądzynarodowej (z przyczy
                  > n,
                  > > które wymieniłem) mogą sobie na to pozwolić. Że sytuacja Polski jest krańc
                  > owo
                  > > inna od norweskiej to i priorytety naszej polityki są inne. Takim prioryte
                  > tem
                  > > jest nasze przystąpienie do Unii czy to się Januszowi2 podoba czy nie.
                  Jacek
                  > Takie stwierdzenie nie jest żadnym argumentem, a na dodatek dość dziwnie brzmi.
                  >
                  > Priorytety te bowiem nie powinny opierać się na upodobaniach. Czy dlatego mamy
                  > wstępować do Unii, ba tak Januszowi się podoba?
                  Janusz. Oczywiście, że nie. Ja jestem za przystąpieniem do Unii bo widzę w tym
                  fakcie szansę dla mojego Kraju.
                  > > Z tym wywoływaniem duchów stajesz już się nudny. Brak innych płyt w repert
                  > uarze
                  > > ?
                  > > Mimo wszystko prounijnie pozdrawiam
                  > >
                  > > Janusz
                  > >
                  >
                  > Pozdrowienia antyunijne / Jacek

• jacek#jw Re: Strachy wobec Norwegii się nie sprawdziły 29.05.02, 11:02

> > O szkodliwości tak właśnie należy pisać, z uporem maniaka.
                    > Janusz
                    > Dobrze jest też przytoczyć jakieś argumenty na poparcie tej tezy.

Jeżeli coś jest szkodliwe, jak papierosy, alkohol, wstąpienie do UE, socjalizm i
                    wiele innych rzeczy to należy o tym mówić, nie zakazywać np. To jednak temat
                    poboczny, główny zaś to czy wstąpienie jest szkodliwe. No i wreszcie przytocz
                    argumenty, że zaniechanie pisania o szkodliwości jest skuteczne.

> > > Norwegia jest jednym z najbogatszych krajów europejskich. Posiadają p
                    > otężn
                    > > e
                    > > > zasoby ropy i gazu, bardzo dobrze rozwiniety przemysł (np. elektronic
                    > zny)
                    > > , do
                    > > > tego rybołówstwo. Krótko mówiąc - raj.
                    > Jacek
                    > > Krótko mówiąc dałeś przykład na to, że nie należy wstępować. Tak jak Norwe
                    > gia.
                    > Janusz. Krótko mówiąc wskazałem na zupełnie inne uwarunkowania gospodarcze a i
                    > geopolityczne dało by się też zastosować.

Nie. Przykład wyraźnie wskazywał Norwegię jako kraj, który nie wstąpił i jest
                    bogaty. (któtko mówiąc raj). Inne uwarunkowania wystąpią zawsze przy tego typu
                    porównaniach. Chodzi o zasadę, w tym przypadku wstąpić lub nie. Z przykładu
                    wynika, że nie ma oczywistego związku między wstąpieniem do UE i wzrostem
                    gospodarczym wstępującego kraju.

> Janusz. Oczywiście, że nie. Ja jestem za przystąpieniem do Unii bo widzę w tym
                    > fakcie szansę dla mojego Kraju.

Jaką szansę i w jaki sposób miałaby być ona skonsumowana? UE sama ma olbrzymie
                    trudności z rozwojem gospodarczym, więc w jaki sposób miałaby ten rozwój
                    stymulować w krajach wstępujących.

Pozdr / Jacek
        • Gość: robas Ropa i ryby. IP: *.chcg3.il.corecomm.net 27.05.02, 17:56
          janusz2_ napisał(a):

>
          > > Która przez zaciekłe, ciągle podlewane trucizną zapiekłego nacjonalizmu,
          > > odrzucanie rozsądnych rad z zewnątrz i z wewnątrz, staje się nieuchronnie
          > > jednym z najbiedniejszych i najbardziej zacofanych krajów w tej części świ
          > ata,
          > > a może i nie tylko.
          >
          > "Na tych ostatnich zaś [Norwegów]
          • Gość: Janusz Re: Ropa i ryby. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 18:37
            Gość portalu: robas napisał(a):

> janusz2_ napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: EURO napisał(a):
            > >
            > > > Która przez zaciekłe, ciągle podlewane trucizną zapiekłego nacjonaliz
            > mu,
            > > > odrzucanie rozsądnych rad z zewnątrz i z wewnątrz, staje się nieuchro
            > nnie
            > > > jednym z najbiedniejszych i najbardziej zacofanych krajów w tej częśc
            > i świ
            > > ata,
            > > > a może i nie tylko.
            > >
            > > "Na tych ostatnich zaś [Norwegów]
            • janusz2_ Re: Ropa i ryby. 28.05.02, 10:19

> Bardzo celny argument.
              > Jeszcze w tej chwili Norwegia dostarcza na rynek Unii ponad 60% zapotrzebowania
              >
              > na łososia hodowlanego. Ale konkurencja nie śpi. Na Wyspach Owczych i w
              > północnych regionach Szkocji już zakłada się na masową skalę hodowle tej
              > wspaniałej ryby. Za kilka lat Szkoci (Unia) zasypią rynek własnymi łososiami i
              > Norwedzy bedą musieli szukać rynków zbytu daleko od swoich granic.
              >
              > Pozdrawiam
              >
              > Janusz
              >

A masz jekieś aktualne dane porównawcze gospodarki Norwegii i "przodujących"
              państw UE?
              • Gość: robas Re: Ropa i ryby. IP: *.asapsoftware.com 28.05.02, 16:20
                janusz2_ napisał(a):

>
                > > Bardzo celny argument.
                > > Jeszcze w tej chwili Norwegia dostarcza na rynek Unii ponad 60% zapotrzebo
                > wania
                > >
                > > na łososia hodowlanego. Ale konkurencja nie śpi. Na Wyspach Owczych i w
                > > północnych regionach Szkocji już zakłada się na masową skalę hodowle tej
                > > wspaniałej ryby. Za kilka lat Szkoci (Unia) zasypią rynek własnymi łososia
                > mi i
                > > Norwedzy bedą musieli szukać rynków zbytu daleko od swoich granic.
                > >
                > > Pozdrawiam
                > >
                > > Janusz
                > >
                >
                > A masz jekieś aktualne dane porównawcze gospodarki Norwegii i "przodujących"
                > państw UE?
                >

Poszukaj w roczniku statystycznym jesli nie wiesz.
                • janusz2_ Re: Ropa i ryby. 28.05.02, 16:36

> janusz2_ napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > A masz jekieś aktualne dane porównawcze gospodarki Norwegii i "przodującyc
                  > h"
                  > > państw UE?
                  > >
                  >
                  > Poszukaj w roczniku statystycznym jesli nie wiesz.

Ja akurat nie muszę.
                  Polecam tę lekturę tym, którzy wychwalają UE i nadal straszą Norwegię problemami
                  gospodarczymi.
              • Gość: Janusz Re: Ropa i ryby. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 20:57
                janusz2_ napisał(a):

>
                > wania
                > >
                > mi i
                > >
                > > Pozdrawiam
                > >
                > > Janusz
                > >
                >
                > A masz jekieś aktualne dane porównawcze gospodarki Norwegii i "przodujących"
                > państw UE?
                =====================
                A Ty masz?
                Janusz

• Gość: Agent Re: Ropa i ryby. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.02, 11:02
              > Bardzo celny argument.
              > Jeszcze w tej chwili Norwegia dostarcza na rynek Unii ponad 60% zapotrzebowania
              > na łososia hodowlanego. Ale konkurencja nie śpi. Na Wyspach Owczych i w
              > północnych regionach Szkocji już zakłada się na masową skalę hodowle tej
              > wspaniałej ryby. Za kilka lat Szkoci (Unia) zasypią rynek własnymi łososiami i
              > Norwedzy bedą musieli szukać rynków zbytu daleko od swoich granic.

Juz wiesz, ze Norwegia przegra konkurencje ?? Skad wiesz, moze wygra ? A jesli
              przegra to co ?? Co to za argument, nie rozumiem - konkurencja jak konkurencja smile
              A skad wiesz moze podziela rynek po polowie ?? smile)
              • Gość: robas Re: Ropa i ryby. IP: *.asapsoftware.com 28.05.02, 16:21
                Gość portalu: Agent napisał(a):

> wania
                > mi i
                >
                > Juz wiesz, ze Norwegia przegra konkurencje ?? Skad wiesz, moze wygra ? A jesli
                > przegra to co ?? Co to za argument, nie rozumiem - konkurencja jak konkurencja
                > smile
                > A skad wiesz moze podziela rynek po polowie ?? smile)

Jesli unia przestanie kupowac ryby od Norwegii, to ta przegra. Beda musieli
                zjesc te ryby sami. Przeczytaj sobie rozmowe Polityki z ministrem norweskim.
                Jakies dwa numery do tylu.
                • Gość: Agent Wolny rynek ?? A gdzie tam ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.02, 16:29
                  > Jesli unia przestanie kupowac ryby od Norwegii, to ta przegra. Beda musieli
                  > zjesc te ryby sami.

Przepraszam, ale ja myslalem ze to konsumenci/ importerzy qpują te ryby, a Ty
                  chcesz powiedziec ze biurokraci z UE ? No tak - zapomnialem, gdzie wolny rynek w
                  UE buhahaha ;P
                  No ale to jest tylko dowod na to, ze nie powinnismy sie pchac do raju recznie
                  sterowanego, bo wiadomo jak kazdy taki kraj konczy...
                  • Gość: robas Blizsza koszula cialu. IP: *.asapsoftware.com 28.05.02, 19:00

> Gość portalu: robas napisał(a):
                    > > Jesli unia przestanie kupowac ryby od Norwegii, to ta przegra. Beda musie
                    > li
                    > > zjesc te ryby sami.
                    >
                    > Przepraszam, ale ja myslalem ze to konsumenci/ importerzy qpują te ryby, a Ty
                    > chcesz powiedziec ze biurokraci z UE ? No tak - zapomnialem, gdzie wolny rynek
                    > w
                    > UE buhahaha ;P
                    > No ale to jest tylko dowod na to, ze nie powinnismy sie pchac do raju recznie
                    > sterowanego, bo wiadomo jak kazdy taki kraj konczy...

Nikt nie twierdzi, ze Unia jest organizacja popierajaca w pelni wolny rynek. Ale
                    tez pomimo to powninnismy z nia trzymac. Oni sa po prostu silniejsi, a nie bedac
                    ich czescia, nie bedziemy mieli prawa glosu (pamietaj, ze wszystkie najwazniejsze
                    decyzje musza miec 100% poparcia wszystkich krajow wspolnoty, wiekszosc tu nie
                    wystarczy).
                    Poza tym, ja takze jestem za wolnym rynkiem, ale co zrobic np. z paroma milionami
                    polskich rolnikow? Juz maja doplaty rzadowe a i tak sobie nie radza. Podobnie
                    wiele dzialow przemyslu.
                    • Gość: Agent Re: Blizsza koszula cialu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.02, 20:40
                      > Nikt nie twierdzi, ze Unia jest organizacja popierajaca w pelni wolny rynek. A
                      > le
                      > tez pomimo to powninnismy z nia trzymac. Oni sa po prostu silniejsi, a nie bed
                      > ac
                      > ich czescia, nie bedziemy mieli prawa glosu (pamietaj, ze wszystkie najwazniejs
                      > ze
                      > decyzje musza miec 100% poparcia wszystkich krajow wspolnoty, wiekszosc tu nie
                      > wystarczy).

Jednomyslne decyzje ? UE to jeden wielki kabaret, przeczytaj sobie to:
                      info.onet.pl/500051,12,item.html - i jak tu wchodzic to takiej
                      organizacji ? Gowna a nie glos bedziemy mieli !! Mniejsza z tym, bo i tak wejscie
                      nam sie po prostu nie oplaca.

> Poza tym, ja takze jestem za wolnym rynkiem, ale co zrobic np. z paroma miliona
                      > mi polskich rolnikow? Juz maja doplaty rzadowe a i tak sobie nie radza.
                      > Podobnie wiele dzialow przemyslu.

Wlasnie dlatego sobie nie radzą. I jeszcze przez ten caly socjalizm i etatyzm w
                      naszym panstwie.
              • Gość: Janusz Re: Ropa i ryby. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 21:01

> wania
                > mi i
                >
                > Juz wiesz, ze Norwegia przegra konkurencje ?? Skad wiesz, moze wygra ? A jesli
                > przegra to co ?? Co to za argument, nie rozumiem - konkurencja jak konkurencja
                > smile
                > A skad wiesz moze podziela rynek po polowie ?? smile)
                ============================
                Owszem podzielą wśród członków Unii. Jeśli Szkoci będą dostarczali łososia bez
                cła a norweski będzie oclony ,to którego kupisz?
                Z sympatii do Norwegów ten z cłem czy ten unijny tańszy?
                Janusz

• Gość: Agent Re: Ropa i ryby. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.02, 00:56

> Gość portalu: Agent napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: Janusz napisał(a):
                  > > > Bardzo celny argument.
                  > > > Jeszcze w tej chwili Norwegia dostarcza na rynek Unii ponad 60% zapot
                  > rzebo
                  > > wania
                  > > > na łososia hodowlanego. Ale konkurencja nie śpi. Na Wyspach Owczych i
                  > w
                  > > > północnych regionach Szkocji już zakłada się na masową skalę hodowle
                  > tej
                  > > > wspaniałej ryby. Za kilka lat Szkoci (Unia) zasypią rynek własnymi ło
                  > sosia
                  > > mi i
                  > > > Norwedzy bedą musieli szukać rynków zbytu daleko od swoich granic.
                  > >
                  > > Juz wiesz, ze Norwegia przegra konkurencje ?? Skad wiesz, moze wygra ? A j
                  > esli
                  > > przegra to co ?? Co to za argument, nie rozumiem - konkurencja jak konkure
                  > ncja
                  > > smile
                  > > A skad wiesz moze podziela rynek po polowie ?? smile)
                  > ============================
                  > Owszem podzielą wśród członków Unii. Jeśli Szkoci będą dostarczali łososia bez
                  > cła a norweski będzie oclony ,to którego kupisz?
                  > Z sympatii do Norwegów ten z cłem czy ten unijny tańszy?

Januszu ! Oczywiscie ze tanszy !!! Ale mowa tu byla o konkurencji, a ja przez
                  konkurencje rozumiem KONKURENCJE WOLNORYNKOWĄ a nie faszystowską.

Pozdrawiam
                  • Gość: robas Musisz sie przeniesc na inna planete. IP: *.chcg3.il.corecomm.net 29.05.02, 05:30

>
                    > > Gość portalu: Agent napisał(a):
                    > >
                    > > > Gość portalu: Janusz napisał(a):
                    > > > > Bardzo celny argument.
                    > > > > Jeszcze w tej chwili Norwegia dostarcza na rynek Unii ponad 60%
                    > zapot
                    > > rzebo
                    > > > wania
                    > > > > na łososia hodowlanego. Ale konkurencja nie śpi. Na Wyspach Owcz
                    > ych i
                    > > w
                    > > > > północnych regionach Szkocji już zakłada się na masową skalę hod
                    > owle
                    > > tej
                    > > > > wspaniałej ryby. Za kilka lat Szkoci (Unia) zasypią rynek własny
                    > mi ło
                    > > sosia
                    > > > mi i
                    > > > > Norwedzy bedą musieli szukać rynków zbytu daleko od swoich grani
                    > c.
                    > > >
                    > > > Juz wiesz, ze Norwegia przegra konkurencje ?? Skad wiesz, moze wygra
                    > ? A j
                    > > esli
                    > > > przegra to co ?? Co to za argument, nie rozumiem - konkurencja jak ko
                    > nkure
                    > > ncja
                    > > > smile
                    > > > A skad wiesz moze podziela rynek po polowie ?? smile)
                    > > ============================
                    > > Owszem podzielą wśród członków Unii. Jeśli Szkoci będą dostarczali łososia
                    > bez
                    > > cła a norweski będzie oclony ,to którego kupisz?
                    > > Z sympatii do Norwegów ten z cłem czy ten unijny tańszy?
                    >
                    > Januszu ! Oczywiscie ze tanszy !!! Ale mowa tu byla o konkurencji, a ja przez
                    > konkurencje rozumiem KONKURENCJE WOLNORYNKOWĄ a nie faszystowską.
                    >
                    > Pozdrawiam

Nazywa sie utopia. A wszystkim innym radze przestac zyc marzeniami i trzymac
                    sie blizej ziemi.
      • Gość: Marcin Re: A co grozi Polsce? IP: *.sympatico.ca 27.05.02, 13:42

> jednym z najbiedniejszych i najbardziej zacofanych krajów w tej części świata,
        > a może i nie tylko.

Bieda zaczela sie wkraac od momentu dostosowania polskiej gospodarki do
        standartow unii i wyprzedazy co wazniejszych sektorow gospodarki za bezcen.
        • Gość: # Re: A co grozi Polsce? IP: *.wroclaw.tpnet.pl 27.05.02, 13:50
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

>
          > Bieda zaczela sie wkraac od momentu dostosowania polskiej gospodarki do
          > standartow unii i wyprzedazy co wazniejszych sektorow gospodarki za bezcen.

A jednoczesnie elity zaczely sie bogacic "wlasna" praca...

Np. Zemek czy Bagsik, znam tylko dwu a Wy?
          P.S. Czy oni dalej siedza?
          • Gość: # Re: A co grozi Polsce? IP: *.wroclaw.tpnet.pl 27.05.02, 14:22
            Nikt nie zna wiecej "pracowitych"?
        • Gość: Prezes Re: A co grozi Polsce? IP: *.ces.clemson.edu 27.05.02, 17:55
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

>
          > > Która przez zaciekłe, ciągle podlewane trucizną
          zapiekłego nacjonalizmu,
          > > odrzucanie rozsądnych rad z zewnątrz i z wewnątrz,
          staje się nieuchronnie
          > > jednym z najbiedniejszych i najbardziej zacofanych
          krajów w tej części świ
          > ata,
          > > a może i nie tylko.
          >
          > Bieda zaczela sie wkraac od momentu dostosowania
          polskiej gospodarki do
          > standartow unii i wyprzedazy co wazniejszych sektorow
          gospodarki za bezcen.

wyprzedaz za bezcen zaczela sie na dlugo przed
          upadkiem PZPR, kiedy to dla wielu partyjnych
          "prominentow" stalo sie jasne, ze wladza im sie wymknie
          z rak a co zagrabia to raczej pozostanie ich.
          O Unii Europejskiej nikomu sie w Polsce nie snilo
          w drugiej polowie lat osiemdziesiatych, a bieda byla
          wieksza niz jest teraz.
          Trudno powiedziec, kiedy bieda sie "zaczela",
          ale napewno nie od momentu, kiedy pojawily sie pomysly
          przystapienia Polski do Unii.

• Gość: robas Polsce grozi zapomnienie. IP: *.chcg3.il.corecomm.net 27.05.02, 17:59

> a może i nie tylko.

I wegetacja poza Unia. Z wysokimi clami i wizami do wszystkich dookola.
        Produkcja jedynie na wlasny rynek, upadlym rolnictwem i przemyslem ciezkim oraz
        miliony nedzarzy.
        • Gość: Janusz Re: Polsce grozi zapomnienie. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 18:46

>
          > > Która przez zaciekłe, ciągle podlewane trucizną zapiekłego nacjonalizmu,
          > > odrzucanie rozsądnych rad z zewnątrz i z wewnątrz, staje się nieuchronnie
          > > jednym z najbiedniejszych i najbardziej zacofanych krajów w tej części świ
          > ata,
          > > a może i nie tylko.
          >
          > I wegetacja poza Unia. Z wysokimi clami i wizami do wszystkich dookola.
          > Produkcja jedynie na wlasny rynek, upadlym rolnictwem i przemyslem ciezkim oraz
          >
          > miliony nedzarzy.
          ======================
          I znowu słusznie. Bedziemy jednym ze "Stanów" w dużym państwie europejskim.
          Pojawią się inwestycje i miejsca pracy. Nie od razu, ale mamy w zwiazku z tym
          jakieś perspektywy w przeciwnym razie izolację. Jakoś nie mogę zrozumieć
          stanowiska niektórych dyskutantów. Tyle lat byliśmy pod butem sowieckim. Każdy
          wyjazd to była makabra paszportowo - wizowa. Dzisiaj przed nami historyczna
          szansa bycia wśród swoich. Czy zawsze muszą znaleźć się ludzie, którzy są przeciw?
          Pewnie mienią się patriotami...

Janusz

• janusz2_ Re: Polsce grozi zapomnienie. 28.05.02, 10:24

> I znowu słusznie. Bedziemy jednym ze "Stanów" w dużym państwie europejskim.
            > Pojawią się inwestycje i miejsca pracy. Nie od razu, ale mamy w zwiazku z tym
            > jakieś perspektywy w przeciwnym razie izolację. Jakoś nie mogę zrozumieć
            > stanowiska niektórych dyskutantów. Tyle lat byliśmy pod butem sowieckim. Każdy
            > wyjazd to była makabra paszportowo - wizowa. Dzisiaj przed nami historyczna
            > szansa bycia wśród swoich. Czy zawsze muszą znaleźć się ludzie, którzy są przec
            > iw?
            > Pewnie mienią się patriotami...
            >
            > Janusz
            >

Ale przeciwko "tworowi" (takiemu jak UE)wymagającemu od wszystkich w koło wiz i
            izolującemu wszystkich, nie masz nic?
            I jeszcze najchętniej byś się przyłączył (budując na wschodniej granicy Polski
            zasieki takie jak były w czasach imperium sowieckiego, ale teraz "słuszne", bo na
            żądanie Unii).
            • Gość: Janusz Re: Polsce grozi zapomnienie. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 21:09
              janusz2_ napisał(a):

>
              > > I znowu słusznie. Bedziemy jednym ze "Stanów" w dużym państwie europejskim
              > .
              > > Pojawią się inwestycje i miejsca pracy. Nie od razu, ale mamy w zwiazku z
              > tym
              > > jakieś perspektywy w przeciwnym razie izolację. Jakoś nie mogę zrozumieć
              > > stanowiska niektórych dyskutantów. Tyle lat byliśmy pod butem sowieckim. K
              > ażdy
              > > wyjazd to była makabra paszportowo - wizowa. Dzisiaj przed nami historyczn
              > a
              > > szansa bycia wśród swoich. Czy zawsze muszą znaleźć się ludzie, którzy są
              > przec
              > > iw?
              > > Pewnie mienią się patriotami...
              > >
              > > Janusz
              > >
              >
              > Ale przeciwko "tworowi" (takiemu jak UE)wymagającemu od wszystkich w koło wiz i
              >
              > izolującemu wszystkich, nie masz nic?
              > I jeszcze najchętniej byś się przyłączył (budując na wschodniej granicy Polski
              > zasieki takie jak były w czasach imperium sowieckiego, ale teraz "słuszne", bo
              > na
              > żądanie Unii).
              Nagły przejaw sympatii do byłego Kraju Rad. Takiego "argumentu" po Tobie bym się
              nie spodziewał. A gdzie handel z tym krajem teraz. Wisimy im za ropę i gaz
              horrendalne sumy a towarów naszych nie chcą. Nabiorą szacunku jak pojeżdżą do nas
              z wizą. A pamiętasz "kurica nie pcica - Polsza nie zagranica"?

Janusz

• janusz2_ Re: Polsce grozi zapomnienie. 29.05.02, 10:04

> Nagły przejaw sympatii do byłego Kraju Rad. Takiego "argumentu" po Tobie bym si
                > ę
                > nie spodziewał.

Trudno się rozmawia z kimś, kto albo nic nie rozumie, albo udaje, że nic nie
                rozumie. Gdzieś Ty wyczytał "nagłą sypatię do Kraju Rad" z mojego postu?

Zasieki na granicach, czy to stawiane przez UE czy przez "Kraj Rad" są mi tak
                samo obrzydliwe.

> Nabiorą szacunku jak pojeżdżą do nas z wizą.

Ot nastojaszczij demokrat.
                Pełen szacunek dla innych ludzi (godny prawdziwego socjalisty).

> A pamiętasz "kurica nie pcica - Polsza nie zagranica"?

A nie zauważyłeś, że ostatnio co nieco się zmieniło?

• Gość: # Re: Polsce grozi zapomnienie. IP: *.wroclaw.tpnet.pl 28.05.02, 10:31

> Tyle lat byliśmy pod butem sowieckim.
            > Dzisiaj przed nami historyczna szansa bycia wśród swoich.
            ----------------------------------------------------
            A wtedy bylismy wsrod obcych?

>...Nie od razu, ale mamy w zwiazku z tym
            > jakieś perspektywy w przeciwnym razie izolację.
            ---------------------------------------------------
            I nie chcielismy wywalczyc izolacji od swoich?

Napisales Januszu, jakies cwiczenia z logiki dla poczatkujacych?
            Ale zamiast dwu bledow w dwu zdaniach, nagromadziles ich co najmniej cztery.
            A dodatkowo wniosek z jednego zdania jest przeciwny do wniosku z drugiego.
            I co to ma wspolnego z "jakimis patriotami" ?
            • Gość: robas Re: Polsce grozi zapomnienie. IP: *.asapsoftware.com 28.05.02, 16:19
              Gość portalu: # napisał(a):

>
              > > Tyle lat byliśmy pod butem sowieckim.
              > > Dzisiaj przed nami historyczna szansa bycia wśród swoich.
              > ----------------------------------------------------
              > A wtedy bylismy wsrod obcych?
              >
              >
              > >...Nie od razu, ale mamy w zwiazku z tym
              > > jakieś perspektywy w przeciwnym razie izolację.
              > ---------------------------------------------------
              > I nie chcielismy wywalczyc izolacji od swoich?
              >
              >
              > Napisales Januszu, jakies cwiczenia z logiki dla poczatkujacych?
              > Ale zamiast dwu bledow w dwu zdaniach, nagromadziles ich co najmniej cztery.
              > A dodatkowo wniosek z jednego zdania jest przeciwny do wniosku z drugiego.
              > I co to ma wspolnego z "jakimis patriotami" ?

Oczywiscie, ze bylismy wsrod obcych. Wszelkie niezalezne myslenie bylo wladzom
              obce ideowo.
              W dodatku nasi "przyjaciele" sami sie nimi mianowali, bez pytania nas o to.
              Ja wole sie izolowac od takich "swoich".
              Twoje wywody "logiczne" pewnie pisales na duzym kacu.
    • Gość: Agent Polska w lepszej sytuacji od Norwegów ?:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.02, 11:37
      Eurowariaci ciągle powtarzają, że przeciez Norwegia ma rope, ryby, gaz,....ale
      chyba Polacy są w lepszej sytuacji, bo jednak maja wiele tysięcy innych prodoktów
      i uslug, a Norwegowie tylko te trzy ? wink

Euroschizofrenicy tez bełkoczą: co my mozemy zaoferowac innym itd.... no ale
      jednak cos oferujemy, skoro nasz eksport wynosi 36 092 200 000 $ !!!

Skąd u europomyleńców tak częste objawy schizofreni ?
      • Gość: robas Polska eksportuje tylko troche zywnosci. IP: *.asapsoftware.com 28.05.02, 16:24

> Eurowariaci ciągle powtarzają, że przeciez Norwegia ma rope, ryby, gaz,....ale
        > chyba Polacy są w lepszej sytuacji, bo jednak maja wiele tysięcy innych prodokt
        > ów
        > i uslug, a Norwegowie tylko te trzy ? wink
        >
        > Euroschizofrenicy tez bełkoczą: co my mozemy zaoferowac innym itd.... no ale
        > jednak cos oferujemy, skoro nasz eksport wynosi 36 092 200 000 $ !!!
        >
        > Skąd u europomyleńców tak częste objawy schizofreni ?

Dlatego import z Polski mozna spokojnie zastapic podobnym ze Slowacji czy
        Ukrainy, wiekszosc krajow naszego regionu produkuje podobne produkty.
        Bez eksportu do Unii zginiemy, bo nikt nie bedzie potrzebowal naszych produktow.
        Cenowo nie jestesmy konkurencyjni, jakosciowo takze nie, w dodatku musimy sami
        importowac, bo wielu dobr sami nie wytwarzamy.
        • Gość: Agent Re: Polska eksportuje tylko troche zywnosci. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.02, 16:36

>
          > > Eurowariaci ciągle powtarzają, że przeciez Norwegia ma rope, ryby, gaz,...
          > .ale
          > > chyba Polacy są w lepszej sytuacji, bo jednak maja wiele tysięcy innych pr
          > odokt
          > > ów
          > > i uslug, a Norwegowie tylko te trzy ? wink
          > >
          > > Euroschizofrenicy tez bełkoczą: co my mozemy zaoferowac innym itd.... no a
          > le
          > > jednak cos oferujemy, skoro nasz eksport wynosi 36 092 200 000 $ !!!
          > >
          > > Skąd u europomyleńców tak częste objawy schizofreni ?
          >
          > Dlatego import z Polski mozna spokojnie zastapic podobnym ze Slowacji czy
          > Ukrainy, wiekszosc krajow naszego regionu produkuje podobne produkty.
          > Bez eksportu do Unii zginiemy, bo nikt nie bedzie potrzebowal naszych produktow
          > .
          > Cenowo nie jestesmy konkurencyjni, jakosciowo takze nie, w dodatku musimy sami
          > importowac, bo wielu dobr sami nie wytwarzamy.

Panie Bolngu !! Mamy kolejnego spiskowca !! Twierdzi, ze jak nie wejdziemy do UE
          to wszyscy beda nas izolowac i kazdy nalozy na nas zakaz eksportu do ich kraju -
          maja nas stawiac u boku z Kubą tylko dlatego, że nie wejdziemy do UE ?? I akurat
          Polske sposrod ponad 190 krajow swiata ??
          W takim razie to nasi wrogowie co nam probuja swoja wole dyktowac - Panowie
          lapcie za szabelki i na szwabów !!!
          • Gość: robas Pomysl troche. IP: *.asapsoftware.com 28.05.02, 18:55

> Panie Bolngu !! Mamy kolejnego spiskowca !! Twierdzi, ze jak nie wejdziemy do U
            > E
            > to wszyscy beda nas izolowac i kazdy nalozy na nas zakaz eksportu do ich kraju
            > -
            > maja nas stawiac u boku z Kubą tylko dlatego, że nie wejdziemy do UE ?? I akura
            > t
            > Polske sposrod ponad 190 krajow swiata ??
            > W takim razie to nasi wrogowie co nam probuja swoja wole dyktowac - Panowie
            > lapcie za szabelki i na szwabów !!!

Zakaz eksportu nie bedzie potrzebny. Dzieki Ukladowi Stowarzyszeniowemu z Unia
            mamy niskie stawki celne. Wystarczy wypowiedzec Uklad i wroca stare, wyzsze.
            Nasze produkty beda drozsze od unijnych i to wystarczy. Poniewaz tez nie mamy
            wyrobionych marek, jakosciowo takze jestesmy do tylu, wiec stracimy te rynki.
            Powrot zas do cel i wiz wjazdowych mozesz oczywiscie nazywac izolacja.
            • Gość: Agent Re: Pomysl troche. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.02, 20:46
              > Zakaz eksportu nie bedzie potrzebny. Dzieki Ukladowi Stowarzyszeniowemu z Unia
              > mamy niskie stawki celne. Wystarczy wypowiedzec Uklad i wroca stare, wyzsze.
              > Nasze produkty beda drozsze od unijnych i to wystarczy. Poniewaz tez nie mamy
              > wyrobionych marek, jakosciowo takze jestesmy do tylu, wiec stracimy te rynki.
              > Powrot zas do cel i wiz wjazdowych mozesz oczywiscie nazywac izolacja.

Nikt nie zabrania nam podpisania nowej umowy z UE, tak samo nikt nam nie zabrania
              wejdz do NAFTA i nikt nam nie zabrania znoszenia cel pomiedzy reszta panstw na
              swiece, a zostanie ich ponad 180.
              Zreszta powoli juz sie zaczyna wojna handlowa pomiedzy UE a USA - mowiles ze
              wolisz byc z silniejszym ?? Zgadnij, kto jest silniejszy: UE czy USA/NAFTA i
              reszta świata ?? smile
              • Gość: Janusz Re: Pomysl troche. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 21:17

> Gość portalu: robas napisał(a):
                > > Zakaz eksportu nie bedzie potrzebny. Dzieki Ukladowi Stowarzyszeniowemu z
                > Unia
                > > mamy niskie stawki celne. Wystarczy wypowiedzec Uklad i wroca stare, wyzs
                > ze.
                > > Nasze produkty beda drozsze od unijnych i to wystarczy. Poniewaz tez nie
                > mamy
                > > wyrobionych marek, jakosciowo takze jestesmy do tylu, wiec stracimy te ryn
                > ki.
                > > Powrot zas do cel i wiz wjazdowych mozesz oczywiscie nazywac izolacja.
                >
                > Nikt nie zabrania nam podpisania nowej umowy z UE, tak samo nikt nam nie zabran
                > ia
                > wejdz do NAFTA i nikt nam nie zabrania znoszenia cel pomiedzy reszta panstw na
                > swiece, a zostanie ich ponad 180.
                > Zreszta powoli juz sie zaczyna wojna handlowa pomiedzy UE a USA - mowiles ze
                > wolisz byc z silniejszym ?? Zgadnij, kto jest silniejszy: UE czy USA/NAFTA i
                > reszta świata ?? smile

============================
                Przyłączymy Izrael do Unii a wtedy amerykanie będą tańczyć ja im zagramysmile

Janusz
                • Gość: Janusz Re: Pomysl troche. (Errata) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 21:19

>
                  > > Gość portalu: robas napisał(a):
                  > > > Zakaz eksportu nie bedzie potrzebny. Dzieki Ukladowi Stowarzyszeniow
                  > emu z
                  > > Unia
                  > > > mamy niskie stawki celne. Wystarczy wypowiedzec Uklad i wroca stare,
                  > wyzs
                  > > ze.
                  > > > Nasze produkty beda drozsze od unijnych i to wystarczy. Poniewaz tez
                  > nie
                  > > mamy
                  > > > wyrobionych marek, jakosciowo takze jestesmy do tylu, wiec stracimy t
                  > e ryn
                  > > ki.
                  > > > Powrot zas do cel i wiz wjazdowych mozesz oczywiscie nazywac izolacja
                  > .
                  > >
                  > > Nikt nie zabrania nam podpisania nowej umowy z UE, tak samo nikt nam nie z
                  > abran
                  > > ia
                  > > wejdz do NAFTA i nikt nam nie zabrania znoszenia cel pomiedzy reszta panst
                  > w na
                  > > swiece, a zostanie ich ponad 180.
                  > > Zreszta powoli juz sie zaczyna wojna handlowa pomiedzy UE a USA - mowiles
                  > ze
                  > > wolisz byc z silniejszym ?? Zgadnij, kto jest silniejszy: UE czy USA/NAFTA
                  > i
                  > > reszta świata ?? smile
                  >
                  > ============================
                  > Przyłączymy Izrael do Unii a wtedy amerykanie będą tańczyć ja im zagramysmile
                  >
                  > Janusz

Oczywiście miało być: tak jak im zagramysmile
              • Gość: robas Znowu sie zastanow. IP: *.chcg3.il.corecomm.net 29.05.02, 05:35

> Nikt nie zabrania nam podpisania nowej umowy z UE, tak samo nikt nam nie zabran
                > ia
                > wejdz do NAFTA i nikt nam nie zabrania znoszenia cel pomiedzy reszta panstw na
                > swiece, a zostanie ich ponad 180.
                > Zreszta powoli juz sie zaczyna wojna handlowa pomiedzy UE a USA - mowiles ze
                > wolisz byc z silniejszym ?? Zgadnij, kto jest silniejszy: UE czy USA/NAFTA i
                > reszta świata ?? smile

Oczywiscie, ale UE podpisala z nami umowe o clach majac na wzgledzie nasze
                wejscie w jej szeregi. Co ja zmusi do tego, jesli my sie na nia wypniemy?
                Nie mamy wiele do zaoferowania, nasze produkty latwo zastapic, a my bez importu
                nie damy rady.
                NAFTA to fajny pomysl, ale na dobra sprawe to z jej krajami mamy wymiane
                towarowa raczej symboliczna. Nie jestesmy zadnym partnerem. Nie mamy zadnej
                sily przetargowej. Mozemy jedynie grzecznie prosic i miec nadzieje, ze zrobia
                nam laske. W dodatku w USA czy Kanadzie nikt nigdy nie myslal o ukladach z
                Polska. Nie wystarcza tu tylko nasze dobre checi. Z faktu, ze NAFTA jest
                ukladem zdrowszym niz UE nic dla Polski nie wynika.
                • Gość: Agent Re: Znowu sie zastanow. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.02, 10:53

>
                  > > Nikt nie zabrania nam podpisania nowej umowy z UE, tak samo nikt nam nie z
                  > abran
                  > > ia
                  > > wejdz do NAFTA i nikt nam nie zabrania znoszenia cel pomiedzy reszta panst
                  > w na
                  > > swiece, a zostanie ich ponad 180.
                  > > Zreszta powoli juz sie zaczyna wojna handlowa pomiedzy UE a USA - mowiles
                  > ze
                  > > wolisz byc z silniejszym ?? Zgadnij, kto jest silniejszy: UE czy USA/NAFTA
                  > i
                  > > reszta świata ?? smile
                  >
                  > Oczywiscie, ale UE podpisala z nami umowe o clach majac na wzgledzie nasze
                  > wejscie w jej szeregi. Co ja zmusi do tego, jesli my sie na nia wypniemy?
                  > Nie mamy wiele do zaoferowania, nasze produkty latwo zastapic, a my bez importu
                  > nie damy rady.
                  > NAFTA to fajny pomysl, ale na dobra sprawe to z jej krajami mamy wymiane
                  > towarowa raczej symboliczna. Nie jestesmy zadnym partnerem. Nie mamy zadnej
                  > sily przetargowej. Mozemy jedynie grzecznie prosic i miec nadzieje, ze zrobia
                  > nam laske. W dodatku w USA czy Kanadzie nikt nigdy nie myslal o ukladach z
                  > Polska. Nie wystarcza tu tylko nasze dobre checi. Z faktu, ze NAFTA jest
                  > ukladem zdrowszym niz UE nic dla Polski nie wynika.

No niestety - niektorzy nigdy nie nauczą podcierać się samemu.
      • Gość: Janusz Re: Polska w lepszej sytuacji od Norwegów ?:) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 21:13

> Eurowariaci ciągle powtarzają, że przeciez Norwegia ma rope, ryby, gaz,....ale
        > chyba Polacy są w lepszej sytuacji, bo jednak maja wiele tysięcy innych prodokt
        > ów
        > i uslug, a Norwegowie tylko te trzy ? wink
        >
        > Euroschizofrenicy tez bełkoczą: co my mozemy zaoferowac innym itd.... no ale
        > jednak cos oferujemy, skoro nasz eksport wynosi 36 092 200 000 $ !!!
        >
        > Skąd u europomyleńców tak częste objawy schizofreni ?
        ======================
        Brawo! argumenty precz - czas na inwektywy.

Janusz

• Gość: Agent Janusz :) Nie włożyłeś okularów ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.02, 01:01

>
          > > Eurowariaci ciągle powtarzają, że przeciez Norwegia ma rope, ryby, gaz,...
          > .ale
          > > chyba Polacy są w lepszej sytuacji, bo jednak maja wiele tysięcy innych pr
          > odokt
          > > ów
          > > i uslug, a Norwegowie tylko te trzy ? wink
          > >
          > > Euroschizofrenicy tez bełkoczą: co my mozemy zaoferowac innym itd.... no a
          > le
          > > jednak cos oferujemy, skoro nasz eksport wynosi 36 092 200 000 $ !!!
          > >
          > > Skąd u europomyleńców tak częste objawy schizofreni ?
          > ======================
          > Brawo! argumenty precz - czas na inwektywy.

Janusz jak widzisz "inwektywy"to argumentów już nie zauważasz ?? Ojj ślepy
          Ty !! smile
          • Gość: Janusz Re: Janusz :) Nie włożyłeś okularów ! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 16:47

>
            > >
            > > > Eurowariaci ciągle powtarzają, że przeciez Norwegia ma rope, ryby, ga
            > z,...
            > > .ale
            > > > chyba Polacy są w lepszej sytuacji, bo jednak maja wiele tysięcy inny
            > ch pr
            > > odokt
            > > > ów
            > > > i uslug, a Norwegowie tylko te trzy ? wink
            > > >
            > > > Euroschizofrenicy tez bełkoczą: co my mozemy zaoferowac innym itd....
            > no a
            > > le
            > > > jednak cos oferujemy, skoro nasz eksport wynosi 36 092 200 000 $ !!!
            > > >
            > > > Skąd u europomyleńców tak częste objawy schizofreni ?
            > > ======================
            > > Brawo! argumenty precz - czas na inwektywy.
            >
            > Janusz jak widzisz "inwektywy"to argumentów już nie zauważasz ?? Ojj ślepy
            > Ty !! smile
            ====================
            Wymieniłem trzy najważniejsze "produkty". Miałem jeszcze napisać, ze produkują
            ołówki i długopisy panie sokole oko?
            Janusz

• Gość: Agent Re: Janusz :) Nie włożyłeś okularów ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.02, 21:36

>
              > > Gość portalu: Janusz napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: Agent napisał(a):
              > > >
              > > > > Eurowariaci ciągle powtarzają, że przeciez Norwegia ma rope, ryb
              > y, ga
              > > z,...
              > > > .ale
              > > > > chyba Polacy są w lepszej sytuacji, bo jednak maja wiele tysięcy
              > inny
              > > ch pr
              > > > odokt
              > > > > ów
              > > > > i uslug, a Norwegowie tylko te trzy ? wink
              > > > >
              > > > > Euroschizofrenicy tez bełkoczą: co my mozemy zaoferowac innym it
              > d....
              > > no a
              > > > le
              > > > > jednak cos oferujemy, skoro nasz eksport wynosi 36 092 200 000 $
              > !!!
              > > > >
              > > > > Skąd u europomyleńców tak częste objawy schizofreni ?
              > > > ======================
              > > > Brawo! argumenty precz - czas na inwektywy.
              > >
              > > Janusz jak widzisz "inwektywy"to argumentów już nie zauważasz ?? Ojj ślepy
              >
              > > Ty !! smile
              > ====================
              > Wymieniłem trzy najważniejsze "produkty". Miałem jeszcze napisać, ze produkują
              > ołówki i długopisy panie sokole oko?

Oczywiscie ze teraz odnosisz sie do mojego zartu a nie do tego co napisalem
              nizej . No trudno - czlowiek nie jest nieomylny, Ty tez mogles przegapic.

Pozdrawiam

PS: tak masz racje, mam bardzo dobry wzrok - nawet siedzenie przed kompem mi go
              nie psuje! Skad wiedziales ? smile
              • Gość: Janusz Re: Janusz :) Nie włożyłeś okularów ! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 22:42

>
                > >
                > > > Gość portalu: Janusz napisał(a):
                > > >
                > > > > Gość portalu: Agent napisał(a):
                > > > >
                > > > > > Eurowariaci ciągle powtarzają, że przeciez Norwegia ma rope
                > , ryb
                > > y, ga
                > > > z,...
                > > > > .ale
                > > > > > chyba Polacy są w lepszej sytuacji, bo jednak maja wiele ty
                > sięcy
                > > inny
                > > > ch pr
                > > > > odokt
                > > > > > ów
                > > > > > i uslug, a Norwegowie tylko te trzy ? wink
                > > > > >
                > > > > > Euroschizofrenicy tez bełkoczą: co my mozemy zaoferowac inn
                > ym it
                > > d....
                > > > no a
                > > > > le
                > > > > > jednak cos oferujemy, skoro nasz eksport wynosi 36 092 200
                > 000 $
                > > !!!
                > > > > >
                > > > > > Skąd u europomyleńców tak częste objawy schizofreni ?
                > > > > ======================
                > > > > Brawo! argumenty precz - czas na inwektywy.
                > > >
                > > > Janusz jak widzisz "inwektywy"to argumentów już nie zauważasz ?? Ojj
                > ślepy
                > >
                > > > Ty !! smile
                > > ====================
                > > Wymieniłem trzy najważniejsze "produkty". Miałem jeszcze napisać, ze produ
                > kują
                > > ołówki i długopisy panie sokole oko?
                >
                > Oczywiscie ze teraz odnosisz sie do mojego zartu a nie do tego co napisalem
                > nizej . No trudno - czlowiek nie jest nieomylny, Ty tez mogles przegapic.
                >
                > Pozdrawiam
                >
                > PS: tak masz racje, mam bardzo dobry wzrok - nawet siedzenie przed kompem mi go
                >
                > nie psuje! Skad wiedziales ? smile
                =======================
                To widać "na oko"
                A czy Ci wzrok się nie psuje dowiesz się za jakiś czas...

Ja również pozdrawiam

Janusz

PS.Nie mogłem nie włożyć okularów. Niestety bez nich ani rusz...

• Gość: Islandcz www.islandia.org.pl IP: *.detekt.pl / 192.168.1.* 28.05.02, 23:43
      A Islandczycy nawet referendum nie chca (Norwegom tez sie robi na siłe)
      i w głos sie smieja z unijnych wynalazków!
    • Gość: U Re: 1994 - co grozi Norwegii jeżeli powie UE nie? IP: *.gis.net 29.05.02, 01:35
      Pozostanie Norwegia.

A wogole,jak mozna dolaczac do tej paczki,ktora za
      nieprzystapienie grozi konsekwencjami? "Wspolpraca" na
      sile? UN zachowuje sie troche,jak stara kurwa,ktora ze
      spluwa w lapie chce wciagnac mlodzienca do wyrka.
      • Gość: Janusz Re: 1994 - co grozi Norwegii jeżeli powie UE nie? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 16:48
        Gość portalu: U napisał(a):

> Pozostanie Norwegia.
        >
        > A wogole,jak mozna dolaczac do tej paczki,ktora za
        > nieprzystapienie grozi konsekwencjami? "Wspolpraca" na
        > sile? UN zachowuje sie troche,jak stara kurwa,ktora ze
        > spluwa w lapie chce wciagnac mlodzienca do wyrka.
        =======================
        Genialne!!!
        Długo nad tym myślałeś?

Janusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka