Dodaj do ulubionych

Tradycja Zydowska No. 2 -----(Miriam)

IP: *.red.bezeqint.net 29.05.02, 14:13
Droga Miriam,
Twoj pierwszy watek juz sie zapelnil... sad(
Moze zaczniesz No.2 ?
Prosze Ciebie czy mozesz cos napisac o Talit i Tefilin, dlaczego tak ubieramy
i dlaczego sa Cicit i co znacza pleciatki w Cicit?
Pozdrawiam,
Mosze

P.S.
sa rzeczy co ja tez nie wiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: Miriam Re: Tradycja Zydowska No. 2 -----(Miriam) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 20:47
      Gość portalu: Mosze napisał(a):

> Droga Miriam,
      > Twoj pierwszy watek juz sie zapelnil... sad(
      > Moze zaczniesz No.2 ?
      > Prosze Ciebie czy mozesz cos napisac o Talit i Tefilin, dlaczego tak ubieramy
      > i dlaczego sa Cicit i co znacza pleciatki w Cicit?
      > Pozdrawiam,
      > Mosze
      >
      > P.S.
      > sa rzeczy co ja tez nie wiem...

Mosze? To Ty nie zakładasz tfilin?! To Ty napisz, a ja to zinterpretuję. Dzieki
      za wątek. W imieniu społeczności żydowskich w Polsce smile

Miriam
      • Gość: Mosze Tfilin ! IP: 5.3D* / *.red.bezeqint.net 29.05.02, 21:32
        Gość portalu: Miriam napisał(a):

>
        > Mosze? To Ty nie zakładasz tfilin?! To Ty napisz, a ja to zinterpretuję. Dzieki
        >
        > za wątek. W imieniu społeczności żydowskich w Polsce smile
        >
        > Miriam

Ja droga Miriam, grzesznik jestem!
        Zakladam (nie codzien) ... sad((. Jeden na lewa reke (blisko serca) i licze 7
        razy obwijac paskiem az do dloni. Drugi zakladam na glowe (na czolo) i uwazam
        zeby wszystkie paski byly rowne. Tfilin zaklada sie co dzienne z rana, w Sobote i
        swieta nie.
    • Gość: Mosze Paraszat Haszawua ! IP: 5.3D* / *.red.bezeqint.net 31.05.02, 07:30
      Miriam, czy mozesz pisac o Paraszat Haszawua (rozdzial tygodniowy)
      W tym tygodniu czytamy Szalach, (4 Moj. 13-15)
      W tym tygodniu tez wyslany zostal satelita wywiadowczy "Ofek-5". Widzicie jak
      historia prowadzi sie...
      Szabat Szalom,
      Mosze
    • viri-palestyna "Kiedy zapalasz światła..." 31.05.02, 12:18
      "Kiedy zapalasz światła..."
      Księga liczb 8, 2

Jaki jest związek pomiędzy Parszą na ubiegły tydzień, która mówi nam o darach
      przynoszonych na inaugurację Przybytku, i początkiem Parszy na ten tydzień, w
      którym opisana jest micwa zapalania Menory? W końcu Parszy na ubiegły tydzień
      Aaron widzi, jak książęta (przywódcy) wszystkich innych pokoleń przynoszą dary
      na inaugurację Przybytku, i popada w przygnębienie. Na pozór pozostaje
      opuszczony. Ha-Szem pociesza go, mówiąc mu, że zadanie, które przypadło mu w
      udziale, będzie ważniejsze od zadania wszystkich książąt, ponieważ to właśnie
      on przygotuje i zapali światła Menory. Dlaczego zapalanie Menory było
      ważniejsze od składania ofiar? Midrasz tak odpowiada na to pytanie: Ofiary były
      składane tylko wtedy, kiedy stał Bejs Ha-Mikdasz [Świątynia Jerozolimska],
      podczas gdy micwa Menory jest wieczna. Pytanie jednak powraca: Kiedy nie
      istnieje już Bejs Ha-Mikdasz, to czy nie zaprzestano również zapalania Menory?
      Menora istnieje jednak rzeczywiście nawet po zniszczeniu Bejs Ha-Mikdasz,
      poprzez potomków Aarona, Machabeuszy, którzy byli rodem kapłańskiego
      pochodzenia. Cudowne zwycięstwo Machabeuszy nad Grekami w czasie Chanuki
      zostało na zawsze upamiętnione poprzez zapalanie świateł. To właśnie było
      pocieszeniem, które Ha-Szem dał Aaronowi - że Menora będzie istnieć zawsze, w
      każdym żydowskim domu, w światłach chanukowych.

(Pirkej Awos 5:11)
      "Kto przytaczając czyjeś słowa powołuje się na jego imię, ten przynosi światu
      zbawienie, tak jak to widzimy z wydarzeń podczas Purim, kiedy to cud ocalenia
      był skutkiem tego, że królowa Estera powołała się na imie Mordechaja [Księga
      Estery 2, 22] mówiąc królowi o spisku tych, którzy chcieli go zamordować"
      Pirkej Awos 6, 6
      Mordechaj uświęcił imę Ha-Szem demonstrując lojalność Żyda wobec władcy.
      Spiskowcy Bigsan i Teresz byli wpływowymi ludˇmi i istniało niebezpieczeństwo,
      że jeśliby niestały król im wybaczył, to zemściliby się na nim. Jest wolą Ha-
      Szem, aby ˇródła takiego przykładnego postępowania czy też mądrości były
      rozgłaszane, tak aby ludzie mogli uczyć się z nich. W przypadku Mordechaja i
      Estery skutkiem tego było fizyczne ocalenie Żydów od ludobójczych planów Hamana
      i duchowe wyzwolenie Żydów, prowadzące ich do zbliżenia się ku Ojcu w
      Niebiosach.
    • Gość: Miriam Re: Tradycja Zydowska No. 2 -----(Miriam) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 22:27
      Szavua tov! Dobrego tygodnia ! Bo w "tradycji żydowskiej" rozpoczął się włąśnie
      nowy dzień mimo mrocznego nieba. Czytelnicy starego wątku na pewno pamiętają,
      kiedy o tym pisałam, odpowiadając na pytaniasmile

A więc wszystkiego dobrego!

i baruchim habajim czyli pokój przybywającym do tego wątkusmile
      • Gość: t Żydzi, Goje i tradycja judaistyczna. IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 08:43
        Jak wygląda w tradycyjnym judaizmie stosunek do niezydów? Można spotakać się z
        różnymi opiniami na ten temat. A właściwie najczęściej można spotkać się z
        opiniami, że był to stosunek wrogi.
        • Gość: Mosze Re: Żydzi, Goje itd... IP: 5.2.1R1D* / *.barak.net.il 09.06.02, 09:37
          Gość portalu: t napisał(a):

> Jak wygląda w tradycyjnym judaizmie stosunek do niezydów? Można spotakać się z
          > różnymi opiniami na ten temat. A właściwie najczęściej można spotkać się z
          > opiniami, że był to stosunek wrogi.

Mozesz tez opisac jak byl stosunek nie Zydow do Zydow???
        • Gość: Scan Re: Żydzi, Goje i tradycja judaistyczna - do t IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 09:52
          Masz przecież duzo literatury na ten temat - o czym pisales calkiem niedawno.
          Dla przypomnienia - polecam "Historie Zydów" Johnsona, ktora jakoby posiadasz,
          a ktora dobrze traktuje interesujacy Cie Temat. Polecam rowniez "Historie Zydow
          w Europie Srodkowej i Wschodniej" Heiko Haumanna.
          Scan
          P.S. Najlepszym specjalista od tych spraw jest PolisHam - powinienieś z nim
          wdac sie w glebsza dyskusje.
          • Gość: t Re: Żydzi, Goje i tradycja judaistyczna - do t IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 10:33
            Gość portalu: Scan napisał(a):

> Masz przecież duzo literatury na ten temat - o czym pisales calkiem niedawno.
            > Dla przypomnienia - polecam "Historie Zydów" Johnsona, ktora jakoby posiadasz,
            > a ktora dobrze traktuje interesujacy Cie Temat.

W tym co piszesz jest zdaje się pewna sugestia: " wiesz jak to wygląda, i chcesz
            wciągać ludzi w dyskusje w niejasnym (a właściwie jasnym) celu". Słowem -
            zstawiam tu na Miriam jakąś pułapkę. Z Miriam zdarzyło mi się już rozmawiać, na
            temat jeśli nie ten sam, to podobny. Wątpię, czy to pamięta, ale wątpię tez, że
            uznała wtedy tamtą rozmowę za jakąś pułakę, w którą ją wciągnąłem.
            To, ze sprawy te opisane są w książkach, nie znaczy, że nie mozna o nich tutaj
            pisać. Tradycje żydowskie o ktorych pisze Miriam, też opisane są w książkach, co
            nie przeszkadza w tym, ze tu o nich rozmawiacie. Właśnie dlatego, że temat nie
            jest mi zupełnie obcy, i, że jak pisałem wyłania się z tego wszystkiego obraz
            niejednoznaczny, chciałbym wiedzieć jak wygląda to w oczach osoby z tradycją
            żydowską związanej. Nie uważam za dobre rozwiązane, że o sprawach tego rodzaju
            mozna rozmawiać tylko z 2 pozycji: albo pełny zachwyt, albo antysemityzm.

>Polecam rowniez "Historie Zydow
            > w Europie Srodkowej i Wschodniej" Heiko Haumanna.
            > Scan
            > P.S. Najlepszym specjalista od tych spraw jest PolisHam - powinienieś z nim
            > wdac sie w glebsza dyskusje.

No właśnie. Jesli nie Miriam, to zostaje PolisHam.

• jondrus Mosze , Scan 09.06.02, 20:58
              Znam t z jego wypowiedzi na forum kraj i uważam ,że można spokojnie z nim
              porozmawiać.A tu na konkretne pytanie słyszę od Mosze odpowiedź-pytanie typu
              'w morzu różne są ryby' , które to usłyszałem kiedyś na moje konkretne pytanie,
              a od Scan'a odsyłanie do książek.Fakt , należałoby poczytać literaturę
              i poszukiwać interesujących nas informacji.Jednak żywa dyskusja , prowadzona
              na poziomie jest o wiele lepszą, a po drugie nie każdy posiada aż tak wielkie
              zainteresowanie tą problematyką.
              Zgodnie z sugestią Scan'a pozostaje czytanie innych autorów forumowych
              wypowiedzi.

Andrzej
              • Gość: Scan Re: Jondrus IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 21:18
                Od rozmowy mającej coś dać nikt się nie uchyla. Od tematów wielokrotnie
                wałkowanych - tak. Przynajmniej ja. Abstrahując również od tego, że "T" jeśli w
                tych sprawach się orientuje, to wie. A za takiego chce uchodzić ( bez
                jakiejkolwiek aluzji)
                To jedno.
                Drugie - taki post "T" to jak kij w mrowisko. Zlecą sie zaraz
                szermierze "jedynej prawdy" - a takich tu dostatek i zaświnią wątek.
                Więc lepiej ( tak sądzę) rozmawiać o tym z szynką gdzie indziej, ( wszak to
                ostatnio ekspert od spraw żydowskich i z nim można do upadłego, o co pewnie
                niektórym może chodzić) a tu zostawić miejsce na coś odróżniającego się od
                reszty tego, niestety, upadłego Forum.
                Mogę się też mylić , jeśli tak - przepraszam.
                Scan
    • terek Re: Tradycja Zydowska -- to też muzyka i śpiew 09.06.02, 14:27

Witam Wszystkich po półrocznej nieobecności.

Zrobiłem szybki scanning (przepraszam Scana za to wyrażenie), tego co ostatnio
      się działo na Forum. Powiedziałbym tak: zwyczajnie gorąco!

Może ktoś z Was też był w ostatni czwartek w synagodze pod Białym Bocianem na
      koncercie Malovanego? Byłem i jestem zdziwiony, że było nas aż tyle.

Malovany to miód na serce Miriam, tak przynajmniej (lub podobnie) pisała w
      lipcu ub. roku, gdy Joseph Malovany był w Jedwabnem.

Dla Scana większy fragment amatorsko nagrałem na żywo, mając nadzieję że nie
      naruszam w istotny sposób praw autorskich najwybitniejszego chazana świata.

Mam nadzieję, że nie zakłóciłem właściwego sens wątku o tradycji żydowskiej:
      wszak dla mnie tradycja ta jest zawsze związana też i z muzyką, i śpiewem (ten
      sposób zwracania się do Pana jest bardzo przystojny, choćby przyjmował on i
      wesołą formę!).

• Gość: Scan Re: Tradycja Zydowska -- to też muzyka i śpiew IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 14:49
        Wszelki duch Hashem chwali!!!!!!!!
        Odezwij się do mnie - mam TAAAKIE kantoralne pieśni ( Schorr,
        Tkatsch,Roitmann, Yossele Rosenblatt, Koussevitsky,Hershmann, Kwartin,
        Weidmann - co śpiewał kantoralno/chasydzko itd.) Wszystko z lat 20-30tych.
        Gdyby jeszcze pousuwać te "winylowe chrypki" z płyt na 78 rpm ( a program mam,
        tylko czasu mniej ) - to cymes istny. Zasadziłem się na Cantorial z 1908 roku (
        jest taki w Sieci !) - ale posiadacz tego ma wyłączony komp od 2 tygodni.
        Wysyłam Ci coś Josepha Schmidta - głownego Kantora Berlina w latach 30tych -
        tenora, ktory śpiewał przede wszystkim operowe arie. I takie kawałki jak ten
        wysłany też.
        Serdeczności, Terek,
        Scan
        • Gość: Miriam niedziela IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 17:46
          Witajcie, Wy coście zbłądzili nie dość, że na forum, to jeszcze do tego wątku.
          Bądźcie pozdrowieni. "Niech niebo nad Waszymi głowami będzie zawsze błękitne, a
          ziemia mokra od rosy - powiedziałabym tak ale "słyszę" że huczy u Was jak w ulu"
          Jesli zgadniecie z jakiej prozy, jakiego autora, z jakiego filmu i jakiego
          reżysera te słowa - bingo - jesteście - potęga.
          Tymczasem Mosze - ostatni, co tak poloneza wodzi i Scan niechaj będą
          gospodarzami tego wątku, ja mam jutro "egzaminować" kandydatów na rezyserów i
          jestem bardzo speszona. Bardzo tego nie lubię.

pozdrawiam was Miriamsmile
    • Gość: Wojo Re: Tradycja Zydowska No. 2 -----(Miriam) IP: *.tnt33.chi15.da.uu.net 09.06.02, 18:55
      --------------------------------------------------------------------------------
      W Israelu rajskim gaju
      Gdzie to jest bo ja niet znaju
      Zyje wojo koziojebca
      Bo go zadne baby nie chca.

Baby chuje sa tam takze
      Diasporowej wszelkiej masci
      Chlopy pizdy sa a jakze
      Sa zoolesbopederasci.

Wojo-zydek nick ma taki
      Na forum dla nie poszlaki
      A ze z niego jebak slaby
      Rucha kozy zamiast baby.

• Gość: Mosze Talenty ....?? IP: *.red.bezeqint.net 09.06.02, 19:52
        Hahahahahahahaha,
        Dziekuje za limerick, tylko ze musza byc 5 linii, nie 4, ale ladne, moze
        jeszcze cos...zeby bylo na zdrowie...(smiech mowia - jest zdrowy)
        :------))))))
        • Gość: Scan Re: Talenty ....?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 20:40
          Czesc Mosze. Tamten to nie talent, raczej przepisywacz ze scian WC. Niemniej mu
          zadedykuje: ( za jednym takim z Lodzi)

" Pewien facet w kraju Honduras
          Ma na punkcie rasowym uraz.
          Matki wina i błąd!
          Kto chciał miał ją. I stąd
          Syn mieszkańcem jest trzydziestu dwu ras."

Odebrales pocztę?
          Scan
    • Gość: Mosze Ciekawy polski link ! Zobacz! IP: *.red.bezeqint.net 09.06.02, 21:21
      www.czarymary.pl/kabala.html
      • Gość: Miriam po hawdali IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 22:19
        Moi Drodzy, jakichkolwiek wyznań - dobrego tygodnia, szawua tov!
        Zycze Wam pogody, nie tylko sobotnio-niedzielnej, i nie tylko meteorologicznej,
        życze powodów do spokoju i pogody DUCHA (od którego nie ma większego zucha -
        E.S) żebyście się nie kłócili z dziećmi, mężami, zonami, znajomymi, na forum, i
        nie na forum, żebyście jedli dobre obiady i lekkie kolacje. Albo odwrotnie,
        jesli sprawia Wam to przyjemność.
        Dzisiaj czytaliśmy paraszę szawuat o buncie Koracha i chciałam Wam o niej
        opowiedzieć ale wiecie co? Wracam z dziwnego wątku. I skończę na życzeniach, bo
        przeciez to wszystko, ta moja tradycja, ten wątek i to pisanie - po prostu nie
        ma sensu.
        Zyczę Wam wszystkiego dobrego

szalom

Miriam
    • Gość: karol w. ludzie, ludzie ... IP: *.sympatico.ca 17.06.02, 03:04
      jak wy mozecie w takie bzdury wierzyc ? jak nowoczesne spoleczenstwo jakim sa
      zydzi - ci w izraelu i ci poza - moze funkcjonowac wsrod takich absurdalnych
      nakazow, przykazow, ograniczen, tego calego kaganca opartego o mity wymyslone w
      epoce kamienia lupanego ? jaki procent zydow w to wierzy, powiedz mi miriam i
      nie obrazaj sie.
      • Gość: Mosze Tradycja, Religia=20000000 lat! IP: *.red.bezeqint.net 17.06.02, 07:00
        Gość portalu: karol w. napisał(a):

> jak wy mozecie w takie bzdury wierzyc ? jak nowoczesne spoleczenstwo jakim sa
        > zydzi - ci w izraelu i ci poza - moze funkcjonowac wsrod takich absurdalnych
        > nakazow, przykazow, ograniczen, tego calego kaganca opartego o mity wymyslone w
        >
        > epoce kamienia lupanego ? jaki procent zydow w to wierzy, powiedz mi miriam i
        > nie obrazaj sie.

Wlasnie takie rzeczy trzymaja narod, ktory jest rozproszony na calym swiecie.
        Zyd w Ameryce, Europie, Azji, Afryce i gdzie nie, modli i mowi tak samo. Dlatego
        nie Zydzi nie rozumia tak. Tak samo jak inne wiary, maja na calym swiecie
        wyznanych...
        • d_nutka Re: Tradycja, Religia=20000000 lat! 17.06.02, 07:45
          Gość portalu: Mosze napisał(a):

> Gość portalu: karol w. napisał(a):
          >
          > > jak wy mozecie w takie bzdury wierzyc ? jak nowoczesne spoleczenstwo jaki
          > m sa
          > > zydzi - ci w izraelu i ci poza - moze funkcjonowac wsrod takich absurdalny
          > ch
          > > nakazow, przykazow, ograniczen, tego calego kaganca opartego o mity wymysl
          > one w
          > >
          > > epoce kamienia lupanego ? jaki procent zydow w to wierzy, powiedz mi miri
          > am i
          > > nie obrazaj sie.
          >
          > Wlasnie takie rzeczy trzymaja narod, ktory jest rozproszony na calym swiecie.
          > Zyd w Ameryce, Europie, Azji, Afryce i gdzie nie, modli i mowi tak samo. Dlateg
          > o
          > nie Zydzi nie rozumia tak. Tak samo jak inne wiary, maja na calym swiecie
          > wyznanych...

Mosze!
          ale ja wiem, bo bylam w Izraelu,i to nie na wycieczce, że ci Izraelczycy, którzy
          budują i bronią swoją OJCZYZNĘ patrzą na wiarę i swoją religię już inaczej.
          tak jak większość wierzących (czy tylko ochrzczonych)ludzi w Polsce.
          d_nutka
    • Gość: JB Re: Tradycja Zydowska No. 2 -----(Miriam) IP: *.inetia.pl 17.06.02, 09:49
      Coś mało tu tradycji. Napiszcie proszę coś o przesileniu wiosenno-letnim. Czy
      jest ono jakoś przez judaizm szczególnie obchodzone?

Votre Jb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka