Dodaj do ulubionych

Blonguś będzie zachwycony

10.02.05, 14:26
Kolejny niewinny człowiek uratowany:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2545123.html
Jak można się tak znęcać nad biednym, starszym, schorowanym człowiekiem.
Dajcie mu spokój hieny jedne! To niewinny, krystalicznie czysty człowiek
honoru!!! Rozwiązać sądy, które ciągle skazują samych niewinnych...
Obserwuj wątek
    • lala.laleczna Re: Blonguś będzie zachwycony 10.02.05, 14:32
      Mam nadzieję, że podobnie wielkodusznie zachowa się sąd w sprawie drugiego
      niewinnego człowieka honoru, czyli generalissimusa Jaruzelskiego ;-(((
    • patience Re: Blonguś będzie zachwycony 10.02.05, 16:29
      Sąd Apelacyjny uchylił wyrok dwóch lat więzienia w zawieszeniu wobec Czesława
      Kiszczaka za przyczynienie się do śmierci górników w kopalni "Wujek" w 1981 r i
      skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia w Sądzie Okręgowym

Sąd Okręgowy w Warszawie w ponownym procesie będzie musiał zbadać, czy czyn
      Czesława Kiszczaka, który wydał w 1981 r. szyfrogram o zasadach użycia broni w
      pacyfikowanych kopalniach, jest zbrodnią komunistyczną - uznał w czwartek Sąd
      Apelacyjny w Warszawie....

qrwa mac.
      sad
    • babariba666 mnie tam generał z wielką prędkością... 10.02.05, 16:38
      ...się obraca, ale jeśli sądy kolejne nie znalazły podstaw do skazania...
      To może3 dowodów nie ma dostatecnych i tyle.
      Były czasy, że za ukradzenie kiełbasy na karę śmierci skazywali.
      Bo takie było zapotrzebowanie społeczne.
      • patience Re: mnie tam generał z wielką prędkością... 10.02.05, 16:48
        > Były czasy, że za ukradzenie kiełbasy na karę śmierci skazywali.
        > Bo takie było zapotrzebowanie społeczne.

Co ty pieprzysz baribaa.sad
        • kropekuk Nie pieprzy - afera miesna w jakiejs dalekiej 10.02.05, 16:50
          PRLowskiej przeszlosci...
          • patience Re: Nie pieprzy - afera miesna w jakiejs dalekiej 10.02.05, 16:54
            Stalinizm= zapotrzebowanie spoleczne na zabijanie? Ci gornicy w Wujku zostali
            zabici NA--ZAPOTRZEBOWANIE--SPOLECZNE??????
        • piq Nie pieprzy, to prawda... 10.02.05, 16:56
          Za gomółki skazano na karę śmierci i wyrok wykonano na człowieku oskarżonym o
          spekulację mięsem, czy też coś podobnego (może malwersacje w zakładach
          mięsnych?). Nie pamiętam dokładnie, jak gdzieś znajdę, to napiszę.
          • owca_czarna Re: Nie pieprzy, to prawda... nie mówicie 10.02.05, 17:18
            piq napisał:

> Za gomółki skazano na karę śmierci i wyrok wykonano na człowieku oskarżonym o
            > spekulację mięsem, czy też coś podobnego (może malwersacje w zakładach
            > mięsnych?). Nie pamiętam dokładnie, jak gdzieś znajdę, to napiszę.

o ojcu Pawła Wawrzeckiego (aktora)? Nie jestem pewna, ale cos mi sie tak kojarzy.

(ale nie jestem pewna!!!!)

czarna_owca
            • owca_czarna A jednak Wawrzecki 10.02.05, 17:29
              owca_czarna napisała:

> piq napisał:
              >
              > > Za gomółki skazano na karę śmierci i wyrok wykonano na człowieku oskarżon
              > ym o
              > > spekulację mięsem, czy też coś podobnego (może malwersacje w zakładach
              > > mięsnych?). Nie pamiętam dokładnie, jak gdzieś znajdę, to napiszę.
              >
              > o ojcu Pawła Wawrzeckiego (aktora)? Nie jestem pewna, ale cos mi sie tak kojarz
              > y.
              >
              > (ale nie jestem pewna!!!!)
              >
              > czarna_owca

(5.) 2 lutego 1965 r. tzw. afera mięsna. Kiedy Krzyżego wypożyczono do tej
              sprawy z Sądu Najwyższego, gdzie wówczas pracował, wiele osób pamiętało jeszcze
              jego krwawy plon w czasach stalinowskich. Teraz głównego oskarżonego Stanisława
              Wawrzeckiego, dyrektora w Miejskim Handlu Mięsem, też nie zamierzał oszczędzać i
              zgodnie ze swoją praktyką - "ukryżował" go. Dlaczego? Można powtórzyć jego
              własne słowa - skoro tak chcieli "przedstawiciele Partii i Rządu"... Wawrzecki
              "dopuścił się najcięższej zbrodni, jakiej mógł się dopuścić"... handlowiec.

mazowsze.kraj.com.pl/1101710948,47378,.shtml
              foto.pap.com.pl/Galerie_irak/cgi-bin/gal.pl?akcja=pokaz&id=2473&styk=0
              czarna_owca

• patience Re: Nie pieprzy, to prawda... nie mówicie 10.02.05, 17:32
              Wiem ze skazano na kare smierci.
              Nie o to pytam.
              Pytam czy owo skazanie bylo NA ZAPOTRZEBOWANIE SPOLECZNE.
              Pytam rowniez, czy to jest stosowny komentarz do mordu politycznego na
              gornikach w Kopalni Wujek.
              Czy zostali zabici NA ZAPOTRZEBOWANIE SPOLECZNE?
              • marianna.rokita Re: Nie pieprzy, to prawda... nie mówicie 10.02.05, 17:43
                Jakie kurde zapotrzebowanie spoleczne?????

Co ty pierniczysz?Barbibaba?Wyjasnisz moze o co chodzi ?

No nikt mi nie powie,ze ludzie mieli zapotrzebowanie na mord.
                • patience Re: Nie pieprzy, to prawda... nie mówicie 10.02.05, 17:46
                  No on taki post puscil jako komentarz do kopalni Wujek. O zapotrzebowaniu
                  spolecznym, i jako przyklad tego zapotrzebowania dal ten wyrok z afery miesnej.
                  Albo go nie zrozumialam, albo baribaa pieprzy jak potluczony.
                  • marianna.rokita Wiem wlasnie do nniego sie zwrocilam 10.02.05, 17:50
                    Moze by zatem autor odpowiedzial co mial na mysli ?

Morderstwo Wawrzeckiego bylo na zapotrzebowanie spoleczne ????
                    A moze i mord Popiełuszki byl na "zapotrzebowanie spolecznie"?

No ku.., jesli jego slowa nalezy czytac doslownie,to ja mam w nosie takiego
                    dyskutanta.Niech sobie poczyta, pomysli a potem niech sie odzywa.
                    • owca_czarna Re: Wiem wlasnie do nniego sie zwrocilam 10.02.05, 19:26
                      marianna.rokita napisała:

> Moze by zatem autor odpowiedzial co mial na mysli ?

> No ku.., jesli jego slowa nalezy czytac doslownie,to ja mam w nosie takiego
                      > dyskutanta.Niech sobie poczyta, pomysli a potem niech sie odzywa.

Ale Ciebie poniosło, marianno.!

Pewnie palnął tak bez zastanowaienia. Trzeba poczekać, aż sie zjawi i napisze
                      co "poeta mial na mysli". Jakie to było zapotrzebowanie społeczeństwa!!

Przeciez wszyscy wiemy, że te pokazowe procesy, mordy, skazania i zabójstwa były
                      potrzebne władzy, nie tylko dla usunięcia wrogów ich ustroju, osób
                      niebezpiecznych, zagrazających ich "wszechpanowaniu", ale i dla ZASTRASZENIA i
                      zniewolenia społeczeństwa. A nie jakimiś zapotrzebowaniami społecznymi.

śmierć Popiełuszki wstrząsnęła wszystkimi. Bo jak "normalni", cywilizowani
                      ludzie mogli dopuścić sie takiej zbrodni, jak mogli ulec takiemu
                      zezwierzęceniu!. Pamiętasz jak wyglądał Chmielewski /chyba tak nazywał sie jeden
                      z nich, ten, co nie potrafił na procesie wypowiedzieć słowa/. Nie widac było u
                      niego zachwytu! Dla kogo on to zrobił? Dla spoleczeństwa? Czyje realizował
                      zapotrzebowanie - totalitarnej władzy ze swoimi szczekaczkami propagandowymi.

czarna_owca

• babariba666 oczywiście zawsze wchodzi w grę... 11.02.05, 00:35
                ...definicja 'zapotrzebowania społecznego'.
                W przypadku Wawrzeckiego nieistotne były dowody, trzeba było pokazać jak rząd i partia (kolejność dowolna) walczy z nieprawidłowościami.
                Dzisiaj ty stoisz na stanowisku, ze nieistotne sa dowody, bo Kiszczaka skazać trzeba. Tempora munantur, z tym, że reszta jakby się nie zgadza...
                Nie powiesz chyba, że szczególny okres ochronny na Kiszczaka mamy w polskim wymiarze sprawiedliwości?
                A jeżeli tyle razy juz wyroki uniewinniające zapadały, albo uchylenia wyroków skazujących, to coś na rzeczy jednak musi być. Moim zdaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka