Gość: V.C. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 13:19 www.rp.pl/gazeta/wydanie_020608/publicystyka/publicystyka_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: V.C. Re: Nadchodzi wielki głód IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 19:47 Pomoc najbogatszych krajów na rzecz rozwoju rolnictwa w krajach Trzeciego Świata spadła w ostatnich latach aż o 40 % , do zaledwie 9 mld $ rocznie . Potrzeby szacuje się zaś na conajmniej 24 mld $ . za "Wiadomosciami" 1 TVP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Nadchodzi wielki głód IP: *.pl 09.06.02, 20:05 > Potrzeby szacuje się zaś na conajmniej 24 mld $ . Darmozjadom nigdy dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Darmozjadom ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 20:21 Gość portalu: ktos napisał(a): > > > Potrzeby szacuje się zaś na conajmniej 24 mld $ . Amerykanskim farmerom przyznano ponad 70 mld $ pomocy ... > Darmozjadom nigdy dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Darmozjadom ? IP: *.acn.waw.pl 09.06.02, 20:25 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Gość portalu: ktos napisał(a): > > > Potrzeby szacuje się zaś na conajmniej 24 mld $ . > > Amerykanskim farmerom przyznano ponad 70 mld $ pomocy ... Ale to są ICH pieniądze. Wypracowane między innymi przez tych farmerów i wpłacone w formie podatków do ichniego skarbu państwa. > > Darmozjadom nigdy dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Darmozjadom ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 20:36 Gość portalu: snajper napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Gość portalu: ktos napisał(a): > > > > > Potrzeby szacuje się zaś na conajmniej 24 mld $ . > > > > Amerykanskim farmerom przyznano ponad 70 mld $ pomocy ... > > Ale to są ICH pieniądze. Wypracowane między innymi przez tych farmerów i wpłaco > ne > w formie podatków do ichniego skarbu państwa. > > > > Darmozjadom nigdy dosc. > Rolnicy stanowią w USA zaledwie 2 % ludności i tyleż procent PKB współtworzą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Darmozjadom ? IP: *.pl 09.06.02, 20:57 > Rolnicy stanowią w USA zaledwie 2 % ludności i tyleż procent PKB współtworzą . Amerykanscy rolnicy to takze, jak sie okazuje, darmozjady. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Darmozjadom ? 13.06.02, 11:29 Gość portalu: ktos napisał(a): > Amerykanscy rolnicy to takze, jak sie okazuje, darmozjady. A Ty kim jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Zimna wojna się skończyła IP: *.mofnet.gov.pl 10.06.02, 14:45 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Pomoc najbogatszych krajów na rzecz rozwoju rolnictwa w krajach Trzeciego > Świata spadła w ostatnich latach aż o 40 % , do zaledwie 9 mld $ rocznie . Wiele tzw "pomocy" dawane było przez ZSRR i USA w ramach globalnej polityki konkurencji pomiędzy socjalizmym i kapitalizmem. Ta "pomoc" doprowadziła do upadku naturalną równowagę afrykańskich gospodarek. Największym teraz problemem jest restrukturyzacja "pomocy", tak aby mogła ona służyć pożytkowi potrzebujących, a nie jej dotychczasowych adresatów, nie egoistycznym celom darczyńców i dystrybutorów tej pomocy (urzędnikom afrykańskim i innym pijawkom). Jest oczywiste, że koniec zimnej wojny musiał zaowocować zmniejszeniem "pomocy" właśnie dla dobra ludzi, którym pomagamy. Główny wysiłek musimy skierować na nauczenie ich samodzielnego efektywnego gospodarowania. To jest pozorny paradoks, ale najlepszą pomocą dla kraju potrzebującego pomocy jest sprawienie, aby ta pomoc przestała być mu potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Nadchodzi wielki głód - prawo natury. IP: *.abo.wanadoo.fr 09.06.02, 20:59 Napisze cos byc moze okropnego, ale mimo wszystko pomysl. Jest nas (tzn. ludzi)na ziemii 2,3 miliardy. 10 milionow na 3 mld stanowi ok 0,3 procenta ludnosci. Nie wydaje mi sie, ze znikniecie ok 0,3% jest czyms groznym, zeby nazywac to wielkim glodem. Toz to taka naturalna selekcja. Inna sprawa jest problem moralny tego faktu, ale to to juz inne kalosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Arek - darwinistą !? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 21:03 Gość portalu: Arek napisał(a): > Napisze cos byc moze okropnego, ale mimo wszystko pomysl. > Jest nas (tzn. ludzi)na ziemii 2,3 miliardy. 10 milionow na 3 mld stanowi ok 0, > 3 > procenta ludnosci. Nie wydaje mi sie, ze znikniecie ok 0,3% jest czyms groznym, > > zeby nazywac to wielkim glodem. Toz to taka naturalna selekcja. > Inna sprawa jest problem moralny tego faktu, ale to to juz inne kalosze. No tak , jeśli komuś moralność kojarzy się z butami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Arek - darwinistą !? IP: *.abo.wanadoo.fr 09.06.02, 21:09 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Gość portalu: Arek napisał(a): > > > Napisze cos byc moze okropnego, ale mimo wszystko pomysl. > > Jest nas (tzn. ludzi)na ziemii 2,3 miliardy. 10 milionow na 3 mld stanowi > ok 0, > > 3 > > procenta ludnosci. Nie wydaje mi sie, ze znikniecie ok 0,3% jest czyms gro > znym, > > > > zeby nazywac to wielkim glodem. Toz to taka naturalna selekcja. > > Inna sprawa jest problem moralny tego faktu, ale to to juz inne kalosze. > > No tak , jeśli komuś moralność kojarzy się z butami ... Odpowiaasz mi tak jak Kuba Rapaporowi odnosnie seku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Arek - darwinistą !? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 21:14 Gość portalu: Arek napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Gość portalu: Arek napisał(a): > > > > > Napisze cos byc moze okropnego, ale mimo wszystko pomysl. > > > Jest nas (tzn. ludzi)na ziemii 2,3 miliardy. 10 milionow na 3 mld sta > nowi > > ok 0, > > > 3 > > > procenta ludnosci. Nie wydaje mi sie, ze znikniecie ok 0,3% jest czym > s gro > > znym, > > > > > > zeby nazywac to wielkim glodem. Toz to taka naturalna selekcja. > > > Inna sprawa jest problem moralny tego faktu, ale to to juz inne kalos > ze. > > > > No tak , jeśli komuś moralność kojarzy się z butami ... > > Odpowiaasz mi tak jak Kuba Rapaporowi odnosnie seku. Je ne sais pas ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Arek - darwinistą !? IP: *.abo.wanadoo.fr 09.06.02, 21:21 Si Tu ne sais pas, alors reflechis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Arek - darwinistą !? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 21:30 Gość portalu: Arek napisał(a): > Si Tu ne sais pas, alors reflechis. Reflechir a quoi ? P.S. Tu est le darwiniste ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Arek - darwinistą !? IP: *.abo.wanadoo.fr 09.06.02, 21:36 Sur tout je suis moi meme. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Ignoranci IP: *.dialup.tiscali.it 09.06.02, 22:00 Nieznajomosc liczby ludnosci swiata dyskwalifikuje was jako dyskutantow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Ignoranci IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 22:05 Gość portalu: opt napisał(a): > Nieznajomosc liczby ludnosci swiata dyskwalifikuje was jako dyskutantow. > Faktycznie . Kol. Arek conajmniej dwukrotnie zaniżył liczbę ludności świata ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Ignoranci IP: *.abo.wanadoo.fr 09.06.02, 22:44 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Gość portalu: opt napisał(a): > > > Nieznajomosc liczby ludnosci swiata dyskwalifikuje was jako dyskutantow. > > > > Faktycznie . Kol. Arek conajmniej dwukrotnie zaniżył liczbę ludności świata ... To o ile zanizylem procent, tez o polowe?, a wiec 0,15%. PS Zapomnialem o kitajcach. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Nadchodzi wielki głód - prawo natury. 10.06.02, 11:14 Wlasnie. Przynajmniej to nie my umrzemy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: Nadchodzi wielki głód - prawo natury. IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.06.02, 11:29 Wszystkiemu jest winna "niska wydajnosc pracy" urodzonych w zacofanych krajach i "brak kapitalu". Dawniej kapitalista pzyjezdzal z kapitalem i budowal fabryke lub kupowal ziemie i zatrudnial tania sile robocza. Teraz bezimienny "globalny" kapital inwestuje w zacofane kraje by po wycofaniu kapitalu uczynic je jeszcze biedniejszymi. A dla niepoznaki nazywa sie to "pomoca". Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Nadchodzi wielki głód - prawo natury. 13.06.02, 11:34 Gość portalu: # napisał(a): > Wszystkiemu jest winna "niska wydajnosc pracy" > urodzonych w zacofanych krajach i "brak kapitalu". > > Dawniej kapitalista pzyjezdzal z kapitalem i budowal > fabryke lub kupowal ziemie i zatrudnial tania sile robocza. Dawniej nikt nie znał pojęcia "kapitału" - po cholerę zostało ono stworzone? Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Nadchodzi wielki głód - prawo natury. 13.06.02, 11:33 Gość portalu: Arek napisał(a): > Napisze cos byc moze okropnego, ale mimo wszystko pomysl. > Jest nas (tzn. ludzi)na ziemii 2,3 miliardy. 10 milionow na 3 mld stanowi ok 0,3 > procenta ludnosci. Nie wydaje mi sie, ze znikniecie ok 0,3% jest czyms groznym, > zeby nazywac to wielkim glodem. Toz to taka naturalna selekcja. > Inna sprawa jest problem moralny tego faktu, ale to to juz inne kalosze. "inne kalosze"!? Człowieku, to czym ty się chcesz zajmować w swoim życiu?! Zarabianiem pieniędzy, oglądaniem telewizji i wychowywaniem dzieci? A po jaką cholerę chesz to robić? Widzisz sens wychowywania dziecka, kiedy każdego dnia z głodu umierają ich tysiące? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Nadchodzi wielki głód - prawo natury. IP: *.elimar.com.pl 13.06.02, 11:45 Hej hej ludzi na Ziemi nie jest 2,3 mln ale ponad 6 mld... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Zobaczymy czy "wielki", czy wzrośnie czy zmaleje IP: *.mofnet.gov.pl 10.06.02, 14:50 ilość ludzi w południowej Afryce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. "Dziwny jest ten świat" IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 22:47 Wlączcie program 2 TVP . Nadają program o głodzie w Etiopii . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Ale nie cały. Nie Etiopia. IP: *.mofnet.gov.pl 13.06.02, 11:21 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nadają program o głodzie w Etiopii . Ile sięgam pamięcią, w Etiopii głód był zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wild czy dlatego że był rząd? a co w Somalii? 13.06.02, 11:23 Gość portalu: doku napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Nadają program o głodzie w Etiopii . > > Ile sięgam pamięcią, w Etiopii głód był zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: czy dlatego że był rząd? a co w Somalii? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 11:52 " SOMALIA . Dramatyczna sytuacja żywnościowa : Z danych Międzynarodowego Czerwonego Krzyża wynikało ,że 1,5 mln z 6 mln Somalijczyków zagrozonych było w 1992 śmiercią głodową . Prognozy przewidują ,że do końca stulecia S. nie będzie w stanie wyprodukowac wystarczającej ilości pożywienia dla ludności .Według danych ONZ tylko 20 % transportów z pomocą dotarło jesienią do głodujących . Uzbrojone bandy , zwiazane najczęsciej z ugrupowaniami uczęstniczącymi w wojnie domowej , plądrowały dostawy żywności i żądały opłat za ochronę . W głębi kraju codziennie umierało z głodu około 1000 ludzi . Według ocen ONZ , liczba Somalijczyków uciekającyh przed głodem i wojną domową wzrosła i do sierpnia 1992 wynosiła 1 mln ludzi . " źródło : "Leksykon państw świata '93/94" , Dortmund-Warszaw 1993 , s. 369 i 370 Odpowiedz Link Zgłoś
wild V.C. dał wiadomości z okresu rządó tyrana a ja... 13.06.02, 11:54 "Somalia: A Country Report" (APC-EC Courier Commission of the European Communities in Brussels No. 162) stwierdzili: "Wizja Somalii jaka krąży po świecie jest w dużej mierze zniekształcona przez naturalna tendencję mediów do koncentrowania się na tragicznych wydarzeniach. (...) Z braku władzy centralnej Somalia podzieliła się na kilkanaście regionów zarządzanych przez konkurujące ze sobą klany. Na większości terenów pomiędzy grupami tymi nie dochodzi do konfliktów. W wielu rejonach kraju odrodziła się administracja o minimalnych kompetencjach. (...) Na lokalnych rynkach można znaleźć pokaźną liczbę importowanych towarów. Spotkaliśmy wielu przedsiębiorców prowadzących interesy, zaopatrujących sklepy w dobra konsumpcyjne i zapewniających potrzebne zatrudnienie. Dostarczają oni wielu usług kojarzonych z rządem. Brak struktur państwowych pociąga za sobą brak urzędniczych interwencji. Somalijczycy wydają się być szczególnie dobrze przystosowanymi do działania w takich warunkach. (...) Brytyjski podróżnik Richard Burton przedstawił w 1850 roku Somalijczyków jako "zapalczywych i buntowniczych republikanów". Tradycja klanowa znacznie utrudnia powołanie na tych terenach jakiejkolwiek formy rządu centralnego. Lider, który nie nawiązuje do tej tradycji jest z góry skazany na porażkę. (...) Dominującą postacią na somalijskiej scenie politycznej był niewątpliwie prezydent Siad Barre, który doszedł do władzy po przewrocie wojskowym w 1969. Zmarł on na wygnaniu, ale pamięć o nim niż żyje nadal wśród Somalijczyków, objawiając się ekstremalną niechęcią jaką żywią oni do władzy centralnej. Somalijczycy uważają się za wolnych ludzi. Dla nich państwo jest równoznaczne z niepotrzebnymi zgłoszeniami, regulacjami i ograniczeniami. Niektórzy mogą uznać to za herezję, ale wielu przedsiębiorców z którymi rozmawialiśmy uznaje brak rządu za sytuację pożądaną Nie ma tu żadnych państwowych podatków, formularzy do wypełniania w trzech egzemplarzach, ani żadnego nękania przez państwowych inspektorów.(...)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. V.C. dał wiadomości z okresu rządó tyrana ? Czyżby IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 12:28 Dyktator Siyad Barre rządził Somalia w latach 1969-91 . " W styczniu 1991 r. buntownicy zajęli Mogadishu i obalili reżim Siyada Barre . Od tego czasu trwała wynisczająca wojna między różnymi ugrupowaniami (...)" żródło : " Encyklopedia Larousse . Kraje świata " , Warszawa 1992 , s.579 A ja pisałem o roku 1992 . Odpowiedz Link Zgłoś
wild Re: V.C. dał wiadomości z okresu rządó tyrana ? Czyżby 13.06.02, 12:29 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Dyktator Siyad Barre rządził Somalia w latach 1969-91 . > > " W styczniu 1991 r. buntownicy zajęli Mogadishu i obalili reżim Siyada > Barre . Od tego czasu trwała wynisczająca wojna między różnymi ugrupowaniami > (...)" > > żródło : " Encyklopedia Larousse . Kraje świata " , Warszawa 1992 , s.579 > > A ja pisałem o roku 1992 . > > a teraz który jest rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: V.C. dał wiadomości z okresu rządó tyrana ? Czyżby IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 12:58 wild napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Dyktator Siyad Barre rządził Somalia w latach 1969-91 . > > > > " W styczniu 1991 r. buntownicy zajęli Mogadishu i obalili reżim Siyada > > Barre . Od tego czasu trwała wynisczająca wojna między różnymi ugrupowania > mi > > (...)" > > > > żródło : " Encyklopedia Larousse . Kraje świata " , Warszawa 1992 , s.579 > > > > A ja pisałem o roku 1992 . > > > > > > a teraz który jest rok? Myślałem ,że chodziło Ci o okres anarchii w Somalii w latach 90. , kiedy to faktycznie nie było tam rządu . Zdawało mi się , iż chcesz odowodnić , że w kraju , gdzie nie ma administracji i urzędników rządowych ( i ściągania podatków ) sytuacja żywnosciowa jest lepsza ... Odpowiedz Link Zgłoś
wild hm a może dziwisz sie dlaczego był bunt?:] 13.06.02, 12:44 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Dyktator Siyad Barre rządził Somalia w latach 1969-91 . > > " W styczniu 1991 r. buntownicy zajęli Mogadishu i obalili reżim Siyada > Barre . Od tego czasu trwała wynisczająca wojna między różnymi ugrupowaniami > (...)" > > żródło : " Encyklopedia Larousse . Kraje świata " , Warszawa 1992 , s.579 > > A ja pisałem o roku 1992 . > > z powodu dobrych chęci dyktatora? czy z braku tych chęci? co było przed tym?? huczne zabawy wyborcze??? Odpowiedz Link Zgłoś
wild bonus! 13.06.02, 11:56 Po tej charakterystyce dokonanej przez unijnych biurokratów (których trudno podejrzewać o anarchistyczne sympatie) informacja o tym, że niektórzy wolnościowcy zdecydowali się na porzucenie swoich domostw i emigrację do Somalii nie powinna być dla nikogo zaskakująca. Tym którzy są bardziej przywiązani do wielkomiejskich wygód państwo van Nottenowie i Jim Davison (były konsultant NASA, obecnie prowadzący międzynarodowe interesy) zaproponowali udział finansowy w Awdal Roads Company, konsorcjum, które zamierza w Somalii wybudować płatne drogi łączące główne somalijskie miasta i wolny port Bull'ado. Odpowiedz Link Zgłoś
wild głodni są biurokraci, urzędnicy ( węszą kosze? ) 13.06.02, 12:07 Drugim wymiarem dzisiejszej faszystowskiej groźby jest faszyzm Trzeciego Świata. Jego wyszkoleni przez kolonialne władze w etatystycznej gospodarce przywódcy wydają się myśleć jedynie o dwóch możliwych strukturach społecznych: komunizmie i faszyzmie. Co bardziej komplikuje sprawę, to fakt, że faszyzm Trzeciego Świata jest czasem powiązany z rzekomo "kapitalistycznymi" ideami i że czołowa rzekomo "kapitalistyczna" siła, Stany Zjednoczone, popiera wiele protofaszystowskich rządów w Trzecim Świecie. Oznacza to, że rzeczywiste rozwiązanie problemów nędzy, głodu i opresji nie może być widziane przez przeciętnych ludzi z Trzeciego Świata. ziew! Odpowiedz Link Zgłoś
wild więc afryka=rydzyk=usa=anty-latajacy-holender? :) 13.06.02, 12:10 hm ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Ale nie cały. Nie Etiopia. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 11:27 Gość portalu: doku napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Nadają program o głodzie w Etiopii . > > Ile sięgam pamięcią, w Etiopii głód był zawsze. Co Ty wiesz o głodzie !? Jedyny głód jaki czułeś to wtedy , gdy zaponiałes z domu drugiego śniadania ! Klęska głodu podobnych rozmiarów nawiedziła Etiopie ostatni raz 15 lat temu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Spoko! TVP już wymyśliła co z tym zrobić! IP: 213.17.161.* 13.06.02, 11:52 www.e-upr.prv.pl/index.php?action=show&object=article&id=563 Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Myślisz, że to głupi pomysł? 13.06.02, 11:55 Od czegoś przecież cza zacząć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Myślisz, że to głupi pomysł? - TAK. IP: 213.17.161.* 13.06.02, 11:57 bimi napisał(a): > Od czegoś przecież cza zacząć... --- Byle nie od szkodzenia (sobie i obdarowanym). Galba Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Myślisz, że to głupi pomysł? - TAK. 13.06.02, 12:00 Gość portalu: Galba napisał(a): > Byle nie od szkodzenia (sobie i obdarowanym). Nie wiem w jaki sposób miało by zaszodzić komuś to, że pożyczymy od Kwacha samolot, zabierzemy zboże, które i tak się marnuje i polecimy do Afryki uczyć murzynów piec chleb... Zechcesz mi wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Proszę kliknąć... IP: 213.17.161.* 13.06.02, 12:07 bimi napisał(a): > Nie wiem w jaki sposób miało by zaszodzić komuś to, że pożyczymy od Kwacha > samolot, zabierzemy zboże, które i tak się marnuje i polecimy do Afryki uczyć > murzynów piec chleb... > Zechcesz mi wyjaśnić? Wystarczy kliknąć na linku zamieszczonym przeze mnie uprzednio (www.e- upr.prv.pl/) i przeczytać komentarz do tego newsa - tam wyjaśniłem (przejrzyście jak sądzę) swoje veto do pomysłu. Galba Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Proszę kliknąć... 13.06.02, 12:10 Gość portalu: Galba napisał(a): > Wystarczy kliknąć na linku zamieszczonym przeze mnie uprzednio (<a href="http > /www.e-"target="_blank">www.e-</a> > upr.prv.pl/) i przeczytać komentarz do tego newsa - tam wyjaśniłem (przejrzyście > jak sądzę) swoje veto do pomysłu. Sorry za to zaniedbanie. Już czytam... Odpowiedz Link Zgłoś
bimi OK... 13.06.02, 12:15 Rozumiem, że jedyny problem jaki widzisz to to, że trzeba by to zboże wpierw wykupić z Agencji? A ile by to kosztowało? Czy naszego budżetu na to nie stać? Acha, zapomniałem - teraz są ważniejsze rzeczy na głowie; wybory samorządowe za pasem a my tu będziemy zborze murzynom rozdawać...! Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: OK... 13.06.02, 12:19 bimi napisał(a): > Acha, zapomniałem - teraz są ważniejsze rzeczy na głowie; wybory samorządowe za > pasem a my tu będziemy zborze murzynom rozdawać...! "zboże" oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Nie! IP: 213.17.161.* 13.06.02, 12:25 bimi napisał(a): > Rozumiem, że jedyny problem jaki widzisz to to, że trzeba by to zboże wpierw > wykupić z Agencji? A ile by to kosztowało? Czy naszego budżetu na to nie stać? a. problemem jest to, że to zboże w ogóle nie powinno się znaleźć w ARR! Po co my to skupujemy (zachęcając rolników do produkcji i biadoląc o nadwyżce równocześnie)? b. ważniejsze dla mnie nie są argumenty dotyczące teraźniejszości (koszt wykupu, transportu, etc.) lecz te wybiegające w przyszłość: dalsze psucie polskiego rynku płodów rolnych, demoralizacja polskich rolników i murzyńskich konsumentów, zarżnięcie afrykańskiego rolnictwa, które i bez naszej agresji ekonomicznej ma ogromne problemy. c. pomysł jest wątpliwy moralnie: na pomocy najbardziej (jak zawsze) skorzystają czarni despoci i biali pedofile z organizacji dobroczynnych. > Acha, zapomniałem - teraz są ważniejsze rzeczy na głowie; wybory samorządowe za > pasem a my tu będziemy zborze murzynom rozdawać...! Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że rozdawanie zboża doskonale komponuje się z czasem wyborów! Galba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Bardzo lubie rozmawiac z Bimim! IP: *.wroclaw.tpnet.pl 13.06.02, 12:38 Bimi! Piszesz "aha" tak jak ja - wg starego slownika =acha. Wiec mlody nie jestes! Poloz sie do lozka i sprawdz po tygodniu, czy bedziesz mogl chodzic... Pomoc trafia do zorganizowanych bojowek, mafii, rzadow a nie do potrzebujacych. Czesto jest sprzedawana i kupowana jest bron do prowadzenia wojen. Przed rewolucja komunistyczna w Rosji nie bylo glodu. W Afryce kolonialnej, w tym w Etiopii, i na Sacharze tez nie. Nie bylo wtedy tzw. "pomocy" i swiatowych organizacji humanitarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Traktuję to jako komplement 13.06.02, 12:46 Gość portalu: # napisał(a): > Piszesz "aha" tak jak ja - wg starego slownika =acha. > Wiec mlody nie jestes! To słowo akurat piszę różnie - w zależności od nastroju. > Poloz sie do lozka i sprawdz po tygodniu, czy bedziesz mogl chodzic... Chcesz się mnie z forum pozbyć? > Pomoc trafia do zorganizowanych bojowek, mafii, rzadow a nie > do potrzebujacych. Czesto jest sprzedawana i kupowana jest bron do prowadzenia > wojen. Wiem o tym. Dlatego, oprócz samolotu od Kwacha powinniśmy jeszcze pogadać z Komorowskim (czy kto tam teraz zasiada...) - weźmiemy nasz dzielny Grom i chłopaki w końcu do czegoś się przydadzą. > Przed rewolucja komunistyczna w Rosji nie bylo glodu. > W Afryce kolonialnej, w tym w Etiopii, i na Sacharze tez nie. > > Nie bylo wtedy tzw. "pomocy" i swiatowych organizacji humanitarnych. Sugerujesz, że jak zapomnimy o "pomocy", to problem głodu przestanie istnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Myślisz, że to głupi pomysł? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 12:40 bimi napisał(a): > Gość portalu: Galba napisał(a): > > > Byle nie od szkodzenia (sobie i obdarowanym). > > Nie wiem w jaki sposób miało by zaszodzić komuś to, że pożyczymy od Kwacha > samolot, zabierzemy zboże, które i tak się marnuje i polecimy do Afryki uczyć > murzynów piec chleb... > Zechcesz mi wyjaśnić? Afrykańskie kobiety potrafią doskonale piec chleb , a raczej placki . Uczą się tego już jako dzieci . Niestety , jeśli na niektórych terenach deszcz nie pada przez rok , dwa , to niby z czego mają piec ? Na terenie wschodniej Etiopii i Somalii podczas suszy sytuacja jest nawet gorsza niż na Saharze , gdzie pod ziemią występują ogromne baseny wody artezyjskiej i np. w Libii wody jest pod dostatkiem dla każdego . Skąd podczas katastrofalnej suszy zdobyć żywność ? W pobliżu nie ma żadnych hipermarketów ... Odpowiedz Link Zgłoś