Dodaj do ulubionych

Z Komunią do ust/do ręki faktycznie nie miałem

22.04.05, 09:04
racji. Myslałem, ze zwyczaj "do ręki" wprowadził Vaticanum II, tymczasem to
nie tak.

Do reki przyjmowano Komunie przez pierwsze 1000 lat chrześcijaństwa, jak się
doczytałem, później stopniowo przechodzono na przyjmowanie do ust, ale dopiero
ponoc w czasie Reformacji i wynikłych wojen religijnych ten sposób
przyjmowania stał sie absolutna reguła bez wyjątków. W naszych czasach z
przyjmownaiem do reki zaczęto dopiero "eksperymentować" (takiego słowa użyto w
dokumencie internetowym, który czytałem) w Holandii i Belgii. Zwyczaj szybko
dotarł do USA i na początku lat 80-tych amerykańscy biskupi przez głosowanie
ustalili, że w ich diecezjach mozna na oba sposoby. Z moich osobistych
obserwacji wynika, że obecnie w amerykańskich kościołach przytłaczająca
wiekszośc przystępujących do Komunii (a przystepuje tak na oko zawsze ok. 99%)
przyjmuje Hostię na złączone dłonie. W dokumencie zaznaczono również, że
Papież Jan Paweł II nie pochwalał tej metody (użyto słow "John Paul II frowned
on receiving the Communion on hand").

Co do Komunii dwupostaciowej, również powszechnej w kosciołach
rzymsko-katolickich w USA, to sie jeszcze nie doczytałem. Czy to też jest
jakis tylko lokalny zwyczaj? Mam "chodząca encyklopedię" od tych spraw, ale
za późno już było, by do tego pana dziś zadzwonić.

Wracając do przyjmowania "na rękę": jak widać, Papież Jan Paweł II to zaledwie
tolerował. Ale przypuszczam, ze B-16 ustali jakieś wyraźne reguły, bo nie
powinno w zasadzie być tak, że "mozna, choć sie nie powinno".
Obserwuj wątek
    • rycho7 a jak z szyderstwem "rest room" ? Oberszyderco t0g 22.04.05, 09:46
      t0g napisał:

> Myslałem, ze zwyczaj "do ręki"
      • t0g A gdzie się dopatrzyłeś jakiegokolwiek 22.04.05, 11:56
        "szyderstwa", przepraszam? Mnie po prostu ta odmiennośc obyczajów komunijnych w
        USA i w Polsce trochę zaintrygowała i próbuje dociec, skąd ona sie bierze. W
        końcu, to jest w ramach tego samego Kościoła.
    • kropekuk Ratzinger sam przyjmuje Komunie do reki. 22.04.05, 15:54

• t0g Re: Ratzinger sam przyjmuje Komunie do reki. 22.04.05, 23:08
        No tak, ale ortodoksyjni zwolennicy formy doustnej twierdza, ze on moze, jako,
        ze jest kaplanem. Oczywiscie kaplan MUSI przyjmowac Hostie do reki, bo kto mu
        ja poda? Ale czy kaplanskie uprawnienia w tym wzgledzie dotycza takze sytuacji,
        kiedy kaplan sam mszy nie celebruje? Tutaj sprawa jest niejasna. Wszystko
        powinno byc jednoznacznie wyjasnione jak najszybciej, bo utrzymywanie
        niejednoznaczych sytuacji ludzi zraza. W metnej wodzie latwiej ryby lowic,
        wiadomo, ale wiekszosc ludzi lubi jasnosc i przejrzystosc.
        • allegro.con.brio Re: Ratzinger sam przyjmuje Komunie do reki. 22.04.05, 23:18
          t0g napisał:

> Ale czy kaplanskie uprawnienia w tym wzgledzie dotycza takze sytuacji,
          > kiedy kaplan sam mszy nie celebruje?

Ja pojęcia nie mam. Kapłan (alias czarny bądź klecha) tym się wyróżnia że ma
          święcenia i związane z tym namaszczenia. Co do traktowania - nawet monstrancję
          chwyta przez materiał, przed którą wszyscy klękają.
        • kropekuk Bzdura: Ratzingerowi Komunie podal kaplan, 22.04.05, 23:25
          odprawiajacy jedna z mszy w okresie wakatu Stolicy Apostolskiej: przeciez
          Ratzinger wszystkich mszy wowczas nie odprowial. Widzial to na wlasne oczy w
          BBC (kto odprawial - nie pamietam). Inni purpuraci przyjmoali Komunie glownie
          do ust.
      • atp1 Re: Ratzinger sam przyjmuje Komunie do reki. 22.04.05, 23:17
        Kropekuk, ty sie idz pokiwaj pod sciane placzu, jak juz tak
        mozg dobrze wstrzasniesz, to na koncu Giebultowicz ci konika zwali,
        on jest od tego specjalista, kiedys dawal mi rady jak nalezy to robic.
        • t0g Kurde, ten maniak z Danii z "reversed Up Syndrome" 22.04.05, 23:25
          ...znów sie tu wchrzania. Pogadac spokojnie nie mozna!

Marianna mnie ochrzania za brak political correctness, więc
          wymyśliłem "politically correct" określenie na mutację genetyczną atepeciaka -
          mianowicie, "reversed Up Syndrome".
          • atp1 Re: Kurde, ten maniak z Danii z "reversed Up Synd 22.04.05, 23:50
            Nie wysilaj sie, kiepsko piszesz posty. Powinienes pojechac
            do swojego starszego brata Urbana, na nauki.
        • kropekuk Zydzie: takie wulgaryzmy w kontekscie KOMUNII? 22.04.05, 23:27
          Po takim tekscie mozna uwierzysz, zescie Hostie kradli i szydlami ja kluliwink
          • t0g Jezus, Maria! Reversed Up Syndrome, i jeszcze... 22.04.05, 23:30
            ...do tego Zyd, okazuje sie! Chroncie nas wszyscy Swieci Panscy przed tym
            atepeciakiem!...
            • atp1 Re: Jezus, Maria! Reversed Up Syndrome, i jeszcze 22.04.05, 23:42
              Giebultowicz, po 5 piwach taka sciane placzu mozna podlac?
              A jak ktos zrobi kupe, to nastepnie papierek wetknie w murek placzu.
            • kropekuk :) 22.04.05, 23:43

• atp1 Re: Zydzie: takie wulgaryzmy w kontekscie KOMUNII 22.04.05, 23:34
            Wlasnie pisze dlatego ze Zydzi na tym forum mieszaja sie
            do cudzych religi, majac swoj w tym cel aby wszystko zbrukac.
            Czy to jasne!
            • t0g Atepeciak jest tak tępy, że nie zauważył nawet... 23.04.05, 01:05
              atp1 napisał:

> Wlasnie pisze dlatego ze Zydzi na tym forum mieszaja sie
              > do cudzych religi, majac swoj w tym cel aby wszystko zbrukac.
              > Czy to jasne!

...iż tym postem jeszcze potwierdzil swoje żydowstwo.

Żydzi na tym forum mieszają sie do cudzych religii - więc Atepeciak własnie
              dlatego pisze, bo jest Żydem i chce się mieszać do nieswojej religii.

Trep z niego już taki, że top przechodzi ludzkie wyobrażenie. RUS (Reversed Up
              Syndrome) jednak zżera szare komórki...
    • allegro.con.brio Re: Z Komunią do ust/do ręki faktycznie nie miałe 22.04.05, 23:15
      Niejednokrotnie też określałeś mnie mianem schizmatyka, co oczywiście jest z
      Twojej strony nadużyciem. Rozważ dwa przypadki, które można wpasować w ceesowe
      schematy myślowe:

1. Allegro(.con.don) wyraża nieprzychylną opinię o pewnych zjawiskach, które
      zachodzą podczas mszy, która to z kolei dla katolików jest jednym z
      najważniejszych elementów wiary - Allegro schizmatyk.
      2. Katolicy, którzy wprost negują naukę kościoła (np. kwestie aborcji, spraw
      dotyczących homoseksualizmu itp.) - ludzie otwarci, nowocześni, postępowi,
      katolicy na miarę XXI wieku.

Zauważ że w żaden sposób nie czepiałem się ludzi spoza kościoła bądź nie
      rozliczałem czyichś grzechów. Kwestia dotyczyła kilku szczególnych sytuacji,
      gdzie jeśli się w tym uczestniczy, to z należytym szacunkiem (bez traktowania
      Hostii jako 'to' w kontekście 'brania do reki czy do buzi' - nie gadamy o
      imprezie w nocnym klubie czy innym burdelu).
      • andrzejg ależ Ty masz skojarzenia 23.04.05, 08:50
        allegro.con.brio napisał:

Kwestia dotyczyła kilku szczególnych sytuacji,
        > gdzie jeśli się w tym uczestniczy, to z należytym szacunkiem (bez traktowania
        > Hostii jako 'to' w kontekście 'brania do reki czy do buzi' - nie gadamy o
        > imprezie w nocnym klubie czy innym burdelu).

W tekście t0g znalazłem nst okreslenia:

-Do reki przyjmowano Komunie
        -przechodzono na przyjmowanie do ust,
        -W naszych czasach z przyjmownaiem do reki zaczęto dopiero "eksperymentować"
        -80-tych amerykańscy biskupi przez głosowanie ustalili, że w ich diecezjach mozna na oba sposoby
        -przyjmuje Hostię na złączone dłonie.
        -(użyto słow "John Paul II frowned on receiving the Communion on hand").

ale nigdzie nie było zwulgaryzowanych 'brania do reki czy do buzi'

Wszystko Ci sie tak kojarzy?
        A.
        • allegro.con.brio Re: ależ Ty masz skojarzenia 23.04.05, 10:47
          > ale nigdzie nie było zwulgaryzowanych 'brania do reki czy do buzi'

Czeesław nie wypowiadał sie na ten temat tylko w tym wątku. Gdzieś indziej
          można było odnieść takie wrażenie (taki krzysiowy, oregoński humor).
          • andrzejg chyba,że tak/nt 23.04.05, 11:59

> > ale nigdzie nie było zwulgaryzowanych 'brania do reki czy do buzi'
            >
            > Czeesław nie wypowiadał sie na ten temat tylko w tym wątku. Gdzieś indziej
            > można było odnieść takie wrażenie (taki krzysiowy, oregoński humor).
            • d.nutka1 Re: chyba,że tak? 23.04.05, 12:03
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=23041336&a=23091001
              czy Czeeesiek teraz śpi czy czyta, jakie skojarzenia jego posty wywołują u
              allegro.don.brie?
          • t0g Alfons.con.brio mnie sie czepia na kazdym kroku 24.04.05, 00:57
            To stare alfonsisko, zramolała dewotka płci meskiej czepia mnie sie na każdym
            kroku. Degenerat-psychopata jakiś. RUS (Reversed Up Syndrome) ewidentny.
            • allegro.con.brio czy ktoś już zapłakał 24.04.05, 15:45
              t0g napisał:

> To stare alfonsisko, zramolała dewotka płci meskiej czepia mnie sie na każdym
              > kroku. Degenerat-psychopata jakiś. RUS (Reversed Up Syndrome) ewidentny.

nad losem przyszłego noblisty? Bo ja rzewnie, taka go tu krzywda spotkała.
    • krzys52 --- Rozdawanie komunii domaga sie Zreformowania 23.04.05, 08:30
      Moim zdaniem znacznie ciekawiej wygladaloby rozdawanie hostii na odleglosc. Po
      prostu parafianie staliby z otwartymi ustami a przetrenowani odpowiednio ksieza
      i ministracji wrzucaliby im oplatek tak jak rzuca sie frisbee albo chinskie
      gwiazdy. Przy okazji mialaby mlodziez zachete do praktykowania martial arts, co
      niezwykle pozytecznym jest zajeciem z uwagi na ksztaltowanie charakterow.

Przy uwzglednieniu drobnej modyfikacji ksztaltu hostii (kostka lub kulka),
      mozliwe byloby praktykowanie wrzutu kostki, lub kulki, z uzyciem technik
      baseballa, badz tez szkoly Las Vegas.

Ciagle przekonany jestem ze katolicyzm ma przed soba przyszlosc.
      • centre.gravity Re: --- Rozdawanie komunii domaga sie Zreformowan 23.04.05, 08:35
        tak. to byloby ciekawe uzupelnienie ceremonii.
        • krzys52 Re: --- Rozdawanie komunii domaga sie Zreformowan 23.04.05, 08:42
          centre.gravity napisał:

> tak. to byloby ciekawe uzupelnienie ceremonii.

Alez jak najbardzie, bo zamiast spac na mszy jak niejaki Walesa Lech, to
          parafianie zywo zainteresowani byliby celnoscia oraz technikami komunikowania.
          Sadze, ze bylaby to nie mniejsza frajda niz ogladanie meczu koszykowki lub ping-
          ponga. No i kto wie, moze nawet kibole zaczeliby uczeszczac na msze swiete, w
          miejsce urzadzania burd w miejscach publicznych.
      • krzys52 PS: -Rozdawanie komunii domaga sie Zreformowania 23.04.05, 08:37
        Kolejnym pomyslem racjonalizatorskim byloby komunikowanie sie poprzez
        wstrzeliwanie do gardla - z uzyciem rurki od dlugopisu, czyli tradycyjnie.
        • d.nutka1 Re: PS: -Rozdawanie komunii domaga sie Zreformowa 23.04.05, 08:52
          krzys52 napisał:

> Kolejnym pomyslem racjonalizatorskim byloby komunikowanie sie poprzez
          > wstrzeliwanie do gardla - z uzyciem rurki od dlugopisu, czyli tradycyjnie.

Krzysiu
          a ja znowu dziś się ośmielę (pomimo realnie ciągle istniejącego
          samozabanowania), że twoje żarty z Hostii przekroczyły wszelkie granice nie
          tylko przyzwoitości, ale czegoś jeszcze gorszego co jest mi nawet trudno
          nazwać, bo te "żarty" z rzutem Hostią trafiają w samo centrum ugodzonego "takim
          rzutem" serca wierzących.
          • d.nutka1 Re:dopisek 23.04.05, 10:09
            d.nutka1 napisała:

> krzys52 napisał:
            >
            > > Kolejnym pomyslem racjonalizatorskim byloby komunikowanie sie poprzez
            > > wstrzeliwanie do gardla - z uzyciem rurki od dlugopisu, czyli tradycyjnie
            > .
            >
            > Krzysiu
            > a ja znowu dziś się ośmielę (pomimo realnie ciągle istniejącego
            > samozabanowania), że twoje żarty z Hostii przekroczyły wszelkie granice nie
            > tylko przyzwoitości, ale czegoś jeszcze gorszego co jest mi nawet trudno
            > nazwać, bo te "żarty" z rzutem Hostią trafiają w samo centrum
            ugodzonego "takim
            >
            > rzutem" serca wierzących.

wierzących Chrześcijan oraz godzi w poczucie godności wszystkich ludzi
            szanujących wiarę i wierzenia innych ludzi
            • krzys52 Nadmiar papieza padl na glowke? 23.04.05, 14:42
              Nie pieprz, Danka.

Uczucia religijne zlodzieja bylbym w stanie obrazic (jedynie!) odbierajac mu to
              co nakradl. Doskonale wiesz przy tym ze - z zastosowaniem panstwowego przymusu
              lozenia na kk - katole okradaja wspolobywateli. Przynajmniej tych ktorzy nie
              maja najmniejszej ochoty utrzymywac religie, Nygusow, czy finansowac masowa
              eksportowa produkcje kleru.
              Nie badz wiec moze pobozniejsza od papieza, bo najpierw nalezy ukrocic
              okradanie obywateli a dopiero pozniej mozna bedzie mowic o poszanowaniu dla
              uczuc zlodziei.
              • d.nutka1 Re: Nadmiar papieza padl na glowke? 23.04.05, 15:08
                krzys52 napisał:

zgubiłeś ś w swojej glowce?
                • krzys52 Uzywaj innych proszkow wariatko, albo trzymaj sie 23.04.05, 15:45
                  ode mnie z daleka. A najlepiej, trzymaj sie z daleka - bez wzgledu na uzywane
                  proszki.
                  • d.nutka1 Re: Uzywaj innych proszkow wariatko, albo trzymaj 23.04.05, 18:05
                    krzys52 napisał:

> ode mnie z daleka. A najlepiej, trzymaj sie z daleka - bez wzgledu na uzywane
                    > proszki.

podpadłam ci dzis wyjątkowo
                    nawet wiem jakim postem
                    a nawet dwoma
                    tyle godzin czekałeś aby się odgryźć?
                    masz cierpliwość
                    ale teraz sobie wynagradzasz czas oczekiwania zbyt długiego na upust tego co ci
                    na mózg pada jak swojego uszatka nie przytulisz
                    • krzys52 Re: Uzywaj innych proszkow wariatko, albo trzymaj 24.04.05, 06:44
                      nie znajduje przyjemnosci w obcowaniu z toba, ba - wrecz przeciwnie. Jesli nie
                      potrafisz zrozumiec tego, ze nie chce konwersowac z toba, oraz nie zycze sobie
                      bys dolaczala swoje kretynskie wstawki do moich postow, to nie pozostaje nic
                      innego jak traktowac ciebie tak jak na to zaslugujesz.
                      I to by bylo na tyle.
                      • d.nutka1 Re: Uzywaj innych proszkow wariatko, albo trzymaj 24.04.05, 06:57
                        krzys52 napisał:

> nie znajduje przyjemnosci w obcowaniu z toba

myśmy ze sobą kiedykolwiek obcowali?
                        ty chory chyba jesteś
                        idź się sam leczyć zanim komuś leczenie zalecisz
                  • centre.gravity Re: Uzywaj innych proszkow wariatko, albo trzymaj 24.04.05, 13:25
                    prosba o trzymanie sie z daleka to zupelnie co innego niz jakze odkrywczy
                    epitet o niedomytej zdzirze. ten ostatni zarezerwowany jest dla specjalnych
                    gosci.
    • dokowski Co i na co biorą tam te ciemniaki? Ekscytujące! 23.04.05, 13:14

• krzys52 Interesujaca kolejnosc: najpierw do buzi a do reki 23.04.05, 14:46
      pozniej. Zupelnie inaczej niz w zyciu...
    • t0g Komunia pod dwiema postaciami 23.04.05, 23:15
      Wciąz nie moge dociec, od kiedy w Kościele Rzymskokatolickim pozwolono napowrót
      do przyjmowania Komunii w dwóch postaciach.

A propos, czy nalezy mówić "pod dwoma" czy "pod dwiema" postaciami? Postac to
      rodzaj żenski, mianownik liczby mnogiej to "dwie postaci", więc narzednik
      powinien byc "dwiema postaciami", nie? Tymczasem ja najczęsciej słyszę, jak
      ludzie mówia "pod dwoma postaciami".

Kosciół Rzymski zdaje sie odszedł od Komunii w dwóch postaciach w XII wieku?
      Zakaz przyjmowania jej w dwóch postaciach był na tyle silny, ze kiedy Król
      Aleksander Jagielończyk zażyczył sobie Komunii w dwóch postaciach na swoim
      ślubie (z córka Iwana Groźnego chyba?), to wynikła z tego głosna kontrowersja.

No ale teraz w kościołach rzymskokatolickich w USA Komunia pod dwoma/dwiema
      postaciami to norma. Czy zezwolono na jej przywrócenie na Vaticanum II? Pan, o
      którym mówiłem, ze jest "chodząca encyklopedią" w sprawach religii, akurat tej
      sprawy dobrze nie pamięta. Moze jednak ktos tutaj potrafi wyjasnić?

A jak jest w Zachodniej Europie, moze ktos potrafi powiedzieć?
      • enemy-at-the-gate Re: Komunia pod dwiema postaciami 23.04.05, 23:41
        oto w pelnym brzmieniu „list otwarty” ( z lutego br) polskich prominentow ,
        ( jak to prasa niemiecka nazwała ) protestujący przeciw udzielaniu komunii do
        rąk .
        prasa podkresla, ze protest ten podpisała także bliska towarzyszka JPII ,
        lekarz wanda poltawska.
        Tekst jest dlugi i nie chce mi się go tłumaczyć.
        Może zaciekawia cie nazwiska owych „prominentow” , sa podane na koncu artykulu.
        www.kreuz.net/article.798.html
        • enemy-at-the-gate Re: Komunia pod dwiema postaciami 23.04.05, 23:47
          artykul ten i inne mozesz przeczytac w ang., i francuskim ( malenkie flago-
          ikonki)...........
        • t0g Ale jaja! Przeczytałem angielska wersję... 24.04.05, 00:33
          W pierwszej chwili, nie wiedziałem, co jest grane: czyzbym nagle zapomniał
          angielskiego? Po chwili dopiero zrozumiałem, że tłumaczenie jest KOMPUTEROWE.
          Ewidentnie programy do automatycznego przekładu z języka na język są jeszcze "w
          pieluchach"... Sami sie przekonajcie.
          • marianna.rokita Re: Ale jaja! Przeczytałem angielska wersję... 24.04.05, 00:57
            Daj linka Tomciosmile
            • t0g Re: Ale jaja! Przeczytałem angielska wersję... 24.04.05, 07:34
              marianna.rokita napisała:

> Daj linka Tomciosmile

Hej! Link jest w pierwszym poście Enemy-at-the-gate, kawałek wyżej.

Miłego dnia! Co Ty tak wcześnie dziś wstałaś, nieszczęsna dziewczyno? W
              niedzielę?!!!!
      • gini Re: Komunia pod dwiema postaciami 23.04.05, 23:44
        Co Ci z tego przyjdzie jak Ci odpowiem i tak nie czytasz moich postow.
        Na darmo w klawiature nie bede klepac.
        • marianna.rokita Re: Komunia pod dwiema postaciami 23.04.05, 23:47
          Napisz to mu streszcze,albo posle pelna wypowiedz. Jestem ciekawa.
          • gini Re: Komunia pod dwiema postaciami 23.04.05, 23:57
            marianna.rokita napisała:

> Napisz to mu streszcze,albo posle pelna wypowiedz. Jestem ciekawa.

To nie badz taka ciekawa bo ciekawosc to pierwszy stopien do piekla.
    • t0g DOCZYTAŁEM SIĘ!!! Dekret przywracający Komunię 24.04.05, 08:23
      ...pod dwoma (dwiema?) postaciami i zawierajacy odpowiednie instrukcje,
      zatytułowany "Ecclesiae Semper", wydany został dokładnie 40 lat temu, 7 marca
      1965. Kto chce, niech przeczyta sobie tu:

www.catholicliturgy.com/index.cfm/FuseAction/DocumentSubCategories/Index/2/SubIndex/11

Dekret ten powołuje sie na postanowienia II Soboru Watykańskiego.

W Polsce ten dekret nie był chyba szczególnie nagłosniony, stąd chyba
      przekonanie, wyrażone przez niektóre osoby na Forum, ze ja chodze do cerkwi
      prawosławnej, skoro mówie o Komunii w dwóch postaciach w moim kościele.

Faktem jest, ze Polsce postanowienia Soboru miały słaby odzew. Z wyjatkiem moze
      odwrócenia ołtarza o 180 stopni i zamiany laciny na miejscowy jezyk (z tego
      ostatniego to akurat ja sie wcale nie cieszyłem, bo cała łacińska mszę doskonale
      rozumiałem, po czterech latach łaciny w liceum i jeszcze uprzednim wkuciu
      ministrantury w latach chłopiecych). Ale ze "starych dobrych obyczajów"
      niechętnie rezygnowano. Pamietam, że w ślicznym miasteczku Ciężkowice w
      Tarnowskiem, gdzie jeździłem na wakacje, jeszcze w połowie lat 70-tych pleban
      kategorycznie nakazywał, by baby stały po jednej stronie, chłopy po drugiej,
      zadne "mieszanie płci" nie było dozwolone. Pleban w ogóle trzymał Ciężkowiczan
      krótko, dyscyplina była wzorowa.
      • d.nutka1 Re: DOCZYTAŁEM SIĘ!!! Dekret przywracający Komuni 24.04.05, 08:54
        'doczytliwy' jesteś Tomku!
        moje gratulacje!
        ale napisz takiej 'niedoczytliwej' jak ma sobie "przywracać Komunię do ręki"
        jeśli chciałaby-taka'niedoczytliwa'-mieć Komunię z Bogiem, aby Bóg (i
        ta 'niedoczytliwa')nwzajemnie nie mieli wątpliwości czy zrozumienie "przekazu"
        werbalnego odbyło się nie bez przekłamań tłumaczy 'czytliwych' tylko w jednym
        języku?
        • t0g Dwie postacie to jedno, "na rękę" - to drugie 24.04.05, 08:58
          Tu jest krajowy dokument bardzo ostro krytykujący praktyke przyjmowania do dłoni:

swoje.pl/Komunia/
          • ewa8a Re: Dwie postacie to jedno, "na rękę" - to drugie 24.04.05, 09:02
            A właściwie czy otrzymującemu komunię nie jest wszystko jedno?
            • t0g Re: Ja mam inne pytanie. 24.04.05, 09:44
              Czy dla przyjmującego Komunię to jest ważne, czy nie, to moim zdaniem jest
              sprawa mniejszej wagi. Sprawą pierwszorzędnej wagi dla mnie osobiście jest,
              czy Panu Bogu to robi róznicę.

Otóz, ja nie jestem w stanie uwierzyć, żeby Mu to robiło róznicę.

Moim zdaniem, ludzie mają sina tendencję do przypisywania Panu Bogu cech
              ludzkich, i to czesto małostkowych cech ludzkich. Na przykład, że zwraca uwage
              na drobiazgi.

Szacunek dla Pana Boga powinno sie wykazywać przede wszystkim poprzez bycie
              DOBRYM I UCZCIWYM CZŁOWIEKIEM. A nie poprzez klękanie i inne rytualne gesty. To
              są wszystko puste ceremonialne zachowania bez żadnego znaczenia.

Domaganie się pokłonów, klękania, zdejmowania nakrycia głowy i innych
              demonstracji hołdowniczej postawy, to był zwyczajny objaw pychy ze strony
              możnych tego świata w dawnych wiekach. Twierdzenie, że Panu Bogu zrobi róznicę,
              czy się klęknie w odpowiednim momencie, czy nie, jest przypisywaniem PYCHY Panu
              Bogu. A więc wątpieniem w doskonałośc Wszechmogącego, czyli grzechem. QED!
              • d.nutka1 Re: Ja mam inne pytanie. 24.04.05, 10:01
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=23041336&a=23118868&wv.x=0
                Tomku t0g
                a gdzie postawiłeś to "inne pytanie"?
                w twoim tekście nie znalazłam żadnego zdania ze znakiem zapytania.
                ale może przeoczyłam?
                może to pytanie jest ukryte w zastosowanych w tekście "wybitych wysoko" literach
                DOBRYM I UCZCIWYM CZŁOWIEKIEM oraz PYCHY ?
                no i QED! z wykrzyknikiem, ale QED akurat nie rozumiem
                • spaceship Re: Ja mam inne pytanie. 24.04.05, 13:54
                  QED = Qualitative European Drug

• d.nutka1 Re: Ja mam inne pytanie. 24.04.05, 13:57
                    spaceship napisał:

> QED = Qualitative European Drug
                    >
                    >
                    >
                    >

ale to i tak nadal mi nic nie mówi, poza tym, że QED jest skrótem pierwszych
                    liter jakiś słów
              • allegro.con.brio Re: Ja mam inne pytanie. 24.04.05, 15:49
                t0g napisał:

> Szacunek dla Pana Boga powinno sie wykazywać przede wszystkim poprzez bycie
                > DOBRYM I UCZCIWYM CZŁOWIEKIEM. A nie poprzez klękanie i inne rytualne gesty.

Siur, doktorze Czesławie. Odpuśćmy sobie zatem też sakramenty, grunt to być
                spoko gościem (dobrym, uczciwym itd.).
                • t0g Re: Ja mam inne pytanie. 24.04.05, 17:38

> t0g napisał:
                  >
                  > > Szacunek dla Pana Boga powinno sie wykazywać przede wszystkim poprzez byc
                  > ie
                  > > DOBRYM I UCZCIWYM CZŁOWIEKIEM. A nie poprzez klękanie i inne rytualne ges
                  > ty.
                  >
                  > Siur, doktorze Czesławie. Odpuśćmy sobie zatem też sakramenty, grunt to być
                  > spoko gościem (dobrym, uczciwym itd.).

Alfons w roli Strażnika Czystości Rytuałów Wiary. Paradne!
                  • marianna.rokita Ja jeszcze z innej beczki ? 24.04.05, 17:44
                    O co sie klocicie?
                    Tomcio ?
          • d.nutka1 Re: Dwie postacie to jedno, "na rękę" - to drugie 24.04.05, 09:16
            a ja i tak wiem swoje!

KOMUNIĘ PRZYJMUJE SIĘ DO SERCA

i nie na zasadzie od kuchni:"przez żąłądek do tego serca", ale...
            "będziesz miłował swego Pana z całego serca twojego, całej myśli twojej i całej
            duszy twojej"

I TO JEST KOMUNIA z BOGIEM
            a podawanie do ręki czy na język to jakaś pamiątka, ale jakaś "skrzywiona"
            przez te niepraktyczne łamanie się chlebem
            • d.nutka1 Re: ot i Cała Tajemna Trójca.... 24.04.05, 09:25
              d.nutka1 napisała:

> "będziesz miłował swego Pana z całego serca twojego, całej myśli twojej i
              całej duszy twojej"
              >
              > I TO JEST KOMUNIA z BOGIEM
      • krzys52 Do reki?! Jak pajde chleba chlopu do kosy czy cos? 24.04.05, 17:55
        • krzys52 Wylacznie w dwa paluszki! Delikatnie, subtelnie, n 24.04.05, 17:56
          naboznie - tak jak czynia to damy.
    • enemy-at-the-gate Re: Z Komunią do ust/do ręki faktycznie nie miałe 24.04.05, 08:46
      kolejny link ( translation automatic - mozesz go czytac w ang. i francuskim)...
      www.cardinalrating.com/cardinal_36__article_737.htm
    • krzys52 Skoro komunia na reke gorsza od mordowania 24.04.05, 23:12
      niewiniatek okazala sie, to nie bardzo rozumiem powodow oburzania sie
      niektorych na moje propozycje urozmaicenia w tym wzgledzie (metoda na: frisbee
      oraz chinska gwiazde, np.), majaca na celu wprowadzenie ozywienia w tej
      zatechlej tradycji.
      Przeciez nie moze byc nic gorszego od mordowania niewiniatek zatem i moje
      propozycje nie zasluguja na potepienie wieksze od potepienia "komunii na reke".

swoje.pl/Komunia/
      • krzys52 ___ Pomylilem sie. To nie takie proste - okazuje 25.04.05, 06:20
        sie:

>>
        A co z Cząstkami Ciała Chrystusa ?

Katechizm Rzymski deklaruje w sposób jednoznaczny: "Chrystu cały i w pełni
        zawarty jest nie tylko pod każdą Postacią, ale również w najdrobniejszej
        Cząstce każdej Postaci." Także sam Św. Augustyn mówi o cząstkach: "każda mieści
        w sobie Chrystusa, a On jest cały w każdej Cząstce. Nie jest umniejszony przez
        to, że dawany jest wielu, ale daje Się cały i w pełni każdemu. [...] Ciało
        naszego Pana zawarte jest całe i w pełni pod najmniejszą Cząstką Chleba".
        Należy im się najwyższy szacunek, a przecież Komunia Św. na rękę sprawia, że
        cząstki Hostii mogą pozostać na dłoniach wiernych lub spaść na posadzkę. Oto
        kolejny powód, dle którego należy odradzać ten nowatorski sposób udzielania
        Najświętszego Sakramentu.
        >>

No bo jak przekonac wierzacych, ze mozliwosc zbezczeszczenia Ciala przy braniu
        do buzi niejest mniejsza niz przy braniu do reki???

Tymczasem prawda jest taka, ze w obydwu przypadkach prawdopodobienstwo upadku
        Ciala na posadzke jest dosc duze i wynosi dokladnie 50%, albowiem albo trudno
        jest przewidziec skurcz miesni dloni danego komunikanta, albo tez, w przypadku
        metody doustnej, nikt nie jest w stanie zapobiec niespodziewanemu atakowi
        kaszlu w momencie zakrztuszenia sie Cialem, a w konsekwencji wypluciu Ciala na
        posadzke. Co wiecej, przy metodzie doustnej godnosc Ciala podeptana jest
        dwukrotnie, albowiem szarganie jej na posadzce poprzedzone jest opluciem Go
        przez krzuszacego sie komunikanta.

Mysle. ze wstrzeliwanie sie prosto w gardla, z uzyciem rurki od dlugopisu, jest
        najbezpieczniejsza i najpewniejsza metoda udzielania swietej komunii.

• gretshen ------- Goraco polecam Hostii Dyspenser - Higiena 26.04.05, 16:25
      cos w rodzaju dyspensera z numerkami dla stojacych w kolejce do urzedu.

Bo tak naprawde to nigdy nie wiadomo, gdzie tkwil przed chwila kciuk ksiedza....

Czy zagwarantuje mi ktos, ze nie byla to pupa ministranta?

• gretshen Czy jednak palcami z dyspensera czy tez zebami - 26.04.05, 23:09
        kwestia do rozstrzygniecia pozostaje. Ale sadze, ze w ramach indywidualnego
        sumienia.
      • krzys52 Dyspenser ze szlachetnych kruszcow wykonany byc 28.04.05, 15:53
        musi, oraz przyozdobiony drogocennymi kamieniami, z wyrazna przewaga rubinow,
        szmaragdow oraz diamentow.
        • gretshen I znow pojawia sie dylemat. Czy na kleczkach z dys 28.04.05, 23:05
          z dyspensera nalezy przyjmowac hostie, czy tez mozna na stojaco?
    • krzys52 Czy Jezus z NT Basni wtykal swym uczniom do ust 27.04.05, 06:01
      czy tez do rak chleb im dawal?

W NT stoi jak byk ze jednak dzielil sie z nimi chlebam a nie pasl swych uczniow
      niczym tuczne indyki.
      I taki debil Giertych jeszcze ma czelnosc powolywac sie na tradycje... I tacy
      idioci przewodza narodowi polskiemu... sad
    • palnick Komunia jest za przeproszeniem do dupy. 28.04.05, 23:16
      Czy tam ją pchać?
      • t0g Gentlemen... Please...please.... n/t 28.04.05, 23:23

• allegro.con.brio Re: Gentlemen... Please...please.... n/t 29.04.05, 09:11
          Niech no sobie przypomnę do czyjego fanklubu należy Cees....

PS "Gentlemen"? Please...
          • krzys52 Re: Gentlemen... Please...please.... n/t 02.05.05, 02:48
            wiesz co, Gowienko....?
            spie..j
      • perlisty Re: Komunia jest za przeproszeniem do dupy. 28.04.05, 23:23
        bardzo prosze o powazne potraktowanie sprawy. Przy czym osoba Krzysia52
        jest tu "spirytus movens" calej tej obrzydliwosci. Wyjątkowo wulgarny
        człowiek.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=23155901&a=23155901

ps drogi adminie, bardzo prosze takze o zrobienie cos z tym palnickiem
        miriam

-----------------------------

5,5 w porywach 6
        • krzys52 Czyz nie zaznaczyl, ze "za przeproszeniem"? 30.04.05, 20:02
          Uwazam, ze jest to kulturalnie zaadresowana opinia.
      • krzys52 My tu calkiem kulturalnie rozwazalismy, Palnicku 29.04.05, 02:56
        Bo bardzo powazna to materia. Na komuniach, otoz, Palnicku, spoczywa Polska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka