Dodaj do ulubionych

T.Gross jest kłamcą.Pozew powinni podpisać wszyscy

14.05.05, 16:12
Polacy. Dość żydowskich kłamstw o rzekomych przesladowaniach ich przez
Polaków. Już dość!!!!

Napisał(a) Kośmider Artur:

Kazimierz Laudański pochodzący z Jedwabnego wystąpił do sądu okręgowego w
Warszawie w obronie dóbr osobistych swojego ojca.

Pozwanym jest Jan Tomasz Gross, który w swojej głośnej książce "Sąsiedzi"
oskarżył Czesława Laudańskiego o czynny udział w mordzie Żydów w Jedwabnem 10
lipca 1941 roku.

W 1949 roku sąd w Łomży uznał na podstawie zeznań licznych świadków, że
Czesław Laudański był w lipcu 1941 roku ciężko chory po dwuletnim pobycie w
więzieniu.
Wezwany do zamieszczenia sprostowania historyk usunął z kolejnych wydań
książki nieprawdziwe fragmenty i przyznał się do pomyłki w jednej z gazet,
jednak jak zaznacza mecenas reprezentujący Kazimierza Laudańskiego autor
książki nie cofnął jednoznacznie rzuconych niesłusznie oskarżeń i nadal
pomawia jego ojca.

Pozywający domaga się zamieszczenia sprostowania na łamach całej prasy
zagranicznej i krajowej, w której publikowano zniesławiające informacje.
Obserwuj wątek
    • hasz0 ___Otrzezwiałes wreszcie? Pisałem to w III 2001r/n 14.05.05, 16:45
    • 7em Re: T.Gross jest kłamcą.Pozew powinni podpisać ws 14.05.05, 16:56
      no w końcu.

5040
      • hasz0 Naprawdę juz jestem tu już niepotrzebny 14.05.05, 17:04
        teraz mogę już zacząc walczyć ze zdeprawowanym kościołem.
        Poprzec Srodę i tę rudą prof. filozofa na Nobla.

Michnikowi oddac niepotrzebny nikomu znaczek "S"
        razem z duplikatem medalu Putina.
        Niech się też odpieprzy od generała.
        A komunie - wała!
    • eres2 Wszystkim, którzy mają wątpliwości 14.05.05, 17:12
      odnośnie faktów podanych w książce Grossa "Sąsiedzi", polecam zapoznanie się z
      pełnymi ich sprostowaniami zawartymi w książce Anny Bikont "My z Jedwabnego".
      • hasz0 Anny Bikont, Arendt , Lizuta i Maleszki? 14.05.05, 17:19
        historyków im Heleny Michnik?
        • snajper55 Historyków IPN. 14.05.05, 18:25
          hasz0 napisał:

> historyków im Heleny Michnik?

Lub poczytać Wokół Jedwabnego, wydane na podstawie badań historyków z IPN.

S.
          • gini Re: Historyków IPN. 15.05.05, 11:40
            snajper55 napisał:

> hasz0 napisał:
            >
            > > historyków im Heleny Michnik?
            >
            > Lub poczytać Wokół Jedwabnego, wydane na podstawie badań historyków z IPN.
            >
            > S.

A kiedy bedzie obiecana biala ksiega czyli wszystkie materialy ze sledztwa o
            Jedwabnym?
            • snajper55 Re: Historyków IPN. 15.05.05, 11:43
              gini napisała:

> A kiedy bedzie obiecana biala ksiega czyli wszystkie materialy ze sledztwa o
              > Jedwabnym?

Nigdy nie będzie wydanych wszystkich materiałów, ponieważ jest ich za dużo.
              Dokumenty masz w Wokół Jedwabnego, pod red. Pawła Machcewicza i Krzysztofa
              Persaka, t.1 Studia, s. 525, t. 2 Dokumenty, s. 1034, Warszawa 2002, cena 95,00
              zł.

>IPN opublikował "Wokół Jedwabnego", zapowiadaną "białą księgę". W istotny
              sposób uzupełnia ona konkluzje śledztwa.<
              www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_021102/plus_minus_a_16.html

S.
          • xiazeluka Masz rację, S/55 16.05.05, 09:39
            Tych "historyków" z IPN należy faktycznie oskarżyć - o niedopełnienie
            powinności służbowej, a konkretnie o zaniechanie śledztwa w sprawie
            podejrzanego o mord w Jedwabnem Herr Schapera.
          • qwardian Re: Historyków IPN. 20.05.05, 21:42
            Badania historyków z IPN-u potwierdziły wyraźne sprzeczności w ksiązce Grossa.
            Np. jego kłamstwo, że ksiądz Orłowski powstrzymywał jakoby ludność Jedwabnego
            przed pogromem. Otóż ten ksiądz nie żył w czasie wypadkow w Jedwabnem, został
            zamordowany przez NKVD sześć miesięcy wcześniej. Gross kłamał.
      • gini Re: Wszystkim, którzy mają wątpliwości 15.05.05, 11:34
        eres2 napisał:

> odnośnie faktów podanych w książce Grossa "Sąsiedzi", polecam zapoznanie się
        z
        > pełnymi ich sprostowaniami zawartymi w książce Anny Bikont "My z Jedwabnego".

Sprostowania mial zamiescic Gross.
    • piotr33k2 Re: T.Gross -prawda ,cała prawda i tylko prawda 14.05.05, 17:29
      którą wszyscy polacy powinni przyjąć z pokorą i zadumą.
      • murzynek.rambo Re: T.Gross -prawda ,cała prawda i tylko prawda 14.05.05, 17:51
        piotr33k2 napisał:

> którą wszyscy polacy powinni przyjąć z pokorą i zadumą.

sam sobie te GroSSowe brednie przyjmuj z pokora, niedouczony pociotku
        CHAZARSKI! smile))))))))
        • hasz0 Re: T.Gross -prawda ,cała prawda i tylko prawda 14.05.05, 18:02
          przyjmuję z pokorą każdy kadr filmu Arendt, Holland
          a nawet Wajdy z karuzelą obok Getta, z cięciem szablą ułańską
          w lufę hitlerowskiego tanku.

A jeszcze patriotyczne instalacje dyr. Rottenberg( ach te polskie
          nazwiska...nie wiem czy ortogarficznie)

Trzeba nakręcić na nowo słuszny Grunwal - by papież mógł sobie obejrzeć jak
          Juszczenka poprawne polityczne "Ogniem i mieczem"
          (prymitywni Polacy wszystkie bitwy sromotnie przerżnęli z dumnymi bohaterami -
          Ukraincami)
          • snajper55 Miłosz o karuzeli. 14.05.05, 18:23
            hasz0 napisał:

> przyjmuję z pokorą każdy kadr filmu Arendt, Holland
            > a nawet Wajdy z karuzelą obok Getta,

Czesław Miłosz:

Wspomniałem Campo di Fiori
            W Warszawie przy karuzeli,
            W pogodny wieczór wiosenny,
            Przy dźwiękach skocznej muzyki.
            Salwy za murem getta
            Głuszyła skoczna melodia
            I wzlatywały pary
            Wysoko w pogodne niebo.

Czasem wiatr z domów płonących
            Przynosił czarne latawce,
            Łapali płatki w powietrzu
            Jadący na karuzeli.
            Rozwiewał suknie dziewczynom
            Ten wiatr od domów płonących,
            Śmiały się tłumy wesołe
            W czas pięknej warszawskiej niedzieli.

A oto co pisze autor o okolicznościach powstania tego wiersza:

"W czasach okupacji rzadko w okolicach placu Krasińskich bywałem, bo
            mieszkaliśmy na przeciwległym krańcu Warszawy, w ostatnim wówczas domu przy
            Alei Niepodległości (...) Jerzy Andrzejewski mieszkał na Bielanach i
            wymienialiśmy listy ze sobą, dostarczając je wzajemnie w Śródmieściu. Ale
            niekiedy, choć rzadko, jeździliśmy do Andrzejewskich na Bielany. Tak też się
            stało w niedzielę świąteczną, nie pamiętam daty, jak Pan obliczył 25 kwietnia
            1943. Widziałem na własne oczy kręcącą się karuzelę i jeżdżące na niej pary.
            Mój wiersz nie jest więc metaforą, jak przypuszcza Matuszewski, ale wynikiem
            wstrząsu, jakim było równoczesność zabawy na karuzeli i walki za murem getta.
            Szczegóły walki zachowały się w mojej pamięci, ale zbyt niepewne, żebym je w
            wierszu zarejestrował. Notabene Andrzejewski zapewne pisał wtedy 'Wielki
            tydzień' i opowiedziałem mu, co zobaczyłem przejeżdżając przez plac
            Krasińskich".
            Czesław Miłosz, Kraków, 17 września 2003 r
            www.rkn.pl/modules.php?name=News&file=print&sid=337

No cóż, można po prostu Miłosza nazwać Żydem i mieć problem z głowy.

S.
            • gini Re milosz o karuzeli, ktorej nie bylo 15.05.05, 11:39
              DO REDAKCJI
              Nieruchoma karuzela na placu Krasińskich

Jak to było z tą karuzelą na placu Krasińskich w Warszawie podczas powstania
              w getcie? Stała czy nie? Kręciła się czy tkwiła nieruchomo? Czy ktoś bawił
              się na niej, gdy obok ginęli ludzie w nierównej walce?

Dziękuję Redakcji, a panu Ryszardowi Matuszewskiemu w szczególności, za próbę
              wyjaśnienia tych kwestii ("Plus Minus" z 10 - 11 maja). Byłem mieszkańcem
              Starego Miasta (ul. Freta 11) i doskonale pamiętam okupację. Otóż karuzeli na
              placu Krasińskich nie było. Stały tam trzy huśtawki dla dzieci i strzelająca
              korkiem armatka, którą w tym celu należało silnie pchnąć ręką (siłomierz).
              Oba te urządzenia pozostały po wielkim lunaparku "Sto Pociech", który do
              września 1939 r. istniał po praskiej stronie mostu Kierbedzia między ulicą
              Jagiellońską a terenem Zoo. Natomiast karuzela stała na placyku utworzonym
              między ulicami Bonifraterską a Nowiniarską. Wyburzono tam w roku 1940 ruiny
              domów spalonych we wrześniu 1939 r. Pozostały wyasfaltowane podwórza z
              klombami, na których, po przesunięciu granic getta, okoliczni mieszkańcy
              sadzili pomidory. Na jednym z takich "podwórek" postawiono karuzelę. Obok
              stał podobny do cyrkowego wozu na kółkach - wóz obsługi. Była to karuzela
              łańcuchowa - z wieńca górnego zwieszały się na łańcuszkach foteliki. Nie
              mogło być mowy, by ktoś mógł korzystać z karuzeli. Znajdowała się bowiem na
              linii ognia zarówno strzelców żydowskich, jak i niemieckiej obsługi działek i
              armat. Dokumentują to zachowane zdjęcia. Działa stały na ulicy Nowiniarskiej
              i Świętojerskiej. Strzelały na wprost, dziurawiąc kolejno ściany domów.
              Wzdłuż muru, który ustawiono na ul. Bonifraterskiej, jeździł czołg.

Jakiś czas temu oglądałem w TV film o tym, jak to bawiono się wesoło, gdy
              obok ginęli ludzie. Pokazano jakąś karuzelę z dekoracyjnymi konikami,
              dzwoneczkami itp., co wydało się dziwne wobec faktu, że zdjęcia omawianej
              karuzeli znajdują się w albumach i prasie od roku 1946. Pierwsze zdjęcia
              znalazłem w piśmie "Tydzień" z tegoż roku. Karuzela stała jednak jako martwy
              przedmiot. Na zachowanych zdjęciach łatwo zauważyć, że w czasie walk w getcie
              nie była przygotowana do użytkowania (brak schodków, a foteliki są
              podwieszone. Karuzela - świadek walk jednak tak silnie działała na wyobraźnię
              poety i pisarza, że stworzył obraz głęboko krzywdzący społeczeństwo Warszawy.
              Ciekawe, że w swoim opisie tamtych walk (wydanym w Łodzi w 1945 r.) pan Marek
              Edelman nie wspomina, że była jakaś karuzela, chociaż obrońcy musieli ją
              widzieć ze swoich stanowisk strzeleckich, szczelin strychowych i wybitych w
              ślepej ścianie okien.

Stanisław Soszyński

Warszawa
              • snajper55 Widocznie Miłosz zapił lub Żyd. _____nt 15.05.05, 11:40

• allegro.con.brio Re: Widocznie Miłosz zapił lub Żyd. _____nt 16.05.05, 14:47
                  Dla mnie bardziej to pierwsze.
              • jean-baptiste Pisał o tym też Szarota w Rzeczpospolitej. 16.05.05, 13:08
                Wygląda mi na to że Cesiu zachlał zrowo, a potem wlazł na karuzelę. Że go
                dręczyły wyrzuty ustne popełnił wierzyk. Dla jaj. A niektórzy uwierzyli.
              • felicia Re: Re milosz o karuzeli, ktorej nie bylo 18.05.05, 21:21
                Dla Gini:

Tzw. gadzinówka (gazeta wydawana przez Niemców, a konkretnie "Nowy Kurier W-
                wski" informowała, że 5 sierpnia 1942 uruchomiono na Placu Krasińskich wesołe
                miasteczko. Od 22 lipca tego roku za murami getta trwała wielka akcja wywożenia
                Żydów do Treblinki.

27 IV roku 1943 ta sama gazeta pisze: "Upał, który trwał prawie do wieczora,
                spowodował, że w kioskach i owocarniach zabrakło wody sodowej i lemoniad.
                Pomimo zapowiadających się słonecznie Świąt, ranek pierwszego dnia przyniósł
                rozczarowanie. Nad miastem zawisły ciężkie powały chmur i nawet zaczął padać
                deszcz. Powietrze oziębiło się silnie i powiał chłodny wiatr...
                W południe niebo rozjaśniło się trochę i wreszcie ukazało się słońce. Wieczór
                był już zupełnie pogodny. Na place zabaw ludowych po raz pierwszy w tym sezonie
                ściągnęły tłumy młodzieży. W kilkunastu punktach miasta odezwały się melodie
                płyt, nadawanych przy karuzelach przez megafony".

I właśnie tych melodii tego wieczoru słuchano na placu zabaw przy Placu
                Krasińskich. W getcie trwały walki. Paliło się. Stał nad nim obłok dymu.

20 maja w tejże gazecie ukazał się tekst "Polacy w szponach żydostwa", pisano w
                nim: "Żydzi są aktualnym tematem rozmów, dyskusji i plotek. Większość
                społeczeństwa polskiego docenia szczęśliwy fakt oswobodzenia od plagi żydostwa,
                lecz są jeszcze tacy, którzy boleją nad niedolą wybranego narodu. Z tkliwości
                słowiańskiej Żydzi ciągnęli wysokie zyski. Trzeba zamknąć przeczulone serca, a
                otworzyć oczy".

F.
                • aptus Re: Re milosz o karuzeli, ktorej nie bylo 18.05.05, 23:12
                  Hallo Felicja.A czy moglabys, podac namiar na linki, gdzie mozna w oryginale
                  poczytac prase rezimowa ) pro nazistowska np "Nowy Kurier Warszawski") i pro
                  sowiecka np "Trybuna Ludow".
                  Bardzo mnie to interesuje.
                  I jeszcze jedno pytanie( ja jestem tutaj nowy, a spostrzeglem full znawcow),
                  jak wygladaly prawa Polakow W Generalnej Guberni; nie znam szczegolow.
                  Konkretnie
                  a) czy posiadali obywatestwo polskie
                  b) czy mieli prawo ukonczenia gimnazjum
                  c) prawo meldunku bylo obowiazkiem
                  d) czy obowiazywal nakaz pracy
                  e) prawo swobodnego poruszania sie po Europie( stopien trudnosci uzyskania
                  paszportu)
                  f) prawo do oficjalnej emigracji

Pozdrawiam i sorry, ze troche nie na temat.Gdy znajdziesz chwile czasu
                  prosilbym o odpowiedz.
                  • felicia Aptus 19.05.05, 07:06
                    1. Prasa z tego okresu jest w czytelniach bibliotek.
                    2. Czy miałeś jakąś rodzinę (rodziców, dziadków, innych krewnych lub
                    znajomych), którzy mieszkali w GG lub w Rzeszy albo na terenach, które Sowiety
                    zawłaszczyły 17 IX? Popytaj jakie mieli prawa; to chyba najprostsze.
                    F.
                    • aptus Re: Aptus 19.05.05, 17:33
                      Hi Felicja,
                      Dziekuje za odpowiedz.W"podobno Polacy nie kolaborowali z Niemcami" udzielilem
                      sie intensywnie.
                      Twoje Typy sa dobre, ale to zadne Novum dla mnie.
                      Pozwol, ze krotko argumentuje.
                      Rodzina ze strony Mamy pochodzi z Wroclawia(do 45 Niemcy).Taty z Czestochowy i
                      Krakowa(GG Polska)
                      Ta, z Niemiec nie moze mi nic konkretnego powiedziec, za wyjatkiem, ze od 45
                      zaczely sie powazne problemy dla rodowitych Wroclawian(deportacje, prace
                      przymusowe).
                      Ta z Polski, twierdzi,ze w Czwie i Krakowie, okupacja byla relatywnie
                      spokojna,z wyjatkiem dla Zydow.Nie miala do czynienia z Ruchem Oporu, ktory w
                      Czwie i Krakowie, byl znikomy,a pradziadek(czytaj nizej).Zyli dniem codziennym

Pradziadkowie( oficerowie nie zawodowi, tylko musieli isc do sluzby); jeden byl
                      w Wojsku Niemieckim ( Nie w SS!)(44-49 w niewoli w Rosji i Czechoslowacji-
                      chociaz byl oficerem musial np pracowac ciezko przy koleji.Sypiali w wykopanych
                      przez siebie ziemiankach i jedli np trawe i gotowana kore z drzewa.Rosja z
                      Niemcami nie ratyfikowali nic w sprawie jencow wojennych.Robotnicy natomiast
                      czescy dawali im dobre pozywienie i medykamenty, ale to z wlasnej incjatywy)
                      drugi w Polskim (39-44 w Bawarii internowany; mowil,ze byl i dobrze traktowani
                      i do ok 43 bylo dobre wyzywienie i dostawali takze pieniadze.Pracowac nie
                      musial.Zwolniony w 44 ze wzgledu na stan zdrowia- kolano).
                      Ten z niemieckiego jeszcze zyje majac 94 lata, byl inzynierem ( z gosciem juz
                      nie pogadasz)>wiem, ze mowil, ze to przezyl na Froncie Wschodnim i w niewoli,
                      to nie da sie opisac.Sowieci totalnie nie liczyli sie nawet ze swoimi
                      zolnierzami, traktuajac ich jak mieso.Byli to jacys Azjaci, kiepsko wyposazeni
                      albo totalnie bez broni, ktorzy tysiacami biegli z kierunku niemieckich
                      pozycji.Ale byla to metoda skuteczna.Do tego piekielna zima i wojska pnacerne,
                      ktore Niemcow wykonczyly.Podobno duzo jego kolegow popelniala samobojstwa i
                      wpadala w chorobe psychiczna, albo stawali sie bestiami na w froncie wschodnim
                      i w niewoli.Jesli chodzi o sowiecka kadre oficerska, to byl takze szok.Potezna
                      wiekszosc z nich to ludzie bez etykiety, o zwierzecym zachowaniu, o manierach
                      duzo gorszych niz zwykli zolnierze polscy(ktorzy takze byli w Wehrmacht) i
                      niemieccy.
                      Pradziadek mowil, ze propaganda sowiecka, urobila cale niemiecki Wojsko w
                      zbrodnicza dzialalnosc Waffen-SS, dlatego nawet rosyjska ludnosc cywilna ich (
                      jego) nienawidzila.
                      Pradziadek z Wojska Polskiego juz nie zyje.Od 44 do 55 byl kierowca, a
                      nastepnie wrocil do pracy ksiegowego.
                      Nieraz podczas uroczystosci rodzinnych, jak sobie wypili, klocili sie i prawie
                      bili.Ale ogolnie jako rodzina przyjaznili.Jezdzili wspolnie za komuny na
                      grzyby, ryby, grali w karty i szachy.

Oboje sa ( byli) antykomunistami, ktorzy uwazali, ze wojna to shit.Jako
                      priorytet stawiali zycie rodzinne.Oboje cieszyli sie,ze Upadek Muru
                      Berlinskiego byl pokojowy.

Dziadkowie, krewni (z Czwy, Krakowa) itd byli dziecmi, albo bardzo mlodzi.Nie
                      byli w AK.Natomiast, ci co byli w Harcerstwie"Szare Szeregi" nie ujawniali
                      tego, gdzy podczas okupacji sowieckiej po 45 byliby przesladowani.
                      Uczyli sie albo w skolach podstawowych, albo w srednich; handlowo-
                      administracyjnych.Wiem,ze istniala mozliwosc edukacji poza oficjalna.Ale nie
                      byla honorowana przez Niemieckie Ministerstwo Szkolnictwa.

Felicia, gdybys cos znalazla, na pytania, ktore postawilem, byloby super.Jesli
                      nie, to takze nie ma sprawy.

Jak widzisz nie mam za duzo wiedzy na ten temat.Dlatego mi na tych
                      odpowiedziach zalezy.
                      Dziekuje i pozdrawiam, zyczac milego popoludnia
            • antek_cukierman " Ludzkość, która zostaje" 19.05.05, 15:12
              W uzupelnieniu postu Snajpera, bo specjalnej nadziei nie ma by wielu
              "myslacych" przedstawicieli ludzkosci raptem zmienilo zdanie. Ale niech
              wiedza, ze Blonski, Edelman i Milosz to naturalnie Zydzi. I klamcy - jak to
              zwykle Zydzi.
              =========

....CZESŁAW W MIŁOSZ: - Ten wiersz, jak i niektóre inne wiersze pochodzące z
              moralnego oburzenia, gniewu, został wydarty ze mnie przez zbieg okoliczności.
              Jechałem do Jerzego Andrzejewskiego, który mieszkał na Bielanach. Linia
              tramwajowa przechodziła właśnie tam, gdzie stała karuzela i gdzie słychać było
              strzały broniących się powstańców. Był zator tramwajowy i przez dłuższy czas
              patrzyłem na to, co się tam działo. Pod naciskiem emocji zaraz napisałem ten
              wiersz. Andrzejewski napisał opowiadanie "Wielki tydzień". W domu
              Andrzejewskiego były osoby pochodzenia żydowskiego, które przeżywały dramat z
              powodu tego, że nie są w getcie. Andrzejewski pokazał tę sytuację w swoim
              opowiadaniu. Mój wiersz został wydrukowany w takiej małej antologii "Z
              otchłani", która się ukazała w rok po Powstaniu w getcie, w kwietniu 1944 roku,
              po czym został przedrukowany zaraz w Nowym Jorku".....

...."JAN BŁOŃSKI: - To znaczy, że cały świat jest Campo di Fiori, poeta wznieci
              bunt na świecie. Sens tego wiersza był jednak kwestionowany, na przykład
              niektórzy ludzie twierdzili, że nie było tych karuzel. Ja, chociaż byłem małym
              chłopcem, widziałem te karuzele chodząc na piechotę ze Starego Miasta na
              Żoliborz. Doskonale pamiętam karuzelę stojącą przy murze getta; koło niej grała
              katarynka, a zza muru było słychać wystrzały"....

...."MAREK EDELMAN: - ... Ale wróćmy jeszcze do karuzeli - to jest sprawa od
              początku szalenie istotna. Bo to było tak: trzeba sobie zdać z tego sprawę, że
              na przykład władze podziemne Polski londyńskiej, a nawet komunistycznej nie
              chciały Powstania w getcie. Bały się, że to Powstanie zapali ogień na całą
              Warszawę. I bez krępacji generał Grot powiedział: "Panowie, nie będzie tego
              powstania, bo my wam nie pomożemy, my się boimy. Jest za wcześnie". Myśmy nigdy
              z nim nie mieli bezpośredniego kontaktu. Były dwie osoby pośredniczące:
              kierownik referatu żydowskiego pan Henryk Woliński i pan Aleksander Kamiński,
              autor "Kamieni na szaniec"; byli naszymi mężami zaufania. W tej tragicznej
              rozmowie, która odbywała się pomiędzy Żydowską Organizacją Bojową a dowództwem
              AK przez pośredników, powiedziano: "nie możecie tego zrobić". A po drugie: "nie
              mamy do was zaufania, mamy mało broni i wam nie damy". To była ta jedna
              samotność. .... Nie mogę powiedzieć tego wszystkiego okropnego, że jedyny
              rewolwer, który był przed Powstaniem w getcie, pochodził od komunistów. Taki
              obrzydliwy komunista Witold Jóźwiak swój rewolwer przyniósł do getta.
              I pierwszy strzał padł z tego rewolweru. Myśmy sami kupowali od Niemców broń na
              Kercelaku i na Pradze za duże pieniądze. To też była samotność - nikt nam nie
              pomógł..."

tygodnik.onet.pl/1548,1226359,1,dzial.html

I dla przypomnienia tym, ktorzy nie wiedza:

www.culture.pl/pl/culture/artykuly/os_blonski_jan
              ludzie.wprost.pl/sylwetka/?O=33633
              www.culture.pl/pl/culture/artykuly/os_milosz_czeslaw
        • piotr33k2 Re: T.Gross -prawda ,cała prawda i tylko prawda 14.05.05, 18:32
          murzynek.rambo napisał:

> piotr33k2 napisał:
          >
          > > którą wszyscy polacy powinni przyjąć z pokorą i zadumą.
          >
          > sam sobie te GroSSowe brednie przyjmuj z pokora, niedouczony pociotku
          > CHAZARSKI! smile))))))))
          murzynek bambo w obłudnej krainie mieszka i jakis ciemny prymityw ten nasz
          koleżka !.
      • gini Re: T.Gross -prawda ,cała prawda i tylko prawda 15.05.05, 11:35
        piotr33k2 napisał:

> którą wszyscy polacy powinni przyjąć z pokorą i zadumą.

Taka sama prawda, jak pisemko pod tym samym tytulem, ktore sie kiedys ukazywalo
        w ZSRR, teraz mamy Rosje, i Putina, ktory tez mowi tylko prawde.
      • mariner4 Re: T.Gross -prawda ,cała prawda i tylko prawda 12.07.05, 13:56
        Polacy tak, Ale Polaczki i tak tego nie zrozumieją.........
        M.
    • sas15 Sens tej ksążki; 14.05.05, 18:10
      "Oni" między nami SĄ,ale żaden jeszcze nie SIEDZI.Taki inteligentny tytuł w
      obawie przed cenzurą.
      • snajper55 Re: Sens tej ksążki; 14.05.05, 18:26
        sas15 napisała:

> "Oni" między nami SĄ,ale żaden jeszcze nie SIEDZI.Taki inteligentny tytuł w
        > obawie przed cenzurą.

Już za późno na sadzanie. Mordercy z Jedwabnego to dziś niedołężni
        staruszkowie. Niech sobie wśród nas dożywają swoich dni skazani na swoje
        sumienia. Jeśli je posiadają.

S.
        • sas15 Nie rozumiesz troszeczkę :) 14.05.05, 18:31
          Tylko nie wiem czy tak Cię nauczono czy niedouczono.
    • snajper55 Re: T.Gross jest kłamcą.Pozew powinni podpisać ws 14.05.05, 18:29
      otrzezwienie napisał:

> Polacy. Dość żydowskich kłamstw o rzekomych przesladowaniach ich przez
      > Polaków. Już dość!!!!

Trzeba napisać prawdę o żydowskich szmalcownikach donoszących na Polaków,
      trzeba napisać prawdę o gettcie ławkowym uniemożliwiającym Polakom uczęszczanie
      na studia w przedwojennej Polsce, trzeba napisać prawdę o akcji Nie kupuj u
      Polaka, trzeba napisać prawdę o pogromach Polaków organizowanych przez Żydów.
      Kto to napisze ? Może Ty ?

S.
      • janosik6 otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow . 15.05.05, 00:08
        Jak cie smieciu boli prawda...
        • snajper55 Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 15.05.05, 00:28
          janosik6 napisała:

> Jak cie smieciu boli prawda...

Mnie nie boli. To raczej boli tych, co prawdy o Jedwabnem ujawnionej przez
          Grossa a później przez IPN znieść nie mogli.

S.
          • hasz0 ProfStrzemosz zmarł hulaj Gross ekshumacja zatarta 15.05.05, 00:31
          • janosik6 Snajper to nie bylo do ciebie uwazniej przeczytaj 15.05.05, 08:20
            moj tema ....
            Bylo tam ....otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow ..
            Bylo skierowane do tego pojeba ..otrzezwienie...
            • snajper55 Nie byłem pewnien, bo podpięło pod moim postem. 15.05.05, 11:45
              janosik6 napisała:

> moj tema ....
              > Bylo tam ....otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow ..
              > Bylo skierowane do tego pojeba ..otrzezwienie...
          • gini Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 15.05.05, 11:48
            snajper55 napisał:

> janosik6 napisała:
            >
            > > Jak cie smieciu boli prawda...
            >
            > Mnie nie boli. To raczej boli tych, co prawdy o Jedwabnem ujawnionej przez
            > Grossa a później przez IPN znieść nie mogli.
            >
            > S.

Jaka prawda ujawniona przez Grossa?Przeciez tam jest jeden wielki stek klamstw,
            nawet Bikontowa sie na to nie zlapala.
            A IPN , czyli Kieres jeszcze przed zakonczeniem sledztwa wydal wyrok.
            Co robi IPN w sprawie Koniuchow i Nalibokow?
            • snajper55 Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 15.05.05, 12:00
              gini napisała:

> Jaka prawda ujawniona przez Grossa?

Taka, że to nie Niemcy mordowali Żydów, tylko Polacy.

> A IPN , czyli Kieres jeszcze przed zakonczeniem sledztwa wydal wyrok.

Kieres nie wydaje wyroków, tylko informuje o postepach śledztwa.

> Co robi IPN w sprawie Koniuchow i Nalibokow?

To samo co w przypadku Jedwabnego - śledztwo.
              www.ipn.gov.pl

S.
              • gini Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 15.05.05, 16:04
                snajper55 napisał:

> gini napisała:
                >
                > > Jaka prawda ujawniona przez Grossa?
                >
                > Taka, że to nie Niemcy mordowali Żydów, tylko Polacy.

Chyba sobie zartujesz ze mnie, przeciez nie wyjasniono roli Niemcow.
                Spytaj Liska , Lisek prawde Ci powie.
                Druga sprawa przez iles tam lat nas uczono, ze w Katyniu mordowali Niemcy, a
                nie Rosjanie.
                Podpisywali sie pod tyù historycy.
                > > A IPN , czyli Kieres jeszcze przed zakonczeniem sledztwa wydal wyrok.
                >
                > Kieres nie wydaje wyroków, tylko informuje o postepach śledztwa.

Czyzby??>
                > > Co robi IPN w sprawie Koniuchow i Nalibokow?
                >
                > To samo co w przypadku Jedwabnego - śledztwo.

No patrz snajperka, sledztwo w sprawie Jedwabnego juz zakonczone, a Koniuchy i
                Naliboki jeszcze sledza, choc maja sprawcow, za to co zrobili dostali ordery,
                chwala sie w ksiazkach........

> www.ipn.gov.pl
                >
                > S.
                • snajper55 Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 15.05.05, 16:27
                  gini napisała:

> Chyba sobie zartujesz ze mnie, przeciez nie wyjasniono roli Niemcow.
                  > Spytaj Liska , Lisek prawde Ci powie.

Za to dokładnie wyjaśniono role Polaków. Rolę morderców Żydów.

S.
                  • gini Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 15.05.05, 16:40
                    snajper55 napisał:

> gini napisała:
                    >
                    > > Chyba sobie zartujesz ze mnie, przeciez nie wyjasniono roli Niemcow.
                    > > Spytaj Liska , Lisek prawde Ci powie.
                    >
                    > Za to dokładnie wyjaśniono role Polaków. Rolę morderców Żydów.
                    >
                    > S.

Tia, tia , nie wyjasniono roli Niemcow .Tlumlacze z polskiego na nasze, czyli
                    nie wiadomo co robili, ale na wszelki wypadek napisali , nze mordowali Polacy,
                    wszyscy.
                    No dobra ja juz sie przyznam, tez mordowalam, a co!!!
                    Na swiecie mnie nie bylo ale mordowalam.
                    W Auchwitz mordowali nazisci, narodowosc nieznana, mozna wpisac polska.
                    W Koniuchach i Nalibokach, oraz po wojnie mordowali komunisci, tez beznarodowi.
                    Ewentualnie mozna podac procenta, i udowodnic, ze to byli polscy komunisci , a
                    kto stal na czele i wydawal rozkazy?
                    A to takie troche co sie myszka gumka zetrze, przeciez on byl jeden, a ich tylu
                    ......
                    • snajper55 Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 15.05.05, 17:19
                      gini napisała:

> Tia, tia , nie wyjasniono roli Niemcow .Tlumlacze z polskiego na nasze, czyli
                      > nie wiadomo co robili, ale na wszelki wypadek napisali , nze mordowali Polacy,

Nie na wszelki wypadek. tylko napisali jak było naprawdę.

> wszyscy.

Nikt nie twierdzi, że wszyscy. Nie kłam.

> No dobra ja juz sie przyznam, tez mordowalam, a co!!!
                      > Na swiecie mnie nie bylo ale mordowalam.

Znów proszków nie wzięłaś ?

S.
                      • gini Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 16.05.05, 00:12
                        snajper55 napisał:

> gini napisała:
                        >
                        >
                        > > Tia, tia , nie wyjasniono roli Niemcow .Tlumlacze z polskiego na nasze, c
                        > zyli
                        > > nie wiadomo co robili, ale na wszelki wypadek napisali , nze mordowali Po
                        > lacy,
                        >
                        > Nie na wszelki wypadek. tylko napisali jak było naprawdę.

Jaka prawde?Nie wyjasnili roli Niemcow masz to w dokumentach.

>
                        > > wszyscy.
                        >
                        > Nikt nie twierdzi, że wszyscy. Nie kłam.

No ale sam piszesz, nze Polacy, to , a jak ja napisze, ze Zydzi to sie
                        czep,niesz o to ze antysemitka jestem..

> > No dobra ja juz sie przyznam, tez mordowalam, a co!!!
                        > > Na swiecie mnie nie bylo ale mordowalam.
                        >
                        > Znów proszków nie wzięłaś ?
                        >
                        > S.

Nie sadz wszystkich wg siebie, tobie proszki potrzebne to fakt.
                        Mnie nie.
                        • snajper55 Re: otrzezwienie ?nastepny bekart zydo-mordercow 16.05.05, 10:38
                          gini napisała:

> Jaka prawde?Nie wyjasnili roli Niemcow masz to w dokumentach.

Wyjaśnili za to rolę Polaków. Wyjaśnili sprawę zasadniczą, czyli określili kto
                          mordował.

S.
                  • xiazeluka Masturbator55 16.05.05, 09:59
                    Polacy mordowali także: Niemców (w Bydgoszczy, 3.9.1939), Prusów (przez parę
                    wieków, na koniec współpracując w dodatku z Gesta..., pardon, Zakonem
                    Krzyżackim), Murzynów na Haiti (część Legionów), Włochów (w czasie II wojny -
                    Polacy strzelali do Italiańców, chociaż RP nie była w stanie wojny z
                    makaroniarzami), Hiszpanów (komunistyczni najemnicy z tzw. Brygad
                    Międzynarodowych) oraz Polaków (mord w banku na Żelaznej w Warszawie).

Życzę obfitego wytrysku, masochisto.
        • toforumdlabezrozumnych O, a ten mniej zwojów niż helga.Jeden tylko 12.07.05, 12:12
      • hasz0 A to pisz! Ale połowiczną bo cała...niEPoprawna!!! 15.05.05, 00:18
        • snajper55 Taką prawdę to już piszą Pająki i inne Buble. __nt 15.05.05, 00:28

• hasz0 Re: Taką prawdę to już piszą Pająki i inne Buble. 15.05.05, 00:34
            Wyhamuj bo się zabijesz o insynuację.

Oni cytują profesorów historii
            a nie profesorów socjologi kumpli Adasia M. i artystów od filmowych fikcji.

Nie zauważyłeś biedaku różnicy?
            • snajper55 Re: Taką prawdę to już piszą Pająki i inne Buble. 15.05.05, 01:03
              hasz0 napisał:

> Wyhamuj bo się zabijesz o insynuację.
              >
              > Oni cytują profesorów historii

Chyba histerii.

> a nie profesorów socjologi kumpli Adasia M. i artystów od filmowych fikcji.
              >
              > Nie zauważyłeś biedaku różnicy?

Między Bublem a Machcewiczem ? Zauważam. Istotną.

S.
            • gini Re: Taką prawdę to już piszą Pająki i inne Buble. 15.05.05, 11:50
              hasz0 napisał:

> Wyhamuj bo się zabijesz o insynuację.
              >
              > Oni cytują profesorów historii
              > a nie profesorów socjologi kumpli Adasia M. i artystów od filmowych fikcji.
              >
              > Nie zauważyłeś biedaku różnicy?

On jest od pisania, nie od zauwazania roznic.Jak pies Pawlowa zjawia sie na
              haslo "Jedwabne" i pisze, pisze, .
              • snajper55 Re: Taką prawdę to już piszą Pająki i inne Buble. 15.05.05, 12:01
                gini napisała:

> On jest od pisania, nie od zauwazania roznic.Jak pies Pawlowa zjawia sie na
                > haslo "Jedwabne" i pisze, pisze, .

Gini zjawia się na hasło Żyd i pisze, pisze, pisze...

S.
          • sas15 Czy Ty snajper jesteś kudłaty? 15.05.05, 00:45
            Tak tylko pytam bo prawdziwy snajper nie powinien być kudłaty ze względu na
            konieczność maskowania się-czyli wtapiania w tło.
            • t0g Przeczytałem post Sasa i naszła mnie taka 15.05.05, 00:49
              refleksja: Czy ten kraj, qrwa, ma szanse daleko zajechac z takim materiałem
              ludzkim?
              • centre.gravity Re: Przeczytałem post Sasa i naszła mnie taka 15.05.05, 00:52
                to nie material ludzki. ten akurat jest zoologiczny.
              • europitka Czy nie spotkalismy sie juz gdzies, przypadkiem? 15.05.05, 01:06
              • gini Re: Przeczytałem post Sasa i naszła mnie taka 15.05.05, 11:54
                t0g napisał:

> refleksja: Czy ten kraj, qrwa, ma szanse daleko zajechac z takim materiałem
                > ludzkim?

No pewnie, ze nie.Twoja przyjaciolka Manka i jej prawie maz Mac.
                Gdzie mozna z tym zajechac?Ty niby w USA, ale w Polsce krecisz interesy,
                mieszkanko wynajmujesz , reklamujesz meskie pupcie.
                Gdzie mozna z tym zajechac.
            • snajper55 Re: Czy Ty snajper jesteś kudłaty? 15.05.05, 01:04
              sas15 napisała:

> Tak tylko pytam bo prawdziwy snajper nie powinien być kudłaty ze względu na
              > konieczność maskowania się-czyli wtapiania w tło.

Już nie jestem. Mogę bez przeszkód ze strony wasnego owłosienia zakładać
              narozmaitsze peruki. Takie z liści i trawą także.

S.
            • 55snajper Wśród kudłatych wtapiam się właśnie 16.05.05, 20:19
      • gini Re: T.Gross jest kłamcą.Pozew powinni podpisać ws 15.05.05, 11:45
        snajper55 napisał:

> otrzezwienie napisał:
        >
        > > Polacy. Dość żydowskich kłamstw o rzekomych przesladowaniach ich przez
        > > Polaków. Już dość!!!!
        >
        > Trzeba napisać prawdę o żydowskich szmalcownikach donoszących na Polaków,

Tu sie zgadzam, trzeba pisac o zydowskich szmalcownikach, o Zagwi trzeba pisac
        koniecznie!!!

> trzeba napisać prawdę o gettcie ławkowym uniemożliwiającym Polakom
        uczęszczanie
        >
        > na studia w przedwojennej Polsce,

Taa tylko skad sie tyle wyksztalconych Zydow wzielo, Polacy nie wszyscy
        konczyli studia panie snajper.

trzeba napisać prawdę o akcji Nie kupuj u
        > Polaka, trzeba napisać prawdę o pogromach Polaków organizowanych przez Żydów.
        > Kto to napisze ? Może Ty ?
        >
        > S.

O jakich pogromach polskich na Zydach mozesz napisac snajper?
        Nawet ten w Przytyku, to nie byl pogrom na Zydach, poczytaj sobie troche.Cla i
        inne duoerele to juest wlasnie takie "nie kupuj u Zyda"
      • tad9 Czy może mi ktoś (najlepiej Snajper) ... 16.05.05, 19:38
        wytłumaczyć cóż takiego strasznego było w akcji "Nie kupuj u Żyda"?

snajper55 napisał:

>trzeba napisać prawdę o akcji Nie kupuj u
        > Polaka, trzeba napisać prawdę o pogromach Polaków organizowanych przez Żydów.
    • t0g Dzieńdoberek, Panie Józefie! Ja troszkę nie na... 15.05.05, 00:41
      temat. Jak tam pogoda w Przeworsku?
    • murzynek.rambo podobno <J.T. GROSS> kapowal na swoich w 15.05.05, 00:42
      PRLowskim wiezieniu ;-(((
      czy ktos ma jakies informacje na ten temat?
      • murzynek.rambo Re: podobno <J.T. GROSS> kapowal na swoic 15.05.05, 00:49
        "W wielu miastach uniwersyteckich - od Warszawy poczynając - odbyły się masowe
        strajki protestacyjne studentów, ZOMO rozpędzało burzliwe demonstracje
        młodzieży. Zaniepokojony takim biegiem wydarzeń Leonid Breżniew zaproponował
        Władysławowi Gomułce zwalenie winy za rozruchy na Żydów albo - jak to się wtedy
        określało - na syjonistów. Wówczas aresztowany przez SB młody Jan Tomasz Gross
        został uwięziony w więzieniu mokotowskim, tam złamał się w śledztwie i obciążył
        swych kolegów, a zwolniony z więzienia skorzystał z szansy i na żydowskich
        papierach uciekł z PRL"

www.geocities.com/jedwabne/zblo_w_cudzym_oku.htm
        ;-((((((((((
        • patience Re: podobno <J.T. GROSS> kapowal na swoic 15.05.05, 11:48
          > swych kolegów, a zwolniony z więzienia skorzystał z szansy i na żydowskich
          > papierach uciekł z PRL"
          > www.geocities.com/jedwabne/zblo_w_cudzym_oku.htm

Dzieki za linka, sfurlam go sobie
      • centre.gravity Re: podobno <J.T. GROSS> kapowal na swoic 15.05.05, 00:49
        jasne. wszyscy znaja sprawe. a w wiezieniu siedzial za zamordowanie pewnej (go)
        murzynki (a).
        • hasz0 _____I ty robaczku nie zrozumiałes co ci pisałem? 15.05.05, 11:44
          ANTONI ZAMBROWSKI

nie wiesz kto to jest i kto jest jego tatą?

ciebie też o to samo pytałem.
          Napisz kim jesteś, Ile masz lat.
          Czy popierasz komunistów i ebeków?
          Potem szacherku podyskutujemy.
          Ale dopiero potem.
    • jaceq Tak jest! Trzymaj ich, Józef 15.05.05, 01:11
      za wacki.
      • gini Re: Jacus a cos na temat moze? 15.05.05, 11:57
        jaceq napisał:

> za wacki.

Pamietam jeszcze, a pamiec mam bardzo dobra, jak kiedys na kraju tlumaczyles
        mi, ze brat Michnika byl za mlody by robic rzeczy, o ktore go niektore
        antysemity oskarzaja, ale sobie posprawdzalam i okazalo sie, ze niestety robil
        bardzo brzydkie rzeczy.
        • otrzezwienie Proszę od tego robaczka niemożliwych dlań rzeczy 16.05.05, 09:16
          nie żądać.
          Pozdrawiam smile
          • hasz0 Już mi to robaczek sam napisał, że nie rozumie/ntx 16.05.05, 09:31
    • 7em Re: T.Gross jest kłamcą.Pozew powinni podpisać ws 15.05.05, 13:19
      mozna by ustawowo scigac tzw kłamstwo jedwabinskie i na pierszy ogien dac organ
      mycchnika i jego 160.000.000.000 tysiety zylionów zydow spalonych w jednej
      stodole.

5040
      • 55snajper Ta myśl przednią jest. 16.05.05, 21:07
      • 55snajper I pewnie po wyborach zostanie zrealizowana 16.05.05, 21:09
        • scan.pan I to mi spędza sen z powiek 17.05.05, 10:21
    • otrzezwienie Jesli Gross kłamał o Laudańskim, to jaką reszta ma 15.05.05, 13:25
      wartość? Książka życzeń żydowskich nienawistników. Ot co. Obrzydliwe to dosyć.
      • marianka.rokita Bez wstydu jest. Kanalia, jak reszta ich. 15.05.05, 20:20
        • otrzezwienie Ma mentalność Kieresa, niejakiego. 15.05.05, 22:51
          • firstmiriam Nic złego nie ma w tej mentalności właśnie 16.05.05, 09:56
            • blumenstein No ba. Co w głupocie jest złego dla głupka? 16.05.05, 10:05
              • 55snajper Po mojemo dpowiedź brzmi :"nic". 16.05.05, 11:10
      • xiazeluka Źle postawione pytanie 16.05.05, 10:50
        Raczej należałoby się spytać: A gdzie GroSS nie kłamał?
        • otrzezwienie ~lutka niech przeczyta post wprowadzajacy i niech 16.05.05, 10:54
          raczej nie smęci, jak ma , skądinąd oczywiste, kłopoty z rozumieniem czytanego
          słowa. Ot co, kruszyno.
        • otrzezwienie No nie.Ono przewrotne jest i ma sens takie jak Two 16.05.05, 10:58
          je
    • blumenstein Pokażcie jednego prawdomównego wśród nich. 16.05.05, 10:11
      • 55snajper Jam ci jest. Ja jestem. 16.05.05, 10:51
        • xiazeluka Buhahaha /nt 16.05.05, 11:05
          • 55snajper No, no co, no co ja Ci zrobiłem? 16.05.05, 11:08
            • xiazeluka Jak to co? 16.05.05, 11:10
              Ubawiłeś mnie po pachy przedostatnim wpisem.
              • 55snajper Zdaniami mówię przecie czyli o rzeczywistości tak, 16.05.05, 11:11
                jak się ona ma. Watpisz w prawdomówność moją? Trzymajcie mnie.
                • 55snajper Luka, czy ja kiedykolwiek skłamałem? 16.05.05, 11:15
                  • xiazeluka Ależ skądże 16.05.05, 11:24
                    Jako wytrawny dialektyk nie ryzykujesz odpowiedzi na zadane pytania, jeno albo
                    nabierasz wody w usta, albo udzielasz responsu nie na temat.

Niemniej - jest to zabawne, kolejny kandydacie na forumowego Boya.
                    • snajper55 Z podszywką gadasz ? _____nt 16.05.05, 14:44
                      xiazeluka napisała:

> Jako wytrawny dialektyk nie ryzykujesz odpowiedzi na zadane pytania, jeno
                      albo
                      > nabierasz wody w usta, albo udzielasz responsu nie na temat.
                      >
                      > Niemniej - jest to zabawne, kolejny kandydacie na forumowego Boya.
                      • xiazeluka Owszem 16.05.05, 14:46
                        Ponieważ niczym się od Ciebie nie różni.
                        No, może jest grzeczniejsza.
                        • 55snajper Dzięki, że to dostrzegłeś. Jestem swoją,Snajperową 16.05.05, 15:45
                          lepszą częścią.
                          smile)
                          • xiazeluka Widzisz, S55? 55S jest ciekawszy od Ciebie/nt 16.05.05, 16:09
                            • 55snajper Hm, tylko ile jest Snajpera w Snajperze i którego 16.05.05, 16:13
                              jest więcej. Niestety, tego ....55
                              smile
              • 55snajper No dobra, raz skłąmałem gdym miriam rzekł, boli 16.05.05, 11:19
                mnie głowa.
                • 55snajper Wiesz z kim wtedy poszła? Z tym dziadem ceesem. 16.05.05, 15:48
                  Tak, wyobraź sobie że tak.Wtedy właśnie na jaw wyszło jego męskie kalectwo.
                  • scan.pan Tylko nie z dziadem. Kaleka? Owszem jaki prawo- 16.05.05, 16:18
                    myślny jest. Tym uznaje gminy zyskał.
    • t0g Czy ten Artur Kośmider to jest syn tego pana... 16.05.05, 13:36
      ...Kośmidera, który był w latach 60-tych właściecielem hurtowni spożywczej
      "Schweitzer Ltd." w Londynie przy 119 Farringdon Rd.? Były kapitan z II Korpusu?
      Ja pracowałem przez dwa sezony w jego firmie w latach studenckich i bardzo miło
      Pana Kośmidera wspominam. I też pamiętam, że on miał dwóch synów, z których
      jeden ponoć ożenił sie z panną z Kraju i osiadł w Polsce. Może to własnie on?
      • allegro.con.brio Idę o zakład 16.05.05, 14:50
        że przy najbliższym spotkaniu śmietanki towarzyskiej (w USA, rzecz jasna),
        niesmowitym zbiegiem okoliczności spotkasz kogoś od TYCH Kośmidrów. Z
        niecierpliwością czekam na relację.
    • atp1 Polacy, bracia, ludzie i ludziska, chlopi!!! 16.05.05, 17:08
      Zydowska nienawisc do Polakow jest niewyobrazalna!!!
      Czy nie widzicie jaka "oni" jako rzad zbudowali wam Polske przez
      15 ostatnich lat??? A "oni" wszyscy to byli "wolnosciowcy" i bronili
      robotnikow(KOR), OCKNIJCIE sie z letargu idioci i zacznijcie dzialac!!!
      • hasz0 Re: Polacy, bracia, ludzie i ludziska, chlopi!!! 17.05.05, 11:05
        Teraz jestesmy w tym samym unijnym bagnie.
        Wszystko wychodzi nam na odwrót.

Fundusze spójności, które miały wyrównywać zapóźnienia
        powodują jeszcze większe rozwarstwienia społeczne.

Po prostu miasta mniejsze niż 300.000 w praktyce nie mają szans na ich
        pozyskanie - a przecież obszar biedy i strukturalnego bezrobocia,
        dotyka mniejsze miasta i miasteczka - o wsiach popegierowskich nie wspomnę.

Wiemy, że wyrwac się z takiej biedy mogą tylko młodzi poprzez edukację
        i cóż - biedni fundują obecnie studia bogatym!!!
        Okazuje się, że na darmowych dziennych studiują bogaci a biedni z odrzuconych
        i zapomnianych obszarów na prowincji ledwo żyjący z zasiłków płacą czesne
        i wyższe koszty wynajmu i utzrymania w dużych centrach.

Zmniejszenie progu podatkowego z 40% do 19% włożyło bogatym pieniądze
        do prywatnej kieszeni znów kosztem biednych nie przynosząc nowych miejsc pracy.
        I to przy tak niskim poziomie pzreciętnych zarobków, że nie wystarczających na
        opłacenie czynszu lub wynajmu mieszkania. Za to rozwarcie poziomów zarobków
        bogatych i biednych ( siatka płac budżetowa ) przewyższa unijne rekordy!

Prywata, pazerność, ściezki karier wg List Wildsteina,
        afery, arogancja, przykłąd samego prezydenta z niestawieniem się przed Komisją
        w celu oczyszczenia a z drugiej strony protesty w postaci ...głodówek!

W sytuacji, gdy rzadzący agituja za oborcja i eutanazja i reformuja opiekę
        zdrowotną w znany z innych gałęzi sposób.

Nienajlepiej to swiadczy o budzeniu z politycznego letargu usypiania
        solidarnościa narodu z okupantami przy stole z ukrytymi kantami.
    • otrzezwienie Pod sąd z kłamcą : 17.05.05, 19:52
      fakty.interia.pl/ziemkiewicz/news?inf=617015
      • hasz0 Pod sąd z kłamcami ze świecznika - wiecie kto?/nt 17.05.05, 19:59
        • 55snajper Wyspy Świnoujskie 17.05.05, 20:04
          • hasz0 _______Uznasz Swinie - Wolisz Pianę? :-( /nt 17.05.05, 20:09
            • 55snajper No ba, świnia to też cees. 17.05.05, 20:12
              • hasz0 Uznam Swina Wolin Piana - wyspyZalew Szczeciński 17.05.05, 20:21
                • 55snajper No tak, cees pianę zwykle toczy i bije.O co Ci cho 17.05.05, 20:24
                  dzi?
                  • t0g Joziu, Przyjacielu, o co Ci chodzi? Przeciez ja tu 17.05.05, 20:36
                    ...ostatnio tylko sporadycznie zagladam. Ostatnio, jak bywam, to raczej na Forum
                    Nauka. Nie masz aby jakis halucynacji?
                    • 55snajper O kim ty ceesosiekeieresiue mówisz. Zgiń, maro. Wy 17.05.05, 21:03
                      wołujesz odruch wymiotny : zamyka się odźwiernik, otwiera wpust, następuje
                      skurcz mięśni żołądka i tłoczni brzucha ........
                      Odpusć sobie kalunie z jakimś "Józiem". Nawet wiem o jakiego Józia ci robaczku
                      chodzi, ale on na takich jak ty śmieci nie traci czasu.
                      • hasz0 Dopiero teraz sie kapnąłem że ma 55 z przodu 17.05.05, 21:22
                        a nie z tyłu!

Chyba Józef!
                        Ale nie ten.
                      • scan.pan No i zginęła mara. 18.05.05, 19:51
                        • t0g Lecz nie zginela. Nigdy nie zginie! My ja dzwig- 18.05.05, 22:46
                          niemy sami

(musialem sie takiego wiersza nauczyc na pamiec w szkole podstawowej).
                          • otrzezwienie Na Twoją zieleoną świeczką Tomuś, grrrówno 18.05.05, 23:34
                            • t0g Re: Na Twoją zieleoną - a co dziś Pan popija? 18.05.05, 23:47
                              Panie Józiu? Koniaczek? Gin z tonikiem? Winko?

Radze czerwone winko, jesli juz. Ale niech Pan troszke ograniczy porcje, radze.
    • otzrezvvienie dziwna sprawa 18.05.05, 22:17
      Haszek, nasz kochany mocherek, do tej pory wojowal z otrzezwieniem.
      Chodzi mi o nick, a nie pewien stan ciala i ducha.
      A tu nagle mamy do czynienia z pelna wspolpraca.
      Stawiam teze.
      Otrzezwienie to pacyna Hasza.

!
      • centre.gravity Re: dziwna sprawa 18.05.05, 22:26
        otzrezvvienie napisał:

> Haszek, nasz kochany mocherek, do tej pory wojowal z otrzezwieniem.
        > Chodzi mi o nick, a nie pewien stan ciala i ducha.

tu sie zgodze. moher, nazywajacy sam siebie haszem z otrzezwieniem, jako stanem
        umyslu ma niewiele wspolnego. po wymianie dziesiatego postu ze snajperem,
        doznal zaledwie namiastki otrzezwienia.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=23913894&a=24047674
      • otrzezwienie Grówno, Ubico, grówno, haha 18.05.05, 22:55
    • aurora.we.mgle na klamstwach najlepiej sie zarabia w kapitalizmie 19.05.05, 18:32
      a zwlaszca w USA.
      • eresi Na kłamstwach zrobili geszeft. Fakt. 19.05.05, 19:52
        • seganim I robią go dalej 20.05.05, 10:19
          • zawadzki_jozef I nie przestaną robić. 15.07.05, 23:17
    • blumenstein Sprawdza się przysłowie o nóżkach kłamstwa. I jak 20.05.05, 10:56
      im teraz z tym?
      • non_possumus I zapach charakterystyczny 14.07.05, 19:05
        • zawadzki_jozef Właściwy różnym sprzedwaczykom,drgi Panie Józefie 15.07.05, 23:17
    • j-zef.zawadzki Ile innych ich wywodów na kłamstwie opartych jest? 20.05.05, 14:50
    • eres2 Re: T.Gross jest kłamcą.Pozew powinni podpisać ws 21.05.05, 22:15
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=24215914
    • toforumdlabezrozumnych Ale ci głupcy dalej na kłastwie chcą jechać.Gdzie? 12.07.05, 10:46
      • hasz0 ____________Juz zapomniałem tej masie pacynowej/nt 12.07.05, 12:32
    • ben.huur przeciez wiadmo, ze te konfabulacje 12.07.05, 18:03
      o Jedwabnem zostaly spreparowanew przez Zydow nowojorskich i ich prawnikow,
      zeby okrasc Polske, ktora i tak juz okradli na miliardy dolarow po r.1989.
      • otrzezwienie Tylko oni głuptaki nie wiedzą , że my o tym wiemy. 12.07.05, 19:50
        W ich brednie sami tylko wierzą. Ot matołki.
        • j-zef.zawadzki Pradoks jest tu : wiedzą, ale zachowują się jakby 15.07.05, 22:59
          nie wiedzieli.
          • zawadzki_jozef Świte słowa,Panie Józefie.Oni wiedzą,ale tak właś- 15.07.05, 23:02
            nie się zachowują.
            • hasz0 wiedzą że wiemy że zachowu sie jakby nie wiedzieli 16.07.05, 00:47
              a piszą dziś przeszło 300 (chyba Patience)

bo to prawie 400 wg Yad Vashem

ale więcej niż 150-200 co ustalono szacunkowo
              po przerwanej ekshumacji gdy zorientowano się, że
              kończąc ekshumację nie tylko nie udowodnią 1600 ale nawet tych 400.

Michnik pierwszy raz w GW, pamietam to doskonale, podał na wszelki wypadek
              16.000 !.

My z 200.000 ofiar Powstania Warszawskiego, niezwykłego pod każdym względem
              nie mozemy się przebić do świadomosci tzw światowej opinii, która permanentnie
              myli datę o rok i uważa to za Powstanie w Getcie Warszawskim.

I tu my z kolei udajmy, że nie wiemy dlaczego.
              • j-zef.zawadzki Dobre to. Ale my nie udajemy. Wiemy dlaczego 16.07.05, 01:47
                tak jest. Ale zaczyna sie to zmieniać, co cieszy.
                • zawadzki_jozef Owszem, cieszy nas to bardzo. I cieszyć będzie. 16.07.05, 01:54
              • otrzezwienie Są zatem obłudnikami do kadratu. Kto wie , może 16.07.05, 01:50
                nawet do sześcianu.?
                • zawadzki_jozef Przyjąłbym, Szanowny Panie Józefie, że raczej 16.07.05, 01:54
                  do szesnastej potęgi.
                  • otrzezwienie Zaiste,jest bardzo prawdopodobne, że słuszne jest 16.07.05, 02:01
                    Pańskie założenie.
                • scan.pan Pociecha tylko jedna jest. Nie wszyscy tacy jesteś 16.07.05, 01:55
                  my tacy jak ci ultranacjonaliści i ksenofobii.Wielu z nas nimi wprost się
                  brzydzi i gardzi!
                  • hasz0 A niektórzy już nawet zapłacili najwyższą cene/n 16.07.05, 11:37
    • polak_to_brzmi_dumnie Takim samym w kwestii Myślenic jest Kadlcik 16.07.05, 16:17
    • polak_to_brzmi_dumnie A jak u nich funkcjonuje pojęcie prawdy? 17.07.05, 12:13
      • znamyto No, jakby to powiedzieć : mają swoją prawdę 17.07.05, 20:58
        Że inni nazywają, tak jak na zasługuje, ją kłamstwem? Tym się nie przejmują
        wcale. To dopiero mentalność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka