Dodaj do ulubionych

Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!!

13.09.02, 03:03
Na cmentarzu żydowskim przy ul. Lotniczej zdewastowano ponad 80 grobów....
Zabytkowy, postawiony na początku XX wieku grób rodziny Rosentalów
przewrócono na ziemię. Na oko płyta waży około tony. Dwie osoby nie są w
stanie nawet ruszyć jej z ziemi. Na nagrobek kilkuletniej dziewczynki, która
zmarła w połowie ubiegłego stulecia, ktoś rzucił kilkudziesięciokilogramowy
kamień z pobliskiego muru. Musiał uderzyć kilka razy, bo 20-centymetrowa
płyta jest roztrzaskana w kilku miejscach, a pośrodku ma olbrzymią dziurę. Z
nowego pomnika polsko-żydowskiej rodziny Grycanów urwano gwiazdę Dawida. Była
przyklejona do płyty grubą warstwą mocnego kleju.

Tak wygląda większość grobów. Przy niektórych wyrwano z ziemi nawet ławki,
które na pół metra były zabetonowane w ziemi.
...
Jerzy Kichler, przewodniczący Gminy Wyznaniowej Żydowskiej we Wrocławiu, jest
zbulwersowany i zdruzgotany dewastacją.
Jego zdaniem napaść nie była przypadkowa. - Zniszczenia dokonano na dwie noce
przed 11 września. Może to ma związek z tą datą. Ewentualnie może mieć to
związek z okresem przedwyborczym. Wtedy uaktywniają się różne faszyzujące
grupy - dodaje.

www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1015123.html
Obserwuj wątek
    • jk13 Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! 13.09.02, 03:51
      I pomyśleć, że dzieje się to w kraju, który uchodził do niedawna za gościnny i
      tolerancyjny... Osobiście jestem zażenowany tym ekscesem.
    • Gość: U Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! IP: *.gis.net 13.09.02, 04:01
      Ktokolwiek to zrobil-jest zwykla swinia,hiena.....

Mam jednak kilka ubocznych mysli n/t-whodunit.Moze obraz
      Polaka-antysemity traci blask i ktos zajal sie jego
      odnowieniem????
      • _helga Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! 13.09.02, 04:21
        Gość portalu: U napisał(a):

> Ktokolwiek to zrobil-jest zwykla swinia,hiena.....
        >
        > Mam jednak kilka ubocznych mysli n/t-whodunit.Moze obraz
        > Polaka-antysemity traci blask i ktos zajal sie jego
        > odnowieniem????

A owszem. Od zeszlego roku ktos sie zajal tym odnawianiem. Juz rok temu
        probowali podpalic wroclawska synagoge. Niedlugo po demonstracji
        antyizraelskiej. Dziwnym trafem organizowanej we wroclawiu a nie w warszawie,
        gdzie sie znajduje ambasada izraela. Dziwnym trafem na tej demonstracji
        rozdawano palestynskie chusty za darmo. Kto chcial, ten dostawal.

I rownie dziwnym trafem tu tez mieszka tajemniczy student ktory robi ta strone
        www alquaida.pl To jest rowniez miasto w ktorym mieszka vist.
        • Gość: krzys52 Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! IP: *.proxy.aol.com 13.09.02, 05:17
          _helga napisała:

> Gość portalu: U napisał(a):
          >
          > A owszem. Od zeszlego roku ktos sie zajal tym odnawianiem. Juz rok temu
          > probowali podpalic wroclawska synagoge. Niedlugo po demonstracji
          > antyizraelskiej. Dziwnym trafem organizowanej we wroclawiu a nie w warszawie,
          > gdzie sie znajduje ambasada izraela. Dziwnym trafem na tej demonstracji
          > rozdawano palestynskie chusty za darmo. Kto chcial, ten dostawal.
          >
          > I rownie dziwnym trafem tu tez mieszka tajemniczy student ktory robi ta
          strone www alquaida.pl To jest rowniez miasto w ktorym mieszka vist.
          >
          ::::::
          ..
          Oraz, jesli sie nie myle, pewna tajemnicza Helga...
          ..
          K.P.

• Gość: snajper Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! IP: *.acn.waw.pl 13.09.02, 05:52
            Gość portalu: krzys52 napisał(a):

> _helga napisała:
            >
            > > Gość portalu: U napisał(a):
            > >
            > > A owszem. Od zeszlego roku ktos sie zajal tym odnawianiem. Juz rok temu
            > > probowali podpalic wroclawska synagoge. Niedlugo po demonstracji
            > > antyizraelskiej. Dziwnym trafem organizowanej we wroclawiu a nie w warszaw
            > ie,
            > > gdzie sie znajduje ambasada izraela. Dziwnym trafem na tej demonstracji
            > > rozdawano palestynskie chusty za darmo. Kto chcial, ten dostawal.
            > >
            > > I rownie dziwnym trafem tu tez mieszka tajemniczy student ktory robi ta
            > strone www alquaida.pl To jest rowniez miasto w ktorym mieszka vist.
            > >
            > ::::::
            > ..
            > Oraz, jesli sie nie myle, pewna tajemnicza Helga...
            > ..
            > K.P.
            >

Oraz Hasz. On pewnie też do al Kaidy należy. wink)
            • _helga Wesolo ci snajper? 13.09.02, 06:10
              Znalazles sobie powod do uciechy, snajper? W tym roku zdewastowanie cmentarza,
              proba podpalenia synagogi w zeszlym roku.

Kazdy sie cieszy z tego co lubisad
              • _helga A tu wiecej powodow do radosci dla Snajpera:( 13.09.02, 06:36
                _helga napisała:

> Znalazles sobie powod do uciechy, snajper? W tym roku zdewastowanie
                cmentarza,
                > proba podpalenia synagogi w zeszlym roku.
                >
                > Kazdy sie cieszy z tego co lubisad

www.punk.px.pl/Terror.html
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=1318913&a=1318913
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=1866534&a=1866534
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=1551360&a=1551360
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=1541289&a=1541289
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=1517806&a=1517806
                • Gość: ßOß Re: A tu wiecej powodow do radosci dla Snajpera:( IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 15:19
                  Helgo dewastacje cmentarzy w Polsce zdarzają się dosyć często i to nietylko
                  żydowsko-polskich ale większości zwykłych komunalnych. Jest to akt wandalizmu a
                  nie antysemityzmu. O ile rozumiem umieszczenie pierwszego linku w tym temacie o
                  tyle umieszczenie pozostałych z nim bezpośrednio się nie wiąże. Czy rzucasz
                  cień podejrzenia że osoba informująca o propalestyńskich manifestacjach jest
                  owym wandalem?
                  • _helga Re: A tu wiecej powodow do radosci dla Snajpera:( 13.09.02, 16:32
                    Gość portalu: ßOß napisał(a):

> Helgo dewastacje cmentarzy w Polsce zdarzają się dosyć często i to nietylko
                    > żydowsko-polskich ale większości zwykłych komunalnych. Jest to akt wandalizmu
                    a
                    >
                    > nie antysemityzmu. O ile rozumiem umieszczenie pierwszego linku w tym temacie
                    o
                    >
                    > tyle umieszczenie pozostałych z nim bezpośrednio się nie wiąże. Czy rzucasz
                    > cień podejrzenia że osoba informująca o propalestyńskich manifestacjach jest
                    > owym wandalem?

Chodzi o to, ze sa srodowiska broniace praw palestynczykow z najzupelniej
                    czystymi intencjami, motywowane prawami czlowieka. Jednak skrajna prawica tez
                    wpadla na pomysl "obrony Palestyny" tylko z zupelnie innymi intencjami. Po to,
                    zeby szerzyc swoje niepiekne poglady pd pretekstem, ze bronia praw
                    Palestynczykow. Ta grupa o ktorej mowie dosyc otwarcie dawala na forum do
                    zrozuminia, do ktorych "obroncow Palestyny" sie zaliczaja. Na przyklad oprocz
                    bronienia Palestyny zajmowali sie uwielbianiem Milosevica oraz szerzeniem
                    ideologii "wszechslowianskich".
              • Gość: dorota Re: Wesolo ci snajper? IP: *.man.bialystok.pl 13.09.02, 15:03
                sa to powody prymitywizmu, ale niestety my jestesmy w wiekszosci takim
                spoleczenstwem, spoleczenstwem ignorantow.
              • Gość: snajper Wesoło !!! IP: *.acn.waw.pl 14.09.02, 15:28
                _helga napisała:

> Znalazles sobie powod do uciechy, snajper? W tym roku zdewastowanie cmentarza,
                > proba podpalenia synagogi w zeszlym roku.
                >
                > Kazdy sie cieszy z tego co lubisad

Ja się śmieję z kojarzenia osób w grupę, tylko dlatego, że mieszkają w jednym
                mieście. Hasz też mieszka we Wrocławiu. Tez go do bojówki propalestyńskiej
                zaliczysz ?

Pozdrawiam.
                • _helga Re: Wesoło !!! 14.09.02, 21:31
                  Gość portalu: snajper napisał(a):

> _helga napisała:
                  >
                  > > Znalazles sobie powod do uciechy, snajper? W tym roku zdewastowanie cmenta
                  > rza,
                  > > proba podpalenia synagogi w zeszlym roku.
                  > >
                  > > Kazdy sie cieszy z tego co lubisad
                  >
                  > Ja się śmieję z kojarzenia osób w grupę, tylko dlatego, że mieszkają w jednym
                  > mieście. Hasz też mieszka we Wrocławiu. Tez go do bojówki propalestyńskiej
                  > zaliczysz ?
                  >
                  > Pozdrawiam.

To zalezy czy bral udzial w organizowaniu tej zeszlorocznej zadymy
                  antyizraelskiej, po ktorej byla proba podpalenia synagogi. Ja nie mam na temat
                  jego udzialu zadnych informacji, to moze sam go zapytaj, skoro kwestia jego
                  udzialu cie gnebi?
                  • Gość: snajper Re: Wesoło !!! IP: *.acn.waw.pl 15.09.02, 02:52
                    _helga napisała:

> Gość portalu: snajper napisał(a):
                    >
                    > > Ja się śmieję z kojarzenia osób w grupę, tylko dlatego, że mieszkają w jed
                    > > nym mieście. Hasz też mieszka we Wrocławiu. Tez go do bojówki propalestyńs
                    > > kiej zaliczysz ?
                    >
                    > To zalezy czy bral udzial w organizowaniu tej zeszlorocznej zadymy
                    > antyizraelskiej, po ktorej byla proba podpalenia synagogi. Ja nie mam na temat
                    > jego udzialu zadnych informacji, to moze sam go zapytaj, skoro kwestia jego
                    > udzialu cie gnebi?

A Vist organizował ? Bo jego tak >przy okazji< wspomniałaś, związek sugerując.
                    • _helga Re: Wesoło !!! 15.09.02, 03:02

> _helga napisała:
                      >
                      > > Gość portalu: snajper napisał(a):
                      > >
                      > > > Ja się śmieję z kojarzenia osób w grupę, tylko dlatego, że mieszkają
                      > w jed
                      > > > nym mieście. Hasz też mieszka we Wrocławiu. Tez go do bojówki propale
                      > styńs
                      > > > kiej zaliczysz ?
                      > >
                      > > To zalezy czy bral udzial w organizowaniu tej zeszlorocznej zadymy
                      > > antyizraelskiej, po ktorej byla proba podpalenia synagogi. Ja nie mam na t
                      > emat
                      > > jego udzialu zadnych informacji, to moze sam go zapytaj, skoro kwestia jeg
                      > o
                      > > udzialu cie gnebi?
                      >
                      > A Vist organizował ? Bo jego tak >przy okazji< wspomniałaś, związek suger
                      > ując.

Zapytaj go przy okazji. Zapytaj np. kto przy okazji tej pierwszej zadymy, po
                      ktorej byla proba podpalenia synagogi, kto wiec zafundowal chusty palestynskie
                      biednemu studentowi do rozdawania. I zapytaj przy okazji nikogo nie znajacego
                      studenta, co to byli za Arabowie, ktorzy przy nim stali. Jak masz trudnosci z
                      zapytaniem vista lub studenta, to zapytaj viri. To wlasciwie to samo.
                      • Gość: snajper Re: Wesoło !!! IP: *.acn.waw.pl 15.09.02, 03:31
                        _helga napisała:

>
                        > > _helga napisała:
                        > >
                        > > > Gość portalu: snajper napisał(a):
                        > > >
                        > > > > Ja się śmieję z kojarzenia osób w grupę, tylko dlatego, że mieszkają w
                        > > > > jednym mieście. Hasz też mieszka we Wrocławiu. Tez go do bojówki propale
                        > > > > styńskiej zaliczysz ?
                        > > >
                        > > > To zalezy czy bral udzial w organizowaniu tej zeszlorocznej zadymy
                        > > > antyizraelskiej, po ktorej byla proba podpalenia synagogi. Ja nie mam na t
                        > > > emat jego udzialu zadnych informacji, to moze sam go zapytaj, skoro kwesti
                        > > > a jego udzialu cie gnebi?
                        > >
                        > > A Vist organizował? Bo jego tak >przy okazji< wspomniałaś, związek sugerując
                        >
                        > Zapytaj go przy okazji. Zapytaj np. kto przy okazji tej pierwszej zadymy, po
                        > ktorej byla proba podpalenia synagogi, kto wiec zafundowal chusty palestynskie
                        > biednemu studentowi do rozdawania. I zapytaj przy okazji nikogo nie znajacego
                        > studenta, co to byli za Arabowie, ktorzy przy nim stali. Jak masz trudnosci z
                        > zapytaniem vista lub studenta, to zapytaj viri. To wlasciwie to samo.

Ja nie wiem o jakich zadymach piszesz. Łączysz ludzi tylko dlatego, że
                        mieszkają w jednym mieście. Żeby było śmieszniej, sama w tym mieście mieszkasz.
                        Czy Ty naprawdę nie zauważasz, że to jest śmieszne ?

Snajper
                        • _helga Re: Wesoło !!! 15.09.02, 03:38

> _helga napisała:
                          >
                          > > Gość portalu: snajper napisał(a):
                          > >
                          > > > _helga napisała:
                          > > >
                          > > > > Gość portalu: snajper napisał(a):
                          > > > >
                          > > > > > Ja się śmieję z kojarzenia osób w grupę, tylko dlatego, że
                          > mieszkają w
                          > > > > > jednym mieście. Hasz też mieszka we Wrocławiu. Tez go do bo
                          > jówki propale
                          > > > > > styńskiej zaliczysz ?
                          > > > >
                          > > > > To zalezy czy bral udzial w organizowaniu tej zeszlorocznej zady
                          > my
                          > > > > antyizraelskiej, po ktorej byla proba podpalenia synagogi. Ja ni
                          > e mam na t
                          > > > > emat jego udzialu zadnych informacji, to moze sam go zapytaj, sk
                          > oro kwesti
                          > > > > a jego udzialu cie gnebi?
                          > > >
                          > > > A Vist organizował? Bo jego tak >przy okazji< wspomniałaś, zwią
                          > zek sugerując
                          > >
                          > > Zapytaj go przy okazji. Zapytaj np. kto przy okazji tej pierwszej zadymy,
                          > po
                          > > ktorej byla proba podpalenia synagogi, kto wiec zafundowal chusty palestyn
                          > skie
                          > > biednemu studentowi do rozdawania. I zapytaj przy okazji nikogo nie znajac
                          > ego
                          > > studenta, co to byli za Arabowie, ktorzy przy nim stali. Jak masz trudnosc
                          > i z
                          > > zapytaniem vista lub studenta, to zapytaj viri. To wlasciwie to samo.
                          >
                          > Ja nie wiem o jakich zadymach piszesz. Łączysz ludzi tylko dlatego, że
                          > mieszkają w jednym mieście. Żeby było śmieszniej, sama w tym mieście
                          mieszkasz.
                          >
                          > Czy Ty naprawdę nie zauważasz, że to jest śmieszne ?
                          >
                          > Snajper

Skoro nie wiesz, to po co pisujesz komentarze do czegos, o czym nie wiesz? Czy
                          aby slyszales o takim czyms co sie logika nazywa? Cy aby to nie ty przypadkiem
                          jestes smieszny?
                          • Gość: snajper Re: Wesoło !!! IP: *.acn.waw.pl 15.09.02, 04:14
                            _helga napisała:

> Skoro nie wiesz, to po co pisujesz komentarze do czegos, o czym nie wiesz?
                            > Czy aby slyszales o takim czyms co sie logika nazywa? Cy aby to nie ty przypad
                            > kiem jestes smieszny?

Ja nie piszę o żadnych zadymach. Ty napisałaś: >I rownie dziwnym trafem tu tez
                            mieszka tajemniczy student ktory robi ta strone www alquaida.pl To jest rowniez
                            miasto w ktorym mieszka vist<. Czyli łączysz jakiegoś studenta z Vistem tylko
                            dlatego, że mieszkają w jednym mieście. Rozsmieszyło to Krzysia, który zwrócił
                            Ci uwagę, że sama też we Wrocławiu mieszkasz. Ja dopowiedziałem, że Hasz też.
                            Więc jak widać, co najmniej dwie osoby smieszy Twoje takie łączenie Vista ze
                            studentem. Zastanów się, to może zrozumiesz, co nas smieszy.

Pozdrawiam.

• _helga Re: Wesoło !!! 15.09.02, 20:33

> _helga napisała:
                              >
                              > > Skoro nie wiesz, to po co pisujesz komentarze do czegos, o czym nie wiesz?
                              >
                              > > Czy aby slyszales o takim czyms co sie logika nazywa? Cy aby to nie ty prz
                              > ypad
                              > > kiem jestes smieszny?
                              >
                              > Ja nie piszę o żadnych zadymach. Ty napisałaś: >I rownie dziwnym trafem tu t
                              > ez
                              > mieszka tajemniczy student ktory robi ta strone www alquaida.pl To jest
                              rowniez
                              >
                              > miasto w ktorym mieszka vist<. Czyli łączysz jakiegoś studenta z Vistem tylk
                              > o
                              > dlatego, że mieszkają w jednym mieście. Rozsmieszyło to Krzysia, który
                              zwrócił
                              > Ci uwagę, że sama też we Wrocławiu mieszkasz. Ja dopowiedziałem, że Hasz też.
                              > Więc jak widać, co najmniej dwie osoby smieszy Twoje takie łączenie Vista ze
                              > studentem. Zastanów się, to może zrozumiesz, co nas smieszy.
                              >
                              > Pozdrawiam.
                              >
                              Snajper. Smiesz sie czym chcesz. Ja sie za to mam prawo rozsmieszac facetem,
                              ktory najpierw pisze ze nie wie o co chodzi, a potem wydaje autorytatywna
                              opinie. A powiadaja, ze to kobiety nie potrafia myslec logiczniesmile

PS. studenta z vistem nie lacze dlatego ze w jednym miescie mieszkaja, lecz z
                              powodu wspolnie przez nich promowanej strony www oraz wspolnie organizowanej
                              zadymy, po ktorej byla ta proba podpalenia synagogi. A o rzeczonej wspolnoscie
                              to oni pisali na forum, nie ja, glupku jedensmile Swoja droga, ta strona to
                              ciekawa historia sama w sobie, ale ty oczywiscie wiesz lepiejsmile
                              • Gość: snajper Re: Wesoło !!! IP: *.acn.waw.pl 16.09.02, 01:05
                                _helga napisała:

>
                                > Snajper. Smiesz sie czym chcesz. Ja sie za to mam prawo rozsmieszac facetem,
                                > ktory najpierw pisze ze nie wie o co chodzi, a potem wydaje autorytatywna
                                > opinie. A powiadaja, ze to kobiety nie potrafia myslec logiczniesmile

Napisałem, że nic nie wiem o jakichś demonstracjach, bo nie o nich pisałem.

> PS. studenta z vistem nie lacze dlatego ze w jednym miescie mieszkaja, lecz z
                                > powodu wspolnie przez nich promowanej strony www oraz wspolnie organizowanej
                                > zadymy, po ktorej byla ta proba podpalenia synagogi. A o rzeczonej wspolnoscie
                                > to oni pisali na forum, nie ja, glupku jedensmile Swoja droga, ta strona to
                                > ciekawa historia sama w sobie, ale ty oczywiscie wiesz lepiejsmile

NIE pisałaś, że dlatego ich łączysz, iż wspólnie stronę promują.
                                NIE pisałaś, że dlatego ich łączysz, iż wspólnie jakąś zadymę organizowali.
                                NAPISAŁAŚ, że ich łączysz, bo w tym samym mmieście mieszkają. W tym samym co
                                Hasz i Ty.

Snajper.

PS. Mam wrażenie, że tłumaczę Ci dowcip, którego nie potrafisz zrozumieć. To
                                chyba niewykonalne zadanie. smile)
        • Gość: U Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! IP: *.gis.net 13.09.02, 05:30
          _helga napisała:

> Gość portalu: U napisał(a):
          >
          > > Ktokolwiek to zrobil-jest zwykla swinia,hiena.....
          > >
          > > Mam jednak kilka ubocznych mysli n/t-whodunit.Moze obraz
          > > Polaka-antysemity traci blask i ktos zajal sie jego
          > > odnowieniem????
          >
          >
          > A owszem. Od zeszlego roku ktos sie zajal tym
          odnawianiem. Juz rok temu
          > probowali podpalic wroclawska synagoge. Niedlugo po
          demonstracji
          > antyizraelskiej. Dziwnym trafem organizowanej we
          wroclawiu a nie w warszawie,
          > gdzie sie znajduje ambasada izraela. Dziwnym trafem na
          tej demonstracji
          > rozdawano palestynskie chusty za darmo. Kto chcial, ten
          dostawal.
          >
          > I rownie dziwnym trafem tu tez mieszka tajemniczy
          student ktory robi ta strone
          > www alquaida.pl To jest rowniez miasto w ktorym mieszka
          vist.
          >
          >
          >
          >
          >
        • Gość: pollak Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.09.02, 07:08
          _helga napisała:

> To jest rowniez miasto w ktorym mieszka vist.

Hahahahaha, wiedziałem. smile Jakbyś tego nie napisała, zrobił bym
          to ja. Nie należy takze zapominać, że jest to miasto, w którym miszka
          Helga. Ale ja nie będę niczego sugerował... smile
          • Gość: ala Re: helgo IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 13.09.02, 13:08
            a żebyś widziala co w Warszawie się wyrabia??
            panowie z pierwszych stron gazet zrobili sobie aleje gwaizd na cmenatrzu
            zydowskim, zero szacunku.
            zalozylam swojego czasu watek na ten temat. ale chyba nie miałysmy okzaji
            porozmawiać, o tym, jak polacy pochodzenia żydowskiego wykorzystują cmenatrz
            swoich przodkow (piekny, stary cmentarz) do reklamowania swojej osoby. darujac
            za to smieszne pieniadze.jakies 300 zl.moze 500 zl. no i tabliczke mosiezna ze
            swoim nazwiskiem, znacznie przekraczajaca koszt darowizny. dla mnie
            obrzydliwosc, a dla ciebie??
    • Gość: doku Są to dzieci bękartów spłodzonych przez ... IP: *.mofnet.gov.pl 13.09.02, 13:25
      ... gestapowców w czasie okupacji - to takie obciążenie genetyczne - trudno się
      im powstrzymać. Tacy antysemici pisują nawet na tym forum.
      • Gość: Ania Re: Są to dzieci bękartów spłodzonych przez ... IP: *.upc.chello.be 13.09.02, 13:57
        Atak na synagogę to tylko wandalizm
        Autor: janusz2_@NOSPAM.gazeta.pl
        Data: 15-07-2002 17:37 + dodaj do ulubionych wątków

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=932416&dzial=01020287
        "Atak na synagogę w Walii
        Nieznani sprawcy zaatakowali w nocy z piątku na sobotę synagogę w walijskim
        mieście Swansea. Wybili okna, porwali liczące 300 lat zwoje pisma, a na
        ścianach namalowali swastyki. - Myślę, że to był raczej wandalizm niż rasizm -
        mówi Harry Sherman, przewodniczący społeczności żydowskiej w Swansea. -
        Rasizmu nigdy tu wcześniej nie było. Mam nadzieję, że się nie mylę. Żydzi
        mieszkają w Swansea od wieków. Dziś jest ich tam ok. 70. "

I wszystko jasne. Tylko Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki. Tylko
        Polacy są zoologicznymi antysemitami.
        W tej notatce z GW słowo "antysemityzm" się nie pojawiło.
        Zbeszczeszczenie synagogi w Wlk. Brytanii to przecież tylko wandalim.
        A gdyby coś takiego zdarzyło się w Polsce, jak komentowała by to Gazeta
        Wyborcza i środowiska żydowskie?

To jest stary watek Janusza,ktory skopiowalam dla Helgi i innych dla Doka na
        przyklad.Czy tam w Walii to tez dzieci bekartow splodzonych itd...?
        • monopol Wandalizm, antysemityzm-co za różnica? 13.09.02, 15:57
          Czy najważniejsze jest określenie czy zburzenie nagrobków na żydowskim
          cmentarzu to tylko akt wandalizmu, czy może również antysemityzmu? Przecież tak
          czy inaczej jest to coś złego. Dlaczego koniecznie musimy brnąć w dyskusję i
          przypiąć jakąś określoną łatkę temu zdarzeniu? Nie wystarczy powiedzieć, że ci,
          którzy tego dokonali to zwyrodnialcy, niezależnie od tego jaka siła kierowała
          ich poczynaniami?
          • Gość: Ania Re: Wandalizm, antysemityzm-co za różnica? IP: *.upc.chello.be 13.09.02, 16:04
            monopol napisał:

> Czy najważniejsze jest określenie czy zburzenie nagrobków na żydowskim
            > cmentarzu to tylko akt wandalizmu, czy może również antysemityzmu? Przecież
            tak
            >
            > czy inaczej jest to coś złego. Dlaczego koniecznie musimy brnąć w dyskusję i
            > przypiąć jakąś określoną łatkę temu zdarzeniu? Nie wystarczy powiedzieć, że
            ci,
            >
            > którzy tego dokonali to zwyrodnialcy, niezależnie od tego jaka siła kierowała
            > ich poczynaniami?

Alez zgadzam sie z Toba tylko wytlumacz to reszcie towarzystwa.
            Niedawno w Belgii byl podobny przypadek z tym,ze zniszczono cmentarz belgijski
            nie zydowski.
            Kto to zrobil?Wandale ,zwyrodnialcy.
        • _helga Re: Są to dzieci bękartów spłodzonych przez ... 13.09.02, 16:19
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Atak na synagogę to tylko wandalizm
          > Autor: janusz2_@NOSPAM.gazeta.pl
          > Data: 15-07-2002 17:37 + dodaj do ulubionych wątków
          >
          >
          >
          >
          > wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=932416&dzial=01020287
          > "Atak na synagogę w Walii
          > Nieznani sprawcy zaatakowali w nocy z piątku na sobotę synagogę w walijskim
          > mieście Swansea. Wybili okna, porwali liczące 300 lat zwoje pisma, a na
          > ścianach namalowali swastyki. - Myślę, że to był raczej wandalizm niż rasizm -
          > mówi Harry Sherman, przewodniczący społeczności żydowskiej w Swansea. -
          > Rasizmu nigdy tu wcześniej nie było. Mam nadzieję, że się nie mylę. Żydzi
          > mieszkają w Swansea od wieków. Dziś jest ich tam ok. 70. "
          >
          > I wszystko jasne. Tylko Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki. Tylko
          > Polacy są zoologicznymi antysemitami.
          > W tej notatce z GW słowo "antysemityzm" się nie pojawiło.
          > Zbeszczeszczenie synagogi w Wlk. Brytanii to przecież tylko wandalim.
          > A gdyby coś takiego zdarzyło się w Polsce, jak komentowała by to Gazeta
          > Wyborcza i środowiska żydowskie?
          >
          >
          > To jest stary watek Janusza,ktory skopiowalam dla Helgi i innych dla Doka na
          > przyklad.Czy tam w Walii to tez dzieci bekartow splodzonych itd...?

Ja nie odpowiadam za to co robi Michnik. Co wiecej, bylam jedna z osob, ktore
          krytykowaly ta "ankiete" wyborczej co do antysemityzmu w Polsce. Poza tym nie
          jestem 'srodowisko zydowskie' tylko polskie. Cos takiego jak zbezczeszczenie
          synagogi w polsce tez sie zdarzylo. Poczytaj uwazniej linki, ktore zamiescilam.
          Czy to w przypadku Wielkiej Brytanii czy wprzypadku Polski takie sytuacje
          oznaczaja dla mnie to samo: nie swiadcza ani o calosci narodu brytyjskiego, ani
          o calosci narodu polskiego. Normalni ludzie czegos takiego ani nie robia, ani
          nie akceptuja. To zrobili, jak ktos to wczesniej nazwal, duchowi potomkowie
          gestaposad
          • Gość: Ania Re: Są to dzieci bękartów spłodzonych przez ... IP: *.upc.chello.be 13.09.02, 20:47
            _helga napisała:

> Gość portalu: Ania napisał(a):
            >
            > > Atak na synagogę to tylko wandalizm
            > > Autor: janusz2_@NOSPAM.gazeta.pl
            > > Data: 15-07-2002 17:37 + dodaj do ulubionych wątków
            > >
            > >
            > >
            > >
            > > wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=932416&dzial=01020287
            > > "Atak na synagogę w Walii
            > > Nieznani sprawcy zaatakowali w nocy z piątku na sobotę synagogę w walijski
            > m
            > > mieście Swansea. Wybili okna, porwali liczące 300 lat zwoje pisma, a na
            > > ścianach namalowali swastyki. - Myślę, że to był raczej wandalizm niż rasi
            > zm -
            > > mówi Harry Sherman, przewodniczący społeczności żydowskiej w Swansea. -
            > > Rasizmu nigdy tu wcześniej nie było. Mam nadzieję, że się nie mylę. Żydzi
            > > mieszkają w Swansea od wieków. Dziś jest ich tam ok. 70. "
            > >
            > > I wszystko jasne. Tylko Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki. Tylko
            >
            > > Polacy są zoologicznymi antysemitami.
            > > W tej notatce z GW słowo "antysemityzm" się nie pojawiło.
            > > Zbeszczeszczenie synagogi w Wlk. Brytanii to przecież tylko wandalim.
            > > A gdyby coś takiego zdarzyło się w Polsce, jak komentowała by to Gazeta
            > > Wyborcza i środowiska żydowskie?
            > >
            > >
            > > To jest stary watek Janusza,ktory skopiowalam dla Helgi i innych dla Doka
            > na
            > > przyklad.Czy tam w Walii to tez dzieci bekartow splodzonych itd...?
            >
            > Ja nie odpowiadam za to co robi Michnik. Co wiecej, bylam jedna z osob, ktore
            > krytykowaly ta "ankiete" wyborczej co do antysemityzmu w Polsce. Poza tym nie
            > jestem 'srodowisko zydowskie' tylko polskie. Cos takiego jak zbezczeszczenie
            > synagogi w polsce tez sie zdarzylo. Poczytaj uwazniej linki, ktore
            zamiescilam.
            >
            Komentarz byl Janusza a nie moj skopiowalam jego tekst.A komentarz do wydarzen
            z Walii byl autorstwa Harrego Shermana przewodniczacego spolecznosci zydowskiej
            w Walii on to okreslil te wydarzenia jako wandalizm.

> Czy to w przypadku Wielkiej Brytanii czy wprzypadku Polski takie sytuacje
            > oznaczaja dla mnie to samo: nie swiadcza ani o calosci narodu brytyjskiego,
            ani
            >
            Sa jednak tacy Helgo ,ktorzy wszystkich wrzucaja do jednego worka.

> o calosci narodu polskiego. Normalni ludzie czegos takiego ani nie robia, ani
            > nie akceptuja. To zrobili, jak ktos to wczesniej nazwal, duchowi potomkowie
            > gestaposad
            >
            > Co do tego nie mam watpliwosci ,napisalam nizej ,co o tym mysle.
            >
            • _helga Re: Są to dzieci bękartów spłodzonych przez ... 13.09.02, 20:55

>
              > Sa jednak tacy Helgo ,ktorzy wszystkich wrzucaja do jednego worka.
              >
              >

Wiem. Ja tego nie robie. Co wiecej, uwazam ze tego rodzaju postepowanie ma tak
              samo fatalne skutki dla praw czlowieka, jak antysemityzm. W ramach
              demokratycznego spektrum wszyscy maja prawo do swobody wypowiedzi. Nie ma
              wolnosci dopiero na poziomie na przyklad niszczenia cmentarzy, agresji
              fizycznej czy nawolywania do agresji fizycznej, czy czegos w tym rodzaju.

pozdrawiamsmile
        • Gość: doku Oczywiście że tak IP: *.mofnet.gov.pl 13.09.02, 16:29

>
          > mieście Swansea. Wybili okna, porwali liczące 300 lat zwoje pisma, a na
          > ścianach namalowali swastyki.
          >...
          > .Czy tam w Walii to tez dzieci bekartow splodzonych itd...?

Gestapowcy mieli też wywiad, a ich bękarty włóczyły się po świecie jak inni.
      • Gość: dorota Re: Są to dzieci bękartów spłodzonych przez ... IP: *.man.bialystok.pl 13.09.02, 15:11
        kazda matka kocha swoje dziecki i nie nazywa ich bekartami , nawet jesli nie sa
        to dzieci z prawego loza.
        • Gość: doku może tak, a może nie IP: *.mofnet.gov.pl 13.09.02, 16:36
          Gość portalu: dorota napisał(a):

> kazda matka kocha swoje dziecki

są wyjątki, np. mutacje

> i nie nazywa ich bekartami

Wiele jest fanatyczek w Polsce, które uważają dziecko z nieprawego łoża za coś
          złego.

A czy kochałabyś syna, gdyby zgwałcił Cię seryjny morderca, którego ojciec był
          seryjnym mordercą i dziadek ...
    • Gość: Dziś Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! IP: *.man.poznan.pl 13.09.02, 14:03
      Izraelskie wojsko buldożerami zburzyło w Palestynie na terenie okupowanym 5
      domów !
      Wczoraj izraelskie wojsko rakietami zburzyło 6 domów ,
      Przedwczoraj izraelskie wojsko....,
      Szerzy nam się ten antysemityzm po całym świecie !
    • Gość: dorota Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! IP: *.man.bialystok.pl 13.09.02, 14:59
      ja tez jestem zbulwersowana, bo pomijam fakt ze jest to cmentarz polsko-
      zydowsi, ale bulwersuje mnie ogolnie niszczenie grabow jakichkolwiek, kiedys u
      dziadka na grobie tez wiele rzeczy zniszczono, ( pomnik)to chodzi o prefanacje
      zwlok , bo grob dla zyjacych jest swiadectwem rodziny o pamieci o zmarlych i
      niszczenie pomnikow to niszczenie pamieci o nich.
      A PAMIEC O PRZODKACH JEST NIEZWYKLE WAZNA , ja mam okropna rodzine, nawet
      czasem sie jej wstydze z wieloma osobami nawet nie utrzymuje i nie chce
      utrzymywac jakiegokolwiek kontaktu.
      Moja babcia jestem do niej podobna fizycznie i psychicznie mowila mi nieraz ze
      ozenila sie z sowietem i teraz pokutuje.
      Wyszla za maz 2 raz po smierci dziadka i mowila ze wowczas odzyla.
      Mowila ze jej dzieci wdaly sie w ojca, pamietam jej niechec do dziadka, on byl
      ateista w nic nie wierzyl, typowy ruski cham nie ladnie sie tak wypowiadac o
      zmarlych , ale on jej zmarnowal zycie ( nigdy o dziadku nie powiedziala zlego
      slowa, ale ja pamietam jego stosunek do niej), a ja ide sladami babci.
      Byla to osoba inna niz cala rodzina , tylko jej naprawde ufalam jak zmarla
      zostalam sama.
      Wiecie niezmiernie wazni sa obydwoje rodzicow, bo ze zlego nasienia nie ma
      dobrych dzieci.
      Tylko popatrzcie jak nasz narod sie stacza, to jest chyba czegos swiadectwem.
    • sala_paulina Re: Zniszczony cmentarz zydowski we Wroclawiu !!! 13.09.02, 16:01
      Pchamy ten watek do gory!!!!!!

• Gość: wojciech j. Re: Zniszczony cmentarz zydowski we Wroclawiu !!! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.02, 20:43
        sala_paulina napisała:

> Pchamy ten watek do gory!!!!!!
        >
        >
        uwazaj zeby cie sadam nie pchnal ! Dziwko
    • sala_paulina Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!! 13.09.02, 16:06
      wstyd.W Czeladzi tez!!!!Pare tygodni temu.
      WSTYD!!!

• monopol Właśnie o tym mówią w radio Z 13.09.02, 16:11
      Policja twierdzi, że cmentarz zniszczyli chuligani, a nie antysemici czy
      sataniści. To tak, żeby ci, dla których jest ważne kto tego dokonał wiedzieli.
      Ja wiem, że byli to z pewnością kretyni i to wystarczy.
      • _helga Re: Właśnie o tym mówią w radio Z 13.09.02, 16:25
        monopol napisał:

> Policja twierdzi, że cmentarz zniszczyli chuligani, a nie antysemici czy
        > sataniści. To tak, żeby ci, dla których jest ważne kto tego dokonał
        wiedzieli.
        > Ja wiem, że byli to z pewnością kretyni i to wystarczy.

Zawsze tak mowia ze to chuliganisad
        Nawet pamietam taka dyskusje w TV, jak Mlodziez Wszechpolska w glanach na Rynku
        wroclawskim zrobila sobie 'imprece' z okazji 11 listopada. Tupali w glanach i
        wznosili hitlerowskie pozdrowienie, co sfilmowala telewizja zreszta. A dla
        wladz miasta to dalej byli tylko "chuligani."
        • sala_paulina Re: Właśnie o tym mówią w radio Z 13.09.02, 16:28
          no wlasnie.
          zawsze mowia ze to chuligani dlaczego?
        • monopol Do Helgi 13.09.02, 16:58
          _helga napisała:

> Zawsze tak mowia ze to chuliganisad
          > Nawet pamietam taka dyskusje w TV, jak Mlodziez Wszechpolska w glanach na
          Rynku
          >
          > wroclawskim zrobila sobie 'imprece' z okazji 11 listopada. Tupali w glanach i
          > wznosili hitlerowskie pozdrowienie, co sfilmowala telewizja zreszta. A dla
          > wladz miasta to dalej byli tylko "chuligani."

Helga - a skąd wiesz, że nie byli to jacyś podpici dresiarze, którzy wracając z
          dyskoteki musieli się na czymś wyżyć? Przecież niszczenie cmentarzy zdarza się
          w Polsce ( i nie tylko ) dość często i nie dotyczy to tylko cmentarzy
          żydowskich. Czy Twoje przeświadczenie, iż to całe zdarzenie ma coś wspólnego z
          antysemityzmem, nie jest trochę na wyrost? Poza tym co za znaczenie w gruncie
          rzeczy ma to, jaka była przyczyna działania tych idiotów, tych zwyrodniałych
          palantów, którzy ten cmentarz zniszczyli? Stało się wielkie zło i należy za
          wszelką cenę gości złapać, a następnie zamknąć w pierdlu. To jest najważniejsze.

Co do "manifestacji", o której piszesz - tu się z Tobą zgadzam, może to byli
          też chuligani, ale na pewno też jacyś faszyści. No chyba, że nie rozumieli co
          krzyczą, ale w to nie uwierzę.
          • _helga Re: Do monopola 13.09.02, 17:19
            monopol napisał:

>
            > Helga - a skąd wiesz, że nie byli to jacyś podpici dresiarze, którzy wracając
            z
            >
            > dyskoteki musieli się na czymś wyżyć? Przecież niszczenie cmentarzy zdarza
            się
            > w Polsce ( i nie tylko ) dość często i nie dotyczy to tylko cmentarzy
            > żydowskich. Czy Twoje przeświadczenie, iż to całe zdarzenie ma coś wspólnego
            z
            > antysemityzmem, nie jest trochę na wyrost? Poza tym co za znaczenie w gruncie
            > rzeczy ma to, jaka była przyczyna działania tych idiotów, tych zwyrodniałych
            > palantów, którzy ten cmentarz zniszczyli? Stało się wielkie zło i należy za
            > wszelką cenę gości złapać, a następnie zamknąć w pierdlu. To jest
            najważniejsze
            > .
            >
            > Co do "manifestacji", o której piszesz - tu się z Tobą zgadzam, może to byli
            > też chuligani, ale na pewno też jacyś faszyści. No chyba, że nie rozumieli co
            > krzyczą, ale w to nie uwierzę.

Pewnie, ze niszczenie cmentarzy sie trafia dosc czesto, nie tylko zydowskich. W
            jakims sensie to jest ulubiona 'rozrywka' chuliganow, szczegolnie, jak sobie
            podpija. Zwroc jednak uwage jaki wysilek fizyczny byl potrzebny zeby zrobic
            takie zniszczenia. Chuligani nie sa az tak pracowici, zeby wykopywac z ziemi
            poltonowe lawki czy ruszac z posad tak ciezkie plyty. Zadowolili by sie
            obtluczeniem czegos, ewentualnie pomalowaniem swastyk. Zeby doprowadzic do tak
            ciezkich zniszczen, to potrzebna byla duza grupa ludzi i ciezka harowka
            fizyczna przez kilka godzin.

A poza tym juz w zeszlym roku jak byla proba podpalenia synagogi to w prasie
            byla oficjalna wersja ze jakis przechodzien podpalil przypadkowo. A ja tam
            poszlam zobaczyc na wlasne oczy. Ktos podpalil deski skladowane pod sciana
            synagogi, ktore mialo byc uzyte do restaurowania budynku. Calosc sie miesci za
            bardzo wysokim plotem i z daleka od jakichkolwiek sciezek i chodnikow, a
            przechodnie tamtedy nie przechodza, bo po prostu nie ma dokad isc. To jest
            zamknieta przestrzen.

Oczywiscie masz racje, ze z punktu widzenia zwyklego czlowieka nie ma
            znaczenia, z jakich powodow ktos takie rzeczy robi. W tym sensie twoja reakcja
            jest jak najbardziej prawidlowa, ze wszystko jedno z jakich pobudek, wazne by
            potepic. Ale ja tez mam racje, bo to sa w gruncie rzeczy marginalne grupki, nie
            tak trudne do wylapania. Po prostu odnosze wrazenie, ze nasza policja nie
            przyjela do wiadomosci, ze w Polsce takie pokraczne ugrupowania moglyby sie w
            ogole pojawic. Ze demokracja polega takze na tym, ze pojawia sie takze
            ekstremistyczny margines, i ze cos z tym trzeba zrobic. Niech ich nazywaja
            chuliganami, jak chca. Ale powinni juz dawno ich wylapac, chocby po tych
            reportazach telewizyjnych.
            • monopol Do Helgi ponownie 13.09.02, 18:31
              _helga napisała:

> Pewnie, ze niszczenie cmentarzy sie trafia dosc czesto, nie tylko zydowskich.
              W
              >
              > jakims sensie to jest ulubiona 'rozrywka' chuliganow, szczegolnie, jak sobie
              > podpija. Zwroc jednak uwage jaki wysilek fizyczny byl potrzebny zeby zrobic
              > takie zniszczenia. Chuligani nie sa az tak pracowici, zeby wykopywac z ziemi
              > poltonowe lawki czy ruszac z posad tak ciezkie plyty. Zadowolili by sie
              > obtluczeniem czegos, ewentualnie pomalowaniem swastyk. Zeby doprowadzic do
              tak
              > ciezkich zniszczen, to potrzebna byla duza grupa ludzi i ciezka harowka
              > fizyczna przez kilka godzin.
              >
              > A poza tym juz w zeszlym roku jak byla proba podpalenia synagogi to w prasie
              > byla oficjalna wersja ze jakis przechodzien podpalil przypadkowo. A ja tam
              > poszlam zobaczyc na wlasne oczy. Ktos podpalil deski skladowane pod sciana
              > synagogi, ktore mialo byc uzyte do restaurowania budynku. Calosc sie miesci
              za
              > bardzo wysokim plotem i z daleka od jakichkolwiek sciezek i chodnikow, a
              > przechodnie tamtedy nie przechodza, bo po prostu nie ma dokad isc. To jest
              > zamknieta przestrzen.
              >
              > Oczywiscie masz racje, ze z punktu widzenia zwyklego czlowieka nie ma
              > znaczenia, z jakich powodow ktos takie rzeczy robi. W tym sensie twoja
              reakcja
              > jest jak najbardziej prawidlowa, ze wszystko jedno z jakich pobudek, wazne by
              > potepic. Ale ja tez mam racje, bo to sa w gruncie rzeczy marginalne grupki,
              nie
              >
              > tak trudne do wylapania. Po prostu odnosze wrazenie, ze nasza policja nie
              > przyjela do wiadomosci, ze w Polsce takie pokraczne ugrupowania moglyby sie w
              > ogole pojawic. Ze demokracja polega takze na tym, ze pojawia sie takze
              > ekstremistyczny margines, i ze cos z tym trzeba zrobic. Niech ich nazywaja
              > chuliganami, jak chca. Ale powinni juz dawno ich wylapac, chocby po tych
              > reportazach telewizyjnych.

Nie wiem, może zniszczenie tego cmentarza rzeczywiście było zaplanowaną przez
              jakąś grupę akcją? To niewykluczone. Rozumiem Twój żal Helgo - nie chcesz się
              zgodzić z niesprawiedliwością, którą jest negowanie przez nasze władze
              istnienia grup neofaszystwoskich w naszym kraju. Zgadzam się z Tobą,
              że "ludzie" Ci powinni zostać złapani i ukarani. Masz rację Helgo.

Ja protestowałem tylko przeciwko pewnemu zjawisku, które często występuje na
              forum i którego pierwsze symptomy dało się zauważyć również w tym wątku ( nie
              dotyczy to Twoich wypowiedzi ). Właściwie każda sprawa, która w jakikolwiek
              sposób dotyczy Żydów jest rozpatrywana na płaszczyźnie czy mieliśmy tu do
              czynienia z antysemityzmem, czy też nie. Mam wrażenie, że Polacy mają kompleks
              antysemityzmu i czasem dopatrują się go tam, gdzie go nie ma ( inną sprawą jest
              to, że antysemityzm w naszym kraju istnieje, co można zresztą zauważyć na forum
              doskonale ). Muszę się przyznać, że trochę mnie to wszystko męczy, szczególnie
              wtedy, gdy ktoś wyjeżdża z Żydami ni w pięć, ni w dziesięć i pakuje ich do
              dyskusji odległej tematycznie od Izraela o całe lata świetlne. Stąd wzięła się
              taka moja reakcja - odruchowo już próbuję wyeliminować z wątku kwestię
              antysemityzmu i Żydów. W tym wypadku może się myliłem, ponieważ to Ty możesz
              mieć rację. Niestety wysoce prawdopodobne jest, że nigdy nie dowiemy się jak
              było naprawdę, ponieważ policja zapewne nie złapie tych zwyrodnialców. I to
              jest w tym wszystkim najbardziej bolesne.

Pozdrawiam
              monopol
              • _helga Re: Do monopola:) 13.09.02, 18:43
                Znowu sie z toba zgadzamsmile
                Sama to zauwazylam, ze na forum panuje jakas schizofrenia zwiazana z
                antysemityzmem. Mysle ze akurat takiego swira nie mam. Nie ma obowiazku
                kochania Zydow. Jest tez wolnosc krytyki Zydow, tak samo, jak jest wolnosc
                krytyki Niemcow, Polakow czy Francuzow. Wolno nie kochac Szkotow, wolno nie
                kochac Zydow. Niemniej jak w kazdym demokratycznym kraju istnieje niebezpieczny
                margines, i ja mam wrazenie ze to zrozumieli szybciej dziennikarze niz
                urzednicy od wydawania zezwolen na demonstracje, policja itp. Chocby dlatego,
                ze - jak sam mozesz sprawdzic w tym linku powyzej - kilkakrotnie dziennikarze
                sami stawali sie obiektem ataku za to ze ich fotografowali badz filmowali.
    • _helga Cytat z Bimiego. 13.09.02, 16:46
      Rownolegla dyskusja na forunm swiat:

• Re: Zniszczony cmentarz zydowski we wroclawiu !!!
      bimi 13-09-2002 12:34 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Po prostu istnieją Polacy, którzy nienawidzą Żydów. Szczególnie po tym, co ci
      zrobili światu 11 września. Ci Polacy nienawidzą Żydów do tego stopnia, że aby
      sobie ulżyć niszczą ich cmentarze - to taki symbol ich protestu. Ten cmentarz
      zniszczyli Polacy, nie Arabowie! Podobnie jak np. swego czasu rosyjskie
      cmentarze niszczyli w Polsce Polacy, nie Arabowie. I werw, jeśli mieszka w
      Polsce doskonale o tym wie.

Czy to już jest kawa na ławie?

---------
      No wlasnie. Czy to jest wystarczajaco "kawa na lawe'? Niektorzy Polacy zdaniem
      Bimiego nienawidza Zydow, a to niszczenie cmentarza to 'symbol ich protestu'.

Co prawda z innych powodow niz Bimi, ale mowie to samo. Ze niektorzy 'obroncy
      Palestyny' to wcale nie sa obroncy Palestyny. Bimiemu na przyklad wyszlo, jak
      to wynika z powyzszego cytatu, ze to Zydzi sa odpowiedzialni za WTC. Nemniej to
      wcale jeszcze nie oznacza, ze Bimi osobiscie sie udal na cmentarz
      celem 'dzialalnosci symbolicznej'. On tylko tworzy wokol tego atmosfere
      przyzwolenia.
      • sala_paulina Re: Cytat z Bimiego. 13.09.02, 16:50
        Swietnie!
        • Gość: ADAMŁÓDŹ SKĄD WAS TU TYLU PEJSÓW? IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.09.02, 16:57
          JEDEN SPROWOKUJE A JUŻ WSZYSCY IDĄ ZA CIOSEM CO ZA PSEUDO-POLSKIE BYDŁO. NO
          CHYBA ŻE JAKIŚ ICEK WAS OPŁACA TO JUŻ ROZUMIEM...
    • _helga A tu macie deklaracje Fatah 13.09.02, 17:01
      Jak sami mozecie zobaczyc w tych linkach, ktore zamiescilam powyzej, koles
      ktory ja dzisiaj publikuje, to ten sam Student od alquaida.pl i vista.
      Napisalam na forum swiat o zniszczeniu cmentarza zydowskiego, a on na to
      deklaracje puscil. Juz jasniej chyba nie mozna. Poza tym, jak wiadomo
      powszechnie, jest to organizacja milujaca pokoj. Szczegolnie jak wysyla tych
      bombiarzy oblepionych granatami do wysadzania McDonalds w TelAwivie.

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=2969180
      • Gość: ßOß Re: A tu macie deklaracje Fatah? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 10:48
        _helga napisała:

> Juz jasniej chyba nie mozna.

Dalej dla mnie jest niejasne. Czy odbierasz to jako przyznanie się do aktu
        dewastacji? Odbiegając od tego co naprawde robi ta organizacja, deklaracja była
        bardzo rzeczowa mówiła o walce niepodległościowej i o gotowości do pokoju i
        współistnienia.
        Myśle że musisz trochę wstrzymać Helgo. Poczekaj kilka tygodni może policja
        złapie kilku gówniarzy którzy popili i porozbijali pomniki. Nieznam szczegółów,
        ale wiem że dewastacjom cmentarzy wyznaniowych przez zorganizowane grupy
        towarzyszy mazanie sprayami głupawych postulatów. Tutaj chyba nic takiego nie
        miało miejsca. Poczekajmy, policja powinna prztrzepać odpowiednie środowiska.
        Może znajdą sprawców. Jeżeli okazałoby się że zrobili to jacyś gówniarze będzie
        ci wtedy głupio. Dlatego przestrzegam przed szukaniem winnych i przedwczesnym
        oskarżaniem.
        • Gość: ßOß Re: A tu macie deklaracje Fatah? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 10:59
          od siebie dodam że kiedyś była afera z płytą z pomnika pomordowanych Żydów. Dwa
          dni po odsłonięciu płyta z brązu zgineła. Gorące głowy zrobiły niesamowitą
          aferę. Dochodzenie było szybkie ale w tej sprawie interweniowali wielcy ludzie:
          misnister i ambasador. Policja miała tak pogonionego kota że pałowali
          wszystkich krótko ostrzyżonych, bo przecież to napewno neofaszyści i skini!
          Płyta znalazła się w punkcie złomu, ukradł ją pan kazio (winoman) stłukł
          młotkiem i oddał za grosze na wino. A ile przez te trzy tygodnie było gadania o
          antysemityźmie. Na wszystkim stracił tylko pomnik bo okolicznym mieszkańcom
          fatalnie zaczął się kojarzyć. Tak i tutaj polecam spokój. Rozdmuchując sprawę
          robisz złą robotę. Czy wiesz dlaczego w telewizji nie informuje się o lipnych
          telefonach w sprawie poodłożonych bomb a jedynie o osobach zatrzymanych po
          takich lipnych telefonach? Bo to przynosi znacznie więcej korzyści.
    • _helga Udzial Polski w swiatowym terroryzmie 13.09.02, 17:38
      Dziekuje Nowemu z Torunia za zwrocenie uwagi na ten artykul. Oto fragment:

"To, że organizacje terrorystyczne były zaopatrywane z Polski - ten kraj był
      nawet ich bazą odwrotu - jest już od dawna znane. W latach siedemdziesiątych i
      osiemdziesiątych było to popierane nawet przez ówczesne władze polityczne.
      Podobnie jak inne państwa Paktu Warszawskiego także Polska, zachęcana przez
      centralę KGB w Moskwie, brała udział w szkoleniu prokomunistycznych partyzantów
      oraz arabskich terrorystów. Do Polski przybywali wielokrotnie nie tylko Carlos
      i aktywistka grupy RAF Gudrun Ensslin. Tu żył także przez długi czas Abu Nidal,
      którego dzieci uczęszczały nawet do polskiej szkoły i Abu Daud, który w 1981
      roku w do dziś nie wyjaśnionej strzelaninie w hotelu "Victoria" został ciężko
      raniony i sfilmowany przez przypadkowo obecnego tam reportera. Akta dotyczące
      szkolenia terrorystów zostały zniszczone w 1989 roku. Jednak pozostały
      dokumenty, z których wynika, że terroryści byli zaopatrywani w broń również z
      Polski.
      Eksperci nie są zgodni co do tego, czy na początku lat dziewięćdziesiątych
      udało się zniszczyć siatkę logistyczną terrorystów w Polsce. Dzisiaj ten kraj
      stał się interesujący dla nowej generacji terrorystów, gdyż dysponuje on długą
      granicą z Niemcami - z powodu wysokiej liczby podróżnych i samochodów
      ciężarowych przekraczających tę granicę mogą być tam przeprowadzane jedynie
      wyrywkowe kontrole."

www.pai.pl/media/tydzien43/niemieckie.html#Polskie%20jednostki%20specjalne%20ćwiczą%20w%20Karkonoszach%20(“Süddeutsche%20Zeitung”wink

To czego w tym artykule nie ma, to przypomnienie, ze dowodztwo Paktu
      Warszawskiego miescilo sie w Legnicy. A najblizszy polski sztab wojskowy
      miescil sie we Wroclawiu. Kto chce niech w zwiazku z tym zgaduje, gdzie
      zapadaly decyzje np. o lokalizacji tych 'obozow szkoleniowych' czy
      tez 'stypendiach'.
    • _helga PRLowska szkola zbrodni 13.09.02, 18:26
      homosapiens1.tripod.com/Artykuly/szkola_zbrodni.htm
      Ten link prowadzi do tekstu w ktorym 'czlowiek honoru' czyli Czeslaw Kiszczak
      upiera sie ze nie wiedzial o zadnych terrorystach.

Kto chce, moze tez sobie zarzucic wyszukiwarke Google na jezyk polski i slowa
      kluczowe: Abu Nidal, Abu Daud, Monzer Al-Kassar - to sie dowie wiecej.

A wszyscy ubecy, byli i aktualni, szczegolnie ci z wroclawia, moga mnie
      pocalowac w dupe. Niech zyje demokracja i wolny przeplyw informacji.
      • Gość: U Re: PRLowska szkola zbrodni IP: *.gis.net 13.09.02, 20:02
        _helga napisała:

> <a
        href="homosapiens1.tripod.com/Artykuly/szkola_zbrodni.htm"target="_bl
        >
        ank">homosapiens1.tripod.com/Artykuly/szkola_zbrodni.htm</a>
        > Ten link prowadzi do tekstu w ktorym 'czlowiek honoru'
        czyli Czeslaw Kiszczak
        > upiera sie ze nie wiedzial o zadnych terrorystach.
        >
        > Kto chce, moze tez sobie zarzucic wyszukiwarke Google
        na jezyk polski i slowa

jesli na tym google sa rowniez
        lejby,grigoryje,wolodie,wissariony i inne insekty,to ja
        sie na ten gugel wklucze.jesli nie-to po co???
        > kluczowe: Abu Nidal, Abu Daud, Monzer Al-Kassar - to
        sie dowie wiecej.
        >
        > A wszyscy ubecy, byli i aktualni, szczegolnie ci z
        wroclawia, moga mnie
        > pocalowac w dupe. Niech zyje demokracja i wolny
        przeplyw informacji.
        >
        • _helga Re: PRLowska szkola zbrodni 13.09.02, 20:40
          Gość portalu: U napisał(a):

> _helga napisała:
          >
          > > <a
          > href="<a
          href="homosapiens1.tripod.com/Artykuly/szkola_zbrodni.htm"targe
          >
          t="_bl"target="_blank">homosapiens1.tripod.com/Artykuly/szkola_zbrodni.htm"targ
          > et="_bl</a>
          > >
          > ank">homosapiens1.tripod.com/Artykuly/szkola_zbrodni.htm</a>
          > > Ten link prowadzi do tekstu w ktorym 'czlowiek honoru'
          > czyli Czeslaw Kiszczak
          > > upiera sie ze nie wiedzial o zadnych terrorystach.
          > >
          > > Kto chce, moze tez sobie zarzucic wyszukiwarke Google
          > na jezyk polski i slowa
          >
          >
          >
          > jesli na tym google sa rowniez
          > lejby,grigoryje,wolodie,wissariony i inne insekty,to ja
          > sie na ten gugel wklucze.jesli nie-to po co???
          > > kluczowe: Abu Nidal, Abu Daud, Monzer Al-Kassar - to
          > sie dowie wiecej.
          > >
          > > A wszyscy ubecy, byli i aktualni, szczegolnie ci z
          > wroclawia, moga mnie
          > > pocalowac w dupe. Niech zyje demokracja i wolny
          > przeplyw informacji.
          > >
      • Gość: Sala Re: PRLowska szkola zbrodni IP: *.mlynarz.mm.com.pl 13.09.02, 23:35
        KRWA...

ja tez to mam od 4 mcy.....

?????????
    • _helga Sa chetni do odbudowy zniszczonego cmentarza 13.09.02, 21:22
      Zgłaszają się już osoby, które chciałby pomóc w odbudowie zdewastowanych grobów
      na cmentarzu żydowskim przy ul. Lotniczej. Wandali jeszcze nie zatrzymano.
      Straty materialne oszacowano na około 60 tys. zł.
      ...
      W ciągu ostatniego miesiąca było to już drugie najście na cmentarz - kilka
      tygodni temu ktoś namalował na grobach antysemickie rysunki i hasła.
      ...
      - Każdego, kto chce pomóc, zapraszamy na cmentarz w najbliższy czwartek i
      piątek między godz. 9 a 17. Będziemy wtedy sprzątać. Każda para rąk się przyda -
      mówią w gminie. - Prosimy jedynie o zabranie roboczych rękawic.

Policja wciąż szuka wandali. - Na razie nic nie możemy na ten temat powiedzieć -
      ucina kom. Artur Falkiewicz z Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu.

www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1016643.html
      • Gość: Sala-Paulina Re: Sa chetni do odbudowy zniszczonego cmentarza IP: *.mlynarz.mm.com.pl 13.09.02, 23:36
        Brawo!!!!!!!
    • adamlodz76 PROPUNUJĘ IŚĆ NA KOLANACH... 14.09.02, 12:53
      PROPONUJĘ TYM WSZYSTKIM DOTKNIĘTYM PONOĆ POLAKOM IŚĆ NA KOLANACH DO WROCŁAWIA W
      RAMACH POKUTY I Z WŁASNYCH OCZYWIŚCIE FUNDUSZY ODBUDOWAĆ TEN CMENTARZ, SKORO
      NIE MAJĄ WIĘKSZYCH ZMARTWIEŃ...
      • Gość: Adam Re: PROPUNUJĘ IŚĆ NA KOLANACH... IP: 5.2.1R* / *.prem.tmns.net.au 15.09.02, 09:37
        Wiele mozna powiedziec o kulturze narodu ktory nie szanuje zmarlych?
        • Gość: ADAMŁÓDŹ Re: PROPUNUJĘ IŚĆ NA KOLANACH... IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.09.02, 09:42
          A do jakiego narodu się zwracałeś?
      • jerzy.f Re: PROPUNUJĘ IŚĆ NA KOLANACH... 16.09.02, 10:20
        Wiesz synku - jesteś pocieszny. Takie głupoty wypisują ludzie, którym żadna
        myśl nie mąci idealnej gładzi mózgu. Często ludzie upośledzeni umysłowo
        podejmują drastyczne działania (np. pokazują publicznie tyłek) aby zwrócić na
        siebie uwagę. Takie opinie jak twoja mają ten sam charakter.
        Ale dobrze, że zaglądasz na forum. Przeczytasz raz, drugi - dziesiąty co piszą
        normalni ludzie, to może jakaś malutka fałdka się w twojej głowie pojawi...

Pozdrawiam
        • Gość: ADAMŁÓDŹ Re: PROPUNUJĘ IŚĆ NA KOLANACH... IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.02, 10:25
          Normalni znaczy prożydowscy tak? Gdzieś już to słyszałem...
          • Gość: ßOß Re: PROPUNUJĘ IŚĆ NA KOLANACH... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 11:07
            Jeśli nie podobają ci się kaftany lub z jakiś innych powodów nie chcesz w nich
            chodzić to hamuj troszke. Demokracja i wolność słowa to nie chamstwo i teorie
            spiskowe. A buszującego w zbożu masz?
            • Gość: ADAMŁÓDŹ Re: PROPUNUJĘ IŚĆ NA KOLANACH... IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.09.02, 10:23
              Widze że uraziłem twoje uczucia więc a ja nie miałem złych intencji taka
              poprostu propozycja dla wszystkich rozgoryczonych i roztrzęsionych naszych
              rodaków ale jeśli cię urziłem to jestem c winien duże -PRZEPRASZAM! a w
              kaftanie to lepiej sam pozostań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka