Dodaj do ulubionych

Rzym vs. Toruń, Episkopat vs. Rydzyk, ...

10.01.06, 17:14
Czy zarysowująca się reakcja hierarchii wobec Padre Grzyba może wpłynąć na
sytuację polityczną między platfuserią a pisiactwem? Czy to może mieć
znaczenie w obliczu oparcia się tych partyj na Łagiewnikach i Toruniu? Czy to
może wymusić powstanie koalicji?
Obserwuj wątek
    • andrzejg Re: Rzym vs. Toruń, Episkopat vs. Rydzyk, ... 10.01.06, 17:22
      jestem zaskoczony tak jawnym poparciem kościoła dla PO
      Toruń pomijam, bo to nie kosciół, anie jego odłam - to sekta

A.
      • piq To nie jest tak, że kościół poparł PO,... 10.01.06, 17:43
        ...sytuacja w samym episkopacie jest niejasna, natomiast zarysowuje się pewna
        zwiększona aktywność Watykanu w sprawie Rydzyka. A rzecz jest io tyle bardziej
        skomplikowana, że otwrty konflikt episkopat - rydzyk grozi schizmą w polskim
        kościele. To nie jest kwewstia poparcia, raczej kwestia oparcia się. W tej
        sytuacji sądzę, że związki PiSu z Rydzykiem stają się bardzo niewygodnym
        brzemieniem dla tej partii.
    • pan.na.wlosciach Re: Rzym vs. Toruń, Episkopat vs. Rydzyk, ... 10.01.06, 17:40
      Rzym vs. Toruń? Na razie taki wniosek wysnuli jeno neo-katolicy spod znaku
      Postępu i Żółtych Gwiazdek (już nie ważne na jakim tle) m.in. w osobie ks.
      Bonieckiego. Po czym Ty, piqu, wnioskujesz?
      • piq Po wypowiedziach już nie Bonieckiego,... 10.01.06, 17:46
        ...ale i np. Glempa, oraz po przyjęciu delegacji platfusów w Krakowie przez
        najbliższego Watykanowi biskupa w Polsce.
        • pan.na.wlosciach Re: Po wypowiedziach już nie Bonieckiego,... 10.01.06, 17:55
          Wypowiedź Glempa została poprzekręcana przez KAI (z rzetelnością u nich zawsze
          było kiepsko) - a co do spędu w Krakowie, tu można spekulować. Można np.
          wskazać na fakt, że krytyczny komunikat Nuncjatury przyszedł dzien po owym
          spotkaniu.
    • sz0k Radze odłożyć Gó Wno... 10.01.06, 18:11
      To naprawde szkodzi...
      • pan.na.wlosciach Re: Radze odłożyć Gó Wno... 10.01.06, 18:20
        Ignorancja pismaczyn z GW w sprawie Watykanu i Kościoła generalnie sięga już
        zenitu. I to już nawet w kwestiach zupełnie formalnych. Kolejny szczyt
        dyletanctwa został pobity całkiem niedawno:
        serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,64806,3079709.html
        • sz0k Przybudówka tej szmaty też jest dobra 10.01.06, 18:30
          W dzisiejszym numerze chociażby nie mogło się obejść tradycyjnie bez:
          serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3105711.html
          Notabene szkoda, że zawsze po przeczytaniu wywalam to gó.. do kosza bo w
          wersji papierowej na końcu był cytat... (no kogo?) Bonieckiego. A tutaj prosze,
          komentuje ks Józef Kloch (rzecznik Episkopatu!). No to już nie ma to tamto...

PS.
          Polemika z "Gó Wnem" generalnie nie ma moim zdaniem sensu, no ale jak ktoś
          cierpliwy...
          www.konserwatyzm.pl/artykuly.php?id=802
        • andrzejg Panie na włopściach 10.01.06, 19:00
          rozumiem uprzedzenia do GW
          powiem więcej - odczułem ich stronniczosć, a raczej ukierunkowanie
          na własne skórze

jednak

czyz nie ma w Polsce zalązków podziału kościoła?
          nie za sprawą GW?

A.
          • pan.na.wlosciach Re: Panie na włopściach 10.01.06, 19:52
            Podział vel schizma następuje kiedy w łonie Kościoła powstają jakieś POWAŻNE
            różnice co do kwestii zasad Wiary tudzież interpretacji Słowa Bożego. Takowych
            w Polsce nie widzę, choć zdarzają się próby odstępstw, najczęściej w wykonaniu
            progresistów właśnie. Niemniej na schizmę się nie zapowiada. Są natomiast
            podziały wśród samych katolików, ale przecież to najzupełniej normalne, bo
            każden z nich ma jakieś polityczne zapatrywania.

Co do stanowiska BXVI - to, jako że jest on tradycjonalistą, nie wyobrażam
            sobie aby stanął po stronie neo-katolików w ich walce z konserwatystami. A, co
            by o RM nie mówić (choć robienie zeń Czarnego Luda jest zdecydowanie
            przesadzone, no bo co konkretnie można Rydzykowi zarzucić?), reprezentuje ono
            skrzydło zachowawcze.
            • piq podział vel schizma... 10.01.06, 20:09
              ...niekoniecznie powstaje na bazie sporów doktrynalnych, może być efektem np.
              sporów personalnych lub kompetencyjnych (np. Wielka Schizma). Zasięg
              oddziaływania RM i jego siła sprawiają, że może nastąpić podział kościoła polskiego.

Kwestia nie leży w podziale doktrynalnym na neokatolików i tradycjonalistów,
              tylko - jak podejrzewam - Benedykt XVI usiłuje dokonać posklejania Kościoła i
              wyprowadzenia go z uzależnień ziemskich typu biznesowego lub politycznego. Kiedy
              zaniedbano sprawę zaangażowania kościoła latynoamerykańskiego w politykę,
              pojawiła się poważna kwestia księży-rewolucjonistów, która też nieomal
              doprowadziła do schizmy. Myślę, że Ratzinger jest bardzo na to wyczulony, bo był
              w samym środku tamtej walki jako prefekt kongregacji do spraw doktryny wiary.
      • andrzejg hej szOk 10.01.06, 19:07
        jaki miałes poprzedni nick?

A.
        • sz0k hej andrzej Gie 10.01.06, 20:15
          > jaki miałes poprzedni nick?

Nie Twoja sprawa.
          • andrzejg Re: hej andrzej Gie 11.01.06, 04:53
            sz0k napisał:

> > jaki miałes poprzedni nick?
            >
            > Nie Twoja sprawa.

nie bądź żyła
      • piq Na określenie "GaWno" mam pewnie copyright,... 10.01.06, 19:37
        ...bo to ja pierwszy chyba go użyłem tutaj na FAq. Nie czytam, drogi kolego
        Sz0k, GaWna już od co najmniej 3 lat i imputowanie mi, że moje komórki mózgowe
        żywią się odchodami, jest nie w porządku.

Jeżeli masz informacje, że nie ma nic na rzeczy w sprawie podziału kościoła w
        Polsce wokół sprawy Rydzyka, to podaj, a nie pisz do mnie takich głupich postów.
        • sz0k Re: Na określenie "GaWno" mam pewnie copyright,.. 10.01.06, 20:14
          > ...bo to ja pierwszy chyba go użyłem tutaj na FAq. Nie czytam, drogi kolego
          > Sz0k, GaWna już od co najmniej 3 lat i imputowanie mi, że moje komórki mózgowe
          > żywią się odchodami, jest nie w porządku.

To się chwali, przepraszam w takim razie.

> w sprawie podziału kościoła w
          > Polsce wokół sprawy Rydzyka

Rydzyk jako "dzielący Kościół" to marzenie lewackich mediów, przez nie
          wykreowane i nakręcane. A "podziału" żadnego nie ma (poza klasycznym:
          bardziej "postępowe liberały" vs bardziej "konserwatywni"). Kościół się nie
          rozpadnie choćby nie wiem jak Michnik do spółki z TiVieNem chuchali i dmuchali.
          Bo Kościół to nie jest tylko Rydzyk, czy Boniecki, czy Glemp, czy nawet papież
          i jego istnienie nie opiera się na tym kto i co mówi w "Radiu Maryja", "Józef",
          czy w rozgłośniach parafialnych... ale tego te marksistowskie półgłówki nie są
          wstanie pojąć. Więc po co tu się tym ich szczekaniem przejmować?
          • sz0k Nie skażone lewactwem spojrzenie wygląda np tak: 10.01.06, 20:27
            Zawsze trzeźwo patrzący Michalkiewicz:
            mazowsze.k-raj.com.pl/113622772345560.shtml
            Konserwa - Wielomski:
            www.konserwatyzm.pl/artykuly.php?id=798
            • piq czyli widzisz sam, że coś jest na rzeczy 10.01.06, 21:58
              Ja nie dyskutuję o tym, czy tak, czy siak jest lepiej, czy ten biskup lepszy,
              czy ten, ale skoro Glemp to mówi, to sprawa jest, i - podejrzewam - będzie.
              Możesz uwierzyć Michalkiewiczowi, skoro nie wierzysz mnie. I może mieć spory
              wpływ na - jak mówi abp Rall - polit-sytuację.
            • wikul Re: Nie skażone lewactwem spojrzenie wygląda np 11.01.06, 00:52
              ...tak(jeżeli nie znosisz GW).

"Nadmierne zbliżanie kościoła i rządu nie podoba się papieżowi"
              "Frankfurter Rundschau" z 09.01., T. Roser
              Dziennik informuje "o bliskich kontaktach polskiego rządu z ultra-
              konserwatywnymi kręgami kościoła. Za zbyt bliskie uważa je jeden z arcybiskupów
              i Watykan". Roser podkreśla, że "z okazji jubileuszu Radia Maryja do Torunia
              wybrały się nie tylko tysiące wiernych, lecz również wielu prominentnych
              polityków". Byli wśród nich przewodniczący LPR, Samoobrony i ministrowie
              narodowo-konserwatywnej partii rządzącej PiS. Charakteryzując rozgłośnię Roser
              zauważa, że "obok muzyki kościelnej i wzniosłych kazań na falach radia
              redemptorystów długi czas można było usłyszeć wystąpienia przeciwko polskiemu
              członkostwu w UE, liberałom, obcokrajowcom i Żydom". Od niedawna zarówno
              rozgłośnia radiowa jak i telewizyjna - "Trwam" - występują w nowej roli. Już w
              trakcie kampanii wyborczej PiS szukał zbliżenia z radiostacją, mając na oku
              elektorat składający się ze słuchaczy tych mediów. "Od kiedy premier Kazimierz
              Marcinkiewicz odwiedził jako pierwszy szef polskiego rządu radio, przynajmniej
              raz w tygodniu występuje tam któryś z ministrów". "Newsweek Polska" zajął się
              niedawno kontaktami rządu z Opus Dei. Pół tuzina ministrów, sekretarzy stanu i
              doradców rządowych ma być rzekomo związana z tym świeckim zakonem. Minister
              Jerzy Polaczek i minister Marian Moszoro są według tygodnika członkami Opus
              Dei. "Zbyt bliskie kontakty rządu z Radiem Maryja nie są kwestią pozbawioną
              wątpliwości". Według arcybiskupa Józefa Życinskiego "jeśli kościół zbyt blisko
              wiąże się z przedstawicielami władzy zapłaci za to wysoka cenę". Także Watykan
              nie jest zachwycony. Polskie media katolickie powinny prowadzić wiernych do
              Chrystusa zachowując przy tym "polityczną neutralność"- upominał Benedykt XVI.

Media Zagraniczne o Polsce
              Ministerstwo Spraw Zagranicznych
              Departament Systemu Informacji
              00-580 Warszawa, Al. J. Ch. Szucha 23
              tel. 523-9318, fax. 628-3353, www.msz.gov.pl
              Rok: XV Numer: 7/3513 Data: 2006-01-10
              • wesoly33 Re: Nie skażone lewactwem spojrzenie wygląda np 11.01.06, 01:55
                piq-us

zobacz kto popiera RM
                lacznie z szefem episkopatu
                takie glodne kawalki to se piq-us
                mozesz z frasyniukiem przy piwie opowiadac
                hi hi hi

www.radiomaryja.pl/zyczenia-biskupow/2005/index.htm
    • 7em Re: Rzym vs. Toruń, Episkopat vs. Rydzyk, ... 11.01.06, 09:14
      Benek16 swoj list adresował równiez do polowych prałatów zydokomuny. roznych
      pieronków biesiadujacych z PO. znawcy mowia ze gdyby miał wąty do Tede to
      napisałby o tym w swoim liscie.

5040
      • piq Może i tak /nt 11.01.06, 16:48
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka