Dodaj do ulubionych

Ożarów prosi o pomoc

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 09:33
Pracownicy likwidowanej Fabryki Kabli w Ożarowie, których blokada zakładu
została dziś w nocy rozbita przez agencję ochrony wynajętą przez właściciela
FKO oraz policję, apelują o pomoc.

Wszyscy chcący pomóc proszeni są o przybycie pod bramę zakładu (ul. Poznańska
129/133 Ożarów Maz.) w czwartek rano.

Obserwuj wątek
    • d_nutka Re: Ożarów prosi o pomoc 27.11.02, 10:16
      a jeśli jest "nadprodukcja" kabli to co zrobić?
      a może jest "nadprodukcja" bo brak inwestycji w których te kable by się
      przydały?
      czy własciciel firmy powinien przyczyniać się do rozwoju gospodarczego gdzie
      produkty jego firmy miały by zastosowanie?
      czy lepiej burzyć co już jest i jest dobre ,a potem niech ktoś inny zbuduje
      jak jakimś "cudem gospodarczym" będzie to dobre znowu potrzebne?
      oj, "naburzyło" się tego u nas od 89r.
      tylko kto ma teraz zyski z "odtworzenia"?
    • Gość: leon Re: Ożarów prosi o pomoc IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 10:20

> Wszyscy chcący pomóc proszeni są o przybycie pod bramę zakładu (ul. Poznańska
      > 129/133 Ożarów Maz.) w czwartek rano.

Prosimy o zabranie łomów, pałek i opon na podpałkę.
      • eliot Re: Stosowniejszym miejscem.... 27.11.02, 12:08
        Gość portalu: leon napisał:

>
        > > Wszyscy chcący pomóc proszeni są o przybycie pod bramę zakładu (ul. Poznań
        > ska
        > > 129/133 Ożarów Maz.) w czwartek rano.
        >
        > Prosimy o zabranie łomów, pałek i opon na podpałkę.

... byłaby w takim razie Kancelaria Premiera, opony przydałby się do auto da
        fe... sposobem wypróbowanym w RPA...
        wink
    • janusz2_ Re: Ożarów prosi o pomoc 27.11.02, 10:20
      Gość portalu: V.C. napisał:

> Pracownicy likwidowanej Fabryki Kabli w Ożarowie, których blokada zakładu
      > została dziś w nocy rozbita przez agencję ochrony wynajętą przez właściciela
      > FKO oraz policję, apelują o pomoc.
      >
      > Wszyscy chcący pomóc proszeni są o przybycie pod bramę zakładu (ul.
      Poznańska
      > 129/133 Ożarów Maz.) w czwartek rano.

W branży telekomunikacyjnej jest wogóle fatalna sytuacja. Np. firmy takie jak
      SIEMES, ALCATEL, ERICSSON i inne zwalniają w Polsce pracowników.
      Zastanawiałeś się VC jak im pomóc?
      • Gość: Tomasz Re: Ożarów prosi o pomoc IP: *.ibch.poznan.pl 27.11.02, 10:53
        janusz2_ napisał:

> W branży telekomunikacyjnej jest wogóle fatalna sytuacja. Np. firmy takie jak
        > SIEMES, ALCATEL, ERICSSON i inne zwalniają w Polsce pracowników.
        > Zastanawiałeś się VC jak im pomóc?

Problem nie w tym, że się likwiduje nierentowną fabrykę ale w w tym że ludzie
        z niej zwalniani w praktyce nie mają żadnych szans na inną pracę. Tak się dzieje
        w całej Polsce. W efekcie do 20% bezrobocia trzeba dopisać następne 20% ludzi
        którzy są na przedwczesnych emeryturach, rentach lub mieszkają na wsi nic nie
        produkując. To jest główna przyczyna kłopotów w skleceniu budżetu, które z roku na rok
        są coraz większe. Te 40% populacji jest w rzeczywistosci poza rynkiem- prawie nic
        nie wytwarza, niewiele też konsumuje, wielu tych ludzi nie płaci też podatków.
        • janusz2_ Re: Ożarów prosi o pomoc 27.11.02, 11:28
          Gość portalu: Tomasz napisał:

> janusz2_ napisał:
          >
          > > W branży telekomunikacyjnej jest wogóle fatalna sytuacja. Np. firmy takie
          > jak
          > > SIEMES, ALCATEL, ERICSSON i inne zwalniają w Polsce pracowników.
          > > Zastanawiałeś się VC jak im pomóc?
          >
          > Problem nie w tym, że się likwiduje nierentowną fabrykę ale w w tym że
          ludzie
          > z niej zwalniani w praktyce nie mają żadnych szans na inną pracę. Tak się
          dziej
          > e
          > w całej Polsce. W efekcie do 20% bezrobocia trzeba dopisać następne 20% ludzi
          > którzy są na przedwczesnych emeryturach, rentach lub mieszkają na wsi nic nie
          > produkując. To jest główna przyczyna kłopotów w skleceniu budżetu, które z
          roku
          > na rok
          > są coraz większe. Te 40% populacji jest w rzeczywistosci poza rynkiem-
          prawie n
          > ic
          > nie wytwarza, niewiele też konsumuje, wielu tych ludzi nie płaci też
          podatków.

W wyśmiewanym tu przez socjalistów Meksyku bezrobocie wynosi ok. 2,5%.
          I tylko ok. 1,5% SPOŚRÓD bezrobotnych pozostaje bez pracy dłuzej niz rok.

Problem w Polsce jest generalny. Dopóki socjaliści z SLD czy AWS będą
          rządzili, doputy wsród pięknie brzmiących socjalistycznych frazesów ludzie
          będą traktowani jak bydło.
          • Gość: Tomasz Re: Ożarów prosi o pomoc IP: *.ibch.poznan.pl 27.11.02, 11:50
            janusz2_ napisał:

> W wyśmiewanym tu przez socjalistów Meksyku bezrobocie wynosi ok. 2,5%.
            > I tylko ok. 1,5% SPOŚRÓD bezrobotnych pozostaje bez pracy dłuzej niz rok.
            >
            > Problem w Polsce jest generalny. Dopóki socjaliści z SLD czy AWS będą
            > rządzili, doputy wsród pięknie brzmiących socjalistycznych frazesów ludzie
            > będą traktowani jak bydło.

Akurat dosć dobrze znam Meksyk- mieszkałem tam prawie cztery lata. Dane dotyczące
            bezrobocia należy brać z największą ostrożnoscią. W tym kraju nie ma zabezpieczeń
            socjalnych jakie istnieją w bogatych krajach. Ponadto wielu ludzi mieszkających na wsi
            żyje bardzo biednie, także poza gospodarką rynkową.
            • janusz2_ Re: Ożarów prosi o pomoc 27.11.02, 15:25

>
              > Akurat dosć dobrze znam Meksyk- mieszkałem tam prawie cztery lata.

Trochę Ci zazdroszczę (lubię tequilę smile))

> Dane dotyczące bezrobocia należy brać z największą ostrożnoscią.

Mam nadzieję, że fachowcy z The Economist o tym wiedzą.
              www.economist.com/countries/Mexico/profile.cfm?folder=Profile%2DEconomic%20Data

Wg. The Economist bezrobocie w Meksyku w 2001r wynosiło 2,46%

> W tym kraju nie ma zabezpieczeń socjalnych jakie istnieją w bogatych
              krajach.

Wg. mnie lepsze są mniejsze zabezpieczenia socjalne i możliwość pracy (i
              rozwój kraju) niż nadmierny socjał i znaczne bezrobocie (oraz stagnacja).
              A z takimi problemami borykają się np. Niemcy.
              • Gość: Tomasz Re: Ożarów prosi o pomoc IP: *.ibch.poznan.pl 27.11.02, 16:02
                janusz2_ napisał:

> Gość portalu: Tomasz napisał:
                >
                > >
                > > Akurat dosć dobrze znam Meksyk- mieszkałem tam prawie cztery lata.
                >
                > Trochę Ci zazdroszczę (lubię tequilę smile))
                >
                > > Dane dotyczące bezrobocia należy brać z największą ostrożnoscią.
                >
                > Mam nadzieję, że fachowcy z The Economist o tym wiedzą.
                > <a href="www.economist.com/countries/Mexico/profile.cfm?folder=Profile%2
                > DEconomic%20Data"target="_blank">www.economist.com/countries/Mexico/profile.cfm
                > ?folder=Profile%2DEconomic%20Data</a>
                >
                > Wg. The Economist bezrobocie w Meksyku w 2001r wynosiło 2,46%
                >
                > > W tym kraju nie ma zabezpieczeń socjalnych jakie istnieją w bogatych
                > krajach.
                >
                > Wg. mnie lepsze są mniejsze zabezpieczenia socjalne i możliwość pracy (i
                > rozwój kraju) niż nadmierny socjał i znaczne bezrobocie (oraz stagnacja).
                > A z takimi problemami borykają się np. Niemcy.

Znam oba kraje, dlatego uważam że Niemcy mają i zawsze będą mieć silniejszą gospodarkę
                niż Meksyk. Pomimo wysokich podatków i całej sfery socjalnej. Siła gospodarki nie zależy
                od poziomu obiążeń aż w takim stopniu jak o tym pisze np. pan Gadomski czy inny Skalski,
                ale od charakteru danego społeczeństwa. Państwo niemieckie jest zbudowane na zasadzie
                opozycji do Republiki Weimarskiej. W tym tkwi jego siła. Niestety Polska bardzo przypomina
                Republikę Weimarską, to taka Rzeczpospolita Weimarska z arogancją i skorumpowaniem i nieudolnoscią elit,
                wyczuleniem na potrzeby nielicznych i całkowitym ignorowaniem potrzeb i interesów większosci.
                • janusz2_ Re: Ożarów prosi o pomoc 28.11.02, 23:52
                  Gość portalu: Tomasz napisał(a):

>
                  > Znam oba kraje, dlatego uważam że Niemcy mają i zawsze będą mieć silniejszą
                  gos
                  > podarkę
                  > niż Meksyk. Pomimo wysokich podatków i całej sfery socjalnej. Siła gospodarki
                  n
                  > ie zależy
                  > od poziomu obiążeń aż w takim stopniu jak o tym pisze np. pan Gadomski czy
                  inny
                  > Skalski,
                  > ale od charakteru danego społeczeństwa. Państwo niemieckie jest zbudowane na
                  za
                  > sadzie
                  > opozycji do Republiki Weimarskiej. W tym tkwi jego siła.

A jak tłumaczysz obecne różnice pomiędzy dawnym NRD i RFN?
        • Gość: Ja Re: Ożarów prosi o pomoc IP: *.stansat.pl / *.gazeta.pl 27.11.02, 11:30

> janusz2_ napisał:
          >
          > > W branży telekomunikacyjnej jest wogóle fatalna sytuacja. Np. firmy takie
          > jak
          > > SIEMES, ALCATEL, ERICSSON i inne zwalniają w Polsce pracowników.
          > > Zastanawiałeś się VC jak im pomóc?
          >
          > Problem nie w tym, że się likwiduje nierentowną fabrykę ale w w tym że ludzie
          > z niej zwalniani w praktyce nie mają żadnych szans na inną pracę. Tak się
          dziej
          > e
          > w całej Polsce. W efekcie do 20% bezrobocia trzeba dopisać następne 20% ludzi
          > którzy są na przedwczesnych emeryturach, rentach lub mieszkają na wsi nic nie
          > produkując. To jest główna przyczyna kłopotów w skleceniu budżetu, które z
          roku
          > na rok
          > są coraz większe. Te 40% populacji jest w rzeczywistosci poza rynkiem- prawie
          n
          > ic
          > nie wytwarza, niewiele też konsumuje, wielu tych ludzi nie płaci też podatków.

Napisałeś bardzo mądrą rzecz - szkod że Miller i spółka tego nie rozumieją
          Praca dla ludzi = większe wpływy do budzetu
      • eliot Re: Ożarów miał zamówienia....!!! 27.11.02, 12:24
        janusz2_ napisał:

> Gość portalu: V.C. napisał:
        >
        > > Pracownicy likwidowanej Fabryki Kabli w Ożarowie, których blokada zakładu
        > > została dziś w nocy rozbita przez agencję ochrony wynajętą przez właścicie
        > la
        > > FKO oraz policję, apelują o pomoc.
        > >
        > > Wszyscy chcący pomóc proszeni są o przybycie pod bramę zakładu (ul.
        > Poznańska
        > > 129/133 Ożarów Maz.) w czwartek rano.
        >
        > W branży telekomunikacyjnej jest wogóle fatalna sytuacja. Np. firmy takie jak
        > SIEMES, ALCATEL, ERICSSON i inne zwalniają w Polsce pracowników.
        > Zastanawiałeś się VC jak im pomóc?

Ożarów miał zamówienia i pracownikom nie groziło bezrobocie, a zakładom nie
        groziło zamknięcie. Problemy Ożarowa zaczeły się od niezrozumiałej zmiany
        decyzji Urzedu Antymonopolowego i zgody na wrogie przejęcie Zakładów w Ożarowie
        przez p. Cupiała. Wymuszenie tej zgody na UA było decyzją polityczną obecnego
        ukladu rządzącego. Auto da fe p. Millera jest więc uzasadnione... wink
        • d_nutka Re: Ożarów miał zamówienia....!!! 27.11.02, 12:55
          my tu sobie gadu-gadu a "oni" i tak robią swoje, obojetnie czy prawica czy
          lewica.
          wygląda na to,ze polska gospodarkę wraz z jej pracownikami spisano juz dawno na
          straty a my tutaj się jeszcze łudzimy,że jest jakiś ratunek dla zwykłych ludzi.
          może i jest a może i nie ma.
          mnie by interesowało teraz czy upadek polskiej gospodarki nie leży w szeroko
          pojętym interesie europejskich kapitalistów i ich pracowników.
          może jednak ci skrajni populiści typu Lepper i LPR mają rację gdy mówią,ze
          nasza integracja z "Zachodem" odbywa się kosztem polskiego obywatela?
          wszystko wskazuje na to,iż nasi spece od polityki i gospodarki są bezradni.
          tylko kto im pomaga forsować złudzenia,że wstapienie do UE nam pomoże?
          czy zmniejszy bezrobocie?
          poprawi byt zwykłego obywatela?
          ze opłaci się to elitom,to przecież wszyscy wiemy.
          czy naprawdę jesteśmy bezradni?
          a może warto jednak zawalczyć o Ożarów?
          może właśnie obrona Ożarowa jest tym ostatnim bastionem o który warto się bić?
          tłumaczenia wszystkich,z wyjątkiem pracowników ożarowskiej fabryki są wyjątkowo
          mętne.
          a może w tej właśnie metnej wodzie upoluje się rekiny pożerajace polską
          gospodarkę?
          • eliot Re: Ożarów miał zamówienia....!!! 27.11.02, 13:15
            d_nutka napisała:

> my tu sobie gadu-gadu a "oni" i tak robią swoje, obojetnie czy prawica czy
            > lewica.
            > wygląda na to,ze polska gospodarkę wraz z jej pracownikami spisano juz dawno
            na
            >
            > straty a my tutaj się jeszcze łudzimy,że jest jakiś ratunek dla zwykłych
            ludzi.
            > może i jest a może i nie ma.
            > mnie by interesowało teraz czy upadek polskiej gospodarki nie leży w szeroko
            > pojętym interesie europejskich kapitalistów i ich pracowników.
            > może jednak ci skrajni populiści typu Lepper i LPR mają rację gdy mówią,ze
            > nasza integracja z "Zachodem" odbywa się kosztem polskiego obywatela?
            > wszystko wskazuje na to,iż nasi spece od polityki i gospodarki są bezradni.
            > tylko kto im pomaga forsować złudzenia,że wstapienie do UE nam pomoże?
            > czy zmniejszy bezrobocie?
            > poprawi byt zwykłego obywatela?
            > ze opłaci się to elitom,to przecież wszyscy wiemy.
            > czy naprawdę jesteśmy bezradni?
            > a może warto jednak zawalczyć o Ożarów?
            > może właśnie obrona Ożarowa jest tym ostatnim bastionem o który warto się bić?
            > tłumaczenia wszystkich,z wyjątkiem pracowników ożarowskiej fabryki są
            wyjątkowo
            >
            > mętne.
            > a może w tej właśnie metnej wodzie upoluje się rekiny pożerajace polską
            > gospodarkę?

Przykro mi D_nutko ale Ożarów juz jest przegrany. A Jego pracownicy jeszcze
            bardziej niz im sie wydaje. Osiedle i bloki, w ktorych mieszkali to byly bloki
            zakladowe... pan Cupiał niedlugo sie o nie upomni...
            W koncu nie bedzie ich przeciez, jako bezrobotnych, stac na placenie czynszu...
            To nie UE jest temu winna tylko ci ktorzy pozwolili na wrogie przejecie
            zmuszajac Urzad Antymonopolowy do zmiany decyzji. Gdybysmy byli w UE to byla by
            pewna mozliwosc obrony. Teraz jej nie ma i jak dlugo w UE nie bedziemy to jej
            nie bedzie a decyzje beda zalezaly tylko od ukladow i znajomosci.
            Wstapienie do UE w najogolniejszym sensie oplaci sie wlasnie przecietnym
            ludziom. Chociaz elity z pewnoscia nie straca... ale i teraz nie maja wiekszych
            problemow, jak to widac chocny na przkladzie tegoz Ożarowa...
            Pozdr.
            • d_nutka Re: Ożarów miał zamówienia....!!! 27.11.02, 19:23
              a ja jednak nie mam zaufania do 'DOBRYCH' unijnych kapitalistów.
              czy "oni" nigdy wczesniej nas nia sprzedawali?
              dlaczego teraz miałoby być inaczej?
              że deklaracje są inne?
              ja im nie wierzę jak psom.
              • eliot Re: Ożarów miał zamówienia....!!! 28.11.02, 08:53
                d_nutka napisała:

> a ja jednak nie mam zaufania do 'DOBRYCH' unijnych kapitalistów.
                > czy "oni" nigdy wczesniej nas nia sprzedawali?
                > dlaczego teraz miałoby być inaczej?
                > że deklaracje są inne?
                > ja im nie wierzę jak psom.

To już Twój wybór, komu wierzysz. Zauważ wszelako, że narazie to nasi "dobrzy
                kapitaliści" sprzedja nas jak chca i jak bydło. Nie unijni...
                • d_nutka Re: Ożarów miał zamówienia....!!! 28.11.02, 10:01
                  eliot napisał:

> d_nutka napisała:
                  >
                  > > a ja jednak nie mam zaufania do 'DOBRYCH' unijnych kapitalistów.
                  > > czy "oni" nigdy wczesniej nas nia sprzedawali?
                  > > dlaczego teraz miałoby być inaczej?
                  > > że deklaracje są inne?
                  > > ja im nie wierzę jak psom.
                  >
                  >
                  > To już Twój wybór, komu wierzysz. Zauważ wszelako, że narazie to nasi "dobrzy
                  > kapitaliści" sprzedja nas jak chca i jak bydło. Nie unijni...

i może dlatego nie dowierzam i kapitalistom unijnym.
                  a na jakiej podstawie miałabym być przekonana?
                  to nie kwestia wiary,chyba że wiara w dobre intencje i optymistyczne
                  przewidywania jest obca realizmowi naszych euroentuzjastów.
                  nie zauważyłam jednak,ze oprócz optymizmu ze bedzie lepiej ,bo już gorzej być
                  nie może inne cele przyświecały poprawie stanu gospodarczego naszego Państwa.
                  może być gorzej i będzie gorzej czy wstąpimy czy też nie do tej unii.
                  czy jest inne wyjście z tej patowej sytuacji?
                  moim zdaniem jest.
                  poszukać w świecie innego sprzymierzeńca.
                  mam swój typ,ale zmilczę.
                  dlaczego?
                  bo jeśli istnieje to inne wyjście to niech mądrzejsi ode mnie je znajdą.
                  ja i tak nie mam możliwości "wdrożyć" inny pomysł.
                  nie
                  • eliot Re: Ożarów miał zamówienia....!!! 28.11.02, 10:31
                    d_nutka napisała:

> eliot napisał:
                    >
                    > > d_nutka napisała:
                    > >
                    > > > a ja jednak nie mam zaufania do 'DOBRYCH' unijnych kapitalistów.
                    > > > czy "oni" nigdy wczesniej nas nia sprzedawali?
                    > > > dlaczego teraz miałoby być inaczej?
                    > > > że deklaracje są inne?
                    > > > ja im nie wierzę jak psom.
                    > >
                    > >
                    > > To już Twój wybór, komu wierzysz. Zauważ wszelako, że narazie to nasi "dob
                    > rzy
                    > > kapitaliści" sprzedja nas jak chca i jak bydło. Nie unijni...
                    >
                    > i może dlatego nie dowierzam i kapitalistom unijnym.
                    > a na jakiej podstawie miałabym być przekonana?
                    > to nie kwestia wiary,chyba że wiara w dobre intencje i optymistyczne
                    > przewidywania jest obca realizmowi naszych euroentuzjastów.
                    > nie zauważyłam jednak,ze oprócz optymizmu ze bedzie lepiej ,bo już gorzej być
                    > nie może inne cele przyświecały poprawie stanu gospodarczego naszego Państwa.
                    > może być gorzej i będzie gorzej czy wstąpimy czy też nie do tej unii.
                    > czy jest inne wyjście z tej patowej sytuacji?
                    > moim zdaniem jest.
                    > poszukać w świecie innego sprzymierzeńca.
                    > mam swój typ,ale zmilczę.
                    > dlaczego?
                    > bo jeśli istnieje to inne wyjście to niech mądrzejsi ode mnie je znajdą.
                    > ja i tak nie mam możliwości "wdrożyć" inny pomysł.
                    > nie

Dobra! Poczekamy na tych mądrzejszych od Ciebie!
                    Zgoda?
                    wink))
                    • d_nutka Re: Ożarów miał zamówienia...zgoda ! /ntx 28.11.02, 11:00
          • indris Ożarów a Zachód ??? 27.11.02, 15:45
            O ile wiem, to B. Cupiał jest POLAKIEM i nie jest uzależniony od jakiegokolwiek
            koncernu zachodniego. Problem nie jest więc narodowy ale społeczny. Mam
            wrażenie, że Cupiał ma swoje układy z obecnie rządzącą ekipą i to bardzo dobre
            układy. Inaczej trudno wyjaśnić tak szybką zmianę decyzji UOKiK akurat po
            zmianie rządu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka