Dodaj do ulubionych

Amerykańska okupacja Iraku

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 21:16
USA planuja samodzielna okupacje Iraku
Bez udzialu opozycji

Rzad prezydenta Busha zamierza przejac calkowita kontrole nad Irakiem po
usunieciu rezimu Saddama Husajna i nie planuje przekazania wladzy
dzialajacej obecnie za granica irackiej opozycji ­ podal "Washington Post".

Powolujac sie na plan opracowany juz przez ekipe prezydenta George'a W.
Busha, dziennik pisze, ze tymczasowa okupacyjna administracja ma kierowac
amerykanski cywil, ktory bedzie kierowal odbudowa kraju i tworzeniem
przyszlego "reprezentatywnego" rzadu Iraku. Do czasu stacjonowania w Iraku
wojsk amerykanskich, militarna wladze w tym kraju bedzie mial szef
Centralnego Dowodztwa sil USA, general Tommy Franks. Cywilny administrator
przejmie obowiazki po zapewnieniu bezpieczenstwa oraz znalezieniu i
zneutralizowaniu irackich broni masowego razenia.

Rozwaza sie jeszcze, kiedy miedzynarodowa administracja, kierowana
prawdopodobnie przez ONZ, przejelaby rzady w Iraku od cywilnej administracji
USA. Nie przewiduje sie natomiast przekazania wladzy opozycji irackiej
dzialajacej za granica. Jej dzialacze zostali o tym zawiadomieni w tym
tygodniu.

Nie wiadomo tez, kiedy wladze okupacyjne mialyby przekazac wladze
Irakijczykom.

źródło : www.dziennik.com (USA)

Obserwuj wątek
    • oleg3 Amerykanie planują kolejną zbrodnię 24.02.03, 22:37
      Po ewentualnym opanowaniu terytorium Iraku zamierzają wprowadzić tam
      amerykańską administrację okupacyjną. Tow. Stalin zawsze oddawał władzę
      przedstawicielom miejscowego społeczeństwa.
      • Gość: V.C. do Olega3 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 10:48
        oleg3 napisał:

> Po ewentualnym opanowaniu terytorium Iraku zamierzają wprowadzić tam
        > amerykańską administrację okupacyjną. Tow. Stalin zawsze oddawał władzę
        > przedstawicielom miejscowego społeczeństwa.

Nie wiem czy zauważyłeś , ale Stalin nie żyje już pół wieku ...
        • Gość: Tomi Re: ale idee są wiecznie żywe, IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.03, 12:00
          lepiej zapytaj swego prezydenta dlaczego popiera stalinowskie metody.
      • Gość: pawn Wojna przeciwko Irakowi "zbrodnią..." PETYCJA IP: 213.227.80.* 26.02.03, 10:43
        !!!"Zbrodnią przeciwko pokojowi" byłaby jednostronna wojna przeciwko Irakowi,
        bez zgody ONZ - powiedział w poniedziałek szef watykańskiej dyplomacji,
        arcybiskup Jean-Louis Tauran.!!!
        Łącznie jest 1948. Jeszcze 52 i wysyłamy
        petycję z pierwszą partią 2000 podpisów
        do Kofi Annana, G.Busha i innych przywódców.
        ZOBACZ TAKŻE: Zastraszyć Husajna
        www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,1338556.html
    • indris Bush motorem ruchu antywojennego 25.02.03, 12:27
      Głupota, hipokryzja i załganie argumentacji Busha & Co w kwestii irackiej jest
      jednym z powodów, dla których ruch antywojenny jest tak szeroki. Nawet
      niechętni mu, jak np. Leszek Kołakowski czy Leopold Unger, przyznają, że wojnę
      w opinii międzynarodowwej Bush już przegrał i to na własne życzenie.
      PS. W czasiie wręczania Cezarów w PAryżu amerykański filmowiec oświadczył po
      odebraniu nagrody, że dziiesiątki milionów Amerykanów są przeciw wojnie.
      Pokazała to frankofońska TV5.
      • Gość: Galba Cytując K.Dejmka IP: 213.17.161.* 25.02.03, 12:37
        > PS. W czasiie wręczania Cezarów w PAryżu amerykański filmowiec oświadczył po
        > odebraniu nagrody, że dziiesiątki milionów Amerykanów są przeciw wojnie.
        > Pokazała to frankofońska TV5.

Aktorzy są do grania tak, jak dupa do srania.

G.
        • sceptyk K. Dejmek mial racje. Zwlaszcza jesli chodzi o 25.02.03, 15:24
          aktorow zagranicznych.
    • Gość: doku Bardzo słusznie IP: *.mofnet.gov.pl 25.02.03, 12:37
      Gość portalu: V.C. napisał(a):

> USA planuja samodzielna okupacje Iraku
      > Bez udzialu opozycji

Uczą się na błędach. Afganistan się nie powtórzy, tam pokpili.
      • Gość: Jerzy Re: Bardzo słusznie IP: 62.233.165.* 25.02.03, 14:43
        Dlaczego MF zatrudnia takich debili jak ów "doku" (w dodatku za nasze -
        podatników pieniądze), jeśli okupacja jakiegokolwiek kraju jest słuszna to
        pewnie kradzież, morderstwo czy gwałt też. Bo przecież racja jest po stronie
        silniejszego. Bajki o "wyzwoleniu" Iraku dawno upadły, gdy okazało się, że
        Irakijczycy wolą Saddama od Bush i reszty faszystowskiej swołoczy.
        • Gość: doku Pominę twoją sowiecką przeszłość i miłość do Wodza IP: *.mofnet.gov.pl 25.02.03, 15:10
          Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Irakijczycy wolą Saddama od Bush

Tak jak Koreańczycy z północy wolą tych swoich sowietów (też ich pewnie
          kochasz) niż Busha, Kubańczycy i Libijczycy też wolą tych swoich Wielkich
          Bydlaków niż nas.

Jednak Korea, Kuba czy Libia nie napadła i nie okupowała słabszego sąsiada.
          Kraje te nie są aktywnymi agresorami, a Irak stale atakuje Izrael przy pomocy
          wyszkolonych u siebie terrorystów i agentów. Wreszcie to Irak produkuje broń
          chemiczną i biologiczną z przeznaczeniem na ataki terrorystyczne.

Możecie sobie kochać sowietów, mogą Irakijczycy kochać swoich czerwonych, ale
          niech robią to u siebie, a wtedy będą mieli poszanowaną suwerenność. Ale dopóki
          napadają, atakują i stwarzają zagrożenie dla świata, dopóki nie damy im spokoju.
          • Gość: Jezry Re: Pominę twoją sowiecką przeszłość i miłość do IP: 62.233.165.* 25.02.03, 15:20
            Do meritum, głupku spróbuj się odnieść. Twój ptasi móżdżek nie dostrzega, ze
            istnieje prawo międzynarodowe, praktyka stosunków między państwami i zwykła
            ludzka przyzwoitość.
            • sceptyk Re: Pominę twoją sowiecką przeszłość i miłość do 25.02.03, 15:26
              I wlasnie 'zwykla ludzka przyzwoitosc' nakazuje wyzwolic Irak spod tyranii
              Saddama.
            • rycho7 Pominę Doku sowiecką przeszłość i miłość doStalina 25.02.03, 15:28
              Gość portalu: Jezry napisał(a):

> Do meritum, głupku spróbuj się odnieść. Twój ptasi móżdżek nie dostrzega, ze
              > istnieje prawo międzynarodowe, praktyka stosunków między państwami i zwykła
              > ludzka przyzwoitość.

Narod wybrany nie musi sie stosowac do prawa gojow. Przyzwoitosc to bzdura dla
              obcych, chrzczonych scyzorykiem nie obowiazuje.

Najgorszy glupek Doku jest tyranem intelektu ponad wszelkimi Walesami
              Laureatami Nagrody Nobla.
          • rycho7 do klamcy Doku 25.02.03, 15:21
            Masz klamco, to Twoja Polska

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=521&w=4740690&a=4740690&v=2&strona=0

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=26&w=391677&a=3174624
            Gość portalu: doku napisał(a):

> , nie mam czasu czytać jakichś
            > banałów o złych urzędnikach

Na tym polega Twoje klamstwo. Zamiast zajmowac sie diagnozowaniem wspolczesnych
            problemow twierdzisz, ze odpowiadaja za to komunisci, masoni, cyklisci, Zydzi i
            inne szmatlawce z 1945 roku. To jest bezczelne odwracanie uwagi i ordynarne
            klamstwo. Jestes adwokatem mafii - to wlasnie ten banal.
            • Gość: doku rychu zwariował ... mam nadzieję że to nie z mojej IP: *.mofnet.gov.pl 25.02.03, 16:14
              • rycho7 Nadzieja Doku 26.02.03, 08:08
                Doku skoncz z lenistwem umyslowym. Zastap obelgi i przylepianie etykietek
                mysleniem. Zastepowanie przywodcow mafii innymi nie zmienia przestepczego
                chrakteru mafii. Ty o likwidacji mafii nie chcesz dyskutowac. Twierdzisz ze
                Twoje ryje u koryta beda korzystniejsze dla spoleczenstwa. Ja zgodnie z Twoja
                diagnoza zwariowalem. Ale jak ty wygladasz na tle takiego wariata jak ja.
                • Gość: doku Zdradź więc nam, kto jest ojcem chrzestnym IP: *.mofnet.gov.pl 26.02.03, 11:08
                  rycho7 napisał:

> Ty o likwidacji mafii nie chcesz dyskutowac.

Chcę. Lubię też filmy o mafii. Powiedz nam czym się ta mafia zajmuje:
                  narkotyki? handel bronią? prostytucja? hazard? nieruchomości? W jakim jeszcze
                  kraju ma silną pozycję? Sycylia? Jamajka? Kolumbia? Rosja? Serbia? Syria?

> Ja zgodnie z Twoja
                  > diagnoza zwariowalem. Ale jak ty wygladasz na tle takiego wariata jak ja.

Jak lekarz, w końcu to ja postawiłem diagnozę. Ale przyjmijmy że jest
                  odwrotnie. Jak byś mnie przekonał, że rządzi nami japońska mafia, a tylko moja
                  choroba nie pozwala mi tego dostrzeć?
                  • rycho7 Re: Zdradź więc nam, kto jest ojcem chrzestnym 26.02.03, 15:53
                    KAZDY minister finansow. Mozesz go tez zastapic premierem lub prezydentem. Do
                    wyboru.

> Chcę. Lubię też filmy o mafii. Powiedz nam czym się ta mafia zajmuje:

Lamaniem prawa z checi zysku we wspolpracy z funkcjonariuszami panstwa.

> W jakim jeszcze
                    > kraju ma silną pozycję?

W kazdej republice bananowej, czyli w III RP takze.

> Jak lekarz, w końcu to ja postawiłem diagnozę. Ale przyjmijmy że jest
                    > odwrotnie. Jak byś mnie przekonał, że rządzi nami japońska mafia, a tylko
                    moja
                    > choroba nie pozwala mi tego dostrzeć?

Ja nie proponuje budowania drugiej Japoni. Ja proponuje dostrzezenie zdzbla we
                    wlasnym oku. Zrozumienie czym jest prawo i jaka jest definicja mafii. Resort
                    podatkow spelnia po prostu definicje mafii. Lamanie prawa z checi przyspozenia
                    dochodow panstwu jest lamaniem prawa. Krotko i prosto. Trudniej sie z tym
                    pogodzic, ze to prawda.
                    • Gość: doku Ach rozumiem! Całem światem rządzi mafia. IP: *.mofnet.gov.pl 26.02.03, 16:22
                      rycho7 napisał:

> KAZDY minister finansow. Mozesz go tez zastapic premierem lub prezydentem.

Bo chyba wszędzie ten właśnie minister zbiera podatki.

> Ja proponuje dostrzezenie zdzbla we wlasnym oku.

O, to jest dobra propozycja. Spojrzałem w lustro i znalazłem. Mam w oku źdźbło,
                      to samo od dawna. Niczego nowego nie znalazłem.

> Zrozumienie czym jest prawo i jaka jest definicja mafii.

Szukanie źdźbła w oku było łatwe w porównaniu ze wyzwaniem, jakim jest
                      znalezienie podobieństwa pomiędzy Twoja definicją mafii, a tym co powszechnie
                      się pod tym pojęciem rozumie.

> Resort podatkow spelnia po prostu definicje mafii.

Fundamentem pojęcia mafii jest jej szczególna pozycja w społeczeństwie. Mafia
                      to taka organizacja, która zbiera haracz od obywateli w warunkach, gdy podatki
                      są zbyt niskie, aby starczyło na utrzymanie policji. W tych warunkach mafia
                      przejmuje rolę policji i zapewnia biznesmenom względne bezpieczeństwo.

Tam gdzie policja jest silna, tam policjanci bronią biznesmenów wystarczająco
                      skutecznie przed złodziejami i bandytami, aby nie było popytu na dodatkową
                      ochronę. Gdy policja jest tak silna, to żadna mafia nie jest w stanie wymusić
                      haraczu.

To wyborcy decydują. Albo głosują na partię, która w parlamencie przegłosuje
                      liczną i silną policję, albo głosują przeciwko, bo z różnych powodów chcą, aby
                      biznesmeni płacili dodatkowy podatek w postaci haraczu dla mafii. Czerwoni po
                      prostu nienawidzą bogatych, dlatego osłabiają policję. A czarni po prostu sami
                      partycypują w dochodach z haraczy, bo - to druga cecha mafii - mafia zawsze
                      jest blisko Kościoła i działalności charytatywnej, w której można utopić te
                      pieniądze, które trudno wyprać.

Ministerstwo finansów to przeciwieństwo mafii.
                      • rycho7 Niczego nie rozumiesz bo nie chcesz rozumiec 27.02.03, 09:53

> rycho7 napisał:
                        >
                        > > KAZDY minister finansow. Mozesz go tez zastapic premierem lub prezydentem.
                        >
                        > Bo chyba wszędzie ten właśnie minister zbiera podatki.

Podatki to 100% tego co uchwalily parlamenty. Jeden grosz ponad to zabrany
                        nawet na sekunde to reket-haracz-okup = zysk mafii.

> Szukanie źdźbła w oku było łatwe w porównaniu ze wyzwaniem, jakim jest
                        > znalezienie podobieństwa pomiędzy Twoja definicją mafii, a tym co powszechnie
                        > się pod tym pojęciem rozumie.

Konkrety prosze a nie ble, ble.

> > Resort podatkow spelnia po prostu definicje mafii.
                        >
                        > Fundamentem pojęcia mafii jest jej szczególna pozycja w społeczeństwie. Mafia
                        > to taka organizacja, która zbiera haracz od obywateli w warunkach, gdy
                        podatki
                        > są zbyt niskie, aby starczyło na utrzymanie policji. W tych warunkach mafia
                        > przejmuje rolę policji i zapewnia biznesmenom względne bezpieczeństwo.

Mafia to organizacja wspolpracujaca z funkcjonariuszami panstwowymi pobierajaca
                        pieniadze (zarabiajaca) wbrew prawu.

> To wyborcy decydują.

Nie rozsmieszaj ludzi znajacych polskie stosunki.

> Ministerstwo finansów to przeciwieństwo mafii.

To jest wlasnie definicja sprokurowana przez czlowieka przylutowanego do koryta
                        w Ministerstwie Finansow.

Pozdrawiam
                  • rycho7 Re: Zdradź więc nam, kto jest ojcem chrzestnym 26.02.03, 16:16

> Powiedz nam czym się ta mafia zajmuje:
                    > narkotyki? handel bronią? prostytucja? hazard? nieruchomości?

Mafie zajmuja sie takze reketem - pobieraniem trybutu, okupu, zwanego takze
                    podatkiem.

Panstwo to jest mafia, ktora dziala w oparciu o prawo. Prawem mafii jest
                    dintojra. Do zapewnienia wypelniania prawa uzywa terroru panstwowego. Gdy
                    panstwo przestaje dzialac zgodnie z prawem to staje sie spowrotem mafia. Tylko
                    bezwzgledne przestrzeganie prawa ratuje panstwo przed byciem mafia. Panstwo,
                    ktore wspiera lamanie prawa jest organizacja przestepcza. Mafia jest
                    najgrozniejsza patologia panstwa. Jest samym panstwem bez prawa.
    • indris Talleyrand się kłania 25.02.03, 15:13
      "Bagnetami można dużo zdziałać, ale nie można na nich siedzieć".
      Powiedział to książę Talleyrand (zm. 1838).
    • indris Okupacja Iraku mam nadzieję, że bez Polaków 25.02.03, 17:29
      San Domingo, Hiszpania i Czechosłowacja to chyba wystarczy.
      • Gość: J.K. A ja mam nadzieje, ze walka bedzie bez... IP: 192.120.171.* 25.02.03, 17:45
        Polakow...
        ze nie bedziemy musieli do nich strzelac...
        Na to jeszcze mozna liczyc i licze na to...

Okupacja, to bedzie juz napewno z nami...
        jak sie chce zdobyc atrakcyjne kontrakty,
        to trzeba cos dla oglaszajacego przetarg zrobic...
        nieprawdaz...

drobna prosba:
        ja nie posadzam Cie o naiwnosc...
        prosze, Ty nie posadzaj mnie o cynizm...

HEY
        • indris Po walce (ewentualnej) 25.02.03, 18:07
          Ja bym się nie spieszył do tej okupacji. Już wiele razy się pokazywało, że
          łatwiej teren zdobyć niż utrzymać. Cytowane wyżej powiedzenie Talleyranda o
          bagnetach nie było takie głupie. To z punktu widzenia kalkulacyjnego.
          A z punktu widzenia ludzkiego, to nie chciałbym, żeby mówiono o Polsce, że
          odegrała rolę hieny u boku amerykańskiego lwa ( jak o roli ZSRR 17.IX.1939
          napisał londyński "Times").
          • Gość: J.K. dobra opinia, dzis nawet panienkom nic nie daje... IP: 192.120.171.* 26.02.03, 08:53
            Nie odbieraj prosze mojego postu zlosliwie...
            Taki nie jest...
            Wegry i Rumuni popierali III Rzesze prawie do konca...

- Czy ktos im ma to dziaisj za zle, a docenia nasza "szlachetnosc"?

W polityce wazniejsze od tego, czy sie robi rzeczy dobre, czy zle
            jest obliczalnosc i zaufanie sojusznika...
            • rycho7 Dobra marka BMW 26.02.03, 09:14
              Bierny Mierny ale Wierny

Gość portalu: J.K. napisał(a):

> jest obliczalnosc i zaufanie sojusznika...

Samoocena fagasa. Gdy zna sie swoje miejsce w szeregu. Ale przypominam, ze
              pokorne ciele dwie matki ssie. Polityka to sztuka godzenia sprzecznosci. Czy
              fagasy sa dobrymi politykami. Sa wielkimi ludzmi do malych interesow. Na
              przyklad zalatwic sobie posade przewodniczacego NATO.
              • Gość: J.K. Marka BMW, to nie polska samoocena... IP: 192.120.171.* 26.02.03, 09:58
                Polska moze sie przeciwstawic Niemcom, czy Francji...
                I nic specjalnego sie nie dzieje...
                Przeciwstawianie sie USA byloby dla nas nieco ryzykowne...

Kwasniewski to wie...
                Masz o to do niego zal...?
                • rycho7 Re: Marka BMW, to nie polski brak samooceny 26.02.03, 10:18
                  Gość portalu: J.K. napisał(a):

> Polska moze sie przeciwstawic Niemcom, czy Francji...
                  > I nic specjalnego sie nie dzieje...

25% - 50% dofinansowania rolnictwa to nic. Dalsze nic w toku. Pozyjemy
                  zobaczymy. Polakowi nie jest blizsza cialu koszula, bo ostatnia koszule
                  sprzedal na hulanki z ukochanym USA.

> Przeciwstawianie sie USA byloby dla nas nieco ryzykowne...

Pogroziliby paluszkiem, czy nie sprzedali F-16? A moze pozbawiliby nas CocaColi
                  i McDonaldsa? Katastrofa.

> Kwasniewski to wie...

Gdzie ma portfel to on wie.

> Masz o to do niego zal...?

On i tak ma nas w dupie bo nie bedziemy go juz wybierac. Pokazuje to na kazdym
                  kroku. Oczywiscie nikt nie ma do niego o to zalu.
    • Gość: ... Re: Historia kołem się toczy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 10:27
      Zanieślśmy Czechom wolność
      radzieckimi czołgami
      u boku wielkiego brata
      Zaniesiemy Irakijczykom
      na amerykańskich fregatach
      u boku wielkiego brata

• Gość: Alex Re: Historia kołem się toczy IP: 195.94.196.* 26.02.03, 17:46
        A nieco wcześniej "wyzwolilismy" Kosowo z rąk serbskich okupantów. Propaganda
        była tak skuteczna, że pewien idiota z MF twierdzi "Albańcycy stary katolicki
        naród". A wystarczy porozmawiać z Serbem (jakimkolwiek) żeby zrozumieć o co
        szło w tej wojnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka