k_az 17.04.03, 21:22 Bożej łaski, szczęścia, pomyślności z okazji święta PESACH wszystkim którzy tu zajżą, oraz ich najbliższym życzy: Kaz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d_nutka Re: PESACH 17.04.03, 21:48 k_az napisał: > Bożej łaski, szczęścia, pomyślności z okazji święta PESACH wszystkim którzy > tu zajżą, oraz ich najbliższym życzy: > Kaz. zajrzałam i wzajemnie d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Re: PESACH 19.04.03, 08:53 d_nutka napisała: > k_az napisał: > > > Bożej łaski, szczęścia, pomyślności z okazji święta PESACH wszystkim którz > y > > tu zajżą, oraz ich najbliższym życzy: > > Kaz. > > > zajrzałam i wzajemnie > d_nutka Dzięki za życzenia d_nutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: PESACH IP: *.toya.net.pl 21.04.03, 05:22 DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ŻYCZENIA. KAZ. Odpowiedz Link Zgłoś
tore.andre.flo dlaczego nie odpowiadasz na pytania? 21.04.03, 13:14 patrz post z 20.04 w tym watku tore Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: PESACH IP: *.toya.net.pl 18.04.03, 08:39 k_az napisał: > Bożej łaski, szczęścia, pomyślności z okazji święta PESACH wszystkim którzy > tu zajżą, oraz ich najbliższym życzy: > Kaz. Kaz dzięki. Może zechcesz coś więcej napisać o tym święcie. Opisałeś wcześniej święto Purim,tak ciekawie, że teraz ośmielam się poprosić o bis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: PESACH IP: *.red.bezeqint.net 18.04.03, 08:53 Przed wczoraj byla wigilia swieta. O polnocy wyszedl Izrael na wolnosc. Wczoraj (kilka tys. lat temu) To przeszedl Izael przez morze Czerwone. Faraon razem z calym wojskiem topi sie, kiedy fale wracaja... Tak to bedzie zawsze, jak ktos podniesie reke na Zyda to Pan walczy... Zydzi potrzebuja tylko pilnowac wiary i Panskie przymierze. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: PESACH 18.04.03, 10:16 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Przed wczoraj byla wigilia swieta. O polnocy wyszedl Izrael na wolnosc. > Wczoraj (kilka tys. lat temu) To przeszedl Izael przez morze Czerwone. Faraon > razem z calym wojskiem topi sie, kiedy fale wracaja... > > Tak to bedzie zawsze, jak ktos podniesie reke na Zyda to Pan walczy... > Zydzi potrzebuja tylko pilnowac wiary i Panskie przymierze. Mosze niestety tylko nieliczni Chrześcijanie znają rozumieją całą Księgę. a najsmutniejsze jest to, że wcale nie chcą poznać bo wydaje im się, że Bóg narodził się dopiero 2000 lat temu, potem długo... nic, a teraz dopiero oni znają prawdę. pozdrawiam znad innego morza Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.w Mosze czym dla Ciebie jest dekalog? 19.04.03, 17:18 ? drugi raz niektórym bardzo trudno pojąc swą wiare o ile ją mają poza szamaniem klusek Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Re: PESACH 18.04.03, 22:51 Droga Aniu. W sposób najbardziej prosty postaram się opisać historię święta PESACH. Święto to początek ma w XIII wieku p.n.e. Upamiętnia ono wyjście Żydów z Egiptu (z domu niewoli). Żydzi mieszkali(żyli) w Egipcie ponad 400 lat. Do czasu faraona Ramzesa 12 cieszyli się tam swobodą, zachowali własny język, tradycje i co ważne religię. Ramzes jednak postanowił zniewolić naród Żydowski. Odebrał im wolność i uczynił ich swoimi niewolnikami. Żydzi zwracali się do faraona aby przywrócił im wolność. Ten obiecywał im wolność jednak nigdy słowa nie dotrzymał. To rozgniewało Boga, który wstawił się za swoim narodem. Zesłał na Egipt dziesięć plag. Ostatnią i najstraszniejszą była śmierć wszystkich pierworodnych. Plaga ta nie dotknęła Żydów. Bóg nakazał Mojżeszowi, aby ostrzegł swój naród o nadchodzącej pladze. Nakazał aby wszyscy oni pomazali drzwi i progi swoich domów krwią baranka. Tak zaznaczone domostwa omijał Anioł Śmierci, nasłany przez Boga na ziemię faraona. W języku hebrajskim "omijać" znaczy PESACH. W noc poprzedzającą ucieczkę, po zjedzeniu posiłku z owego baranka przyprawionego gorzkimi ziołami i zabraniu placków zwanych macami, Żydzi wykonując polecenie Mojżesza pośpiesznie wyruszyli w drogę. W pogoń za nimi wyruszyła potężna armia egipska. Jednak Żydzi chronieni Boską opatrznością, bez trudu przeszli Morze Czerwone, którego wody rozstąpiły się. Zaraz za nimi morze się zamknęło i zatopiło wojsko faraona. Właśnie Święto PESACH upamiętnia to niezwykłe wydarzenie. PESACH obchodzony jest od 14 do 21 dnia miesiąca nisan (marzec-kwiecień). W tym roku rozpoczęło się 17 kwietnia. Kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
cichy.bob Re: PESACH 19.04.03, 15:11 Wytłumacz mi tylko - dlaczego za złą wolę faraona w tyłek dostawał cały naród egipski, który akurat faraonowi wisiał jak kilo kitu. Dopiero jak kara dotknęła go osobiście (śmierć syna) facet wymiękł. Nie mozna było od razu stosować inteligentnej broni czyli zsyłać plagi tylko na faraona, zamiast prowadzić totalna wojnę na wyniszczenie z całym narodem egipskim? Cóż to za sprawiedliwość? I przy tym jak mała skuteczność? Przez tyle plag faraon robił sobie jaja z Boga... To już wojskom koalicji w Iraku poszło znacznie lepiej, Saddam od razu zapadł się pod ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Re: PESACH 19.04.03, 16:58 cichy.bob napisał: > Wytłumacz mi tylko - dlaczego za złą wolę faraona w tyłek dostawał cały naród > egipski, który akurat faraonowi wisiał jak kilo kitu. Dopiero jak kara dotknęła > > go osobiście (śmierć syna) facet wymiękł. Nie mozna było od razu stosować > inteligentnej broni czyli zsyłać plagi tylko na faraona, zamiast prowadzić > totalna wojnę na wyniszczenie z całym narodem egipskim? Cóż to za > sprawiedliwość? I przy tym jak mała skuteczność? Przez tyle plag faraon robił > sobie jaja z Boga... To już wojskom koalicji w Iraku poszło znacznie lepiej, > Saddam od razu zapadł się pod ziemię. -- Odpowiedz Link Zgłoś
cichy.bob Re: PESACH 19.04.03, 21:48 k_az napisał: > Ja z wolą BOGA nie polemizuję, ja ponad wszystko ją uznaję, dziękuję HASZEM, > BOGU mojemu, że jestem z Jego Narodu Wybranego. > Niezbadane są wyroki Boskie. > Za Torę i za służbę w Świątyni, i za proroków, i za ten dzień Święta PASCHY i > Święta Mac, który nam dałeś, HASZEM, nasz Boże, dla cieszenia się i radowania > się, dla chwały i dla wspaniałości. Za wszystko, HASZEM, nasz BOŻE, dziękujemy > Tobie i błogosławimy Cię, niech Twoje Imie będzie błogosławione w ustach > wszystkiego co żyje, zawsze i na wieki. Błogosławiony jesteś TY -HASZEM, > uświęcający SZABAT Izraela i okresy świąteczne. > Tylko takiej w tym temacje potrafię udzielić odpowiedzi. > Kaz. Nie obraź się, nie chcę urażać Twych uczuć religijnych, ale taka odpowiedź nie jest dla mnie żadną odpowiedzią. Zresztą nikt z moich wpółwyznawców (katolików) też nie potrafił mi nigdy wyjaśnić tych paradoksów, chociaż w tradycji polskiego katolicyzmu istnieje przecież pojęcie "wadzenia się z Bogiem". No, bo jeśli traktować Boga w kategoriach dychotomii: dobro - zło, to jest problem - dlaczego Bóg wyrządził tyle zła niewinnym, po to by pomóc innym niewinnym, a prawdziwy winowajca, na dobrą sprawę, dopiero sam się pogrążył w odmętach morza. A jeśli traktować Boga tylko jako "siłę sprawczą", obojętną wobec wszystkiego, co się dzieje we wszechświecie, to również cała historia nie zbliży się do wytłumaczenia. Podobnie jak paradoks Hioba, którego Bóg poddawał niepotrzebnym próbom, skoro, jako wszechwiedzący i tak wiedział, jak Hiob się zachowa. Wszystko zatem wygląda na niepotrzebne dręczenie niewinnego i bogobojnego człowieka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tore.andre.flo Re: PESACH 20.04.03, 11:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=5700196 polecam lekture, i prosze o zajecie stanowiska tore Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Re: PESACH 19.04.03, 17:14 rabbi.w napisał: > co myslisz o darze od Boga - dekalogu? ------------------------------------------- Na Dekalogu oparta jest moja wiara. -------- Dziwny masz nick." rabbi " czy chcesz pełnić taką rolę? Kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.w łaska Boga i wiara k_az'a cd. 19.04.03, 17:17 k_az napisał: > rabbi.w napisał: > > > co myslisz o darze od Boga - dekalogu? > ------------------------------------------- > Na Dekalogu oparta jest moja wiara. Twoja wiara mało co mnie obchodzi - mnie interesują Twoje czyny co myslisz o kradzieży? zabraniu jednym ludziom ich dóbr poprzez przemoc lub zastraszenie ( "podatki" ) > -------- > Dziwny masz nick." rabbi " czy chcesz pełnić taką rolę? > Kaz. a jaką Ty pełnisz tu role ślepcze Odpowiedz Link Zgłoś