Dodaj do ulubionych

Do Balcera: Dziękujemy, prosimy o więcej, rodacy.

IP: *.daewoo.lublin.pl 29.03.01, 08:09
Dziękujemy za obniżkę stóp procentowych
Prosimy o dalsze obniżki, w miarę poprawy sytuacji
Obserwuj wątek
    • Gość: boniek Re: Do Balcera: Dziękujemy, prosimy o więcej, rodacy. IP: 195.205.71.* 29.03.01, 08:47
    • Gość: P.C. Dla scislosci IP: *.dorms.usu.edu 29.03.01, 10:38
      Gość portalu: Forrest napisał(a):

> Dziękujemy za obniżkę stóp procentowych
      > Prosimy o dalsze obniżki, w miarę poprawy sytuacji

Dla scislosci - RPP walczy, rekami pana B. z inflacja, ktorej przysluzyl sie tenze sam pan B. kretynskimi podwyzkami
      akcyzy. Jak ktos nie potrafi przewidziec zaleznosci miedzy podwyzka akcyzy na paliwa a wzrostem inflacji, to
      powinien (gdyby mial troche przyzwoitosci) zrzec sie tytulu profesorskiego (w dziedzinie ekonomii zreszta).
      Tytul do dzialalnosci politycznej niepotrzebny, jak wskazuje przyklad Prezydenta.
      P.C.
      • Gość: HaHa Re: Dla scislosci IP: 195.205.71.* 29.03.01, 12:28
        Ha
        Ha
    • Gość: Indris Re: Dziękujemy ale KOMU ? IP: 213.135.34.121, 213.135.34.30, 213.135.34.* 29.03.01, 12:38
      Przypominam, że decyzje, o których mowa podejmuje RPP WIĘKSZOŚCIĄ GŁOSÓW. Kto jak
      głosował nie jest ujawniane. A może pan B. był przeciw ?
      • Gość: Forrest Re: Dziękujemy ale KOMU ? IP: *.daewoo.lublin.pl 29.03.01, 12:45
        Myślę,
        że był za
        • Gość: boniek Re: Dziękujemy ale KOMU ? IP: *.daewoo.lublin.pl 29.03.01, 13:07
          Jo
    • Gość: gomez Re: Do Balcera: Dziękujemy, prosimy o więcej, rodacy. IP: *.solutions.net.pl 29.03.01, 18:53
      szanuje tego pana za to ze rozpiepszyl gospodarke w tak szybkim czasie czego
      nie mogla dokonac nawet komuna.za to ze podtrzymywal stary monopol podczciwejTP
      SA i stworzyl nowy Orlen dzieki temu benzyna kosztuje troche jakby drogo.i
      jeszcze za ten wspanialy skok z niepewnego obecnie stolka wicepremiera na fotel
      szefa RPP.gdzie go juz nic nie ruszy i dalej moze skutecznie schladzac to co
      jeszcze jakos egzystuje.
      • Gość: Tomasz Re: Rozum Ci debrało ??????????????????????? IP: 195.136.87.77, 195.136.250.* 29.03.01, 21:05
        To co napisałeś jest beznadziejnie niemądre.
        Ludzie i poglądy się zmieniają. Masz zatem szansę.
        • Gość: gomez Re: Rozum Ci debrało ??????????????????????? IP: *.solutions.net.pl 29.03.01, 21:33
          sa dwa wyjscia albo jestes jednym z tych nielicznych ktorzy potrafili sie
          ustawic albo jestes nieobiektywny .mnie interesuja konkrety to znaczy ile
          kosztuje po 11 latach reform 1 litr benzyny ile ludzi jest bez pracy i kiedy
          poczuje ze sie choc troche poprawia .otuz wydaje mi sie ze jest coraz gorzej a
          i ty rozejrzyj sie dookola to sam zobaczysz.i nie docieraja do mnie argumenty
          typu kryzysu w Pakistanie itp.wiem na papierze wszystko gra punkty procenty
          itpale rzeczywistosc skrzeczy. u nas jest bezrobocie16% a na wegrzech 4,5gdyby
          benzyna w Niemczech byla tak droga jak w polsce to powinna kosztowac 5,45DM ale
          kosztuje ponizej 2.takie przyklady mozna mnozyc .a zmierzam do tego ze te
          reformy prowadza tylko do nedzy.wszystkiemu winna komuna ale minelo 11 lat i co?
          • Gość: Tomasz Re: Raczej Ci nie odebrało ale patrz uważniej !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.01, 08:51
            To ,że dzieje się coraz gorzej widzę. Podałeś kilka cyfr, np. benzyna.
            Bezwzględna cena benzyny jest u nas dużo niższa, a jak wiesz na cenę nie na
            wpływu zasobność Państwa, lecz to, za jaką cenę ją kupujemy. Jeśli zdejmniemy
            nieco podatków , którymi obłożone jest paliwo, to zacznie brakować no co
            innego, np. oświatę , która i tak biedna aż piszczy... Gdyby zaczęło brakować
            na różnych "dupków" rad nadzorczych, pseudo mmenadżerów byłbym za!!!! Ale dla
            tych "kutasów" (przepraszam za określenie ale trudno mi się tu opanować) nigdy
            nie brakuje i nie zabraknie.

Pracuję (na szczęście) ponad 20 lat. Widizałem tych "pseudo" w różnych firmach
            i najczęściej na wysokich stołkach. Doprowadzali firmy do ruiny. Zwalniali
            ludzi bez mrugnięcia okiem - bo restrukturyzowali. I dalej było jeszcze
            większe "gówno" (znowu przepraszam), a im dalej było dobrze. Nic nie robili
            wczśniej, żeby uniknąć katastrofy. To jest ich "wina" za większość nieszczęść,
            jaka spada na Polskę. Prawdą też jest, że wielu zwykłych ludzi nie szanowało
            dobra jakim jest praca. Pokutuje jescze stare porzekadło "Czy się stoi ,cz się
            leży...". Pokutują też złodziejskie nawyki " ...co wyniosłem z pracy ..!".

Jak ja to widzę, przyczyna tkwi w ludziach, ich głupocie i niekompetencji.

Balcerowicz uruchomił mechanizmy, które wcześniej nie działały. Gdyby nie to,
            teraz byłaby u nas Białoruś , Albania,... Powstało dziesiątki tysięcy małych
            firm, które utrzymują ludzi i ten Kraj. Co by się stało bez tych reform ?
            Przecież wielkie firmy już prawie nie działają , są zadłużone, bankrutują, nie
            płacą ZUSu za swoich pracowników (z czego dostaną Ci ludzie emeryturę?). Ale w
            wielkich firmach wtedy, kiedy jeszcze można było coś zrobić nie zrobiono nic
            lub prawie nic, lub rzeczywiście nie dało się nic zrobić. Kto miał do tych
            molochów dopłacać ? JA ? Ty ? My ? A z czego ?

Jak jestem za granicą nie czuję się już jak żebrak. Mam dochody 1000 DM na
            miesiąc a nie 35 jak za komuny. Zasiłek dla bezrobotnych to ok. 250 DM.
            Złodziej, który nas okrada stoi najczęściej"za rogiem".

I tym optymistycznym akcentem chciałem zakończyć. Pozdrawiam i życzę pracy.

• Gość: gomez Re: Raczej i nie odebrało ale patrz uważniej !!!! IP: *.solutions.net.pl 30.03.01, 20:26
              a czy nie wydaje CI sie czasem ze kazdy rok jest schematycznie taki sam tzn
              drakonska podwyzka nosnikuw energii gaz prad paliwo potem walka z inflacja
              ktora powstaje na skutek tych podwyzek. i to jest co rok a nie prowadzi do
              niczego .w benzynie jest ponad 8o%akcyzy i czy to znaczy ze do budzetu wplywa
              wiecej pieniedzy a moze spowodowalo to tylko upadek branzy motoryzacyjnej
              koniecznosc zwolnien itp.jest cos co nazywa sie recesja i czego boi sie kazdy
              rzad na swiecie z wyjatkiem naszego.jest problem z jakim zakladem to sie go
              zamyka ludzi sie wyrzuca i po problemie .zalaczam pozdrowienia.cze
              • Gość: Tomasz Re:;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) Zmarnowany potencjał.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.01, 20:46
                Nieszczęściem naszego Kraju jest to, że jesteśmy zacofani technologicznie.
                Każdy bardziej złożony produkt pochodzi z krajów wyżej rozwiniętych, bo albo
                nie mamy technologi aby to produkować, albo nasze krajowe wypadły z rynku.
                Więc produkcja siada. Ilość zwolnień rośnie. A budżet , żeby nie zbankrutować
                zasila się ze zwiększonych podatków. Gros dochodów budżetu pochodzi więc z
                podatku za paliwa i alkoholu. To jest chore.

Zacofanie. To nasz problem. Mamy dużo "łebskich" ludzi, którzy nie potrafią się
                przebić. Jadą na Zachód i tam się odnajdują. Od razu przychodzi mi do głowy
                nasz rodak- architekt pracujący w Australii. Nazywa się chyba Obara. Jest
                m.in.twórcą stadionu olimpijskiego w Sydney. U nas w kraju nikt go nawet nie
                zauważył. Przykłady można mnożyć.... Dlaczego tak jest ? Chyba znamy odpowiedź.

Pozdrawiam

• Gość: gomez Re:;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) Zmarnowany potencjał.. IP: *.solutions.net.pl 31.03.01, 22:39
                  polska to kraj zacofany i biedny to fakt.zalew towarow zachodnich to tez
                  fakt.wreszcie sztucznie utrzymywana tania waluta to tez fakt.deutsche mark jest
                  tania bo zloty jest drogi .wniosek nie oplaci sie produkowac lepiej
                  przywiesc .reasumujac polska jest obecnie krajem kolonialnym otwartym na EU.A
                  CO MY MAMY Z TEGO;SMIESZNE FUNDUSZE POMOCOWE STANOWIACE ULAMEK PROCENTA ZYSKUW
                  KTURE ZACHOD z tad czerpie.dlatego uwazam ze pan B.JEST NA SWOIM STANOWISKU DO
                  NICZEGO.brak mu rozmachu odwagi a moze wiedzy?.jedyne co potrafi to walka z
                  inflacja ktora sam napedza.11lat w zyciu narodu to bardzo dlugo.po drugiej
                  wojnie Niemcy byli w ciezkiej sytuacji. po 10 latach nastapil cud gospodarczy
                  ktory trwa do dzis.oczywiscie to dwie rozne sytuacje sytuacje.oni mieli plan
                  Marshalla ale u nas nie bylo nalotow dywanowych.czy jestesmy w przededniu cudu
                  gospodarczego czy moze cudem jest ze ten kraj jeszcze egzystuje.sam pomysl.cze
      • Gość: Indris Re: o Balcerze IP: 213.135.34.121, 213.135.34.30, 213.135.34.* 30.03.01, 21:06
        Balcerowicz to ekonomiczny Mengele (napis na płocie 1990)
        • Gość: Tomasz Re: o Balcerze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.01, 23:24
          Na szczęście płoty nie stanowią źródła rzetelnej wiedzy. Poza tym Mengele to
          lekarz-zbrodniarz. Balcerowicz raczej uzdrowiciel. To ,że jest tylu
          niezadowolonych z jego pracy raczej, wynika z głupoty Polaczków, którzy czekali
          na mannę z nieba. A załapali się na bezrobocie. To uwaga do wielu, wielu
          menadżerów, którzy nie dorośli do nowych czasów i rozpieprzyli firmy i tym
          samym pozbawili źródła egzystencji tysięcy ludzi - tu akurat mogę sypać
          przykładami z osobistych doświadczeń. A ludziom pokazali Balcera mówiąc , że to
          ojciec ich nędzy. Muszę zatem powtórzyć 3-ci składnik prawdy wg ks. Tischnera.
          A TO GÓWNO PRAWDA.

Pozdrowienia
    • Gość: Forrest Re: Do Balcera: Dziękujemy, prosimy o więcej, rodacy. IP: *.daewoo.lublin.pl 30.03.01, 08:33
      Hm
      Hm
      • Gość: Tomasz Re: Do Balcera: Dziękujemy, prosimy o więcej, rodacy. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.01, 08:53
        Gość portalu: Forrest napisał(a):

> Hm
        > Hm

HA HA. Jesz coś dobrego ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka