Dodaj do ulubionych

Antysemityzm

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 12:02
Dopóki nie zakochałam się w obywatelu Izraela, nie miałam pojęcia, że
antysemityzm jest czymś tak bardzo obecnym w Polsce. Chciałabym go zwalczać,
tłumaczyć ludziom, że tworzą sztuczne podziały, ale chyba wciąż nie chwytam
istoty rzeczy. Niech mi ktoś wytłumaczy jak idiocie, dlaczego Żyd miałby być
czymś gorszym niż ktoś inny - w jakiejkolwiek dzidzinie? Np. mówi się, że ten
czy ów nie powinien w Polsce dochodzić do władzy, bo to Żyd. Jak patrzę na
to, co wyprawiają nasi p o l s c y politycy, to nie mam nic przeciwko Żydom
w parlamencie, jeśli tylko będą potrafili rządzić mądrzej niż 'nasi'. Jak w
każdym narodzie, są wśród Zydów kanalie i szuje tak samo jak ludzie
szlachetni i dobrze. W Polsce tak samo.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bimi Re: Antysemityzm 12.10.03, 12:10
      Gość portalu: litka napisał(a):

> Dopóki nie zakochałam się w obywatelu Izraela, nie miałam pojęcia, że
      > antysemityzm jest czymś tak bardzo obecnym w Polsce. Chciałabym go zwalczać,
      > tłumaczyć ludziom, że tworzą sztuczne podziały, ale chyba wciąż nie chwytam
      > istoty rzeczy. Niech mi ktoś wytłumaczy jak idiocie, dlaczego Żyd miałby być
      > czymś gorszym niż ktoś inny - w jakiejkolwiek dzidzinie? Np. mówi się, że ten
      > czy ów nie powinien w Polsce dochodzić do władzy, bo to Żyd. Jak patrzę na
      > to, co wyprawiają nasi p o l s c y politycy, to nie mam nic przeciwko Żydom
      > w parlamencie, jeśli tylko będą potrafili rządzić mądrzej niż 'nasi'. Jak w
      > każdym narodzie, są wśród Zydów kanalie i szuje tak samo jak ludzie
      > szlachetni i dobrze. W Polsce tak samo.

A dlaczego oni się ukrywają?
      • oleg3 W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:12
        bimi napisał:

> A dlaczego oni się ukrywają?
        • gini Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:16
          oleg3 napisał:

> bimi napisał:
          >
          > > A dlaczego oni się ukrywają?
          >
          >
          Cholera wie.Jak poczytasz o holocauscie, to wymordowali wszystkich Zydow ale
          jak poczytasz o odszkodowaniach to sie troi w oczach.
          • bimi Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:20
            gini napisała:

> oleg3 napisał:
            >
            > > bimi napisał:
            > >
            > > > A dlaczego oni się ukrywają?
            > >
            > >
            > Cholera wie.Jak poczytasz o holocauscie, to wymordowali wszystkich Zydow ale
            > jak poczytasz o odszkodowaniach to sie troi w oczach.

Dokładnie.
            A jak zapytasz Kwasniewskiego, to ci powie, że jest katolikiem. A jego koledzy,
            w Michnikiem i Rywinem na czele, to potwierdzą.
            Choć nawet autorka tego wątku wie, że koleś jest żydem.
            • oleg3 Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:24
              Po pytań postawionych w odpowiedzi dla gini dołożę:

Kto jest Żydem?
              • bimi Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:33
                oleg3 napisał:

> Po pytań postawionych w odpowiedzi dla gini dołożę:
                >
                > Kto jest Żydem?

Myślę, że chodzi o tych, których przodkowie (ojciec, dziadek, pradziadek, ...)
                już mieszkali w Polsce, ale jeszcze wyznawali judaizm.
                Tzn. tych chyba miała na myśli autorka wątka.

www.wp.take.to/
                wponline.freeservers.com/cgi-bin/framed/2880/lista.htm

Plus jeszcze ci, którzy wyzają judaizm teraz. Ale w Polsce to właściwie
                mniejszość, którą można pominąć. A już na pewno mniejszość, która bezpośrednio
                nie startuje w wyborach.
                • bimi Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:39
                  bimi napisał:

> www.wp.take.to/

Ale zdjęcie Kwacha w jarmułce, to prawdziwy rarytas, no nie? smile
                  • oleg3 Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:45
                    Jak zrozumiałem, bimi i gini, Żydem jest ten KOGO JA UZNAM ZA ŻYDA.
                    • bimi Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:51
                      oleg3 napisał:

> Jak zrozumiałem, bimi i gini, Żydem jest ten KOGO JA UZNAM ZA ŻYDA.

A uważasz, że kto?
                      Ten, kto sam się za Żyda uzna?
                      Ale Talmud mówi przecie: "Mądry Żyd to zakonspirowany Żyd. Zdemaskowany Żyd to
                      głupi Żyd".
                      Gdyby więc założyć, że dla kazdego Żyda Talmud to rzecz świeta, to im bardziej
                      praktykujący Żyd, tym mniejsza szansa, że się przyzna do bycia Żydem...
                      Tzn, tak mi sie wydaje.

Kurde, zahaczyłem chyba lekko o antysemityzm.
                      Jak myślisz?
                      • pan.scan Raczej o głupotę. Właściwą nie tylko Tobie. 12.10.03, 12:55
                        Przepraszając za wtręt, oczywiście.

bimi napisał:
                        > Kurde, zahaczyłem chyba lekko o antysemityzm.
                        • gini Re: Raczej o głupotę. Właściwą nie tylko Tobie. 12.10.03, 13:00
                          pan.scan napisała:

> Przepraszając za wtręt, oczywiście.
                          >
                          > bimi napisał:
                          > > Kurde, zahaczyłem chyba lekko o antysemityzm.

Jak zwykle zero kokretow, a jedynie "Bimi jest glupi"
                          Jak z tam poczta pantoflowa, bo u mnie nie dziala.
                          Zrobilam ponoc, cos strasznego, wybaczono mi to tylko dalej nie wiem o co
                          chodzi.
                          Mam nadzieje, ze do Ciebie dociera poczta pantoflowa, wiec, moze wyjasnisz.
                          • pan.scan Pantofle mam dość zużyte, więc rzadko noszę. 12.10.03, 13:05
                            Telefon do Perły jest gdzieś na Forum. Poszukaj i zadzwoń. Skoro do Józka
                            dzwoniłaś... Możesz ewentualnie udać się po kompetentą poradę do Hiacka.
                            ---
                            Co do konkretów - są dwa. W stosunku do normalnego kogoś - rozmowa.
                            Nienormalnemu - w gębę. Nic więcej.
                            • gini Re: Pantofle mam dość zużyte, więc rzadko noszę. 12.10.03, 13:19
                              pan.scan napisała:

> Telefon do Perły jest gdzieś na Forum. Poszukaj i zadzwoń. Skoro do Józka
                              > dzwoniłaś...
                              A coz za problem dodzwonic sie do Jozka, w koncu to wesoly3podal telefon.
                              A po co mam dzwonic do perly, to ja naprawde nie wiem, w koncu moge mu to
                              wszystko napisac na forum, a on mnie tez.

Oczywiscie, ze dzwonilam do Jozka, nawet kilka razy bo byl nieuchwytny.
                              W czym problem?
                              Dzwonilam do szkoly, a pani sekretarka, zapewne zapamieta, mila pania, ktora
                              przepraszala, ze zawraca jej glowe, w koncu pani sekretarka wywolala pana Joza
                              z lekcyjow.
                              Możesz ewentualnie udać się po kompetentą poradę do Hiacka.
                              > ---
                              > Co do konkretów - są dwa. W stosunku do normalnego kogoś - rozmowa.
                              > Nienormalnemu - w gębę. Nic więcej.

Pytam dalej o konkrety , co ja takiego zrobilam.
                              Oswiec mnie z laski swojej mam nadzieje, ze do Ciebie poczta pantoflowa dociera.
                              Normalnie to powinien byc watek .Wredna gini cos tam zrobila, ale nie ma nic
                              takiego, sa ciagle jakies pomowienia, aluzje i tak dalej
                              Wystekaj wreszcie moze coz to ja takiego zrobilam.
                              • nurni Re: Pantofle mam dość zużyte, więc rzadko noszę. 12.10.03, 13:28
                                gini napisała:

> pan.scan napisała:
                                >
                                > > Telefon do Perły jest gdzieś na Forum. Poszukaj i zadzwoń. Skoro do Józka
                                > > dzwoniłaś...
                                > A coz za problem dodzwonic sie do Jozka, w koncu to wesoly3podal telefon.
                                > A po co mam dzwonic do perly, to ja naprawde nie wiem, w koncu moge mu to
                                > wszystko napisac na forum, a on mnie tez.
                                >
                                >
                                > Oczywiscie, ze dzwonilam do Jozka, nawet kilka razy bo byl nieuchwytny.
                                > W czym problem?
                                > Dzwonilam do szkoly, a pani sekretarka, zapewne zapamieta, mila pania, ktora
                                > przepraszala, ze zawraca jej glowe, w koncu pani sekretarka wywolala pana
                                Joza
                                > z lekcyjow.
                                > Możesz ewentualnie udać się po kompetentą poradę do Hiacka.
                                > > ---
                                > > Co do konkretów - są dwa. W stosunku do normalnego kogoś - rozmowa.
                                > > Nienormalnemu - w gębę. Nic więcej.
                                >
                                > Pytam dalej o konkrety , co ja takiego zrobilam.
                                > Oswiec mnie z laski swojej mam nadzieje, ze do Ciebie poczta pantoflowa
                                dociera
                                > .

Aniu robisz teraz ze Scana ofiare privowych plotek
                                chyba sie b mylisz

Scan wielokrotnie podkreslal ze nie jest glupi
                                ja bym mu tam wierzyl

o co jestes podejrzewana powie Ci perla przez telefon
                                widac to podlosc niespotykanego formatu
                                tak trudna do uwierzenia

a i do Jozka wiecej nie dzwon bo wyczytalem jakis zal
                                • gini Re: Pantofle mam dość zużyte, więc rzadko noszę. 12.10.03, 13:37
                                  nurni napisał:

> gini napisała:
                                  >
                                  > > pan.scan napisała:
                                  > >
                                  > > > Telefon do Perły jest gdzieś na Forum. Poszukaj i zadzwoń. Skoro do J
                                  > ózka
                                  > > > dzwoniłaś...
                                  > > A coz za problem dodzwonic sie do Jozka, w koncu to wesoly3podal telefon.
                                  > > A po co mam dzwonic do perly, to ja naprawde nie wiem, w koncu moge mu to
                                  > > wszystko napisac na forum, a on mnie tez.
                                  > >
                                  > >
                                  > > Oczywiscie, ze dzwonilam do Jozka, nawet kilka razy bo byl nieuchwytny.
                                  > > W czym problem?
                                  > > Dzwonilam do szkoly, a pani sekretarka, zapewne zapamieta, mila pania, kto
                                  > ra
                                  > > przepraszala, ze zawraca jej glowe, w koncu pani sekretarka wywolala pana
                                  > Joza
                                  > > z lekcyjow.
                                  > > Możesz ewentualnie udać się po kompetentą poradę do Hiacka.
                                  > > > ---
                                  > > > Co do konkretów - są dwa. W stosunku do normalnego kogoś - rozmowa.
                                  > > > Nienormalnemu - w gębę. Nic więcej.
                                  > >
                                  > > Pytam dalej o konkrety , co ja takiego zrobilam.
                                  > > Oswiec mnie z laski swojej mam nadzieje, ze do Ciebie poczta pantoflowa
                                  > dociera
                                  > > .
                                  >
                                  > Aniu robisz teraz ze Scana ofiare privowych plotek
                                  > chyba sie b mylisz
                                  >
                                  > Scan wielokrotnie podkreslal ze nie jest glupi
                                  > ja bym mu tam wierzyl
                                  >
                                  > o co jestes podejrzewana powie Ci perla przez telefon
                                  > widac to podlosc niespotykanego formatu
                                  > tak trudna do uwierzenia
                                  >
                                  > a i do Jozka wiecej nie dzwon bo wyczytalem jakis zal
                                  *****No wlasnie, cos po tym telefonie do Jozka, zaczelo cos zgrzytac, a do
                                  Jozka wiecej nie zadzwonie, bo obiecalam pani sekretarce.
                                  Bidula, latala kilka razy po calej szkole by go odszukac.
                                  • nurni ryplo sie i tyle 12.10.03, 13:41
                                    gini napisała:

> > a i do Jozka wiecej nie dzwon bo wyczytalem jakis zal
                                    > *****No wlasnie, cos po tym telefonie do Jozka, zaczelo cos zgrzytac, a do
                                    > Jozka wiecej nie zadzwonie, bo obiecalam pani sekretarce.
                                    > Bidula, latala kilka razy po calej szkole by go odszukac.

a bylo tak piekniesmile
                        • Gość: Alexander. Sa wredni i falszywi. IP: *.12.14.vie.surfer.at 15.10.03, 20:02
                          Antysemityzm to w oczach zydow walka Polaka o interes swojego Panstwa i Narodu.
                      • oleg3 Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 13:00
                        bimi napisał:

>> Kurde, zahaczyłem chyba lekko o antysemityzm.
                        > Jak myślisz?

To nie jest antysemityzm, to zwykły brak logiki. Czy tak samo definiujesz
                        Polaka, Niemca czy Ukraińca?
                        • bimi Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 13:05
                          oleg3 napisał:

> bimi napisał:
                          >
                          > >> Kurde, zahaczyłem chyba lekko o antysemityzm.
                          > > Jak myślisz?
                          >
                          > To nie jest antysemityzm, to zwykły brak logiki. Czy tak samo definiujesz
                          > Polaka, Niemca czy Ukraińca?

Mniejsza o definicje.
                          Jeśli uważasz, że Kwasniewski nie jest Żydem to sobie uważaj - to sprawa mniędzy
                          wami. Ja jednak myślę, że żaden nie-żyd jarmułki by na siebie nie założył.
                          Zwłaszcza, w chwili gdy reprezentuje Polaków, jako ich prezydent.
                          • Gość: Zybi JP II tez nosi jarmulke !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 18:58
                            bimi napisal;

> Jeśli uważasz, że Kwasniewski nie jest Żydem to sobie uważaj - to sprawa mniędz
                            > y
                            > wami. Ja jednak myślę, że żaden nie-żyd jarmułki by na siebie nie założył.
                            > Zwłaszcza, w chwili gdy reprezentuje Polaków, jako ich prezydent.

Przeciez kler KK z papierzem na czele teznosi jarmulki tylko w innym kolorze. To jakas sekta zydowska?
                            • bimi Re: JP II tez nosi jarmulke !!! 14.10.03, 20:45
                              Gość portalu: Zybi napisał(a):

> Przeciez kler KK z papierzem na czele teznosi jarmulki tylko w innym kolorze.
                              > To jakas sekta zydowska?

Nie piernicz. Wiesz, że to coś innego. smile
                              Te biskupie okrycia sa zupełnie inne.

Zresztą, nie powiesz chyba, że Kwachu parodiował papieża, na żydowskiej imprezie
                              w Jedwabnem? smile
                              • Gość: Jozef Re: JP II tez nosi jarmulke !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 15:04
                                Korzystajac z Twojej poetyki nie piernicz.Sa takie same tylko w kolorach. Mowi Ci to cos?
                                • bimi Re: JP II tez nosi jarmulke !!! 15.10.03, 19:41
                                  Gość portalu: Jozef napisał(a):

> Korzystajac z Twojej poetyki nie piernicz.Sa takie same tylko w kolorach. Mowi
                                  > Ci to cos?

Nieprawda - te biskupie są ładniejsze smile Zazwyczaj robione z jakiegoś lśniącego
                                  materiału.

Ale o co chodzi? Twierdzisz, że tamto, to nie jest jarmułka? To dlaczego
                                  Kwasniewski miał to coś na sobie w Jedwabnem? I ten drugi, Siwiec chyba, też.
                                  Zimno im było w głowy? Czy deszcz padał?
                      • Gość: comrade JA WYMIĘKAM! IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.10.03, 22:52
                        > > Jak zrozumiałem, bimi i gini, Żydem jest ten KOGO JA UZNAM ZA ŻYDA.
                        >
                        > A uważasz, że kto?
                        > Ten, kto sam się za Żyda uzna?
                        > Ale Talmud mówi przecie: "Mądry Żyd to zakonspirowany Żyd. Zdemaskowany Żyd to
                        > głupi Żyd".
                        > Gdyby więc założyć, że dla kazdego Żyda Talmud to rzecz świeta, to im bardziej
                        > praktykujący Żyd, tym mniejsza szansa, że się przyzna do bycia Żydem...
                        > Tzn, tak mi sie wydaje.

Bimi, przeciez ty jestes Zydem! Oczywiscie jak kazdy mądry Żyd konspirujesz sie
                        wg wskazan Talmudu wiec na zewnatrz nie widac ze jestes Zydem. No ale ja znam
                        prawde - jestes Żydem, odkrylem twoja konspire. No dobra, a teraz bron sie
                        przed ww. stwierdzeniami i udowodnij ich nieprawdę. Powiesz ze nie musisz?
                        Kwasniewski tez nie musi! Hehehe, i tu tkwi problem w twojej dziecinadzie.
                        Dziecinada jest ignorowana. Ile ty masz lat bimi?
                    • gini Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 13:05
                      oleg3 napisał:

> Jak zrozumiałem, bimi i gini, Żydem jest ten KOGO JA UZNAM ZA ŻYDA.

No wcale nieprawda , wg.Halahy Zydem jest ten kto urodzil sie z matki Zydowki,
                      a Zydem jest ten kogo Zydzi uznaja za Zyda.
                      Zaraz ci cos przytocze.
                      Nawet przechrzscic sie nie jest latwo.
                      • oleg3 Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 13:12
                        Nie trzeba linków gini. Mnie interesuje kogo Ty uważasz za Żyda.
                        • gini Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 13:47
                          oleg3 napisał:

> Nie trzeba linków gini. Mnie interesuje kogo Ty uważasz za Żyda.
                          vPraktyki w konserwatywnej gminie wrocławskiej oburzyły rabinów ortodoksyjnych

Wrocław, 6 październik (JTA) - Ceremonia Bat Micwy dwu dziewcząt, jaka ostatnio
                          miała miejsce we Wrocławiu, stała się kamieniem milowym w życiu tej drugiej co
                          do wielkości gminy żydowskiej w Polsce. Uroczystość wywołała kolejną dyskusję
                          zaraz po tym, jak tuż przed Jom Kipur odbyły się tu nieortodoksyjne konwersje.
                          Polemika ta jest częścią narastającego konfliktu pomiędzy członkami gmin
                          ortodoksyjnych i nieortodoksyjnych. "To wojna" - jeden z rozmówców w Warszawie
                          pragnie pozostać anonimowy. Bat Micwa, która odbyła się podczas Sukot we
                          wrocławskiej synagodze, uważana jest za pierwszą konserwatywną Bat Micwę, jaka
                          kiedykolwiek w Polsce miała miejsce. Obie piętnastoletnie dziewczęta, Delfina
                          Krieger i Iga Siedlecka, to córki rodziców zrzeszonych w gminie wrocławskiej.
                          Tuż przed recytacją błogosławieństw nad Torą promieniejące matki błogosławiły
                          je i z dumą okrywały ich ramiona tałesem. Według halachy żadna z dziewcząt nie
                          jest Żydówką z urodzenia. Obie poddały się konserwatywnej konwersji tego lata w
                          Stanach Zjednoczonych. Przygotowywał je rabin Ivan Caine z Filadelfii, którego
                          rok temu przysłano do Wrocławia, aby służył tutejszej społeczności. "Ojciec
                          mojego ojca był Żydem, a moja matka była katoliczką"- mówi Delfina. "Wzrastanie
                          pośród praktyk obu religii stwarza zamęt. Nie chcę tego dla moich dzieci.
                          Dlatego postanowiłam wybrać. Rozważyłam obie drogi i wybrałam judaizm"- dodaje
                          jej matka.

Dwa tygodnie przed uroczystością dwadzieścia osób - wśród nich matki obu
                          dziewcząt - przeszło na judaizm. Konwersję poprowadziła grupa konserwatywnych
                          rabinów z Izraela i Stanów Zjednoczonych. Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich
                          w RP ma charakter ortodoksyjny. Konwersje, tak jak te, które miały miejsce w
                          Czechach w tym samym czasie, wzburzyły ortodoksyjne środowiska. Warszawski
                          rabin, Michael Schudrich, odmówił udostępnienia warszawskiej mykwy dla potrzeb
                          ceremonii, więc konwersja odbyła się w mykwie prywatnego hotelu w Krakowie. Tu
                          Sasza Pecaric, ortodoksyjny rabin przewodzący wszelkim przedsięwzięciom
                          sponsorowanym przez Fundację Laudera w tym mieście, próbował nie dopuścić do
                          uroczystości w mykwie i wykrzykiwał w kierunku grupy, że ich konwersja
                          jest "fałszywa" i nie zostanie uznana. "To było bardzo bolesne i smutne" -
                          powiedział Caine, który w swoim kazaniu na Jom Kipur ostro skrytykował
                          ortodoksyjnych rabinów.

Dysputa odzwierciedla podział wewnątrz koncepcji żydowskiego życia religijnego,
                          dążeń społeczności i tożsamości. Wszystkie one krystalizują się od chwili
                          upadku komunizmu, w warunkach, w których życie Żydów w Polsce ma szansę
                          wreszcie dźwignąć się z podwójnego szoku; najpierw holocaustu, potem
                          komunistycznej opresji. Każda ze stron konfliktu mówi, że druga zrywa obietnice
                          współpracy.

Zainteresowanie konserwatywnym judaizmem we Wrocławiu pojawiło się po tym, jak
                          dwa lata temu amerykańska para wzięła tutaj ślub. Udzielił go konserwatywny
                          rabin, którego dwoje narzeczonych przywiozło ze sobą ze Stanów Zjednoczonych.

Caine przybył z USA po raz pierwszy do Wrocławia we wrześniu ubiegłego roku i
                          od tego czasu odwiedza tutejszą gminę regularnie oraz spędza tu najważniejsze
                          święta.

Wrocławska gmina żydowska liczy sobie 700 osób, z których wielu członków,
                          zgodnie z halachą, nie jest Żydami. Wielu z nowych konwertytów ma różnego
                          rodzaju korzenie żydowskie. Od chwili przybycia rabina Caine'a do Wrocławia
                          tutejsza społeczność stała się bardziej egalitarna; kobiety przewodzą modlitwom
                          i noszą tałesy. Ale podnoszą się głosy protestu przeciw tej tendencji i gmina
                          zdaje się być podzielona co do kwestii, czy jest gminą konserwatywną.
                          Ortodoksyjne autorytety zgłaszają pewne obiekcje, takie między innymi, czy aby
                          nowi konwertyci nie narażają się na społeczną alienację, gdyż poza Wrocławiem
                          mogą nie zostać uznani. "Oni zdają sobie sprawę, że wobec całej tej nieufności
                          do świata żydowskiego, jaka w Polsce istnieje, nieortodoksyjna konwersja będzie
                          tym bardziej podejrzana" - powiedział Konstanty Gebert, wydawca żydowskiego
                          miesięcznika Midrasz. "Moim zdaniem, konwertyci powinni podjąć się dłuższej
                          drogi i otrzymać ortodoksyjną konwersję. To pochłonęłoby więcej czasu, ale jest
                          to możliwe, a wtedy nikt nie zaprzeczyłby, że są Żydami. Obawiam się, że może
                          ich spotkać rozczarowanie".

Schudrich także krytykuje to, co jawi mu się jako próba podsycania sporów oraz
                          sformalizowania od dawna istniejących podziałów między polskimi
                          Żydami: "Jedność Żydów decyduje o sukcesie każdej społeczności, zwłaszcza tej,
                          małej. Każdy, kto próbuje ją dzielić, działa przeciwko jej interesom". Caine ma
                          tak naprawdę nadzieję, że wrocławscy Żydzi staną się awangardą ruchu
                          konserwatywnego lub masorti w Polsce i nie tylko w Polsce. "Na naszych oczach
                          rodzi się we Wrocławiu żywa kongregacja masorti i myślę, że rozprzestrzeni się
                          ona na inne miasta. Obawiam się, że autorytety ortodoksyjne będą starały się to
                          powstrzymać. Wygląda na to, że zamiast liberalnego ożywienia, nie będą mieli
                          żadnego ożywienia", mówi Caine.

Odrzuca on zarzuty, jakoby konwersje, którym patronował, odbyły się zbyt prędko
                          i nie były dość dobrze przygotowane. "Oni wszyscy pilnie studiowali".

Spór o konserwatywne konwersje nie jest jedynym przykładem instytucjonalnego
                          rozwarstwienia żydowskiej społeczności. Liberalna warszawska grupa typu hawura,
                          Beit Warszawa, powstała kilka lat temu i zdaje się kwitnąć. Nie jest członkiem
                          Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich, ale czasem współpracuje z kongregacją
                          ortodoksyjną. Ostatnio na przykład obie grupy połączyły swe wysiłki w ceremonii
                          Simchat Tora. Więcej zmartwienia przysparzają raczej niedawno powstałe
                          żydowskie ugrupowania w Gdańsku czy Poznaniu, które z założenia są
                          organizacjami opozycyjnymi wobec Związku. Grupa gdańska zarejestrowała się
                          jako "Niezależna Gmina Izraelicka" i, jak podają źródła, rozpoczęła swą
                          działalność od wypełniania obietnic o restytucji przedwojennego mienia. "Jeśli
                          tylko zbierzesz odpowiednią liczbę podpisów, legalnie możesz założyć
                          organizację religijną", mówi Schudrich. "Rząd nie może zainterweniować i
                          stwierdzić, że ci ludzie nie są Żydami. Musi zarejestrować grupę".

Ruth Gruber

-------------------------------------------------------------------------------
                          • rycho7 instrukcja dla Lidki 12.10.03, 14:02
                            gini napisała:

> Wrocław, 6 październik (JTA) - Ceremonia Bat Micwy dwu dziewcząt

Dobry tekst. Oni to maja problemy. Ortodoksi przeciw konserwatystom.
                            • Gość: Oozie Re: instrukcja dla Lidki IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 13.10.03, 11:31
                              rycho7 napisał:
                              >Oni to maja problemy. Ortodoksi przeciw konserwatystom.

rycho jak już musisz to pisz z sensem.
                              Jak już to ortodoksi przeciw reformersom.
                      • Gość: Basia Gini. Tzn. A Mickiewicz byl Zydem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 17:49
                        • gini Re: Gini. Tzn. A Mickiewicz byl Zydem? 15.10.03, 18:14
                          Skoro Eres tak twierdzi to napewno nim byl.Ja wiem napewno, ze Tuwim byl Zydem
                          co wcale mi nie przeszkadza lubic jego poezje, tak jak nie przeszkadza mi
                          podziwiac obrazy Chagala, ktory byl Zydem.
                          Czasami jednak Zydzi czy tez filosemici, na sile udowadniaja zydostwo tj w
                          przypadku Baczynskiego innym razem zas sie oburzaja i to mnie smieszy.
                          Pozdrowka zlotko.
                          Jak Ci sie podobal Michnik Kolendowy?
          • oleg3 Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:21
            Zostawmy liczby na boku. Nie dlatego, że są nieważne - ale dla porządku w
            wątku. Po pierwsze kto jest antysemitą? Po drugie dlaczego?
            • gini Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:28
              oleg3 napisał:

> Zostawmy liczby na boku.
              A dslaczego, bo nie lubisz liczb, ja tez nie lubie, ale czasami tak sie
              rzucaja, ze nie mozna sie nie zastanowic.
              Wymordowano ponoc caly narod, byl holocaust , to skad te kolejki po kase.
              Nie tylko w Polsce, w Rumunii na Litwie.
              Raz sa Zydi a raz ich nie ma, to ciekawe nie sadzisz.

Nie dlatego, że są nieważne - ale dla porządku w
              > wątku. Po pierwsze kto jest antysemitą? Po drugie dlaczego?
              • oleg3 Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:30
                Możesz mi odpowiedzieć na banalne pytanie: Kto według Ciebie jest Żydem?
                • gini Re: W lasach czy katakumbach? 12.10.03, 12:35
                  oleg3 napisał:

> Możesz mi odpowiedzieć na banalne pytanie: Kto według Ciebie jest Żydem?
                  Przeciez to proste, spytaj sie Bagsika, albo tego drugiego z Colloseum.
                  Ewentualnie moge Ci przytoczyc artykul na temat wroclawskich konwertytow.
                  No i halaha prawde Ci powie.Zydem jest ten ktosie urodzil z matki Zydowki.
              • Gość: Jozef Wiesz gini skad biora sie Zydzi? To prtoste! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 18:06
                Produkuja ich antysemici!
                • gini Re: Wiesz gini skad biora sie Zydzi? To prtoste! 15.10.03, 18:16

> Produkuja ich antysemici!
                  Tia a Zydzi produkuja antysemitow i koleczko sie zamyka.
            • Gość: polishAM Re: W lasach czy katakumbach? IP: *.nas33.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 12.10.03, 12:34
              Ależ Olku, liczby są ważne. Liczby są najważniejsze. Mówiłem Ci, że należy
              inwestować w polską giełdę i trzymać pieniądze, a Ty cytowałeś mi jakieś pełne
              histerii bajki o spadającej polskiej giełdzie. A ja jestem w 100% zainwestowany
              i moja opinia jest bardziej wiarygodna niż pejsatych ekspertów. Idź i sprawdź
              na forum Giełdy kto ma rację.
          • Gość: Basia w Twoim mozdzku gini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 17:44
            To albo nie umiesz czytac albo czytasz tylko to co Ci gra w duszy.
            • gini Re: w Twoim mozdzku gini 15.10.03, 18:01
              Gość portalu: Basia napisał(a):

> To albo nie umiesz czytac albo czytasz tylko to co Ci gra w duszy.

A mozesz jasniej troszke.Czy dalej bedziesz obrazal, przeciez w koncu podalam
              ten artykul, nie ja go napisalam, wiec o co ci chodzi.
              Fakt jest faktem, ze Zydem nie kazdy moze zostac, udowodnij, ze jest inaczej.
      • bimi Re: Antysemityzm 12.10.03, 12:13
        bimi napisał:

Znaczy, z tym, że są Żydami...

Moim zdaniem, gdyby nie miało to znaczenia, to oni pierwsi powinni nie widzieć w
        tym problemu. I mówić: tak, jestem Żydem i jest mi z tym dobrze. Głosujcie na mnie!
        Ale widzą. Dlaczego?
      • Gość: doku A dlaczego ty się ukrywasz ze swoim rosyjskim ... IP: *.chello.pl 12.10.03, 23:24
        bimi napisał:

... pochodzeniem?
        • bimi Re: A dlaczego ty się ukrywasz ze swoim rosyjskim 14.10.03, 20:46
          Gość portalu: doku napisał(a):

> bimi napisał:
          >
          > > A dlaczego oni się ukrywają?
          >
          > ... pochodzeniem?

Rosyjskim?
          No co ty doku?
          smile Ja naprawdę nic o tym nie wiem.
          • bimi Re: A dlaczego ty się ukrywasz ze swoim rosyjskim 14.10.03, 20:47
            bimi napisał:

> Gość portalu: doku napisał(a):
            >
            > > bimi napisał:
            > >
            > > > A dlaczego oni się ukrywają?
            > >
            > > ... pochodzeniem?
            >
            > Rosyjskim?
            > No co ty doku?
            > smile Ja naprawdę nic o tym nie wiem.

A możesz powiedzieć kiedy przestałes uważać, że jestem Arabem i zacząłeś uważać,
            że Ruskim?
            To ciekawe, wiesz... smile

Słuszałeś, że Chińczycy chcą polecieć na Księżyc?
            Myślę, że może im się udać. Jak uwazasz?
    • gini Re: Antysemityzm 12.10.03, 12:11

>
      > Pozdrawiam

Tyle, ze naszych polskich politykow to mozesz, jeszcze skrytykowac, a jak
      skrytykiujesz polityka izraelskiego, to znaczy sie , zes antysemitka.
    • rycho7 probka antysemityzmu w sprawie osobistej 12.10.03, 12:23

> istoty rzeczy.

Dla przyblizenia Ci problemu podam przyklad bardzo osobisty. Jako osoba
      zakochana zapewne bedziesz chciala ten stan utrwalic malzenstwem. Jako gojka
      bedziesz w Izraelu traktowana jako podczlowiek podlej kategorii. Mozesz byc
      nawet deportowana, tak jak to sie juz zdarzalo.

Powyzszy tekst zazwyczaj syjonisci i filosemici okreslaja jako przejaw
      zwierzecego antysemityzmu. Wyjasnij mi wiec o jakisz sztucznych podzialach Ty
      piszesz i dlaczego niby ja jestem antysemita.
    • Gość: polishAM Re: Antysemityzm IP: *.nas33.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 12.10.03, 12:25
      Drogie dziecko. Sam jestem z poznańskiego Grunwaldu z którego to kilka lat
      wcześniej z ramienia Uni Wolności startowała Żydówka Haike Silberstein (Hanna
      Suchocka). Ministrem spraw zagranicznych był pan Lewartow (Geremek) dawny
      komunista. Ministrem finansów Żyd Buncol (Balcerowicz) obecnie prezes Rady
      Polityki Pieniężnej. Obecnie marszałkiem sejmu jest Żyd Berman (Marek
      Borowski), a prezydentem Stolzman (Kwaśniewski). Żyd jest gorszy ponieważ
      morduje, grabi, sprzeniewierza, oszukuje, kłamie. Zaleca mu to książeczka zwaną
      Talmudem, taki żydowski Mein Kampf, który kieruje ich życiem. A więc to nie
      wyprawiają nasi "polscy" politycy tylko w 100% żydowscy, ale to się powoli
      odmieni ponieważ Liga Polskich Rodzin, Samoobrona, PSL i partie
      posolidarnościowe wkrótce przejmą władzę. Pa.
      • Gość: chala odezwal sie polaczek od zarnej roboty dla Zydow IP: *.rdu.bellsouth.net 12.10.03, 22:48
        zalosne polskie bydle, ktore ani pisac, ani myslec nie umie. Robi dla nas za
        popychadlo.takie male, niegrozne kuriozum. Pokazujemy go, jako dowod naszej
        tolerancji, bo mocny w gebie , ale jak polaczek , tylko w gebie i w miesniach.
        Nic zrobic sam nie umie bez poganiania.
      • Gość: chala. odezwal sie polaczek od czarnej roboty dla Zydow IP: *.rdu.bellsouth.net 12.10.03, 22:49
        zalosne polskie bydle, ktore ani pisac, ani myslec nie umie. Robi dla nas za
        popychadlo.takie male, niegrozne kuriozum. Pokazujemy go, jako dowod naszej
        tolerancji, bo mocny w gebie , ale jak polaczek , tylko w gebie i w miesniach.
        Nic zrobic sam nie umie bez poganiania.
    • monopol To zaraz się dowiesz 12.10.03, 12:30
      Pytasz dlaczego Żyd gorszy jest od innych? Na tym forum udzielą Ci tysiące
      odpowiedzi, tu wielu wie dlaczego jest gorszy, niewielu natomiast powie Ci
      dlaczego Żyd jest taki sam jak inni.

Spodziewasz się dowiedzieć tego, że Twoje przekonanie o antysemtyźmie Polaków
      jest jedynie pomyłką? Tutaj tego się nie dowiesz. Raczej w swym przekonaniu się
      upewnisz.

Zwróć uwagę - już zaczęli swoją śpiewkę...
      • pan.scan Monopolu - witaj. 12.10.03, 12:33
        Pójdź na pocztę.
        Z pozdrowieniami,
        S.
        • monopol Poszedłem Scanie 12.10.03, 13:06
          Teraz Ty możesz iść,
          dostarczyłem odpowiedź - nie ostateczną.
          Pozdrawiam.
      • gini Monopolu szlachetny 12.10.03, 12:39
        monopol napisał:

> Pytasz dlaczego Żyd gorszy jest od innych? Na tym forum udzielą Ci tysiące
        > odpowiedzi, tu wielu wie dlaczego jest gorszy, niewielu natomiast powie Ci
        > dlaczego Żyd jest taki sam jak inni.
        >
        > Spodziewasz się dowiedzieć tego, że Twoje przekonanie o antysemtyźmie Polaków
        > jest jedynie pomyłką? Tutaj tego się nie dowiesz. Raczej w swym przekonaniu
        się
        >
        > upewnisz.
        >
        > Zwróć uwagę - już zaczęli swoją śpiewkę...
        >
        Zamierzam otworzyc watek na temat antypolonizmu Zydow.
        Licze na Twoj udzial.
        Na dzien dobry podrzuce Ci linka, ktory tak jakos zostal przeoczony.
        • gini Re: Monopolu szlachetny 12.10.03, 12:46
          www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031010/kultura/kultura_a_2.html
          Dlaczego na tym forum nie ma nigdy dyskusji na tematr Zydow, ktorzy zieja
          nienawiscia do Polakow?
          A sa tacy , i to sa ludzie z dyplomami, szkaluja, robia to w ohydny sposob.
          Wszyscy tu sie uzalaja nad antysemityzmem.
          A co z Zydami, czy im wolno opluwac, szkalowac, a co z nami?
          Nawet obronic sie nie mozna, tak sie sklada, ze pisze czesto w watkach o
          stosunkach polsko zydowskich, tak sie sklada, ze odpieram ataki, Zydow, wiec
          zostalam uznana za antysemitke.
          • monopol Re: Aniu 12.10.03, 13:13
            Załóż wątek na temat antypolonizmu Żydów. Jeśli będę uważał za stosowne
            wypowiedzieć się w nim, zrobię to.
            Ten wątek jest natomiast o antysemityźmie Polaków.

Aha - Żydom wolno szkalować, opluwać - jest wolność słowa.
            Antysemitom też wolno opluwać, szkalować Żydów.
            Mi natomiast wolno nie cierpieć szkalowania, opluwania Polaków, Żydów,
            kogokolwiek.

Pozdrawiamsmile
            • gini Re: Aniu 12.10.03, 13:22
              monopol napisał:

> Załóż wątek na temat antypolonizmu Żydów. Jeśli będę uważał za stosowne
              > wypowiedzieć się w nim, zrobię to.
              > Ten wątek jest natomiast o antysemityźmie Polaków.
              >
              > Aha - Żydom wolno szkalować, opluwać - jest wolność słowa.
              > Antysemitom też wolno opluwać, szkalować Żydów.
              > Mi natomiast wolno nie cierpieć szkalowania, opluwania Polaków, Żydów,
              > kogokolwiek.
              >
              > Pozdrawiamsmile
              >
              > Monopolu jakos cierpisz opluwanie Polakow, bo jakos w watku, ktory
              przytoczylam,glosu nie zabrales...
              To smutne troche, w koncu opluwaja Ciebie,
              • monopol Re: Aniu 12.10.03, 13:45
                gini napisała:

> > Monopolu jakos cierpisz opluwanie Polakow, bo jakos w watku, ktory
                > przytoczylam,glosu nie zabrales...

W którym wątku Aniu?

> To smutne troche, w koncu opluwaja Ciebie,

Mnie? Ktoś opluwa monopola? Już tam idę i pysk obiję!
    • Gość: filosemita Re: Antysemityzm IP: *.netspace.net.au 12.10.03, 13:18
      Litka,
      Mam kolege, ktory przez kilka miesiecy “chodzil” z dziewczyna, ktora, jak sie
      po jakims czasie okazalo, byla Zydowka. Kiedy sie jej oswiadczyl zwyczajnie
      wysmiala go, zadajac mu przy tym pytanie, czy on naprawde nie wie, ze ona nie
      moze wyjsc za “Polaka”. Przybylo w ten sposob jednego wiecej anty-semity.

Ty oczywiscie orientujesz sie jak wygladaja w Izraelu prawa malzenskie i
      obywatelskie osob nie wyznajacych religii judaistycznej po ostatnich zmianach.
      Moze nam je tu opiszesz, tak dla przyblizenia anty-semitom regul rzadzacych
      spoleczenstwem izraelskim?
    • watto Re: Antysemityzm 12.10.03, 17:36

> Dopóki nie zakochałam się w obywatelu Izraela, nie
      miałam pojęcia, że
      > antysemityzm jest czymś tak bardzo obecnym w Polsce.

Jak w psychoanalizie...
      Zauważ, kiedy twój problem sie pojawił.
      Nie napotkałaś tego "antysemityzmu" wczesniej, ale
      dopiero wtedy, gdy tego faceta poznałaś.
      Może po prostu on indukuje w tobie swoje fobie i opowiada
      ci te bajki o żelaznym antysemickim wilku? Może on zieje
      szowinizmem żydowskim i dlatego spotyka sie z niechęcią
      otoczenia (nacałym swiecie, a nie tylko w Polsce)... A
      może on osobiscie jest antypatyczny i wzbudza niechęć
      otoczenia?

Myslenie i analiza problemów bardzo pomaga...
    • Gość: Andrzej.A Re: Antysemityzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 19:10
      To jest troszeczkę inaczej niż Ty to opisałaś.
      1. Dlaczego ludzie nie lubią Żydów?
      Ponieważ Żydzi są inni, mają inną religię, inaczej się ubierają, mają inne
      święta niż katolicy. Z drugiej strony gdyby nie podkreślali swojej inności to w
      ciągu 2000 lat i przepędzenia przez cały kontynent europejski na skutek
      asymilacji jako spójna społecznośc po prostu przestaliby istnieć. Ale nie
      byłoby wtedy holocaustu, bo nie byłoby spójnej społeczności, która jest "inna"
      i na tyle wyraźnie się wyróżnia, że można ją zidentyfikować.

Z drugiej strony nie ma większych rasistów niż Żydzi (przynajmniej wg. mnie), a
      wnoszę takie twierdzenie ponieważ miałem okazję przeczytać parę fragmentów z
      różnych książek. Jedną z rzeczy, która mnie zszokowała to był fragment z
      Tory: " ... ludźmi to jesteśmy My reszta to bydło ...", być może cytat nie jest
      dosłowny ale oddaje ideę.
    • Gość: cs137 Litko: o jądrze problemu i niektórych dyskutantach IP: *.client.attbi.com 12.10.03, 21:37
      Litko, jak powszechnie wiadomo (Nawet Papież Jan Paweł II to potwierdził),
      Żydzi są narodem wybranym. Sęk w tym, że my, Polacy, TEŻ uważamy siebie za
      naród wybrany. Ponieważ, w oczywisty sposób, dwa narody wybrane nie mogą
      istnieć obok siebie, stąd dochodzi co chwila do zgrzytów i iskrzenia.
      To jest jądro problemu, o którym piszesz.

Co do faktu istnienia rozpowszechnionego antysemityzmu w Polsce, to bardzo
      dobre wyjaśnienie tego faktu podał Alosza Awdiejew. Odpowiedział na
      pytanie: "Dlaczego w Polsce jest tylu antysemitów, skoro przecież prawie
      wszyscy Żydzi z Polski wyjechali?" Odpowiedź Awdiejewa: "Bo tylko Żydzie
      wyjechali
      • Gość: babariba do cs137: megalomana, besserwissera, grafomana... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 23:29
        ...czyli FUJ...
        Pozwalam sobie na takie bezpretensjonalne podejscie do twojego postu, bo byłem już na tych forach 'Żydem', 'arabkiem' (różnica w pierwszych literach nieprzypadkowa), 'lewakiem', że innych epitetów nie wspomnę... z powodu polemik, w które się tu wdawałem.
        Generalnie takie etykietki zwisają mi i powiewają przeszybko.
        A do wątków wszczynanych przez ludzi posługujących się niektórymi nick'ami wchodzę tylko po to, żeby je przeczytać i upewnić się, że nie warto ich 'podnosić' na początek listy.
        I dlatego potem mam wredną satysfakcję obserwując, jak 'SPADAJĄ'.
        babariba, amator JEDNOGARŚCIOWYCH cycuchów
        • wikul Re: do cs137: megalomana, besserwissera, grafoman 13.10.03, 00:21
          Gość portalu: babariba napisał(a):

> ...czyli FUJ...
          > Pozwalam sobie na takie bezpretensjonalne podejscie do twojego postu, bo
          byłem
          > już na tych forach 'Żydem', 'arabkiem' (różnica w pierwszych literach
          nieprzypa
          > dkowa), 'lewakiem', że innych epitetów nie wspomnę... z powodu polemik, w
          które
          > się tu wdawałem.
          > Generalnie takie etykietki zwisają mi i powiewają przeszybko.
          > A do wątków wszczynanych przez ludzi posługujących się niektórymi nick'ami
          wcho
          > dzę tylko po to, żeby je przeczytać i upewnić się, że nie warto
          ich 'podnosić'
          > na początek listy.
          > I dlatego potem mam wredną satysfakcję obserwując, jak 'SPADAJĄ'.
          > babariba, amator JEDNOGARŚCIOWYCH cycuchów

Cześć babariba !
          Z tymi impresjami niemal-że miłosnymi radzę ostrożniej . Chcesz znów oberwać
          od starej , mrożonym kurczakiem w łeb ?
          Pzdr.
          • Gość: babariba nie zawsze konwój czyta co tu piszę... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 13.10.03, 00:25
            ... na szczęście. Dzisiaj gulasz był smile))
      • rycho7 Litko: o jądrze problemu i fobiach Cs137 13.10.03, 09:24
        Gość portalu: cs137 napisał(a):

> (ciąg dalszy nastąpi)

Poniewaz mnie Cs137 wygasil (tak napisal i mam nadzieje, ze to prawda), wiec
        odpowiadam innym dyskutantom. Cs137 zatytuowal swoj post "o jądrze problemu".
        Niestety jak zwykle merytorycznie nie ma nic do powiedzenia i atakuje osoby.
        Atakuje tak bo pogladow tych osob nie potrafi atakowac. Prawdziwy amerykanski
        pucybut. Marzy, ze do czegos dojdzie w tym wspanialym kraju.

Jezel dowcip Awdiejewa jest jądrem problemu to ja na prawde jestem betonowo
        nieprzekonywalny. I wcale mnie to nie martwi. Cs137 powinien zaprosic
        wszystkich antysemitow do pracy na swym uniwersytecie. Moze zalatwic im
        stypendia i prace. Wpisowe w wysokosci 1000 USD prosze wplacac na jego konto
        (poda je on na priva). Gwarancji na powodzenie przedsiewziecia nie udziela sie.
        • cs137 A kuku, Rychu, a kuku! 13.10.03, 09:45
          rycho7 napisał:

> Gość portalu: cs137 napisał(a):
          >
          > > (ciąg dalszy nastąpi)
          >
          > Poniewaz mnie Cs137 wygasil (tak napisal i mam nadzieje, ze to prawda), wiec
          > odpowiadam innym dyskutantom. Cs137 zatytuowal swoj post "o jądrze
          problemu".
          > Niestety jak zwykle merytorycznie nie ma nic do powiedzenia i atakuje osoby.
          > Atakuje tak bo pogladow tych osob nie potrafi atakowac.

Rychu, ja nie atakuje Twoich poglądów nie z tego powodu, że NIE POTRAFIĘ. Sęk
          w tym, widzisz, że Ty po prostu POGLĄDÓW NIE MASZ. To, co uważasz za swoje
          poglądy, to nie są poglądy, ino DOGMATY lub AKSJOMATY, które Ty sam wbiłeś
          sobie do głowy lub ktoś inny ponawkładał Ci je do głowy (myślę, że to ostatnie
          jest bliższe prawdy). Z kimś, kto jest posiadaczem "JEDYNEJ SŁUSZNEJ PRAWDY",
          nie ma sensu dyskutować i z tego powodu ja z Tobą dyskutować nigdy nie
          próbuję. Z innymi na Forum tym, owszem, zdarza mi się i to o bardzo
          merytorycznych aspektach danej sprawy. Przyklad
          • rycho7 nie poglądy, ino DOGMATY lub AKSJOMATY 13.10.03, 10:32
            cs137 napisała:

> Rychu, ja nie atakuje Twoich poglądów nie z tego powodu, że NIE POTRAFIĘ.

Zawiodles mnie. Napisales, ze mnie wygasiles i okazalo sie to zupelnie
            nieskuteczne.

> Sęk
            > w tym, widzisz, że Ty po prostu POGLĄDÓW NIE MASZ. To, co uważasz za swoje
            > poglądy, to nie są poglądy, ino DOGMATY lub AKSJOMATY

To znaczy, ze uwazasz, iz swiatopogladowo przykladowo katolicy sa zerami
            poniewaz ich religijny swiatopoglad opiera sie na dogmatach. Tez tak mozna. Ja
            w odroznieniu od Ciebie nie uznaje ludzi religijnych za zera i chetnie z nimi
            dyskutuje, o ile maja cos ciekawego do powiedzenia. A wierz mi tacy tez
            wystepuja, aczkolwiek nie sa w wiekszosci. Ale to w zyciu zupelnie normalne.
            Moim celem rozmow z ludzmi religijnymi nie jest zmiana ich pokladow w
            dziedzinie dogmatow lecz po pierwsze poznanie ich i ich motywacji a po drugie
            wykazanie im, ze sa manipulowani i wykorzystywani. Oczywiscie wiem, ze
            niektorym "wykorzystywanie" jest potrzebne tak jak platna wizyta u psychologa
            lub psychiatry. Poneawz mi u Ciebie nie udalo sie wykryc argumentow wiec nie
            dziwi mnie to, ze mnie nie przekonales. W watkach, w ktorych nie bywalem nie
            interesowaly mnie Twoje argumenty. Zapewne je masz tak jak w przypadku
            Nieznalskiej. Dyscyplinowanie artystow to wedlug mnie domena Wydzialu Kultury
            KC PZPR, niezaleznie od obecnej jego nazwy, przykladowo w Episkopacie. Ten sam
            obszar metod.

> które ktoś inny ponawkładał Ci je do głowy (myślę, że to ostatnie
            > jest bliższe prawdy).

Masz po czesci racje. Moje poglady na kk uksztaltowaly sie pod wplywem mojej
            drugiej w zyciu i ostatniej spowiedzi. Bylo to po biezmowaniu wiec w wieku
            okolo 12 lat. Uznalem, ze jezeli ksiadz jest glupszy ode mnie to szkoda mojego
            czasu. I nie wynikalo to z mojego przekonania o wszechwiedzy lecz z dystansu
            miedzy 12-latkiem stale uczacym sie a doroslym klecha. Moje poglady na inne
            sprawy ksztaltowaly sie dluzej i tez w innych okresach. Przykladowo z Zydami
            wychowywalem sie od przedszkola do konca studiow. Nigdy nie byli dla mnie kims
            obcym, nieznanym. Nie mam uprzedzen do Zydow lecz do ludzi glupich. A niestety
            wielu takich jest wsrod filosemitow. To Ci, ktorzy uwielbiaja tabu. Tacy
            dzialajacy na zasadzie: wicie, rozumicie towarzysze. Przy czym sposob dzialania
            nie ogranicza sie do jednej opcji politycznej.

> Z kimś, kto jest posiadaczem "JEDYNEJ SŁUSZNEJ PRAWDY",
            > nie ma sensu dyskutować

Juz Ci napisalem, ze podchodze do tego odmiennie. Ja glosicielem "JEDYNEJ
            SŁUSZNEJ PRAWDY". Staram sie biernie podchodzic do forum. Watkow programowo nie
            zakladam. Zalozylem chyba tylko jeden o tym jak Izrael dba o dziedzictwo
            polskich Zydow. Watek przyniosl mi przykrosc (bo Izrael nie dba) mimo, iz byl
            bardzo spokojny i kulturalny. Nawet Fredzio72 byl kulturalny, aczkolwiek bardzo
            obnazyl Zydow.

> i z tego powodu ja z Tobą dyskutować nigdy nie
            > próbuję.

Ja Cie do tego nie zachecam. Nawet ucieszylem sie, ze mnie wygasiles. Natomiast
            mnie atakujesz osobiscie. Jestes jak domniemam sadysta i sprawia Ci to
            przyjemnosc. Gdybys byl wulgarysta to zupelnie bym to pominal. Natomiast
            wydajesz mi sie czlowiekiem z klasa lecz z przywarami. Nie mam w zwyczaju
            ignorowac takich ludzi. Nawet gdy sa psychicznie chorzy (to zupelnie nie pod
            Twoim adresem lecz jako gradacja). Wydajesz mi sie czlowiekiem mocno zagubionym
            i chwytajacym sie politpoprawnosci jak tonacy brzytwy. To troche zabawne.

> Tylko Ty akurat w tamtej dyskusji sie nie udzielałes.

Nie wszystko mnie interesuje a niektore tematy celowo pomijam. Akurat w sprawie
            Nieznalskiej nie mam nic specjalnie interesujacego do powiedzenia. Bywalem za
            mlodu w takim towarzystwie. Aby oszczedzac watrobe zaprzestalem tych kontaktow.
            Czy wyznania co zapamietalem w pijanym widzie sa interesujace? Dla mnie nie. A
            kierownicza rola kk w RP jest znana. Czy mam dyskutowac po to aby jakis cymbal
            uzyl wyzwisk z braku argumentow? Bycie artysta to ciezka praca i szkodliwa dla
            zdrowia. Dla mnie jest oczywiste, ze genialnosc przykladowo Agnieszki Osieckiej
            byla zwiazana z jej alkoholizmem. To przykre ale to trzeba przyjac do
            wiadomosci.

> marcowy docent

Nie czytasz moich odpowiedzi wiec jestes po prostu upierdliwy. Przepraszam za
            wyrazenie ale oddaje sprawe. Jestes totalnie przewrazliwiony. Powinienes
            rozrozniac co nie jest kierowane do Ciebie. Przewrazliwienie Ci na to niestety
            nie pozwala.
    • Gość: babariba znowu paru forumowiczów dało się podpuścić... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 23:05
      jest to bowiem kwestia nierozwiązywalna
    • Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 13.10.03, 05:27

> czymś gorszym niż ktoś inny - w jakiejkolwiek dzidzinie? Np. mówi się, że
      ten
      >
      > Pozdrawiam

>> Oto jak zyd chujem 'nawrocil' dziwke, ktorej dotad konkurencja bylby nawet
      i klebek drutu kolczastego ( przez lejek...)!
      • cs137 Zwyczajnie zazdroscisz dziewczynie, A.D. 13.10.03, 05:50
        Ostatni raz faceta miales dziesiec lat temu i to tylko dlatego, ze byl w cztery
        d... pijany. Teraz kazdy ucieka od takiego starego smierdzacego dziada, jak ty.
        Juz nawet beczka "Preparation H" ci nic nie pomoze.
    • Gość: Sokol Re: Antysemityzm kreowany przez rzydka. IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 13.10.03, 07:14
      Nie dajcie sie nabrac temu zydowskiemu ciulowi co wysyepuje
      w roli mlodej panny.Przeciez jak sie przeczyta te piesn
      w jego poscie to widac jak na dloni ze to zwylka zwyczajna
      zydowska chucpa-czyli prowokacja.

Taki ciul zasluzyl sobie na "r"-czyli to prymityw jeszcze nie za dobrze
      zakamuflowany.
      • Gość: GK Biedny sokole. Pisz po polsku albo zmywaj gary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 17:32
        Zalosny jestes.
    • rycho7 Antysemityzm Litki 13.10.03, 09:41

> antysemityzm jest czymś tak bardzo obecnym w Polsce.

Czy nie uwazasz, ze powyzsze zdanie jest kwintesencja Twojego problemu? Jezel
      cos jest tak bardzo obecne to powinnas to zauwazyc bez zakochiwania sie.
      Pokazujesz wiec, ze aby widziec w Polsce antysemityzm to trzeba miec
      odpowiednie kwalifikacjie. Kwalifikacje osoby, ktorej interesy zwiazane sa z
      Zydami, osoby lojalnej w stosunku do Izraela, osoby nie widzacej konfliktu
      interesow. Milosc czyni slepym. To dobrze z zupelnie innego punktu widzenia.
      • dachs Re: Antysemityzm Litki 13.10.03, 10:50
        rycho7 napisał:
        o postrzeganiu antysemityzmu:

> Jezeli cos jest tak bardzo obecne to powinnas to zauwazyc bez zakochiwania
        > sie.
        Niekoniecznie Rychu. Czlowiek tak sie przyzwyczaja do krajobrazu w ktorym zyje,
        ze przestaje zauwazac te elementy ktore go bezposrednio nie dotycza. Dopiero
        nowa zmiany w krajowbrazie, lub nowa pozwala te elementy dojrzec swiezym okiem.

> Pokazujesz wiec, ze aby widziec w Polsce antysemityzm to trzeba miec
        > odpowiednie kwalifikacjie.

Tak Rychu. Np. zdolnosc do reagowania z oburzeniem nie tylko na
        slowo "polaczek", ale takze na slowo "zydek".

pozdrawiam

borsuk
        • rycho7 rozumiem wyssany 13.10.03, 12:01
          dachs napisał:

> Niekoniecznie Rychu.

A o przywidzeniach slyszales? Nie ma ich. Wiem.
    • dachs bimi podal link 13.10.03, 10:40

www.wp.take.to/

Nasyciwszy sie juz jarmulka na glowie Kwasa (jarmulki zakladaja na zydowskich
      uroczystoscia takze goje jako wyraz uprzejmosci dla gospodarza, ale skad bimi
      moze o tym widziec),zaczalem szperac dalej po tej interesujacej stronie.
      Znalazlem tekst, ktory bimi, cieszac sie jak dziecko jarmulka, prawdopodobnie
      lekkomyslnie przeoczyl.
      A szkoda, gdyz przynioslby mu jeszcze wiecej radosci.
      Oto fragmenty:
      Uniwersytet i stragan jako jedna myśl narodowa. Katolicka kulturę, której
      symbolem uniwersytet z Krzyżem, trzeba zespolić ze straganem, aby w nim nie
      tylko katolik handlował, ale tez od początku uczył się robić katolickie
      kalkulacje handlowe. Jak na sali uniwersyteckiej tak i nad straganem musi być
      Krzyż i Symbol katolickiej moralności kupieckiej.

Stragan trzeba oprzeć o uniwersytet! To znaczy, trzeba dąć straganiarzom
      odpowiednie wykształcenie kupieckie, bo sam spryt wrodzony niewiele dziś
      pomoże. Żeby stragany rozwinęły się w narodowe kupiectwo, trzeba je
      zorganizować w jedno narodowe ciało, trzeba dąć im odpowiednie umiejętności za
      pomocą szkól handlowych, kursów, pism, odczytów… Bez tego stragan zostanie
      tylko straganem!
      Dziś niejeden akademik nie widzi przyszłości jako pan, zrobi ja, jeśli zrozumie
      myśl straganu.

4. Uniwersytet i stragan z Krzyżami! Oto czwarta wielka myśl dla oszydzenia
      Polski. Co ona oznacza? Tylko to jedno: musimy stworzyć swojej własne katolicko-
      narodowe organizacje i kulturalne i zawodowe i handlowe i sportowe itd. W tych
      organizacjach Żydzi żadnego udziału mięć nie mogą, ich członkami mogą być tylko
      katolicy i Polacy!!!

Tekst ten to niewatpliwie "wielka myśl dla oszydzenia Polski" .

borsuk
    • kolega.maynard Jestem Żydem! 13.10.03, 17:51
      Jedni państwo szukają wszędzie Żyda. Inni państwo bez przerwy się kłócą ( o
      co? - chyba o to, żeby "bylo na moje"). Następni państwo poduwomują wyżej
      wymienionych. JA wolę się nie zaliczać do żadnej z tych grup... więc zostaje mi
      bycie ŻYDEM! Może to i lepiej, jak już nie będę się obawiał, że Żydzi mnie
      okłamią, okradą, zabiją, zawładną moim umysłem itp. itd., będę spokojnie mógł
      się zająć własnym życiem. I co? Może do czegoś dojdę? Zostanę politykiem,
      businessmanem? Potwierdzi się reguła, że Żydzi WAMI rządzą? No jasne! Bo
      statystyczny Polak (reprezentowany przez szanownych forumowiczow) daleko nie
      zajdzie ze swoim małym móżdżkiem i poglądami żywcem wyjętymi ze średniowiecza.
      A teraz coś dla szanownych antysemitów: A wiecie, że G.W. Bush jest Żydem?? Tak
      naprawdę nazywał się Mojszy Blumenstein i przyjechal ze swoim ojcem do Teksasu
      z IZRAELA!!! Albo lepiej, jest żydowskim agentem KGB!!! Do wyboru do koloru. tongue_out
      A wiecie, że ROMAN GIERTYCH JEST ŻYDEM??? TAAAKKK !!! Prawdziwe imię i nazwisko
      sami sobie wymyślcie, jak zauważylem dobrze wam to idzie.
      To pisalem (i nieźle się przy tym ubawiłem smile ja, Żyd kolega.maynard

p.s. Nie łudźcie się: papież też jest Żydem, Stalin też był Żydem, Hitler też
      był Żydem, cala LPR to ŻYDOWSKI SPISEK!!!!!
      • Gość: eres I coś Ty najlepszego uczynił! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 01:07
        I coś Ty najlepszego uczynił?! Tylu „prawdziwych Polaków” na tym forum trudzi
        się w wymyślaniu żydowskich nazwisk dla polskich prominentów, a Ty przyprawiasz
        ich o niepewność. Ba, niektórzy utworzyli sobie nawet własne Rassenamty,
        tworząc archiwa, w których pracowicie gromadzą z takim wysiłkiem wyławiane z
        książek telefonicznych z niemiecka i z żydowska brzmiące (wg nich) nazwiska. Ja
        już wielokrotnie namawiałem owych Rassenspezialistów, aby poniechali trudu
        sporządzania owych sążnistych wykazów Żydów i uprościli sobie życie
        sporządzając niewielkie listy prawdziwych, czystych rasowo aryjskich Polaków,
        których przecież w Polsce jest niewielu.
        N.b. Nie czytasz Kolego Maynardzie zbyt uważnie posty dyżurnych ksenofobów tego
        forum, bowiem wiedziałbyś, że wszystkie wymienione w Twojej wypowiedzi
        postacie, żartobliwie określone przez Ciebie jako żydowskie, były wielokrotnie
        z całą powagą wymieniane przez nich jako najprawdziwsi, zakamuflowani Żydzi.
        Natomiast ci sami antysemici za nic nie chcieli przyjąć do wiadomości, że wielu
        skądinąd znanych, porządnych Polaków, noszących nierzadko czysto sarmackie
        nazwiska, to ludzie autentycznie narodowości żydowskiej, jak np. nasz ulubiony
        polski poeta - Adam Mickiewicz.
        Pozdrawiam
        • kolega.maynard Re: I coś Ty najlepszego uczynił! 15.10.03, 14:20
          no nie... dałem się złapać.... faktycznie nie czytam postów Dyżurnych
          Ksenofobów. Chyba powinienem zacząć, bo ,jak piszesz, wyglądają na ciekawe.

MICKIEWICZ ŻYDEM???? NIGDY!!!! MICKEWICZ JEST LITWINEM Z KRWI I KOŚCI!!!! tongue_out
          • gini Re: I coś Ty najlepszego uczynił! 15.10.03, 16:07
            kolega.maynard napisał:

> no nie... dałem się złapać.... faktycznie nie czytam postów Dyżurnych
            > Ksenofobów. Chyba powinienem zacząć, bo ,jak piszesz, wyglądają na ciekawe.
            >
            > MICKIEWICZ ŻYDEM???? NIGDY!!!! MICKEWICZ JEST LITWINEM Z KRWI I KOŚCI!!!! tongue_out

Eres sprawdzal osobiscie to wie.
          • Gość: eres Re: I coś Ty najlepszego uczynił! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 23:53
            Myślę, że ojczyzny miał Mickiewicz dwie – Polskę i Litwę. I nie był on w tym
            odosobniony, bo podobnie miał je Giedroić, ma je i Miłosz.
            Oczywiście mało istotne w życiorysie Adama Mickiewicza jest pochodzenie jego
            rodziców, choć faktem jest, że jego ojciec był Białorusinem, a matka Żydówką.
        • gini Re: Eres grzebie w rozporkach kiedy wygodnie 15.10.03, 16:06
          Gość portalu: eres napisał(a):

> I coś Ty najlepszego uczynił?! Tylu „prawdziwych Polaków” na tym fo
          > rum trudzi
          > się w wymyślaniu żydowskich nazwisk dla polskich prominentów, a Ty
          przyprawiasz
          >
          > ich o niepewność. Ba, niektórzy utworzyli sobie nawet własne Rassenamty,
          > tworząc archiwa, w których pracowicie gromadzą z takim wysiłkiem wyławiane z
          > książek telefonicznych z niemiecka i z żydowska brzmiące (wg nich) nazwiska.
          Ja
          >
          > już wielokrotnie namawiałem owych Rassenspezialistów, aby poniechali trudu
          > sporządzania owych sążnistych wykazów Żydów i uprościli sobie życie
          > sporządzając niewielkie listy prawdziwych, czystych rasowo aryjskich Polaków,
          > których przecież w Polsce jest niewielu.
          > N.b. Nie czytasz Kolego Maynardzie zbyt uważnie posty dyżurnych ksenofobów
          tego
          >
          > forum, bowiem wiedziałbyś, że wszystkie wymienione w Twojej wypowiedzi
          > postacie, żartobliwie określone przez Ciebie jako żydowskie, były
          wielokrotnie
          > z całą powagą wymieniane przez nich jako najprawdziwsi, zakamuflowani Żydzi.
          > Natomiast ci sami antysemici za nic nie chcieli przyjąć do wiadomości, że
          wielu
          >
          > skądinąd znanych, porządnych Polaków, noszących nierzadko czysto sarmackie
          > nazwiska, to ludzie autentycznie narodowości żydowskiej, jak np. nasz
          ulubiony
          > polski poeta - Adam Mickiewicz.
          > Pozdrawiam

Tak jak i wielu innych swiecie oburzonych gdy napisze sie, ze taki Michnik czy
          Borowski to Zydzi.
          Coz za swiete oburzenie, ale pisac Mickiewicz to Zyd, Baczynski to Zyd jak
          najbardziej w porzadku, tu sie nikt nie oburza na grzebanie w rozporkach i
          wyszukiwanie korzeni.
          Ciekawe jak Eresik stwierdzil zydowskosc Mickiewicza, choc dodam,ze wcale mi
          ona nie przeszkadza, tylko zastanawiam sie po co raz sie wyciaga, a na drugi
          raz wrzeszczy sie na cale forum, ze ktos tam grzebie w rozporkach.
          • kolega.maynard Re: Eres grzebie w rozporkach kiedy wygodnie 15.10.03, 19:54
            A co za roznica, czy byl czy nie byl? Nawet jesli nie byl, to mozna
            popodposzczac tych "czujnych obywateli", chyba w grobie Mickeiwicz sie
            przewracal nie bedzie przez nas.
            MIESZKO I BYL ZYDEM!!!!
        • Gość: CCCP Re: I coś Ty najlepszego uczynił! IP: *.acn.pl 19.10.03, 23:44
          Lubię czytać Twoje posty, Eres, choć nieraz są wkurzające, i to nie bez powodu - mieliśmy w związku z tym, jeśli sobie przypominam, parę starć.
          Ale to co dziś napisałeś, to - wybacz - czyste bałwaństwo. Wynikające albo z przekory (w co chciałbym wierzyć), albo z braku rozeznania w stanie badań w przedmiocie. Wygląda na to, że raczej idzie o to drugie.

Za bardzo, kolego, jesteś pewny siebie, kiedy piszesz:

<< Natomiast ci sami antysemici za nic nie chcieli przyjąć do wiadomości, że wielu
          >
          > skądinąd znanych, porządnych Polaków, noszących nierzadko czysto sarmackie
          > nazwiska, to ludzie autentycznie narodowości żydowskiej, jak np. nasz ulubiony
          > polski poeta - Adam Mickiewicz. >>

C.
          • Gość: nurni Re: I coś Ty najlepszego uczynił! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.03, 01:04
            Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Lubię czytać Twoje posty, Eres, choć nieraz są wkurzające, i to nie bez
            powodu
            > - mieliśmy w związku z tym, jeśli sobie przypominam, parę starć.
            > Ale to co dziś napisałeś, to - wybacz - czyste bałwaństwo. Wynikające albo z
            pr
            > zekory (w co chciałbym wierzyć), albo z braku rozeznania w stanie badań w
            przed
            > miocie. Wygląda na to, że raczej idzie o to drugie.
            >
            > Za bardzo, kolego, jesteś pewny siebie, kiedy piszesz:
            >
            > << Natomiast ci sami antysemici za nic nie chcieli przyjąć do wiadomości,
            > że wielu
            > >
            > > skądinąd znanych, porządnych Polaków, noszących nierzadko czysto sarmackie
            >
            > > nazwiska, to ludzie autentycznie narodowości żydowskiej, jak np. nasz ulub
            > iony
            > > polski poeta - Adam Mickiewicz. >>
            >
            > C.

moze nie tyle pewny siebie co nieuwazny

klamstwa Grynberga o rzekomym zydowskim pochodzeniu AM
            zostaly juz odszczekane w Wyborczej

oczywiscie sam Grynberg jeszcze nie odszczekal
            chyba ze to ja jestem tym razem nieuwazny
    • maniekxxx Re: Antysemityzm 13.10.03, 18:31
      nigdy nieslyszalem slow od zydow ze: zydzi tez sa
      bydlakami i byli ,sa mordercami, oszustami,rasistami, zlodziejami,
      i innej masci kryminalistami -jak wszedzie na swiecie.Ta
      dziewczyna pisze o zydach-sama niebedaca zydowka.Czy zydzi
      chociaz raz to potwierdzili-NIE i w tym caly problem!!!!!!
      • kolega.maynard Re: Antysemityzm 13.10.03, 21:23
        bo Polacy to bardzo lubią się przyznawać do czegokolwiek, szczególnie Leszek M.
        (czy to moze tez Żyd?)
    • Gość: sp;lit Re: Antysemityzm ,................................ IP: *.nas25.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 02:15

>
      > Pozdrawiam

================================================================================
      =

Jesli go kochasz ja twierdzisz , a on ciebie , to co robisz na tym forum ? ,
      Zaloguj sie na (zapomnij) ,.,.. Pogadamy jak sie cos urodzi ,... w Izraelu !!!
      Zanim machniesz dziecko to przestudiuj te strone ,... Powodzenia i good luck !!!

www.israelshamir.net/
    • Gość: Kropka Defincja tzw. "atysemityzmu" wg ONZ-tu IP: *.proxy.aol.com 14.10.03, 02:25
      Prawodastwo miedzynarodowe na forum ONZ w 1975 ruku NA ZADANIE samych Zydow
      ustalolo definicje terminu tzw. antysemityzmu i przyjelo rezolucje-kanon, ze
      antysemityzm jest rownowazny z rasizmem.

Defincja ONZ-tu definiuje „antysemityzm” jako nienawisc, ktora przejawia sie
      wrogosci czy nie nawisci do narodowosci zydowskiej ZE WZGLEDU na
      srodziemnomorski FIZYCZNY WYGLAD (czyli charakterestyczne rysy twarzy, kolor
      skury, czy budowy ciala itp.) oraz nienawisc do osob, ktore mowia i POSLUGUJA
      sie jezykiem hebrajskim.

Cos gdzies zaczyna i konczy. Definicja antysemityzmu jest jedna i JEDNOZNACZNA.

KONIC. KROPKA.

Zydzi w 100% UPOLITYCZNILI definicje tzw. antysemitizmu i nazywaja antysemita -
      WSZYSTKICH, ktozy sa ich PRZECIWNIKIEM POLITYCZNYM w ich bezparodonowej
      ZBORCZEJ walce o WLDZE i polityczna DOMINACJE w swiecie.

Walka polityczna o wladze NIE MA NIC WSPOLNEGO Z RASIZMEM tzn. antysemityzmem
      czy antyjudizmem.

Amerykanie zydowskiego pochodzenia w USA, ktorzy zdobyli najwyzsze szczeble
      wladzy w Ameryce nazywaja tzw. "atysemitami" WSZYSTKICH SWOICH PRZECIWNIKOW
      POLITYCZNYCH, ktorzy nie zgadzaja sie lub odrzucaja poltyczne, ekonomiczne,
      historyczne itp. DOKTRYNY polityczne kreowane na OCZYWISTA kozysc mniejszosci
      zydowskiej w USA, w Polsce czy innych krajach.

Jest to zjawisko tzw. EKSPOLATACJI definicji "antysemityzmu" przez zydostwo
      swiatowe.

Zydzi EKSPOLOATUJA tzw. "antysemityzm" zapisujac na SWOJE zydowskie dyzurne
      listy "antysemitow" autorytety polityczne czy tez naukowe, aby te autorytety w
      jakis sposoob osmieszyc lub WYMUSIC posluszenstwo i lojalnosc polityczna, oraz
      zmusic do interpretacji wszystkie zjawisk fizycznych, spolecznych i historii
      swiata, ALE zdefinowanych TYLKO przez zydow z POMINIECIEM prawdy empirycznej,
      autentycznych faktow historycznych rzeczywistosci w taki sposob, aby SLUZYLA
      lub pracowal TYLKO NA KOZYSC ZYDOM.

W ostatniej dekadzie Zydzi ZAPISUJA na swoja liste tzw. atysemitow wszystkich
      tych, ktozy nie maja zbieznych pogladow politycznych z np. American Jewish
      Committee z Nowego Jorku.

Typowym przykladem EKSPOLATACJI i UPOLITYCZNIENIA tego tzw. "atysemityzmu" do
      BEZWZGLEDNYCH AUTORYTETOW POLOTYCZNYCH jest wlasnie wpisanie na dyzurna liste
      antysemitow jest Pana Prezesa Kongresu Poloni Amerykanskiej, Edwarda Moskala.

ŚMIERTELNIE narazil sie żydom Prezes Kongresu Poloni Amerykanskiej Edward
      Moskal, ktory napisal list otwarty w 1995 roku do polzyda prezydenta
      Kwasniwskiego, aby rzad Polski nie ugiol sie falom rozczen organizacji-KLUBOWI
      zydowskiemu o nazwie World Jewish Restitution Organization, ktora wymusila
      odszkadowania od Niemiec oraz Bankow Szwajcarskich dla Zydow.

Po wyplaceniu tych odszkodowan WJRO PRZYWŁASZCZYŁO SOBIE pieniadze WYŁUDZONE od
      niemców i szawjcarów oraz NIGDY nie wyplacili tych pieniedzy autentycznie
      poszkodowanym zyjacym jeszcze poszkodowanym Zydom.

Naczelnicy i prezesi KLUBU ZYDOWSKIEGO WJRO przywlaszczyli SOBIE milardy
      dolarow, wyplacajac tylko ZNIKOMY procent WYLUDZONYCH pieniedzy, znikomej
      garstce Zydow w wysokosci po 2.5 tysiaca dolarow.

Jesli kogos doglebnie interesuje ta sprawa niech przeczyta sobie
      publikacje "Bakierzy i zlodzeje" to sie cos dowie na ten temat wiecej:

http://www.israelshamir.net/polish/bankers.shtml

W obliczu tego zlodziejstwa zydow z Nowego Jorku, Prezes KPA Edward Moskal
      wezwal rzad Polski aby odszkodowania zydom byly wyplacone ZGODZNIE Z
      OBOWIAZUJACYM AMERYKANSKIM i MIEDZYNARODOWYM prawem tzn:

W USA pozostawiny jakikolwiek majatek BEZ TESTAMENTU przechodzi automatycznie
      na skarb panstwa i prawa do tego majatku, moze oczywiscie ubiegac sie, ALE juz
      TYLKO sadownie NAJBLIZSZA rodzina umarlego (maz, zona, dzieci, bracia,
      siostry, rodzice oraz wnuki).
      Urzad skarbowy potraca wtedy od wartosci majatku koszty procesu sadowego
      potwierdzajacego pokrwenstwo starajacego sie spadek ta droga, potracenia od
      kosztow obslugi majatku pozostawionego bez spadkobiercy oraz taki starajacy
      sie „spadkobierca” czeka latami zgodnie z prawem na zgloszenie sie innych
      czlonkow rodziny ktorym moze nalezec sie tez majatek.

Zaden majatek wg obowiazujacego prawa nie moze sie ubiegac zadana organizacja
      dla siebie, chyba ze udowodni ze w TESTAMENCIE umarlego wlascila jest
      spatkobierca.

WJRO od zadnego Zyda NIGDY nie dostala testamentu ze jest spadkobierca jego
      majatku wiec nie ma prawa byc spadkobierca.

Tak nuczal w swim liscie otwartym Edward Moskal prezydenta pol-zyda
      Kwasniewskiego, Polski Sejm i Parlament .

SPRAWA ROZCZEN ZYDOWSKICH w Polsce zostala oddalana.

Kwasniewski UGIL sie i naciskal, aby w prawie ustalic SPECJALNA klauzele, aby
      powyzsze zasady NIE obowiazywaly zydow i zeby mimo wszystko wyplacic KLUBOWI
      WJRO okolo 50 milardow dolarow „za pozostawiony majatek” pomordownych zydow w
      Polsce.

Edward Moskal ZABLOKOWAL wyplacenie tej kwoty organicaji KLUBOWI zydowskiemu
      wiec Moskal zostal najwiekszym antysemitam i zaczely sie napasci medialne na
      Polonie Amerykanska pomawiajace Polakow o nazizm i wspoludzaial w mordowniu
      zydow.

Zydzi nie dali za wygrana i przgotowali SZANTAZ maksymalny dla Polski w
      momencie jej przymowania do NATO.
      W dniu 3 lipca 1997 roku Swiatowy Kongres Zydow, American Jewish Committee,
      Jewish American Congres, World Jewish Restitution Organization itd. w USA
      zwrucił sie z APELEM- ODEZWĄ do wszystkich kongresmenów, senatorów i wszystkich
      żydow amerykanskich w administracji amerykańskiej ABY ZABLOKOWALI PRZYJĘCIE
      POLSKI do NATO, aż do momentu kiedy władze w Polsce ZGODZA sie WYPŁACĄ
      odszkodowanie w wyskosci $50 miliardów World Jewish Restitution Organization.

Wtedy to Edward Moskal zaapelowal aby WSZYSCY amerykanie polskiego pochodzenia
      pisali petycje do NIE ZYDOWSKICH Senatorow i Kongresmenow aby glosowali za
      przyjeciem Polski do struktur NATO. Na apel Moskala, Polonia katolicka wyslala
      milony petycji do urzedow roznego szczebla, a media amerykanskie w rekach
      zydowskich z cala moca szaklowaly i oczernialy Polakow za nzizm, antysemityzm i
      sprzyjanie Hitlerowi.

Rzad Polski i Polska sama nie bylaby sie w stanie obronic przed tym SZANTAZEM
      ZYDOWSKIM.

Kwasniewski sie ugiol i ZACZOL OBIECYWAC „odszkodowania i restytucje” WJRO -
      KLUBOWI zydowskiemu, ale Edward Moskal jeszcze raz napisal list otwarty w
      lipcu 1997 roku aby rzad polski respektowal prawo i rostrzygal sadownie TYLKO
      rzadania idywidualnych rozczen o KONKRETNE MAJATKI z pomininciem jakichkolwiek
      organizacji ktore od NIKOGO nie maja testamentu.

Moskal wtedy twierdzil tak: „sa chwile w zyciu gdy milczenie PRZYWODCY staje
      grzechem smiertelnym, a udawadnianie swich racji NAKAZEM, obywatelskim
      obowiazkiem moralnym, wyzwaniem kategorycznym przed ktorym NIE WOLNO
      ZDEZERTEROWAC aby nie dopuscic do porazki”.

Kwasniewski ZDEZERTEROWAL i gdyby Kongres Poloni Amerykanskiej tez
      zdezerterowal, to KLUB zydowski by sie bardzo wzbogacil a niewinni Polacy w
      kraju by byli oblozeni wielkim dlugiem.

Za obrone Polski i Polakow Edward Moskal zostal nazwany przez Zydow
      tzw. „antysemita” a Kwsaniewski przyjacielem zydow.

Po tym liscie otwartym do Polakow E. Moskala, polski Sejm uchwalił ustawe,
      ktora jest zgodna z prawem miedzynarodowym że po odszkodowania czy jakie
      kolwiek rozczenia materialne muszą zglaszać sie INDIWIDUALNIE poszkodowani a
      nie jakieś oranizacje.

Termin "antysemita" NIE MA LOGICZNEGO ZASTOSOWANIA wg. prawodastwa
      miedzynarodowego w walce politycznej, gdyz to NIE MA nic wspolnego z rasizmem.

Zwalaczanie sie doktryn politycznych nie ma tez nic wspolnego z RASIZMEM lecz
      IDEOLOGIA czy pogldami filozoficznymi, czy tez sytemem folozoficznych kryteriow
      oceny zachodzacych zjawisk.

PROSCI i NIE wyksztalceni zydzi PRZEINACZAJA ta definicje w rozny sposob, w
      celu EKSPOLOATACJI tego terminu dla osiagniecia KOZY
      • rycho7 doskonale n/t 14.10.03, 09:26
      • Gość: Jozef Swiete prawo wlasnosci a testament. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 15:16
        Kropka napisal:

> W USA pozostawiny jakikolwiek majatek BEZ TESTAMENTU przechodzi automatycznie
        > na skarb panstwa i prawa do tego majatku, moze oczywiscie ubiegac sie, ALE juz
        >
        > TYLKO sadownie NAJBLIZSZA rodzina umarlego (maz, zona, dzieci, bracia,
        > siostry, rodzice oraz wnuki).

Naprawde sadzisz, że Zydzi wiezieni do Oswiecimia czy Treblinki i paleni w piecach mieli glowe do pisania testamentow? Ty siedzisz spokojnie a pieprzysz glupoty.
        Organizacjom zydowskim nie oddalbym centa. Ale ludziom, ktorzy potracili swoje majatki, gminom zydowskim ( tak jak KK odzyskal wiecej niz mial przed wojna)
        czemu nie. Albo jest swiete prawo wlasnosci albo wracamy do komuny.
        • Gość: sp;lit Re: Swiete prawo wlasnosci a testament. IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 15.10.03, 21:58

> Kropka napisal:
          >
          > > W USA pozostawiny jakikolwiek majatek BEZ TESTAMENTU
          > przechodzi automatycznie
          > > na skarb panstwa i prawa do tego majatku, moze oczywi
          > scie ubiegac sie, ALE juz
          > >
          > > TYLKO sadownie NAJBLIZSZA rodzina umarlego (maz, zona
          > , dzieci, bracia,
          > > siostry, rodzice oraz wnuki).
          >
          > Naprawde sadzisz, że Zydzi wiezieni do Oswiecimia czy Treblinki i paleni w
          piec
          > ach mieli glowe do pisania testamentow? Ty siedzisz spokojnie a pieprzysz
          glupo
          > ty.
          > Organizacjom zydowskim nie oddalbym centa. Ale ludziom, ktorzy potracili
          swoje
          > majatki, gminom zydowskim ( tak jak KK odzyskal wiecej niz mial przed wojna)
          > czemu nie. Albo jest swiete prawo wlasnosci albo wracamy do komuny.

==============================================================================

K K , przetrwal , parafianie tez ,... Gminy bez podparcia (w glowach) to
          pusta nazwa , tytul , nic wiecej , komu oddasz ? Pretensje ? Od kogo ?
          Ludziom ktorzy potracili , ich najblizszym potomkom , ktorzy przezyli nalezy
          sie zadoscuczynnienie ... Jak najbardziej ! ,... Udowodnij pokrewienstwo ,
          zaplac za utrzymanie wlasnosci w uzytkowym stanie , amortyzacje , podatki przez
          60 lat a z reszta rob co uwazasz ,... Sprawiedliwie !
          Z organizacjami masz racje ,... Mr Burger bierze 400 tys rocznie za grzanie
          stolka w organizacji ktora stara sie o odzyskanie mienia ze Szwajcarii od lat ,
          jego zastepcy i reszta holoty niewiele mniej ,lwia czesc konfiskuje
          organizacja , nie zapominaj panow adwokatow , specjalistow miedzynarodowego
          prawa , specjalistow od szperania , donosicieli (pracownikow bankow) etc

Poszkodowani musza sie zadowolic tym co zostaje , czyli ochlapami ! Gesheft
          nie do pozazdroszczenia zwlaszcza (cala ironia) ze Zyd skubie Zyda smile

Czekam na "latke" antysemity ,... A juz jesli o tym mowa i temat postu ,...

Semici reka w gore ! Eres ??? , Maynard ??? ,... Czekam smile

• Gość: Gogol "prawo wlasnosci" KUPUJE sie teraz na bazaze i int IP: *.proxy.aol.com 15.10.03, 23:24
          internecie albo PODRABIA je mossad tak samo jak paszprty, banknoty i co tylko
          co zydom jest na KOZYSC i na REKE
        • Gość: lancet STAROZAKONNE LBY.. IP: *.telia.com 20.10.03, 16:08
          Kropka napisal:
          (...) "prawa do tego majatku, moze oczywiscie ubiegac sie, ALE juz TYLKO
          > > sadownie NAJBLIZSZA rodzina umarlego (maz, zona , dzieci, bracia, siostry,
          > > rodzice oraz wnuki).

> Naprawde sadzisz, że Zydzi wiezieni do Oswiecimia czy Treblinki i paleni w
          > piecach mieli glowe do pisania testamentow? Ty siedzisz spokojnie a pieprzysz
          > glupoty.
          > Organizacjom zydowskim nie oddalbym centa. Ale ludziom, ktorzy potracili
          > swoje majatki, gminom zydowskim ( tak jak KK odzyskal wiecej niz mial przed
          > wojna) czemu nie. Albo jest swiete prawo wlasnosci albo wracamy do komuny.
          =====================

- Ty Joziek masz leb.. "richtig" zydowski..
          Ale jako ze (tak mowia..)kij ma dwa konce, to i na zydowski leb drugi koniec
          trafia.. Zydzi - Joziek - opieraja sie o PRAWO, a PRAWO - Joziek - nie jest
          zainteresowane czy "sie mialo glowe do pisania testamentu" czy sie nie mialo
          glowy..
          - Chyba ze zrobisz wyjatek Jozik, dla.... Zydow.. - Ale to z powodu tych
          najrozniejszych - Joziek - "wyjatkow"(to taki baarzdzo delikatny eufemizm -
          Jozik - za nim kryje sie cala masa i ogrom najrozniejszych podlosci i
          dranstw), - w sposob NATURALNY, wiekszosc nabijanych w butelke ludzi na swiecie
          staje sie autentycznymi lub urojonymi(urojonymi przez Zydow) wrogami Zydow i
          Zydostwa(mylilby sie gleboko ten, ktory uwierzylby iz tzw. "antysemityzm" to
          domena Polakow a kiedys i Niemcow - niechec, nienawisc czy zlosc i oburzenie
          jest tak powszechne na swiecie Joziek, ze trzeba bylo OFICJALNEJ uchwaly ONZetu
          by zabronic NIENAWIDZIC.. Zydow - Orwell sie klania.. i Kafka.. Oni
          przewidzieli czasy kiedy za UCZUCIA,ODCZUCIA i za MYSLENIE beda karac..). I ci
          ludzie zwyczajnie w swiecie nie maja pojecia iz nienawidza SEMITOW.. gdyz oni
          tylko nie cierpia.. Zydow. Tak jak tym ktorzy nie cierpia Ruskich(w tym
          Polakom - a jakze..), nie przyjdzie nawet do glowy iz sa... ANTYSLOWIANAMI -
          sic! - Wszyscy teraz sie usmiechneli, ale wiekszosc akceptuje iz istnieje
          sztuczny twor jezykowy, sztuczne pojecie zwane "antysemityzmem"..
          - Jaki tam ze mnie "anty" i to "semita"? - a jestem tylko za tym, by kazdy
          rzadzil w swoim kraju i miedzy swoimi.. Hindus w Indiach.. Rusek w Rosji..
          Francuz we Francji.. Polak w Polsce.. Iranczyk w Iranie.. a Zyd w Izraelu.. A
          poza tym.. to nie ch wszyscy zyja jak chca.. i ile chca.. i z kim chca
          Joziek.. - Byle sie z ryjem do mnie nie pchali jak te.. kwiczace i
          chrzakajace.. - I skad tych "wlascicieli" i "spadkobiercow" sie tylu nabralo -
          do jasnej cholery! - toz ich rzneli i mordowali i Niemcy i Ruscy(chociaz ci
          ktorzy zgineli z rak sowieckich i tak na konto Niemcow lub.. Polakow poszli..),
          Umierali tez i gineli w sposob naturalny, z chorob, wypadkow.. etc - tez na
          konto Niemcow i... Polakow poszlo.. I nagle okazuje sie ze mimo iz tylu ich
          wybili, to wcale ich tak naprawde nie wybili, i jesli juz nie oni sami - to ich
          potomkowie sie miedzy zywymi objawiaja?? - Jak Fenixy z popiolow
          zmartwychwstaja Joziek? - Czy znowu za tym wszystkim Joziek, kryje sie
          kolejny.. zydowski szwindel.. Do szwindli nas przyzwyczaili - to fakt, ale nie
          zdolali tak do konca przyzwyczaic i przekonac do zmartwychstan..
          Amen - Szanowni Panstwo..
          Shalom - rebe "Palnick" i "cs137" (et consortes)

lancet
      • Gość: Lidka Czyste Antysemickie Brednie ! IP: *.zur3.speed2online.net 15.10.03, 17:59
        psychopato !

STOP !!!
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Antysemityzm 14.10.03, 18:17
      Antysemitą jest każdy kto nie cieszy się sympatią narodu wybranego
      • Gość: Zybi Re: Antysemityzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 15:59
        Kretynem nawiedzonym a zaklamanym jest kazdy oszolom z okolic RM. Tak mozemy sobie pieprzyc.
      • Gość: LH Radio ma ryja o czarnym podniebieniu !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 16:43
        Oszolomie ! Marsz na strone IEN!
    • Gość: Milosnik zydow. Re: Antysemityzm IP: *.12.14.vie.surfer.at 15.10.03, 19:55
      Zyjesz naszpikowana miloscia blizniego i nosisz glowe w chmurach.Poczekaj pare
      lat i odpowiesz sobie na to pytanie sama.Nic tak nie przekonuje jak wlasne
      doswiadczenia,skoro nie wyciagasz wnioskow z historii.Moze jej nie znasz?.W
      Twoim przypadku(trudnym i tragicznym) zalecam cierpliwosc.
    • Gość: Andrzej.A Jest Taka Książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 23:14
      Jest taka książka autorstwa Normana Finkelsteina pt. "Przedsiębiorstwo
      Holokaust".
      Zalecam przeczytanie każdemu kto chce czegoś ciekawego się dowiedzieć.
      Nie będę sam komentował tego co właśnie przeczytałem, ale uważam, że każdy kto
      zetknął się z antysemityzmem powinien to przeczytać.

Oficyna Wydawnicza Volumen
      02-942 Warszawa il.Konstancińska 3A m.59

tel.:826-05-01( to telefon do biura na ul Dynasy 2A m.3)
      • Gość: eres Re: Jest Taka Książka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.03, 00:54
        Gość portalu: Andrzej.A napisał(a):

> Jest taka książka autorstwa Normana Finkelsteina pt. "Przedsiębiorstwo
        > Holokaust".
        > Zalecam przeczytanie każdemu kto chce czegoś ciekawego się dowiedzieć.
        > Nie będę sam komentował tego co właśnie przeczytałem, ale uważam, że każdy
        kto
        > zetknął się z antysemityzmem powinien to przeczytać.

Właściwie Twoja „eureka” nie powinna dziwić, bowiem Norman Finkelstein to
        wielce interesująca postać. Na odczyty p. Normana Finkelsteina w Niemczech sale
        pękają we szwach, a wypełniają je głównie łysogłowi Parteigenossen nie-świętej
        pamięci Fuehrera Kuehne (przywódca niemieckich bojówek neonazistowskich, zmarł
        na aids) i inni neonaziści z gatunku tzw. Republikanów i NPD, a po każdej
        wypowiedzi Finkelsteina frenetycznym owacjom brunatnej gawiedzi nie ma końca.
        N.B. Finkelstein nie jest oryginałem, ma on wielu pobratymców-kłamców
        nazywających się „rewizjonistami”, jak choćby niemiecki nazista i aferzysta
        Ernst Zuendel (niebawem zostanie deportowany z Kanady do swojego niemieckiego
        Heimatlandu) czy brytyjski David Irving. Ma Finkelstein paru swoich ideowych
        kompanów także i w Polsce, a niektórzy z nich to osoby nawet wielce
        utytułowane.
        Nie trwoń więc czasu i studiuj dalej owe „dzieła”, abyś się „czegoś ciekawego
        dowiedział”. Zacznij od naszych nazistowskich kłamców-prostaczków, pobiegnij do
        najbliższego kiosku i zaopatrz się w „dzieła” Bubla i Tejkowskiego, potem
        sięgnij po książkę pt. „Tematy niebezpieczne” dr Ratajczaka. Wreszcie nie
        zapomnij o przestudiowaniu brunatnych klasyków, a zwłaszcza „Mein Kampf”
        niejakiego Adolfa Hitlera i rozlicznych arcydzieł Juliusa Streichera (tego, co
        powieszono w Norymberdze) i Josepha Goebbelsa.
        A fakt, że Norman Finkelstein jest Żydem, nie ma tu żadnego znaczenia, przecież
        komendant Żydowskiej Służby Porządkowej w warszawskim getcie, Józef Szeryński
        też był Żydem.
        • Gość: Andrzej.A Re: Jest Taka Książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 11:51
          To ciekawe bo ja takich treści jak Szanowny Pan opisuje nie zauważyłem w tej
          książce, a może czytaliśmy różne książki?
          Nie zauważyłem aby Pan wypowiedział się równie ostro na zwierzęce wręcz
          wypowiedzi niektórych innych forumowiczów a to oznacza jedno ta książka jest na
          pewno niewygodna i nie spełnia wymogów "politycznej poprawności".
          • Gość: sp;lit Re: Jest Taka Książka IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 20.10.03, 18:39
            Gość portalu: Andrzej.A napisał(a):

) To ciekawe bo ja takich treści jak Szanowny Pan opisuje nie zauważyłem w tej
            ) książce, a może czytaliśmy różne książki?
            ) Nie zauważyłem aby Pan wypowiedział się równie ostro na zwierzęce wręcz
            ) wypowiedzi niektórych innych forumowiczów a to oznacza jedno ta książka jest
            na
            )
            ) pewno niewygodna i nie spełnia wymogów "politycznej poprawności".

==============================================================================

Andrzej ,masz przyklad co czeka tych ktorzy maja czelnosc watpic w oficjalna
            wersje papki ktora syjonisci serwuja od lat ,... Rewizjonisci (pod Polakow) ,
            brunatne koszule a nawet fuhrer we wlasnej osobie ,... Kompani
            Finkelsteina ,...

I jak tu nie miec szacunku do faceta ,... "Jaj" mu nie odmowisz eres ,
            moglby facet "leciec" w Grossa , zyc spokojnie i dostatnio , ale zachcialo sie
            sukinsynowi ,... Wyszlo szylo z worka i widzimy jakimi nicmi szyty jest wasz
            antysemityzm .

Jak nam jeszcze powiesz (czy doku) kto obdarzyl antysemityzmem reszte
            ludzkosci ? , Ja sie dowiedzialem ze nam Polakom , Ruscy ,... A kto Ruskim ?
            Cholera musze pogadac z mama bo miala przekazac mi z Jej mlekiem ,... Umowcie
            sie k..wa w koncu bo jestescie patetyczni ,...

Ponizej przyklad ,... Postac patriota , produkt syjonizmu (sic)

===============================================================================

This is a unique document. It was published in Yediot Aharonot, Israel's most
            widely circulated tabloid paper, on May 31, 2002. It is the first absolutely
            sincere Israeli eye-witness testimony on what actually happened in Jenin, by
            one of those who did it and are proud of it.
            Apart from the shocking revelations, this is also a startling human document.

After publication - and in spite of it - the unit to which the man belongs
            received from the army command an official citation for outstanding service.

Please distribute this text worldwide. It may save innocent lives. Click here
            and send a link via email to someone.

--------------------------------------------------------------------------------

"I made them a stadium in the middle of the camp"
            =====================================================

By Tsadok Yeheskeli, Yediot Aharonot.

Moshe Nissim, nicknamed Kurdi Bear, the D-9 operator who became the terror of
            the Jenin refugee camp inhabitants, speaks with no censorship about his time of
            glory.

"I entered Jenin driven by madness, by desperation, I felt I have nothing to
            loose, That even if I 'get it', no big deal.

I told my wife: "If anything happens to me, at least someone will take care of
            you!".

I started my reserve service, in the worst conditions possible. Maybe this is
            why I didn't give a damn. Not about explosive charges, not about gun fire.

"My life was in deep shit for the past one and a half years. For almost half a
            year I am suspended from work as a senior inspector in the Jerusalem
            municipality.

I worked there for 17 years, till that cursed day, January the 20th, exactly my
            40th birthday, when the police came and arrested me.

They said that I and my colleagues in the inspection unit are suspected for
            being bribed by contractors and other business owners, that in fact, we are a
            corrupted bunch.

"This is a terrible injustice. I am a very friendly guy, and in this job you
            mix with people you inspect. But bribery? Me?

I am in debt for hundreds of thousands of Shekels long before all this story.
            Had I taken bribes, I would have money, but I couldn't even pay the lawyer.
            Since then I am suspended. My wife was fired as well, and I have four children
            to keep.

"This was not the first blow. A few months earlier, I was injured badly in my
            back, my wife was fired, and my son got run over and had to be operated to save
            his leg.

Today he is OK, but his big dream, and mine, that he will once be a player in
            the Beitar Jerusalem team, this dream is probably gone forever. Pity. He was
            really talented. I have already promised him to get him into the children's
            Beitar team.

"For two years, it is just one blow after another. I haven't got a cent, but I
            love people. I cannot be indifferent. Every holiday, I distribute food packages
            for the needy. The same at Passover. I ran around like crazy. And just then, I
            started getting phone calls from the guys: "Kurdi", they said, "we are all
            being recruited to do reserve service, but you are not called."

"Truth is, that I understood my commanders. Hey, I've been doing my reserves
            duty for 16 years now, and I was useless. I did nothing but make trouble.

"During my obligatory Military service(2) I was constantly sentenced to prison,
            because I refused to be a vehicle electrician. In my unit as well, in the
            bulldozer unit, I was supposed to be an electrician, but actually, I did
            nothing, just messed around. I would come to the unit, and immediately open a
            card table, open a bottle. If any officer would dare send me to guard duty, I
            would send him first. Kurdi always did his thing.

If I felt like going to a Beitar football match, or going home, no one could
            stop me. I would just start the car and go.

"Truth is, they didn't even know me. When I am given responsibility, I can act
            differently, In the "Versailles" disaster(3) I was in charge of all the
            inspection team on location. When I was seen by one of the guys of my military
            unit, he was shocked.

He said: "In the army you can't tie your shoelaces, and here you are a big
            chief!"

The truth is that when I finally decide to do something, I am one stubborn guy.
            I will go for it till the end. This time was one of those moments. What haven't
            I done for them to take me? I sent the guys to twist the battalion commander's
            arm, I phoned the company commander, I drove them mad. "I promise to work", I
            pleaded with the battalion commander. Finally, he agreed to give me a chance.

"I said to myself: "Kurdi, you can't let them down. No more running wild!".

The speaker is Moshe Nissim, AKA "Moshe Nissim Beitar Jerusalem".

In the Jenin refugee camp, he was called, over the military radio: "Kurdi Bear".

Kurdi, because this is the name he insisted on. Bear, after the D-9 he was
            driving, demolishing house after house.

There was not one soldier in Jenin that did not hear this name. Kurdi Bear was
            considered the most devoted, brave and probably the most destructive operator.

A man, that the Jenin camp inquiry committee, would want very much to have a
            word with.

For 75 hours, with no break, he sat on the huge bulldozer, charges exploding
            around him, and erased house after house.

His story, which he tells openly and with no inhibitions, is far from being a
            regular war myth. Medals, so it seems, will not be awarded for it. (Actually,
            his company was later awarded a citation for outstanding service.)

The experience

"The funny bit is, I didn't even know how to operate the D-9. I have never been
            an operator. But I begged them to give me a chance to learn.

Before we went into Shekhem (Nablus), I asked some of the guys to teach me.
            They sat with me for two hours. They taught me how to drive forwards and make a
            flat surface.

"I took it on with no problem and told them: 'That's it. Move aside and let me
            work.'.

This is what happened in Jenin as well. I have never demolished a house before,
            or even a wall. I got into the D-9 with a friend of mine, a Yemenite. I let him
            work for an hour, and then told him, 'OK. I got the idea.'

"But the real thing started the day 13 of our soldiers were killed up that
            alley in the Jenin refugee camp.

"When they brought us in, I knew that nobody wanted to work with me. They were
            afraid to be with me on the bulldozer. Not only did I have a reputation of a
            troublemaker, but also of a man who knows no fear, and they were right about
            that. I
            • Gość: Andrzej.A Re: Jest Taka Książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 23:38
              Dzięki za wsparcie, jestem jednak ciekaw co i czy wogóle odpowie eres. Ja
              osobiście uważam takich ludzi za coś w rodzaju "agenta wpływów", choć być może
              nie są nieświadomi swojej roli.
    • cs137 Do Litki i tylko do Litki (inni niech nie czytaja) 15.10.03, 23:36
      Droga Litko,
      Dobrze zrobilas, ze zalozylas ten watek tutaj. Masz przedsmak tego, co Cie moze
      czekac w Polsce, jesli zdecydujesz sie poslubic swego wybranego i jesli
      przyjdzie Wam do glowy pomysl zamieszkania w Polsce po slubie.

Ten watek daje podstawy do optymizmu, bo widac, ze u nas zyje wielu myslacych
      ludzi o sposobie myslenia przystajacym do Europy i XXI wieku. Niestety, widac
      rowniez przerazajaco liczna populacje takich, ktorzy jak ulal pasuje do wiersza
      Ignacego Krasickiego sprzed lat ponad dwustu:

"Wolnosci! Ktorej dobra nie docieka
      Gmin jarzma zwykly, nikczemny i podly...."

System sowiecki, pod ktorym kraj musial zyc tak dlugo, sprawil chyba, ze ten
      "gmin nikczemny i podly"
      • Gość: Kaja UWAGA ! Najwecej rozwodow wsrod zydow ! IP: *.proxy.aol.com 16.10.03, 00:04
        Takie sa statystyki w Ameryce!

Staystycznie 53% malzenstw sie rozpada w Ameryce i prosze sobie wyobrazic, ze
        az 19% z tych 53% przypada na ZYDOWSKA GRUPE ETNICZNA !

65% ogloszen matrymonialnych w gazetach, biurach matrymonialnych w Ameryce to
        ogloszenia ZYDOWSKIE!

Znam kilku rabinow w Ameryce i KAZDY z nich ma 3-cia lub 4-zone!

Stare ZUZYTE, ZJECHANE zony zamieniaja zydzi na nowe jak SAMOCHODY !

Nowa mlodsza "NIE ZJECHANA" zona w zydowskiej "kulturze" jest STATUTEM JEGO
        ZAMOZNOSCI !!!

Gdy sie urodzi syn splodzony przez zyda z NIE zydowki, ten zyd okresla ze to
        jest: JEJ SYN a NIE JEGO !

Zydzi sa NIE TOLERANCYJNI nie tylko innych ale TEZ DLA SIEBIE we wlasnej grupie
        etnicznej!

Zydzi PROWADZA STRASZNE INTRYGI, PODJAZDY, KLUTNIE i WOJNY we wlasnych
        RODZINACH.

Zydzi NIE MAJA SUMIENIA dla SIEBIE i INNYCH !

W kulturze zydowskiej i jezyku hebrajskim NIE MA SLOWA - S U M I E N I E !!

dlatego wsrod zydow jest najwiecej ATEISTOW, LEWAKOW, LIBERALOW, MASONOW,
        KOMUNISTOW i innych ZBOCZENCOW ETYCZNYCH, korzy nie maja ZADNEGO SYSTEMU
        WARTOSCI co jest zle i dobre, wiec lubia ogladac widowiska sportowe, ktore
        zastepuja im wiare oraz synagoge.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Do Litki i tylko do Litki (inni niech nie czy 16.10.03, 14:44
        cs137 napisała:

> > Nasz kraj jest, niestety, koszmarnie zapozniowny w stosunku do "czolowki" na
        > swiecie i to niestety nie tylko gospodarczo. Rowniez jesli chodzi o
        mentalnosc.

- to nie nasza wina ze gdy świat się rozwijał to my cierpieliśmy niewolę..

> Cale to Forum jest najlepszym dowodem, ze pewne pojecia
      • Gość: sp;lit Re: Do Litki ,... Licealne schody-podchody ,... IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 16.10.03, 20:11
        Hej , czuje sie jak kiedys pod schodami w liceum w czasach mini ,... One
        wiedzialy po co stoimy , a szczegolnie te ktorym Bozia nie pozalowala i
        obdarzyla w wyrozniajace sie "elementy rozrywkowe" ,... Te najblizej poreczy ,
        najzgrabniejsze , kokietki i te w nowych majtuniach ,... Oczywiscie "pije" do
        naglowka Twego postu ,... "Nowe majtunie" ,... I jak tu nie zajrzec

Niestety nic nowego , stare majty , schodzone juz troche i nie pierwszej
        swiezosci ,... I jak moze sie domyslasz , to mi wcale nie przeszkadza zeby Ci
        "podstawic noge",... Znowu ! Bo swolocz jestem , bo to moja natura ,...

Patrzac na szczera , odwazna kolumne-wypowiedz , na nasz polski temat
        (zawoalowane zwierzenia masochisty-Polonusa , co to tylko dobre imie , polskie
        dobro ma na mysli , zwalajac kalumnie na zapomniany system z podtekstem do
        naszych cech narodowych) i cienkie popiskiwanie polowy linijki na ich "tych
        wybranych" , tych nierozumianych , tych co caly swiat kopie ,...

Osmielam sie dorzucic swoje trzy grosze ,... Bo nigdy po "dlugiej przerwie"
        pod schodami nie cierpialem na wyrzuty sumienia i nie sklamie jak sie przyznam
        ze zamiast sumienia zjadala mnie goraczka "przyuwazenia" spodniczki bo i ja i
        ona wiedzielismy co jest grane ,...

A ze obiektywnosc nie jest mi obojetna (ani obcasmile , posluze sie pewnym
        panem , Zydem !,...Jednym z tych self-hating panow Zydow , bo
        wywody "przyszywanych" obroncow niezbyt mnie przekonuja ,... Sorry , friend smile

Na dole ;

fragment obserwacji Zyda , Wiecej (dla zainteresowanych) ponizszy link

Unwittingly, the brilliant Jewish film-maker created the fable of the Jewish
        state reborn. The founders wanted to begin their lives anew, to
        become "Israelis," another of the tribes of Palestine. They dropped Jewish
        names, dropped the Jewish language, dropped the synagogue and Talmud, and
        learned to work the land and use the gun. They were joined by many people who
        never knew their way to a synagogue in the first place. But the Jewish fate
        descended upon them all and returned them to the ghetto.

And then we began to behave according to the Jewish fate. We treat non-Jews as
        animals, assassinate their leaders, kill their children by hundreds, forbid
        them freedom of movement and worship, refuse them employment and confiscate
        their land. We shoot at churches and besiege mosques. We launder stolen cash
        for crooks from Peru or France, export torture tools to Latin American
        dictators, provide refuge for Miami mafia dons. We squeeze American, German,
        Swiss and Polish coffers. We have the highest rate of interest, four times that
        of the US, and the biggest social gap in the advanced countries. In short, we
        fulfil every expectation of an anti-Semite. We even elected a professional goy-
        killer for the Prime Minister.

The train rolled through Nathania, and I thought of the hundreds of thousands,
        maybe millions of Americans, Jews and Christian Zionists, who lobby, pray,
        support and pay … no, not for the Jewish state, built as they imagine on the
        ruins of Palestine. That would be bad enough. But the reality is worse. I
        thought of the millions of Palestinians, rotting in refugee camps and jails,
        dispossessed, expelled, – victims not of Jewish greed for land, as they
        imagine, but of something worse: of a ghost.

www.israelshamir.net/english/galileeflowersbook.html#_Toc34651849
      • Gość: inny Re: Do Litki i tylko do Litki (inni niech nie czy IP: *.icpnet.pl 19.10.03, 16:21
        Straszne, w Polsce jak ktoś mówi , że x to Żyd ! to oznacza mentalność no tego
        co to w spodnie chce zaglądać i mogiłę obejrzeć ! to ci dopiero mentalalność .
        Przecie należy zaglądac do kasy takiego, a nie spodni !
    • Gość: KaziukPodgladacz litka, jak cie ZJEZDZI na starego GRATA bedziesz IP: *.proxy.aol.com 16.10.03, 00:30
      zlomowana JAK STARY SMOCHOD na zlomowisko za pare szekli, albo wyrzucona jak
      STARE ZDARTE TREPY lub ROZWALONE LAPCIE do smietnika. Obojetnie. W Kanadzie.
      Izraelu jak cie wczesniej nie wysadza. W USA mozesz zostac starym GRATEM juz po
      2 latach .... itd.

A czy ten zyd to rabin, ortodx z pejsami czy komunista, atesta, lewak czy tez
      ateista obrzezany ?
      • Gość: GK Kaziuk. Piszesz o swoim doswiadczeniu? IP: *.netlandia.pl 16.10.03, 22:11
        Gość portalu: KaziukPodgladacz napisał(a):

> zlomowana JAK STARY SMOCHOD na zlomowisko za pare
        szekli, albo wyrzucona jak
        > STARE ZDARTE TREPY lub ROZWALONE LAPCIE do smietnika.
        Obojetnie. W Kanadzie.
        > Izraelu jak cie wczesniej nie wysadza. W USA mozesz
        zostac starym GRATEM juz po
        >
        > 2 latach .... itd.

Wyrzuciles swoja zone na zlom czy ona Ciebie wyrzucila.
        Ty masz mozg obrzezany z szarych komorek. Nic Ci juz nie
        pomoze. Bedziesz rzezil tymi plwocinami do konca zycia.
        I nigdy nie zrozumiesz dlaczego Pan Bog pokaral Ciebie.
        • Gość: sp;lit Re: Kaziuk. Piszesz o swoim doswiadczeniu? IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 16.10.03, 23:31
          Ktos go "bzyknal" ,... Nie na drobne ,... Ona jego ? smile Stad ta zolc !smile
    • Gość: Mosze No przestan ...doprawdy nie wiesz...? IP: *.bb.netvision.net.il 16.10.03, 14:12
      Powiedz od kiedy jestes na naszym swiecie, ze dopiero teraz masz jakies
      odkrycie...przecie nie bylas na ksiezycu...
      • Gość: litka włos się jeży IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 21:41
        Dopiero teraz mogłam zajrzeć na forum i aż spuchłam widząc, jak spuchł mój
        post. szczerze mówiąc, to mi niedobrze od was. No, nie od wszystkich, ale od
        większości. Mój chłopak jest taki jak każdy inny człowiek. Co mam więcej
        powiedzieć? Jest taki jak inny człowiek. Nie znam się na rasowych
        subtelnościach, i gdyby sam mi nie powiedział, to może bym nawet nie wiedziała,
        że jest Żydem. Teraz robi doktorat w Stanach. Lubimy te same wiersze. Lubimy
        Goedla. Lubimy oglądać brzozy jesienią. To banały , co ja piszę, ale próbuję
        się jakoś bronić przed wami. Żal mi tych, którzy muszą nosić w sobie taką
        okropną nienawiść, pozbawioną jakichkolwiek podstaw. I jestem pewna, że gdyby
        ktokolwiek z was dowiedział się raptem, że waszym dziadkiem był jakiś bogaty
        Żyd, pierwsi byście polecieli w kolejkę po odszkodowanie.
        • cs137 Litko! 16.10.03, 22:54
          Dobrze wybrałaś, dziewczyno. My tutaj w Stanach byle kogo na Ph.D. graduate
          program nie przyjmujemy, wiec jak Twój chłopak robi tutaj doktorat, to znaczy,
          że ma w głowie
          • Gość: sp;lit Re: Litko! IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 16.10.03, 23:20
            Czasem doslownie blyskasz i to ulicznym intelektem (street smart) szkoda
            tylko ze nieczesto ,... Tym razem mycka z glowy , my friend

Najlepiej do niego doszlusuj ,... A ja dodam ,... Nie siedz w "garach" ,
            ============================
            ucz sie tez ,... Zbyt wiele przypadkow , ze ona pracowala na jego wyksztalcenie
            a jak przyszlo zbierac plony to zostala "na lodzie" ,... O kilka latek starsza .
        • Gość: sp;lit Re: włos się jeży IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 16.10.03, 22:58
          Dalbym ci phone # do kolezanki na Long Island , NY ,... Ona tez sie
          zakochala , wzieli slub (po cichu) dwoch pieknych synow , ktorych babcia nie
          raczyla odwiedzic w szpitalu jak sie urodzili ,... Kilka lat to ciagnela , on
          tez i wiem ze chcial ,... Mama widywala syna po cichu , wnuczkow nigdy nie
          zaakceptowala ,... Atmoswera wykonczyla ich malzenstwo ,... Jego mama , jego
          siostry ,... Dzis zyja osobno (zaznaczylem ze porzadny chlop , ale bez jaj) ,
          On zostawil dom , splaca mortgage , odwiedza i placi na dzieci ,... Jego
          rodzina nawet nie wie jak sie nazywaja i nie chca wiedziec ,... Goje !

Zycze duzo szczescia ,... Bedzie ci potrzebne !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka