Dodaj do ulubionych

Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci

17.03.09, 16:12
Powojenne losy były poplątane.
W Newsweeku 12/2009 można przeczytać artykuł o operatorze Jerzym Lipmanie (to on robił zdjęcia m.in. do filmów Kanał, Lotna, Nóż w wodzie, Zezowate szczęście, i innych).
Cały artykuł dostępny jest w papierowym wydaniu Newsweeka, fragmenty dostępne są:
www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/1070/zycie-jak-film,37456,1
"getto, ale Lipman zdołał uciec wraz z przyjacielem. Z lipnymi dokumentami schronili się w burdelu na Chmielnej. Tam znaleźli ich policjanci, lecz choć wiedzieli, że są Żydami, puścili wolno.
(...)
W 1945 r został skazany na karę śmierci (...), za to, że marcu tego roku wraz z dwoma kolegami napadł na małżeństwo Mierzjewskich z warszawskiej Pragi, żeby ukraść motocykl. Napastnicy podali się za pracowników UB. Kiedy podstęp się nie powiódł, Lipman zaczął okładać kobietę pistoletem, a uciekając strzelał do milicjanta i właściciela maotocykla."
Obserwuj wątek
    • matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 17:29
      Kto by się po januszu z dwójką spodziewał pochwały dla Zyda? - są tacy?
      Okazuje się, ze Żyd mógł byc twórcą polskiej szkoły operatorskiej a przecież
      powinien byc twórcą zydowskiej szkoły operatorskiej, prawda?
      Obawiam się, że niewiele nicków z tego specyficznego forum poprze twój zamiar
      pokazania Żyda w dobrym świetle. Obym sie mylił wink
      • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 17:53
        matelot napisał:

> Kto by się po januszu z dwójką spodziewał pochwały dla Zyda? - są tacy?

Skąd się biorą takie idiotyczne skojarzenia jak zaprezentowane powyżej?
        Cały czas piszę na tym formu, że Żydzi, Polacy, Rosjanie, Anglicy i wszystkie inne nacje składają się ze zwykłych ludzi. I wszędzie są ludzie wybitni, przeciętni i szuje.
        Trzeba być kretynem, aby nie widzieć wspaniałych Żydów tak samo jak trzeba być kretynem, aby nie widziec wspaniałych Polaków.

Pisałem również jak bardzo nie zgadzm się z "kibolskim" podziałem jaki wprowadza na tym forum grupa w której bardzo aktywnie udzielają się Dana, Absztyfikant i inni.

Za cytowanie Szewacha Weissa i pochwałę jego postawy, budowania porozumienia między Żydami i Polakami, zostałem zaatakowany solidarnie przez całą "sforę" kiboli.

> Okazuje się, ze Żyd mógł byc twórcą polskiej szkoły operatorskiej a przecież
        > powinien byc twórcą zydowskiej szkoły operatorskiej, prawda?

Nie prawda. Tylko chore yumysły mogą w ten sposób dzielić. I na tym forum próbują takie podziały budować.

> Obawiam się, że niewiele nicków z tego specyficznego forum poprze twój zamiar
        > pokazania Żyda w dobrym świetle. Obym sie mylił wink

Pewnie się mylisz.

Ale w tym poście chciałem także zwrócić uwagę na pokrętnnosć losów. Lipman nie był postacią kryształową. Bandycki napad za który został skazany w 1945 czy późniejsza współpraca z SB wyraźnie to potwierdzają.
        Tak przy okazji - Gross w swojej książce wszystkie napady na Żydów, także bandyckie, zakwalifikował jako działania antysemickie.
        Czy w takim razie napad Lipmana był działanie antypolskim (czy może jednak "zwykłym" bandyckim napadem)?
        • absztyfikant Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 17:56
          Nie klam, nie zostales zaatakowany za cytowanie Weissa. Swietnie pamietam tamten watek. Jeszcze ci mase roznych artykulow, ktore Wiess popelnil, podeslalem wtedy. Fakt, troche ironizowalem, bo odnioslem wrazenie, ze chcesz mu stawiac pomnik.
          • janusz2_ Szewach 17.03.09, 18:04
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=87884821&a=88347813
            "Re: Szewach Weiss - człowiek godny szacunku
            Autor: janusz2_ 10.12.08, 02:29
            Dodaj do ulubionych Skasujcie
            Odpowiedz cytując Odpowiedz
            Szewach Weiss jest mądrym i prawym człowiekiem - i właśnie dlatego
            osobniki typu pozarskiego alergicznie wręcz reagują na jego
            wypowiedzi.
            Kasowanie wątków zawierających zacytowane wypowiedzi Szewacha
            Weissa jest charakterystycznym i czytelnym zachowaniem"

Dla "poszukiwaczy" - wątki są do znalezienia w wyszukiwarce.
            • dana33 oh oh oh, jak sie wzruszylam.... 17.03.09, 18:22
              januszek nic, tylko pokazuje na szlachetnych zydow....

nie chce mi sie liczyc tych szlachetnych polakow, co to ograbiali i
              mordowali zydow juz po wojnie... nu, kara smierci byla wydawana
              czasmi na nich tez, ale rzadko kiedy wykonywana....

moze jutro otworzysz watek o polskiej nacji, ktora, jak nas
              zawiadomiles, sklada sie jak i inne nacje, "z ludzi wybitnych,
              przecietnych i szuji"? tu dales przyklad na szuje zydowska....
              to jutro na szuje polska... zeby wiesz, nie robic idiotycznych
              podzialow....
              aaa, jestem przekonana, ze napad lipmana mial wyrazne dzialanie
              antypolskie.... nie ma mowy o zwyklym napadzie bandyckim...

a 3 i 4 dnia otworz watki o wybitnym polaku i wybitnym zydzie...
              bedzie napewno bardzo interesujace....
              • janusz2_ Re: oh oh oh, jak sie wzruszylam.... 17.03.09, 18:28
                dana33 napisała:

> januszek nic, tylko pokazuje na szlachetnych zydow....
                ...(i reszta bełkotu danuśki)

Danuśka, jakaś ty żałosna...
                • dana33 Re: oh oh oh, jak sie wzruszylam.... 17.03.09, 18:50
                  dlaczego ja??? nie myslisz, ze to ty zalosny, zakladajac taki watek?
                  ja ci tylko odpowiedzialam...
                  moja propozycja nowych watkow nie podoba ci sie?
                  dlaczego nie jestem zdziwiona? smile
                  • janusz2_ Re: oh oh oh, jak sie wzruszylam.... 17.03.09, 18:56
                    dana33 napisała:

> dlaczego ja??? nie myslisz, ze to ty zalosny, zakladajac taki
                    > watek?
                    No to już wiemy, co o sobie wzajemnie myślimy.

> ja ci tylko odpowiedzialam...
                    Nie zauważyłemsmile

> moja propozycja nowych watkow nie podoba ci sie?
                    > dlaczego nie jestem zdziwiona? smile
                    To, że jesteś żałosna już ci napisałem, więc nie będę się powtarzałsmile
                    • dana33 Re: oh oh oh, jak sie wzruszylam.... 17.03.09, 18:58
                      nu widzisz, januszku, jak malo rozumiesz.... nawet nie zauwazyles,
                      ze ci odpowiedzialam...
                      a ze wywolales wprost zachwyt tym twoim watkiem, to zauwazyles?
                      dlatego wlasnie jestes zalosny.... bo takie watki zakladasz...
                      teraz doszlo, czy ciagle jeszcze nie?
                      • janusz2_ Re: oh oh oh, jak sie wzruszylam.... 17.03.09, 18:59
                        dana33 napisała:
                        > [...]

Też cie pozdrawiamsmile
                      • sz0k Re: oh oh oh, jak sie wzruszylam.... 17.03.09, 20:29
                        dana33 napisała:

> dlatego wlasnie jestes zalosny.... bo takie watki zakladasz...
                        > teraz doszlo, czy ciagle jeszcze nie?

A dlaczego nie wolno "takich" ("takich" czyli jakich właściwie?) wątków zakładać?
              • sz0k dana potrafisz na to odpowiedzieć? 17.03.09, 20:28
                janusz2_ napisał:

> Tak przy okazji - Gross w swojej książce wszystkie napady na Żydów, także bandy
                > ckie, zakwalifikował jako działania antysemickie.
                > Czy w takim razie napad Lipmana był działanie antypolskim (czy może jednak "zwy
                > kłym" bandyckim napadem)?
                • dana33 Re: dana potrafisz na to odpowiedzieć? 17.03.09, 21:15
                  sz0ku.... ja cie nie tracam, i ty mnie tez nie tracaj...
                  a jak cie interesuje, to przeczytaj uwaznie moje posty do januszka..
                  • sz0k Re: dana potrafisz na to odpowiedzieć? 17.03.09, 22:34
                    dana33 napisała:

> sz0ku.... ja cie nie tracam, i ty mnie tez nie tracaj...

Czyli zadawanie niewygodnych pytań jest trącaniem, OK. Ale następnym razem
                    powiedz wprost, że nie potrafisz/boisz się/wstydzisz się odpowiedzieć, a nie
                    kręcisz.

> a jak cie interesuje, to przeczytaj uwaznie moje posty do januszka..

Czytałem, brak jakiejkolwiek konkretnej odpowiedzi na te pytania. Inaczej bym
                    nie pytał.

PS. Możesz mnie "trącać" do woli. Marne stanowisz wyzwanie, ale z braku laku...
            • absztyfikant Re: Szewach 17.03.09, 18:24
              To nie jest ten watek!
              • janusz2_ Re: Szewach 17.03.09, 18:27
                absztyfikant napisał:

> To nie jest ten watek!
                >

To sobie znajdź ten, który ci odpowiada.
                Tak jak napisałem w poprzednim poście:
                "Dla "poszukiwaczy" - wątki są do znalezienia w wyszukiwarce"
                • absztyfikant Re: Szewach 17.03.09, 22:23
                  To ty znajdz, bo o cos mnie oskarzyles, wiec teraz udowodnij. A jesli tego nie
                  zrobisz, to okazesz sie klamca i tchorzem. Czekam, Yalla!
                  • janusz2_ Re: Szewach 17.03.09, 22:28
                    absztyfikant napisał:

> To ty znajdz, bo o cos mnie oskarzyles, wiec teraz udowodnij.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=92821019&a=92825401
                    "Za cytowanie Szewacha Weissa i pochwałę jego postawy, budowania porozumienia między Żydami i Polakami, zostałem zaatakowany solidarnie przez całą "sforę" kiboli."

Gratuluję samoocenysmile
                    • absztyfikant wymieniles moj nick khujku 17.03.09, 22:31

Pisałem również jak bardzo nie zgadzm się z "kibolskim" podziałem jaki wprowadza
                      na tym forum grupa w której bardzo aktywnie udzielają się Dana, Absztyfikant i
                      inni.
                      • janusz2_ Re: wymieniles moj nick khujku 17.03.09, 22:35
                        Re: wymieniles moj nick khujku
                        absztyfikant napisał:

>
                        > Pisałem również jak bardzo nie zgadzm się z "kibolskim" podziałem jaki wprowadz
                        > a
                        > na tym forum grupa w której bardzo aktywnie udzielają się Dana, Absztyfikant i
                        > inni.
                        >

Cham z ciebie wychodzi. I khujek właśniesmile
                        • absztyfikant Re: wymieniles moj nick khujku 17.03.09, 22:38
                          Jestem chamem, ale ty jestes tchorzem i klamca.
                          • janusz2_ Re: wymieniles moj nick khujku 17.03.09, 22:41
                            absztyfikant napisał:

> Jestem chamem, ale ty jestes tchorzem i klamca.

Absztyfikant, to że uważam cie za chama i prostaka nie spowodowało, żebym wyzywał cie od khujków czy qtasówsmile

Możessobie wypisywać pierdoły takie jakie chcesz (np. "jesteś tchórzem i kłamcą").
                            Opinie takiego osobnika jak ty naprawdę mnie nie obchodzą.
        • matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 18:35
          Zacytuję w całości z twojego linka:
          'Bohater wojenny i wybitny artysta, czołowy twórca polskiej szkoły filmowej. A
          może kłamca, donosiciel i bandyta? Legendarny operator Jerzy Lipman był każdym
          po trosze.

Na polską historię patrzymy jego oczami. Powstanie Warszawskie – sceny z
          „Kanału”; kampania wrześniowa – sekwencja szarży kawalerii na niemieckie czołgi
          z „Lotnej”. Do tych filmów zdjęcia robił Jerzy Lipman. „Jeślibym powiedział, że
          Lipman dał początek polskiej szkole operatorskiej, to myślę, że nie ma w tym
          przesady” – napisał o nim Jerzy Kawalerowicz. „Wszystko, na co spojrzał,
          przekształcał w wyraziste obrazy” – dorzuca Andrzej Wajda. „Stał się w pewnym
          sensie moim mentorem” – dodaje we wspomnieniu wymownie zatytułowanym „To był
          naprawdę as” Roman Polański. Wśród filmów Lipmana znajdujemy m.in.: „Prawdziwy
          koniec wielkiej wojny” zrealizowany z Jerzym Kawalerowiczem, „Zezowate
          szczęście” z Andrzejem Munkiem, „Pana Wołodyjowskiego” z Jerzym Hoffmanem, „Ósmy
          dzień tygodnia” z Aleksandrem Fordem. Tak, to był naprawdę as – chciałoby się
          powtórzyć za Polańskim.

Do końca lat 60. był wszędzie tam, gdzie w polskim kinie działo się coś ważnego.
          A do tego miał fascynującą biografię, która stała się znana publicznie kilka lat
          temu za sprawą książki „Zdjęcia: Jerzy Lipman” (z której pochodzą powyższe
          cytaty). „Czy to możliwe, by polski Żyd z Wołomina podczas okupacji wędrował po
          Europie w niemieckim mundurze? By rozbrajał żołnierzy Osi, zdobywając broń dla
          polskiego podziemia, i by przez pomyłkę został odznaczony przez Niemców za
          odwagę? Tak, to wszystko zdarzyło się naprawdę. Zdarzyło się Jerzemu Lipmanowi
          (1922-1983). Po wojnie Lipman został wybitnym operatorem filmowym” – pisał Jacek
          Szczerba w „Gazecie Wyborczej”.'

Jak mozna przeczytac sa tu same superlatywy. Nie jestem fanem twojej twórczosci
          tu na forum, ale zapamietałem ciebie jako osobe o nieco skrzywionym
          obiektywixmie jesli chodzi o stosunki polsko zydowskie.
          I wcale nie z tego powodu napisałem to co napisałem. Uzyłem prostej manipulacji
          abyś przyznał, ze wcale ci nie chodziło o polska szkołe operatorską a o kradziez
          motocykla. Zwróc jednak uwagę na chwalebne w tym epizodzie podszywania sie pod
          UB co mogło spowodować brak społecznego zaufania do tej instytucji (ironizuję).
          Trudno natomiast odnosić się do czegoś czego w linkowanym tekscie nie ma.
          • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 18:47
            matelot napisał:

> I wcale nie z tego powodu napisałem to co napisałem. Uzyłem
            > prostej manipulacji abyś przyznał, ze wcale ci nie chodziło o
            > polska szkołe operatorską a o kradzie z motocykla.

Przecież właśnie fragment o kradzieży motocykla zawarłem w moim poscie. Ba, nawet go "pracowicie" przepisałem z wydania papierowego.
            Jak łatwo się domysleć zrobiłem to po to, aby zwrócić na niego uwagę.
            Twoja "manipulacja" wydaje mi się więc zbędna, ale cieszę się, że się trudziłeśsmile

> tu na forum, ale zapamietałem ciebie jako osobe o nieco
            > skrzywionym obiektywixmie jesli chodzi o stosunki polsko
            > zydowskie.

"Skrzywiony obiektywizm" to jak "jesiotr drugiej świeżości".
            Faktycznie - uważam że Polacy i Żydzi są sobie równi, a nie, że jedni górują nad drugimi.
            Rozumiem, że dla niektórych może to być "skrzywiony obiektywizm".
            • matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 20:07
              Przynajmniej co do jednego się zgadzamy.

> Faktycznie - uważam że Polacy i Żydzi są sobie równi, a nie, że jedni górują na
              > d drugimi.

Niemniej wciąż zastanawiam się nad intencjami, które ci przyswiecały, kiedy
              postanowiłes zamieścic ten watek. Napiszesz cos o tym?
              • dana33 Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 20:25
                za duzo wymagasz od niego matelot... smile
                zreszta wiemy dlaczego... smile
                • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 20:34
                  dana33 napisała:

> za duzo wymagasz od niego matelot... smile
                  > zreszta wiemy dlaczego... smile

Jak zwykle cie pozdrawiamsmile
              • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 20:33
                matelot napisał:

> Przynajmniej co do jednego się zgadzamy.
                >
                > > Faktycznie - uważam że Polacy i Żydzi są sobie równi, a nie, że
                > > jedni górują nad drugimi.

To zawsze jest cośsmile

>
                > Niemniej wciąż zastanawiam się nad intencjami, które ci
                > przyswiecały, kiedy postanowiłes zamieścic ten watek. Napiszesz
                > cos o tym?

Napiszę. Ale zanim to zrobię, napisz proszę, jak Ty zinterpretowałeś sobie przekaz, wynikający z umieszczenia przeze mnie tego wątku.
                • matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 21:12
                  No nie, byłem z moim pytaniem pierwszy.
                  • dana33 Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 21:18
                    typowe dla januszka.... juz to probowal ze mna...
                    "napisze, napisze, ale najpierw ty".....
                    nu, na tym wlasnie polegaja jego manipulacyjki... nie chce sam
                    odpowiedziec, wiec "tworzy" dyskusje...
                    zreszta jest tu paru takich, co tak probuje... smile
                    • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 21:25
                      dana33 napisała:

> [...]

Danuśka, też cie pozdrawiamsmile
                  • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 21:32
                    matelot napisał:

> No nie, byłem z moim pytaniem pierwszy.

Byłeś - zgadzam się.
                    Ponieważ informacja zwrotna o interpretacji od Ciebie jest dla mnie istotna, dlatego o nią proszę.
                    pl.wikipedia.org/wiki/Komunikacja_interpersonalna#Model_komunikacji_dwustronnej
                    Naprawdę w mojej prośbie nie ma żadnej "pułapki" smile
                    Szczególnie, że o moich intencjach dość wyraźnie już napisałem i gdy będę Ci odpowiadał zacytuję fragment jednego z moich postów i dodam kilka słów komentarza.
                    • matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 21:57
                      Powieś sobie te ramki nad łózkiem. Dziekuję za rozmowe.
                      • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:01
                        matelot napisał:

> Powieś sobie te ramki nad łózkiem.
                        I po co takie ...
                        Oczekujesz, żebym tobie też zaproponował, abyś sobie coś powiesił nad łóżkiem?

> Dziekuję za rozmowe.
                        Ależ proszę.

Rozumiem, że z jakiś przyczyn nie chcesz napisać o swojej interpretacji?
                        • matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:05
                          Pytałem o motywację a ty o interpretacji. Własciwie już wszystko w tym watku
                          zostało napisane. Byłem ciekaw jaki imperatyw kategoryczny nakazał ci otwarcie
                          dyskusji o Lipmanie. Szukasz jednak uników aby wprost odpowiedziec. O czym zatem
                          chciałbys jeszcze pisac?
                          • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:08
                            matelot napisał:

> Pytałem o motywację a ty o interpretacji.

Pytałes o intencję
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=92821019&a=92831478
                            "Niemniej wciąż zastanawiam się nad intencjami, które ci przyswiecały, kiedy postanowiłes zamieścic ten watek. Napiszesz cos o tym?"

• matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:15
                              Teraz dzielisz włos na czworo. Intencja, zamiar, zamysł; cel, motyw działania;
                              myśl przewodnia, chęć, pragnienie - jak widzisz sa to wyrażenia bliskoznaczne.
                              Rozpocznij teraz dyskusję o znaczeniu wyrazów. Zawsze to łatwiej niz napisać o
                              intencjach czy motywach swojego działania.
                              • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:19
                                matelot napisał:

> Teraz dzielisz włos na czworo. Intencja, zamiar, zamysł; cel, motyw działania;
                                > myśl przewodnia, chęć, pragnienie - jak widzisz sa to wyrażenia bliskoznaczne.

Właśnie dlatego podesłałem ci model komunikacji dwustronnej.
                                Sam widzisz, jakie to istotnesmile

> Rozpocznij teraz dyskusję o znaczeniu wyrazów. Zawsze to łatwiej niz napisać o
                                > intencjach czy motywach swojego działania.

Przecież wielokrotnie pisałem, że napiszę o intencjach gdy tylko ty napiszesz o interpretacji.
                                Ba, nawet napisałem, że
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=92821019&a=92836544
                                "o moich intencjach dość wyraźnie już napisałem i gdy będę Ci odpowiadał zacytuję fragment jednego z moich postów i dodam kilka słów komentarza"
                                • matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:20
                                  Nudzisz. Cześć.
                                  • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:22
                                    matelot napisał:

> Nudzisz. Cześć.

Zawsze mnie dziwi brak odwagi cywilnej dyskutantów na forum.
                                    • dana33 Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:32
                                      a ja sie zawsze dziwie, januszku, jak to wy sie nie wstydzicie
                                      odwracac kota ogonem...
                                      to nie pierwszy raz, jak ty nie chcesz odpowiedziec na pytania
                                      piszac "odpowiedz ty pierwszy"....
                                      cusik brakuje czesto odwagi cywilnej u ciebie... zreszta nie tylko u
                                      ciebie...
                                      manipulant jestes.... ale slaby....
                                      • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 17.03.09, 22:36
                                        dana33 napisała:

> [...]

Ja także cie danuśka pozdrawiam
                                    • matelot Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 18.03.09, 00:00
                                      Masz elementarną wiedzę o odwadze? -
                                      nie, to nie jest kwestia odwagi. Po prostu mnie znudziłes i nie mam ochoty dalej
                                      sie toba bawic. smile
                                      • janusz2_ Re: Lipman - skazany po wojnie na karę śmierci 18.03.09, 00:07
                                        matelot napisał:

> Masz elementarną wiedzę o odwadze? -
                                        > nie, to nie jest kwestia odwagi. Po prostu mnie znudziłes i nie
                                        > mam ochoty dalej sie toba bawic. smile

Na pewno łatwej jest napisać coś takiego niż przyznać się do braku odwagismile
                                        Ja jednak pozostanę przy swojej interpretacji przyczyn zakończenia przez ciebie rozmowysmile
    • polski_francuz Losy byly poplatane 17.03.09, 20:13
      chyba tak je mozna podsumowac.

Kilka uwag sie nasuwa. Lipman mial szczescie, ze nie byl "Czech"; Czech to
      znaczylo tyle co wyglad jak trzech Zydow.

A po wojnie byla wlasnie inna wojna: o wladze ludowa, o wolna Ukraine, miedzy
      innymi...trudno w takich niestabilnych czasach kogos oceniac. Trzeba bylo
      przezyc. I jakos sie Lipmanowi udalo.

PF
      • matelot Re: Losy byly poplatane 17.03.09, 20:31
        W każdym razie mozna o Lipmanie napisać tylko jedno - to wybitna jednostka, w
        ocenie której nawet epizod z motocyklem nie może zaszkodzic.
        • polski_francuz Re: Losy byly poplatane 17.03.09, 20:34
          No coz tak dobrze go nie znalem. Ale te filmy, polska szkola filmowa sa naszym
          bogactwem kulturalnym. A Lipman bym chyba jednym ze wspoltworcow.

PF
        • janusz2_ Re: Losy byly poplatane 17.03.09, 20:36
          matelot napisał:

> W każdym razie mozna o Lipmanie napisać tylko jedno - to wybitna jednostka, w
          > ocenie której nawet epizod z motocyklem nie może zaszkodzic.

Gdyby zasądzona kara śmierci nie została złagodzona "ze względu na wojenne zasługi" tylko wykonana, to jednak "epizod z motocyklem" bardzo by zaszkodził.
          • dana33 Re: Losy byly poplatane 17.03.09, 21:20
            niektorych oskarzonych o mord w jedwabnem nawet nie skazano... tez
            nic im nie zaszkodzilo, nie januszku?
            • polski_francuz Re: Losy byly poplatane 17.03.09, 21:22
              I jeszcze zadnego winnego mordow w Gazie. Myslisz, ze to nastapi? Twoja rodzina
              jest w to zamieszana?

PF
              • dana33 Re: Losy byly poplatane 17.03.09, 22:25
                tys taki durnowaty, francuzik, ze az litosc bierze...
            • aaki podobnie jak i morela 17.03.09, 21:23
            • janusz2_ Re: Losy byly poplatane 17.03.09, 21:34
              dana33 napisała:

> niektorych oskarzonych o mord w jedwabnem nawet nie skazano... tez
              > nic im nie zaszkodzilo, nie januszku?

A gdzie ja napisałem, że to dobrze?
              W przeciwieństwie do ciebie uważam, ze zbrodnia jest zbrodnią niezależnie od tego kto ją popełnił (Polak, Żyd, Niemiec, itd.)

Ciekawe więc, dlaczego tak się miotasz?
              • polski_francuz Dlaczego 17.03.09, 21:39
                sie miota?

Zostala sama. I ma dosc duzo takich, ktorzy mysla inaczej.

Panikuje troche.

PF
                • janusz2_ Re: Dlaczego 17.03.09, 22:14
                  polski_francuz napisał:

> sie miota?
                  >
                  > Zostala sama. I ma dosc duzo takich, ktorzy mysla inaczej.
                  >
                  > Panikuje troche.

Zdązyłem już danuśkę poznać od jak najgorszej strony, dlatego obawiam się, że to również może być jedne z powodów.
                  • dana33 Re: Dlaczego 17.03.09, 22:28
                    nie obawiaj sie januszku.... i nie zaczynaj byc rozdetkiem, jak
                    francuzik, bo pojecia o mnie nie masz...
                    • janusz2_ Re: Dlaczego 17.03.09, 22:30
                      dana33 napisała:

> [...]

Też cie danuśka pozdrawiam.

• dana33 Re: Dlaczego 17.03.09, 22:26
                  rozdetek....
                  ja zawsze sama... i nigdy nie panikuje...
                  tymczasem dzisiaj caly dzien dostajesz ty w dupsko, i to niezle..
                  spieprzaj...
                  • polski_francuz Zosia samosia 17.03.09, 22:35
                    "ja zawsze sama".

Mialem okazje dzisiaj rozmawiac z grupa mowiaca jednym i zlosliwie-obrazliwym
                    glosem: maruder, off-nick, absztyfikant, belgijska i ty.

Czemu wiec klamiesz?

PF
                    • dana33 Re: Zosia samosia 17.03.09, 22:41
                      ja nie klamie, francuziku.... to ty robisz doskonale...
                      sama, bo to co inni pisza, to nie pod mojego dyktando... po prostu
                      ludzie myslacy czytaja ciebie i widza to, co ja widze... i nawet ci
                      co nie pisza, widza tez to samo, co ja widze...
                      a ja widze rozdetka francuskiego, tchorza pospolitego, manipulanta i
                      antysemite...
                      • absztyfikant Re: Zosia samosia 17.03.09, 22:42
                        I nudziarza.
                        • polski_francuz Prawie slusznie 17.03.09, 22:46
                          "I nudziarza."

I nudziare

PF
                          • dana33 Re: Prawie slusznie 17.03.09, 22:53
                            ales ty durny, rozdetek...
                      • janusz2_ Re: Zosia samosia 17.03.09, 22:44
                        dana33 napisała:

> ja nie klamie, francuziku.... to ty robisz doskonale...
                        > sama, bo to co inni pisza, to nie pod mojego dyktando...

Ale za to danuśka pisząc zwraca sie do wyimaginowanych "onych":
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=92664883&a=92668366
                        "odwagi nie macie za grosz...
                        bezsilni jetescie zupelnie...
                        nu podskakujcie dalej, bo to jedyne, co mozecie w tej sytuacji
                        zrobic..."
                        • dana33 Re: Zosia samosia 17.03.09, 22:50
                          a co ci januszku tu nie pasuje?
                          • janusz2_ Re: Zosia samosia 17.03.09, 22:54
                            dana33 napisała:

> a co ci januszku tu nie pasuje?

A co ja z WAMI, danuśka będę rozmawiał, jak WY tak prostej rzeczy nie rozumiecie?

Dlatego, jak zwykle, pozdrawiam cie danuśkasmile
                      • polski_francuz Re: Zosia samosia 17.03.09, 22:45
                        "to nie pod mojego dyktando"

hm

"ludzie myslacy"

hm, hm

"rozdetka francuskiego, tchorza pospolitego, manipulanta i anytysemite."

Hm, hm, hm.

I to ja jestem tym wulgarnymsmile

PF

• dana33 Re: Zosia samosia 17.03.09, 22:52
                          oczywiscie, ze ty....
                          i wyobraz sobie, ze to fakt.....
                          jak napisze do ciebie szmaciarzu, to wtedy bedziesz mogl powiedziec
                          o mnie ze jestem wulgarna...
                          cusik jednak zrozumienie slow u ciebie nie takie dobre...
    • belgijska Tylko "gazety" ... zalosne.... 17.03.09, 23:39

www.amazon.fr/Souvenirs-obscurs-juif-polonais-France/dp/2020371766
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka