06.05.12, 14:58
Witam.
Od jakiegoś roku cierpię na dolegliwości trawienne. Raz dokuczają mi zaparcia, a drugim razem mam biegunki. Od samego rana wszystko lata mi w brzuchu i wydaje dziwne odgłosy. Miałam robione usg, pasożyty, mocz, badania krwi. Wszystkie były prawidłowe. Dostałam skierowanie do szpitala, czy konieczna jest ta wizyta? Czy to po prostu ibs?
Obserwuj wątek
    • daisy75 Re: ibs? 06.05.12, 21:18
      Tak, konieczna jest wizyta w szpitalu. Ciesz sie, ze dostalas skierowanie i skorzystaj z tego :)
    • blue_malinkaaa Re: ibs? 07.05.12, 14:53
      Moi zdaniem to jakaś przesada z tym szpitalem,masz zaparcia,biegunki i pewnie burczenie,przelewanie w brzuchu,większość badań porobiona i jest ok.A robiłaś gastroskopie i kolonoskopie?Te badania też można zrobić bez przebywania w szpitalu.Ale jeżeli chcesz to oczywiście możesz się położyć z tydzień poleżeć i będziesz przebadana od A-Z.Sama podejrzewam u siebie IBS wiem kiedy się pojawiają objawy i kiedy ich nie ma,u mnie stres wywołuje objawy i jak za dużo jem,a poza tym jest normalnie i jeszcze jedna ważna rzecz -probiotyki,dzięki nim żyje mi się lepiej :)
      • kas801234 Re: ibs? 07.05.12, 17:33
        Nie miałam ani gastroskopii ani kolonoskopii. Gastrolog zalecił mi jeszcze RTG pasażu przewodu pokarmowego, jednak badanie to kosztuje prywatnie 250zł, a w szpitalu zrobią jak będę ich pacjentem. Jeżeli chodzi o probiotyki to też brałam i mi nie pomagały. Brałam też debridat, debutir, duspatholin retard i inne różne specyfiki. Próbowałam też ziół i herbatek, lecz nic nie pomagało. Chwilowo jest lepiej ale pewnie niedługo wszystko wróci :(.
        • blue_malinkaaa Re: ibs? 07.05.12, 19:18
          A na NFZ nie można zrobić RTG??No chyba,że się długo czeka...Probiotyki trzeba brać jakiś czas,żeby zadziałały...A to,że jest lepiej i gorzej to normalka,jest to choroba z okresami remisji i zaostrzeń,szczególnie w stresie :) No ja żadnych leków nie brałam jak na razie tylko probiotyki biorę...Nie mam tego tak bardzo uciążliwego,więc do lekarza na razie nie idę tym bardziej,że probiotyki pomagają,jeżeli oczywiście by się pogorszyło,to wtedy pójdę.Acha piję jeszcze siemie lniane odtłuszczone rano przed śniadaniem.Wiesz,jeżeli masz skierowanie do szpitala i objawy są bardzo uciążliwe to idź i się połóż niech Cię przebadają.
    • kas801234 Re: ibs? 08.05.12, 14:09
      Byłam dziś w szpitalu i pani doktor zrobiła mi ponownie usg. Stwierdziła że wszystko jest ok i zakończyła. Nie zleciła żadnych innych badań ani nic. Nie wiem co dalej z tym robić.
      • blue_malinkaaa Re: ibs? 08.05.12, 19:27
        Tak szybko,nie położyli Cię na badania??Idż do lekarza u którego się leczysz i mu powiedz,może spróbuj zapisać się na NFZ na te RTG...
        • kas801234 Re: ibs? 09.05.12, 10:31
          Nie można chyba na NFZ. A w szpitalu powiedziała mi że nie wymagam leżenia w szpitalu i że jak chce to mogę się zapisać za kilka miesięcy. Tylko że to trwa już tak długo że nie wiem ile jeszcze wytrzymam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka