25.01.06, 14:09
W czasach Amosa nieuczciwi kupcy "pomniejszali efę i powiększali sykl"
Amosa 8:5,6
A nawet sprzedawali poślad ,czyli ziarno gorszej jakości,jako czyste zboże.Na
wiele sposobów oszukiwali klientów:fałszowali wagę,zawyżali cenę,sprzedawali
produkty niskiej jakości.
Doprowadzali w ten sposób ubogich do ruiny,zmuszając ich do zaprzedania się w
niewolę.A wtedy nabywali ich za cenę "pary sandałów".
Jak to możliwe ,że w ten sposób łamali Prawo?
Obserwuj wątek
    • tessa18 Re: Żydzi 27.01.06, 08:54
      Było to możliwe ,ponieważ nawet ci,co powinni stać na straży Prawa mianowicie
      sędziowie i przywódcy religijni byli ich wspólnikami.
      W Sofoniasza 3;3-4 czytamy:
      "Książęta jego byli w nim ryczącymi lwami .Jego sędziowie byli wieczornymi
      wilkami które nie ogryzały kości aż do rana.Prorocy jego byli bezczelni byli
      ludżmi zdradzieckimi .Jego kapłani sami bezcześcili to,co święte;zadawali gwałt
      prawu."
      Zatem ci,którzy mieli dawać wzór prawego postępowania nie dopisali.
      • tessa18 Re: Żydzi 27.01.06, 09:03
        W bramie miejskiej gdzie rozpatrywano sprawy sądowe "brali pieniądze za
        milczenie i odpychali biednych".Zamiast chronić ubogich sędziowie zdradzali ich
        za łapówki w ten sposób lekceważyli Prawo Boże.
        W Prawie mieli taki zapis:
        "Obrzezajcie napletek swych serc i już nie zatwardzajcie swych serc i już nie
        zatwardzajcie swych karków.Bo Jehowa wasz Bóg ,to Bóg bogów i Pan panów,Bóg
        wielki ,potężny i wzbudzający lęk- który nikogo nie traktuje stronniczo ani nie
        przyjmuje łapówki,sprawuje sąd na rzecz chłopca nie mającego ojca i na rzecz
        wdowy oraz miłuje osiadłego przybysza ,by dać mu chleb i płaszcz."
        Lud wybrany powinien naśladować bezstronność swego Boga i jednakowo traktować
        wszystkich ludzi.Powinni też bronić biednych ludzi i okazywać im miłość w
        praktyce.Oni jednak tego nie czynili.
        Jakie były więc tego konsekwencje?
        • jonesku Re: Żydzi 22.03.06, 00:36
          Bóg jest miłosierny i nikogo nie odrzuca.
          A żydów tym bardziej.
          Ich nieposłuszeństwo jest dla nas przykładem jak można być blisko Boga, słyszeć
          a jednak nie słuchać GO.
          Boże obietnice i powołanie są nieodwołalne(jest to gdzieś w Biblii, nie
          pamiętam gdzie)
          Jeżeli mnie i Ciebie dziś Bóg powołuje to w przyszłości nie odrzuci.
          Bóg nie odrzuca i nie odwołuje. My sami rezygnujemy z Boga.
          Izrael żyje i to jest dowód wierności Boga do tego narodu. Jeśli nawróci się do
          Boga, nikt nie będzie wątpił w jego wybranie i nikt mu tego nie odbierze, żadna
          religia.
          Chrześcijanie przez ofiarę Jezusa zostają włączeni do Izraela, do narodu
          wybranego, ale go nie zastępują.
          Nie chodzi o to, że stajemy się Żydami, ale, że przez Krzyż stajemy się równi
          w oczach Boga.
          Nie ma Żyda ani Greka....
          pozdrawiam
    • yazonisyn Re: Żydzi 06.02.06, 15:33
      Jaki cel ma ten wątek, podrzegasz do nienawiści przeciw naszym Braciom Żydom?
      • tessa18 Re: Żydzi 07.02.06, 10:44
        Czy napisałam coś przeciw Żydom? Zacytowałam tylko wypowiedzi z Biblii.Daleka
        jestem od nienawiści do Żydów.
        • yazonisyn Re: Żydzi 07.02.06, 14:31
          tessa18 napisała:

> Czy napisałam coś przeciw Żydom? Zacytowałam tylko wypowiedzi z Biblii.Daleka
          > jestem od nienawiści do Żydów.

Pytanie moje brzmi jaki cel ma ten wątek?

Bo jeśli ot tak cytujesz Pismo to dziwnie dobierasz cytaty?

Ponawiam moje pytanie jaki cel ma ten wątek?
          Po co cytujesz tego typu fragmenty?
          • tessa18 Re: Żydzi 07.02.06, 20:41
            Cel ma taki żeby się zastanowić czy my albo ktoś z naszych bliskich nie
            powielamy błędów jakie popełnili Żydzi.Byli oni uznawani za lud wybrany przez
            Boga ,mieli dane przykazania ale drwili sobie z nich.Jaki ich spotkał koniec?
            Wiadomo ,świątynia została zburzona a oni rozproszeni po świecie.
            Każda historia zawarta w Biblii ma swój sens i cel.Zatem i z tej historii
            możemy wyciągnąć wnioski dla siebie.
            • yazonisyn Re: Żydzi 08.02.06, 09:08
              Kiedyś na pewnych rekolekcjach rozkładałem talerze do posiłku ponieważ bardzo
              sie spieszyłem robiłem to nie dokładnie - brzydko, wtedy pewna starsza siostra
              zakonna zwróciła się do mnie: "Pamiętaj wszystko co robisz rób tak jak byś to
              robił dla Jezusa." Trudno jest o tym zawsze pamiętać. Ale staram się. Myślę, że
              tak z każdej historii możemy wyciągnąć wnioski dla siebie, nawet z księgi
              Kapłańskiej.
              • tessa18 Re: Żydzi 09.02.06, 12:07
                Dobre słowa!
                Podobne słowa napisał Paweł!"Wszystko cokolwiek robicie róbcie jak dla Jehowy
                nie dla ludzi".
                Takie słowa zachęcją nas byśmy całym swym życiem poświadczali,że należymy do
                Boga i do Jezusa.
                Pewni ludzie z I wieku zostali wybrani przez Boga i niejako mieli napisane na
                czołach imię Boga i imię Syna na swych czołach.Objawienie 3:12
                To tak jakby się stawali niewolnikami Boga.Słowo niewolnik nie kojarzy się
                dobrze,ale być niewolnikiem Boga oznacza zaszczyt służenia mu.Jest to niezwykły
                przywilej.
                A jeśli chodzi o przykłady z Biblii,to "Całe pismo jest natchnione i
                pożyteczne."oraz :Cokolwiek wcześniej napisano ,napisano dla naszego pouczenia".
                II Tymoteusza 3:16,Rzymian 15:4
                Niektórzy ludzie nazwani mądrymi potrafią się uczyć nawet od swoich wrogów....
                To już nie cytat z Biblii:"Mądry więcej się nauczy od swych wrogów,niż głupi
                wśród przyjaciół::)
                Oczywiście bez żadnych podtekstów:)
                • yazonisyn Re: Żydzi 09.02.06, 19:32
                  Mam nadzieję że nie chodzi Ci o naszą rozmowę na innym forum
                  • tessa18 Re: Żydzi 09.02.06, 20:55
                    Problem w tym ,że nie zapisuję co ,gdzie ,kiedy powiedziałam i nie wiem o co ci
                    chodzi:)
                    • yazonisyn Re: Żydzi 10.02.06, 13:37
                      tessa18 napisała:

> Problem w tym ,że nie zapisuję co ,gdzie ,kiedy powiedziałam i nie wiem o co
                      ci
                      >
                      > chodzi:)

O dyskusję na temat krwi
                      • tessa18 Re: Żydzi 13.02.06, 17:45
                        Niektórym ludziom trudno jest zrozumieć,że Bóg ma bardzo odmienne poglądy na
                        wiele różnych spraw niż ludzie.
                        Dopiero czytając Biblię poznajemy Boży sposób myślenia,Boży pogląd na różne
                        sprawy.
                        "Moje myśli nie są waszymi myślami".
                        Tak jest też z kwestią krwi.Dla Boga krew jest czymś świętym co wolno używać
                        tylko na ołtarzu za przebłaganie za grzech.Krwawe ofiary ze zwierząt
                        uzmysławiały grzesznym ludziom,że potrzebują jednej doskonałej ofiary która by
                        miała moc przebłagalną za nasze grzechy.
                        Dlatego Bóg przeznaczył krew TYLKO na ofiarę i nakazł ją wylać na ziemię oraz
                        nie spożywać jej jako pokarmu.Należało wykrwawić zwierzę i wtedy nadawało się
                        do zjedzenia.
                        Rodzaju 9:4
                        "mięsa z krwią nie wolno wam jeść".
                        Kapłańska 17:11
                        "dusza ciała jest we krwi".
                        Dzieje Apostolskie 15:29
                        "macie powstrzymywać się od krwi".
                        I Jana 1:7
                        "Krew Jezusa oczyszcza nas z wszelkiego grzechu".
                        Jeśli chodzi o spożywanie krwi to nie ma różnicy w jaki sposób dostarczamy ją
                        do organizmu.Czy przez usta czy przez żyłę.
                        Czy zaleciłbyś pacjentowi,któremu lekarz zabronił spożywać alkohol,transfuzję
                        alkoholu?
                        • yazonisyn Re: Żydzi 14.02.06, 12:35
                          Wiesz co ale to już było.

Dlatego pozwól ale nie podejmę tego tematu dalej - ponownie.
                          • tessa18 Re: Żydzi 19.02.06, 15:19
                            Więc powracam do tematu "Żydzi".Czy Żydzi są nadal narodem wybranym?
                            Wielu Żydów w to wierzy.Była to myśl przewodnia ideologii żydowskiej.
                            Powtórzonego Prawa 7:6
                            "Jesteś bowiem ludem świętym dla Jehowy twego Boga.Ciebie Jehowa twój Bóg wybrał
                            abyś był jego własnością ze wszystkich ludów które są na powierzchni ziemi".
                            Naród Izraelski wyróżniał się od innych narodów choćby strojem.A Prawo
                            zakazywało bratać się im z innymi narodami.
                            • tessa18 Ojciec i jego zbuntowani synowie 07.03.06, 13:35
                              Bóg zaspokajał potrzeby swych dzieci jak każdy kochający ojciec.Przez wiele lat
                              dbał o żywność ,odzież ,dach nad głową.W razie konieczności karcił,ale nigdy
                              surowo zawsze w odpowiedniej mierze.Jeremiasza 30:11
                              Zatem ile cierpień kosztowało Boga stwierdzenie:
                              "Synów wypistowałem i wychowałem,lecz oni zbuntowali się przeciwko mnie".
                              Izajasza 1:2b
                              Tymi zbuntowanymi synami byli Judejczycy a ich Ojcem Bóg Jehowa.
                              Jak Bóg się o nich troszczył?
                              "Przyodziałem cię haftowaną szatą i obułem cię w foczą skórę i owinąłem cię
                              delikatnym lnem i okryłem cię kosztownym materiałem".Ezechiela 16:10
                              Jednakże mieszkańcy Judy w większości NIE CENIĄ SOBIE tego ,co zrobił dla nich
                              Bóg.Przeciwnie podnoszą bunt.
                              W jaki sposób?
                              Dalej pisze:
                              "Byk dobrze zna swego nabywcę ,a osioł -żłób swego właściciela,Izrael nie
                              poznał mnie,mój lud nie postępował ze zrozumieniem".
                              Byk i osioł są wierne i wiedzą że należą do właściciela nawet w ciemności
                              znajdują drogę do stajni.
                              Skoro więc zwierzęta wykazują takie rozeznanie,to jak Judejczycy wytłumaczą
                              brak posłuszeństwa Bogu i jego porzucenie? Naprawdę postępują nierozumnie
                              stwarzają wrażenie nieświadomych tego,że ich pomyślność zależy od Stwórcy.
                              A co o nas?
                              Nigdy nie powinniśmy postępować bez zrozumienia zaniedbując okazywanie Bogu
                              wdzięcznośc za to,co od Niego otrzymujemy.Powinniśmy też poznawać Boga i coraz
                              więcej o Nim wiedzieć każdego dnia,a otrzymaną wiedzę stosować w swoim
                              życiu.Wtedy nasze życie nabierze sensu i kolorytu.
                              • jonesku Re: Ojciec i jego dzieci 22.03.06, 00:36
                                Bóg jest miłosierny i nikogo nie odrzuca.
                                A żydów tym bardziej.
                                Ich nieposłuszeństwo jest dla nas przykładem jak można być blisko Boga, słyszeć
                                a jednak nie słuchać GO.
                                Boże obietnice i powołanie są nieodwołalne(jest to gdzieś w Biblii, nie
                                pamiętam gdzie)
                                Jeżeli mnie i Ciebie dziś Bóg powołuje to w przyszłości nie odrzuci.
                                Bóg nie odrzuca i nie odwołuje. My sami rezygnujemy z Boga.
                                Izrael żyje i to jest dowód wierności Boga do tego narodu. Jeśli nawróci się do
                                Boga, nikt nie będzie wątpił w jego wybranie i nikt mu tego nie odbierze, żadna
                                religia.
                                Chrześcijanie przez ofiarę Jezusa zostają włączeni do Izraela, do narodu
                                wybranego, ale go nie zastępują.
                                Nie chodzi o to, że stajemy się Żydami, ale, że przez Krzyż stajemy się równi
                                w oczach Boga.
                                Nie ma Żyda ani Greka....
                                pozdrawiam
                                • jonesku Re: Ojciec i jego dzieci 22.03.06, 01:59
                                  apologetyka.katolik.net.pl/content/section/23/64/
                                • tessa18 Re: Ojciec i jego dzieci 07.04.06, 21:55
                                  Czy Bóg nikogo nie odrzuca?
                                  Mateusza 12:42
                                  "Królestwo Boże będzie wam zabrane" -to słowa Jezusa do Żydów
                                  "Objawienie 21:8
                                  "Ale co do tchórzów i tych bez wiary i obrzydliwych w swej plugawości i
                                  morderców i rozpustników i uprawiających spirytyzm i bałwochwalców i wszystkich
                                  kłamców -ich dział będzie w jeziorze ognia i suarki .To oznacza drugą śmierć."
                                  Zatem nieprawdą jest,że Bóg wszystkich zbawi.Nie wszystkich ,wręcz niewielu
                                  będzie zbawionych.
                                  Jezus wskazał na wąską drogę i ciasną bramę którą niewielu znajduje.
                                  • jonesku Re: Ojciec i jego dzieci 08.04.06, 19:53
                                    widzisz Tesso masz jakieś klapki na oczach, które ograniczają horyzont pewnych
                                    znaczeń,
                                    posądzasz mnie o to, że nie wiem, że będą też potępieni?
                                    Wiem o tym doskonale i nie padło z moich ust słowo, które by wskazywało, że
                                    wszyscy bedą zbawieni.

Czy Bóg ingeruje w Twoje decyzje?
                                    Sama decydujesz czy służysz Bogu, czy nie.
                                    Bóg nas nie potępia i nie odrzuca
                                    Sami wybieramy drogę potępienia buntując się przeciwko Niemu
                                    Mateusz, jak doczytasz moja droga mówił do Żydów, ale konkretnie to tego
                                    pokolenia, które go odrzuciło. I to pewnie nie do całego pokolenia, bo przeciez
                                    pośród nich byli tacy co w niego uwierzyli.
                                    Przeczytaj jeszcze raz cały kontekst Mat 12.42

Najpierw chciałaś wszystkich papieży wrzucić do piekła, teraz wszystkich Żydów
                                    A gdzie, miłosierdzie i łaska?
                                    Czy Bóg potępia hurtowo całe narody?
                                    -„Nie ważne jak żyłeś, jesteś Żydem, idź do piekła”???
                                    Czy dzisiejsi potomkowie Dawida mają być ukarani za błąd swych praojców?
                                    Czy raczej każdy sam odpowie przed Bogiem za swoje przewinienia
                                    Jeśli Bóg odrzucił cały Izrael, to co apostołami i wszystkimi wierzącymi w
                                    Chrystusa pochodzenia żydowskiego, którzy byli wiekszościa w kościele do IIIw.?
                                    pozdrawiam
                                    • tessa18 Re: Ojciec i jego dzieci 11.04.06, 12:45
                                      To nie ja wrzuciłam papieży do piekła tylko Dante i to nie ja potępiłam Żydów
                                      tylko Bóg.Czytaj uważnie,nie wszyscy Żydzi byli potępieni,W Rzymian pisze,że
                                      Bóg zostawił "ostatek" który ocalał.I on właśnie dostąpił wybawienia dzięki
                                      łasce a nie uczynkom prawa.Obecnie też nie każdy jest potępiony Bóg daje się
                                      poznać tym którzy go szukają i nawet wśród Żydów są tacy.
                                      • rewerq Re: Ojciec i jego dzieci 03.06.06, 01:43
                                        Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie
                                        potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone.
                                        Ew. Łukasza 6:37

Rzekł do niej Jezus: I Ja ciebie nie potępiam. - Idź, a od tej chwili już nie
                                        grzesz.
                                        Ew. Jana 8:11

Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego
                                        dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego i
                                        dla [usunięcia] grzechu wydał w tym ciele wyrok potępiający grzech,
                                        List do Rzymian 8:3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka