Dodaj do ulubionych

Jak to jest

19.07.06, 08:45
Powiedzcie - biorac pod uwage Wasze doswiadczenia - jak to jest z tym gazem ?
Slyszalem od bardzo wielu osob, ze instalacja gazowa niszczy silnik (szybciej
sie zuzywa, itd.) Czy to prawda ?
Zastanawiam sie nad zmiana samochodu - do pracy mam 60km, czyli dziennie bede
robil raczej duze dystanse. Jak narazie sklaniam sie w kierunku diesla, no
ale ze wzgledow oszczednosciowych bardziej lezal by mi gaz...
Obserwuj wątek
    • lrychlik Re: Jak to jest 24.07.06, 13:03
      Raczej nie niszczy chyba ze jest załozony zły rodzaj instalacji wtedy moga
      pojawic sie problemy z autem natomiast musisz pamietac o serwisowaniu instalacji
      i auta czyli czestszej wymianie swiec przewodow elektrycznych oraz oleju silnik
      pracuje przy wyzszej temperaturze kwestia tego jaki typ model auta chcesz
      zakupic nie wszystkie nadaja sie do zagazowania tradycyjnymi instalacjami
      podcisnieniowymi trzeba dobrac instalacje do danej marki a czasami bywa ze i do
      danego modelu czasami oszczednosc klikuset zlotych moze doprowadzic do
      zniszczenia np gniazd zaworowych popychaczy itp nie wszystkie silniki tolerują
      wtrysk gazu w formie lotnej natomiast swietnie pracuja na instalacjach ciekłego
      wtrysku gazu.Pozdrawiam
      • hogrzes Re: Jak to jest 24.08.06, 22:29
        Ależ bajerujesz Kolego z tymi zaworami,popychaczami(?) i wtryskiem w fazie
        lotnej!Kto Ci naopowiadał takich głupot, a jeszcze innym to prezentujesz?
        Irychlik: prawdą jest,że niektórych samochodów nie daje się "zagazować".Auto
        jeżdżące na benzynie bezołowiowej nie może mieć problemów z zaworami!
        Właściwy dobór instalacji - podciśnieniowa, czy wtrysk sekwencyjny - to gestia
        serwisu montującego, byle nie w szopie, ale nie przeciętnego użytkownika.
        PODSTAWOWA ZASADA: na instalacji nie można "sępić", to znaczy nie godzić się na
        niskie ceny wynikające z braku niektórych elementów sterujących zasilaniem
        gazem.Przeciętna cena instalacji dla auta z jednopunktowym wtryskiem benzyny,
        to kwota rzędu do 2000zł.Wtrysk sekwencyjny gazu od tej kwoty się zacznie, ale
        może sięgać nawet 4500-5000zł.Polecam instalacje polskiej
        firmy "Elpigaz".Adres: www.elpigaz.com Pozdrawiam!!!
    • pchelka_81 Re: Jak to jest 02.09.06, 18:05
      lowrider79 napisał:

> Powiedzcie - biorac pod uwage Wasze doswiadczenia - jak to jest z tym gazem ?
      > Slyszalem od bardzo wielu osob, ze instalacja gazowa niszczy silnik (szybciej
      > sie zuzywa, itd.) Czy to prawda ?
      > Zastanawiam sie nad zmiana samochodu - do pracy mam 60km, czyli dziennie bede
      > robil raczej duze dystanse. Jak narazie sklaniam sie w kierunku diesla, no
      > ale ze wzgledow oszczednosciowych bardziej lezal by mi gaz...
      >
      i słusznie.
      Gaz zniszczy silnik jeśli będziesz jeździl tylko i wyłącznie na gazie bez
      wzgledu na temperature powietrza i kilka innych czynników, ALE jeśli będziesz
      stosował się do instrukcji tzw gazowników (tylko wybierz dobry sprawdzony
      zakład) to będzie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka