Dodaj do ulubionych

cc po cc ???

25.10.14, 23:21
Witam, mój pierwszy poród zakończył się cc ze względu na złe ułożenie dziecka.
Minął rok od pierwszego porodu i jestem w 5 tyg ciąży wink))). Już myślę o porodzie i zastanawiam się jakie są szanse na ponowne cc? Jak to teraz wygląda? Z automatu dostanę skierowanie na cc czy każą rodzić naturalnie?
Obserwuj wątek
    • kingaprzepisy Re: cc po cc ??? 26.10.14, 13:07
      z tego co wiem to można rodzić naturalnie po cesarce, ale nie wiem czy dla bezpieczeństwa lekarz zaleca kolejną cesarkę. . też miałam pierwszy poród przez cc i wolałabym kolejną cesarkę niż poród naturalny
      • kremka2014 Re: cc po cc ??? 26.10.14, 20:39
        Po cc musisz wyrazić zgodę na poród sn. A jeśli przerwa między ciążami jest mniejsza niż 2 lata,wówczas musiałabyś mocno uprzeć się,żeby rodzić naturalnie. Ja nie wyraziłam zgody na sn i za drugim razem tez mialam cc pomimo prawidlowego ułożenia dziecka.
        • jotka_k Re: cc po cc ??? 27.10.14, 09:13
          Teoretycznie cc po cc należy Ci się z urzędu
          • olka0208 Re: cc po cc ??? 29.10.14, 14:25
            Jestem w podobnej sytuacji - córka ma 16 miesięcy, a ja jestem w 5 miesiącu ciąży. CC miałam również z powodu ułożenia dziecka robione (5 dni po teminie). Na pierwszej wizycie mój lekarz od razu powiedział mi, że tym razem również będę miała CC. Na dodatkowych badniach genetycznych inny ginekolog też potwierdził, że zaleca cesarskie cięcia - przede wszystkim ze względu na krótki odstęp między porodami. Obejrzał bliznę podczas USG i powiedział, że jest gruba i nic nie powinno się z nią dziać, ale trzeba to kontrolować. Moja znajoma rodziła naturalnie po cesarce, ale odstęp wynosił 3 lata. I to nieprawda, że cesarka po cesarce 'należy się z urzędu'. To zależy od wielu czynników, jak również od decyzji samej rodzącej. Ale akurat w takim odstępie czasu jak u mnie czy Ciebie jest to po porstu najbezpieczniejsze rozwiązanie.
            Pytałam się również co w wypadku kiedy akcja rozpocznie się przed umówionym terminem cesarskiego cięcia. Lekarz powiedział, że mam przyjechać do szpitala i również będzie przeprowadzone cc - bez wzgledu czy będzie on na dyżurze czy nie. Nie ukrywam, że trochę obawiam się kolejnego cięcia, ale zdrowie i bezpieczeństwo jest najważniejsze.
            Pozdrawiam! Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka