Dodaj do ulubionych

Czy Wasze dzieci ulewają po operacji?

24.02.10, 09:43
Witam,

moja Wiktoria ulewała przed operacją i lekarze uważali to za normalne, spowodowane rozszczepem podniebienia miękkiego. Myślałam, że po operacji to się zmieni, jednak nie. Wydaję mi się, że po części przyczyną ulewania może byc rumianek, który podaję po każdym jedzeniu. 15 marca idziemy do gastrologa.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anulaaa33 Re: Czy Wasze dzieci ulewają po operacji? 24.02.10, 21:50
      Agneesi a Wy miałyście operacje przed nami o ile dobrze kojarze i jeszcze
      podajesz rumianek ??
      • agneesi Re: Czy Wasze dzieci ulewają po operacji? 24.02.10, 23:05
        Nie, mieliśmy po Was, 22 stycznia dokładnie. Ten rumianek to barazie moja największa udręka po operacji, ale kazali po każdym jedzeniu dopóki szwy sie nie rozpuszczą.
    • agneesi Re: Czy Wasze dzieci ulewają po operacji? 01.03.10, 08:32
      Witam,
      chciałabym odświezyć wątek.
      • 12lmala Re: Czy Wasze dzieci ulewają po operacji? 01.03.10, 15:12
        U nas też był problem z ulewaniem przed operacją podniebienia ale
        teraz po zabiegu wszystko się uspokoiło.
    • moonik1 Re: Czy Wasze dzieci ulewają po operacji? 01.03.10, 15:22
      Hej,

U nas jeszcze przed operacją bylo delikatne atopowe zapalenie skory (a
      przynajmniej jego podejrzenie) i synek sporo ulewał. Po operacji tez, bo wtedy
      bardzo dlugo juz potrafil lezec na brzuchu, a na brzuch byl kladzony w zasadzie
      od razu po posilku. Ze wzgledu na ryzyko alergii (wyszly po operacji dodatkowe
      suche plamy na pupie) rumianek dawalam tylko przez pare dni, potem tylko
      psikalam raz dziennie takim srodkiem dezynfekującym (nie pamietam nazwy).
      Pytalam o to panią profesor Dudkiewicz, a ze ona widziala malucha tydzien po
      operacji i wszystko ladnie sie goiło, pozwolila rumianek odpuscic.

Ulewanie do rozszczepu ma sie tylko tak, ze przy rozszczepie ulewanie jest tez
      przez nos. A tak to w wiekszosci przypadków za ulewania odpowiada niedojrzaly
      uklad pokarmowy lub alergia (chlustanie).
      • agneesi do miinik1 02.03.10, 17:36
        Witam,

a czy wkońcu problem ulewania się skończył? A jesli chodzi o alergie to robiliście jakies testy?
        Pozdrawiam

• moonik1 Re: do miinik1 03.03.10, 22:15
          Tak, ulewanie sięskonczyło, ale dopiero gdzies tak w 8 czy nawet 9 miesiącu.
          testów poki co nie robilismy (oprócz badania kału, bo mlody robił okropnie
          rzadkie kupy - wyszła kazeina w kale, stad diagnoza nietolerancja lub alergia na
          białko krowie i maly jest na bebilonie pepti. Ale zmiany skórne na pepti nie
          ustąpiły). Bylismy u alergologa i on podejrzewał łojotokowe zapalenie skóry i
          ponoc maly ma z tego wyrosnąć. Rzeczywiscie juz zmian skórnych prawie nie ma,
          ale generalnie mlody ma skórę nadal b. wrazliwą i pewnie tak zostanie.
          Alergii zwykle towarzyszą kupki odparzające pupę, ze sluzem, cuchnące - u nas
          swietnie pomógł probiotyk dicoflor 30. My dawalismy przez 2 miesiące i kupki
          zrobily sie wlasciwie idealne.
          Alergii na jakis konkretny produkt jak na razie nie wychwycilam (a wprowadzam
          wszystko bardzo powoli i ostroznie). Nie wiem, jak bedzie z tym bialkiem krowim,
          na razie nabialu nie wprowadzilismy.
          • agneesi Re: do miinik1 04.03.10, 07:52
            Witam,

trochę przekręciłam Twój nic osttanio, przepraszam:) Dziekuję za odpowiedź. Wiki niedługo kończy 9 miesięcy i narazie końca nie widać z tym ulewaniem. Mam już dość. Musze ja przebierać kilka razy dziennie. Pranie robię co 2 dni:) Wiki po 10 dniowej biegunce była na bebilonie pepti, niestety ulewania były takie same jak na mleku. Czekam już z niecierpliwościa na wizyte u gastrologa.

Pozdrawiam
            • moonik1 Re: do miinik1 05.03.10, 19:38
              u nas te ulewania zmniejszały się stopniowo, ale pod koniec to juz były
              sporadyczne. Pozniej to jeszcze mu wracalo, ale połykał to z powrotem A teraz
              juz jest spokój :) A moze mała ma refluks? Nie wiem, jak to rozpoznac, ale chyba
              gastrolog będzie umiał.

Na biegunkę dicoflor rewelacja, próbowalam inne probiotyki (np. lacidobaby) i
              one nie dzialaly, a dicoflor poprawił nam kupologię od razu.
              Pozdrawiam i zdrowia życzę!! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka