Dodaj do ulubionych

lapisowanie prosze o pomoc!!!

05.01.11, 13:29
witam. mój synek(6 miesiecy) miał 3 tyg temu operacje całkowity prawostronny rozszczep wargi i podniebienia.Operowała go pr Dudkiewicz na Koziej.Małemu zrobia się dziura w podniebieniu dosyć duża wszystko idzie nosem gdy karmie go łyżką kontrole mamy 11.01.10.chcialabym wiedziec czy lapisuje się tylko małe dziurki czy duże też? czy ktoś może miał lapisowanie i czy to coś daje?
Obserwuj wątek
    • malagosha Re: lapisowanie prosze o pomoc!!! 06.01.11, 22:26
      Witam!
      U mojej córeczki po pierwszej operacji podniebienia (w IMiD) po tygodniu też zrobiła się przetoka. Zaraz gdy to zauważyłam umówiłam się na wizytę u Pani prof. Dudkiewicz na Kozią. Mała miała lapisowanie dwukrotnie niestety dziurka się nie zrosła (na oko miała 3 mm). Najlepiej skontaktuj się jak najszybciej z Panią Profesor niech obejrzy Malucha, lapisowanie na pewno nie zaszkodzi (oczywiście zależy ja duża jest ta dziurka). My jesteśmy 2 tygodnie po drugiej operacji zamknięcia przetoki na Koziej i póki co odpukać wszystko ok!!! dzięki Pani Profesor!!!3mam kciuki, powodzenia!!!
      • franciszeksyla Re: lapisowanie prosze o pomoc!!! 07.01.11, 09:57
        Witaj!
        Jestem mamą Frania, który mial taki sam rozszczep jak Twoje maleństwo prawostronny całkowity rozszczep wargi i podniebienia jesteśmy 2,5 miesiąca po operacji. U Nas przetoka pojawiła się w 4 dobie po operacji, jedzonko wychodziło noskiem. Gdy byliśmy na kontroli 6 tygodni po operacji dziura była tak duża że z pewnością mieścił się tam palec, w chwili obecnej przetoka jest wielkości ok 3 mm z tygodnia na tydzień robi się coraz mniejsza i co najważniejsze mimo to że ona cały czas jest jedzenie nie wychodzi już noskiem.
        Pozdrawiam Was serdecznie :)
        • kaparzynka01 Re: lapisowanie prosze o pomoc!!! 07.01.11, 10:50
          a jak karmicie wasze maluchy? ja przed operacją karmiłam butelką medeli i teraz też albo medela albo łyżka próbowałam zwykłej butelki nuka i lovi ale mały nie umie ssać przed operacją czasami smoka uspokajacza mu dawałam ale też nie umiał utrzymać go w buzi a teraz to już wogule nie wie co ma z nim robić myślałam ze może będzie chciał smoka i nauczy sie ssać ale niestety.pozdrawiam serdecznie
          • franciszeksyla Re: lapisowanie prosze o pomoc!!! 07.01.11, 18:15
            Franio miał bardzo szeroki rozszczep pomimo, że jednostronny. Brakowalo mu wargi na około 1,7 cm. Przed operacją karmiłam go butelką ze smoczkiem NUK dla dzieci rozszczepowych. Po operacji do miesiąca czasu(!!!!!) strzykawką i łyżeczką. Teraz łyżeczką i smoczkiem zwykłym silikonowym nieprofilowanym. Z tym, że on nie ciągnie tego smoka - również nie ma odruchu ssania jedynie go nagniata i mleko wylatuje samo. Franio ma teraz ponad 10 miesięcy więc mleka w dzień wypija zaledwie dwie butelki a tak to wszystko podajemy mu łyżeczką.
            Pozdrawiam
          • jowitka345 Re: lapisowanie prosze o pomoc!!! 07.01.11, 21:01
            kaparzynka01 napisała:

> a jak karmicie wasze maluchy? ja przed operacją karmiłam butelką medeli i teraz
            > też albo medela albo łyżka próbowałam zwykłej butelki nuka i lovi ale mały nie
            > umie ssać przed operacją czasami smoka uspokajacza mu dawałam ale też nie umia
            > ł utrzymać go w buzi a teraz to już wogule nie wie co ma z nim robić myślałam z
            > e może będzie chciał smoka i nauczy sie ssać ale niestety.pozdrawiam serdecznie

Absolutnie nie wolno dawać dzieciom smoczka do ssania, to tylko moze powiększyć przetokę.
      • kaparzynka01 Re: do malagosha 07.01.11, 10:52
        a po jakim czasie od pierwszej operacji twój maluch miał operacje zamknięcia przetoki?
        • malagosha Re: do malagosha 08.01.11, 00:04
          witam ponownie! moja córcia pierwszą operację miała w wieku 8 miesięcy w IMiD, zamknięcie przetoki w wieku 16 miesięcy. Mała od urodzenia piła mleko ze zwykłych smoczków (nuk, potem lovi silikon, medeli rozszczepowej nie chciała) ale odruch ssania był słaby więc naciskałam jej smoczk. po pierwszej operacji po dwóch dniach jadła już butlą ale większość posiłków było łyżeczką a picie kubeczkiem medeli (polecam!!). u nas pomimo że przetoka niebyła duża przy każdym karmieniu pokarm uciekał noskiem - to chyba po części zależy też od umiejscowienia przetoki (u nas była ona tuż pod noskiem). teraz to dla mnie no i przede wszystkim dla niej komfort wreszcie zupa czy jogurt jej noskiem nie wychodzi :). Powodzenia na kontroli, nie martw się czasem te dziurki nawet duże się zrastają po prostu!!!
    • jowitka345 Re: lapisowanie prosze o pomoc!!! 07.01.11, 21:10
      kaparzynka01 napisała:

> witam. mój synek(6 miesiecy) miał 3 tyg temu operacje całkowity prawostronny ro
      > zszczep wargi i podniebienia.Operowała go pr Dudkiewicz na Koziej.Małemu zrobia
      > się dziura w podniebieniu dosyć duża wszystko idzie nosem gdy karmie go łyżką
      > kontrole mamy 11.01.10.chcialabym wiedziec czy lapisuje się tylko małe dziurki
      > czy duże też? czy ktoś może miał lapisowanie i czy to coś daje?

Kurcze teraz dopiero doczytalam ze jedziesz na kontrole 11.01, ja w tym dniu mam logopede i ortodonte :)
    • gosiam25 Re: lapisowanie prosze o pomoc!!! 07.01.11, 22:45
      cześć. My jesteśmy 5 miesięcy po operacji i też mamy przetokę, mieliśmy wielkości główki szpilki, a teraz nawet jest nie widoczna, pokarm nie leci tylko czasami jak mój mały przetrzyma w buzi coś do picia to później troszeczkę ma mokro pod noskiem. Na prawdę nie masz co się martwić z dnia na dzień będzie przetoka się zmniejszać. Ja też nadal karmię synka butelką medeli, pytałam panią logopedę z Warszawy czy to przeszkadzać może w mowie mówiła że nie, że w porównaniu z nuka butelką, medeli butelkę można nadal używać po operacji.
      • kaparzynka01 Re: lapisowanie prosze o pomoc!!! 08.01.11, 07:54
        dziękuje za wszyskie odpowiedzi odezwę sie po kontroli pozdrawiam wszyskich serdecznie! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka