Dodaj do ulubionych

Formmed - trzecia operacja korygujaca

01.07.11, 20:36
Czy któreś z Waszych dzieciątek przeszło taką operacja w tej nowej klinice. mamy termin na 7 lipca na trzecią operacje, korekte wargi i przegrody nosowej. Chciałam sie dowiedzieć ile trwa taki zabieg i jak dzieciak go znosi.
Czy macie jakieś info na temat noclegów w tej okolicy??
Obserwuj wątek
    • adarn Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 01.07.11, 20:49
      Hej,
      W jakim wieku jest Twoje dziecko i jaki rozszczep miało? Również zastanawiamy się z mężem nad 3 operacja ale jest tyle samo argumentów za co i przeciw kolejnemu zabiegowi.
      Marta
      • abcde-25 Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 01.07.11, 22:41
        Co do przegrody Pani Prof. mówiła, że przed szkołą stara się jej nie ruszać, coś się zmieniło? Czy znów do korygującej jest usypianie? A o cenę się dowaidywałyście? Pozdrawiam.
        • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.07.11, 13:50
          Też zastanawiam się nad 3 operacją.moj młody we wrześniu kończy 4 latka,chciałabym poprawic wargę i nosek-skrzydełko.W jakim wieku jest Twoje dziecko?Jak dlugo czekacie na zabieg?
          • rysinska.k Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.07.11, 17:40
            Moja córka ma 5 latek. Byliśmy na konsultacji w IMID i prof powiedziała że można zrobić korektę wargi i podczas operacjii zobaczy nosek i przegrodę, bo córce zdarza sie chrapać w nocy. Jeśli chodzi i cenę to dokładnie będe wiedziała po operacji w zależności od tego co dało sie zoperować. Wiem że napewno nie mniej niż 6 tyś. Wiem że przeszcezp kości kosztuje około 9400 zł. Zabier korygujący wykonywany jest w znieczuleniu ogólnym. 07. 07 mamy mieć zabieg a córka jest trochę zakatarzona i nie wiem czy jej przejdzie do czwartku ;(
            Na operacje w IMID wiem że jest długi zas oczekiwania na zabieg dlatego zdecydowaliśmy sie zrobić w klinice,
            • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.07.11, 19:18
              Dziękuje.moj synek ma ogolnie problemy z nosem,z oddychaniem w nocy,ciagłe katary,płyn w uszach i dlatego tez chcialabym jakoś na to wplynac.A jak dlugo czekaliście na zabieg?My wybierzemy się we wrześniu do prof.Życzę powodzenia i napisz jak będziecie już po.......pozdrawiam.
              • rysinska.k Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.07.11, 20:19
                Na zabieg czekaliśmy około jeden miesiąc, nie ma dużych kolejek
                pozdrawiam
    • rysinska.k Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 05.07.11, 17:49
      Niestety musimy przełożyć termin operacji córeczka się rozchorowała. Czekam na ustalenie nowego terminu mam nadzieję że nie będe musiała długo czekać ;)
      • ulunia_dominiczek Re: Formmed - rysinska.k 07.10.11, 10:51
        Czy jestescie juz mozę po zabiegu????/
        • rysinska.k Re: Formmed - rysinska.k 07.10.11, 13:23
          Tak jesteśmy juz po zabiegu. Było trudno bo niby operacja nie taka poważna a jednak bardzo bolało. Szczególnie noc była najtrudniejsza. Myślę że im młodsze dziecko tym lepiej to przechodzi. Wycięty został ten tłuszczak, który powodował zgrubienie. Na blizne była zastosowana dermabrazja. Jak na razie to ja nie widzę dużych efektów. Blizna jest na razie czerwona. Smarujemy maścią scagel- gel. Mamy za miesiąc wizyte kontrolną zobaczymy co powie profesor.
          • abcde-25 Re: Formmed - rysinska.k 08.10.11, 08:04
            Witaj! Mam też kilka pytań, jeśli mogę.
            1.Czy dziecko usypia się jak do przeszczepu i 6h nadczo?
            2.Jaka jest cena takiej korekty?
            3.Co należy rozumieć przez pojęcie "tłuszczak, który powodował zgrubienie"?
            4.Jaki ma być cel dermabrazji? Czy blizna była brzydka przed tym zabiegiem?
            5.Czy oprócz dermabrazji było coś więcej robione u Twojego dziecka typu - podcinanie wargi czy korekta noska, czyli zmniejszenie dziurki?
            6.Jeśli możesz, napisz proszę maila do siebie.
            Pozdrawiam, abra.
            • abcde-25 Re: Formmed - rysinska.k 08.10.11, 08:08
              A jeszcze jedno mi się nasunęło-jak wygląda rekonwalescencja po zabiegu? Znów czopki, antybiotyk, octenisept czy już tego nie ma, no i czy jakieś szwy zdejmowalne po 7 dobie?
            • rysinska.k Re: Formmed - rysinska.k 09.10.11, 16:51
              odpowiedzi
              1. Dzieckon jest usypiane - pełana narkoza i oczywiście 6h naczczo
              2. My płaciliśmy 7000 ale to zależy od tego co jest robione
              3. Napisałam tłuszczak, bo to wyglądało jak zgrubiała blizna z tym że nie na wierzchu tylko od srony dziąsła
              4. Blizna nie była bardzo widoczna ale profesor zawsze robi dermabrazje przy okazji zabiegu. Teraz blizna wygląda gorzej bo jest świeża niż przed zabiegiem
              5.Nie wiem co masz na myśli " podcinanie wargi", ale była powiększana dziurka w nosie
              6. k.rysinska@op.pl
              • ulunia_dominiczek Re: Formmed - rysinska.k 10.10.11, 17:39
                Dzięki za wiadomosc.My mamy wizytę u prof. 9 listopada,zobaczymy co powie.A powiedz mi co do noska czy jest roznica?Czy mieliscie robione cos z przegroda????Buziaki dla maleństwa:::)))Oj dzielne te nasze dzieciaczki,dzielne!!!!
                • rysinska.k Re: Formmed - rysinska.k 11.10.11, 13:35
                  Przegrodas była prostowana, ale jako to prof powiedziała nie była nacinana.
                  podzrawiam
                  • abcde-25 Re: Formmed - rysinska.k 11.10.11, 21:42
                    Dziękuję serdecznie za odp. Jak zbiorę myśli, chętnie napiszę na maila. Pozdrawiam!
    • mama.julci1 Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 24.10.11, 11:39
      Witam Wszystkich
      Moja córka bedzie miała 6 grudnia operację przeszczep wyrostka, korektę noska i dermabrazje blizny w Formmedzie. Moje pytanie jak do tego sie przygotować fizycznie, co wziąść ze sobą czy bedą też potrzebne usztywniacze na rączki. Moja córka będzie miała 2 latka w grudniu.Będzie to jej druga operacja, urodziła sie z rozszczepem jednostronnym wargi i wyrostka zębodołowego. Dzięki z góry za odpowiedź.
    • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 15.11.11, 13:36
      Witajcie:)
      nas 3 operacja korygujaca czeka w styczniu. Przegroda, poprawa noska migdały boczne itp. Młody bedzie miał wtedy 4,5 roku.
      Pytanie...Czy takiemu dziecku tez trzeba zakładac rozpinane pizamki?
      a jak z siusianiem? Pielucha na noc? Juz sie denerwuję bo młody taki kumaty więc nie wiem jak to będzie.
      Pozdrawiam
      • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 16.11.11, 09:58
        My byc może na nowym roku też bedziemy przechodzić przez 3 operacje.Dominik też będzie mial 4,5 roku.Wszystko okaże się na koniec grudnia po wizycie u laryn.czy mały ma nadal płyn.Mnie martwi to jak mu wytłumaczyc,jak przygotowac do operacji?Dziecko jest starsze,wszystko rozumie.Do tego moj mały to straszny nerwus i płaczek,na widok małej ranki dostaje schizy,nie mowiac już o pobieraniu krwi :(((
    • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 16.11.11, 12:33
      Ulunia mamy ten sam problem. Wikus jest już po 2 drenażach z czego teraz ma założone dreny stałe w obu uszkach. Jeszcze przegroda po stronie rozszczepowej do poprawy. Logopeda mówi ze to może być przyczyną nosowania. Doszły jeszcze boczne migdałki. Oba są bardzo przerośnięte wiec Profesor ma je usunąć. Zobaczymy co ze stulejką bo z tym też byliśmy w formmedzie. Jedyne pocieszenie ze zrobią to za jednym razem tylko czy to będzie ostatnia operacja??? Jak chodzę z Młodym na pobranie krwi to Panie mają nawet fartuszki pościągane bo on dziwnie na biel reagował...

pozdrawiam
      • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 16.11.11, 16:59
        Dominik też ma już 3 raz płyn w uszkach.Pierwszy raz dreny zakładane w Wawie ( medincus ).Drugi raz udało nam się wyleczyć uszka i płyn się wchłonął.Teraz jest trzeci raz,płyn w lewym uszku po zdrowej stronie.
        Nam głownie chodzi o nosek,przegrodę.Laryngolog twierdzi,że Dominik ma ja bardzo biedną,sama widzę,że lewa dziurka nosa jest bardzo zwężona,ta zdrowa.I Dominik przez to ciągle łapie katar,do tego ropny:(No i w nocy robi się obrzęk,mały nie ma czym oddychać,prawa dziurka wiadomo po rozszczepie,lewą miał sobie radzić,no ale niestety nie daje rady i nic tu wody do nosa i nawilżacze nie pomagają:(Były lepsze miesiące i było w miarę ok,ale wróciło.Wiadomo dziecko rośnie.Co do operacji kiedyś prof.mówiła mi,że podczas wymiany ząbków,żeby się pokazać,na plastykę,potem podobno jak dziecko ma 11-14 lat,podobno wydłużają się nastolatką nosy i może być potrzebna korekta nosa.Więc patrząc realnie musimy liczyć się z tym ,że może ta operacja nie być ostatnią:(A czy aparacik nosicie????
    • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 16.11.11, 19:19
      U nas dziurka po stronie rozszczepu też słabiutka. Jak jest katar to nic nie można w nia wcisnąć bo wszystko wypływa. Zdrowa radzi sobie super. Jeżeli chodzi o aparacik to nie nosimy. Pani Obłoj kazała nam się zgłosić w wieku 5 lat. Wikuś miał bardzo szeroki rozszczep i stąd szeroka szczęka. A aparat jeszcze ja ponoć rozpycha... Wielkiej wady zgryzu nie mamy. Ale jest... Tak samo jak mamy słabiutkie ząbki przy rozszczepie. Jedynki i dwójki na górze po wielokrotnym lapisowaniu i prawie ich nie ma... jedynie kłami sie może pochwalić:) Dolne ząbki super... Jeżeli chodzi o mowę to młody nawet i "r" czasami pieknie wypowiada. Zasługa przedszkolnej logopedy też ma swój udział. Zresztą nasza logopeda specjalizuje się w rozszczepach (po prostu fart) i Wikuś ma zajecia raz w tygodniu. Chociaż jak coś się do niego w przedszkolu przyplącze to potrafi i miesiąc w domu przesiedzieć i na zajęcia nie chodzi:(
      Pozdrawiam w tą paskudną pogode!!!
      • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 30.01.12, 11:43
        My już po 3 operacji korygującej w formmedzie. Mały miał prostowaną przegrodę, poprawiany nosek, wycięty tłuszczak od strony dziąsła i dembrazję na bliznę. Dodatkowo robiliśmy stulejkę.
        Jutro będzie tydzień po zabiegu i mały już dochodzi do siebie. W razie pytań służe pomocą:)

Pozdrawiam
        • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 30.01.12, 14:54
          Witaj.Reniblank.Napisz prosze jak wyglada czas po operacji,jak maly zniósl ten okres i jak wyglad noska???No i jak go przyszykowałaś do zabiegu???My byliśmy juz w formmedzie na konsultacji i wszystko mamy ustalone,prócz terminu bo boje sie bardzo reakcji mojego małego :(
          • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 30.01.12, 17:30
            hej Ulunia:)
            My rozmawialiśmy z małym ale dopiero pare dni przed operacją. Nie chcieliśmy go za wcześnie stresować. Jedyne czego nie chciał to nocować w klinice. Operacja trwała niecałe 2 godz. Po operacji uciekał z łóżka bo koniecznie chciał do domu...
            Nosek wygląda lepiej co prawda jeszcze wszędzie są szwy ale samo skrzydełko jest już równiutko jak w zdrowej dziurce... Przez usuniętego tłuszczaka i przez szwy warga jest jeszcze podniesiona ale po samej dembrazji znika już zaczerwienienie.
            jak mały zniósł??? myślałam że będzie gorzej... Co prawda przez pierwsze 4 dni nic nie jadł i niewiele pił. Obraził się na wszystkich i nic nie mówił... jedyne co to patrzył w telewizor... I pozwalał czyścić sobie buziunie żeby już nie wracać do kliniki.
            Ulunia nie chcę Was popędzać ale moim zdaniem im wcześniej tym lepiej. Wikuś też już ma prawie 5 lat i wcześniejsze operacje znosił lepiej... Ale ja wyszłam z założenia że i tak nie ucieknę przed operacją korygującą i musimy to zrobić żeby pomóc małemu.
            Tak więc my najgorsze mamy już za sobą:) mam nadzieję...
            • abcde-25 Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 30.01.12, 17:41
              Reni mogę prosić o maila? Będę miała kilka pytań... Do rysińskiej pisałam, ale nie odp. Proszę o Twego maila. Pozdrawiam.
              • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 30.01.12, 19:23
                abcde jasne:) reniblank@wp.pl
                czekam na maila:)
                • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 30.01.12, 19:26
                  A jak długo czekaliście na termin?Co powiedziałaś synkowi?Bo ja nie mam pojęcia jak mu to wyjaśnić???Jaki koszt operacji???
                  • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 30.01.12, 22:13
                    na termin długo nie czekaliśmy. Pamiętam że w maju byliśmy na konsultacji i powiedzieli nam żebyśmy dzwonili pod koniec roku to może uda się kontrakt z nfz podpisać... Dzwoniłam w połowie listopada to na 5 grudnia był wolny termin ale ja nie chciałam bo to w mikołajki prawie, a mały do przedszkola chodzi... i przed świętami... Więc uzgodniliśmy termin na koniec stycznia tzn 23.01. Oczywiście kontrakt dalej w trakcie wywalczania. Profesor ostro działa w tym kierunku. Jeżeli chodzi o płatność to w zależności od tego co kto ma robione. My płaciliśmy 5,500.
                    Młodemu mówiliśmy że Pani musi mu poprawić nosek żeby już tak się nie męczył, żeby ładnie wyglądał... że kropelki szybciej zwalczą katarek bo nie będą wypływały itp. a w dniu operacji był płacz bo pić i jeść Młodemy się chciało wiec mówiłam że Pani Doktor chce żeby wszystkie dzieci z pustymi brzuszkami przyjeżdzały i że jak wrócimy to na frytki do mc donalda pojedziemy... (co było nie realne:) ale pojedziemy:)
                    • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 31.01.12, 10:23
                      A jak z jedzeniem,można jeść normalnie?I noc po operacji?
                      Druga sprawa,gdzie leczycie się ortodontycznie?
                      • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 31.01.12, 11:01
                        Tak jak pisałam że mały nie jadł przez pierwsze 4 dni... Później zeszła trochę opuchlizna wargi więc nie było już problemu. Dieta ma być lekka. Ale u nas w buzi poza tłuszczakiem nic nie było robione więc mały już je wszystko. Noc po operacji była ok. Co prawda leciało z noska i mały co chwila się wybudzał bo łaskocze...
                        Jeżeli chodzi o ortodontę to chodzimy do dr. Obłoj. Teraz mamy długą przerwę w tym leczeniu bo mamy się zgłosic jak Wikuś będzie miał 5 lat więc już niedługo. Do stomatologa chodzimy gdzie indziej. Stomatolog nie specjalizuje się w rozszczepach ale jest jedynym u którego mój mały otwiera buzię:) Teraz czeka nas aparacik na ząbki...
                        • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.02.12, 12:16
                          Dziękuje Ci.W razie czego będę pisała:)
                          • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.02.12, 15:15
                            ZAPOMNIAŁAM.JAK DZIECKO ZOSTAJE USYPIANE?JAK WCZEŚNIEJ DOŻYLNIE?CZY PODAJĄ SYROPEK USPOKAJAJĄCY?NO I CZY DO NOSKA ZAKŁADAJĄ RURKI DRENUJĄCE?
                            • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.02.12, 15:21
                              Dziecko zostaje usypiane tak jak wcześniej. Najpierw plasterki znieczulające na rączki, później syropek a na końcu uśpienie dożylne. Wikuś nie miał rurek drenujących. Jedyne co to miał w nosku natłuszczony opatrunek żeby przegroda się nie skleiła. Ok 6 rano miał już wyjęty opatrunek.
                              • dziamas Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 05.02.12, 17:42
                                Reni, mam pytanie. Czy ten "tłuszczak" to nic innego jak blizna po wewnętrznej stronie wargi? W sierpniu moja mała miała drugą operację u Pani Profesor. Wszystko super. Nos prawidłowo, niewidoczna blizna z przodu... tylko to duże zgrubienie z drugiej strony wargi... Zastanawiam się czy może to mieć wpływ na mowę. Czy jeżeli to jest pozostałość po wcześniejszej operacji (blizna) to czy można to skutecznie zlikwidować (przecież znowu będzie szycie i znowu zgrubienie)?
                                • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 06.02.12, 19:38
                                  Tak, ten tłuszczak to zgrubienie blizny po wewnętrznej stronie wargi. Podobno w miejscu zszycia pojawia się tłuszcz który można usunąć. My przeszczep mieliśmy już dawno i nie było tego tłuszczaka. Dopiero przy korekcie okazało się że jest:( Owszem, szwy są założone ale rozpuszczalne i małego wogóle to nie boli. Nie wiem czy zostało to usunięte i już nie będzie... Będę na kontroli za jakiś czas to zapytam Profesor. Czy ma to wpływ na mowę? Dziamas... sama chciała bym wiedzieć. Myślę że nie, ale mogę się mylić...
                                  Czy u Was to zgrubienie jest bardzo widoczne z zewnątrz???
                                  U nas ja nawet nie wiedziałam że mój mały coś takiego ma:(
                                  • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 07.02.12, 08:57
                                    a jak z siusianiem w nocy,pieluszka,czy dziecko wstaje ???
                                    • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 07.02.12, 11:30
                                      Mój synus siusiał na nocniczek (dostępny w formmedzie). Gdyby nie chciał to panie mogły odłączyć kroplówkę i poszlibyśmy do łazienki która jest zaraz za ścianą.
                                      U nas była jeszcze stulejka więc bardzo się obawiałam jak to będzie z tym siusianiem. Panie w recepcji mówiły żeby nie zakładać pieluchy skoro już sam siusia.
                                  • dziamas Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 08.02.12, 18:26
                                    Reni, widzę to bardziej z profilu i wyczuwam zgrubienie przy dotyku wargi. pocieszające. Po II operacji Pani Profesor mówiła ,że teraz została nam ewentualna korekta noska (gdyby w przyszłości nasza córka miała by taką potrzebę. Teraz wiem że może warto wcześniej skonsultować się z Panią Profesor. pozdro
    • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 08.03.12, 09:50
      :( Jesteśmy półtora miesiąca po korekcie. Miałam nadzieję że już będzie wszystko ok. Niestety ale nosek powrócił do stanu przed korekty.
      Czy to mięśnie są tak sline że ciągną w swoją stronę???
      Zapisuję się na kontrolę do Prof. Zobaczymy co powie...
      • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 08.03.12, 11:35
        No to nie za dobra wiadomość :(.Akurat my mamy zabieg plus drenaż 3 kwietnia.Dla nas nosek to najważniejszy problem.Reni napisz mi proszę jak to wygląda w nocy,więcej dziecko śpi?Jak mu to wytłumaczyć.Jak z jedzeniem po operacji,picie,można podawać?Jak długo przerwa w przedszkolu?
        • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 09.03.12, 08:37
          U nas też głównie chodziło o nosek i przegrodę. Wikuś w nocy po operacji strasznie czuwał i co chwila się wybudzał. Ale nie płakał. Pytał czemu ma plasterek... Teraz niby śpi ale wstaje kilka razy. Piciu. Elmo... Zawsze coś chce:)
          Z tym tłumaczeniem to ciężka sprawa. Ja mówiłam Wikusiowi że będzie ładnie wyglądał jak Pani poprawi mu nosek i katarek nie będzie tak długo w nosku... że już ostatni raz...
          Wiktor nic nie chciał pić po operacji. Jedyne co to udało nam się trochę łyżeczką wlać małemu wodę do buziuni...
          Wiktor miał wakacje. Ponad 2 mies był w domu... Szwy się rozpuszczają 6-8 tyg i ja wolałam nie zaprowadzać małego do przedszkola. Zresztą same Panie w przedszkolu nie chcą brać takiej odpowiedzialności.
          Operacja 23 stycznia a Wiktor poszedł 6 marca do przedszkola. Z tym że 3 tyg przed zabiegiem już był w domu żeby niczego nie załapać.
          I się okazuje że dziś nie widać ze mieliśmy poprawiany nosek bo wszystko wygląda jak przed korektą. Nie wiem czy on ma poprostu tak silne mięśnie że ciągną w stronę przeciwną???
          • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 09.03.12, 08:52
            Chyba musialyby wypowiedzieć się mamy ktorych dzieci są juz po tym zabiegu.Ja nie potrafię Ci odpowiedzieć:(.Powiedz mi jeszcze co zabrać ze soba?A ten plasterek na co miał?
            • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 09.03.12, 09:10
              Plasterek miał przyklejony pod noskiem. Przy prostowaniu przegrody Prof wkłada dzieciom sączki w dziurki i żeby dzieci nie wyciągały jest przyklejony plasterek.
              Myślę że Prof udzieli mi informacji co dalej z noskiem.
              Zdaję sobie sprawę że każdy przzypadek jest indywidualny...
              Mam nadzieję że u Was będzie lepiej...
              • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 09.03.12, 12:10
                Dziękuję i pozdrawiam.
      • gryska17 Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 10.03.12, 02:00
        Ja jako dorosła osoba robiłam sobie jeszcze na Koziej u prof. korektę. Przed miałam dwie konsultacje i na każdej mówiła co innego, ale o zgrozo przed samą operacją znowu mówiła coś innego.. .tak jakby poprzednich konsultacji w ogóle nie było.
        Korekta u mnie wyszła w mojej ocenie na 3+.

• ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 11.03.12, 18:03
          Jeszcze jakieś opinie,bo jak na razie nic dobrego,aż strach:(
          • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 13.03.12, 19:04
            Czy jeszcze jakieś opinie o zabiegu korekty nosa u Pani profesor?
            Czy prof.nie stosuje już rurek do noska?Czy szwy są rozpuszczalne,czy tydzień po wraca się na ściągnięcie ?Czy jedzie ktoś 03.04 .na zabieg?My jesteśmy jako pierwsi z powodu drenażu.
            • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 14.03.12, 10:38
              Profesor już nie stosuje rurek do noska. Wszystkie szwy są rozpuszczalne i nie ma potrzeby jeździć na ściąganie. My będziemy 2.04 na kontroli.
              Drenaż stały???
              • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 14.03.12, 17:46
                Wiesz,że nie wiem jeszcze jaki,ponieważ nie rozmawiałam z Krajewskim,pewnie okaże się w dniu operacji.A co ze sobą zabrać ?Czy ten laryngolog jest podczas operacji cały czas?Jak wygląda noc,dziecko więcej śpi?Jak to wyglądało u was po wybudzeniu z narkozy?Strasznie się boje reakcji małego i nocy.
                • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 15.03.12, 08:34
                  Zabiesz to co zawsze. Piżamki, kapcie ciuchy na zmianę kosmetyki jakiś prowiant... Ja brałam jeszcze ulubionego Elmo ale nie był potrzebny. I Mokre chusteczki jednorazowe. Wikusiowi przez całą noc leciało z noska i buzi więc miałam czym wycierać.
                  Kochana ja nie wiem jak z tym laryngologiem... My dwa razy robiliśmy drenaż w Kajetanach.
                  Jeżeli chodzi o noc to Wikuś strasznie czuwał i tylko drzemki łapał. Pozatym trzymał mnie całą noc za rękę. Jak się poruszyłam to już otwierał oczy. My jak zostalismy poproszeni na górę to mały już był wybudzony i płakał:( Uciekał z łóżka...
                  Ja też się bałam... Dasz radę. U nas niestety nie widać żadnych efektów korekty... Ani nosek ani dembrazja ani siusiak... jedyne co to tłuszczak jakby mniejszy...
                  • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 15.03.12, 10:48
                    Czyli nie dają nic na uspokojenie,na sen?
                    Dziecko wybudza się samo po narkozie?
                    Jak go uspokajałaś po wybudzeniu?Przepraszam za tyle pytań,ale naprawdę bardzo się boję.Dominik jak się rozpłaczę to bardzo trudno go uspokoić.Teraz byliśmy na testach z krwi i tak strasznie mi płakał,że sama miała łzy w oczach.To już nie jest mała dzidzi,noszenie na rękach nie pomoże,do tego jest bardzo uparty.A czy po wybudzeniu dziecko szybko spowrotem zasypia czy raczej więcej jest płaczu?Przykro mi,że nie ma u was efektu.J anie umawiałam się z prof.na dermabrazję,a teraz się dowiedziałam,że mamy ją w karcie wpisaną.Dominik raczej tego nie potrzebuję,więc spróbuję ja od tego odwieść.Gdyby nie ten drenaż myślę,że nie zdecydowałabym się chyba na korektę nosa u niej.Moja koleżanka jest zadowolona z Surowca,miesiąc temu operował jej dwóch synków.
                    • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 15.03.12, 11:18
                      Chyba dają jak dziecko potrzebuje. Poza tym jest pod kroplówką. Wikuś został wybudzony i dopiero wtedy nas poprosili. Ja trzymałam małego na rękach, głaskałam, mówiłam że już po wszystkim itp. Zasypiał, otwierał oczka, znów zasypiał... Nasz jest wyjątkowo dzielny i prawie wogóle nie płakał... Mimo wszystko obraził się na nas... Dziś już nie pamięta:) na szczęście:)
                      Teraz tak myślę że nie potrzebna była ta korekta:( tyle kasy... i nic nie widać....
                      Dembrazję prof zawsze robi przy okazji... Pogadaj może nie będzie potrzebna...
                      A u Surowca nie robią drenażu podczas operacji???
                      Ja będę na początku kwietnia i się okaże co dalej ale liczę się z tym że na razie tak musi być i czeka nas jeszcze operacja jak nosek przestanie rosnąć...
                      • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 15.03.12, 12:19
                        Współczuję:(napisz jak będziecie po konsultacji.Sama mam obawy i wolałabym to ominąć.Nie wiem jak u Surowca ale pewnie robią drenaż,może uda się zamienić na niego.Wiesz jak mieliśmy przeszczep Dominik byl bardzo dzielny,mimo tego,że przed nami była operowana dziewczynka i płakała prawie cała noc,maly spał ładnie ,wiadomo krztusil się itd.popłakiwał ale byl dzielny.Mam nadzieję,że tym razem też tak będzie,ale wtedy go nie wybudzał,czekali,aż sam się obudził,ale co chwile spał.Tylko on od tego czasu strasznie się zmienił,jest nerwowy,płaczliwy,uparty.Tak jak pisalam boję sie wybudzenia i nocy.Wolałabym żeby byl operowany jako drugi,pózniej,szybciej noc mija,szybciej do domku.I ta droga,5 godzin jazdy:(
    • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 24.03.12, 11:17
      A czy zmiany alericzne dyskwalifikują dziecko z zabiegu.Mały ma czerwone plamy na nogach,testy-wynki mamy we wtorek.W pon.musze ostatecznie zrobic małemu badania do operacji,a nie chce go nie potrzebnie kłuc,bo bardzo przeżywa.Dzwoniłam dzis do Babic ale Pani jakaś nowa kazała mi dzwonic w pon.po 14 bo nie jest pewna.
      • kasiulkawpk Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 27.03.12, 09:34
        Czytam te Wasze wpisy nt 3 opercji-korekty i łzy mam w oczach :(

nas pewnie też to czeka.....

co te dzieciaki muszą przejść:(

• ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 30.03.12, 18:25
          A my jednak nie jedziemy we wtorek.Młody ma zawalone gardło,najprawdopodobniej alergiczne.Niby wszystko ok a rano wstanie i odrazu brzęczy,ale to tylko rano.Pediatra nam odradziła wjazd.Nowy termin podadza nam w poniedziałek.Powiedzcie mi czy badania znowu będziemy musieli powtarzać?Wolałabym nie,mały bardzo żle je znosi.
          • reniblank Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.04.12, 13:11
            Ulunia, nie wiadomo jaki dostaniecie termin ale badania każą robic nie wcześniej niż 2 tyg przed zabiegiem...
            My też musieliśmy przenieśc termin kontroli po zabiegu bo u nas ospa...
            • ulunia_dominiczek Re: Formmed - trzecia operacja korygujaca 02.04.12, 17:44
              Ja dzisiaj odebrałam wyniki testów.Młody ma alergie na roztocza kurzu,pleśń,pyłki drzew.Drapie się od lutego.Dzisiaj już chodzi zasmarkany.Chcieli nam dać termin na 10.04.ale pediatra kazała nam minimum 2 tyg.odczekać,teraz doszedł katar:(Miały dzisiaj dzwonić ale dot ej pory nie zadzwoniły:( życzę zdrówka :))
              • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 16.04.12, 09:44
                Reni czy jesteście po kontroli,jakie wieści?
                • reniblank Re: Formmed - do reni.... 16.04.12, 13:49
                  Jeszcze nie byliśmy na kontroli. Mamy ją miec 18 kwietnia ale chyba nie damy rady podjechac...
                  Jak będę po to napewni się odezwę.
                  Pozdrawiam
                  • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 22.04.12, 19:45
                    We wtorek o 14 mamy zabieg- nos,drenaż.Pani w rejestracji powiedziała,żeby zabrać jakieś lekkie jedzenie np.kanapkę.Ile po zabiegu mały będzie mógł dostać coś do picia?Pierwszy raz mamy tak wcześnie zabieg a jak pamiętam przy przeszczepie dostał picie dopiero rano.Teraz też tak będzie?
                    • reniblank Re: Formmed - do reni.... 23.04.12, 13:06
                      Ulunia, po zabiegu przyjdzie do Was anastezjolog i wszystko Wam powie. Ewentualnie pielęgniarki też będą wiedziały. Nie jest powiedziane też że Twój synek będzie chciał coś pic. Wez kubeczek, łyżeczkę i nie wiem z czego Twój synek teraz pije. Mój pije wody smakowe Kubusia i takie picie mu zabrałam . Niestety nie bardzo chciał pic. W domu słomka się przydała i kubeczek...
                      • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 26.04.12, 10:37
                        Hej.My już drugi dzień po korekcie.Oj ciężko było ale daliśmy radę,szczególnie mały,który był bardzo dzielny.Dominik miał prostowana przegrodę,udrażnianą dziurkę,wycięty boczny migdał plus dermabrazję i tłuszczak wycięty.Oczywiście nic nie je,tylko pije.A czyszczenie to dla nas koszmar.Reni powiedz mi te szwy założone tam gdzie byl wycięty tłuszczak czy przeszkadzaj w jedzeniu?ile musimy jeść papki?Dominik ma szwy też przy nosku,do ściągnięcia za tydzień.Czy może pic z kubka ze słomka?Czy te 8 tygodni musi byc taka dieta?Przecież on mi padnie :(
                        • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 26.04.12, 10:47
                          mały miał też "ufiksowanie przemieszczonej na lewą stronę przegrodę nosa ".Co znaczy to ufiksowanie?
                          • reniblank Re: Formmed - do reni.... 26.04.12, 12:07
                            Ulunia, Wikuś pierwsze co chciał zjeśc to jajecznice i ziemniaki. I to razem:0
                            Ja nie dawałam papek bo nie bardzo wiem co można w tej buzi uszkodzic. Tam gdzie był wycięty tłuszczak psikałam octeniseptem ale tam jedzenie się nie dostaje i nie przeszkadza w jedzeniu. Jedyne co to może opuchlizna wargi stwarza lekkie problemy przy chwytaniu z łyżeczki czy widelca. My nie mieliśmy żadnych szwów do zdjęcia. Wszystko było rozpuszczalne. Może dlatego też wszystko powróciło do stanu sprzed korekty???
                            Jak dziś się czuje młody? bARDZO PŁAKAŁ???

Nie wiem co to znaczy ufiksowanie...
                            • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 26.04.12, 15:44
                              Dominik ma szwy w wewnatrz,przy zabkach.Szwy mu przeszkadzają,chcial ziemniaki z sosem ale ni potrafi chwycić lyzeczki,zje jedna łyżkę i juz nie chce.Ogólnie chodzi,nie marudzi ale jest bardzo smutny,zyje na rumianku i jogurcie do picia od wczoraj :(może te szwy wewnątrz maja jakes połaczenie z noskiem?nie wiem nikt mi dokładnie nie wytłumaczył.Pielęgniarki nawet nie wiedzialy,że mial migdal wycięty.Z laryngologiem nawet sie nie widzieliśmy,podobno nas szukał.Nosek boli i swedzi uciekam bo płacze.
                            • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 26.04.12, 19:22
                              Ogląda bajkę z tatą więc mogę napisać.Jak nas zawołali po zabiegu,leżal juyż w piżąmce i plakal,ale bardziej z takiego żalu i strachu,bo nie bylo nas odrazu.Potem mówił,że boli go gardlo,dostal cos i zasnąl.Co jakiś czas budził się i popłakiwał a w oczach mial przerażenie.Ale glaskala go i mówilam,że jestem,że rano pojedziemy i zasypiał.Rano wybudził się okolo 5:30 ale po chwili zasnąl.Potem znowu się wybudził,marudził,że chce do domu.potem znowu spał.Prof.przyjechała około 10 :30,tez spał.Jak się wybudził pojechaliśmy.W drodze tez spał prawie 3 godziny.Jak dojechliśmy chciał ryby łowic:).Mogę się pochwalic,że zacząl jesc,zjadl 2 bułki tzn.środek i wygonił mnie po jeszcze dwie:)Odrazu humor mu wrocił.No ale czeka nas czyszczenie przed snem, a to dla niego i dla mnie koszmar :(Jak na razie mimo opuchlizny nosek wyglada ok,calkiem inne dziecko,chociaz licze się z tym,że po czasie może wszystko się zmienic,jak u was.Tak było u nas także po przeszczepie.
                              • reniblank Re: Formmed - do reni.... 27.04.12, 12:30
                                Cieszę się że Dominik wraca do zdrówka. U nas nosek wyglądał ok do momentu rozpuszczenia się szwów. Taka sytuacje była też po przeszczepie czyli tak jak u Was. A dreny macie stałe czy te wypadające??? a Kto operował??? Prof???
                                • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 27.04.12, 13:30
                                  Takze podejrzewam,że z noskiem może się tak stac.Wydaje mi się,że inny wynik byłby gdyby byly to juz osoby dorosle,ale w suchu mam nadzieję,że bedzie ok.Teraz maly wyglada bardzo ladnie,dziurka jest nadal mniejsza ale nie oklapnieta,jak narazie.Dzisiaj spal do 10 ale nadal jest bardzi słaby ischudł bardzo.Troszke je ale nie chce nic plynnego bo strasznie sie ślini i lieci mu z bużki.I nie wyrazżnie mowi,u was też tak bylo?Operowala go Pani prof.Drenow raczej nie ma stałych,nic o tym nie wiem,zakładał je Krajewski,z ktorym sie nie widzieliśmy.Myślalm,że na wypisie coś bedzie ale tam ani slowa na temat drenów.Szwy ściaga nam w pon.Surowiec,więc jego spytam bo byl też przy zabiegu.W ogole tam zadzwonie i opieprzę.A jak bylo u was z czyszczeniem bużki,tez tak dobrze ci szlo jak pielegniarka?bo mi jakos nie idzie?Jak długo?
                                  • reniblank Re: Formmed - do reni.... 06.05.12, 17:52
                                    Witaj,
                                    przepraszam że dopiero teraz odpisuję i mam nadzieję że już u Was lepiej...
                                    Wikuś też strasznie się ślinił. Kazaliśmy mu wypluwac i jakoś to szło. Też niewyraźnie mówił...
                                    Żołądek mu się skurczył i jeszcze teraz mniej zjada niź zwykle.
                                    Ja jakoś sobie radziłam z czyszczeniem buziuni i straszyłam małego że jak nie da oczyści buzi to pojedziemy do szpitala i Pani będzie mu czyściła. Jakoś to działało:) Czyściłam w miarę długo. Octenisept do chwili kiedy wszystkie szwy się nie rozpuściły... Blizna do zniknięcia zaczerwienienia... nosek do chwili kiedy się nie zapadł...

Już jesteście po zdjęciu szwów??? zrobiłaś awanturę???
                                    Pozdrawiam
                                    • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 07.05.12, 18:06
                                      Byliśmy na ściągnięci w ImiD.Surowiec ściągał szwy.Dominik miał przesuwana przegrodę na lewo.Na początku nosek wydawał mi się idealny.Teraz widzę,że na pewno to nie była ostatnia korekta i nie za bardzo mi się podoba.Chyba nawet ten "stary nos " był lepszy,bo zdrowa cześć nosa płatek byl naturalny,teraz jest sztuczny i dziwny.Moze uda mi sie to uchwycić na zdjęciu.A Krajewskim nie zaprzątałam sobie głowy,itak kontrole będziemy robić u siebie,bliżej i taniej.A mały juz ok,znowu jest głośny i wiercipięta :)))
                                      • reniblank Re: Formmed - do reni.... 07.05.12, 20:08
                                        Bardzo się cieszę że Dominik wrócił do siebie i znów jest taki jak był... U nas młody też tylko zastanawiam się po co ta korekta??? po co to cierpienie???
                                        Niestety ale mam teraz dołek finansowy i narazie nie wybieram się do Prof. Bo za kontrolę po zabiegu też sobie liczą... więc nie wiem co będzie dalej ale napewno czeka nas poprawa noska:(
                                        Daj znac ew na maila prześlij mi fotki a ja prześlę Tobie ok???
                                        mój mail reniblank@wp.pl
                                        Pozdrawiam
                                        • ulunia_dominiczek Re: Formmed - do reni.... 08.05.12, 12:12
                                          U nas jest jeden plus,w nocy oddycha ja na razie przez nos,a u nas to był koszmar.Dziękuje Ci za pomoc i postaram się w tym tyg.przesłać zdjęcia.ulunia_83@o2.pl.Pozdrawiam.
                                          • macca4 Re: Formmed - do reni.... 08.05.12, 17:06
                                            Syn (5lat) miał korektę nosa 2 tyg temu w imid - na razie nie wygląda jakoś dużo lepiej ale podobno ostateczny efekt to dopiero po 2 miesiącach można ocenić. Ja na cuda nie liczyłam - jedno co mnie cieszy to fakt, że w lustrze wygląda lepiej (nie ma takiej dużej asymetrii jak była) - a to oznacza, że jednak jest lepiej :)
                                            • reniblank Re: Formmed - do reni.... 09.05.12, 12:52
                                              Ja też nie liczyłam na cuda ale po dwóch miesiącach wszystko wróciło do stanu sprzed korekty. To była 2 poprawa noska. Pierwsza przy przeszczepie. Chyba czeka nas prawdziwa operacja plastyczna jak młody nie bedzie juz młody:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka