Dodaj do ulubionych

faryngoplastyka

19.06.12, 15:29
kochani potrzebuję waszej pomocy. Moja córka ma 5 lat i bardzo kiepsko mówi.wymawia prawie same samogłoski. czy ktoś miął taka sytuację i faryngoplastyka pomogła? czy mowa waszego dzieciaczka się poprawiła.
Sama nie wiem co już robić. jestem załamana całą sytuacją. proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • adarn Re: faryngoplastyka 20.06.12, 07:26
      Za mało informacji podajesz.Czy lekarz proponujący zabieg mówił jakie są przyczyny takiej mowy? Co logopeda mówi o mowie dziecka?
      W jakim wieku dziecko miało zamknięte podniebienie?
      Czy podczas jednej operacji zamknięto podniebienie miękkie i twarde?
      Czy podniebienie jest szczelne?
      Czy podniebienie jest długie czy krótkie?
      Czy podniebienie miękkie jest ruchome?
      Pozdrawiam,
      Marta
      • u.too Re: faryngoplastyka 20.06.12, 11:24
        jeszcze pytanie jak wygląda sytuacja ze słuchem?
        w niektórych sytuacjach gdy zwarcie podniebienno-gardłowe nie wystarcza w sumie nie ma wyjścia a faryngoplastyka od razu pomaga, czasami jest dodatkowo wydłużane podniebienie, w imid pobiera się mięśnie z gardła i 'doszywa' zabieg jest dosyć nieprzyjemny ale który zabieg nie jest, na początku głos wydaje się mocno zachrypnięty co mija po kilku dniach
        my przed zabiegiem nie mieliśmy nosowania otwartego a farygoplastyka i tak była konieczna w wieku 2 lat, nie jest to standard leczenia ale co najmniej kilkoro dzieci miało taki zabieg bardzo wcześnie
        www.czytelniamedyczna.pl/2165,nosowanie-otwarte-przyczyny-diagnostyka-sposoby-eliminacji.html
        na dole info o faryngoplastyce
    • nik-os Re: faryngoplastyka 21.06.12, 10:57
      Nikodem ma problemy w literkami wybuchowymi ma obecnie 6 lat uczęszczamy od 4 lat do logopedy i na zajęcia logo rytmiczne ale nie ma postępów w mowie ma tez mały ubytek w słuchu, w sierpniu mamy operacje we Warszawie próbę zamknięcia podniebienia twardego , i wydłużenia podniebienia miękkiego co ma poprawić mowę
    • nikikita13 Re: faryngoplastyka 08.10.14, 10:00
      Hej ewita. Mój synek ma 3 lata i 4 miesiące i mamy ten sam problem. Do tej pory mało mówił, prawie wcale, ostatnio coraz wiecej i dużo po mnie powtarza. Brakuje w tym jednak spółgłosek twardych, wyrazy skłądają się praktycznie z samych samogłoseki wszystko przez nos. Robiliśmy nafiberoskopie i mgr Radkowska stwierdziła, że jej zdaniem zwieracz podniebienno-gardłowy się nie domyka i że się nie domknie, bo podniebienie jest za krótkie. W listopadzie mamy mieć przez 2 tygodnie elektrostymulacje podniebienia, a jak nie będzie poprawy, to skieruje nas do chirurga na konsultacje i proponuje faryngoplastykę. Czy robiliście ten zabieg i czy widzicie jakąś poprawę? Jak rozwija się teraz mowa dziecka?
      • nikikita13 Re: faryngoplastyka 24.10.14, 15:09
        Może ktoś inny robił ten zabieg. Proszę o pomoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka