Dodaj do ulubionych

Dermabrazja

20.07.13, 17:04
Witam. Jestem dorosła pacjentką po rozszczepie wargi i podniebienia. Obecnie chciałabym poprawić wygląd blizn na wardze i ew jej kształt. Słyszałam że p Prof Dudkiewicz wykonuje zabieg dermabrazji. Jak on wygląda jakie znieczulenie czy można go wykonywać latem i najważniejsze czy daje efekty Dziękluję za odpowiedzi i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gryska17 Re: Dermabrazja 22.07.13, 05:19
      Ja miałam dermabrazję wykonywana przez profesor. Zabieg miałam w maju 2008 roku.
      Przed zabiegiem miejsce poddawane ścieraniu było posmarowane kremem znieczulającym, ale to wystarczyło. Sam zabieg polegał na starciu wierzchniej warstwy blizny i sąsiadującej z nią skóry czymś podobnym do pumeksu. Ranka wyglądała tak jakbyśmy przejechali twarzą po betonie. Na to został założony opatrunek. Gojenie trwało około 10 dni.
      W zasadzie zabieg bezstresowy.
      Koszty też były nie takie duże, wtedy to było 100zł za konsultacje i 100zł za sam zabieg.
      Efekt... nie jest powalający, ale przy starej bliźnie ( a taka była moja) widać było, że jest gładziej i jednak lepiej wygląda. Z tego co mówiła profesor to dermabrazje powinno się wykonać kilka razy ale ja poprzestałam na jednej (inne priorytety pojawiły się w moim życiu, sama blizna jakoś mi nigdy specjalnie nie przeszkadzała, na dermabrazję namówiła mnie profesor jak byłam na konsultacji w sprawie korekty). Dodatkowo stosowałam dermatix, ale okazało się, że mnie uczulał.
      Upał raczej nie jest przeciwwskazaniem, na pewno nie można opalać tego miejsca.

• gryska17 Re: Dermabrazja 22.07.13, 05:24
      Może jeszcze dodam, że dermabrazja chyba nie obejmuje samej czerwieni ust, tak mi się wydaje, bo już dobrze nie pamiętam.
    • mama-wiktorii Re: Dermabrazja 23.07.13, 11:02
      Witam sedecznie. Moja córeczka też miała ścieraną bliznę przez Panią Profesor. Nie wiem, ile zapłaciłam za ten zabieg, ponieważ było to robione przy okazji przeszczepu kości do wyrostka zębodołowego. Szczerze mówiąc to nie byłam zadowolona z efektu. Po pierwszej operacji (zamknięcia wargi) po zagojeniu bliznę smarowałam Dermatixem. Blizna była prawie niewidoczna. Nawet sama Pani Profesor się dziwiła, że tak ładnie wygląda, Chciała polepszyć, bo Wikusia miała jeszcze raz poprawiany nosek, bo opadło jedno skrzydełko. Po zabiegu miejsce, które było ścierane wyglądało jak rana podobna do takiej, która powstaje np na kolanie po przewróceniu na betonie. Smarowałam to antybiotykiem, potem Alantanem, a na końcu Kelo Cote (to samo co Dermatix tylko inna nazwa). Teraz blizna nie rzuca się w oczy. Wygląda jak biały "piorunek" na skórze. Na czerwieni wargowej widać bliznę, ale z tego co wiem, to w tym miejscu nie można robić dermabrazji.
      Pozdrawiam serdecznie
      Beata - mama Wiktorii
      • kasiatbg88 Re: Dermabrazja 25.08.13, 17:51
        Ja również wykonywałam ten zabieg u Pani Profesor :) Jestem dorosłą pacjentką, mialam go robiony 3 lub 4 razy. Jeżeli chodzi o efekty to może nie są widoczne na pierwszy rzut oka ale blizny są płytkie a były głębokie i co najważniejsze bardziej równe, mniej wypukłości że tak mogę nazwać :)
        Jeżeli ktoś by mnie zapytał to odpowiem: tak, zdecyduję się na kolejny zabieg, ale dopiero jesienią przy mniejszym słońcu:)
        Pzdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka