Dodaj do ulubionych

nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem

25.02.05, 23:04
witam wszystkie mamy dzieci z rozszczepami. moj syn ma 4,5 miesiaca. ma
dwustronne rozszczepienie wargi i wyrostkow zebodolowych. ma on zaplanowana
operacje w IMiDz na 29 marca. jestem bardzo zestresowana, ale juz nie moge
sie doczekac, kiedy moj Adrianek bedzie zszyty. strasznie sie ciesze, ze
istniej takie forum dla nas. wszystkie wasze listy sa dla mnie duzym
wsparciem. czyktos moze udzielic mi informacje na temat dr Piwowara. kto jest
lepszy Piwowar czy Dudkiewicz.
Obserwuj wątek
    • iwonkawa Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 25.02.05, 23:14
      Cześc Gosia!
      Mam na imię Iwona. Jestem mamą czteroletniego Kuby.Kuba ma prawie cztery lata.
      Urodził się z całkowitym jednostronnym rozszczepem wargi i podniebienia.
      Jesteśmy po dwóch operacjach w Poznaniu. 29 marca mamy trzecią operację w
      IMiDz. Mam nadzieję że uda nam się spotkać na miejscu i wymienić doświadczenia.
      Pozdrawiam
      • mimarzena Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 25.02.05, 23:25
        Witajcie na forum.
        Najpierw odpowiedź dla Gosi: Pani prof. i dr Piwowar reprezentują jedną szkołę
        operacji. Pani prof. ma na pewno większe doświadczenie, jest prekursorką metody.
        Zadowoleni są zarówno pacjenci Pani prof, jak i doktora. Sama musisz wybrać.
        Teraz do Iwonkawa. Napisz proszę o operacjach w Poznaniu. Dlaczego teraz
        jedziecie do IMiD. To są bardzo cenne informacje dla czytających forum i
        stojących przed dylematem, gdzie operować dziecko. Napisz coś o Kubusiu. Czy
        chodzi do przedszkola? Jak mówi? Moja córcia też ma 4 lata.
        Pozdrawiam Was serdecznie
        Marzena
    • groma.gosia Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 25.02.05, 23:31
      dzieki IWONKAWA. czy 3 poprzednie operacje tez byly w Warszawie i kto operowal?
    • groma.gosia Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 25.02.05, 23:33
      czy karmilyscie swoje pociechy piersia, jeseli tak to jak oduczyliscie je po
      operacji. gdyz slyszlam, ze mozna karmic tylko lyzeczka
      • iwonkawa Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 25.02.05, 23:44
        Kochane!
        Kuba jest uroczym nadpobudliwym urwisem. Dwie pierwsze operacje miał w Pozaniu
        z tego względu że tam mieszkaliśmy (od roku mieszkamy w Gorzowie Wlkp). W P-niu
        operował go dr Stępniewski ale miał chyba zły dzień (to opinia dr Piwowara po
        wizycie) Pierwszą operację (zeszycie wargi) miałmając 5 m-cy. Drugą - zeszycie
        podniebienia- mając rok i 5 m-cy. W podniebieniu została mu dziurka łącząca
        dziurkę od nosa z buzią. Przez to ma wiecznie karar (posiłki - zwłąszcza
        jogurty itp- wchodzą mu do nosa i podrażnia to śluzówkę) Dr Stępniewski
        powiedział że to normalne!!! Pojechałąm na konsultację do W-wy i dowiedziałam
        się że to nie jest normalne. i stąd ta operacja w W-wie w IMiDZ. Byliśmy tam w
        lipcu 2004r. ale operację trzeba było przełożyć na marzec bo byłąm w ciąży i
        nie dałąbym rady być z Kubusiem w szpitalu. A inna opcja nie wchodziła w grę
        (tata, babcia, itp.) Kuba chodzi do przedszkola. Kiepsko mówi ale jakoś
        dogaduje się z dziećmi. Ma wspaniałą wychowawczynię i dlatego jest mu łatwiej.
      • iwonkawa Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 25.02.05, 23:47
        przesyłąm Wam mój adres @: iwonkawa@poczta.onet.pl Jak będziecie chciały to
        chętnie wymienię się z Wami doświadczeniami. Pozdrawiam Iwona
      • mimarzena Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 25.02.05, 23:47
        Ależ skąd. Będziesz dalej karmiła piersią. Pani prof. zachęca do karmienia
        piersią. Na pewno odpisze Ci mama, która karmiła dziecko piersią zarówno przed,
        jak i po operacji.
        Swoją drogą gratuluję, należysz do nielicznych mam na forum, które karmiły
        dzieci piersią.
        • iwonkawa Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 25.02.05, 23:49
          ja niestety nie karmiłąm piersią i nie mogę nic Ci doradzić. Ale gratuluję że
          tobie się udało !!!!!!!!!11
          • mimarzena Re:Do iwonakawa 25.02.05, 23:52
            Całe szczęście,że trafiliście w końcu do Instytutu, Kuba znajdzie się pod opieką
            nie tylko chirurga, ale też logopedy, foniatry i ortodonty.
            Na pewno jego mowa się poprawi, choć dużo ćwiczeń przed Wami.
            Pozdrawiam
            • iwonkawa Re:Do iwonakawa 25.02.05, 23:56
              dziękuję. Jestem dobrej myśli.
              • agunek1 do groma.gosia 26.02.05, 09:39
                Witaj. Moja Oliwka przed i po operacji głównie stołuje się w moim barze
                mlecznym, ale są dzieci ktore po zabiegu nie chcą ssać piersi. Tak było z małą
                Sonią. Oliwka na drugi dzień po operacji tak przyssała się do cysia, że
                śniadanko przekształciło się w lunch. Bądź dobrej myśli.

Pozdrawiam Aga
    • groma.gosia Re: nowa mama chlpca z dwustronnym rozszczepem 26.02.05, 15:28
      pocieszylyscie mnie, gdyz oduczanie Adriana od piersi nie wychodzi mi.
      probowalismy stosowac nawet sposob zaklinaczki, zeby tata usypial. ale tak
      plakal, ze moje serce tego nie wytrzymalo i dalam mu cyca. mam rowniez pytanie
      co do pokarmow dodatkowych. kiedy je zaczeliscie wprowadzac? moj adrian ladnie
      je z lyzeczki, ale nie chce przyspieszac tego procesu? a jak bylo u was?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka