Dodaj do ulubionych

PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH

19.06.05, 16:43
Ktoś musi być pierwszy... :)
Zawsze staram się iść do przodu... gorzej na pewno nie będzie... pomyślałam,
decydując się na te operacje...
Odbyły się one w klinice PAM (Pomorska Akademia Medyczna) w Szczecinie
(zachodniopomorskie) bo z niego właśnie jesteśmy... :) piękny zakątek
Polski...
bogaty w lasy...
czy nosuje???... hmm???... na razie trochę "dziwnie" mówi... ale z dnia na
dzień jest coraz lepiej... musi się przyzwyczaić do nowego (prawidłowego)
obiegu powietrza podczas oddychania, przełykania, mówienia...
zauważyłam, że pomimo dyskomfortu z tym związanego, i troszkę wolniej
wypowiadanych słów, zaczyna mówić wyraźniej, przestaje seplenić a słowa które
sprawiały Mu trudność, wymawia coraz lepiej i pewniej...
Obserwuj wątek
    • chiquita13 Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 19.06.05, 16:50
      Dokładniejszy opis tego zagadnienia jest w wątku poniżej "SEKWENCJA PIERRE
      ROBIN" z tytułem "JEDNOETAPOWE USUNIĘCIE MIGDAŁKA I ZAŁOŻENIE SZPULEK" z dnia
      17.06.2005r.
      Pozdrawiam :)
      Chętnie odpowiem na wszystkie listy, zapytania i co jeszcze komu do głowy
      przyjdzie... :)
      • mimarzena Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 19.06.05, 21:34
        Mogłabyś dokładniej opisać, jakie problemy u Twojego synka (oprócz zapaleń uszu)
        powodował przerośnięty migdał? Jak wyglądała jego mowa przed zabiegiem?
        Pozdrawiam

• chiquita13 Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 21.06.05, 13:38
          hmm...
          oprócz częstych wysiękowych zapaleń uszu było dużo innych problemów
          wpływających bezpośrednio lub pośrednio na ogólny stan zdrowia...
          - częste bóle uszu, które moim zdaniem (wyrobionym z licznych lektur)
          powodowane było, po krótce mówiąc, uciskiem i rozpieraniem przez wysięk błony
          bębenkowej, co spowodowane było niemożnością wycieku tegoż wysięku przez ujście
          trąbek słuchowych wprost do jamy gardłowej, które było zablokowane przez
          przerośnięty 3-ci migdał, zamykający ściśle to ujście, co w konsekfencji
          doprowadziło do niewydolności trąbek słuchowych, a dalej idąc, do
          pogarszającego się słuchu...
          - duże ograniczenie możliwości oddychania przez nos, gdyż przerośnięty migdał
          zamykał w znacznym stopniu szczelinę nosowo-gardłową... zmuszało to dziecko do
          oddychania przz buzię, co dodatkowo (oprócz PRS) było powodem ciągle otwartej
          buzi, w szczególności podczas snu... gdzie po całej nocy następowało wysychanie
          błon śluzowych, tzw. suchość gardła co doprowadzało do licznych podreżnień i
          okropniego nasilonego rannego kaszlu łącznie z odruchami wymiotnymi i bólami
          uszu, jak i głowy (również zawroty) występującymi podczas kasłania.
          - ograniczenie możliwości oddychania przez nos (powodowane przerośnięciem 3-
          ciego migdałka), jak i dodatkowo nieprawidłowa anatomia szczęki (wynikająca z
          PRS) są przyczyną chrapania... co powoduje "zaciąganie się", niedotlenienia,
          bezdechy, a w konsekwencji ZATRZYMANIE KRĄŻENIA!!! (niedorozwój żuchwy przy
          prawidłowej wielkości języka, powoduje podczs snu (kiedy następuje zwiotczenie
          mięśni)cofanie się języka do gardła, co przy ciągle trwjącym podczas snu
          zaciąganiu się i wysychaniu gardła, powoduje przyklejanie się języka do ścian
          gardła, czego następstwem jest brak możliwośli przełknięcia gromadzącej się
          śliny (która stając się coraz gęstsza, dodatkowo uszczelnia zamknięte przez
          język światło gardła) czego końcową konsekwencją jest zatrzymanie krążenia...
          - przerośnięty migdał uniemożliwia także wymowę, powodowaną nieprawidłową
          cyrkulacją powietrza... dlatego nawet ćwiczenia logopedyczne nie są w
          stanie "wyleczyć" wad wymowy, dopóki nie "zlikwiduje się" przyczyny tego
          problemu. CO WCALE NIE ZNACZY, ŻE NIE TRZEBA LECZYĆ DZIECKA LOGOPEDYCZNIE!!!!!!
          dużo by się jeszcze można rozpisywać, temat rzeka...
          po krótce:
          dlatego tak ważny jest nadzór dziecka podczas snu, jak i prawidłowe ułożenie
          ciała...
          kontrola w poradniach, w szczególności laryngologicznej i foniatrycznej...
          na razie tyle...
          :)
          POZDRAWIAM...
    • mimarzena Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 21.06.05, 18:46
      Hej, przyszło mi do głowy, że może Twój synek mógłby spać na brzuchu bez
      poduszki lub z malutkim jaśkiem? Łatwiej by mu sie oddychało i nie zapadałby sie
      język. A przy okazji to doskonałe ćwiczenie dla żuchwy - wysuwa się do przodu.
      Pozdrawiam
      • chiquita13 Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 22.06.05, 09:36
        hmm...
        nie nie zdaje egzaminu na dłuższą metę...
        bo i spał na brzychu i na płasko, bez poduszki, ale mimo, że śpi się na brzuchu
        to jednak ta broda jest dociskana do łóżka i nie przynosi to porządanych
        efektów, a wręcz przeciwnie... u tak małego dziecka, gdzie kości są jeszcze
        bardzo "plastyczne" zaczęła deformować się klatka piersiowa... taka pozycja
        ogranicza dodatkowo oddychanie staje się utrudnione - oddechy są płytkie i
        robione z wysiłkiem... gdyż przygnieciona klatka piersiowa nie pozwala w pełni
        wykorzystać objętości płuc, co ma wielkie znaczenie na ilość dostarczanego
        tlenu do krwi... podkładałam Mu też wałek zwinięty z pieluchy pod szyję aby ją
        podtrzymywać i odciążyć jej mięśnie...
        Teraz mały śpi na boku lub na pół płasko na poduszce ortopedycznej, z głową
        przechyloną w bok i odsuniętą ku tyłowi... jest to według mnie najdogodniejsza,
        najwygodniejsza i najbezpieczniejsza pozycja ze wszystkich możliwych,
        wypracowana przeze mnie przez te wszystkie lata doświadczeń...
        aaaaa..... ZAPOMNIAŁAM NA ŚMIERĆ!!!!... synek nosi aparat ortodontyczny,
        czynnościowy, który pięknie wypycha żuchwę do przodu, jednocześnie ją
        rozszrzając... było przy tym wieeeeeeeele kłopotów z wyciskami, ze zgryzem
        konstrukcyjnym itd itp....
        Mogę przesłać też zdjęcia pozycji, faz rozwoju, pobytów w szpitalu itp... mam
        tego dość dużo..
        POZDRAWIAM :)
    • myskaz Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 22.06.05, 11:13
      Na amerykańskiej liście PRS większość dzieci ma usunięty 3 migdał a nawet
      migdałki podniebienne. Zawsze zastanawiałam się dlaczego polscy lekarze tak
      niechętnie usuwają migdałki nawet dorosłym osobom z nawracającymi ropnymi
      anginami.
      • chiquita13 Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 23.06.05, 10:48
        jak dostać się na tą listę, gdzie ją szukać????? pewnie znasz biegle
        angielski???, ja niestety nie... no może w średnim stopniu... :(
        odsyłam do mojego opisu i przebiegu operacji, jak i innych wątków...
        z tego co wiem masz dużo lekarzy w rodzinie, więc jesteś też obyta ze
        wszystkimi zagadnieniami...
        polscy lekarze... a szczególnie szczecińscy z PAM-u tłumaczą to obawą przed
        cofaniem się pokarmu podczas przełykania przez szczelinę, która powstaje po
        usunięciu migdałka pomiędzy podniebieniem a tylną ścianą gardła... wtedy
        zachodzi potrzeba wykonania faryngoplastyki, ale niestety nie można tego
        przeprowedzić jednoetapowo łącznie z usunięciem migdała, trzeba odczekać
        przynajmniej jakieś dwa miesiące... :(
        • myskaz Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 23.06.05, 12:29
          Jestem strasznym beztalenciem komputerowym i zupełnie nie umiem zrobić linka
          więc muszę po koleji
          www.pierrerobin.org, w górnej tabelce klikasz support i tam na dole join
          support list albo coś w tym rodzaju. Można też czytać i pisać na Message board
          bez specjalnego zapisywania się.
          Bardzo dużo amerykańskich dzieci z PRS ma rurki tracheotomijne i jest
          karmionych dożołądkowo ( z kompletem sprzętu i pielęgniarką kilkanaście godzin
          na dobę). Na stronie www.tracheostomy.com i potem kliknąć w Kids with
          tracheostomies jest opissopisanych kilkanaścioro dzieci z PRS.
          Nie znam angielskiego biegle - czytam listę od 5 dnia życia Antka czyli dnia
          kidy wróciliśmy ze szpitala, więc myślę, że mój bierny angielskibardzo się
          poprawił. Na listę pisałam tylko kilkukrotnie - jak już Tobie pisałam nasz PRS
          jest zupełnie bezproblemowy.
          a lekarze w rodzinie (zwłaszcza z profesorskimi tytułami)? Są świetni w
          komunikowaniu arbitralnych decyzji i załatwianiu dostępu do różnych procedur
          ale nie w prowadzeniu merytorycznych dyskusji......
          Mieszkasz w Szczecinie lub okolicach? Na początku sierpnia jedziemy do Wisełki,
          może chciałabyś się spotkać?
          • chiquita13 Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 23.06.05, 14:01
            najbardziej podobało mi się...
            "karmionych dożołądkowo ( z kompletem sprzętu i pielęgniarką kilkanaście godzin
            > na dobę." ... dobre sobie... nie do pomyślenia i zrealizowania w
            POLSCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            KUPA ŚMIECHU!!!!!!!!!!!! ..... :) DZIADOSKI KRAJ
            Mój synek leżał pod respiratorem... też miał rurkę tracheostomijną... i miałam
            Go z tą rurką w domu, już po odłączeniu od resp. ponad rok SAMA karmiłam GO
            sondą i e dzień i w nocy, po kilkanaście razy na dobę... za każdym razem
            wkładając mu sondę przez nosek... we własnym zakresie musiałam sobie kupować
            sprzęt z tym związany, łącznie z ssakiem... o pielęgniarkach nie wspomnę... bo
            w taaaakim Dębnie gdzie mieszkamy, w służbie zdrowia, poza baaardzo nielicznymi
            wyjątkami O ZGROZO - NIKT NIE SŁYSZAŁ!!!!!!
            nawet w szpitalu karmiłam Go sama, bo niektóre pielęgniarki nie umiały, bądź
            najzwyczajniej w świecie się bały....
            co do spotkania - jak zawsze - baaardzo chętnie....
            jeszcze się zgadamy.... może jakieś foto???? :)
            • myskaz Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 23.06.05, 15:43
              Wiem jak to jest. I dlatego (mimo wszystki) dobrze jest mieć medyków w
              najbliższym otoczeniu.
              Do wysłania zdjęć muszę namówić mężą (w wersji elektr. tylko z ostatniego
              roku) - ja nawet nie wiem jak się za to zabrać.
              Za tydzień wyjeżdżamy na wieś - będę dostępna tylko pod kom.
              • chiquita13 Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 24.06.05, 09:43
                nie ma problemu... :)
                też jestem ztelefonizowana mobilnie...
                kweatia przekazania nr... może na GG????
                mój nr: 6172562
                POZDRAWIAM....
                • myskaz Re: PRS-USUNIĘCIE "3" MIGDAŁKA, SZPULKI W USZACH 28.06.05, 11:28
                  Napisałam na pocztę gazetowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka