23.11.05, 14:34
W jakim wieku było wasze dziecko, kiedy zaczynaliście próby z karmieniem
łyżeczką? Interesują mnie przede wszystkim dzieci, które miały/mają rozszczep
podniebienia.
Obserwuj wątek
    • mamamoniki Re: pytanie 23.11.05, 19:03
      Mam córeczkę z rozszczepem wargi i podniebienia.Miała operację zszycia wargi w
      wieku sześciu miesięcy i od tego momentu karmię ja łyżeczką.Bardzo się tego
      bałam bo wcześniejsze próby z łyżeczką miały mizerny skutek(do operacji
      karmiłam ją strzykawką z naciągniętym smoczkiem).Po kilku dniach okazało sie,że
      to dużo szybszy i łatwiejszy sposób karmienia.Mimo,że operację zszycia
      podniebienia będzie miała w wieku dwóch lat nie mam specjalnych problemów z
      jedzeniem.Oczywiście pokarmy są tylko w formie papki,powoli próbuje jeść
      chrupki kukurydziane- ale ma dopiero rok.
      Pozdrawiam
      Aneta
    • ewcia232 Re: pytanie 24.11.05, 09:33
      Czesc:)
      Moje dziecko urodzilo sie z obustronnym i calkowitym rozszczepem wargi i
      podniebienia. Do pierwszej operacji (zszycia podniebienia i wargi z jednej
      strony) jadla smoczkiem. Po operacji byl problem - nie chciala jesc ani
      smoczkiem, ani lyzezczka - karmilam ja zakraplaczem od Multitabsu. Dopiero po
      po powrocie do domu zaczela jesc lyzeczka i do smoka nie wracalysmy juz w
      ogole. Moja mala miala pierwsza operacje w wieku 7 miesiecy.
      Pozdrawiam i zycze powodzenia:))
      Ewa
    • tmq Re: pytanie 24.11.05, 16:00
      My zaczelismy proby karmienia lyzeczka w wieku 3-4 miesiecy, poczatkowo bylo slabo, wszystko Dzidzia
      wypluwala noskiem ale szybko sie przyzwyczaila i jak tylko moglismy po operacji to mala zaczela jest bez
      problemu. Po 3 tygodniach przestala i juz nie chce patrzec na lyzeczke, w gre wchodzi tylko smoczek
      • mamnia Re: pytanie 24.11.05, 17:26
        Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się tylko
        jeszcze czy do szpitala powinnam wziąć jakieś mleko, czy to niekonieczne- moje
        dziecko ma dopiero się urodzić ;)
        • arleta.kamilek Re: pytanie 24.11.05, 19:54
          Mój synek miał rozsczep podniebienia. Do 6 miesiąca życia pił mleko z butelki,
          przez smoczek do p[apki i dodatkowe naciskanie smoczka. W lutym br. (maiła 6
          miesiecy) odmówił picia z butelki i jadł i pił tylko łyżeczką. A teraz butelki
          nie chce, Je lyżeczką a puije z niekapka (ma 15 miesiecy). Operację miał w
          kwietniu.
          Do 5 miesiąca życia Kamilka ściągałam mleko i dawałam przez butelke.
          Pozdrawiam
          Arleta
        • mimarzena Re: pytanie 24.11.05, 21:36
          Najlepszym dla dziecka pokarmem jest mleko mamy. Ja odciągałam przez 9 miesięcy
          i dawałam córce butelką z miękkim smoczkiem z dwiema dziurkami. Iza nie nauczyła
          się ssać nawet po operacji. Łyżeczką zaczęłam jej podawać dopiero stałe pokarmy,
          już po operacji (ok. 6-go miesiąca).
          Spróbuj mimo wszystko przyzwyczajać dziecko do piersi (niech się przytula,
          cmoka). Podobno są dzieci, które po operacji ssą pierś, a to jest najlepsze dla
          dziecka. Tylko muszą być z piersią zapoznane i zoperowane wcześnie.
          Pozdrawiam, a do szpitala weź dobry odciągacz.
    • mamamatiego04 Re: pytanie 25.11.05, 06:46
      Witam.

My zaczeliśmy karmić sie łyżeczką po pierwszej operacji, czyli ok. pół roku.
      Synek miał rozszczep podniebienia i nie tylko;)

Pozdrawiamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka